mzjeyetf
Advertisement
PARTNER SERWISU
hjjcowix
72 73 74 75 76
piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 17 czerwca 2013 16:01:13 przy kursie: 1,60 zł
Nikt nie proponuje opcji, bo warranty subskrypcyjne to w istocie opcje na akcje. I kto niby miałby być tym wystawcą opcji? Jeśli spółka, to przecież zarobek pracownik zgarniałby z kieszeni spółki, a chodzi o to przecież, by spółka do tego nie dokładała.

mdd
mdd
0
Wpisów: 520
Wysłane: 17 czerwca 2013 16:15:21 przy kursie: 1,60 zł
Piotrch, technicznie nie do końca wiem jak się to przeprowadza, ale spółka emituje akcje załóżmy dziś (w dzień wydania opcji - rozpoczęcia programu motywacyjnego) ale emituje je warunkowo. Pracownik otrzymuje tą opcje wykupu ich (badź nie) po pewnym czasie. Po tym czasie załóźmy kurs rośnie to pracownik może wykupić akcje po cenie z okresu otrzymania opcji, czyli de facto jest na czysto różnicę w cenie gdy cena urosła. Spółka nie dopłaca do interesu ze swej kasy, tylko emituje nowe akcje.

piotrch
0
Wysłane: 17 czerwca 2013 16:57:28 przy kursie: 1,60 zł
Upraszczając, technicznie warranty subskrypcyjne z prawem objęcia akcji działają właśnie tak jak napisałeś.

edit: Ok. to czy ktoś jeszcze wybiera się na walne albo chociaż zamierza wysłać swojego uwagi dot. programu motywacyjnego? Bo jak na razie mam wiedzę o 2 osobach i wydaje mi się to nieco mało, w świetle zainteresowania spółką na forum. Pytam, bo przygotowuję projekt uchwały, które chciałbym spółce wysłać i nie ukrywam, że mam kilka wątpliwości, np. w zakresie tego, jak określić coś, co roboczo można nazwać Warunkiem Finansowym, po spełnieniu którego osoby objęte programem nabędą prawa do objęcia akcji.
Edytowany: 17 czerwca 2013 17:14

Ingvar
0
Wpisów: 223
Wysłane: 17 czerwca 2013 17:14:38 przy kursie: 1,60 zł
Piotrch - też się nie orientuję w szczegółach technicznych, znam tylko regułę działania opcji finansowej. Chyba masz rację, warranty z prawem do akcji powinny zadziałać identycznie jak opcje, choć mdd wyjaśnił, że zastosowanie opcji byłoby możliwe (musi być, skoro na wielu rynkach się to stosuje). Tak czy tak, wszyscy się zgadzamy, że nie tyle forma, a warunki są najistotniejsze, które mogą mieć charakter rynkowy (cena akcji), ale też nierynkowy (zyski lub inne efekty).

Ingvar
0
Wysłane: 17 czerwca 2013 17:22:06 przy kursie: 1,60 zł
Zatem wydaje się to możliwe, tylko zapewne cena wykonania (kupna) opcji byłaby niska. Wygląda na to, że zarząd chce te akcje potraktować w dużym stopniu jako nagroda niepieniężna, a przy zbyt wysokiej cenie wielu pracowników nia byłoby stać na kupowanie akcji po atrakcyjnej, ale być może dla nich nadal zbyt wysokiej cenie.

mdd napisał(a):
Piotrch, technicznie nie do końca wiem jak się to przeprowadza, ale spółka emituje akcje załóżmy dziś (w dzień wydania opcji - rozpoczęcia programu motywacyjnego) ale emituje je warunkowo. Pracownik otrzymuje tą opcje wykupu ich (badź nie) po pewnym czasie. Po tym czasie załóźmy kurs rośnie to pracownik może wykupić akcje po cenie z okresu otrzymania opcji, czyli de facto jest na czysto różnicę w cenie gdy cena urosła. Spółka nie dopłaca do interesu ze swej kasy, tylko emituje nowe akcje.

piotrch
0
Wysłane: 17 czerwca 2013 17:24:39 przy kursie: 1,60 zł
W mojej ocenie punktem wyjścia dla ceny nabycia musi być cena rynkowa akcji. Nie ma natomiast przeciwwskazań, zeby rozpisać to tak, że wraz ze spełnieniem Warunku Finansowego 1 dyskonto wynosi 40% wzgledem ceny rynkowej, wraz ze spełnieniem Warunku Finansowego 2 wynosi 50% ceny rynkowej itp. Kwestia jest tylko doboru miernika.

Ingvar
0
Wysłane: 18 czerwca 2013 08:32:25 przy kursie: 1,60 zł
Minęło 5 dni od ukazania się informacji o możliwości zgłaszania propozycji zasad działania programu motywacyjnego. Do tej pory nikt tu na wątku nic nie zgłosił...

Moje robocze propozycje do dyskusji:

1. Cele

a) Wzrost zysku na sprzedaży r/r:
2013 r. – o 100% w stosunku do roku 2011 r. (jako zyskowny punkt odniesienia), czyli do poziomu 2,3 mln zł
2014 r. – o 70% r/r, czyli do poziomu 3,9 mln zł
2015 r. – o 50% r/r, czyli do poziomu 5,8 mln

Przy powyższym obowiązuje wynik skumulowany oraz progi zysku i pule akcji jak dla poszczególnych lat i serii, aby wyeliminować ryzyko odpuszczenia któregoś roku i poniesienia straty. Czyli np. jeśli spółka poniesie stratę w wysokości 1 mln w 2013 r., to oczywiście nikt nie otrzyma akcji. Aby otrzymać akcje za 2014 r., to będzie musiała najpierw odpracować stratę za 2013 r. w wysokości 1 mln, następie uzyskać 2,3 mln zysku zaplanowanego na 2013 r. i dodatkowo uzyskać 3,9 mln zł założone na 2014 r., czyli łącznie uzyskać 7,2 mln zł w 2014 r., aby otrzymać pule za 2013 oraz 2014 r.

oraz dodatkowo dla Zarządu:

b) Rentowność netto (wynik netto/przychody ze sprzedaży produktów/usług i towarów) na poziomie co najmniej 15% w każdym roku.

Uzasadnienie:
Zysk na sprzedaży jest kategorią bezpośrednio odzwierciedlającą wynik uzyskany na podstawowej działalności operacyjnej, jednocześnie w dużym stopniu ogranicza możliwość manipulowania wynikiem poprzez działalność nie związaną z podstawową działalnością operacyjną i wynikającą jedynie z operacji księgowych (aktualizacje wartości aktywów, zawiązywanie/rozwiązywania rezerw itd.) czy też dodatkowych przychodów (np. dotacje). To kategoria, która w największym stopniu długoterminowo wpływa na budowanie wartości.

Dynamika wysoka, bo oczekujemy realizacji pięknej wizji i planów, odrobienia straty za 2012 r., wybicia kursu na poziom dwu lub trzykrotnie wyższy od ceny z private placement. Skoro są/mają być globalni, Quazar jest taki dobry, w końcu sfinalizują te negocjowane od długiego czasu umowy o najwyższej w historii liczbie i wartości, w końcu ruszy się coś w USA, to raczej nie są to zbyt wygórowane oczekiwania.

Rentowności netto minimum na poziomie 15% - aby mobilizować Zarząd do dbania o wynik netto, aby przypadkiem nie marnować tego (np. zbyt wysokie koszty finansowe lub obsługa administracyjna), co wypracują pracownicy.

Można, jak sugerował piotrch, rozważyć ustanowienie kilku poziomów zysków i zróżnicować np. ceny dla każdego z nich.

2. Liczba akcji

Seria A – 119443
Seria B – 238886
Seria C – 477771

Uzasadnienie:
W każdym następnym roku mogą otrzymać dwa razy więcej tanich akcji niż w poprzednim, co ma motywować do realizacji celów poprzez możliwość otrzymywania coraz większej liczby coraz tańszych w stosunku do ceny rynkowej akcji.

3. Cena nabycia

Cena nominalna – 0,2 zł.

Uzasadnienie:
To chyba najtrudniejsza kwestia. Przez długi czas myślałem o dyskoncie w stosunku do ceny rynkowej. Po przeanalizowaniu mam jednak poważną wątpliwość. Wydaje się, że w zamyśle zarządu akcje mają być przede wszystkim nagrodą za zbudowanie wartości, stąd pracownicy nie mogą za nie zbyt wiele płacić. Co więcej, jeśli uzyskaliby wyznaczone jako cele wyniki, a kurs istotnie wzrósł, to wielu z nich mogło by nie być stać na ich kupno nawet przy wysokich dyskontach.

Drugi wariant – dyskonto w stosunku do średniej ceny rynkowej z danego roku:
Seria A – 50%
Seria B – 70%
Seria C – 90%
W sytuacji niewykonania planu za dany rok i kumulacji wyniku, cena za wszystkie akcje liczy się wg średniej z zyskownego roku. Czyli akcje z poprzedniego stratnego roku będą mogli nabyć wg średniej ceny z roku zyskownego, bo w tym roku faktycznie zrealizują ten zysk.
Tu ewentualnie zróżnicowane poziomy dyskonta, jeśli byłoby kilka poziomów zysków.

4. Długość lock-up:

Seria A – 3 lata
Seria B – 2 lata
Seria C – 1 rok

Uzasadnienie:
Program ma zachęcać do długoterminowego budowania wartości. Trudno sobie wyobrazić możliwości sprzedawania akcji przed zakończeniem programu, stąd dodatkowy rok po otrzymaniu akcji z warrantów z ostatniej serii.

5. Podział akcji między Zarząd a pozostałych pracowników:
Pula dla Zarządu – 30%
Pula dla pracowników – 70%

Uzasadnienie:
Uważam, że większość akcji powinni otrzymać pozostali pracownicy. Ich wkład może być bardzo duży, a będzie ich na pewno więcej niż członków zarządu.

piotrch
0
Wysłane: 18 czerwca 2013 10:01:31 przy kursie: 1,70 zł
I dla mnie jest to akceptowalne przy wyborze wariantu drugiego ceny nabycia. Optymalnie jednak sugerowałbym ustalenie ceny po dyskoncie dla serii A = 50%, serii B=60% i serii C=70%.

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 18 czerwca 2013 10:39:33 przy kursie: 1,70 zł
Ingvar, twoj pomysl jest dobry natomiast:

AD 3: tylko wariant drugi- moim zdaniem z % podanymi przez piotrch, z pewnoscia nie akcje po 0,20 PLN.

AD 5: Ja bym byl za calkowitym wylaczeniem prezesow z programu. Pisalem juz o tym wczesniej- prezesi maja i duze pensje, i zarabiaja innymi metodami, do tego maja akcje obejmowane tanio wczesniej. Maja wiec motywacje, aby firme rozwijac. Ewentualnie dopuszczalbym 10% dla prezesow, jesli juz musza byc objeci PM.

Ingvar
0
Wysłane: 18 czerwca 2013 10:43:21 przy kursie: 1,70 zł
Też wolę drugi wariant sposobu określania ceny. Mam tylko obawy, czy pracownicy będą mieli tyle kasy. Wszystko jest proste w teorii, ale jak się zacznie liczyć, to pojawiają się znaki zapytania.

Jeśli w 2015r. osiągną planowane 5,8 mln zł zysku na sprzedaży i dajmy na to około 5 mln zysku netto, to przy wskaźniku C/Z na poziomie 20 kapitalizacja wyniesie około 100 mln zł, a cena za akcję 10 zł. Dyskonto na poziomie 70% da nam cenę 3zł, co przy 477 tys. akcji w 2014 r. będzie oznaczało kwotę 1,4 mln, z czego około 1 mln (70%) przypadnie na pracownków spoza zarządu. Teraz niech ich będzie załóżmy kilkunastu, co wtedy oznacza kilkadzesiąt tysięcy złotych wydatku tylko w tym roku dla każdego z nich.
Być może pracowników objętych programem będzie mniej, a może więcej. Nie wiemy, ilu i jakich pracownków chcą dodatkowo motywować i wynagradzać.

Z drugiej strony, pewne istotne zangażowanie pieniężne, oprócz wkładu ich pracy, zawsze sprawi, że będą jeszcze bardziej zmotywowani do zwiększania wartości akcji.

piotrch napisał(a):
I dla mnie jest to akceptowalne przy wyborze wariantu drugiego ceny nabycia. Optymalnie jednak sugerowałbym ustalenie ceny po dyskoncie dla serii A = 50%, serii B=60% i serii C=70%.
Edytowany: 18 czerwca 2013 10:45

topfacet
178
Wysłane: 18 czerwca 2013 10:48:11 przy kursie: 1,70 zł
Wlasnie, kolejna mysl, aby oni okrslili dokladnie co oznaczaja kluczowi pracownicy, bo to pojecie bardzo szerokie.

Z tego co wiem, to zarobki w i3D nie sa niskie, wiec o kase u pracownikow bym sie nie martwil.

Ingvar
0
Wysłane: 18 czerwca 2013 10:49:56 przy kursie: 1,70 zł
Zarząd z założenia stanowią kluczowi pracownicy i ich praca powinna wiele wnosić, więc nie widzę powodu, aby ich zupełnie wyłączyć. Fakt posiadania przez nich akcji to trochę za mało. Z danych rynkowych wynika, że zarząd zazwyczaj dostaje nieco więcej niż 10% akcji.

Kwestia % do przesymulowania i uzgodnienia, aby wypracować jakiś rozsądny poziom.

topfacet napisał(a):

AD 3: tylko wariant drugi- moim zdaniem z % podanymi przez piotrch, z pewnoscia nie akcje po 0,20 PLN.

AD 5: Ja bym byl za calkowitym wylaczeniem prezesow z programu. Pisalem juz o tym wczesniej- prezesi maja i duze pensje, i zarabiaja innymi metodami, do tego maja akcje obejmowane tanio wczesniej. Maja wiec motywacje, aby firme rozwijac. Ewentualnie dopuszczalbym 10% dla prezesow, jesli juz musza byc objeci PM.

piotrch
0
Wysłane: 18 czerwca 2013 10:49:59 przy kursie: 1,70 zł
Kiedy CD Red motywował swoich kluczowych pracowników, dając im opcję na akcje od większościowych akcjonariuszy nie było problemu. A program był skonstruowany w ten sposób, że każdy z uprawnionych mógł nabyć 100 tys. akcji za złotówkę, więc te 100 tys. musiał wyłożyć z własnej kieszeni. I jakoś dali radę. W ostateczności zawsze można się lekko skredytować. Także ja nie widzę problemu.

Ingvar
0
Wysłane: 18 czerwca 2013 11:02:47 przy kursie: 1,70 zł
Być może masz rację, a ja przesadzam i niepotrzebnie się aż tak martwię o pracowników i ich możliwości finansowe. Jasne, zawsze mogą oszczędzać lub wziąć kredyt.

Można ewentualnie manipulować liczbą akcji ogółem i ją zmniejszać, bo ja przyjąłem dokładnie taką, jak zaporponowano w projektach uchwał, a jedynie zmieniłem rozkład w poszczególnych latach. Uznałem, że te około 9% akcji więcej przez trzy lata nie jest jakoś bardzo wysokie.

Zastanawiam się jeszcze, czy przy rosnącej liczbie akcji w poszczególnych latach (seriach) różnice w dyskontach nie powinny być większe, aby nabywanie coraz większych pakietów przy coraz wyższych kursach akcji, a przez to cenach nabycia było dla nich atrakcyjne. Z drugiej strony wcale nie jest powiedziane, że muszą nabywać je po jakiejś stałej, niskiej cenie (jak proponowana nominalna).

Ingvar
0
Wysłane: 18 czerwca 2013 11:14:45 przy kursie: 1,70 zł
topfacet - wiem o tym, że oni obejmowali tanio akcje i z tego powodu powinni mieć duuużą, wystarczającą motywację, tego już nie zmienimy, tak to najczęściej bywa, niestety, takie prawo założyciela firmy d'oh!... ale wydaje mi się, że i tak jakoś trzeba dodatkowo mobilizować zarząd do pracy i dbania o końcowy wynik, bo kto inny będzie pilnował wyniku netto? Think Pracownicy dbają o poziom do wyniku na sprzedaży, w pewnym stopniu do wyniku na działalności operacyjnej, ale całości pilnuje zarząd. W przeciwnym razie obawiam się wysokich kosztów usług doradczych lub tym podobnych form dodatkowego wynagradzania zarządu.

topfacet napisał(a):

piotrch
0
Wysłane: 18 czerwca 2013 11:31:19 przy kursie: 1,70 zł
Zgadzam się z tym ostatnim stwierdzeniem, co zresztą podnosiłem ostatnio. Pominięcie zarządu i osób posiadających znaczny pakiet akcji może dać impuls do kombinacji w taki sposób, aby osoby te "wyciągnęły swoje" w postaci innej niż akcje.

