PARTNER SERWISU
ljtfbywz
24 25 26 27 28

RELIGA DEVELOPMENT (Catalyst)

fiod0r
0
Wpisów: 1
Wysłane: 30 kwietnia 2013 09:32:33
Drodzy forumowicze,

mam pytanie - wiem, że trochę późno się obudziłem ale czy któryś z szanownych kolegów/koleżanek mógłby mi powiedzieć jakie kroki trzeba podjąć aby myśleć o odzyskaniu pieniędzy z obligacje serii E? Trzeba gdzieś coś komuś zgłosić (do komornika, syndyka, sądu itp itd) czy oni mają dane obligatariuszy i każdy otrzyma kasę proporcjonalnie do ilości posiadanych obligacji jeżeli uda się uzyskać coś w drodze licytacji?

Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź.

Resal
3
Wpisów: 173
Wysłane: 30 kwietnia 2013 11:33:19
Administratorem hipoteki dla serii E jest Secus. Namiary w poprzedzającym wpisie.
Wierzytelności wynikające z obligacji Secus zgłosił gdzie należy (syndyk, kurator, ...).
Administrator hipoteki działa w imieniu wszystkich posiadaczy obligacji. Secus
okresowo informuje znanych mu posiadaczy obligacji o statusie odzyskiwania wierzytelności.
(to plus)."Znani" to ci którzy nawiązali z nim kontakt. Przychody z licytacji zostaną zapewne
rozliczone przez KDPW proporcjonalnie do liczby posiadanych obligacji. Minus bycia
"znanym" jest taki, że Secus po "niezwykle głębokiej analizie i namyśle" doszedł do wniosku,
że koszty zaliczki na komornika powinni pokryć posiadacze obligacji. Oczywiście ci "znani".
Jak to będzie rozliczone później nie wiem.

magnumator
0
Wpisów: 77
Wysłane: 1 maja 2013 19:49:21
No właśnie, a jak o jest z wcześniejszymi seriami obligacji, że tamtych właścicieli papierów nie poganiają do płacenia za komornika, w czym tkwi różnica?

Resal
3
Wpisów: 173
Wysłane: 1 maja 2013 20:29:11
Różnica polega na tym, że działki stanowiące zabezpieczenie serii A, B i C stanowią składnik
majątku upadłego Religi. Rola Secusa się zakończyła. Wierzytelnościami dla tych serii będzie
się zajmował "dream team" - syndyk i kurator obligatariuszy. Zanim do akcji wejdzie komornik
działki muszą zostać wydzielone z majątku upadlego dłużnika jako osobna masa upadłości.
Niestety to długa i kręta droga. Wiecej szczegółów na temat procedury tu:

www.corporatebonds.pl/felieton...

Do zespołu "dream team" trafią też wierzytelności serii D i E w części nie pokrytej z licytacji
nieruchomości nie będących skladnikami majątku upadłego Religi.

czosnek
4
Wpisów: 398
Wysłane: 3 maja 2013 17:05:03
jest jedna seria zabezpieczona na obcej własności do której administratorem nie jest Secus AM , tam administrator nie upomina się o żadne opłaty , przynajmniej narazie , zobaczymy jak się sytuacja rozwinie czy też będzie trzeba opłacać komornika czy obejdzie się bez tego.

Zuzka
0
Wpisów: 3
Wysłane: 15 maja 2013 15:49:04
Witam,
Wlasnie dolaczylam do grona forumowiczow. Jestem rozczarowana uzyskanymi dzis info nt. wyceny gruntu, bedacego zabezpieczeniem obligacji serii B. Z pierwotnej wyceny ok 4000000 pln, w chwili obecnej rzeczoznawca wycenil dzielke na 800 tys!! Z rozmowy z kuratorem wiem, iz ma sie doglebniej przyjrzec problemowi, poniewaz sam byl tym zaskoczony i podejmie decyzje o zlozeniu wniosku o ew. weryfikacje decyzji.
Poniewaz jestem nowa, mam pytanie do bardziej doswiadczonych forumowiczow.
Czy my, jako obecni wllasciciele gruntu, mozemy sie "dogadac" i sami sprzedac te dzialke???? Jesli nie, to warto by sie rzeczywiscie skrzyknac i przygotowac zbiorowa skarge do prokuratury z prosba o zbadanie sprawy zawyzonej wyceny - dotyczy to podobno wszystkich dzialek, ktorych wycena przygotowana byla dla Religi przez te sama osobe.
Pozdrawiam

czosnek
4
Wysłane: 16 maja 2013 10:51:31
Cześć Zuzka
Skąd masz tą wycenę na 800tys??? kto ją zrobił?? Według mnie to nawet jakbyśmy się dogadali to napewno nie możemy sprzedać tej działki sami a choćby nawet to i tak niewiele by nam to dało skoro jej wartość jest taka niska. No i my nie jesteśmy ,,obecnymi właścicielami gruntu,, grunt ten tylko zabezpiecza nasze wierzytelności . Natomiast jeżeli faktycznie obecna wycena wskazuje na tak niską cenę w stosunku do poprzedniej to ja osobiście byłbym zdecydowany żeby złożyć skargę do prokuratury.

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 16 maja 2013 11:38:40
sunday82 napisał(a):
mindek napisał(a):
We Wrocku mówią, że te działki to były mocno przewartościowane jako zabezpieczenie. może się i tak skończyć, że pójdą za 20% wartości z zabezpieczenia.

Cenę to chyba ustali syndyk. Więc nie piszcie głupot, że pójdą czy są warte 20% wyceny. Bo może w ogóle nie pójdą co na dzień dzisiejszy nie byłoby złe bo generalnie rynek nieruchomości rzeczywiście siadł ale raczej nie tak. Takie opowiadanie bajek to zostawcie dla siebie, chyba, że jakiś interes macie w sianiu takich plot?!

Zuzka napisał(a):
Wlasnie dolaczylam do grona forumowiczow. Jestem rozczarowana uzyskanymi dzis info nt. wyceny gruntu, bedacego zabezpieczeniem obligacji serii B. Z pierwotnej wyceny ok 4000000 pln, w chwili obecnej rzeczoznawca wycenil dzielke na 800 tys!!

Wychodzi na to, że chyba jednak nie takie zupełne głupoty w tym Wrocławiu mówili...

Zuzka napisał(a):
Jesli nie, to warto by sie rzeczywiscie skrzyknac i przygotowac zbiorowa skarge do prokuratury z prosba o zbadanie sprawy zawyzonej wyceny - dotyczy to podobno wszystkich dzialek, ktorych wycena przygotowana byla dla Religi przez te sama osobe.

Szczerze mówiąc, w tej całej sprawie bardzo wiele rzeczy wygląda na odpowiednie do zainteresowania nimi prokuratury. Tak na marginesie, jakiś czas temu p. Wieczorek (prezes Salwix) zgłaszał się w tym wątku na świadka, gdyby ktoś złożył doniesienie.

Zuzka
0
Wpisów: 3
Wysłane: 16 maja 2013 12:15:48
Wczoraj kontaktowalam sie telefonicznie z kuratorem. To wlasnie on potwierdzil informacje, ze pierwotnie wycenione grunty pod zabezpieczenie obligacji serii B, na 4 M pln, obecnie wycenione sa przez rzeczoznawce na ok. 800 tys. Ze wstepnych wyjasnien zrozumialam, ze pierwsza wycena dot. dzialki budowlanej, natomiast ten drugi rzeczoznawca uznal ja za tereny rolne i stad ta horendalna roznica. Jak zrozumialam tez, opinia, ktora obecnie posiada kurator nie poparta jest zadnymi dokumentami. Wczoraj zakomunikowal mi, ze wlasnie wybiera sie do Wroclawia w celu obejrzenia gruntow oraz zapoznania sie z dokumentacja. Niezbyt obeznana jestem z prawnymi regulacjami w tym zakresie, ale dzialka bedaca zabezpieczeniem naszych obligacji, w wypadku niemoznosci splacenia wierzycieli staje sie chyba ich wlasnoscia. Czy mozna zatem rozpatrzec mozliwosc dogadania sie wszystkich podmiotow (czyli wlascicieli obligacji serii B), a jest ich 40, jak udalo mi sie ustalic z pomoca internetu, i przejac grunty?
Swoja droga, kurator zastanawia sie nad zaskarzeniem wyceny drugiego rzeczoznawcy..... Mysle, ze tutaj tez mamy cos do powiedzenia i powinnismy naciskac w tej sprawie.

wapkil
0
Wysłane: 16 maja 2013 13:06:39
Zuzka napisał(a):
Niezbyt obeznana jestem z prawnymi regulacjami w tym zakresie, ale dzialka bedaca zabezpieczeniem naszych obligacji, w wypadku niemoznosci splacenia wierzycieli staje sie chyba ich wlasnoscia.

Staje się, jeżeli ją przejmą. Mogą przejąć, jeżeli w drugiej licytacji nie uda jej się sprzedać za, o ile pamiętam, 2/3 oszacowania (czyli niecałe 534 tys. zł). Jeżeli ta ziemia to jednak nieruchomość rolna, to chyba za trochę wyższą kwotę (3/4 oszacowania?). Na oszacowanie można wnieść zarzuty, ale chyba termin jest dosyć krótki (tydzień?).

Powtórzę rzecz, którą pisałem w tym wątku wiele miesięcy temu. To wszystko nie jest do końca banalne i w wielu wypadkach wymaga terminowości działania. Jeżeli komuś zależy na wyniku tego postępowania i ma zaangażowane większe środki, powinien skonsultować podejmowane kroki z prawnikiem, albo inną doświadczoną osobą. Sama dyskusja na forum internetowym, tym bardziej forum, które nie jest forum prawnym, do sensownych rezultatów raczej nie doprowadzi. Choć można oczywiście wymieniać się opiniami, albo spróbować skrzyknąć większą grupę osób które chciałyby podzielić się problemem.

czosnek
4
Wysłane: 16 maja 2013 14:39:10
Ad Zuzka
Przyznam że poruszyło mnie bardzo to co napisałaś o wycenie na 800tys ale tak na spokojnie i bez nerwów po przejrzeniu papierzysków to chyba ktoś tu się troszkę myli.

Ze wstepnych wyjasnien zrozumialam, ze pierwsza wycena dot. dzialki budowlanej, natomiast ten drugi rzeczoznawca uznal ja za tereny rolne i stad ta horendalna roznica.

Pierwsza wycena czyli operat z 4 marca 2011 który był dołączony do propozycji nabycia serii B wcale nie uznawał tych działek za budowlane. Na stronie 2 w opisie jest napisane ,,W ewidencji gruntów działka oznaczona jako działka o charakterze rolnym.Dla nieruchomości brak jest miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego,, Koniec cytatu. Również na str 6 tegoż operatu jest podany wpis z Księgi wieczystej w której to księdze w Dziale 1 ta nieruchomość jest oznaczona literką Ł czyli łąki trwałe. Jednym słowem ta wycena nie była robiona dla działki budowlanej.

Co do przejęcia działek na własność gdyby ktoś z obligatariuszy chciał to faktycznie jest to możliwe i chyba wcale nie potrzeba do tego dogadywania się wszystkich obligatariuszy. W piśmie które ja i pewno wszyscy inni dostali od SAM z dn. 3.12.2012 r jest informacja na ten temat w punkcie 8 tego pisma. Cytuję: ,, Jeżeli również na drugiej licytacji nikt nie przystąpi do przetargu,przejecie nieruchomości na własność może nastąpić w cenie nie niższej od dwóch trzecich części sumy oszacowania , przy czym prawo przejęcia przysługuje wówczas Secus AM oraz każdemu obligatariuszowi. Jeżeli po drugiej licytacji żaden z wierzycieli nie przejął nieruchomości na własność postępowanie egzekucyjne umarza się i nowa egzekucja z tej nieruchomości może być wszczęta dopiero po upływie 6 miesięcy od daty drugiej licytacji,, Koniec cytatu.
Z tego jasno wynika że każdy obligatariusz zainteresowany przejęciem może to zrobić po drugiej bezskutecznej licytacji i wcale nie musi się dogadywać ani pytać o zdanie wszystkich innych pozostałych, chyba żeby np. ze względów możliwości finansowych dogadało się w tym temacie kilku obligatariuszy i przejeli to razem , chyba nie byłoby w takim wypadku żadnych prawnych przeciwskazań. Osobiście byłbym zainteresowany przjęciem razem z kimś innym jako współwłasność bo moje możliwośći finansowe nawet uwzględniając najczarniejsze scenariusze wyceny tych gruntów są niewystarczające.
Też jestem zdania że dobrze by było aby obligatariusze w temacie ceny działek wykazywali duże zainteresowanie i aktywność jeżeli chodzi o kontakt z kuratorem bo jak wiadomo jest to nasz interes. Skoro pisałaś ze ten kurator wybiera się obejrzeć te grunty i zapoznać się z dokumentami to na pewno ja też w przyszłym tygodniu zadzwonię do niego w celu uzyskania najświeższych informacji w tej sprawie. Tylko jeżeli chce faktycznie obejrzeć te grunty to nie wiem po co wybiera się do Wrocławia ? chyba raczej w kierunku Jeleniej Góry powinien pojechać:-)
Zgodzę się tu z Wakpilem że to wszystko nie jest banalne i jeżeli ten kurator faktycznie po obejrzeniu tych gruntów i zapoznaniu się z dokumentami dalej będzie utrzymywał że wycena tych gruntów to 800tys to napewno będzie trzeba wziąć się na poważnie za sprawę. Pocieszające może być to że skoro Pan Wieczorek zgłaszał się na świadka w tej sprawie to mając takie plecy w prokuraturze mamy sprawę wygraną . :-) :-)

wyrywacz_chwastow
0
Wpisów: 128
Wysłane: 16 maja 2013 14:54:45
wapkil napisał(a):

Staje się, jeżeli ją przejmą. Mogą przejąć, jeżeli w drugiej licytacji nie uda jej się sprzedać za, o ile pamiętam, 2/3 oszacowania (czyli niecałe 534 tys. zł). Jeżeli ta ziemia to jednak nieruchomość rolna, to chyba za trochę wyższą kwotę (3/4 oszacowania?). Na oszacowanie można wnieść zarzuty, ale chyba termin jest dosyć krótki (tydzień?).

O ile licytacja nie będzie prowadzona w trybie uproszczonym. W drugiej licytacji cena wywołania, w toku egzekucji uproszczonej, wynosi 50 % wartosci oszacowania.

Gieorgi
0
Wpisów: 7
Wysłane: 19 maja 2013 13:33:23
Zuzka napisała:
"Jestem rozczarowana uzyskanymi dzis info nt. wyceny gruntu, bedacego zabezpieczeniem obligacji serii B. Z pierwotnej wyceny ok 4000000 pln, w chwili obecnej rzeczoznawca wycenil dzielke na 800 tys!! Z rozmowy z kuratorem wiem, iz ma sie doglebniej przyjrzec problemowi, poniewaz sam byl tym zaskoczony i podejmie decyzje o zlozeniu wniosku o ew. weryfikacje decyzji".

Powód takiej rozbieżności w wycenach gruntów jest jak dla mnie prozaiczny i jak najbardziej należało by zawiadomić prokuraturę o wszczęcie dochodzenia w tej sprawie, jednak nie na obecną wycenę, jeno na osobę która wyceniła wartość gruntów na 4 000000 złotych. Wg. mnie jak i myślę większości forumowiczów, osoba wyceniająca działki jako zabezpieczenie obligacji typu "B" działała w zmowie z Religą (być może była to osoba z którą dobrze się znał, być może był to ktoś z jego rodziny - tego nie wiemy). Przyjmując korzyść majątkową powyższa osoba znacznie zawyżyła wartość nieruchomości do kwoty jaką zażyczył sobie Pan Religa.
Zatem sprawę karną należało by założyć zarówno Relidze jako osobie która wręczyła korzyść majątkową, jak i osobie która ją przyjęła w zamian za przychylne oszacowanie wartości gruntów. Zaznaczam, że jest to również matactwo w papierach - zeznanie nieprawdy co do stanu faktycznego, a na to jest stosowny paragraf.
Religa jest mi winny w tym momencie około 50 000 złotych - ile z tego odzyskam - nie wiem. Dlatego za błędy trzeba odpowiadać i poważnie zastanowić się nad zbiorowym pozwem przeciwko tym dwóm oszustom. Uradowany byłbym gdyby podzielili los prezesa Amber Gold - za matactwa do więzienia i oczywiście nałożyć na obydwóch sporą karę finansową.
Edytowany: 19 maja 2013 13:34

voyager
0
Wpisów: 131
Wysłane: 19 maja 2013 14:36:39
Nie miałem obligacji tej firmy, ale kilka razy przeglądałem się dokładniej zabezpieczeniom hipotecznym obligacji innych firm. Wyceny robione przez "rzeczoznawców" opieczętowane podpisane z imienia i nazwiska. Te którym się przyglądałem widać było, że są robione pod potrzeby emisji, rażąco zawyżone.

Tacy ludzie powinni odpowiedzieć przed sądem za nierzetelne wyceny. Jeżeli nie to ta plaga nigdy się nie skończy.

czosnek
4
Wysłane: 21 maja 2013 17:39:11

Dziś udało mi się potwierdzić to wszystko co pisała Zuzka, przyznam że niezabardzo w to wierzyłem z początku. Niestety obecna wycena zabezpieczenia serii B to około 800 tys pierwotnie było 4.1 mln dla sprzedaży wymuszonej a wartość rynkowa tej nieruchomości była określona na 4.9mln . Najgorzej jest na serii A gdzie o ile dobrze pamiętam wartość zabezpieczenia spadła z pierwotnej wyceny około 3 mln do 108 tys :-) Jednym słowem ostry czad. Czy ktoś z posiadaczy serii A mógłby napisać kto tam robił operat czy też Pani Agnieszka Chorociej?
Ja niestety akurat jestem za granicą i nie mam możliwości zasięgnięcia porady prawnej u prawnika co najlepiej zrobić w tej sprawie. Gdyby ktoś zamierzał takiej porady zasięgnąć to proszę dać znać na PW lub e-mail eagle1968@wp.pl chętnie dołożę się do kosztów. Może ktoś jest zorientowany co można zrobić z tym fantem to też proszę o kontakt.

wapkil
0
Wysłane: 21 maja 2013 18:24:32
czosnek napisał(a):
o ile dobrze pamiętam wartość zabezpieczenia spadła z pierwotnej wyceny około 3 mln do 108 tys :-)

Ładne :)

voyager napisał(a):
Tacy ludzie powinni odpowiedzieć przed sądem za nierzetelne wyceny. Jeżeli nie to ta plaga nigdy się nie skończy.

Ciężko się nie zgodzić, choć na wiele bym nie liczył. Nie skupiałbym się na ściganiu rzeczoznawców - nawet jeżeli to jak najbardziej słuszne, wątpię, żeby było skuteczne.

Pierwsze z brzegu pytanie - czy operaty aby na pewno były pisane dla potrzeb tych konkretnych emisji obligacji, a nie dla jakiegoś innego celu?

Tak się zabawnie składa, że, zupełnym przypadkiem, w wielu tego typu sprawach operaty są tworzone dla innych potrzeb. O ile się orientuję, za operat wykorzystany bez zgody (której oczywiście nie ma) rzeczoznawcy do celu innego niż został sporządzony rzeczoznawca nie odpowiada :)

Obawiam się, że, jak zwykle, nawet z odpowiedzialnością zawodową mogą być problemy. Poza tym, jakby na to nie patrzeć, osobą najbardziej odpowiedzialną jest tu imć pan Religa.
Edytowany: 21 maja 2013 18:29

czosnek
4
Wysłane: 21 maja 2013 19:07:54
Dla serii B cel operatu był określony : dla potrzeb uzyskania i zabezpieczenia kredytu bankowego.

z tego by właśnie wynikało że operat został użyty nie zgodnie z jego przeznaczeniem. W kwestii odpowiedzialności zawodowej i ściganiu winnych to też uważam że straconej kasy to napewno nie wróci.
Tak tylko teoretyzując to faktycznie winnym nr 1 jest tu Pan Religa a co do tego że operat został użyty niezgodnie z jego przeznaczeniem to na to chyba powinien zwrócić uwagę Autoryzowany Doradca jako oferujący, no ale najwyraźniej AD jako fachowiec w plasowaniu obligów na rynku ma tylko jedną rolę -sprzedać jak najwięcej a nie czepiać się szczegółów.

wapkil
0
Wysłane: 22 maja 2013 00:10:33
Dla pewności, wyjaśnię tylko, że nie uważam, że nie należy pociągnąć do odpowiedzialności osób, które w tej sprawie zawiniły. Wręcz przeciwnie. Nawet jeśli to ,,straconej kasy nie wróci''. Sugerowałem tylko, że jeśli ktoś się na to zdecyduje, powinien raczej zainteresować się sprawami, w których można działać skutecznie.

Nie wiem, jaka jest odpowiedzialność Autoryzowanego Doradcy, ale jakaś pewnie jest. Szczególnie, że p. Wieczorek już nam tu kiedyś próbował wyjaśniać, że wbrew wszelkim pozorom oni jednak AD nie byli. Zawsze można zapytać GPW :)
Edytowany: 22 maja 2013 00:11

rafklopo
0
Wpisów: 63
Wysłane: 22 maja 2013 01:43:32
czy ktoś się orientuje na ile została wyceniona działka będąca zabezpieczeniem serii C? Pytam z ciekawości, bo kiedyś się produkowałem w tym temacie.
P.S. Istnieje coś takiego jak odpowiedzialność rzeczoznawcy majątkowego i każdy z nich ma obowiązkową polisę.
Edytowany: 22 maja 2013 01:44

dentysta1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 22 maja 2013 14:21:36
U mnie seria C i D oj lipnie to wygląda angry3

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

24 25 26 27 28

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,852 sek.

tmtseszb
grejyfta
xoupbzrt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 078,09 zł +385,39% 97 078,09 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wwyicjwf
bphzwojj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat