PARTNER SERWISU
shmhpxok
77 78 79 80 81
topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 27 czerwca 2013 14:20:05 przy kursie: 1,65 zł
Ingvar napisał(a):
Odniosę się jeszcze raz, poprzednio przez pomyłkę pisałem o innej kwestii.

Mnie tam nie martwi, że prezes sprzedał. Widocznie naprawdę miał jakiś powód, a nie sprzedał wszystkiego i nie wywalał w rynek. Wiceprezes nie sprzedał, choć miał więcej akcji, pozostali duzi też tego nie uczynili.
Natomiast zupełnie nie interesuje mnie kwestia Fortress. Traktuję ich jak każdego innego inwestora, który nabył duży pakiet po dobrej cenie, w dodatku powyżej obecnej rynkowej i zakładam, że nie zamierza na tej inwestycji stracić. A patrząc na profil ich działalności, to na pewno nie traktuję ich jako poważnego partnera przy rozwijaniu i3D...

topfacet napisał(a):
Pytalem, dzwonilem, odpowiedz jest zawsze taka jak powyzej, czyli dla mnie nie do przyjecia. Panowie musza sie nauczyc troche o etyce w biznesie. Moje pytania pozostaja jak najbardziej aktualne.

"A patrząc na profil ich działalności, to na pewno nie traktuję ich jako poważnego partnera przy rozwijaniu i3D..."

No wlasnie, dlatego moje uwagi o etyce Prezesa sa jak najbardziej zasadne. Mogl to przecież sprzedac jakiemus wiarygodnemu podmiotowi...
Edytowany: 27 czerwca 2013 14:20

Ingvar
0
Wpisów: 223
Wysłane: 27 czerwca 2013 14:22:28 przy kursie: 1,65 zł
Jeszcze raz się do tego odniosę.

A czym innym jest Quazar, jak nie właśnie odpowiedzią na potrzebę rynku? Think
Czy robione pod konkretne projekty i wymagania aplikacje, jak eFizjologia czy InterEdu, nie są właśnie spełnieniem potrzeb klientów? Think
Czy wreszcie wszystkie inne aplikacje robione pod konkretne wymagania klientów z przemysłu, jak BP, Saudi Aramco, Exxon, Becker Warkop nie są właśnie tym, o co Ci chodzi? Think

Problem polega na tym, że wciąż niewiele firm interesuje się możliwością wykorszystania VR i z niej korzysta. Te znające temat pojawiają się na konferencjach, targach, odwiedzają VRhouse'y. Ale wielu w ogóle się nie orientuje, że ta technologia może być dla nich przydatna. Fakt, jest to pewien problem, ale tak jest w wielu branżach. Masz rację, taka sytuacja może stanowić pewne ograniczenie w rozwoju spółki, stąd o tym wspomniałem. Z drugiej strony jakoś się rozwijają, starają promować ideę, pozyskują nowe zlecenia i klientów, także mimo wszystko można być dobrej myśli. Być może będąc jednymi w pierwszych, a w pewneym sensie dosłownie pierwszymi, mają szansę stać się czołowym światowym graczem w momencie, gdy technoloigia zacznie być coraz bardziej popularna w biznesie i edukacji i zainteresują się nią duzi gracze.

mdd napisał(a):

I tutaj moim zdaniem leży pies pogrzebany. Podstawy biznesu mówią o tym aby najpierw rozpoznawać rynek, klientów, ich potrzeby i do tych potrzeb dostosowywać produkt. Tutaj widać jakieś takie niezbyt chyba trafne podejście do tematu: wymyślmy i stwórzmy produkt, pokażmy klientom, że właśnie naszego produktu potrzebują a jeśli nie potrzebują to nie znaczy, że nie potrzebują, tylko znaczy, że nie wiedzą, że go tak naprawdę potrzebują więc zmieńmy ich mentalność, edukujmy itp itd...

Ingvar
0
Wysłane: 27 czerwca 2013 14:29:05 przy kursie: 1,65 zł
Nie rozumiem, z czym masz problem? To w pierwszej kolejności inwestor, dlaczego zatem uważasz, że są zbyt mało wiarygodni do pełnienia tej roli?

topfacet napisał(a):
No wlasnie, dlatego moje uwagi o etyce Prezesa sa jak najbardziej zasadne. Mogl to przecież sprzedac jakiemus wiarygodnemu podmiotowi...

topfacet
178
Wysłane: 27 czerwca 2013 14:32:13 przy kursie: 1,65 zł
Ingvar, chodzi o otoczke i bajke o tym, ze sprzedaje akcje w kontekscie wspolpracy z Fortress. Jak widze, ty takze w to nie wierzysz, ze jakakolwiek wspolpraca tu moze byc, a nawet jak tak, to Fortress nie ma zadnych kontaktow w Azji. Sam traktujesz ich jako watpliwej jakosci inwestora, nastawionego na zysk.

Ja pisze tylko o tym, ze Prezes mogl podac prawdziwe motywy sprzedazy akcji, a nie dorabiac do tego ideologie, ktora jest falszywa.
Edytowany: 27 czerwca 2013 14:32

Ingvar
0
Wysłane: 27 czerwca 2013 14:36:26 przy kursie: 1,65 zł
No tak, tu się zgadzam. W tym momencie wydaje się, że wizja współpracy z Fortress przy wchodzeniu na rynki azjatyckie to bajka. Niepotrzebna bajka. Tak, o to można mieć pretensję do zarządu, bo takie uzasadnienie jest zupełnie niezrozumiałe. Psują sobie tylko w ten sposób wizerunek i wiarygodność.

topfacet
178
Wysłane: 27 czerwca 2013 14:45:54 przy kursie: 1,65 zł
Ciesze sie, ze w jednym punkcie sie zgadzamy king

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 27 czerwca 2013 14:52:21 przy kursie: 1,65 zł
Ingvar napisał(a):
Problem polega na tym, że wciąż niewiele firm interesuje się możliwością wykorszystania VR i z niej korzysta

żeby do niej przekonać musi ona przynosić zyski - czyli w tym przypadku oszczędności, bez których konkurencja większych szans nie będzie miała, co z kolei spowoduje wzrost zamówień na ich usługi...

Można tutaj przytoczyć niemiecką spółkę RTT - zadomowiła się w segmencie automotiv, dla którego stała się wirtualna rzeczywistość podstawową potrzebą... Oby i3D trafiło na taki segment...

@Ingvar
Czy możesz w odpowiedziach, w których odnosisz się do innych postów, najpierw umieszczać cytat? Wygodniej jest od razu przeczytać do czego się odnosisz, niż czytać najpierw to co napisałeś a na końcu dowiadywać się do jakiej wypowiedzi się odnosisz... - będzie wygodniej dla reszty
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

Ingvar
0
Wysłane: 27 czerwca 2013 14:52:54 przy kursie: 1,65 zł
Nigdzie nie napisałem, że są wątpliwej jakości inwestorem. Shame on you Pisałem, że patrząc na ich profil działalności wątpię, aby mogli być dla i3D poważnym partnerem przy wchodzeniu na te rynki, a to różnica.

Skąd wiesz, że nie mają konatków w Azji? Jakieś tam to chyba jednak mają...

topfacet napisał(a):
a nawet jak tak, to Fortress nie ma zadnych kontaktow w Azji. Sam traktujesz ich jako watpliwej jakosci inwestora, nastawionego na zysk.
Edytowany: 27 czerwca 2013 14:55

Ingvar
0
Wysłane: 27 czerwca 2013 14:58:54 przy kursie: 1,65 zł
Ok, będę miał na uwadze.

cad_man napisał(a):
@Ingvar
Czy możesz w odpowiedziach, w których odnosisz się do innych postów, najpierw umieszczać cytat? Wygodniej jest od razu przeczytać do czego się odnosisz, niż czytać najpierw to co napisałeś a na końcu dowiadywać się do jakiej wypowiedzi się odnosisz... - będzie wygodniej dla reszty
Edytowany: 27 czerwca 2013 15:03

Ingvar
0
Wysłane: 27 czerwca 2013 15:00:49 przy kursie: 1,65 zł
topfacet napisał(a):
Ciesze sie, ze w jednym punkcie sie zgadzamy king

I tak biznes jest ważniejszy niż jakieś tam dziwne wytłumaczenie prezesa blackeye
Edytowany: 27 czerwca 2013 15:08

topfacet
178
Wysłane: 27 czerwca 2013 15:13:03 przy kursie: 1,65 zł
Zachowanie i prawdomownosc Prezesa (choc ten posiada juz tylko 10% akcji), sa dla mnie bardzo wazne, przy ocenie calej spolki...

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 27 czerwca 2013 15:41:55 przy kursie: 1,65 zł
dokładnie ....zarządy albo główni inwestorzy którzy stracili całkowicie zaufanie pozostałych inwestorów najczęściej tracą całe swoje firmy i większość swojego majątku... PETROL, PBG, IDM, CEDC, itd...

a po drugiej stronie... pamiętacie wtopę z kolekcją LPP? Zarząd uczciwie powiedział, wyjaśnił i popatrzcie gdzie jest kurs akcji LPP i jaki mają majątek założyciele

chciwość i uszustwa wbrew pozorom na dłuższą metę się nie opłacają.. po prostu kiedy przychodzi gorszy okres w biznesie ( a każda firma ma takie chwile wzlotów i upadków) to nikt takiemu bajkopisarzowi nie pomożesalute salute i zwykle bajkopisarz traci więcej niż zyskał na krętactwach i machlojach.... ale większość potrafi liczyć tylko na krótkim dystansie

a wracając do samego i3D, bylem jednym z pierwszych który zainteresował się spółką ( nawet wątek i3d) założyłembinky i pamiętam jak walczyłem z naganiaczami na ten papier przy 5 - 6 zł, wyzywali mnie od głupków, nawet na innych forach, a jednak wyszło na moje..
pamiętam również jak zarząd "specyficznie" sporządził wykresy w raporcie...( jest to gdzieś opisane na wątku) tak żeby wzrokowcy zobaczyli coś czego w istocie nie było.. ( czyli pozytywną dynamikę finansową firmy) pomyślałem wtedy, że trzeba mocno uważać... bo to ogólnie "nieładnie" jak się zarząd takich "chwytów" łapie..

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 27 czerwca 2013 15:54

topfacet
178
Wysłane: 27 czerwca 2013 15:56:27 przy kursie: 1,65 zł
ja takze jestem bardzo krytyczny w ocenach prezesow, ale nie porownywalbym ich jednak do grona PETROL, PBG, IDM, CEDC.Tam bajkopisarstwo ma zupelnie inna skale. Tu wystepuje obecnie w fazie zarodkowej, i nalezy z nim walczyc.

taipan
0
Wpisów: 189
Wysłane: 27 czerwca 2013 16:15:31 przy kursie: 1,65 zł
Zamiast uruchomić taką falę krytkyki odnośnie programu motywacyjnego, Zarząd mógł pójść drogą Uboat - jak czyta się taki komunikat, od razu człowiek widzi, że ma to ręce i nogi (LINK)

rybeusz
23
Wpisów: 243
Wysłane: 27 czerwca 2013 16:21:35 przy kursie: 1,65 zł
Cytat:
dokładnie ....zarządy albo główni inwestorzy którzy stracili całkowicie zaufanie pozostałych inwestorów najczęściej tracą całe swoje firmy i większość swojego majątku... PETROL, PBG, IDM, CEDC, itd...

... niezłych bajkopisarzy jest jeszcze spooooro, nawet mniejszego kalibru... by wymienić tylko Veno, Nicolas Games, Bomi czy ostatnio Aton HT. Co i jeden to lepszy i bardziej kreatywny.

Jeśli prezesi i3D chcą prowadzić spółkę transparentie - to niech przestaną chcieć i niech zaczną prowadzić ją w taki sposób. To, że akcja z PM poszła w tą a nie w inną stronę, to nie jest jakiś szczególny punkt do zadowolenia inwestorów - moim zdaniem tak należało to od samego początku zrobić. Najpierw się skonsultować i pomyśleć, a potem wyskakiwać z projektem. A nie odwrotnie. Dobre wrażenie robi się podobno tylko raz... Bzdurne tłumaczenia prezesów na niektóre pytania niestety najlepszego wrażenia na mnie nie sprawiają (choć być może niektórych inwestorów uspokajają).

Tak jak napisałem wcześniej - dopóki jest jakaś wątpliwość - pozwolę sobie internpretować ją na moją (akcjonariusza mniejszościowego) niekorzyść. Wolałbym gdyby zarząd zadbał, aby tych wątpliowści i pytań było jak najmniej, bo cierpliwość też ma swoje granice angry3

@bankrucik - dalej wykresy w ich raportach mają różne punkty przecięcia osi. Panuje tu naprawdę spora dowolność i zawsze się zastanawiam z czego ona wynika - być może raport robią np. cztery osoby i potem to sklejają w jeden dokument, a osobie która to nadzoruje nie chce się tego wszystkiego poprawiać. Naprawdę nie wiem, ale ciągnie się to już kilka ładnych kwartałów Think
Edytowany: 27 czerwca 2013 16:23

topfacet
178
Wysłane: 27 czerwca 2013 18:18:44 przy kursie: 1,65 zł
Prezesi ucza sie od najlepszych (vide ich wynagrodzenia w spolkach z grupy)

Sędzia pyta: jak to możliwe, że prezes znanej giełdowej spółki pracuje za 1200 złotych miesięcznie?
- Dlaczego? Bo nie chce płacić ZUS – wypalił Karkosik.
Sąd: W ten sposób oszukuje się państwowe instytucje?
- To zupełnie legalne. Po prostu nie chciał płacić wysokiego ZUSu i podatków. Zatrudniony został na płacę minimalną i dodatkową umowę menedżerską za zarządzanie firmą – tłumaczył biznesmen.

polskanabogato.wordpress.com/2...

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 27 czerwca 2013 18:47:53 przy kursie: 1,65 zł
topfacet błagam oszczędź, nie ma nic złego w optymalizacji podatkowej. Pytanie tylko jaka jest proporcja. Prezes skotanu zarabiał ok. 100 tys. miesięcznie przy kapitalizacji X. Problemem jest raczej to, że spółka o kapitalizacji 0,1 X wcale nie płaci swojemu prezesowi 0,1 wynagrodzenia prezesa skotanu. Widzę, żę ciebie najbardziej boli to, że prezesi w zeszłym roku zarabiali, kiedy mniejszościowi tracili. W sumie tak jak napisał Ingvar - skalkuluj sobie to jeszcze raz i odpuść - albo sprzedając akcje albo trzymając je, jeśli widzisz perspektywę zarobku w tym roku.

topfacet
178
Wysłane: 27 czerwca 2013 18:58:23 przy kursie: 1,65 zł
Widzisz, nie odpuszcze, bo nie tylko mnie te rozne mniejsze i wieksze niestosownosci ze strony prezesow dotknely. Nalezy punktowac negatywne zachowanie prezesow. Zauwaz tez, ze mogli w raporcie dokladnie napisac z czego wynikaja te rozliczenia za doradztwo, a tego nie zrobili. Ciekaw jestem ile w tym roku sobie policza za doradztwo.

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 27 czerwca 2013 21:07:43 przy kursie: 1,65 zł
topfacet napisał(a):
Prezesi ucza sie od najlepszych (vide ich wynagrodzenia w spolkach z grupy)

Sędzia pyta: jak to możliwe, że prezes znanej giełdowej spółki pracuje za 1200 złotych miesięcznie?
- Dlaczego? Bo nie chce płacić ZUS – wypalił Karkosik.
Sąd: W ten sposób oszukuje się państwowe instytucje?
- To zupełnie legalne. Po prostu nie chciał płacić wysokiego ZUSu i podatków. Zatrudniony został na płacę minimalną i dodatkową umowę menedżerską za zarządzanie firmą – tłumaczył biznesmen.

polskanabogato.wordpress.com/2...

moment... czym innym jest optymalizacja podatkowa a czym inny wyciąganie kasy ze spółki w ogóle..
kiedyś tłumaczyłem na wątku PGS dlaczego sensowne programy motywacyjne dla pracowników są lepsze niż motywacja płacami..z punktu widzenia zus i podatków.warto tam zajrzeć

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

Ingvar
0
Wysłane: 27 czerwca 2013 21:50:41 przy kursie: 1,65 zł
Odnośnie raportowania mam również duże zastrzeżenie, które właśnie dziś zgłosiłem spółce.

W raportach kwartalnych prezentują przychody pokazując kategorię "Przychody netto ze sprzedaży i zrównane z nimi" z porównawczego rachunku zysków i strat. Not talking Ta kategoria niewiele mówi o faktycznie sprzedanych produktach/usługach czy towarach i materiałach w danym okresie. Shame on you Zniekształca rzeczywistość, bo obejmuje również te produkty, które idą na zapasy, a było ich całkiem dużo, bo aż 1,9 mln w 2011 r. i 2,4 mln zł w 2012 r. (natomiast przychodów ze sprzedaży produktów i towarów było tylko odpowiednio 6,8 mln i 5,0 mln zł.). Taki sposób prezentacji uniemożliwia zatem podstawową analizę spółki, a często powoduje niezrozumienie i złą interpretację tych wartości. Nie chcę nazywać tego manipulacją, ale zdecydowanie powinno to ulec zmianie - na NC wymagania informacyjne są na tyle ubogie, że prezentowanie jeszcze do tego przychodów w taki sposób jest niepoważne i nie ma zbyt dużej wartości. Shame on you
W całej tej sytuacji widzę pozytyw - jeśli faktycznie w tym roku sprzedadzą produkty i/lub towary za te przewidywane około 10 mln zł, to będzie to oznaczało wzrost o 100% r/r (5 mln w 2012 r.)Dancing

Zamiast tego powinni po prostu pokazywać przychody ze sprzedaży produktów oraz przychody ze sprzedaży towarów i materiałów (jak w rachunku zysków i strat w wariancie kalkulacyjnym) lub pełną strukturę przychodów z porównawczego rachunku zysków i strat, czyli:
- Przychody netto ze sprzedaży produktów,
- Zmiana stanu produktów (zwiększenie - wartość dodatnia, zmniejszenie - wartość ujemna),
- Koszt wytworzenia produktów na własne potrzeby jednostki,
- Przychody netto ze sprzedaży towarów i materiałów.

Dziwię się, że do tej pory nikt nie zwrócił uwagi na tak istotną kwestię Think
Edytowany: 27 czerwca 2013 21:58

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

77 78 79 80 81

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,438 sek.

cuvsyhly
pblyltbw
vlrkknbr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wfcojtll
mbmlipwy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat