PARTNER SERWISU
uuhnkgun
Deamon

Deamon

Ostatnie 10 wpisów
A średni ważony koszt kapitału można w takim wypadku podstawić za stopę dyskontową??

Może mi ktoś wytłumaczyć skąd bierzemy stopę dyskontową przy wycenie akcji. Cały czas spotykam się w książkach że tu wstawiamy stopę dyskontową i tu i tu. Najczęściej stopa dyskontowa jest tłumaczona na przykładzie obligacji ale tam jest ona wiadoma ,a przy akcja gdyby była taka wiadoma to by się tyle nie zyskiwało ewentualnie traciło.

Szukam książki która nauczyła by mnie AF ale od samych podstaw krok po kroku. Przeglądając książki o AF spotykałem się z czymś takim jak "istnieje coś takiego liczy się tak i tak idziemy dalej" i po przeczytaniu połowy takiej książki nie wiedziałem gdzie jest początek gdzie środek jedynie koniec potrafiłem dojrzeć "=wartość w przeliczeniu na jedną akcje" więc po prostu ich nie rozumiałem. Nigdy zbytnio nie miałem do czynienia z bilansami i raportami a po lekturach z którymi miałem styczność w dalszym ciągu jedyne co widzę w wszelkich raportach to czy dany kwartał był lepszy lub gorszy od ostatniego.

A mógłby ktoś podać tytuł książki która tłumaczy przysłowiowo "jak krowie na miedzy" jak przeprowadzić analizę fundamentalną i wycenę akcji. Szukałem takich książek ale po przeczytaniu paru rozdziałów w dalszym ciągu jedyną informacją jak potrafiłem wyczytać ze sprawozdań i bilansów to to że obroty danej spółki malały lub wzrastały w stosunku do wcześniejszych kwartałów. To nie to że mam mało czasu żeby przeprowadzić analizy tylko to że nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać.

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 1 stycznia 2013 21:10:20
Liczba wpisów: 4
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,199 sek.

fepxcxdp
obeckqie
miqxvyys
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cjhpexgr
dnyzjwse
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat