PARTNER SERWISU
bexfbjwx
1 2 3

Portfel inwestora defensywnego

kubanvip
0
Wpisów: 50
Wysłane: 28 września 2012 20:11:09
Wrzesień mocniej zazielenił wszystkie aktywa w portfelu:

kliknij, aby powiększyć

Widziałem, chyba wczoraj, wywiad z prof. Belką, w którym wspomniał o planach stopniowej redukcji stóp procentowych.

Dziękuję za rady by wywalić IDEĘ obligacji. Obecnie w skali 2 miesięcy ma ponad 6 % stratę :)

Pozdrawiam
Kuba
Edytowany: 28 września 2012 20:15

kubanvip
0
Wysłane: 1 listopada 2012 22:33:54

kliknij, aby powiększyć

W październiku zadyszka na akcjach, za to obligacje ładnie poszły w górę.
Minęło pół roku od rozpoczęcia inwestycji.

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 2 listopada 2012 13:03:13
Cytat:
Z drugiej strony jak inflacja zacznie spadać, RPP opuści stopy, to będziemy mieli ładny wystrzał.

Twój scenariusz powoli zaczyna się ziszczać, inflacja zaczyna powoli spadać na co wskazują odczyty CPI. Obniżki stóp są praktycznie przesądzone, wynika to z ostatnich wypowiedzi członków RPP.

wojciechbialek.blox.pl/2012/09...

Na temat zmian stóp procentowych i zdarzeń na giełdzie. Jeśli dojdzie do obniżek zastanowiłbym się nad zwiększeniem ekspozycji na ETF do max poziomu jaki sobie wyznaczyłeś czyli 75%.

wojciechbialek.blox.pl/2012/09...

Na temat wiboru.

Swoją drogą bardzo ciekawy sposób prowadzenia portfela, ciekawy portfel, takiego właśnie tutaj brakowało. Widzę, że podstawą do zmiany podejścia było dzieło Grahama... Inteligentny Inwestor przewraca sposób myślenia wielu ludzi zainteresowanych giełdą, w tym mój. Ja akurat staram się być inwestorem aktywnym i wybierać ciekawe spółki.

Pozdrawiam i życzę sukcesów :)
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 2 listopada 2012 13:18

orestes84
0
Wpisów: 360
Wysłane: 2 listopada 2012 14:16:44
Piękno tego portfela tkwi w prostocie i efektywności. Komuś może wydać się nudny i banalny bo nie ma w nim "perełek" mogących dać kilkaset % rocznie. Jednak patrząc z własnego doświadczenia to tak właśnie inwestowanie powinno wyglądać, powinno być nudne, metodyczne, wyrachowane i pozbawione emocji. Bardzo ciekawy portfelthumbright

kubanvip
0
Wysłane: 2 listopada 2012 15:59:02
Dziękuję za miłe słowa :) Prawda jest taka, że zdecydowałem się na same zarządzanie ekspozycją na rynki zamiast wyboru konkretnych aktywów ponieważ nie miał bym czasu ich śledzić. Nie posiadam także wystarczających umiejętności by odpowiednio oszacować ryzyko. Zdziwiło mnie jednak, że właśnie taki styl zaczął mi odpowiadać. Śpię spokojnie, a ogólny ruch boczny mi nie przeszkadza, bo papiery w portfelu mają dobrą rentowność.

@ucofb
Przeczytałem artykuły, dzięki. Od siebie mogę powiedzieć, że widzę w swoim otoczeniu sygnały skrajnego pesymizmu. Znajomy który nigdy się nie interesował inwestycjami nagle zainwestował w złoto. W innym przypadku chodziło o kupno mieszkania jako lokatę pieniędzy w tej "niepewnej przyszłości". Tak więc zgodzę się, że warto rozważyć wyższe zaangażowanie w ETF :) Poczekam jednak do nowego roku, bo wtedy będę miał możliwość zrobienia nowej wpłaty na maklerskie IKE.

Pozdrawiam
Kuba

kubanvip
0
Wysłane: 30 listopada 2012 22:07:23
Listopad okazał się mocno zyskowny:

kliknij, aby powiększyć

Zauważacie też te powtarzające się zakupy z koszyka wig20 na drugich fixingach ? Na 10 latkach już prawie ściana.

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 1 grudnia 2012 01:22:15
Tak z ciekawosci- planujesz uciekac z obligacji?

Z tego co wiem PZU Polonez robi taki wyniki glownie na papierach skarbowych, jak wiemy ich ceny sa teraz na hi a rentownosci na low- kiedys musi sie to skonczyc i pewnie takich wynikow juz robic nie bedzie?

kubanvip
0
Wysłane: 1 grudnia 2012 09:23:04
W grudniu nie będę już nic zmieniał.
Z rozpoczęciem nowego roku na pewno robię wpłatę na IKE maklerskie, co zwiększy ekspozycję na akcje.
W listopadzie NBP skorygowało prognozy inflacyjne w dół (link), co mówi mi, że jeszcze nie pora obawiać się pozycji w obligacjach.
Edytowany: 1 grudnia 2012 09:23

kubanvip
0
Wysłane: 31 grudnia 2012 10:55:46
Grudzień ładnie zamknął rok Dancing

kliknij, aby powiększyć

Trzeba będzie coś zrobić z tymi funduszami obligacji. Nie chciałbym mieć 100% w akcjach, ale z drugiej strony utrzymywanie obligacji przy takich rentownościach ma coraz mniej sensu. Będę rozważał lokaty lub fundusze mocno zaangażowane w obligacje korporacyjne.

Idealna byłaby teraz stabilna korekta na akcjach. Z nich z kolei chodzi mi po głowie ekspozycja na mWig40 i lub budownictwo, ale na razie to tylko głośne myślenie.

Z innej beczki, czytałem przez święta "Wolny wybór" Miltona Friedmana. Polecam każdemu, kogo interesuje makroekonomia.

Pozdrawiam
Kuba

ucofb
1
Wysłane: 1 stycznia 2013 14:53:27
Ten portfel jest genialny w swej prostocie, chyba już to pisałem ale takiego właśnie tutaj brakowało : )

kubanvip
0
Wysłane: 1 stycznia 2013 15:19:27
Hehe a mi właśnie 2 rzeczy w nim zaczęły przeszkadzać.

Pierwsza kwestia to nierówna procentowa ekspozycja na akcje wchodzące w skład Wig20.
Spółki o większej kapitalizacji mają większy wpływ na wyniki.

Bardziej jednak, w kontekście obniżek stóp i spodziewanego ożywienia, brakuje mi znaczącej ekspozycji na takie sektory jak chemia, typowa produkcja i coś z budownictwa komercyjnego.
Jeszcze będę myślał co z tym zrobić.

Na pewno zredukuję bezpieczne aktywa do 25-30%. Przez chwilę kuszące wydawało się pozbycie się ich, ale przypomniałem sobie, że ich cel to nie przede wszystkim zysk, ale możliwość przyszłego równoważenia pozycji w akcjach jeśliby mocno spadły.

ucofb
1
Wysłane: 1 stycznia 2013 15:37:59
Na tej giełdzie niektórzy powymyślali już cuda, ale nadal jak nie było tak nie ma np. etfów na poszczególne sektory czy branże...

Ja poważnie bym się zainteresował np. takim etfem na sektor elektromaszynowy gdyby był : ) Albo np. takim etfem na indeks WIG-DIV.

Są cuda obligacje korporacyjne, dźwignie finansowe, forexy i inne, a prostych rzeczy nie ma... Pewnie to, że czegoś takiego nie ma jest spowodowane tym, że fundusze gdyby nawet wprowadziły do swojej oferty taki etf byłoby to dla nich nieopłacalne. Płynnośc pewnie ma też kluczowe znaczenie, a raczej brak tej płynności.
Edytowany: 1 stycznia 2013 15:38

kubanvip
0
Wysłane: 2 lutego 2013 12:28:59

kliknij, aby powiększyć

W styczniu lekko zredukowałem fundusze obligacji by dokupić ETFów. Pozostała część gotówki została wrzucona w płynne lokaty (na zrzucie jako gotówka).

Dokonałem też pewnych korekt w odwzorowaniu na money.pl. Wszystko co kupiłem w 2012 roku wprowadziłem ponownie tak jakby było kupione po cenach z początku 2013 roku. Chciałem, by przedstawiony był zysk/strata w stosunku do początku roku, a nie historyczny.
Dla celów referencyjnych: w 2012 roku portfel zyskał 16 %.

Pozdrawiam
Kuba

Nataniel
5
Wpisów: 167
Wysłane: 4 lutego 2013 23:04:56
Bardzo ciekawy masz portfel inwestycyjny. Ja także zrozumiałem, żeby dobrze inwestować trzeba siedzieć długo lub konsekwetnie nad spółkami, które się kupuje a to jest trudne. Ciągle mam sentyment do kupowania akcji pomimo inwestycji w fundusze akcyjne i obligacyjne. Coraz bardziej przechylam się do opinii, że trzeba inwestować w konkretne kraje a nie firmy (trudno mi jest je śledzić i nie jestem, aż tak w tym dobry jak kilku graczy na stockwatchu). Bardziej interesują mnie globalne powiązania i polityka z tym związana.
Sam zainwestowałem w HSBC Thai a z mniej ryzykownych właśnie w Unikoronę Obligacji. Aby mocniej zdywersyfikować portfel polecam ci zainteresować się takimi krajami jak Turcja, Mongolia, Kazachstan i Wietnam.
W Turcję niedawno można było jeszcze inwestować przez HSBC Turkey teraz tylko przez Investor Turcja. W ciągu roku można było na tych funduszach zarobić 50%-60% obecnie trwa korekta (spadki tak 10%) sądzę, więc że niedługo będzie warto kupować (może jeszcze z 10-15% spadnie, oby). W Black Rock-u można chyba kupować bardziej zróżnicowane fundusze ale narazie się na niego nie zdecydowałem:).
To by było na tyle powodzenia w portfelu:)
Edytowany: 4 lutego 2013 23:05

Dersu132
0
Wpisów: 14
Wysłane: 5 lutego 2013 11:36:58
To dobra strategia. Kilka lat temu też kierując się wyborem krajów zainwestowałem w HSBC rosyjski i brazylijski. Bez żadnej fatygi po roku miałem 40% zysku od całego kapitału, a po półtora roku miałem 50%. Potem niestety wszedłem na giełdę. W tej chwili pewnie warto włożyć w te kraje, które wymieniłeś. Mongolia to już nie tylko jurty i kumys. To najszybciej rozwijająca się gospodarka świata. Bogate złoża, choćby miedzi.

Co do giełdy też masz rację. Giełda wymaga zaangażowania. Do tego stres. Od dwóch lat próbuję, uczę się i ciągle płacę frycowe. Może po latach to mi się opłaci, taką mam jeszcze durną nadzieję.

Przy ETF-ie warto jednak kierować się oscylatorami. Było wiadome, że korekta przyjdzie na początku stycznia. Dopiero teraz przychodzi czas na zakupy na wig20.

Oprocentowanie kont oszczędnościowych spada. Trzeba coś wymyślić. Turcja, Mongolia, Kazachstan i Wietnam - to mogą być dobre propozycje. Przydałoby się więcej szczegółów...

Również życzę powodzenia!

kubanvip
0
Wysłane: 5 lutego 2013 23:55:49
Dzięki za komentarze.

@Nataniel "Ja także zrozumiałem, żeby dobrze inwestować trzeba siedzieć długo lub konsekwetnie nad spółkami, które się kupuje a to jest trudne."

W tym sensie, że trzymać długoterminowo ?
W styczniu wykonałem symulację prostej strategii Grahama dla lat 2008 - 2012 na spółkach z naszej giełdy. Opracowane wyniki powinny być w lutym tutaj: http://www.akcjegrahama.pl/
Póki co napiszę, że wyraźnie wyszło, że im częściej dokonujemy zmian w portfelu, tym mniejsze są zyski. Ciekawe jest to, że nawet wtedy, gdy nie były uwzględniane prowizje.

Co do rynków zagranicznych. Staram się inwestować teraz w to, co rozumiem. W ETFW20, mimo że to syntetyk, podoba mi się że wiem jak fundamentalnie stoi Wig20. Wiem czy kupuję coś co jest jeszcze rentowne czy nie. W funduszach zagranicznych akcji nie potrafiłbym określić poziomów redukcji/zwiększenia zaangażowania, dlatego tego unikam. Gdy znów uderzy korekta przeanalizuję atrakcyjność ETFów na inne rynki.

@Dersu132 "Co do giełdy też masz rację. Giełda wymaga zaangażowania. Do tego stres. Od dwóch lat próbuję, uczę się i ciągle płacę frycowe. Może po latach to mi się opłaci, taką mam jeszcze durną nadzieję."

Na skołatane nerwy polecam lekturę "Inteligentnego inwestora" Benjamina Grahama. Dzięki niemu uspokoiłem się i nie walczę z rynkiem.
Piszesz "od dwóch lat", więc zacząłeś grać w trudniejszych czasach. Ja zacząłem w 2006, gdy na byle czym się zarabiało. To może Ci ładnie zaprocentować, bo wejdziesz w następną hossę z realnymi oczekiwaniami.

Pozdrawiam
Kuba
Edytowany: 6 lutego 2013 00:01

kubanvip
0
Wysłane: 2 marca 2013 12:03:26

kliknij, aby powiększyć

Stagnacji ciąg dalszy.

Ciekawi mnie dlaczego stooq podaje taki duży spadek C/Z dla w20 wczoraj: stooq.pl/q/?s=wig20_pe&c=1...

Poziom poniżej 10 skłania mnie do rozważania kolejnych zakupów.

Rozważam również wywalenie funduszy obligacji na rzecz lokaty + rachunku oszczędnościowego (w celu utrzymania płynności).

Pozdrawiam
Kuba

kubanvip
0
Wysłane: 4 kwietnia 2013 22:50:54

kliknij, aby powiększyć

Dalej spadki. Na razie nie robię zmian, czekam aż C/Z Wig20 spadnie poniżej 10, wtedy planuję zakupy.

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 5 kwietnia 2013 01:11:30
Jeśli dobrze rozumiem, rezultaty są praktycznie za 1Q2013. Dlaczego te fundusze obligacji/papierów dłużnych (szczególnie PZU) uzyskały tak tragiczne wyniki?
Edytowany: 5 kwietnia 2013 01:13

kubanvip
0
Wysłane: 5 kwietnia 2013 13:05:58
Tak, na początku stycznia zmieniłem na money ceny odniesienia.

Czemu szczególnie PZU tak spada to ciężko mi odpowiedzieć bez szczegółowej analizy jego portfela, ale ma to pewnie związek z zachowaniem rentowności obligacji, np dla odniesienia wykres 10 latków.

Wcześniej rentowności mocno spadały (skutkowało to wzrostem wyceny obligacji) ponieważ oczekiwano serii obniżek stóp procentowych. Nie wiadomo czy będą dalsze obniżki - po kilku ostatnich komentarzach Marka Belki można wyczuć coraz większą ostrożność jeśli chodzi o kolejne obniżki.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,351 sek.

nejmrxss
vsxhcetz
yzqhkodi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
shbqcfsf
gcmmqvzd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat