PARTNER SERWISU
aboxsnge

Poszukuje podstawy podstaw AF

Deamon
0
Wpisów: 4
Wysłane: 29 grudnia 2012 00:52:49
Szukam książki która nauczyła by mnie AF ale od samych podstaw krok po kroku. Przeglądając książki o AF spotykałem się z czymś takim jak "istnieje coś takiego liczy się tak i tak idziemy dalej" i po przeczytaniu połowy takiej książki nie wiedziałem gdzie jest początek gdzie środek jedynie koniec potrafiłem dojrzeć "=wartość w przeliczeniu na jedną akcje" więc po prostu ich nie rozumiałem. Nigdy zbytnio nie miałem do czynienia z bilansami i raportami a po lekturach z którymi miałem styczność w dalszym ciągu jedyne co widzę w wszelkich raportach to czy dany kwartał był lepszy lub gorszy od ostatniego.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 31 grudnia 2012 19:04:40
Moim zdaniem nie ma podstaw AF bez kontaktu z księgowością realnej firmy, obiegiem dokumentów, dekretacją. Trzeba liznąć systemu podatkowego, dotknąć cash managementu, zobaczyć jak przepływa w firmie majątek, jak zmienia formę. Oraz jak realne zdarzenia gospodarcze wyglądają potem w księgach.
Inaczej będziesz uczył się "w powietrzu", nie wiedząc gdzie jest grunt.
Mówię absolutnie poważnie. Jeśli traktujesz temat powaznie, zatrudnij się tymczasowo przy jakimś niezbyt małym biznesie, gdzie już pod koniec pierwszego miesiąca zobaczysz jak powstają zapisy księgowe i skąd się biorą. Potem łatwiej to odkręcać w drugą stronę, czytając tabelki.
Edytowany: 31 grudnia 2012 19:04

akumuluj
0
Wpisów: 7
Wysłane: 4 stycznia 2013 16:22:07
Deamon napisał(a):
Szukam książki która nauczyła by mnie AF ale od samych podstaw krok po kroku. Przeglądając książki o AF spotykałem się z czymś takim jak "istnieje coś takiego liczy się tak i tak idziemy dalej" i po przeczytaniu połowy takiej książki nie wiedziałem gdzie jest początek gdzie środek jedynie koniec potrafiłem dojrzeć "=wartość w przeliczeniu na jedną akcje" więc po prostu ich nie rozumiałem. Nigdy zbytnio nie miałem do czynienia z bilansami i raportami a po lekturach z którymi miałem styczność w dalszym ciągu jedyne co widzę w wszelkich raportach to czy dany kwartał był lepszy lub gorszy od ostatniego.

Odpowiedź poszła już w innym wątku: www.stockwatch.pl/forum/wpisy-....

Do listy mogę dorzucić jeszcze Metody wyceny spółki. Perspektywa klienta i inwestora Marka Panfila. Dla Ciebie przydatna będzie cześć druga książki: "perspektywa inwestora". BTW z Metod wyceny spółki Panfila korzysta chyba każdy piszący pracę magisterską z wyceny spółek :-). Np. rozdział 11: "wycena przedsiębiorstwaa metodą DCF i EVA" wykłada po kolei jak policzyć wartośc spółki tą metodą i kończy się przykładami, w którym autor liczy wartość przedsiębiorstwa metodami DCF i DEVA. Być może tego właśnie szukasz :-)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,140 sek.

resguahl
pkzyxyml
aumabvws
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 838,91 zł +384,19% 96 838,91 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bfpjtfed
tjzgyxxa
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat