0 Dołączył: 2012-09-12 Wpisów: 223
Wysłane:
18 czerwca 2013 13:37:54
przy kursie: 1,70 zł
Świetna wiadomość Dla ścisłości - jeśli faktycznie do tej pory mieli już zapewnione ponad 8 mln zł przychodów do realizacji w tym roku, to rekord mamy już dawno temu, o ile liczymy przychody: - netto ze sprzedaży produktów (usług), - netto ze sprzedaży towarów i materiałów, a nie liczymy: - zmiany stanu zapasów, - kosztu wytworzenia produktów na własne potrzeby jednostki. Zazwyczaj patrzyliśmy na zapis przychodów z rachunku zysków i strat w wariancie porównawczym, co jest bardzo mylne. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego w raportach kwartalnych pokazuje się takie ujęcie, a nie faktyczne przychody zewnętrzne z tytułu sprzedaży produktów i towarów
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
18 czerwca 2013 13:59:00
Ja bym tu liczyl na kontrakty podobnej wielkosci co wieliczka, choc kazde zamowienie jest potrzebne.
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
18 czerwca 2013 13:59:20
Ingvar napisał(a):Zazwyczaj patrzyliśmy na zapis przychodów z rachunku zysków i strat w wariancie porównawczym, co jest bardzo mylne. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego w raportach kwartalnych pokazuje się takie ujęcie, a nie faktyczne przychody zewnętrzne z tytułu sprzedaży produktów i towarów Głównie wynika to chyba z kosztów. Jeżeli chce się prezentować układ kalkulacyjny to trzeba rozlokować wszystkie koszty pomiędzy produkcję, sprzedaż i koszty ogólnego zarządu. W porównawczym walisz wszystko do jednego wora, co jest prostsze i dużo tańsze w przygotowaniu.
Edytowany: 18 czerwca 2013 13:59
|
|
|
|
Wysłane:
18 czerwca 2013 14:05:07
Marudzisz. Przewalą trochę sprzętu, zainstalują Quazara, wskoczy kolejna przyjemna bańka przychodów bez większego wysiłku i trochę marży. Przy tym kolejny Quazar, kolejna jaskinia, kolejne referencje... topfacet napisał(a):Ja bym tu liczyl na kontrakty podobnej wielkosci co wieliczka, choc kazde zamowienie jest potrzebne.
|
|
Wysłane:
18 czerwca 2013 14:09:29
Zapewne. Tylko posługiwanie się wartościami przychodów ogółem z rachunku porównawczego jest mylące i nie ma większego sensu. A tym bardziej prezentowanie takowych w raportach okresowych, gdzie nie ma pełnych danych i nie wiadomo np. ile z tego poszło w zapasy. mrk napisał(a):Ingvar napisał(a):Zazwyczaj patrzyliśmy na zapis przychodów z rachunku zysków i strat w wariancie porównawczym, co jest bardzo mylne. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego w raportach kwartalnych pokazuje się takie ujęcie, a nie faktyczne przychody zewnętrzne z tytułu sprzedaży produktów i towarów Głównie wynika to chyba z kosztów. Jeżeli chce się prezentować układ kalkulacyjny to trzeba rozlokować wszystkie koszty pomiędzy produkcję, sprzedaż i koszty ogólnego zarządu. W porównawczym walisz wszystko do jednego wora, co jest prostsze i dużo tańsze w przygotowaniu.
|
|
0 Dołączył: 2011-06-13 Wpisów: 176
Wysłane:
19 czerwca 2013 10:25:42
przy kursie: 1,83 zł
Ingvar napisał(a):cad_man - dosyć swobodna interpretacja, mówiąc eufemistycznie. A mi się zdaje, że to ukłon zarządu w naszą stronę i odpowiedź na nasze wątpliwości i obawy. Zarząd w ten sposób nikogo nie zaprasza do współrządzenia spółką. Najpierw okazujemy oburzenie, a jak zarząd chce uwzględnić nasze zdanie i rozważyć (rozsądne) propozycje dotyczące pośrednio kwestii właścicielskich, to się to odczytuje jako niedecyzyjność czy brak kompetencji. I tak źle, i tak niedobrze. Cytat:miło ze strony zarządu - aż się sielsko zrobiło: zarząd zaprasza do współrządzenia spółką "zainteresowanych inwestorów". Bardzo ciekawe. (...) Wg mnie zarząd powinien sam podjąć decyzję w jaki sposób i na jakich zasadach motywować swoich pracowników, bo od tego jest i bierze za to odpowiedzialność biznesową. (...) Widzisz Ingvar, to jest tak: jak ktoś ma silne tendencje do kłótliwości, to nawet we wszelkich pozytywnych informacjach będzie doszukiwał się maksymalnych negatywów. A przy różnych moich żalach do spółki (głównie za wynik zeszłoroczny, "doradztwo"za skandalicznie wysokie oprocentowanie obligacji), to akurat chęć poznania zdania akcjonariuszy w sprawie programu motywacyjnego z możliwością korekty, bądź nawet odrzucenia-oceniam jednoznacznie bardzo pozytywnie, pierwszy krok do lepszej komunikacji i relacji inwestorskich zrobiony... Natomiast coś nie widzę za bardzo zaangażowania w propozycjach do korekty PM wśród tych, którym ów program nie pasował. Zastanawiałem się nad nim i jak dla mnie, to ja podobnie jak kilku innych byłbym skłonny przytaknąć takiemu PM, ale warunków jest kilka: 1.Nie chciałbym widzieć potem w raporcie rocznym jakiegoś "doradztwa" w takich kwotach, bo żadnych sukcesów finansowych z takiego doradztwa w zeszłym roku nie było i tutaj spółka nie może się dziwić, że zrobił się bunt akcjonariuszy... 2.Do tej pory za słabe wyniki spółki byli poszkodowani TYLKO akcjonariusze, a tak nie może być dalej! Więc jeśli spółka nie wywiąże się z zakładanego planu finansowego, to sorry, ale ani kluczowi pracownicy, ani Zarząd nie może dostać żadnego dodatkowego wynagrodzenia w jakiejkolwiek formie, bo niby za co, za porażkę finansową...? podsumowując; 3.Niech sobie drukują te akcje w cenie 0,50, ale niech warunkiem będzie wypracowanie min.1,5mln zysku netto w tym roku oraz 2,5mln w przyszłym roku
Edytowany: 19 czerwca 2013 10:39
|
|
0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
19 czerwca 2013 11:29:04
High-Tech napisał(a): we wszelkich pozytywnych informacjach będzie doszukiwał się maksymalnych negatywów. Przesadzasz - napisałem krótko: motywacją pracowników powinien zająć się zarząd... - a jak chce poznać zdanie akcjonariuszy to niech poda chociaż ile zarabiają średnio pracownicy, jak są motywowani w chwili obecnej (premie? za co? w jakiej wielkości?) Ciężko jest wyrazić swoje zdanie komuś kto zna spółkę tylko z obkrojonych sprawozdań kwartalnych... O to mi chodziło... Natomiast ogólny bunt był przed wprowadzeniem tak lakonicznego PM, w którym więcej uwagi poświęca się terminom przyznania akcji niż warunkom, na których ma to nastąpić. Co do zaproponowanego przez Ingvara PM to jest on ciekawy i powinien iść właśnie w tym kierunku, ale czy on zmotywuje pracowników? Tego nie wiemy, bo nie wiemy na jakich zasadach są oni wynagradzani i premiowani w chwili obecnej... kółko się zamyka... Wg mnie to zarząd powinien określić bardziej dokładne warunki, na których pracownicy dostaną akcje - oczywiście kilka słów uzasadnienia mile widziane Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
19 czerwca 2013 12:54:04
@Cad_Man to czemu nie zadasz w AI pytania o to w jaki sposob teraz wynagradzani sa pracownicy? Duzo piszesz, ze Ci sie cos nie podoba, ale chyba tez niewiele robisz aby poznac odpowiedzi na swoje pytania...
|
|
Wysłane:
19 czerwca 2013 12:57:19
High-Tech napisał(a):Ingvar napisał(a):cad_man - dosyć swobodna interpretacja, mówiąc eufemistycznie. A mi się zdaje, że to ukłon zarządu w naszą stronę i odpowiedź na nasze wątpliwości i obawy. Zarząd w ten sposób nikogo nie zaprasza do współrządzenia spółką. Najpierw okazujemy oburzenie, a jak zarząd chce uwzględnić nasze zdanie i rozważyć (rozsądne) propozycje dotyczące pośrednio kwestii właścicielskich, to się to odczytuje jako niedecyzyjność czy brak kompetencji. I tak źle, i tak niedobrze. Cytat:miło ze strony zarządu - aż się sielsko zrobiło: zarząd zaprasza do współrządzenia spółką "zainteresowanych inwestorów". Bardzo ciekawe. (...) Wg mnie zarząd powinien sam podjąć decyzję w jaki sposób i na jakich zasadach motywować swoich pracowników, bo od tego jest i bierze za to odpowiedzialność biznesową. (...) Widzisz Ingvar, to jest tak: jak ktoś ma silne tendencje do kłótliwości, to nawet we wszelkich pozytywnych informacjach będzie doszukiwał się maksymalnych negatywów. A przy różnych moich żalach do spółki (głównie za wynik zeszłoroczny, "doradztwo"za skandalicznie wysokie oprocentowanie obligacji), to akurat chęć poznania zdania akcjonariuszy w sprawie programu motywacyjnego z możliwością korekty, bądź nawet odrzucenia-oceniam jednoznacznie bardzo pozytywnie, pierwszy krok do lepszej komunikacji i relacji inwestorskich zrobiony... Natomiast coś nie widzę za bardzo zaangażowania w propozycjach do korekty PM wśród tych, którym ów program nie pasował. Zastanawiałem się nad nim i jak dla mnie, to ja podobnie jak kilku innych byłbym skłonny przytaknąć takiemu PM, ale warunków jest kilka: 1.Nie chciałbym widzieć potem w raporcie rocznym jakiegoś "doradztwa" w takich kwotach, bo żadnych sukcesów finansowych z takiego doradztwa w zeszłym roku nie było i tutaj spółka nie może się dziwić, że zrobił się bunt akcjonariuszy... 2.Do tej pory za słabe wyniki spółki byli poszkodowani TYLKO akcjonariusze, a tak nie może być dalej! Więc jeśli spółka nie wywiąże się z zakładanego planu finansowego, to sorry, ale ani kluczowi pracownicy, ani Zarząd nie może dostać żadnego dodatkowego wynagrodzenia w jakiejkolwiek formie, bo niby za co, za porażkę finansową...? podsumowując; 3.Niech sobie drukują te akcje w cenie 0,50, ale niech warunkiem będzie wypracowanie min.1,5mln zysku netto w tym roku oraz 2,5mln w przyszłym roku AD 1: Mozna zapytac w AI czy w tym roku tez prezesi "doradzaja" spolce za dodatkowa kase AD 2: Pelna zgoda AD 3: jestem za tym aby ustalic to w taki sposob jak Ingvar- jako dyskonto a nie staly poziom.
|
|
Wysłane:
19 czerwca 2013 13:27:48
topfacet napisał(a):@Cad_Man to czemu nie zadasz w AI pytania o to w jaki sposob teraz wynagradzani sa pracownicy? Duzo piszesz, ze Ci sie cos nie podoba, ale chyba tez niewiele robisz aby poznac odpowiedzi na swoje pytania... Mam się pytać w AI w jaki sposób są wynagradzani pracownicy? Hurtem spytajmy wszystkie firmy na notowane na NC i GPW? Myślisz, że odpowiedzą? Że firma poda do publicznej wiadomości jak, ile i za co płaci pracownikom? W jaki sposób ustalane są premie? Nie potrzebuje odpowiedzi na te pytania - bo nie ja jestem od ustalania zasad PM - spojrzę sobie za rok w wyniki to będę wiedział czy PM zadziałał czy nie i jak się prezesi wywiązują ze swoich funkcji. Odnośnie tego czego szukam na temat i3D pisał nie będę - dowiesz się z oficjalnych komunikatów Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
|
|
Wysłane:
19 czerwca 2013 13:37:20
Owszem, spytac zawsze mozesz. Np. czy sa to stale pensje, czy sa premie i jak one sa przyznawane- uznaniowo, czy sa wyznaczane cele i kryteria oceny. Oczywiscie trzeba dodac iz pytanie jest w kontekscie PM. NIe chodzi o podawanie konkretnych kwot, a okreslenie sposobu wynagradzania- bo on Cie chyba interesuje.
|
|
Wysłane:
19 czerwca 2013 13:41:14
Pewnych rzeczy można się domyślać, ale może jednak zdradziś cokolwiek? Czy wszystko jest tajne/poufne? cad_man napisał(a):Odnośnie tego czego szukam na temat i3D pisał nie będę - dowiesz się z oficjalnych komunikatów
|
|
Wysłane:
19 czerwca 2013 13:53:56
topfacet napisał(a):Owszem, spytac zawsze mozesz. Np. czy sa to stale pensje, czy sa premie i jak one sa przyznawane- uznaniowo, czy sa wyznaczane cele i kryteria oceny. Oczywiscie trzeba dodac iz pytanie jest w kontekscie PM. NIe chodzi o podawanie konkretnych kwot, a okreslenie sposobu wynagradzania- bo on Cie chyba interesuje. naprawdę wierzysz w to, że akcjonariusze ustalą najlepszy program, który zmotywuje pracowników? Ja tak nie uważam - tylko ci, którzy siedzą w firmie - tzn. prezesy - powinni wiedzieć jak to zrobić najlepiej... Oczywiście akcjonariusze wyrażą swoją aprobatę PM lub nie na walnym... Problemem zaproponowanego PM przez zarząd jest brak jakichkolwiek warunków uczestnictwa w programie - czytaj: dowolność przyznawania akcji i dowolność w wyborze pracowników, którym zostana zaoferowane. To już ostatni mój wpis na temat PM - nie mam nic przeciwko temu, żeby tutejsi forumowicze pomogli prezesom... Ingvar napisał(a):Pewnych rzeczy można się domyślać, ale może jednak zdradziś cokolwiek? Czy wszystko jest tajne/poufne? Patrząc na podmiot to chyba bardziej tajne przez poufne  , ale oczywiście to tylko moje przypuszczenia - dlatego nic więcej nie piszę. Jak się okaże, że jednak "złapią" coś to się o tym dowiemy w przyszłym tygodniu: jeśli nie oficjalnie to jak będzie możliwość podam na forum... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
19 czerwca 2013 13:57:26
Ingvar napisał(a):Pewnych rzeczy można się domyślać, ale może jednak zdradziś cokolwiek? Czy wszystko jest tajne/poufne? cad_man napisał(a):Odnośnie tego czego szukam na temat i3D pisał nie będę - dowiesz się z oficjalnych komunikatów Ingvar, jak poszukasz to sie dowiesz, natomiast lepiej nie pisac o tym publicznie, do czasu gdy nie bedzie rozstrzygniecia przetargu.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 808
Wysłane:
19 czerwca 2013 14:10:28
cad_man napisał(a):topfacet napisał(a):Owszem, spytac zawsze mozesz. Np. czy sa to stale pensje, czy sa premie i jak one sa przyznawane- uznaniowo, czy sa wyznaczane cele i kryteria oceny. Oczywiscie trzeba dodac iz pytanie jest w kontekscie PM. NIe chodzi o podawanie konkretnych kwot, a okreslenie sposobu wynagradzania- bo on Cie chyba interesuje. naprawdę wierzysz w to, że akcjonariusze ustalą najlepszy program, który zmotywuje pracowników? Ja tak nie uważam - tylko ci, którzy siedzą w firmie - tzn. prezesy - powinni wiedzieć jak to zrobić najlepiej... Oczywiście akcjonariusze wyrażą swoją aprobatę PM lub nie na walnym... Problemem zaproponowanego PM przez zarząd jest brak jakichkolwiek warunków uczestnictwa w programie - czytaj: dowolność przyznawania akcji i dowolność w wyborze pracowników, którym zostana zaoferowane. To już ostatni mój wpis na temat PM - nie mam nic przeciwko temu, żeby tutejsi forumowicze pomogli prezesom... Ingvar napisał(a):Pewnych rzeczy można się domyślać, ale może jednak zdradziś cokolwiek? Czy wszystko jest tajne/poufne? Patrząc na podmiot to chyba bardziej tajne przez poufne  , ale oczywiście to tylko moje przypuszczenia - dlatego nic więcej nie piszę. Jak się okaże, że jednak "złapią" coś to się o tym dowiemy w przyszłym tygodniu: jeśli nie oficjalnie to jak będzie możliwość podam na forum... Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaproponować swoją wersję programu. Śmiem postawić tezę, że obecnie zaproponowany PM nie był przemyślany ani pod względem formalnym ani merytorycznym. Prezesi chyba zdają sobie z tego sprawę, stąd chęć współpracy z drobnymi. Swoją drogą, ciekawe co na to bz wbk. Czy i3d w ich portfelu to tak nieznacząca propozycja by w ogóle nie mieli pojęcia co się dzieje?
|
|
Wysłane:
19 czerwca 2013 14:11:37
Domyślam się, o co chodzi, ale myślałem, że może jest coś jeszcze, bo wg mojej wiedzy to, o czym myślimy, nie rozstrzygnie się już w przyszłym tygodniu. Choć pytanie, co mamy na myśli pisząc o rozstrzygnięciu, bo pewne informacje wystarczą, aby wyciągnąć stosowne wnioski. W każdym razie czekamy na oficjalne informacje i więcej o tym nie piszemy EDIT: @mod - fakt, to trochę głuchy telefon, ale informacja nie jest poufna, raczej bardzo wrażliwa, kiedyś się ukazała, ale spółka wyraźnie zakomunikowała, że nie będzie więcej udzielała informacji na ten temat. Większość inwestorów to zrozumiała i uszanowała, stąd przez długi czas się o tytm praktycznie w ogóle nie pisało, a teraz tylko dyskretnie i nie wprost. topfacet napisał(a):Ingvar napisał(a):Pewnych rzeczy można się domyślać, ale może jednak zdradziś cokolwiek? Czy wszystko jest tajne/poufne? cad_man napisał(a):Odnośnie tego czego szukam na temat i3D pisał nie będę - dowiesz się z oficjalnych komunikatów Ingvar, jak poszukasz to sie dowiesz, natomiast lepiej nie pisac o tym publicznie, do czasu gdy nie bedzie rozstrzygniecia przetargu. Kod:mod: rozmowa bez przedmiotu czyli głuchy telefon zostanie skasowana jako niemerytoryczna i dodatkowo mogąca sugerować pozostałym użytkownikom posiadanie informacji poufnych
Edytowany: 19 czerwca 2013 14:19
|
|
Wysłane:
19 czerwca 2013 14:19:02
piotrch napisał(a):cad_man napisał(a):topfacet napisał(a):Owszem, spytac zawsze mozesz. Np. czy sa to stale pensje, czy sa premie i jak one sa przyznawane- uznaniowo, czy sa wyznaczane cele i kryteria oceny. Oczywiscie trzeba dodac iz pytanie jest w kontekscie PM. NIe chodzi o podawanie konkretnych kwot, a okreslenie sposobu wynagradzania- bo on Cie chyba interesuje. naprawdę wierzysz w to, że akcjonariusze ustalą najlepszy program, który zmotywuje pracowników? Ja tak nie uważam - tylko ci, którzy siedzą w firmie - tzn. prezesy - powinni wiedzieć jak to zrobić najlepiej... Oczywiście akcjonariusze wyrażą swoją aprobatę PM lub nie na walnym... Problemem zaproponowanego PM przez zarząd jest brak jakichkolwiek warunków uczestnictwa w programie - czytaj: dowolność przyznawania akcji i dowolność w wyborze pracowników, którym zostana zaoferowane. To już ostatni mój wpis na temat PM - nie mam nic przeciwko temu, żeby tutejsi forumowicze pomogli prezesom... Ingvar napisał(a):Pewnych rzeczy można się domyślać, ale może jednak zdradziś cokolwiek? Czy wszystko jest tajne/poufne? Patrząc na podmiot to chyba bardziej tajne przez poufne  , ale oczywiście to tylko moje przypuszczenia - dlatego nic więcej nie piszę. Jak się okaże, że jednak "złapią" coś to się o tym dowiemy w przyszłym tygodniu: jeśli nie oficjalnie to jak będzie możliwość podam na forum... Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaproponować swoją wersję programu. Śmiem postawić tezę, że obecnie zaproponowany PM nie był przemyślany ani pod względem formalnym ani merytorycznym. Prezesi chyba zdają sobie z tego sprawę, stąd chęć współpracy z drobnymi. Swoją drogą, ciekawe co na to bz wbk. Czy i3d w ich portfelu to tak nieznacząca propozycja by w ogóle nie mieli pojęcia co się dzieje? Pisalem o tym juz wczesniej, jestem ciekaw co BZ WBK zrobi, jak wiemy sa obecnie z pakietem 15 % akcji, drugim akcjonariuszem po v-ce prezesie, wiec maja dobra pozycje. Natomiast jestem pewny ze ktos ich za inwestycje w i3D rozlicza, a ze kupowali w PP, to sa jakies 45% w plecy obecnie...
|
|
0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 808
Wysłane:
19 czerwca 2013 14:24:03
Myślę, że to pytanie bardziej do BZ WBK. Niestety nie ma formalnych środków kontaktu z nimi i jedyne co można zrobić, to napisać do nich miłego maila z pytaniem.
Jeśli zaś chodzi o rozliczenie, to wątpie. Fundusz rozliczasz za wynik. Strata 50 czy 80% nie robi na nikim wrażenia, jeśli wciąż bijesz rynek.
|
|
Wysłane:
19 czerwca 2013 14:25:48
I myslisz ze notujac strate 50% na tych akcjach pobili rynek?  To nie wiem jaki musi byc benchmark
|
|
0 Dołączył: 2009-01-01 Wpisów: 59
Wysłane:
19 czerwca 2013 14:51:56
yoda napisał(a):Tak z innej beczki. Dziś trafiłem na reportaż na katowickiej TVP Info o i3D. Dotyczył wykorzystania podłóg Floid i jaskini 3D w rehabilitacji dzieci niepełnosprawnych umysłowo. Wypowiadali się inżynierowie z Politechniki Śląskiej, pracownicy szpitala w Sosnowcu i w Warszawie. Wszyscy byli zdania, że ćwiczenia wykonywane przez dzieci przy użyciu tej technologii mogą dawać większe efekty niż standardowe ćwiczenia do których dzieci nie są skłonne i szybko się nudzą. Mówili również, że trwają badania nad efektami takiej rehabilitacji itd. Nie wiem czy jest możliwość obejrzeć ten reportaż na necie. Włączyłem ok 19:40 i obejrzałem końcówkę, ale temat ciekawy. inforeportaz
|
|