Cytat:Mozna odniesc wrazenie, ze w obecnych warunkach rynkowych wystarczyło w odpowiednim momencie "wsiąść" i być zarówno pasywnym jak i cierpliwym :))
Oczywiście, że timing na pozycji ma znaczenie - jednak cierpliwość również jest na giełdzie wynagradzana. Jest nawet takie powiedzenie: "Na giełdzie pieniądze płyną od aktywnych do cierpliwych". O ile nie jestem zwolennikiem hodowania strat, to trzymanie się trendu jest wg. mnie najlepszą z dostępnych strategii dla inwestora indywidualnego. Tytułowa pasywność ma wiele zalet - nie płaci się często prowizji dla DM, które przecież pomniejszają zyski, nie podejmujemy pochopnych decyzji no i przede wszystkim - ilość podjętych decyzji jest mniejsza niż przy aktywnym tradingu. Dlaczego to ostatnie uważam za zaletę ? Przeglądając własne wyniki na rynku wyliczyłem że mam około 52% trafności w decyzjach. Podejmując dużą ilość decyzji - nieubłaganie rośnie ilość błędów, które się popełnia. A że błędy kosztują to każdy wie ;). Praktyka rynkowa mówi, że największe pieniądze zarabiamy nie na podjętych decyzjach - ale na tych, których nie podjęliśmy (a skończyłyby się stratami).
Dzisiejszy dzień w prezentowanym portfelu faktycznie był znakomity (z moich wyliczeń wynika że w dzień urósł o ok 15%), zaprocentowała cierpliwość na SKA - co ciekawe sygnał padł 16.10 więc było sporo czasu przed "odpałem". Ciekaw jestem jak rozwinie się sytuacja na FTE po dzisiejszej szpulce.
Odnośnie Apatora - fajnie rośnie i powinien kontynuować trend - jedynie niezadowolony jestem z jego udziału w portfelu gdyż jest za mały by miał znaczenie jak na pozycję bez dźwigni. Będę musiał przemyśleć jakiejś ruchy na nim i cukrze - bardziej w ramach money managementu niż oczekiwań wobec pozycji.
Cytat:Wojtku co myślisz o MONNARI? Pojawiła się moja ulubiona świeczka
Świetny papier, tyle że pół roku temu ;). Obecnie mamy na nim konsolidację:
dni

kliknij, aby powiększyćŚrednia SMA50 podobnie jak linia trendu pną się ku górze, w ostatnim czasie nieco "popędzając" kurs. Sygnałem kupna oczywiście byłoby wybicie obecnej konsolidacji górą. Dość niebezpiecznie wygląda jednak RSI - trend wzrostowy od pewnego czasu kompletnie nie jest właśnie przez RSI potwierdzany. Możliwe, że kurs tylko traci impet (podobnie już na MON było wcześniej i dywergencja była negowana wzrostami), ale jest to obecnie sygnał ostrzegawczy. Dla kompletu długoterminowe spojrzenie
miesiące:

kliknij, aby powiększyćDość spore wykupienie jak na miesięczny wykres, kurs obecnie jest w strefie oporu (podażowy cień szczytu z 2010). Wyjście ponad tą strefę oczywiście pozwoli na kontynuację zwyżek. Podejrzewam jednak patrząc na układ świec miesięcznych, że kurs szykuje się do zrobienia większej korekty. Potwierdzeniem jej oczywiście byłyby czarne korpusy na następnych miesiącach. Podsumowując - papier w trendzie wzrostowym/krótkoterminowej konsoli - ale ostrożnie bo już "trochę" urósł.
Odnośnie W80 - widać w jakim trendzie jest i jego siłę :). Okazją byłaby korekta, którą index mógłby zrobić (do poziomów ok szczytów z 2011 - pytanie tylko kiedy do niej dojdzie. Istotnym oporem wydają się okolice zniesienia 61,8% fibo fali spadkowej z 2008 - czyli 15500-16000 pkt.
Z racji siły indexu oczywiście warto wyszukiwać w nim dobrych picków - byle z głową.
Cytat:Jest tak jak mówisz, wyczekać na moment, kupić a potem znowu czeeeeekać.
Widziałem w internecie wypowiedź porównującą taki typ inwestowania do działań snajpera. Najpierw musi on sobie przygotować dobrą pozycję do strzału - a gdy jest dobra okazja wykorzystuje ją. Potem znów czeka gdzieś indziej na możliwość oddania celnego strzału. Wg mnie to bardzo dobre porównanie, bo inwestor indywidualny ma przecież ograniczone fundusze podobnie jak snajper amunicję i musi jak najefektywniej działać oddając celne pojedyncze strzały. W razie natomiast pomyłki snajper podobnie jak i inwestor powinien szybko opuścić pozycję.