A średni ważony koszt kapitału można w takim wypadku podstawić za stopę dyskontową??
|
|
Może mi ktoś wytłumaczyć skąd bierzemy stopę dyskontową przy wycenie akcji. Cały czas spotykam się w książkach że tu wstawiamy stopę dyskontową i tu i tu. Najczęściej stopa dyskontowa jest tłumaczona na przykładzie obligacji ale tam jest ona wiadoma ,a przy akcja gdyby była taka wiadoma to by się tyle nie zyskiwało ewentualnie traciło.
|
|
Szukam książki która nauczyła by mnie AF ale od samych podstaw krok po kroku. Przeglądając książki o AF spotykałem się z czymś takim jak "istnieje coś takiego liczy się tak i tak idziemy dalej" i po przeczytaniu połowy takiej książki nie wiedziałem gdzie jest początek gdzie środek jedynie koniec potrafiłem dojrzeć "=wartość w przeliczeniu na jedną akcje" więc po prostu ich nie rozumiałem. Nigdy zbytnio nie miałem do czynienia z bilansami i raportami a po lekturach z którymi miałem styczność w dalszym ciągu jedyne co widzę w wszelkich raportach to czy dany kwartał był lepszy lub gorszy od ostatniego.
|
|
A mógłby ktoś podać tytuł książki która tłumaczy przysłowiowo "jak krowie na miedzy" jak przeprowadzić analizę fundamentalną i wycenę akcji. Szukałem takich książek ale po przeczytaniu paru rozdziałów w dalszym ciągu jedyną informacją jak potrafiłem wyczytać ze sprawozdań i bilansów to to że obroty danej spółki malały lub wzrastały w stosunku do wcześniejszych kwartałów. To nie to że mam mało czasu żeby przeprowadzić analizy tylko to że nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać.
|
|