PARTNER SERWISU
pfqgkvzk
11 12 13 14 15
andypaton
0
Wpisów: 279
Wysłane: 1 czerwca 2013 01:45:59 przy kursie: 13,75 zł
Salak, Watchdog - odniosłem identyczne wrażenie. W Houston Blue Box raczej nie będzie pokazany w tym roku.sad5

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 23 lipca 2013 08:16:01 przy kursie: 11,67 zł
Cormay na igle podaży – analiza techniczna w porannym Wykresie dnia.

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/c...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

andypaton
0
Wpisów: 279
Wysłane: 28 lipca 2013 01:41:08 przy kursie: 11,70 zł
occasion5
Salak napisał(a):
Cytat:
Na razie mamy poszczególne jego moduły. Nadal trwają prace nad zintegrowaniem ich w prototypowym urządzeniu

to znaczy ze nawet tego jeszcze do kupy nie poskladali.....a chyba cala idea tego urzadzenia zakladala ze te "rozne moduły" sa poskladana w jedno male fajne urzadzenie (zapewne z touch screen'em hehe) ktore sobie lekarz stawia na stoliku kolo ekspresu do kawy w gabinecie

w dodatku nie zlozyli tego jeszcze w prototyp, gdyz "prace nadal trwaja"...

chyba musieliby zatrudnic chlopakow z Laboratoriow Bell'a, na 2 zmiany, zeby zdazyc z tym cackiem do Lipca Angel

Poza tym co komu po prototypie, ktos kupi prototyp?

Prezes juz pewnie mysli o planie C

Widać, że Rynek ma większe zaufanie do Ciebie wave niż do tych wszystkich zapewnień prezesa - popatrz na bieżący kurs. A tak na poważnie - jechać na tak ważne targi z tzw. PROTOTYPEM? Watchdog - mają szansę tam coś zwojwać? Ty to się znasz na wszystkim notworthy

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 28 lipca 2013 09:02:51 przy kursie: 11,70 zł
Na medycynie, a tym bardziej na diagnostyce się nie znam.
Krew sobie ostatnio badałem, i owszem. Do około 30 oznaczeń pobrano mi 4 probówki. I następnego dnia miałem wyniki, za około 200 zł. Z tego punktu widzenia seria pomiarów w kwadrans z jednej kropli wydaje się wielkim postępem.
Zakładając, że BlueBox istnieje i działa. Oraz zakładając, że da się go wprowadzić do produkcji w ciągu roku czy dwóch, możemy się spodziewać ogromnego odporu ze strony producentów dotychczasowych, drogich, dużych i powolnych urządzeń. Na wszystkie sposoby, łącznie z sabotażem i czarnym PR'em. Tak naprawdę po działaniach konkurencji będziemy widzieć, na ile groźny jest nowy produkt Cormay'a.

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 28 lipca 2013 14:26:22 przy kursie: 11,70 zł
Pisałem na ten temat w marcu, zadając wiele pytań. Żądne z nich nie doczekało się odpowiedzi. Uważam, że są to poważne wątpliwości, bez rozstrzygnięcia których inwestycja w CRM jest zbyt ryzykowna.
Jestem też daleki od wszelkiego czarnego PR.

Mam jeszcze kilka dodatkowych wątpliwości. Badania laboratoryjne są zgodne z określonymi normami. Jak wyglądają wyniki porównawcze testów eksperymentalnych metodami zastosowanymi w Blue Box względem metod standardowych? Zarówno indywidualnie jak i w kompleksie układu Blue Box (gdzie możliwe są interakcje i wzajemne wpływy czynników zewnętrznych). Czyli, z jakimi normami zgodne są metody użyte w Blue Box. Bez tego nie będzie potrzebny nawet czarny PR, bo nikt nie podejmie decyzji o kupnie rzeczy niesprawdzonych. Konieczne będą próby wdrożeniowe na większą skalę. Na to trzeba czasu. Czy CRM ma jakiś plan wdrożeniowy do czasu osiągnięcia punktu "break-even" poza słowami Prezesa?

Zachęcam do przeczytania mojego wpisu z marca 2013.

Ann
Ann
0
Wpisów: 703
Wysłane: 28 lipca 2013 22:19:31 przy kursie: 11,70 zł
@ Lesgs pisał

Cytat:
Chodzi o faktyczne zapotrzebowanie na analizatora krwi bezpośrednio w gabinecie lekarskim. Jaki procent pacjentów tego wymaga? Ile razy dziennie będzie używany? Jak jest dokładność? Czy będą wykonywane analizy specjalistyczne, czyli te, które są najbardziej potrzebne na cito? Tam muszą być odczynniki. Kto i jak często będzie je wymieniać? Jak będzie zorganizowana sieć dostaw w skali globalnej? Kogo należy w tym przeszkolić? Jak będzie zorganizowana sieć serwisowa? Jeżeli ma być rozwój na skalę globalną, to te elementy muszą być na miejscu, inaczej pudełko będzie nieprzydatne. Jakie będą koszty obsługi w gabinecie lekarskim? Stopa zwrotu?

Bardzo słuszne pytania. Dodałabym do tego pytanie o potencjalną konkurencję.

@WD pisze

Cytat:
Na medycynie, a tym bardziej na diagnostyce się nie znam.
Krew sobie ostatnio badałem, i owszem. Do około 30 oznaczeń pobrano mi 4 probówki. I następnego dnia miałem wyniki, za około 200 zł. Z tego punktu widzenia seria pomiarów w kwadrans z jednej kropli wydaje się wielkim postępem.

WD, zakładając, że Twój lekarz miałby do dyspozycji blue boxa, to do owych 30 oznaczeń prawdopodobnie zamiast 4 probówek, pobrali by Ci 3, a zamiast czwartej ukłuli by Cię w palec :)
Wszyscy popełniają błąd myśląc, że blue box ma robić kompleksowe badanie krwi !!!
Blue box, to ma być analizator biochemiczny, a taki analizator oznacza parametry biochemiczne krwi ( np. enzymy, bilirubina, mocznik, glukoza ).
Analizator hematologiczny robi tzw morfologię ( najbardziej podstawowe badanie ) czyli czerwone, białe krwinki, hematokryt itp. Tego blue box robić nie będzie.
Są też analizatory immunologiczne i jeszcze inne aparaty.
Analizator typu blue box, daje tylko wycinek informacji.
Najczęściej zlecanym badaniem jest morfologia, a dopiero później parametry biochemiczne, dlatego nawet jeśli lekarz będzie miał blue boxa, to i tak pacjent trafi na pobranie krwi, bo trzeba zrobić morfologię.
No właśnie i pojawia się pytanie o zapotrzebowanie na tego typu urządzenie w gabinetach lekarskich.
Tam nie trafiają pacjenci umierający, którzy potrzebują wyniku w 15 min. Ponadto skoro i tak trzeba go wysłać na inne badanie do laboratorium, to gdzie tu sens.
Urządzenie nie nadaje się do dużych laboratoriów, bo ze względu na wielkość, nie będzie miało odpowiednich mocy przerobowych. Zostają lekarze i małe laboratoria ( których coraz mniej ).
Czy lekarz kupi urządzenie za 30 tys, żeby bawić się w oznaczanie biochemii ? Czy lekarz będzie płacił za odczynniki ?
Kolejna kwestia...takie urządzenie trzeba kalibrować, w laboratorium przed rozpoczęciem pracy sprawdza się te urządzenia, a na koniec pod wynikiem podpisuje się analityk medyczny za to odpowiedzialny ( lekarz nie ma takich kompetencji ).
Czy blue box to będzie hicior ? Moim zdaniem nie. Dlaczego ? A dlatego, że już w tej chwili są dostępne takie urządzenia. Biochemia z kropli krwi... proszę bardzo :

Cytat:
Abaxis powstała w latach 90-tych. Projektowała urządzenia medyczne m.in. na potrzeby lotów kosmicznych dla amerykańskiej agencji kosmicznej (NASA).
- To, co niezbędne w kosmosie, okazuje się również bezcenne na Ziemi – nawet kilkanaście oznaczeń biochemicznych krwi można teraz wykonać w każdym gabinecie w ciągu zaledwie 12 minut. Z dokładnością laboratorium, w niektórych przypadkach nawet lepszą, bo nie ma potrzeby transportowania próbki krwi, nie można próbek pomylić. Wynik jest dostępny natychmiast w czasie wizyty pacjenta. Misją NWI jest dostarczanie nowych technologii medycznych, które są cenne zarówno z punktu widzenia lekarza, jak i pacjenta – informuje Sławomir Jaworski, właściciel firmy NWI, wyłącznego dystrybutora Abaxis na rynku polskim.

Główna innowacja firmy, to badania biochemiczne z wykorzystaniem serii plastykowych, jednorazowych dysków, zawierających wszystkie niezbędne odczynniki do wykonania zestawu badań. System może być obsługiwany po krótkim szkoleniu i wykonuje całe zestawy badań z pełnej krwi, surowicy lub osocza. Wyniki są dostępne w ciągu minut z precyzją dostępną dotychczas tylko w laboratorium klinicznym.

Paleta badań oferowanych w formie gotowych zestawów obejmuje obecnie aż 29 parametrów: od enzymów wątrobowych po elektrolity, od kinazy kreatynowej po CRP i pokrywa 97% zlecanych badań biochemicznych.

Technologia Abaxis jest unikalna i dość złożona, ale niezwykle prosta w obsłudze. Badać można krew żylną lub włośniczkową (nawet na 14 parametrów wystarczy 0,1 ml krwi).

Abaxis oferuje szeroką gamę specjalistycznych produktów, które znajduje coraz większe grono użytkowników na całym świecie, m.in.:

1. Piccolo Xpress® - na rynku medycznym, od cywilnej służby zdrowia (zarówno gabinety lekarzy pierwszego kontaktu, poradnie specjalistyczne, czy też laboratoria i oddziały szpitalne, gdzie analizy chemiczne i elektrolity są potrzebne na cito) po służby ratownicze (Piccolo Xpress® latają np. w helikopterach) i wojsko.

www.vetopedia.pl/article251-1-...

Cytat:
• Technologia stworzona dla NASA

• 3 krople krwi, 3 proste kroki, wynik po 12 minutach

• Panelowo bada 29 najważniejszych parametrów biochemicznych

• Automatyczna kalibracja po każdym badaniu oraz wbudowany inteligentny system kontroli jakości iQC™

• Diagnostyka point-of-care bezpośrednio przy pacjencie

http://eurolab.com.pl/oferta/41

A poniżej jeszcze link, do taniego, prostego analizatora biochemicznego. Nieduży, zmieści się w gabinecie lekarskim i kosztuje 7900 zł

www.medbox.pl/urit800-polautom...

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 28 lipca 2013 22:29:28 przy kursie: 11,70 zł
Aha - czyli nie wszystkie możliwe badania, tylko jedną grupę. Twój post mi w takim razie bardzo przejaśnił i uporządkował temat.
Żeby jeszcze nawiązać do moich badań, zamówiłem morfologię, OB, kwas moczowy, mocznik, glukozę, kreatyninę, eGFR, próby wątrobowe, sód, potas, żelazo i TSH. Było tego do wyboru jeszcze z drugie tyle, gdyby się uprzeć.

Czas w takim razie na powrót do źródłowych informacji spółki o tym, czym dokładnie ma być BlueBox, do kogo będzie kierowany i czym się będzie różnił od konkurencji - w tym od urządzeń, które wymieniłaś. Może jest w nim jakaś innowacja, która spowoduje przeskoczenie istniejących rozwiązań.

lesgs
38
Wysłane: 28 lipca 2013 23:25:59 przy kursie: 11,70 zł
@Ann

Dzięki. To bardzo cenne. Szczególnie prezentacja. Wykorzystanie dysków CD w urządzeniu jako wirówki jest bardzo interesujące.

Sarkastycznie muszę stwierdzić, że zaprezentowany analizator Abaxis wygląda jak niebieskie pudełko. To może źle wróżyć - już nie dla innowatora - ale teraz tylko naśladowcy!

lesgs
38
Wysłane: 29 lipca 2013 00:08:35 przy kursie: 11,70 zł
Idę za ciosem.

Z witryny firmy Abaxis (w tym także link piccoloxpress.com/history) wynika, że technologia powstała w latach 80-tych. Abaxis została utworzona w 1989 r. A komercjalizacja produktu (Piccoloxpress) rozpoczęła się złożeniem wniosku do FDA w 2003 r. i udostępnieniem produktu po zatwierdzeniach w 2005 r. Organizacją regulującą badania laboratoryjne w USA jest CLIA (Clinical Laboratory Improvement Amendments) i ona zatwierdza poszczególne testy. Prawie (wszystkie ale nie wszystkie) testy biochemiczne Abaxis są już zatwierdzone przez CLIA.

Obecnie w USA działa 3523 analizatorów Piccoloxpress (mają licznik na witrynie).

Prezentacja oferty na linku podanym przez @Ann wskazuje, że dyski jednorazowe mają na opakowaniu napisy w kilku językach europejskich. To oznacza, że rynek w Europie jest już częściowo zajęty.

Pierwsze wnioski:

- Po ośmiu latach "uptake rate" to kilka tysięcy sztuk.
- Proces rozwoju to ok. 14 lat do produktu komercyjnego + 2 lata oczekiwania na zatwierdzenia - to wszystko w warunkach USA a nie w Polsce.
- Konkurencja jest obecna w Europie
- Cena 7900 zł (z wpisu @Ann) razy 3500 sztuk daje ok. 28 mln zł przychodu w czasie (to oczywiście bardzo zgrubna dana; w końcu Blue Box może być zupełnie inny; inne będą też rynki).

Czekam na dalsze komentarze.

Teraz uwaga bardziej prywatna. Rozumiem, że prezentacja prototypu odbędzie się na Clinical Lab Expo 30.07-01.08.2013 w Houston:

Oto część wpisów reklamujących to wydarzenie:

"The representatives of each company provide brief description about the exhibited range of clinical apparatus or machineries. The clinical laboratory professionals are availed with ample of support by the industries participating at this show and the services and equipments displayed at this podium will help to excel in their career. The prime objective of this show is to educate the personnel coming from the laboratory industry and train them to be accustomed with the advanced services and apparatus."

Nie chce mi się tego tłumaczyć (jak ktoś zapyta to to zrobię), ale pytanie - czy jest to właściwe forum do prezentacji prototypu? Dla mnie ci ludzie przyjeżdżają na gotowe. Prototyp - bez zatwierdzeń (CLIA i FDA)- może zwyczajnie nikogo nie zainteresować. Wzbudzi tylko czujność konkurencji.

Nadal prywatnie: Nabieram coraz więcej wątpliwości i - znowu sarkastycznie - czy znowu się nie okażę, że lepiej eksportować na "wschód"niż na zachód.

Ann
Ann
0
Wysłane: 29 lipca 2013 14:32:36 przy kursie: 12,05 zł
@WD
Dość dawno zajmowałam się diagnostyką, ale z tego co pamiętam, to Twoja krew do badania trafiła do 4 różnych urządzeń :
analizator hematologiczny : morfologia
analizator biochemiczny : kw. moczowy, mocznik, glukoza itp
analizator immunochemiczny : TSH
i osobno OB.
Blue box zrobiłby dla Ciebie, to co analizator biochemiczny.
Co do innowacyjności, to urządzenie ma być mocno zaawansowane technologicznie, a jego dokładność ma przewyższać aktualne analizatory ( choć nie wiem czy to ma wielkie znaczenie w zastosowaniu w gabinecie lekarskim )Powtarzane też jest w kółko, że innowacją jest zrobienie pełnego spektrum badań z kropli w krwi w krótkim czasie ( ale skoro są już takie urządzenia, to przestaje być to innowacją ) Blue box ma kosztować ok 10 tys dolarów, to niemało, choć nie wiem ile kosztuje urządzenie firmy Abaxis, które przecież robi to co ma robić tajemniczy blue box.
Swoją drogą może się okazać, że za dwa lata pojawi się więcej podobnych urządzeń i być może tańszych od blue boxa i wtedy wizja milionów pęknie jak bańka mydlana.
Nie wiemy przecież ile firm pracuje nad czymś takim.
Kolejna kwestia to głębokość rynku. Ilu lekarzy potrzebuje robić badanie biochemiczne w gabinecie ?
Cormay chce sprzedać 1000 urządzeń w ciągu roku, a to bardzo wysoko postawiona poprzeczka.

@lesgs

Cena 7900 zł dotyczyła przykładowego, taniego małego analizatora ( w tym przypadku krew pobierana jest tradycyjnie )

lesgs
38
Wysłane: 29 lipca 2013 15:24:13 przy kursie: 12,05 zł
@Ann

Oczywiście, że to nie dotyczy Blue Box. Cena pomaga mi w próbie określenia jak wielki jest rynek i jakich obrotów można się spodziewać. Scenariuszy handlowych może być bardzo wiele, w tym nawet rozdawanie Blue Box i zarabianie na odczynnikach, leasing i Bóg wie co.

Dane z rynku USA wskazują, że rynek nie jest zbyt głęboki. W końcu w 8 lat sprzedaż rzędu 3500 analizatorów i wykonanie ok. 8 mln analiz (Abaxis).

Ann
Ann
0
Wysłane: 29 lipca 2013 22:49:34 przy kursie: 12,05 zł
@ Lesgs

Myślę, że już trochę rozjaśnił się temat blue boxa i myślę, że inwestorzy pokładają w tym urządzeniu trochę zbyt duże nadzieje. Niemniej jednak prócz blue boxa, Cormay ma różne analizatory i odczynniki w sprzedaży, a sama branża wzrostowa ( starzenie się społeczeństw ).
Warto zerknąć na wykres Nasdaq healthcare, który przez rok urósł o 42 %, odjeżdżając mocno iinym indeksom.

finance.yahoo.com/echarts?s=%5...

Salak
2
Wpisów: 565
Wysłane: 30 lipca 2013 09:11:06 przy kursie: 11,84 zł
witam wszystkich zainteresowanych :)

wydaje mi sie ze Ann przytoczyla tutaj duzo pomocnych informacji, a Lesgs zadal wiele dobrych pytan co do modelu biznesowego i jego trafnosci thumbright

odniose sie tylko do tego:
Cytat:
Scenariuszy handlowych może być bardzo wiele, w tym nawet rozdawanie Blue Box i zarabianie na odczynnikach, leasing i Bóg wie co.

z wywiadu z prezesem ktory kiedys wiedzialem (ale to bylo dobry rok temu) i z tego co pamietam to prezes deklarowal ze ten BB ma niby kosztowac okolo 2 tys. euro. (powtarzam, tak mi sie wydaje, nie dam sobie reki uciac).... wiec mozna zakladac ze aparat bedzie sprzedawany ponizej kosztow, a kase beda robic (jak bede robic) na odczynnikach i pewnie jakis tam "wkladach" na ktore bedzie sie nanosilo ta krople krwi zeby weszlo do automatu....czyli cos rodzaju biznesu drukarek - tanie urzadzenie na pocztatek za to tusz/wklady trzeba ciagle dokupowac i to one przynosza zyski....

tyle tylko znowu wraca pytanie - czy lekarza naprawde musi znac stezenie bilirubiny i kwasu moczowego w 12 min? przeciez w standardowej przychodni czy gabinecie lekarskim sie nikomu az tak nie spieszy...Whistle

Ann
Ann
0
Wysłane: 30 lipca 2013 10:10:31 przy kursie: 11,84 zł
@Salak

Coś pokićkałeś. Blue Box ma kosztować minimum 10 tys dolarów :

Cytat:
W kwietniu tego roku Tuora mówił w wywiadzie dla "Parkietu", że spółka chce uruchomić sprzedaż Blue-Boksa dla gabinetów lekarskich, przychodni i laboratoriów w 2014 roku. Szacował wówczas, że jeśli rozpoczęłaby się ona w marcu, to do końca roku spółka ma szansę na sprzedaż co najmniej 1000 sztuk, co przy minimalnej cenie aparatu 10 tys. USD, dałoby 10 mln USD obrotów. Ocenił, że moce produkcyjne zakładu pod Lublinem to 10 tys. sztuk rocznie, co oznacza, że potencjał przychodów ze sprzedaży Blue-Boksa produkowanego pod Lublinem można szacować na ok. 100 mln USD.

m.analizy.bgz.pl/information/n...

Salak
2
Wysłane: 30 lipca 2013 10:23:27 przy kursie: 11,84 zł
uuuups...starosc nie radosc d'oh!
dzikeki za sprostowanie wave
w takim razie hitem to urzadznie w Polsce raczej nie bedzie....ile to trzeba by zrobic testow zeby inwestycja w gabinecie sie zwrocila

lesgs
38
Wysłane: 30 lipca 2013 11:32:20 przy kursie: 11,84 zł

@Salak

@WD ostatnio napisał, że za analizę krwi zapłacił 200 zł. Zakładam dla uproszczenia 10% zysku dla gabinetu, czyli np. 20 zł na analizie. Przy cenie urządzenia 30 tys. zł. oznacza to konieczność wykonania 1500 analiz na urządzeniu by pokryć cenę zakupu. Jeżeli chcemy by urządzenie zwróciło się w trakcie roku to zakładając, że gabinet lekarski masz czynny 250 dni w roku, trzeba wykonać 6 analiz dziennie. To tylko przykładowe wyliczenie i danymi można dowolnie manipulować. Wydaje się, że 6 analiz dziennie może być realne, ale nie wiem, czy każdy pacjent może pozwolić sobie na wyłożenie 200 zł za analizę. Trzeba też znać cenę zwracaną za standardowe procedury przez NFZ. Realny wydaje się "break-even" w 2 lata. Natomiast ważna jest jakość opieki oferowanej przy posiadaniu takiego urządzenia. Te korzyści mogą przesłonić kwestie finansowe. Gdybym produkował takie urządzenie to szukałbym porozumienia z bankami w sprawie leasingu i zakupu ratalnego dla lekarzy.

Salak
2
Wysłane: 30 lipca 2013 12:12:11 przy kursie: 11,84 zł
@ lesgs
Cytat:
Wydaje się, że 6 analiz dziennie może być realne, ale nie wiem, czy każdy pacjent może pozwolić sobie na wyłożenie 200 zł za analizę.

mysle ze zdecydowana wiekszosc pacjentow nie moze pozwolic sobie na taki wydatek, do tego jak juz ustalilismy bedzie to tylko wycinek informacji (testy biochemiczne), bo poki co caly czas podstawa jest morfologia krwi, czego ten aparat nie bedzie robil...

poza tym 200 zl placisz za wiele roznych badan, takie czysto biochemichne to pewnie nie wiecej niz 50 zl, tak bym przynajmniej obstawial...
jak ja ostatnio bylem to sobie zrobilem podstawowa morfologie krwi i cholesterol z rozkladem na rozne frakcje i nie zaplacilem wiecej niz 40 zl (prywatnie, bez zadnych NFZow)...

larry_mcc
0
Wpisów: 135
Wysłane: 30 lipca 2013 14:30:59 przy kursie: 11,84 zł
CRM ma produkt globalny i trzeba o tym pamiętać, a nie liczać ile to w Polsce kosztuje.

Salak
2
Wysłane: 30 lipca 2013 15:02:40 przy kursie: 11,84 zł
@ larry_mcc

to prawda, ale z drugiej strony, jak by nie patrzyc

sprzedaz geograficzna (chyba 2011 rok)
ROSJA 15,3%
CHINY 7,7%
TURCJA 6,2%
BRAZYLIA 5,9%
INDIE 4,5%
BIAŁORUŚ 2,5%
TAJLANDIA 2,2%
UKRAINA 2,2%
KAZACHSTAN 2,1%
FILIPINY 2,1%
BANGLADESZ 2,1%

jak widac same bogate kraje, w ktorych diagnostyka i prewencja jest na pewno na bardzo wysokim poziomie a ludzie na pewno sa skorzy by wydac kupe kasy zeby miec wynik w kwadrans....

nie znaczy to ze potencjalu nie ma, moze te akwizycje maja to zapewnic

Ann
Ann
0
Wysłane: 30 lipca 2013 17:55:46 przy kursie: 11,84 zł
larry_mcc napisał(a):
CRM ma produkt globalny i trzeba o tym pamiętać, a nie liczać ile to w Polsce kosztuje.

Ok. To można spróbować globalnie.
Jak wcześniej pisałam, firma Abaxis notowana na Nasdaq ma od 8 lat w sprzedaży analizator biochemiczny wykonujący badanie na miejscu z kropli krwi Piccolo Xpress.
Głównym dystrybutorem tego urządzenia na Stany Zjednoczone, Chiny i Honk Kong jest gigant diagnostyczny - firma Abbott ( czyli mają dobrego partnera ).
Najczęściej jest tak, że głównym odbiorcą najnowszych technologii medycznych są Stany Zjednoczone ( często stanowią one prawie połowę światowego rynku ).
Przechodząc do sedna. Przychody Abaxisa za 2012 rok to 156 mln dol, z czego 81 % to weterynaria.
Segment "ludzki" jakieś 30 mln dol, czyli 93 mln zł. Tyle mają przychodu ze sprzedaży urządzeń oraz odczynników do niego po 8 latach od wejścia na rynek.
Piccolo Xpress kosztuje 6999 dol, Blue Box ma kosztować 10000 dol.

media.corporate-ir.net/media_f...
www.absolutemed.com/Medical-Eq...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

11 12 13 14 15

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,471 sek.

nxyacpjt
feisriov
rqenehdx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
egyebyly
jxljcpeo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat