PARTNER SERWISU
furxrjup
voyager

voyager

Ostatnie 10 wpisów
Cytat:
Zastanawiam się, z jakim opóźnieniem ETF reaguje na zmiany surowców?

Dzisiaj Crude Oil WTI - NYMEX (CL.F) spada ok. 2,7%

Natomiast WISDOMTREE WTI CRUDE OIL (w USD, czy EUR) rośnie 3 %.

ETF jest wyceniany przez WidsomTree raz dziennie około 9:15 (przynajmniej ten co ja wziąłem testowo w Euro)
Natomiast CL.F jest notowany w sposób ciągły od poniedziałku godz 0:00 do piątku do 24:00.( nie jestem pewien tych godzin) Spadek/wzrost kolejnego dnia jest liczony względem ceny na koniec poprzedniego dnia notowań. Stąd masz różne poziomy odniesienia przy liczeniu procentowym spadków/wzrostów
tych dwóch instrumentów.

Inną rzeczą jest brak dokładnego odwzorowania przez ETF ceny SPOT Crude Oil, szczególnie przy gwałtownych wzrostach i gwałtownych spadkach . są one wygładzane i o mniejszej amplitudzie. Może to robić wrażenie "opóźnienia"

Nic straconego.

Ma być jeszcze taniej:

"CNN: Ceny ropy mogą spaść poniżej zera, by następnie wystrzelić do góry"
forsal.pl/finanse/gielda/artyk...

Ciekawe czy w przypadku ujemnych cen ETF y i certyfikaty będzie można nabyć i jeszcze otrzymać za nabycie cash? binky

DZięki serdecznie, Jest tak jak pisałeś. Przetestuję ten ETF w Euro.

Wrcając do certyfikatów Reifeisena RCLOILAOPEN.

Wczoraj kupiłem testowo w Bossie za 3 tysie.
Dzisiaj po wzroście ceny ropy o ok 10% , sprzedając certyfikaty dostałbym o 4.35% więcej.
( prowizje Bossy już wliczone).
Czyli wychodzi że ponad połowa zysku gdzieś przepada Think
Zobaczymy jak będzie przy stracie, ale tą się chyba Reifeisen nie podzieli.

Chciałbym przetestować też te ETF y w Mbanku
SPrawdzałem, ale wyskakuje mi do kupna tylko jeden: CRUD LN ETF notowany w Londynie w USD.

W spisie dostępnych ETF na ropę mBank ma 6 ETF-ów WisdomTree:
www.mdm.pl/ds-server/38261?tic...
Cztery notowane w Niemczech w Euro i dwa w Londynie w USD.

U mnie w emaklerze jest tylko jeden ETF'a WisdomTree WTI Crude Oil (CRUD) notowany w USD w LondynieCzy mógłby ktoś sprawdzić czy tylko tak jest u mnie?

Kaland napisał(a):
A co myślicie o kupnie ETF'a na ropę poprzez IKZE?
Konkretnie: WISDOMTREE WTI CRUDE OIL
stooq.pl/q/?s=crud.uk&c=10...

W ciągu najbliższych 20 lat ropa w końcu musi odbić, rajt?

Czy ten ETF jest dostępny w polskich biurach maklerskich ?

Guru napisał(a):
Uważasz że to dobry moment na inwestycje w ropę?

Rozumiem że to instrument nielewarowany, open end:
www.rcb.at/pl/pdf/certificate/...

Ryzyko jakie tutaj widzę to ryzyko walutowe - ropa jest jest wyceniana w dolarach które teraz są drogie w PLN.

Sam używam certyfikatów ING Turbo i jestem zadowolony z płynności i niedużego spreadu.

Czy to dobry moment to się okaże :)

Mnie bardziej inttresuje ryzyko, które jest opisane w dokumencie zawierającym kluczowe informacje o produkcie punkt 3:

www.rcb.at/pl/file/kid/?ISIN=A...

"3. What happens if Raiffeisen Centrobank AG is unable to pay out?
You are exposed to the risk that the issuer might be unable to meet its obligations in connection with the product for instance in the event of bankruptcy
or in case of certain resolution measures ordered by the respective resolution authority in case of a crisis of the issuer. In that case the resolution
authority has a wide-ranging power to take actions, e.g. to reduce the claims of the investors up to zero, to terminate or convert the products into shares
of the issuer, to suspend rights of the issuer ("Bail-In"). This may materially adversely affect the value of the product and could lead to you losing some
or all of your investment in the product. The product is not a deposit and as such is not covered by any deposit protection scheme."

Czy pewnego pięknego dnia te certyfikaty nie znikną z GPW bez żadnej rekompensaty ....? binky

Dawno tu nie było żadnego wpisu. Cena ropy jest dumpingowa dla większości producentów, co raczej nie może trwać latami. Co sądzicie o certyfikatach na ropę
RCLOILAOPEN. Abstrahując od ryzyka ceny samego surowca ( ropy) , czy jest znaczące ryzyko samego emitenta tego papieru, przy założeniu akumulowania certyfikatów na większą kwotę?
Nie jestem pewien czy to dobry wątek, jeśli nie to proszę o skasowanie.

timon napisał(a):
Wiecie czy spółka normalnie teraz funkcjonuje? Jaki wpływ na jej działalność może mieć epidemia?

Byłem kilka dni temu. Spółka funkcjonuje normalnie. Przy wjeździe namiot z pomiarem temperatury, dozowniki z płynem dezynfekującym. Hotel obok w którym się zatrzymują kierowcy tirów , różne firmy zewnętrzne: pełny.
Znam tę firmę pobieżnie ( wykonuję dla nich usługi od czasu do czasu) od 14 lat.
Widać zmiany, niemiecka kultura zarządzania, procedur i już teraz pracy robi swoje .
Oby jak najwięcej takich firm.
Miałem kiedyś ich obligacje, jak dla mnie sporo dały zarobić przy spokojnym śnie.
Na akcjach nie zarobiłem bo była redukcja, później je szybko napompowano i były dla mnie za drogie.

Dla BFG będzie ćwiczenia praktyczne z Resolution, chyba pierwsze.

forsal.pl/finanse/aktualnosci/...

Cytat:
Idea w przeciwieństwie do GNB(to jest według mnie największy problem GNB) nie ma żadnych obligacji podporządkowanych

obligacje podporządkowane mają, znam takich co mają na bardzo duże kwoty ich obligów ( nienotowanych) teraz nie czują się z nimi komfortowo. Ja nie wziąłem ze wzgledu na to, że od razu było mówione że nie będa notowane.

Cytat:
Wieszczyłeś zagładę a tu lipa ;)
No ale nigdy nic nie wiadomo, tak czy siak znikła promocyjna lokata ze strony getinbanku.
.

lokata promocyjna nie znikła. Nawet dodali wyższy procent do 400k na KO na nową kasę.
Konkurencja za to ma nadpłynność i obniżyła mocno % na lokatach.np Nestbank.

To jednak świadczy o odpływie $$$
Ale bank walczy. Dzisiaj zauważyłem że uruchomili serwis w języku ukraińskim, włącznie z infolinią w tym języku.
Chyba tego jeszcze nikt nie miał wcześniej w Polsce.

ciekawe spekulacje redaktora Samcika :)

Cytat:
A jeśli… Leszek Czarnecki znowu wszystkich przechytrzył? Co przemawia za hipotezą, że to on rozdaje dziś karty w grze o miliardy?

subiektywnieofinansach.pl/a-je...

Jak na razie w Idei wszystko śmiga jak należy.
Nie ukrywam, że kibicuję temu bankowi ,żeby się uchował :)
lokata " beztroska" dalej na 3.9. Jak spadnie jej oprocentowanie, to znaczy, że się przygotowali dobrze do tej burzy.

Cytat:

Ta właśnie kultura widoczna jest na każdym kroku we wciskaniu nieświadomym ludziom a to kredytu frankowego, a to polisolokaty, a to obligacji bankruta.

"Nieświadomi ludzie" Ktoś kto jest nieświadomy , powinien mieć świadomego opiekuna.
Kredyty frankowe , czy bank udzielał ich nielegalnie ? czy łamał jakieś rekomendacje przy udzielaniu tych kredytów ?
Czy polisolokaty,lokaty strukturyzowane, obligacje GNB, obligacje IDEA, obligacje Getback były produktami nielegalnymi ? Czy był obowiązek ich nabywania?

Mówi się że z Leszkiem długoterminowo nikt nie zarobił.
Od początku istnienia Getin Banku, czy za pośrednictwem Open Finanse, czy bezpośrednio, jak również IDEA BANK miały ofertę najlepszych lokat. Przez pewien czas również "z kapitalizacją dzienną", to chyba też był pomysł z getin.Długoterminowo Można było zarobić bez ryzyka lepiej niż na funduszach i na GPW.

To że LC współpracował z SB nie było żadną tajemnicą. Jeśli to komuś przeszkadzało nie nie musiał tam zaciągać kredytu, kupować obligacji, ani żadnych innych produktów.

Dla mnie bank to nie jest przyjaciel, czy opiekun, ale strona w interesach.
Nigdy mnie nie oszukał, ani EFL, ani Open Finanse, IDEA/Lions, GNB.
Przez kilkanaście lat, złozyłem jedną reklamcję ( telefonicznie) która niezwłocznie została uznana.

Cytat:
Z kolei dziś rano procent na Lokacie Beztroskiej podniesiono do 3,90 proc.

Lokata jest w porządku, ale jej nazwa jest trochę myląca :)

Dla mnie ewentualne połączenie IB i GNB będzie niekorzystne pod względem depozytów.
IB ma od zawsze wyrażnie "wyrózniające" się na rynku lokaty , GNB ma słabsze ale również wyrózniające się KO. Po połaczeniu powinien być odpływ depozytów, chociażby wynikający z jednej dla obydwu połączonych banków gwarancji BFG.
Nie wiem co im wyjdzie z analizy , ale na moje wyczucie IB lepiej rozwijał by się samodzielnie.

]
Cytat:
Niestety obecnie cześć kancelarii bedzie wyciskac z obligatariuszy ostatnia zlotowke.

Najlepszą drogą jest zorganizowanie się obligatariuszy, ( tak jak się to już na szczęście dzieje), zebranie jak najwiekszej ilości obligatariuszy, utworzenie jakiejś formalnej przejrzystej struktury i zarządu, i w przypadku podjęcia decyzji o procesie , wynajęcie dobrze wyselekcjonowanej firmy prawniczej i wynegocjowanie z nią warunków umowy w imieniu wszystkich zainteresowanych osób.

Podpisując indywidualne umowy z kancelarią ( kancelariami) na warunkach jakie były tu zaprezentowane, narażacie się tylko na dodatkowe straty, których nikt już nie zrekompensuje.

timon napisał(a):
Nurtuje mnie jedno pytanie - jak skutecznie wyciągnąć konsekwencje w stosunku do takiego pseudodoradcy? Pozywać można konkretnie człowieka, czy instytucję? Są na to jakieś paragrafy? Udało się komuś? Przecież nie może tak być, że taki człowiek wciska nieświadomym ludziom ryzykowne instrumenty jako lokaty i nic nie można z tym zrobić.

"doradcy" z IB ( Ci którzy telefonują) , to wg mojego odczucia jedynie wykonawcy postawionych przed nimi zadań. Prawdopodobnie sami nie wiedzą co proponują klientom, często to sympatyczne wręcz naiwne kobiety, nie wierzę aby zdawały sobie sprawę z ryzyka na które mogą narazić swojego "podopiecznego" klienta.

W placówce nie byłem, więc nie wiem. Myślę że są dobrze zabezpieczeni dokumentami i być może nagraniami i nie mając równie twardych dowodów niewiele poza ostrzeżeniami i edukacją można zrobić.

obligacje Idea Bank, nie są notowane na Catalyst, ale gdyby były też pewnie byłaby otchłań...Bank lokatami przebija sam siebie, pewnie co strachliwsi/przezorni ewakuują się przynajmniej poniżej limitów BFG, Być może chodzi o zagrożenie procesami i odszkodowaniami za missseling...?

@mpawlow77

Moim zdaniem nie.
Bank o którym mówimy, ma tzw " doradców, opiekunów", nie pamietam jak się przedstawiają. Oni mają wgląd do depozytów klientów, znają terminy ich zapadalności, monitorują wpływy i wypływy ( moje z pewnością). Dzwonią do swoich "podoopiecznych" i namawiają na produkty inne niż depozyty,gdyż na depozytach wg nich ponosi się stratę, gdyż mały procent inflacja itd. Tam jest dośc spora rotacja tych opiekunów. Raz jak zadzwonił jeden ( akurat był to telefon w sprawie depozytu), zapytałem go o obligacje tego banku, i powiedział mi że jest to produkt bardzo niebezpieczny:)
Doceniłem to , gdyż juz wówczas miałem trochę doświadczenia z obligacjami korpo.

Niemniej jednak, telefonów z ofertą 100% gwarancji kapitału czy to na "strukturach" czy na obligacjach "pewniaków" miałem co niemiara do czasu aż zastrzegłem ,że mają nie dzwonić w sprawach innych aniżeli ściśle powiązane z obsługą rachunku. Nietrudno mi sobie wyobrazić , jak wielu ludzi mogli przekonać do bardzo" bezpiecznych obligacji" o 2-3 krotnie wyższej stopie zwrotu aniżeli depozyt, jak również innych struktur czy produktów, znając datę kończących się depozytów.
Bank ze wzgędu na ich atrakcyjną ofertę lokat z pewnoscią przyciągnął sporo ludzi z kasą, tylko ze wzgledu ne tę ofertę, nawet niekorzystających z kont. Spososbów na zaciągnięcie klienta do jakiegoś stacjonarnej placówki mieli sporo, dokładnie nie pamietam gdyż nie dałem się skusić ( głownie z braku czasu) żeby tam pojechać i wysłuchać tego czego nie można się było dowiedzieć przez telefon.

Biuro Maklerskie, czy jakiś pośrdnik oferujący akcje, obligacje czy inne produkty poza depozytami, to moim zdaniem zupełnio cos innego.
Musisz jakoś do nich trafić, albo oni znajdują Cię na zasadzie, że gdzieś zostawiłeś kontakt, czyli mniej lub bardziej temat Cię zainteresował. Tu nie może być mowy o pomyleniu depozytu z jakimś innym produktem.
Natomiast klient banku,zawyczaj ma do banku zaufanie.

może dlatego na forum ( obligacji korpo )nie ma "lamentu" jaki był zawsze po ujawnieniu się takich problemów w kompaniach.

Myślę ,że już w tej chwili można by dodać do listy, może nawet na jej topie bank nazywający się od litery I.

PCC Rokita, po raz kolejny proponuje zakład na przyszła stopę procentową.
5 lat 5% .

Najdłuższe serie Rokity zapadające w 2021 , 2022 zaczynają schodzić poniżej nominału.
MOże nastąpi jakieś przeregulowanie i okazja dla tych którzy się wstrzymali z zakupem podczas emisji.

W tym roku znowu słodki prezent i kartka świąteczna od wave Rokity.

@Alf,

Ty masz chyba na myśli kredyt studencki w Pl bądź innym kraju niż UK,gdzie kredyt studencki ma charakter prostej dotacji ze strony państwa.W PL Student może otrzymać gotówkę i dysponować nią w sposób dowolny sposób,nawet wpłacając na lokatę.

W UK (o tym pisaliśmy) nie ma takiej możliwości, że zarobisz wpłacając pieniądze z kredytu na lokatę.

Oprocentowanie kredytu jest oparte o wskaźnik inflacji ( za poprzedni rok) + marża 3% , Nie jest to tanie.
Nigdzie w banku nie dostaniesz wyższego oprocentowania lokaty w GBP.

Aktualnie można co najwyżej pospekulować i zagrać pod niski kurs funta w czasie spłacania, ale tu też jest ryzyko, że przy bardzo niskim kursie funta inflacja podskoczy ( a wraz z nim oprocentowanie kredytu) i zagrywka nie wypali. Jak na razie Ci co zaciągneli kredyt studencki w czasie gdy był on po 6 pln są do przodu mogąc go spłacać po kursie poniżej 5 Pln czyli 20% taniej

Znalazłem opracowanie Commerzbank Reaserch link na temat możliwych scenariuszy współpracy UK-EU ( tabelka na stronie 6-tej),

Jedynie w przypadku tzw. Hard Brexit, (czyli uruchomienia procedury wyjścia z UE i niesiągnięcia porozumienia z UE w ciągu max dwóch lat negocjacji, analityk przewiduje spadek GBP o 30% w stosunku do wartości sprzed referendum. Takiemu scenariuszowi daje 20% szans.

W pozostałych 3 rozważanych scenariuszach ( wzór szwajcarski, norweski,brak wyjścia z UE),GBP powinien co najmniej powórcić do wartości sprzed referendum (80% szans).

Nie jestem w stanie ocenić jakości tego opracowania, ale myślę, że większość dużych banków ma takie scenariusze rozpisane i w zależności od postawy polityków je realizuje ustalając kurs GBP.

Także szanse na odbicie są spore, ale ostatnie dni raczej jedziemy wg scenario HARD BREXIT w kierunku 4 PLN.

dzisiaj w nocy funt zanurkował do 4.5 Plnhello1
Czy możliwe są dalsze spadki ( do jakiej wartości?)

Jakie jest prawdopodobieństwo dłuższego odbicia aktualnie?
Pytanie do foreksowców którzy się znają, ja tylko rozważam zakup kilkunastu tysi GBP ma własne potrzeby.

@ WatchDog
Dziękuję za pochylenie się nad tematem.

Dzisiaj myślałem nad tym pół dnia i w zasadzie pełna zgoda, kredyt ten może być "dobrodziejstwem"
w przypadku, gdy student chce/musi sam sfinansować swoje studia .

Znalazłem ciekawy kalkulator dotyczący spłaty takiego kredtu:
www.thecompleteuniversityguide...

Pokazuje on jak będą wyglądały spłaty w zależności od potoczenia sią kariery zawodowej absolwenta.
Może się komuś przyda .Zagląda na forum wielu bardzo młodych chcących inwestować wave

Moje wnioski, jakie się nasuwają po kilku symulacjach, ( jeżeli dobrze to interpretuję) są następujące,

1.Kredyt ten jest superbezpieczny dla studenta/ absolwenta. Jeżeli nie zarabia odpowiednio wysoko- to nie spłaca, po 30-tu latach kredyt wygasa ( również niespłacony)

2.Wydaje się być "najkorzystniejszy" dla tych, którzy bardzo długo studiują, zrobią wysokie zadłużenie a potem nie pracują zawodowo bądź pracują ale niewiele zarabiają
np. udzielają się w wolontariatach, zajmują się wychowaniem dzieci itp.. i dla których taka sytuacja (narastający dług) nie jest niekomfortowa.

W skrajnym przypadku nie muszą spłacić ani funta. Jak do tej pory nie znalazłem jeszcze informacji aby "przerwa w spłacie" takiego kredytu miała jakieś negatywne konsekwencje w pozyskaniu np karty kredytowej czy innego kredytu.

3.Wygląda na to, że kredyt ten jest ososbisty i przypadku zawarcia małżeństwa, dalej takim pozostaje. Dochody współmałżonka nie mają znaczenia.

4.Najmniej opłacalny jest dla absolwentów, którym uda się wejść na najlepszą ścieżkę kariery finansowej. Ci spłacą kredyt o wartości: koszt studiów x 1.5 (w cenach realnych czyli inflacja tego kredytu "nie spali" )

Jeszcze jedna myśl mnie nurtuje. Czy w sytuacji gdy funt traci na wartosci ( aktualnie), rozsądniej byłoby wymienić PLN na GBP w ciągu najbliższych kilku dni/tygodni/ miesięcy na zabezpieczenie pełnych 5 lat opłat za studia , czy trzymać jakąś mieszankę walut GBP,EUR,USD,PLN ( ewentualnie w jakich proporcjach) i wymieniać na GBP w terminach płatności ( 3 razy w roku ).
Do tej pory gotówkę w większoći trzymam w bankach w PLN, jedynie jakieś drobne na urlop w EURO.

Może ktoś robi podobne płatności w walutach i coś podpowie.
z gory dziekuję.

Cytat:
Od końca listopada ubiegłego roku funt brytyjski słabnie, nawet względem polskiej złotówki. Do tej pory polscy imigranci znad Temizy wspierali finansowo swoje rodziny w Polsce. Wkrótce może to się jednak zmienić i Polacy zaczną wspierać finansowo swoich krewnych w Anglii, wysyłając im tanio kupione funty.
PAtrząc na strukturę dotychczasowych spadków można założyć, że kolejna fala przeceny dobiega właśnie końca i czas na korektę wzrostową. Punktem zwrotnym może być poziom 5,02 zł. Natomiast dłuższym terminie należy spodziewać się ciągu dalszego przeceny, która bez problemów powinna sięgnąć 4,80 zł. Tam znajduje się kolejny poziom cenowy, w którym drzemie potencjał punktu zwrotnego

Córka wyjeżdża studiować w UK. Czesne 9000 funtów/rok . MOżliwość wzięcia kredytu " od Królowej" w pełnej wysokości czyli 9000 funtów na rok ( przynajmniej dopóki się nic nie zmieni w zwązk z Brexit).

Spłata kredytu po osiągnięciu przez córkę pułapu zarobków 21000 funtów rocznie w UK lub równowartości 12600 funtów jeżeli wróci do Polski i tu podejmie pracę. Roczna spłata 9% ponad "kwotę wolną" czyli 21000 lub 12600.Oprocentowanie kredytu, o ile dobrze rozumiem to 3% + inflacja.

Czy warto taki kredyt zaciągnąć, czy bezpieczniej wszystko płacić gotówką? Ja sam nigdy z żadnych kredytów nie korzystałem i mam zabezpieczoną dla niej tę kwotę ( w PLN) na studia, ale warunki tego studenckiego kredytu wydają się ( przynajmniej mnie) korzystne.
Czy ktoś kto się lepiej zna na kredytach mógłby doradzić, ewentualnie wskazać jakieś możliwe negatywne konsekwencje takiego kredytu?

Cytat:

A to ciekawe, pamietam , że podczas oferowania obligacji kontrakt z DELL na parę tys drukarek był mocnym argumentem zachęcającym do kupna obligów... a tu się okazuje ( o ile to źródło jest wiarogodne), że żadnego kontraktu Zortrax -- DELL nigdy nie było :)))))

O ile to jest prawda to bardzo nieładnie ze strony firmy, ( nie jestem zaangażowany więc nie użyję mocniejszego określenia)

Ja w ciągu roku zredukowałem portfel obligacji o połowę , pomimo braku wtop.
Nie kupję nowych papierów, lub kupję znacznie mniej, stare same zapadją lub sprzedają się na Catalyst.Zamierzam całkowicie odpuścić w ciągu roku.

Na Kruki i inne "pewniaki" na tym rynku też mogą nadejść ciężkie chwile.

Najciekawsze jest jednak jak ludzie "usprawiedliwają", czy umniejszają tu w tym wątku swoje straty:)

oprócz " firma X" same zyski :) Za wyjątkiem "wirtualnej straty" OK.

pozdrawiam wszystkich którzy jeszcze jakoś na tym rynku funkcjonują.

Cytat:
A ja mam pytanie z innej beczki. Chociaż może to ta sama beczka, bo dotyczy orzecznictwa sądów.
Jak ktoś zrobi przekręt (ukradnie) kilka milionów, zostaje oskarżony, dostaje wyrok. Do opinii publicznej trafia zwykle informacja, że dajmy na to został on skazany na 3 lata w zawieszeniu na 5lat. I pytanie jest, czy w tym wyroku jest też obowiązek naprawienia wyrządzonej szkody (czytaj oddania przekręconej/ukradzionej kasy), czy tylko wyrok w zawiasach. Bo jak tam nie ma obowiązku naprawienia wyrządzonej szkody to jest to tylko jawna zachęta do kradzieży.

Niedawno słyszałem w TV, nie pamiętam ktora stacja, że konwojent ukradł 10 mln i grozi mu do 10 lat więźnia. Kasa się nie odnalazła.
Komentarz w TV był taki, że po odsiadce może wydawać kasę z przestępstwa,

Nie wiem jakie są warunki w naszych więźniach, ale 1mln/rok więźnia, można pokalkulować :)..

www.pb.pl/4421723,84808,fitch-...

"Fitch dokona rewizji ratingów polskich banków o dużej ekspozycji na kredyty walutowe w ciagu najbliższego miesiąca"

może zrobić się ciepłobinky

jedno jest w tej chwili pewne. Obligacje GNB kupione w okolicach nominału lub w emisji pierwotnej były nieudaną inwestycją.
Inwestorzy tego banku są aktualnie zakładnikami sytuacji politycznej w kraju, kursu PLN, ratingów itp itd.

Jak dla mnie to bardziej ruletka niż inwestycja :)

Do wypłaty od poniedziałku ok 2 mld

lista kto ile zapłaci:
www.bfg.pl/sites/default/files...

najwięksi płatnicy:

PKO BP – 337 mln zł
PEKAO SA – 234 mln zł
BZ WBK – 170 mln zł
ING Bank Śląski – 157 mln zł
mBank – 141 mln zł,
Getin Noble Bank – 116 mln zł
Millennium – 102 mln zł
Banki zreszone BPS 107 mln

razem 1364 mln zł

pozostale banki( niemal 600 banków - okolo 636 mln zł )

Cytat:
5. Bankowy Fundusz Gwarancyjny
Widzę jedną cechę, która mocno przyczyniła się do ogromnej skali tej afery. Bank oferował bardzo konkurencyjne stawki dla depozytów, co przyciągało kolejne setki milionów oszczędności. Oferta banku często wygrywała w rozmaitych rankingach na blogach finansowych.

W mojej ocenie gwarancjami BFG powinna być objęta jedynie kwota depozytu, bez odsetek.
Stan aktualny prowokuje ciułaczy do lokowania środków w bankach o kiepskiej kondycji. Przetransferowanie na oszczędzających ryzyka związanego z odsetkami pozwoliłoby na zmniejszenie skali narastania tego rodzaju bańki.

Dzięki BFG, nienajgorszą strategią za ostatnie np 10-20 lat jest możliwość zarabiania właściwie bez ryzyka , lokując w bankach dających najlepszy procent.

Widać to dopiero z długiej perspktywy porównując u siebie portfel akcji zbliżony do WIG 20)( 20 lat) , fundusze obligacji skarbowych, portfel obligacji korpo ( 5 lat), lokaty wygrywają i to w zasadzie bez ryzyka pomimo dotychczasowych 3 bankructw ( staropolski, wołomin kasa, wołomin spółdzielczy).

Chyba nie jest to rzeczywiście normalne aby np obligacje skarbowe detaliczne dawały znacznie mniejszą stopę zwrotu od lokat :)

Tym razem stracą głównie fundusze. WYdaje się że fundusze z grupy Copernicus, Allianz mogą mieć sporo obligacji tego banku. Jest tego papiera na ponad 80 mln. Trzeba będzie odpisać na straty..

Dla lokatowców upadłość, jeżeli wszystko sprawnie pójdzie, to jest nawet lepsza niż przejęcie.
Lokaty długoterminowe były na zmienny procent, bez dokładnego podania formuły tego oprocentowania ( decyzja zarządu) i ewentualny bank przejmujący mógł je zmienić na kompletnie nieatrakcyjne.

jaki bank aktualnie daje najlepszy procentbinky ????
może to lepszy wskażnik niż wspóczynnik wypłacalności...

"to że ktoś przejmie jest mało prawdopodobne bo złych kredytów ma bardzo dużo"

Do ewentualnego przejęcia będzie musiał się dołożyć BFG. Jeżeli przejęcie nie będzie droższe dla BFG niż upadłość i nie dojdą jakieś " nowe okoliczności" to powinno przejęcie dojć do skutku.

KNF wydało w piątek komunikat, że szuka jakiegoś banku , który by przejął SK BANK z Wołomina. daje czas do 20 listopada www.knf.gov.pl/o_nas/komunikat...

notowania obligacji tego banku oczywiście zanurkowały.

Mnie to martwi ponieważ mam w tym banku lokaty rentierskie :(
Ewntualne szybkie bankructwo jednego banku to raczej nie jest problem dla BFG.

Tragiczny bilans SK Banku został sporządzony pod zarządem komisarycznym, wcześniej nie wyglądał najgorzej, nie wiadomo jak jest w innych bankach, gdyby je zaudytowano w ten sam sposób jak sk BANK.

firma się sypie , ale jej strona internetowa jest aktualizowana na bieżąco....:)

dzisiejszy stan free float 100%binky

www.kerdosgroup.com/index.php?...

PCC Rokita przeprowadzi publiczną emisję obligacji serii C.

www.pcc.rokita.pl/bazy/investo...

Czyli po prostu będzie rolowała obligacje serii AB (PCR 0615 trzydziestomiesięczne 8.3% stałe, na 60 miesięczne , 5 % stałe oprocentowanie.

Jak dotychczas wszystkie serie dały dobrze zarobić ( nawet ostatnia PCR 1019), ale kiedyś ta dobra passa musi się skończyć i to głównie ze względu na ryzyko stóp procentowych. Spółka wg mnie pozostawia coraz mniej miejsca, może nawet nie podwyżki tychże co spekulacje o możliwym terminie ich wprowadzenia.

Ciężki orzech do zgryzienia. Czy można prosić potencjalnie zainteresowanych o komentarz n/t tej emisji... Nie chciałbym zupełnie odpuszczać, ale chyba zredukuję nieco zapis.
Mam wrażenie że spółka "griluje" inwestorów, aż w końcu ryzyko o którym wspomniałem się zmaterializuje. Nie było by to dobre i dla samej Spółki, gdyż obligacje są da niej dobrą dywersyfikacją finansowania. Czy rzeczywiście ta nowa emisja jest optymalnie "skrojona" ?

hascilojanusz napisał(a):
Witam
Jeszcze nie wtopilem.Ale czytająć wasze posty włos się jeży na głowie.W sumie nie wiem co o tym myśleć.Czy kończyć z catalystem? Mam portfel składający sie z GNB,KRUKA,ECHO,CAPITAL PARK,IDEA BANKM.Mam ochtę dokupić BESTA I PCC ROKITA i zamknąć portfel ale czytając Wasze posty mam duże obiekcje.Co o tym myślicie?

Z IDEĄ to się raczej związałeś na jeszcze dobrych kilka lat :) Dla mnie było to zbyt ryzykowne w momencie dystrybucji.

Wg mnie masz jeden z bezpiecznieszych portfeli jakie były tu na Forum prezentowane.

A jak będzie tego nie wie nikt. Kiedyś musi przylecieć czarny łabędź....

basiac napisał(a):
Jako osoba ktora niestety wtopila: art. 777 nie pomoze zupelnie osobie ktora kupila obligacje na rynku wtornym (Catalyst), a nie w pierwotnej emisji.
Tylko osoby kupujace w pierwotnej emisji sa wymienione w akcie notarialnym jako uprawnione do uzyskania odpisu aktu i egzekucji na jego podstawie.
Osoby ktore kupily obligacje na Catalyst musialby wskazac ktorej z osob wymienionych w akcie sa nastepca prawnym - innymi slowami od kogo konkretnie nabyly obligacje. To nie jest niestety mozliwe, wiec egzekucja z art. 777 jest dla tych osob zamknieta.
Pozostaje AH i czekanie latami(?) albo na swiety nigdy...

Po "milym" doswiadczeniu wtopy wycofalam sie calkowicie z Catalyst (mialam laczenie obligacje 7 roznych firm).
Od poczatku GPW inwestuje w akcje, z powodzeniem, i doszlam do wniosku ze rynek akcji jest wbrew podrecznikom o wiele mniej ryzykowny, przynajmniej przy moim stylu inwestowania.
Akcje firm bankrutujacych sa zwykle mniej lub bardziej plynne przez dlugi czas i daja mozliwosc wycofania sie z mniejsza czy wieksza strata.
Przy braku wykupu obligacji obligatariusz traci wszystko.

Dla amatorów zakupu na Catalyst obligacji zabezpieczonych hipoteką, przybliżenie tematu :

prawainwestora.pl/2015/04/16/a...

Na liście ostrzeżeń KNF znalazła się spółka pana E.Sz. po nr 23

www.knf.gov.pl/o_nas/ostrzezen...

"23. Obligacje.pl Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS 394325 Prokuratura Okręgowa w Warszawie"

Ja osobiście cenię sobie informacyjną część serwisu internetowego tej firmy.
Z pośrednictwa zakupu obligacji (KRUK) też jak do tej pory jestem zadowolony.
Ciekawa sprawa.... , chociaż na listę KNF chyba nie trafia się bez powodu.

Pozwolę sobie również na kilka słów na temat korpo w Polsce na zasadzie "nie znam się to się wypowiem" :)

Rynek ten jest jeszcze stosunkowo młody i za stan w jakim teraz jest , a prawdopodnie będzie jeszcze gorzej, nie jest odpowiedzialne prawo jakie mamy ( choć zawsze może być lepsze ) ale głównie my i nasz brak doświdczenia.

Przezcież to my kupujemy papiery dłużne. Jeżeli kupjemy "towar" niskej jakości, jeszcze wyrywając go sobie , ta jaką mają motywację ( oprócz utraty renomy) , emitenci i wszyscy którzy zarabiją na prowizji, aby jakość tego towaru ulepszać?

Druga rzecz to dywersyfikacja papierów dłużnych. Ulbione słowo, klucz we wszelkiego rodzajach poradnikach jak inwestować w obligacje, oraz oferujących takowe.
Tyle, że to się dobrze sprawdza w przypadku funduszy ( też nie wszystkich ), które mają odpowiednie moce obliczeniowe i przede wszystkim dostęp na rynku pierwotnego i odpowiednio dużej ilości papierów.Oczywiście fundusze sobie za to ładnie policzą w opłatach.

W przypadku inwestora indywidualnego, który ma dostęp w zasadzie tylko do ofert publicznych, ewentualnie do prywatnych,którymi nie są zainteresowane fundusze, jedyny sposób na dywersyfikację to zakupy na Catlyst, bardzo drogo, moim zdaniem bez sensu.
Także wg mnie indywidualny inwestor lepiej zrobi skupiając się na wyborze kilku papierów jak najlepszej jakości , aniżeli na siłe dywersyfikując portfel, szczezgólnie okazjami na Catalyst po 90 i mniej procent.

Jeszcze jedną rzeczą do której się odniosę jest cyt:

Jak nie wtopić - po prostu nie bać się zamykać z małą stratą i być wręcz paranoicznie ostrożnym.

Paranoicznie ostrożnym, to trzeba być na etapie podejmowania decyzji o zainwestowaniu.
Zamykanie z mała stratą , moze jest możliwe na niewielkiej pozycji, ale w przypadku pozycji np 200k i więcej ( kiedyś minimum na wejście do emisji prywatnej) jest to już co najmniej od roku prawie niemożliwe, i wychodząc przedwcześnie należy się liczyć ze sporą stratą, co jest wg mnie normalne.

I na koniec o zabezpieczenich. Przydałoby się w końcu dowiedzieć , że jakieś zabezpieczenie zadziałało. MOże to by trochę ociepliło ten rynek i wskazało kierunek szczególnie małym spółkom i nam :)

book Jest bezpiecznie ??

@ np

Panie Rafale, a czy jest na Catalyst ,ewentualnie poza nim papier jakiejkolwiek firmy który spełnia wszystkie warunki zakupu ( przez indywidualnych) , które Pan wymienił?

p.s.

Po cichu wspieram Pana w misji pomocy obligatariuszom Ubot'a i E-kancelarii, oby się Panu jak najwięcej udało...

Może zapytajmy, kto jest odpowiedzialny za wprowadzenie odpowiednich przepisów, i dlaczego tego nie robi..?

Każdy urzędnik ( dobrze przez nas opłacany ) ma jakieś stanowisko, imię i nazwisko.

Cytat:
Pani, z którą rozmawiałem w tym Domu Maklerskim gwarantowała mi spore zyski

@ Zenon
czym gwarantowała? że odda Ci pieniądze jak nie zarobisz ?..

W dniu ogłoszenia upadłości eKancelarii 13.03.2015 rozsyłali "newsletter"

"Firma" działa stabilnie tylko dziewczynki się zmieniają.

Cytat:

Leonidas Capital S.A.
Dotychczasowa realizacja wdrożonej w IV kwartale 2013 roku strategii rozwoju Leonidas Capital S.A. znajduje pozytywne odzwierciedlenie zarówno w wynikach finansowych Spółki, jak i w kursie jej akcji. W związku z zamiarem intensyfikacji działalności w obszarze inwestycyjnym, Zarząd rozważa pozyskanie kapitału z różnych źródeł. Mając na uwadze zainteresowanie inwestorów, analizowana jest również możliwość wykorzystania przez Zarząd upoważnienia wynikającego ze statutu Spółki w zakresie podwyższenia kapitału zakładowego w ramach kapitału docelowego.

Analitycy ABN AMRO w raporcie z dnia 2014.07.11 wydali rekomendację „akumuluj” dla akcji Leonidas Capital.

@ Yarurek

Odnośnie blogera o którym piszesz, pełna zgoda.

Nie jest też wykluczone, że handluje danymi teleadresowymi swoich czytelników.

Pytanie jak w temacie.
Ja jeszcze nie wtopiłem, ale coraz bardziej skłaniam się do pożegnania z tym rynkiem..
Wydaje się , że po małych spółkach nadchodzi czas na większe i całkiem duże.

punkt z komunikatu:

biznes.pap.pl/pl/news/ebi/info...

3) Emitent oraz podmioty zależne postanowiły po reorganizacji funduszu inwestycyjnego wdrożyć program skupu obligacji PCZ S.A. do kwoty 10.000.000,00 PLN (słownie: dziesięć milionów złotych) m.in. w celu ich umorzenia na rynku CATALYST po cenie nieprzekraczającej wartości nominalnej.

Bardzo dobry pomysł ( chyba pionierski )

Jeżeli rzeczywiście to zrealizują.

A forum SW przejmie rolę błękitnej linii dla wyrolowanych na obligacjach

tylko tak informacyjnie, gdyby ktoś zapomniał, wczoraj wypłacili kupon od 0318.

@Ricco
Cytat:
nie róbmy tragedii....zachowania notowań jak najbardziej naturalne....jeszcze do niedawna były poniżej nominału, potem skoczyły powyżej (sam sprzedawałem 2 tyg. temu po 100,40), a teraz poniżej...

Wg mnie rynek, czyli też my, zaczynamy prawidłowo wyceniać ryzyko tych jak i innych obligów.
Papiery firm, gdzie wiadomo, że jest gotówka i skąd się bierze wyceniane są wysoko, patrz Kruk,Orlen,PCC,Echo i jeszcze parę można by znaleźć, oferowane w emisjach publicznych i prywatnych z porządnymi prospektami.

Tam, gdzie komunikacja inwestorzy <-- >spółka jest słaba, bądź jej nie ma , a co niektórzy z wypiekami sprawdzają czy jest kupon, czy nie ,spadają i będą spadać. I nie pomoże nawet 10% czy 20%.kupon, akcje skupu kilkadziesięciu papierów z rynku, ani żadne zapewnienie że wszystko jest OK.

Albo spółki zaczną dbać tak naprawdę o obligatariuszy albo będą musiały pożegnać się z Catalystem .

Szkoda tylko, że ludzie stracą sporo kasy .

Vox napisał(a):
Cytat:
Do tego służyła akcja PR na SW, to bardzo pomogło wyemitować dług.

moze oni maja ludzi tu siedzacych za latwy cel?

z pewnością mają bardzo dobry feedback, który jak każde narzędzie mozna wykorzystać w dobrych lub złych zamiarach.

Forumowicze niestety nie mają takiego narzędzia...pozostają tylko raporty, wykresy i zasada ograniczonego ( coraz bardziej) zaufania.

kałasznikov:
Cytat:
Firma kuta na cztery łapy, ubiera inwestorów w papiery z mniejszą marżą, z wyższą przedterminowo wykupuje

Timon:
Cytat:
Jeżeli chodzi o sam biznes spółki to wygląda to dobrze. Na powtarzalnej działalności notują systematyczny wzrost, na rynku zadłużają się płacąc coraz niższą marżę, wykupują przedterminowo wyżej oprocentowane poprzednie serie. Szkoda tylko, że dla obligatariuszy oznacza to niższe zyski.

z wątku uboat ( Vox):
Cytat:
nic... trzeba sie bedzie z rana ustawic w kolejce... moze sie sprzeda obligi po 5%.

Wydaje mi się , że jeżeli się aktualnie jest na Pln-ach i inwestuje w dług ,( ja tak częściowo mam), to lepiej iśc z kimś "kutym na cztery łapy" , aniżeli z jakimś złotoustym z NC lub nigdzie nie notowanym. zarobek niewielki, strata możliwa, to taki teraz mamy na tym rynku klimat i pewnie trochę potrwa zanim się ociepli.

Póki co wibor 3m jest dodatni, marża też :)

Ja zapisałem się pierwszego dnia, nie na tyle na ile mógłbym i chciałbym. zobaczymy jak Bestowi powiedzie się ta emisja. Inne firmy pewnie też się przyglądają na ile teraz można zejść z procentem....

Papiery czteroletnie, wibor 3m + 3.3%
Biuro maklerskie mbank pobiera 0.1% prowizji od zapisu

Przy zapisie złożonym 9 lutego ( pierwszego dnia) cena emisyjna 99,58 + 0,1 prowizji ??
przy zapisie złożonym 20 lutego ( ostatniego dnia) cena emisyjna 99,74 + 0,1 prowizji ??

Jak dla mnie jest to rozsądnie pomyślane.

Czy ktoś już przećwiczył zakup papierów Best na inny rachunek niż mbank? i mógłby napisać jak wygląda najprostsza procedura ( mam konto i rachunek maklerski w mBanku) ale staram się rachunku maklerskiego nie używać ze względu na wysoką prowizję.

Prośba też, o wypunktowanie słabej strony BEST, ( jego bznesu )

kolejna publiczna emisja ECHO

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

seria D, 3.5 letnie, wibor6m +3.15, niezabezpieczone, zapisy w DM PKOBP.

@Bonzai

Jak kupisz na rynku, to emitent nie ma twoich danych.

Rokita znalazla na to sposób robiąc portal pccinwestor.pl
Jak ktoś zechce udostępnić swoje dane, wtedy najprawdopodobniej jest dopisywany do bazy danych inwestorów. Dokładnie nie wiem jak to działa, ale jak jesteś zainteresowany napisz krótki mail do nich i z pewnością dostaniesz wyczerpującą odpowiedź.

Kasa po rozliczniu zapisów już odesłana z BDMsalute

Rokicie można pogratulować dobrej strategii budowania zaufania u inwestorów.

Aż dziwne, że inni emitenci nie idą w jej ślady, a przecież to nie są to jakieś wyszukane zadania.
-rzetelna polityka informcyjna
-porządny prospekt ( od pierwszej oferty )
-podsyłanie inwestorom zwyklą pocztą raportów finansowych (dawniej jesZcze było winko, czekolada), jakieś życzenia noworoczne.

-obligacje ze stałym oprocentowaniem nie są wcześniej wykupowane ( a mogli by)
tyle, że wtedy to już trudno mówić o stałym oprocentowaniu.

-niewielkie chciażby przywileje dla "starszych inwestorów" jak brak redukcji przy rolowaniu poprzednich serii
- zorganizowanie raz do roku spotkania, aby mogli zobaczyć na co poszły pieniądze i co jeszcze planują.
- od samego początku brak min kwoty zapisu ( 100pln) i poważne traktowanie każdego najmniejszego nawet inwestora.

- niekombinowanie z terminami zapisów i biurami maklerskimi

Teraz już Rokita zaczyna to dyskontować mogąc sobie pozwollić na oferowanie niskiego kuponu
Przydała by się tu konkurencja...

Best przedłuża zapisy na obligacje i daje możliwość deponowania nie tylko w mbnku.

www.best.com.pl/obligacje-best...

Jak dla mnie żółte światełko ostrzegawcze.Warunki nie powinny być zmieniane , gdy emisja trwa !

wg strony NBP www.nbp.pl/home.aspx?f=/polity...

7,8 pazdziernika będzie posiedzenie RPP.

@ PIB Finance,

Dzięki za link, chociaż rzeczywiście liczyłem na podsumowanie całej emisji BA.

Dzisiaj dość duży handel na obligacjach poprzedniej emisji bst0418 ( wibor 3m+ 3.8%).
Do 14.30 obrót ponad 1 mln. Zapewne część inwestorów przesiada się na obecnie oferowany stały kupon...

Ceny delikatnie poniżej 100%, więc aktualnie jest wybór pomiędzy stałym a zmiennym dla tego emitenta.

do kosztów zakupu należy również dodać prowizję jaką zapewne i tym razem pobierze mBank.
Czyli kupon będzie nieco mniejszy niż 6%
Niemniej jednak oferta godna rozważenia. ( jeżeli niestraszne stałe oprocentowanie :))

Czy były gdzieś publikowane dane n/t emisji BA?
Myślę o ilości inwestorów indyw/instytucje , średni przydział ,koszt emisji itp.

Jeżeli tak to byłbym wdzięczny za link.

5.5 % stałe, pięć lat do wykupu, czyli teoretycznie to samo co w kwietniu dla PCC0419.

Przy aktualnym wibor3m 2.35 to warunki lepsze niż przy poprzedniej serii ( wibor 3m w kwietniu był ok 2.7)z " oficjalną" perspektywą wzrostową.

Ciekawe czy emitent zdecyduje się ponownie na kaskady. Przy dość sporym apetycie PCC na gotówkę i niemalże ciagłej emisji nowych obligacji, może być trudno o wzrost notowań pomimo stałego kuponu.
Natomiast przy wzroście wiboru, notowania oczywiścię polecą w dół.Wygląda więc na to że decydująć się na zakup, trzeba w znacznie większym stopniu niż przy seriach A ,zakłądać trzymanie aż do wykupu.

Czy ktoś kto się interesuje tymi obligami mógłby się podzielić swoimi przemyśleniami?

Skąd info o Podkarpaciu? w zalinkowanym artykule jest info tylko o Białymstoku .

Cytat z 30 maja 2011

"Rating StockWatch.pl oparty na wskaźniku Altmana dla rynków wschodzących nie okazał się dla Emitenta korzystny. Wynik B- nie jest z pewnością powodem do dumy. Niewiele zabrakło, a skończyłoby się na CCC+. Papiery mają zatem charakter dość spekulacyjny. W wypadku tej Spółki taka ocena wskaźnika wydaję się lekko zaniżona. Emitent posiada już po prostu zbyt wysokie zadłużenie, a co gorsza w przeważającej większości są to zobowiązania odsetkowe."

Cieszę się że wtedy jeszcze nie czytałem forum SW, i kupiłem tych obligacji "pod korek" jak i każdej następnej serii.

Rating PCC na SW BBB notowania na Catalyst 103-104 %
Rating E-kan na SW AAA notowania na Catalyst 50 - 90 %

Nic dodać nic ująć

Voyager

Trochę rozwinięcia n/t nowej serii E obligacji Voxela.

pandl.pl/aktualnosc/items/voxe...
obligacje.pl/news/3033/voxel-w...

nowa seria ma też lepsze zabezpieczenie , oprócz akcji spółek zależnych, weksle in blanco.
To chyba zasługa nowych ,bardziej przezornych inwestorów :)

Do robienia zapisów na papiery oferowane przez DM PKO przydaje się darmowy rachunek rejestrowy do zakupu obligacji skarbowych :www.zakup.obligacjeskarbowe.pl...
oraz jakiekolwiek darmowy rachunek w PKO lub Inteligo.
Przed przyjściem do DMPKO przelać kasę na rachunek rejestrowy, a w czasie zapisu DMPKO pobierze z niego odpowiednią kwotę. Wszystko prosto i zapis trwa 5 minut.

Nie chciałbym niepotrzebnie podgrzewać atmosfery i tak już napiętej, ale wydaje mi się ,że E-kancelaria coraz trudniej znajduje nabywców na nowe obligacje, mimo oferowanego super oprocentowania.
Niedawno, chyba przy ostatniej emisji, pomimo, że była ona "prywatna" dzwoniono do mnie, nie wiem czy pośrednik czy sama firma i namawiała mnie na zakup, twierdząc że nawet prezes firmy będzie kupował "pakiet". Ponieważ nigdy nie ubiegałem się o obligi tej firmy byłem zdziwiony skąd mają mój numer telefonu, i oczywiście grzecznie odmówiłem, ale nie sądziłem ,że tak szybko uwidocznią się kłopoty tej firmy. Z pewnością, również mailing serwisu obligacje.pl ( nie zawsze trafny w swoich ocenach) nie uspokaja sytuacji.

Oddala się perspektywa podwyżki stóp procentowych, malejąca inflacja (0.2% w czerwcu 2014)wręcz zwiększa prawdopodobieństwo kolejnej obniżki stóp w Polsce.
Pcc pozyskuje środki z emisji akcji, co jeszcze zwiększy jej wiarogodność .

Wygląda na to , że obligacje PCC, nawet seria 0519 dają dobrze i bezpiecznie zarobić.
To samo PKN Orlen, obligacje stałokuponowe jak dla mnie są jedną z lepszych inwestycji.

@ wojetek

Dzięki za podpowiedź z SII.
Trzeba przyznać, że przy zakładaniu rachunku, miałem szczęście rozmawiać z kompetentną osobą w CDM.
Wszystko załatwione w 5 minut.

Teraz jestem ciekaw ich systemu transakcyjnego, gdyż przyzwyczaiłem się do SIDOMY w XTB,była prosta i szybka .

Spółka powinna się liczyć z koniecznością wykupienia pewnej części obligacji, po zawieszeniu jej notowań i nie dopuścić do tak dużego spadku ceny.

Ciekawe kto wiedząc że jej obligatariusze oddawali te papiery po 85% kupi jeszcze obligacje tej spółki (nawet jeżeli okaże się że finanse się spinają)?

NIkt nie chce zapodać opinii o CDM, więc będę sam musiał to sprawdzić "organoleptycznie"

@magazynier

to 5 zł prowzji za przelew można łatwo ominąć mając darmowy rachunek w DB. ( ja mam)

Zaskoczyłeś mnie " opłatą z tytułu przechowywania papierów wartościowych", muszę to sprawdzić.dzięki:)

A to ,że opłaty się zmieniają to tak już mamy, może o nastąpić w każdym DM:)

@ magazynier

Mam w BOSIU też. Jednak to raczej do akcji. Jednak prowizja 0.19 to sporo.

WSzystko chyba zależy jak ktoś podchodzi do obligów. Jeżeli kupuje na pierwotnym i trzyma do wykupu to prowizja nie ma znaczenia, mogą mieć znaczenie inne opłaty.

Dla mnie jednak najistotniejsza jest prowizja. na II miejscu w miarę sensowny serwis transakcyjny.

Nikt nie wspomina o CDM PKO S.A. jak dla mnie wydaje się najsensowniejszy , może czegoś nie wiem? :)

Czy korzysta ktoś może CDM PKO SA?

Nie wiem jak się współpracuje z tym biurem i jaki mają serwis transakcyjny, ale dla mojego sposobu inwetstowania wydaje się mieć najatrakcyjniejsze prowizje 0.1% od obligacji. Jest opłata 60 Pln/ rok

ale to przy obrocie już od 120k robi się tańsze od byłego 0.15% w XTB.

Czy macie jakieś opinie na temat tego biura?. Też muszę się przenieść z XTB :)
Mam co prawda aktywny nie używany dotąd rachunek w DM DB, ale jeżeli nie ma jakiś wielkich negatywów dla CDM to byłoby to jednak dla robiących większe obroty tańsze a może i bardziej funkcjonalne?

Ja mam ten sam problem. Akurat z XTB byłem dość zadowolony, ale niestety nie będzie wkrótce obsługi Catalysta. Mój "opiekun" z XTB zapewniał mnie, że obligacje mogą być przeniesione do dowolnego BM na koszt XTB. Ja się przymierzam do biura DB, mam tam już aktywny rachunek chociaż nie korzystałęm jeszcze. Teraz się przyda.

W załączniku ani w treści maila nie ma żadnego wypowiedzenia umowy,choć z podanego w nim harmonogramu przejścia na nową platformę wynika, że właśnie ten mail jest wypowiedzeniem dotychczasowej umowy. Nie ma też potwierdzenia ,że koszt transferu jest po stronie XTB,, dziwne to trochę. Mam nadzieję, że szybko wszystko się wyklaruje.

pierwsza kaskada pcr0419 za 4 mln sprzedana po 2 dniach.

www.bdm.com.pl/files/skroceniu...

Od jutra ciąg dalszy emisji obligacji PCR0419 w ofercie kaskadowej BDM.

www.bdm.com.pl/zapis-na-obliga...

@abdomen
Cytat:
Gdyby przyjąć Twój punkt widzenia to w ogólności obligacje zabezpieczone, nigdy nie byłyby tak naprawdę w pełni zabiezpieczone, to trochę bez sensu, nie uważasz?

Jak do tej pory nie spotkałem się jeszcze z "w pełni zabezpieczonymi" obligacjami, ale nie znam wszystkich więc byc może są takie. Stąd w moim portfelu są tylko i wyłącznie niezabezpieczone.

W pełni zabezpieczone to wg mnie takie , że przedmiot zastawu w 100% pokrywa wartość obligacji wraz z odsetkami w przypadku sprzedaży na licytacji przez syndyka. Inaczej to czerwony śledzik a nie zabezpieczenie.No chyba, że inwestor jest świadom ,że w przypadku klopotów może odzyskać 10 czy 20 % kasy.

Cytat:
Twój (Wasze) post(y) ma(ją) sens, jeśli uważasz, że za działkę można dostać mniej jak 7,7 mln, a jeśli emisja będzie mniejsza to mniej niż wartość emisji.

Moim skromnym zdaniem, gdyby działkę można było bez problemu sprzedać za 7.7 mln, to każdy bank udzielił by spółce kredytu na taką kwotę.

Za dziennikem.pl: gospodarka.dziennik.pl/news/ar...

Kancelaria finansowa Pyffel and Partners.

Tym razem BDM jakoś się specjalnie nie śpieszy ze zwrotem kasy z redukcji.

Transza otwarta za 5 mln przydzielona.

finanse.wp.pl/kat,1033733,titl...

emisja publiczna PCC Rokita

finanse.wp.pl/kat,1033733,titl...

Pięcioletnie niezabezpieczone papiery , 22 mln pln, odsetki wypłacane kwartalnie, 5.5% stały kupon, dystrybucja BDM,
Czyli wszystko tak jak do tej pory tylko dłuższy okres do wykupu i mniejszy kupon.

Firma chyba postanowiła zapobiec permanentnym redukcjom podczas przydziału jej obligów :)

aktualnie spółka właściciel PCC SE w Niemczech wypuszcza papiery prawie 6-letnie ( zapadalnośc paz 2018) na 7% i krótsze , niecałe 3 -letnie ( pazdziernik 2016) na 4.75%.

www.pcc.eu/ttw/pcc.nsf/id/DE_I...

Moim zdaniem sprawa wygląda na przekręt i powinna być zbadana.
Portfel funduszu świadczy o amatorskim , niefrasobliwym zarządzaniu , a być jeszcze gorzej, nawet na świadomym kupowaniu " trupów" na "wysoki procent". W koncu kupowali nie dla siebie :)
Kara dla funduszu to jedno, a ewentualne odszkodowaie dla klientów funduszu, to mógłby być dobry precedens na naszym ryneczku.

Gieorgi napisał(a):
Pytania zadawane przez funkcjonariusza były zróżnicowane, ale odnoszące się do jednej sprawy. Wiem od policjanta przesłuchującego mnie, że prokuratura zajęła się zarówno Religą jak i nierzetelną panią Chorociej. Uważam, że pytania które Wy usłyszycie i na które będziecie odpowiadać będą identyczne jak i w moim przypadku, gdyż, jak mnie poinformował Pan policjant na komendzie pytania te "przyszły" odgórnie, ułożone przez Prokuraturę w Warszawie.

Sprawy idą jak najbardziej słuszną drogą. Nikt tu nie jest anonimowy. Jest ewidentny przekręt i trudno sobie wyobrazić aby nie doszło do postawienia zarzutów i rozprawy sądowej.

Przed świetami czterech prezesów spólek z Grupy PCC wysłalo obligatariuszom i akcjonariuszom listy z życzeniami światecznymi. Była też broszurka infomacyjna o każdej spółce.

W części PCC Consumer Produkt Kosmet Sp z o.o. jest zdanie:
dostawy do największych sieci handlowych w Polsce i na świecie:
JMD Biedronka, Makro, Tesco,Auchan, Carrefour.

Nie wiem skąd obawy o przedwczesny wykup. Firma potrzebuje gotówki na inwestycje, a dzięki wykorzystaniu swojej bazy danych inwestorów, pozyskała ją dosyć tanio, na pewno taniej niż gdyby była spółką spoza tej grupy.

Tak to prawie to.

Inna okładka, podczas emisji spółka miała inną nazwę .

Z PCC Rokita nie było jeszcze problemów. Nie słyszałem też o problemach właściciela- PCC SE w Niemczech, a finansują się obligacjami detalicznymi od bardzo dawna.

Oficjalnie, obligacje są niezabezpieczone. Z propozycją nabycia spółka rozsyłała prospekt emisyjny bardzo porządnie zrobiony.

Jak na razie nie widzę go na stronie spółki.

Teraz czekamy na wino , albo przynajmniej na czekoladę :)

Od dziś mniejsze o 0.5% oprocentowanie lokat w SKOK Wołomin ( rentierskich)

Jak myślicie w jakiej sytuacji rynkowej zaczyna się odpływ pieniędzy z funduszy obligacji korpo ?
Nie myślę tu o pojedynczych wpadkach jak w IDEA, COPERNICUS, ale o jakchś prawidłowościach.

Czy tu też występują jakieś cykle zwiększonych przypływów pięniedzy i umorzeń. Czy w tej drugiej sytuacji (pieniądze wypływające netto z funduszy) , będzie to widać po notowaniach na Catalyst?

Informacje
Stopień: Rozgadany
Ostatnia wizyta: 8 kwietnia 2020 16:55:28
Liczba wpisów: 131
[0,03% wszystkich postów / 0,03 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,511 sek.

jwgcvzro
ixaebzcx
dussqbcg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jhfdhvcl
prfyycjf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat