0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
5 lipca 2013 19:06:19
W tym podsumowaniu doliczyłem do portfelowej gotówki dywidendę z trzech spółek: Asbis, ATT i Neuca łącznie 605,78 minus belkowizna czyli równe 490,68zł. kliknij, aby powiększyćPortfel +27,83%WIG -0,94%
|
|
Wysłane:
12 lipca 2013 23:54:26
Podsumowanie tygodnia:  kliknij, aby powiększyćPortfel +29,76%WIG +1,34%Do obserwowanych za techniczną jazdę po bandzie trafił "Mieszek", mimo że krótkoterminowo przedstawia się imponująco. Cóż, jednak zasady to zasady......  kliknij, aby powiększyć... jak szybko nie wyjdzie powyżej SMA200, to marny jego portfelowy los.
Edytowany: 12 lipca 2013 23:56
|
|
Wysłane:
18 lipca 2013 21:06:56
Klamka zapadła, jutro po średniej dziennej cenie wyleci z portfela Mieszko.  kliknij, aby powiększyć
|
|
|
|
2 Dołączył: 2013-06-19 Wpisów: 54
Wysłane:
18 lipca 2013 21:45:49
A planujesz kolego jakieś zakupy w najbliższym czasie?
|
|
Wysłane:
19 lipca 2013 09:18:20
Tak, dzisiaj zbiorę kapitał a w poniedziałek w średnich dziennych otworzę Fast Finance. Wg tabeli z poprzedniej strony to kolejna spółka, spełniają ca na dziś wszystkie kryteria wejścia.
|
|
Wysłane:
20 lipca 2013 14:48:11
Mieszko został sprzedany w średniej dziennej cenie z piątku po 4,17zł.
Za całość gotówki 5693zł. w poniedziałek również pośredniej dziennej cenie kupię Fast Finance.  kliknij, aby powiększyćPortfel +30,30%WIG +1,89%
|
|
Wysłane:
23 lipca 2013 08:43:50
FastFInance został zakupiony wczoraj w średniej dziennej cenie po 0,49zł.
Edytowany: 23 lipca 2013 08:44
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-01-23 Wpisów: 177
Wysłane:
27 lipca 2013 09:20:33
Jako, ze mialem juz okazje porozmawiac o wedkach z Kolega, to teraz moze pociagne nowy temat :)
Czy dobrze rozumiem: stop-lossem i zarazem trailing stopem jest warunek spadniecia kursu spolki ponizej SMA200 oraz EMA 55 poniżej SMA 200 (dwa warunki musza zachodzic)?
Mam kilka pytan, jesli mozna (na rozgrzewke) :)
1/ Jaka jest strategia zarzadzania wielkoscia pozycji? 2/ Jaka jest wartosc oczekiwana tej strategii? 3/ Jakie jest standardowe odchylenie dla trade'ow? 4/ Ile przecietnie strategia generuje sygnalow (tygodniowo, miesiecznie, rocznie)? 5/ Jaki historycznie byl maksymalny procentowy drown-down na kapitale? 6/ Jaki historycznie byl czasowo najdluzszy drown-down na kapitale? 7/ Stosunek najwiekszej transakcji wygrywajacej do najwiekszej przegrywajacej 8/ Czy strategia byla testowana dla roznych typow rynku (hossa, bessa, trend boczny)? 9/ Jaka jest przecietna strata i przecietny zysk? 10/ Jaki jest procent transakcji stratnych/zyskownych?
I pytanie z gwiazdka: jaki jest cel tej strategii, o jakie stopy zwrotu walczysz i przy jakim maksymalnym obsunieciu na kapiatle.
Edytowany: 27 lipca 2013 09:21
|
|
Wysłane:
27 lipca 2013 11:04:53
Nie zakładam docelowego poziomu zysków tej strategii. Właściwie to sam jestem ciekawy dokąd ona prowadzi, dlatego ją tu publicznie testuje, tym bardziej, że jej historyczne przetestowanie z uwagi na brak danych fundamentalnych mogło by być kłopotliwe. Poza podstawowymi OHLC które można ściągnąć z dowolnego źródła, trzeba by mieć dostęp do historycznych sEVA, zysków operacyjnych i zysku netto spółek, dlatego ten blisko ośmiomiesięczny jak na razie wynik to wszystko co mogę o tej strategii powiedzieć. Gdybyś nie zapytał sam bym się jeszcze nie odważył podsumowywać czegokolwiek, bo gdzie tam testom do pełnego cyklu po którym tak naprawdę będzie można pokusić się o jakąś ocenę. Dywersyfikacja portfela (do 10 spółek) sama w sobie stanowi pewien sposób zabezpieczenia. Staram się by te pozycje były w miarę jednakowe. W założeniach na początku napisałem że dopuszczam dwukrotnie w ciągu roku wyrównanie wag spółek w portfelu. Dotąd tego nie robiłem, ale mam zamiar pierwszy raz w sierpniu po wynikach taką operację przeprowadzić. Do tej pory wymienione na postawie sygnałów zostały cztery spółki, zatem jak na razie taka operacja ma miejsce średnio raz na dwa miesiące. Na sygnały reaguję w interwale dziennym, natomiast podsumowania robię co tydzień i w takim zakresie jestem w stanie opisać obsunięcia kapitału. Największe miało miejsce od 15,03 do 26,04 (6 tygodni) i wyniosło 7,38%. Niestety nie prowadzę statystyk dla pojedynczych pozycji, dlatego nie jestem w stanie się odnieść do odchyleń inaczej niż w stosunku do portfela jako całości. W okresie jej trwania od 10 grudnia 2012' szeroki rynek sądząc po zachowaniu WIG poruszał się w trendzie bocznym, zatem te osiem miesięcy może jedynie częściowo sugerować jakie zwroty można osiągnąć w takiej konsoli. Wynik na razie wygląda imponująco, bo w tym czasie udało się pobić WIG o 30%, natomiast sceptycznie odnoszę się do tego że ta dynamika zostanie utrzymana. Obawiam się że trafiłem jedynie w specyficzną sytuację rynkową i utrzymanie tej tendencji może być problematyczne w dłuższym terminie. Z czasem pewnie przyjdzie moment przetestowania jej zachowania w pozostałych fazach cyklu.
Odpowiedź z gwiazdką :) Celem strategii jest osiągnięcie jak najwyższych zysków w pełnym cyklu koniunkturalnym. Nie ustawiam stopów na postawie określonego obsunięcia kapitału całego portfela, w zamian za to stopy dotyczą oceny trendu pojedynczych spółek na podstawie SMA200 i EMA55.
Edytowany: 27 lipca 2013 11:13
|
|
|
|
Wysłane:
27 lipca 2013 11:40:52
Dzieki za odpowiedzi. Generalnie to nie moja bajka, niemniej jednak zycze powodzenia. Mialbym wiele uwag, ale ogranicze sie tylko do jednej (wiecej i tak nie ma sensu bo strategia jest testowana live i nie mamy danych statystycznych). Otoz napisales: Cytat: Staram się by te pozycje były w miarę jednakowe. W założeniach na początku napisałem że dopuszczam dwukrotnie w ciągu roku wyrównanie wag spółek w portfelu. Dotąd tego nie robiłem, ale mam zamiar pierwszy raz w sierpniu po wynikach taką operację przeprowadzić.
Czy chodzi tu o to, ze jesli mam 10 spolek w portfelu po 10%, a pozniej dajmy na to jedna urosla o 100%, to sprzedajesz jej czesc tak, zeby na nowo spolki mialy rowna wage 10%?
|
|
Wysłane:
27 lipca 2013 11:41:08
Do statystyk: Z pozycji do tej pory z zamkniętych pozycji największą stratę wygenerował KGHM który został sprzedany z 18,21% stratą. Największy zysk generuje Asbis +113,71% Pink Floyd napisał(a): Czy chodzi tu o to, ze jesli mam 10 spolek w portfelu po 10%, a pozniej dajmy na to jedna urosla o 100%, to sprzedajesz jej czesc tak, zeby na nowo spolki mialy rowna wage 10%?
Tak, w taki sposób właśnie mam zamiar utrzymać poziom dywersyfikacji. To jedyny przypadek w którym częściowo sprzedaję spółkę w trendzie wzrostowym, ale teoretycznie wszystkie jakie kupuję również w tym trendzie się znajdują.
Edytowany: 27 lipca 2013 11:45
|
|
Wysłane:
27 lipca 2013 11:51:56
Zapytalem, bo chcialem miec pewnosc, ze dobrze to rozumiem. Wedlug mnie, to jest mimo wszystko lamanie istotnej zasady tradingu. Co pewien czas przycinamy pozycje zarabiajaca, a zwiekszamy pozycje stratne/gorzej zarabiajace. To tylko moja prywatna opinia, wynikajaca z badan nad zarzadzaniem wielkosci pozycji.
|
|
Wysłane:
27 lipca 2013 13:14:28
Być może tak to widzisz patrząc na pojedyncze pozycje, natomiast z punktu widzenia strategii istotne jest również pogodzenie tej zasady z dywersyfikacją co wg mnie ma istotny wpływ na max dd, bo wyobraź sobie że gdyby tak nie robić po dwóch trzech latach udział jednej pozycji mógłby wynosić 50-60% portfela. Jaka wtedy by była obsuwa gdyby na tej spółce doszło do odwrócenia trendu? Z drugiej strony wciąż by spadał udział spółek wchodzących do portfela w miejsce tych które technicznie by się pokitrasiły. W pełnej świadomości pokusiłem się na to odstępstwo.
Edytowany: 27 lipca 2013 13:15
|
|
Wysłane:
27 lipca 2013 13:50:51
Patrze wlasnie na caly portfel. Ten model, o ktorym zreszta piszesz, jest dosc (niestety) powszechnie wykorzystywany posrod profesjonalnych traderow akcji (chociaz tez nie tylko akcji). Ale tez z mojego doswiadczenia wynika, ze niewiele osob zajmuje sie powaznie tematem zarzadzania wielkoscia pozycji.
Ucinanie zysku, po to, zeby pozniej w razie odwrotu mniej procentowo stracic na portfelu nie przekonuje mnie zupelnie. Jesli cos uroslo o 100% i nadal rosnie, to czemu to ucinac? Byc moze wlasnie trafilismy na ruch, ktory generuje roczny zysk? Jesli juz, to probowalbym zaciesniac trailing stopa dla wiekszych zyskow, zeby mniej go oddac gdy nastapi odwrot. A jesli ucinamy zyski po to, zeby dokladac do maruderow/slabszych papierow -- wtedy owszem, byc moze bedzie gladsza linia kapitalu. Ale czy o to chodzi?
Tak na prawde, jesli przyjdzie na rynku duzy odwrot, to wiekszosc pozycji przy takiej strategii jest bardzo silnie ze soba skorelowana. Wtedy i tak bedzie duza wyrwa w portfelu, bo po kolei beda padac poszczegolne spolki na stopach.
Pouczajace jest spogladanie na sprawe w ten sposob: otwieram pozycje A ryzykujac x% wartosci portfela. Wynik z transakcji postrzegam jako wielokrotnosc x% (czyli maksymalna strata -x%, zysk wielokrotnosc x%). Wtedy mozna sobie zyczyc, zeby miec wyniki typu 30*x%. I nie martwi mnie, ze zamiast zysku 30*x% zostalo mi 25*x% -- wciaz to 25 razy wiecej, niz maksymalna zakladana strata na poczatku. I takie podejscie powtorzyc dla kazdej pozycji w portfelu.
Generalnie zarzadzanie pozycja, to temat rzeka, na ktory mozna by toczyc rozmowe na oddzielnym zupelnie watku :-)
Edytowany: 27 lipca 2013 13:53
|
|
Wysłane:
27 lipca 2013 14:59:24
Spójrz na to może w ten sposób: Ja nie zamykam pozycji rosnącej jedynie częściowo realizuje na niej zyski. Ty proponujesz by tego nie robić a w zamian w ramach zarządzania pozycją w momencie jej nadmiernego wyeksponowania zacieśnić stopa. Wszystko fajnie i książkowo, ale w przypadku zachowania jakiejś powiedzmy stałej zmienności danego waloru właśnie to co proponujesz może doprowadzić do przedwczesnego i całkowitego zamknięcia rosnącej pozycji.
Oczywiście to co przytoczyłeś "by pozwolić zyskom rosnąć i szybko ciąć straty" jest podstawową zasadą tradingu o której wszyscy pewnie słyszeli choć nie wszyscy ją stosują, natomiast równie istotna powinna być też zasada mówiąca o tym w jaki sposób te zyski realizować, i być może stąd było Twoje wcześniejsze pytanie o cel - zysk jaki zamierzam uzyskać. Do Twojej propozycji chyba najbardziej pasował by kroczący stop, ale to już by miało nie wiele wspólnego z podstawowymi założeniami "tej" strategii. Ja pozwalam zyskom rosnąć w ten sposób, że nie zamykam pozycji nie spełniających już warunków fundamentalnych dopóki ich technicznie nie "wyczyści"
Dzięki za fajny i mądry komentarz. Widać, że masz wiedzę i wiesz o czym piszesz. Zarządzanie pozycją to rzeczywiście temat rzeka, ale można to robić na różne sposoby. Uważam że każda strategia powinna zawierać w sobie elementy takiego zarządzania, tylko muszą one być dopasowane do innych jej założeń.
Edytowany: 27 lipca 2013 15:11
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
6 sierpnia 2013 02:11:45
Pink Floyd napisał(a):A jesli ucinamy zyski po to, zeby dokladac do maruderow/slabszych papierow -- wtedy owszem, byc moze bedzie gladsza linia kapitalu. Ale czy o to chodzi? Owszem, dokładnie o to chodzi, two and 20.
|
|
Wysłane:
7 sierpnia 2013 12:31:20
Z lekkim opóźnieniem aktualizuję dane z piątkowego zamknięcia:  kliknij, aby powiększyćPortfel +33,45%WIG +6,12%
|
|
0 Dołączył: 2009-01-04 Wpisów: 257
Wysłane:
7 sierpnia 2013 13:01:02
@ Pink Floyd
Widząc, że bardzo chętnie zabierasz głos w temacie MM, może otworzyłbyś osobny wątek? W ten sposób, te informacje nie byłyby tak rozproszone. Pewnie nie jedna osoba by z nich skorzystała, łatwiej odnalazła...?
Pozdrawiam - Alicja
|
|
Wysłane:
8 sierpnia 2013 17:50:36
wapkil napisał(a):Pink Floyd napisał(a):A jesli ucinamy zyski po to, zeby dokladac do maruderow/slabszych papierow -- wtedy owszem, byc moze bedzie gladsza linia kapitalu. Ale czy o to chodzi? Owszem, dokładnie o to chodzi, two and 20. Trzeba jednak wczesniej znac rozklady prawdopodobienstw dla systemu. Okreslic trzeba jego jakosc i charakterystyke (wartosc oczekiwana, standardowe odchylenia tradeow, czestotliwosc tradeow, ...). Wtedy mozna na prawde przystapic do position sizing'u (zakladajac, ze system generuje pozytywna wartosc oczekiwana i system jest "trade'owalny"). I wtedy mozna bawic sie w okreslanie celow, liczenie prawdopodobienstw ich osiagniecia, ryzyka bankructwa itp. Wtedy tez pewnie wiekszosc traderow schodzi na ziemie :-) W sytuacji obecnej ta rozmowa nie moze miec miejsca, bo nie mamy tych informacji. @Alicja Byc moze jak czas pozwoli :-) W gruncie rzeczy niewiele pozycji ksiazkowych jest na rynku w tym temacie, przepisywac ich nie warto :-) No a inna rzecz to juz implementacja rozwiazan i zywe przyklady z zycia. Ale nie mowie "nie".
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.