Ingvar
0
Wysłane: 18 czerwca 2013 11:35:36 przy kursie: 1,70 zł
Ciekawe, czy ktoś się odniesie do pkt. 1, czyli efektów w postaci zysków na sprzedaży? Think W sumie przez trzy lata daje to 12 mln zł. Nie za dużo, nie za mało? Think

topfacet
178
Wysłane: 18 czerwca 2013 11:40:00 przy kursie: 1,70 zł
Ingvar napisał(a):
topfacet - wiem o tym, że oni obejmowali tanio akcje i z tego powodu powinni mieć duuużą, wystarczającą motywację, tego już nie zmienimy, tak to najczęściej bywa, niestety, takie prawo założyciela firmy d'oh!... ale wydaje mi się, że i tak jakoś trzeba dodatkowo mobilizować zarząd do pracy i dbania o końcowy wynik, bo kto inny będzie pilnował wyniku netto? Think Pracownicy dbają o poziom do wyniku na sprzedaży, w pewnym stopniu do wyniku na działalności operacyjnej, ale całości pilnuje zarząd. W przeciwnym razie obawiam się wysokich kosztów usług doradczych lub tym podobnych form dodatkowego wynagradzania zarządu.

topfacet napisał(a):

Nie masz niestety skutecznego sposobu na to aby prezesi przestali dodatkowo ciagnac kase ze spolki. Jesli taki skuteczny sposob w programie m. sie pojawi, powiazany np. z zyskiem netto, to moga objac 10% akcji w tym PM.

Ingvar
0
Wysłane: 18 czerwca 2013 11:46:08 przy kursie: 1,70 zł
Pozostaje liczyć na ich uczciwość i dobre intencje, a jeśli pomimo otrzymania akcji będą wywijać jakieś numery, to zawsze będzie można im to wytknąć na zasadzie - nie dość, że mieliście tanie akcje, otrzymujecie godziwe pensje, dostaliście dodatkowe akcje w ramach PM, to jeszcze kombinujecie?!

W mojej propozycji jest dodatkowy warunek dla zarządu - rentowność netto minimum 15%.
Edytowany: 18 czerwca 2013 11:49

High-Tech
0
Wpisów: 176
Wysłane: 18 czerwca 2013 13:09:43 przy kursie: 1,70 zł
A tymczasem mamy bardzo dobrą informację, która już teraz powinna ustanowić historyczny rekord przychodów...:salute
Cytat:
Zarząd i3D S.A. (Emitent, Spółka) informuje, iż w dniu 18 czerwca 2013 roku otrzymał informację o wyborze oferty Emitenta jako najkorzystniejszej w ramach przetargu nieograniczonego na dostawę sprzętu komputerowego na potrzeby Centrum Nauki i Sztuki Akademii Sztuk Pięknych im. Władysława Strzemińskiego w Łodzi (Zamawiający). Przedmiotem dostawy będzie oprogramowanie Quazar3D wraz ze stanowiskami pracy i systemami projekcji 3D.

Wartość oferty, złożonej przez Emitenta do niniejszego przetargu wynosi 994.700,00 zł (słownie: dziewięćset dziewięćdziesiąt cztery tysiące siedemset złotych) brutto. W przypadku zawarcia umowy z Zamawiającym stosowna informacja zostanie przekazana przez Emitenta odrębnym raportem bieżącym.

gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/com...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

72 73 74 75 76

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,288 sek.

uvqrkrsg
txiqfvhz
Prezentacja inwestorska Grupy Klepsydra - 11 września 2025 r.
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +78 934,96 zł +394,67% 98 934,96 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
foklgxsh
xqyzzawz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat