PARTNER SERWISU
ydvkgegn
9 10 11 12 13

Portfel fundamentalny (wirtualny)

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 3 grudnia 2012 17:36:20
Po tym wyjaśnieniu chyba rozumiem jeszcze mniej. Ten portfel na bieżąco odprowadza podatek? Przecież to byłoby mocno dziwaczne. Zresztą nawet gdyby odprowadzał, podatek od 100 tys. zł dochodu w tym roku, albo nawet 80 tys. zł z dwóch lat, to dla odmiany byłoby znacznie więcej niż brakujące 13 tys. zł.

Spojrzałem na wcześniejsze wyniki tego portfela, ale tam jeszcze mniej mi się zgadza. Na przykład zgodnie z wklejonymi ilustracjami, w czerwcu wartość portfela spadła o ponad 10%, co jakimś cudem dało Ci +0,81% zwrotu. Nic z tego wszystkiego nie rozumiem, ale mam wrażenie, że portfel jest trochę zbyt wirtualny ;)

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 4 grudnia 2012 01:32:12
Nie będę się upierał, że to na pewno podatek. Weź pod uwagę, że jeśli jest to podatek (co przyznaję jest dziwaczne) to za 2011 r. była strata i może automatycznie money.pl ją odlicza od podatku z dochodu w tym roku.

Sam się zastanawiam bo jakby nie było brakuje tych 13 tys.. :|. Z racji tego, że to tylko wirtualny portfel to nawet nie zwróciłem na to uwagi, bo gdybym załóżmy chciał oszukiwać i udawać jaki to ze mnie świetny inwestor to bym uciął w print screenie te informacje.

W każdym razie stopę zwrotu z portfela liczę dodając do kapitału początkowego (200 tys. zł) pozycję "Łączny zysk od początku inwestowania". Ta pozycja jest liczona najzwyczajniej na świecie przez money.pl

Wartość portfela jako taka spadła w czerwcu, bo sprzedawałem i pojawiła się za to większa kwota w pozycji "zysk z dotychczas sprzedanych walorów". Spójrz np. jaka była średnia cena zakupu Relpolu w podsumowaniu czerwca, a jaka jest teraz. Walory były dokupywane, sprzedawane, jednak cały czas były w portfelu.

Każda transakcja jest ponadto do sprawdzenia i prześledzenia na stronie portalu na którym jest prowadzony portfel :) Link stronę wyżej. Niektórzy mogą nie wierzyć ale moim celem nie jest oszukiwanie prowadząc ten portfel tylko nauka w ten sposób, że w przyszłości będę mógł stwierdzić jakie idiotyczne decyzje podejmowałem, jak się myliłem i następnie wyciągnięcie z tego wniosków.

"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 4 grudnia 2012 02:04:58
Ależ ja nigdzie nie napisałem, ani nie zasugerowałem, że próbujesz jakoś oszukiwać. Nie miałem najmniejszego powodu tak przypuszczać. Poza tym, jeżeli ktoś oszukuje, zazwyczaj wpisuje takie liczby, aby, przynajmniej na pierwszy rzut oka, całość się zgadzała. Tutaj wygląda to zupełnie inaczej :)

Pytałem o portfel, bo kronika ma chyba niewielki sens, jeżeli na jej podstawie nie da się wywnioskować, co dzieje się w portfelu. Możliwe, że ja po prostu nie rozumiem mechaniki działania portfela na money.pl, ale z naszej dyskusji wynika, że Ty chyba też nie do końca wiesz, skąd biorą się poszczególne liczby.

O uwzględnieniu straty z zeszłego roku wspomniałem, ale nawet gdyby portfel, wbrew zasadom rozliczania podatku, całą ją w tym roku odliczył, to i tak powinieneś zapłacić podatek wyższy niż te 13 tys. zł. Co działo się pod koniec maja i czerwca w pozycji ,,zysk z dotychczas sprzedanych walorów'' nie wiem - przecież na ilustracjach dla tych miesięcy takiej pozycji nie ma.

Nie wiem, jak działa portfel money.pl. Myślałem, że gdy sprzedasz jakieś walory, powinny się one zamienić na gotówkę, którą też będzie widać w portfelu. Skoro do portfela nie dopłacasz, ani z niego nie wypłacasz, jego stan powinien wtedy pokazywać rezultat wykonanych operacji. Czy u Ciebie działa to jakoś inaczej? Bez informacji, co tu się właściwie dzieje, taka kronika jest, chyba również dla Ciebie, mało przydatna.
Edytowany: 4 grudnia 2012 02:11

ucofb
1
Wysłane: 4 grudnia 2012 02:42:07
Zgadza się nie do końca wiem jak money to wszystko oblicza. Mam jedynie nadzieję, że liczą to dobrze. Może stockwatch powininen wprowadzić takie narzędzie jak portfel dla każdego użytkownika ;) Ja chętnie bym skorzystał.

Mogę jednak prześledzić wszystkie transakcje, które przeprowadziłem bo są zapisane i to ma już jakąś wartość. Wiem też jakimi akcjami się interesowałem w danym czasie i dlaczego dzięki tej kronice :)

Pozdrawiam

Salak
2
Wpisów: 565
Wysłane: 4 grudnia 2012 09:26:04
Ale sie chlopaki zaglebiliscie w te liczby hehe moze lepiej tabelke w excel'u zrobic ;)

A ja mam natomiast bardzie ogolne pytanie co do portfela. A w zasadzie o jego przyszlosc...bo poki sie akcji nie sprzeda, to nie ma kapitalizacji...cze bedziesz chcial zrealizowac zyski na pewnych spolkach? bo czesc z nich dala juz zarobic, a sa teraz w "ciekawych" miejscach jezeli chodzi o notowania i kurs...fasing, graal, technicznie relpol jakies trojkat wykreca hehe jakies plany? nowe pozycje? realizacja zysku, obcinanie strat?

pozadrawaim

ucofb
1
Wysłane: 4 grudnia 2012 13:34:39
Dobrze, że wapkil zwrócił uwagę na to, bo się nie zgadza i mnie to teraz irytuje, nie wiem co jest grane... Przejrzałem wszystkie transakcje na stronie portfela i wyszło mi prowizji koło 4000 zł. I tak się nie zgadza i tak... chyba, że jakoś podatek z prowizją jest połączony ale nie wydaje mi się :|

@Salak

Wynik z portfela obliczany w mojej tabelce z excela jest na podstawie kapitału początkowego + "łączny zysk od początku inwestowania" z money.pl I teraz wartość portfela wg money nie zgadza się z kwotą kapitału początkowego + "łączny zysk od początku inwestowania". Nie wiem gdzie jest zgubione te 13 tys. (teraz na 4 grudnia to 9 tys.), a na pewno nie wypłacałem gotówki z portfela... bo przecież jest i tak wirtualny. Gdybym sobie chciał np. dopłacić żeby mieć większy kapitał początkowy i po prostu oszukać to wartość obecna portfela na logikę byłaby wyższa niż kapitał początkowy w kwocie 200 tys. + "łączny zysk od początku inwestowania". Ja modyfikowałem kilka zleceń bo np. źle mi się wcisnęło i miałem prowizję 600 zł, ale to i tak są zbyt duże nieścisłości...

Co do zmian na chwilę obecną nie planuję większych, strat nie muszę ciąć bo ich praktycznie nie ma oprócz mercoru ale to przysłowiowe "grosze". Spokojnie czekam na wyniki IV kwartału, a przede wszystkim roczne i nadal podtrzymuje swoje zdanie, że dobre spółki, a takie uważam mam w portfelu (oczywiście mogę się mylić) nadal będą rosły podobnie jak cała giełda. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że powoli będzie się zaczynać prawdziwa hossa i to co oglądamy jest początkiem wzrostów, a że korekty będą po drodze to pewne.

Salak
2
Wpisów: 565
Wysłane: 10 grudnia 2012 11:26:33
Cytat:
strat nie muszę ciąć bo ich praktycznie nie ma

no teoretycznie tak, ale sa rozne punkty odniesienia...w stosunku co do inflacji, w stosunku co do calego rynku. chodzi mi o to ze pare spolek z twojego portfela zarobilo juz sporo, a teraz chwilo stoja, sa w przejsciowym trendzie bocznym, wiec patrzac co do rynku to traca (bo rynek poki co zyskuje). a po nowym roku sytuacja moze sie zmienic w jedna lub druga strone. jak fasing nie pokaze ladnego (czyli pewnie lepszego niz oczekiwany) raportu rocznego to kurs moze wrocic znowu do boczniaka, albo nawet zanukrkowac troche. graal jak nie dogra interesu z superfish to tez kurs akcji moze nie wytrzymac presji i przestac rosnac, relpol technicznie tez w jakis kleszczach hehe dlatego pytam sie czy nie przewidujesz dodatkowych zakupow (skoro hossa ma przyjsc), skoro masz gotowke w portfelu , tak zeby dywesyfikacji portfel...

pozdro

ucofb
1
Wysłane: 12 grudnia 2012 18:45:50
Dzisiaj sprzedany Dom Development. Spółka odbiła się od bardzo długoterminowego oporu. Nadal uważam, że to najlepsza spółka deweloperska pod względem fundamentalnym, ponadto rekomendacje raczej jej nie sprzyjają. Na chwilę obecną z zyskiem w okolicach 20% się zadowolę :)

Gotówkę zacznę wydawać w momencie spadku r/r wiboru 3M o około 18%-20%.

ucofb
1
Wysłane: 28 grudnia 2012 00:24:41
W portfelu znalazły się spółki: Amica, APS, Hydrotor. Do spółek obserwowanych trafiła spółka Galvo.
Edytowany: 28 grudnia 2012 00:25

ucofb
1
Wysłane: 30 grudnia 2012 22:16:45
Czas na podsumowanie grudnia i roku. Skład portfela prezentuje się następująco:

kliknij, aby powiększyć

Stopa zwrotu osiągnięta w ciągu grudnia wyniosła:
- dla WIG20 +6,67%
- dla WIG +5,43%
- dla indeksu całego rynku -0,75%
- dla indeksu WIG_Plus +1,74%
- dla mojego wirtualnego portfela +0,95%

Portfel zachowywał się gorzej niż najważniejsze indeksy giełdowe w miesiącu grudniu. Portfel osiągnął wynik lepszy w 2012 r. niż pozostałe indeksy giełdowe.

A tutaj spojrzenie w dłuższej perspektywie czasowej:

kliknij, aby powiększyć

Wykres przedstawiający zmianę wartości portfela w odniesieniu do najważniejszych indeksów:

kliknij, aby powiększyć

Cel na 2013 r. to uzyskanie wyniku lepszego od indeksu WIG o 20%
Pozdrawiam.
Edytowany: 30 grudnia 2012 22:20

lb85
7
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 224
Wysłane: 31 grudnia 2012 15:00:27
Bardzo dobry wynik. Gratuluję pobicia szerokiego rynku i życzę co najmniej podobnego wyniku w 2013 roku king

ucofb
1
Wysłane: 2 stycznia 2013 18:58:01
Pierwsza informacja w głównych wiadomościach na Polsacie: "Giełdy na dużych plusach, hurraoptymizm na wszystkich europejskich giełdach..."

Dzisiaj w TVN CNBC analityk Raifaisena: "w IV kwartale nasz fundusz zarobił 20% jesteśmy bardzo zadowoleni."

Z historii wiadomo co to oznacza, przydałaby się korekta i nieco schłodzenie głów.

ucofb
1
Wysłane: 5 stycznia 2013 01:54:06
Zakończona przygoda z INK - sprzedana całość, zysk 17,8% w ciągu 4 miesięcy trzymania w portfelu.

W miejsce INK wchodzi EMC i z dużym prawdopodobieństwem będzie to nieco dłuższa przygoda :)

Zredukowane nieco pozycje FSG, RPL i GRL w celu nieco zbilansowania portfela.
Edytowany: 5 stycznia 2013 01:55

ucofb
1
Wysłane: 16 stycznia 2013 03:30:53
Nie pisałem o tym wcześniej, nie chciałem zdradzać spółki która miała wejść do mojego rzeczywistego portfela, ale dokładnie 9 dni temu do mojego wirtualnego portfela dołączył Bumech po średniej cenie 6,15

gucio
0
Wpisów: 314
Wysłane: 16 stycznia 2013 11:09:33
Tak żartem to wiekszość tu pisze o wejściu jak są już na plusie.Gdzieś tam czytam że kupił kilka niemowlaków lub zdechlaków a potem że już 15% na plus.
Wracając do Bumechu to ja bym nie byl takim optymistą.Do przełamania trendu to jeszcze brakuje.Jedna czy dwie dobre sesje to jeszcze nie hossa.Ponieważ to portfel fundamentalny a spółką się nie interesowałem to może napisz jakie fundamenty przekonały Cię aby ją kupić.
Edytowany: 16 stycznia 2013 11:11

ucofb
1
Wysłane: 16 stycznia 2013 16:05:41
@gucio

Moją krótką analizę bumechu i jego wycenę masz w moim portfelu rzeczywistym. Potwierdzenie tego, że bumech kupiłem do portfela 9 dni temu masz tutaj:

www.money.pl/portfel/publiczne...

To, że jedna jaskółka wiosny nie czyni to wiem :) Spółce mocniej zacząłem się przyglądać jak zobaczyłem wskaźnik ev/ebitda na poziomie 2,8, dynamikę przychodów, ebitu i ebitdy oraz kurs idący zupełnie w inną stronę i tutaj domyślam się, że rynek obawia się problemu z płynnością spółki.
Edytowany: 16 stycznia 2013 16:10

gucio
0
Wpisów: 314
Wysłane: 16 stycznia 2013 16:28:03
Zgadza sie ze masz dwa portfele ale jak czytam jeden to zaraz odpisuje /jak mam co/ a dopiero pozniej czytam drugi.Nie musisz mi udowadniac kiedy kupiles przeciez to Twoja sprawa ja to tak zartem napisalem.

ucofb
1
Wysłane: 16 stycznia 2013 16:56:17
Staram się dosyć transparentnie prowadzić portfele :) thumbright

Prowadzę je przede wszystkim dla siebie ;)

ucofb
1
Wysłane: 31 stycznia 2013 22:01:35
Podsumowanie stycznia, teraz w innej krótszej formule czyli prostego wykresu przedstawiającego stopę zwrotu z portfela w odniesieniu do najważniejszych indeksów od momentu prowadzenia kroniki.

U mnie w stopce znajduje się link do zawartości mojego wirtualnego portfela.

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 31 stycznia 2013 22:02

ucofb
1
Wysłane: 4 lutego 2013 00:10:19
Do portfela trafiła spółka Ferro.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

9 10 11 12 13

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,329 sek.

bxfztguu
yfsrrwwe
mrsqkynq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cnqinyob
jxksqsyb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat