PARTNER SERWISU
xotypdfe
7 8 9 10 11

Portfel pasywnego inwestora - Wojetek's stocks

mishtall
0
Wpisów: 31
Wysłane: 18 października 2013 20:36:02
@ Wojetek

Chcialem wrocic na chwile do HELIO, czy myslisz ze to dzisiejsze przebicie 10 pln moze zpaoczatkowac maarsz w gore i kontunuowanie trendy i czy podtrzymujesz dobry moment na zakup ETFSP500?

Niezle dzisiaj banka pekla na ALR :) dobrze ze nie sluchalem tego co mowili analitycy, zeby kupowac. Kto by pzypuszcal ze taka kretywna ksiegowosc wyszla z worka.

Pozdrawiam

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 287
Wysłane: 18 października 2013 20:52:53
Na Helio obecnie jest duże wykupienie - strefa oporu jest od 10 zł aż do 10.80 i wątpię by została przebita z marszu, zwłaszcza po takim ruchu cenowym jaki miał miejsce (od 6,80).

Cytat:
czy podtrzymujesz dobry moment na zakup ETFSP500?

Dobry moment był wtedy gdy o nim pisałem - od tego miejsca index wzrósł o 5%. W przypadku ETF problemem może być osłabiający się dolar. Oczywiście trend wzrostowy na amerykańskich indexach dalej trwa - jak długo ? Tego najwięksi wróżbici nie wiedzą ;)

Cytat:
Niezle dzisiaj banka pekla na ALR :) dobrze ze nie sluchalem tego co mowili analitycy, zeby kupowac. Kto by pzypuszcal ze taka kretywna ksiegowosc wyszla z worka.

ALR dni

kliknij, aby powiększyć

Faktycznie ALR dał sygnał kupna wybijając górą konsolidację (nawet na obrotach). Sygnał ten jednak w następnej sesji został zanegowany objęciem bessy. Do tego trzeba dodać dość wysokie RSI jak i bliskość psychologicznej bariery 100zł. Jak widać sygnały kupna trzeba rozpatrywać ostrożnie i w wielu aspektach. Do tego trzeba być elastycznym - jeśli sygnał zostaje zanegowany pozycję należy zamknąć a nie trwać w błędnym przekonaniu.

mishtall
0
Wysłane: 18 października 2013 21:04:03
@ Wojetek

To wykupienie na HEL faktycznie dosc duze, czyli obserwuje i nic nie robie poki co. Z ETF na SP500 tez bede ostrozny, zwlaszcza ze kiedys odczulem na fuduszach denomiowanych w walutach, ktore kiedys mialem w portfleu i od tamtej pory wole byc ostrozny w inwestycje nie w PLN.

A masz ostatnio jakis swoich faworytow, ktore byc moze umiescisz w swoim portfleu, czy raczej nie planujesz nic w nim zmieniac?

Pozdrawiam

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 18 października 2013 21:10:45
Ponieważ to z samego założenia pasywnie zarządzany portfel większych zmian w najbliższym czasie nie planuję. Jeśli walor nie wybija SL i nie ma przesłanek do zamykania pozycji to go trzymam. Zobaczymy jak wypadnie podsumowanie na koniec miesiąca, możliwe że z czasem będę przesuwał się w z akcji w surowce.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 21 października 2013 09:16:11
Odpowiedź skąd wzięły się bardzo duże wzrosty w piątek na cukrze (2,5%, a intraday było i 6)

Cytat:
SAO PAULO (Reuters) - A fire ravaged Copersucar's sugar terminal in Brazil on Friday, paralyzing operations of the world's biggest sugar trader and putting 10 million tonnes of export capacity offline for six months or more.

news.yahoo.com/fire-engulfs-on...

Pytanie tylko czy w najbliższych dniach na notowaniach kontraktu na cukier nie zobaczymy sprzedaży faktów.

Ammianus
52
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 688
Wysłane: 21 października 2013 15:34:04
Wojetek napisał(a):
Ponieważ to z samego założenia pasywnie zarządzany portfel większych zmian w najbliższym czasie nie planuję.

Mozna odniesc wrazenie, ze w obecnych warunkach rynkowych wystarczyło w odpowiednim momencie "wsiąść" i być zarówno pasywnym jak i cierpliwym :)) Dzisiaj ładny strzał na Forte, ale i na Śnieżce. Śnieżka, na której obrót jest taki, że może zniechęcić najbardziej wytrwałego inwestora, tylko w ostatnich kilku sesjach urosła o 20 %. Także póki co gratuluje cierpliwości i mam nadzieje, że na Apatorze szybko zobaczymy test 40,00zł.

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 21 października 2013 15:51:57
Jest tak jak mówisz, wyczekać na moment, kupić a potem znowu czeeeeekać.

Wojtku co myślisz o MONNARI? Pojawiła się moja ulubiona świeczka blackeye
I co z wigiem80? Tam już takie są wzrosty wszędzie że strach cokolwiek kupowaćEh?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 21 października 2013 18:24:06
Cytat:
Mozna odniesc wrazenie, ze w obecnych warunkach rynkowych wystarczyło w odpowiednim momencie "wsiąść" i być zarówno pasywnym jak i cierpliwym :))

Oczywiście, że timing na pozycji ma znaczenie - jednak cierpliwość również jest na giełdzie wynagradzana. Jest nawet takie powiedzenie: "Na giełdzie pieniądze płyną od aktywnych do cierpliwych". O ile nie jestem zwolennikiem hodowania strat, to trzymanie się trendu jest wg. mnie najlepszą z dostępnych strategii dla inwestora indywidualnego. Tytułowa pasywność ma wiele zalet - nie płaci się często prowizji dla DM, które przecież pomniejszają zyski, nie podejmujemy pochopnych decyzji no i przede wszystkim - ilość podjętych decyzji jest mniejsza niż przy aktywnym tradingu. Dlaczego to ostatnie uważam za zaletę ? Przeglądając własne wyniki na rynku wyliczyłem że mam około 52% trafności w decyzjach. Podejmując dużą ilość decyzji - nieubłaganie rośnie ilość błędów, które się popełnia. A że błędy kosztują to każdy wie ;). Praktyka rynkowa mówi, że największe pieniądze zarabiamy nie na podjętych decyzjach - ale na tych, których nie podjęliśmy (a skończyłyby się stratami).

Dzisiejszy dzień w prezentowanym portfelu faktycznie był znakomity (z moich wyliczeń wynika że w dzień urósł o ok 15%), zaprocentowała cierpliwość na SKA - co ciekawe sygnał padł 16.10 więc było sporo czasu przed "odpałem". Ciekaw jestem jak rozwinie się sytuacja na FTE po dzisiejszej szpulce.

Odnośnie Apatora - fajnie rośnie i powinien kontynuować trend - jedynie niezadowolony jestem z jego udziału w portfelu gdyż jest za mały by miał znaczenie jak na pozycję bez dźwigni. Będę musiał przemyśleć jakiejś ruchy na nim i cukrze - bardziej w ramach money managementu niż oczekiwań wobec pozycji.

Cytat:
Wojtku co myślisz o MONNARI? Pojawiła się moja ulubiona świeczka

Świetny papier, tyle że pół roku temu ;). Obecnie mamy na nim konsolidację:
dni

kliknij, aby powiększyć

Średnia SMA50 podobnie jak linia trendu pną się ku górze, w ostatnim czasie nieco "popędzając" kurs. Sygnałem kupna oczywiście byłoby wybicie obecnej konsolidacji górą. Dość niebezpiecznie wygląda jednak RSI - trend wzrostowy od pewnego czasu kompletnie nie jest właśnie przez RSI potwierdzany. Możliwe, że kurs tylko traci impet (podobnie już na MON było wcześniej i dywergencja była negowana wzrostami), ale jest to obecnie sygnał ostrzegawczy. Dla kompletu długoterminowe spojrzenie
miesiące:

kliknij, aby powiększyć

Dość spore wykupienie jak na miesięczny wykres, kurs obecnie jest w strefie oporu (podażowy cień szczytu z 2010). Wyjście ponad tą strefę oczywiście pozwoli na kontynuację zwyżek. Podejrzewam jednak patrząc na układ świec miesięcznych, że kurs szykuje się do zrobienia większej korekty. Potwierdzeniem jej oczywiście byłyby czarne korpusy na następnych miesiącach. Podsumowując - papier w trendzie wzrostowym/krótkoterminowej konsoli - ale ostrożnie bo już "trochę" urósł.

Odnośnie W80 - widać w jakim trendzie jest i jego siłę :). Okazją byłaby korekta, którą index mógłby zrobić (do poziomów ok szczytów z 2011 - pytanie tylko kiedy do niej dojdzie. Istotnym oporem wydają się okolice zniesienia 61,8% fibo fali spadkowej z 2008 - czyli 15500-16000 pkt.
Z racji siły indexu oczywiście warto wyszukiwać w nim dobrych picków - byle z głową.

Cytat:
Jest tak jak mówisz, wyczekać na moment, kupić a potem znowu czeeeeekać.

Widziałem w internecie wypowiedź porównującą taki typ inwestowania do działań snajpera. Najpierw musi on sobie przygotować dobrą pozycję do strzału - a gdy jest dobra okazja wykorzystuje ją. Potem znów czeka gdzieś indziej na możliwość oddania celnego strzału. Wg mnie to bardzo dobre porównanie, bo inwestor indywidualny ma przecież ograniczone fundusze podobnie jak snajper amunicję i musi jak najefektywniej działać oddając celne pojedyncze strzały. W razie natomiast pomyłki snajper podobnie jak i inwestor powinien szybko opuścić pozycję.

Edytowany: 21 października 2013 18:36

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 22 października 2013 09:09:26
Podniesienie SL na cukrze: 18,92 USD
Sniezka SL: 46,98

srebrnyptak
0
Wpisów: 361
Wysłane: 22 października 2013 10:37:11
Wojtek, moze mialbys czas i chec na wykonanie kresek na dla KGH z uwzglednieniem Hg.f i srebra?
Uruchomienie sierry gorada (mimo uwzgledniania dodatkowego kosztu jak mowi wirth na poziomie 1mld $, mimo braku korekty prognozy zysku za 2013 no i mimo ewentualnej rewizji podatku od kopalin) to moze byc kon ktory pociagnie wagony hossy. Tak mi sie wydaje. Swoje kreski robilem ale ciekaw jestem Twoich wnioskow z tych samych przecierz kresek :)

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 22 października 2013 11:49:30
Podłączam się do prośby, bo ściskam mocno KGHM od jakiegoś czasu i nie wiem czy nie powiększyć tej pozycjiblackeye
Edytowany: 22 października 2013 11:49

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 22 października 2013 12:58:53
KGHM to bardzo ciekawy przypadek. Aby było obrazowo - świeczki z zakończonego tygodnia (bez dzisiejszej i pon) nałożone na metodę GMMA

KGH week

kliknij, aby powiększyć

Średnie wolne mocno nachylone w dół, średnie szybkie praktycznie idą równo z kursem w dół. Nie wygląda to rewelacyjnie. Oznaczyłem opory jak i możliwe wsparcie w okolicach dołka przełomu 2011/2012

KGH day

kliknij, aby powiększyć

Na wykresie dziennym w ostatnim czasie konsolidacja. Pytanie gdzie z niej podąży kurs. W przypadku wybicia oporu 131 zł mozliwe jest że ku górze, jednak nie będzie to proste. Po drodze jest jeszcze do sforsowania SMA100d. RSI typowo w boczniaku. Za bardziej prawdopodobny uważam test 117zł ew dalej konsolidację.
Na KGH wg ciągle za wcześnie - dopiero po pokazaniu sygnałów siły (np wybiciu nowego lokalnego szczytu) będzie można działać ;). Na ew shorty uważam też jest trochę wcześnie, pozostaje więc czekać na rozwój sytuacji na papierze.

Na uzupełnienie "koperek" ;) (Srebro pomijam bo jest ciągle w trendzie spadkowym, ew będzie się konsolidować jednak na longa nie widzę miejsca).

Cu week

kliknij, aby powiększyć

Długoterminowa LT trendu spadkowego ciągle straszy. Możliwe że spadki tracą impet (dywergencja na RSI pewna jest), jednak za wcześnie by mówić o odwróceniu trendu. Średnia 30tyg ciągle jednak opada. Narysowałem koncepcję oRGR, który może się tworzy (prawe ramię) - jednak do materializacji jej jeszcze daleko.

Na koniec obrazowe porównanie - czy kupując KGHM kupujemy siłę ?

kliknij, aby powiększyć

Niezbyt - KGH jest słabszy jak widać nawet od przeciętnego indexu jakim jest W20 (W40 i W80 radzą sobie o niebo lepiej przecież). Czy warto kupować konia, który słabo sobie radzi na przeciętnych wyścigach ?
Edytowany: 22 października 2013 13:12

srebrnyptak
0
Wpisów: 361
Wysłane: 22 października 2013 13:19:48
dzieki
moze ja jestem za duzym optymista co do miedziaka bo na koprze widze juz polamanie lini trendu (to samo zreszta widze na srebrze) i zakladajac taki obrot sprawy widze koniec konsoli - 4miesiace to chyba juz wystarczy?
KGH mimo swojej obecnej slabosci ws wig20, moze byc swoja waga w indeksie dobrym pociagowym. Dodatkowo wkrotce sporo tematow do zdyskontowania w kursie (wczoraj w parkieci tamborski dosc rzeczowo wypowiadal sie ws podatku od kopalin i moze troche ulza?)

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 24 października 2013 14:35:14
Sprzedaż RCTLSUGA01 po cenie bid 1,67. (zysk +1225 zł, +16,47%) po dotknięciu SL na 18,92 usd

W sumie spodziewałem się tego, że jeśli przyjdzie większa korekta na cukrze to do wybicia tego stopa dojdzie. Możliwe, że korekta zatrzyma się albo na poziomie ok 18,5 usd ew niżej 17,75 usd (dawny szczyt jak i 61,8% fibo).

Poniżej aktualna wycena portfela z pozycjami. W najbliższym czasie nie planuję zajmować tymi 3% gotówki nowych pozycji - poczekam na rozwój sytuacji na akcjach. Możliwe, że uśrednię w górę Apatora by miał trochę większy udział.

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 24 października 2013 14:37

Damian1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 25 października 2013 11:13:56
Witam, dzieki za twoje odpowiedzi.
Masz jakies przemyslenia na temat ASSECOPOL-u ?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 25 października 2013 11:22:15
Na ACP coś zaczyna się pozytywnego klarować. Po zakończeniu sesji wrzucę jego analizę.
BTW: W ostatnim czasie siłę widać na walorach budowlanki i deweloperów - możliwe że zmieniają się "konie pociągowe" w obecnej hossie (co też świadczyłoby o jej dojrzałości).
Edytowany: 25 października 2013 11:24

mishtall
0
Wysłane: 25 października 2013 16:15:26
@ Wojetek

Chcialem na chwile wrocic do Rank Progreessu, o ktorego juz raz pytalem. Ze zmiana w akcjonaracie narazie cicho, ale kurs zaczal sie ladnie piac. Myslisz ze moze byc to sygnalem do zmiany trendu?

Pozdrawiam i dziekuje.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 25 października 2013 17:54:59
W kolejności chronologicznej:

ACP month

kliknij, aby powiększyć

Na wykresie długoterminowym widać że obroty wyraźnie zwiększyły się przy ataku na linię trendu spadkowego prowadzonego od szczytu z 2008 roku. Kurs ACP przebywał od dłuższego czasu w konsolidacji, obecnie wybija się z niej górą co może stanowić bardzo pozytywny sygnał. Zwracam uwagę na RSI miesięczne, które potwierdza wejście w trend wzrostowy.

ACP week

kliknij, aby powiększyć

W ujęciu średniotermninowym można poprowadzić linię nowego trendu wzrostowego, potwierdzoną przez RSI. Widoczne jest też, ze kurs jest blisko wykupienia (jednak trochę miejsca jeszcze jest). W optymistycznym scenariuszu spodziewam się wzrostów do poziomów ok 55 zł (kolejny opór - szczyt z 2009) a następnie korekty (możliwe, że z testem wybitego oporu 50 zł)

Na koniec porównanie z indexami - W20 i WIG

kliknij, aby powiększyć

Jak widać ACP jest silniejsze od indexów co pozytywnie rokuje. Trend wzrostowy panuje również na WIG_Informatyka (który sforsował szczyt z 2011 i 2009.

Podsumowując ACP na tle indexów jak i technicznie wygląda bardzo pozytywnie, uwaga jednak na średnioterminowe wykupienie.

RNK week

kliknij, aby powiększyć

Rank Progress nie pierwszy raz nie chciał się wpasować do moich prognoz. Kiedyś na tej spółce już się pomyliłem - w kronice jak widać drugi raz - do trzech razy sztuka ;).
Na wykresie zaznaczyłem coś na kształt objęcia hossy (do obrazu nie pasuje długi dolny cień czarnej świecy) po której kurs silnie odreagował. Nachylenie średniej 30tyg jednak nie jest optymistyczne i wygląda to jakby kurs po jej przebiciu miał się od niej odbić w dół (oczywiście utworzona ostatnio szpulka wymaga potwierdzenia by taki rozwój wydarzeń się ziścił). Pozytywnie można odczytywać dywergencję na RSI, która neguje trend spadkowy na tym oscylatorze. Obraz waloru jest więc niejasny - pozostaje więc obserwacja. Moim zdaniem na zakupy jest zdecydowanie za wcześnie, pozytywne oczywiście byłoby wybicie oporu 10 zł (psychologia, 38,2 fibo fali spadkowej jak i szczyt z kwietnia). Wybicie i nowy trend oczywiście uwiarygodniłyby podwyższone obroty.
Edytowany: 25 października 2013 18:15

mishtall
0
Wysłane: 25 października 2013 19:11:20
@ Wojetek

Po raz kolejny bardzo dziekuje za wyczerpujaca opinie. Z tym RNK to moze taki moj lokalny patriotyzm:)
Poobserwuje go w dalszym ciagu czekajac na rozwoj wydarzen. Cieszy mnie w dalszym ciagu DUON i VISTULA ktore mam w portfelu i FORTE rzecz jasna, ktore tez ladnie uroslo w ostatnim tygodniu i ma swoj udzial w inwestycji.
Czekam na Twoje podsumowanie pazdziernika.

Pozdrawiam

rozrabiaka77
0
Wpisów: 45
Wysłane: 25 października 2013 23:35:31
Panie Wojtku
Kopex Duda
Czy warto zainwestowac?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

7 8 9 10 11

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,467 sek.

buymncgp
pcglobyw
rdwmlxdq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 329,64 zł +381,65% 96 329,64 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wtautakl
wzkmlubg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat