PARTNER SERWISU
winzlfwj
1 2 3

Portfel inwestora defensywnego

kubanvip
0
Wpisów: 50
Wysłane: 25 kwietnia 2012 23:30:18
Witam wszystkich

Po przeczytaniu książki Benjamina Grahama "Inteligentny inwestor" doszedłem do 2 wniosków.
Pierwszy jest taki, że mimo iż znajomość z giełdą rozpocząłem 6 lat temu, do tej pory moje inwestycje nie różniły się od zakładów sportowych. Było zabawnie, portfel pomnożyłem, ale widzę w tym więcej szczęścia niż nosa.

Drugi jest taki, że wyjdę lepiej na rozwoju kariery zawodowej, niż nauce analizy fundamentalnej. Roczny stosunek możliwych do odłożenia z wypłat pieniędzy przewyższa najśmielsze oczekiwania stopy zwrotu z inwestycji giełdowych. Póki ta tendencja nie zmieni się, wydaje się o wiele bardziej logicznym rozwój zawodowy.

Nie rozpisując się za mocno na wstępie oto obecna struktura portfela:
49,6% ETFW20L (kupione średnio po 224,55)
42,9% TFI Idea Obligacji (po 269,98)
7,5% gotówka

Ponieważ TFI zyski reinwestuje, a Lyxor ze swojego produktu wypłaca dywidendę, to ETFy zostały kupione na rachunek IKE.

TFI obligacji wybrałem po przeglądzie średniej stopy zwrotu z ostatnich 10 lat. Miałem dylemat czy brać UniKoronę czy Ideę, po czym przejrzałem prospekty i zobaczyłem, że Idea umarza jednostki wg zasady HIFO (pierwsze są sprzedawane te, które zostały kupione najdrożej. Jeżeli kogoś zastanawia jakie to ma znaczenie, to chodzi o mniejszy podatek przy umarzaniu części jednostek) więc ostatecznie na nią padł wybór.
Przed kupnem jeszcze napisałem sobie mały programik analizujący dane historyczne, by być świadomym ryzyka na jakie się piszę, i tu podzielę się z Wami wynikami:
- największy procentowy spadek - 4,2%
- najdłuższy płaski okres - 739 dni (ile trzeba było najdłużej czekać, aż fundusz już nigdy nie spadł poniżej ceny zakupu z dowolnego dnia)

Cele do końca 2013 roku
- Zrównoważona stopa zwrotu przewyższająca oprocentowanie lokat (nie ustawiam sobie dolnych lub górnych zakładanych stóp zwrotu). Po szybkim przegooglowaniu widzę obecnie najlepsze lokaty w okolicy 7% więc niech celem będzie pobicie średniej stopy referencyjnej + 2,5%
- Reagowanie na sytuację rynkową poprzez zmianę stosunku posiadanych obligacji/akcji (maksymalnie 75% portfela w obligacjach lub akcjach, minimalnie 25%).
- Nauka wytrwałości w dążeniu do założonych celów bez niepotrzebnego ryzyka

Obecnie zamierzam utrzymywać stosunek 50:50, chyba że średnia ważona C/WK wig20 spadnie poniżej 1, wtedy zwiększę zaangażowanie w akcje. Poziomów przy których redukowałbym procentowy udział akcji póki co nie rozważałem.

Na razie tyle. Fajerwerków portfel nie będzie miał, ale nie o to w nim chodzi.
Może ktoś ma podobne podejście, zachęcam do wymiany poglądów. Jak ktoś chce mi uświadomić jak bardzo się mylę, również zachęcam :)

Pozdrawiam
Kuba
Edytowany: 26 kwietnia 2012 00:06

orestes84
0
Wpisów: 360
Wysłane: 26 kwietnia 2012 00:42:51
Sam jestem ciekaw rezultatów:), ja osobiście starałbym się zagrać defensywnie na giełdzie, mam tutaj na myśli branże farmaceutyków i spożywczą i może częściowo energetykę. Jednak ostatnio też zastanawiałem się nad obligacjami, szczególnie w kontekście przykręcenia kredytowej śruby przez banki. Taka sytuacja paradoksalnie sprzyja rynkowi obligacji korporacyjnych.

kubanvip
0
Wysłane: 1 maja 2012 23:25:55
orestes84 napisał(a):
Sam jestem ciekaw rezultatów:), ja osobiście starałbym się zagrać defensywnie na giełdzie, mam tutaj na myśli branże farmaceutyków i spożywczą i może częściowo energetykę. Jednak ostatnio też zastanawiałem się nad obligacjami, szczególnie w kontekście przykręcenia kredytowej śruby przez banki. Taka sytuacja paradoksalnie sprzyja rynkowi obligacji korporacyjnych.

Moją uwagę skupiła chemia, choć jestem świadom niepowtarzalności wyników z 2011. Jest też perspektywa gazu łupkowego, ale to melodia dalekiej przyszłości :)

W obligacje obawiam się samemu inwestować szczególnie po czytaniu przebojów innych użytkowników z emitentami.

Pierwsze podsumowanie jak radził sobie portfel poniżej, kolejne postaram się robić na początku każdego miesiąca.

ETFW20L: -0,24%
IDEA Obligacji: +0,45%

Pozostała gotówka została przeznaczona na TFI by zgodnie z założeniem utrzymywać stosunek 50 : 50.

kubanvip
0
Wysłane: 4 czerwca 2012 12:57:49
Przyszedł czas podsumowania jak portfel radził sobie w maju. Najlepiej wyrazi to poniższy zrzut:

kliknij, aby powiększyć

Paradoksalnie bardziej rozczarowuje mnie spadek funduszu obligacji. Liczyłem na stabilny marsz w górę, choć pewne znaczenie mogło mieć podniesienie stóp procentowych.

Jeżeli chodzi o akcje to jestem spokojny. Wyceny są bardzo apetyczne. Ostatnia wypłata została przeznaczona na zwiększenie zaangażowania w ETFy.

Rozważam zwiększenie zaangażowania w akcjach do poziomu 60%.

Pozdrawiam
Kuba

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 5 czerwca 2012 14:43:03
Nie wiem jaki ma sklad Idea Subfundusz Obligacji, ale agresywniejszy fundusz z tej samej rodziny: Idea Premium SFIO ma 4% portfela w obligacjach PBG co (ze wzgledu na warunki upadlosci) daje jednorazowy odpis na -1,3%

Cytat:
32 fundusze inwestycyjne mogą ponieść straty w związku z ogłoszeniem upadłości układowej przez spółkę PBG. Tyle bowiem funduszy zainwestowało łącznie ponad 500 mln zł w obligacje tej spółki - wynika z szacunkowych danych opublikowanych przez firmę AnalizyOnline

Straty funduszy na PBG
Edytowany: 5 czerwca 2012 14:45

kubanvip
0
Wysłane: 5 czerwca 2012 17:29:38
Nie wiem jak z PBG, ale IDM jest zaangażowany w DSS i z tej strony obawiam się ryzyka :/

krishic
26
Wysłane: 7 czerwca 2012 22:19:52
Przegladajac komunikaty trafilem na informacje o liczbie obligacji PBG w funduszach IDEA:

Cytat:
IDEA Parasol Fundusz Inwestycyjny Otwarty IDEA, subfundusz Obligacji - 70 obligacji korporacyjnych PBG S.A. serii D o wartości nominalnej 100.000,00 zł każda;

PBG SA złożenie żądań natychmiastowego wykupu obligacji przez obligatariuszy

Jesli dane o aktywach (364 mln pln) sa aktualne daje to niecale 2% portfela, czyli troche ponad 0,5% odpisu.

kubanvip
0
Wysłane: 8 czerwca 2012 07:50:31
Dzięki za informacje. Na stronie funduszy IDEA jest tylko struktura aktywów bez rozbicia na poszczególne inwestycje.

kubanvip
0
Wysłane: 9 lipca 2012 09:18:48
W czerwcu portfel wyszedł na +

kliknij, aby powiększyć

Nie chciałem zwiększać zaangażowania w akcje dopóki obligacje nie wyjdą mi na +. Stan został osiągnięty więc w tym miesiącu powinien zmienić się układ sił.

Póki co nie można mówić o zyskach, ale podejście defensywne mi odpowiada. Giełda mnie nie absorbuje. Jednocześnie utrzymuję ekspozycję na rynek.

Pozdrawiam
Kuba
Edytowany: 9 lipca 2012 09:21

krishic
26
Wysłane: 16 lipca 2012 18:06:37
@kubanvip
Mimo, ze prowadzisz portfel pasywny to radze przemyslec wybor Idea TFI.
Zerknij w wolnej chwili np na watek IDMSA zobaczysz jak ta grupa sypie sie na naszych oczach.
Co prawda nie bylo komunikatu dotyczacego Twojego subfunduszu, ale nie zmienia to sytuacji tego TFI jako calosci.

Zawieszenie odkupywania jednostek uczestnictwa funduszu Idea Premium SFIO

Cytat:
IDEA TFI SA podaje do wiadomości informację, że w dniu 16 lipca 2012 roku została podjęta decyzja o zawieszeniu odkupywania jednostek uczestnictwa funduszu Idea Premium SFIO na okres 2 tygodni począwszy od dnia 16 lipca 2012 roku.
Edytowany: 16 lipca 2012 18:07

kubanvip
0
Wysłane: 17 lipca 2012 08:01:01
@krishic
Dzięki za ostrzeżenie, na pewno się temu przyjrzę. Wstrzymanie wykupu jednostek innego funduszu towarzystwa jest niepokojące.

Muszę dokopać się do przyczyn, bo o ile sam rozumiem sposób działania TFI, to papiery są zdeponowane u kogoś innego (w przypadku IDEI kojarzę że jest to ING).
Niewielki procent portfela funduszu stanowią płynne lokaty, które są wykorzystywane przy umorzeniach, więc może nagłe wykupy jednostek je wykończyły co przełożyło się na utratę płynności.
Edytowany: 17 lipca 2012 08:13

slavo77
0
Wpisów: 171
Wysłane: 18 lipca 2012 14:56:41
ja na Twoim miejscu... delikatnie ujmując.... to bym się przeniósł z idea tfi.... z funduszy obligacji polecam PZU Polonez.... dobrze im idzie... i bezpieczny i pewny...

kubanvip
0
Wysłane: 18 lipca 2012 15:48:16
Właśnie ostatecznie za dużo wczoraj nie myślałem :), puściłem zlecenie wykupu całości, tym bardziej że mogę bez prowizji zmienić fundusz.

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 21 lipca 2012 23:42:43
nie myślałeś żeby zwiększyć zaangażowanie w akcje dobrych (nie zadłużonych) spółek? za 2-3 lata zacznie się ożywienie w gospodarce rynek zacznie to dyskontować wcześniej, może nie trafisz idealnie w dołek ale w dłużej perspektywie prawdopodobieństwo osiągnięcia zysków jest znaczne

kubanvip
0
Wysłane: 22 lipca 2012 10:24:34
@GRAF78
Masz na myśli zwiększenie procentowego udziału akcji w portfelu, czy wybór konkretnych spółek ?

Jeżeli wybór konkretnych to tego chciałbym póki co unikać z racji braku czasu na szczegółowe analizy i śledzenie wydarzeń, jak i też inwestycji czasu w poznanie metod wycen. Dlatego wybrałem kompromis w postaci ETFa na Wig20.

Jeżeli zwiększenie procentowego udziału akcji, to ciągle się waham. Obecnie jest to 60 % (chciałbym się trzymać rad Grahama, czyli górny limit mam na poziomie 75 %). Czy jest to dobry wybór, nie wiem, w mojej ocenie po prostu adekwatny do obecnej sytuacji makro jak i wycen. Swoją drogą jestem w trakcie pisania oprogramowania, które powinno trochę rozwiać wątpliwości. W skrócie chodzi o przetestowanie strategii zarządzania ekspozycją na akcje w odniesieniu do wybranych wskaźników. Może uda się wyciągnąć jakieś wnioski z testów defensywnej strategii Benjamina Grahama. Jak będzie po wszystkim, z pewnością podzielę się tutaj analizami.

Pozdrawiam
Kuba
Edytowany: 22 lipca 2012 10:25

kubanvip
0
Wysłane: 24 lipca 2012 14:55:32
Wykonałem małe analizy i zdecydowałem się cześć przeznaczoną na fundusze zainwestować po połowie w UniKoronę Obligacji oraz PZU Polonez.

Wstawię wyniki analiz, może komuś też się przyda:

kliknij, aby powiększyć

Okres - badany przedział czasowy od ostatniej daty notowań do początku 2004 roku (wybrałem ten rok, gdyż wcześniej fundusze miały hossę, niektóre na nią się nie załapały ponieważ działalność rozpoczęły później, więc nie chciałem by wcześniejsze lata zaciemniły porównanie)
Okres płaski - najdłuższy okres, przez jaki fundusz nie osiągał zysków
Spadek - największy procentowy spadek, jaki zaliczył fundusz (wartości oznaczone kolorem szarym to jednodniowe wyskoki, prawdopodobnie błędy w danych z Stooq)
Zwrot roczny - uśredniona roczna stopa zwrotu
Odchylenie standardowe - dwunastomiesięczne odchylenie standardowe. Będzie trochę inne, niż te podawane przez fundusze, ponieważ dotyczy okresu od 2004 roku, a nie całkowitego czasu prosperowania funduszu.

UniKoronę wybrałem, gdyż jest to fundusz z najlepszym wynikiem oferowany przez mój bank (z sensownym odchyleniem standardowym).
PZU Polonez z kolei nie był faworytem, ale zainteresowały mnie na tyle jego ostatnie wzrosty, że zacząłem szukać, czy nie zmienili się zarządzający i faktycznie tak było:
www.gazetadobryznak.pl/index.p...
Zmieniła się także polityka zarządzania. Okres zmian jest za krótki na analizę, ale bycie liderem w kategorii najlepszego ostatniego roku spowodowało, że postanowiłem dać nowym zarządzającym szansę :]

Pozdrawiam
Kuba
Edytowany: 24 lipca 2012 15:04

slavo77
0
Wpisów: 171
Wysłane: 25 lipca 2012 22:59:29
jak zacznie się sypać polski PKB... to fundusze obligacji skarbowych będą lecieć... nie ma teraz pewnych aktywów... w tej chwili wydają się ok.... ale co będzie za rok?

kubanvip
0
Wysłane: 27 lipca 2012 21:32:12
Fundusze już zaksięgowane, wszystko ładnie się zieleni więc zrobię przedwczesne podsumowanie lipca:

kliknij, aby powiększyć

Zgodnie z zapowiedzią zwiększyła się ekspozycja na akcje do 60%.

kubanvip
0
Wysłane: 6 sierpnia 2012 22:31:19
slavo77 napisał(a):
jak zacznie się sypać polski PKB... to fundusze obligacji skarbowych będą lecieć... nie ma teraz pewnych aktywów... w tej chwili wydają się ok.... ale co będzie za rok?

Jeżeli zacznie się sypać to zgadzam się, że żadne aktywa nie pomogą. Musiałbym siedzieć na krótkich pozycjach co nie odpowiada mi zgodnie z inwestowaniem w wartość. Ewentualnie można wystawiać CALLe, ale na to czuję się za cienki :)

Z drugiej strony jak inflacja zacznie spadać, RPP opuści stopy, to będziemy mieli ładny wystrzał.

Podoba mi się jednak to, że przy obecnych wycenach (+ poziomie dywidend) i stopach procentowych nie muszę liczyć na wzrosty by portfel przyjemnie zyskiwał, wystarczy spokojny boczniak.

kubanvip
0
Wysłane: 3 września 2012 09:49:33
W sierpniu portfel zyskiwał przez kumulowane dywidendy na etfie i wzrosty funduszy obligacji:

kliknij, aby powiększyć

Będę utrzymywał obecny stosunek ekspozycji akcje/obligacje.
Ponoć powraca strach przed kryzysem. Zobaczymy jak odbije się na portfelu oraz czy będą cięcia stóp procentowych.

Pozdrawiam
Kuba

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,278 sek.

dopjmwke
qztptxfu
fzeydwsn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
oousykgl
hjkilkrr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat