PARTNER SERWISU
ggviejkq
8 9 10 11 12
Aurelius1987
0
Wpisów: 35
Wysłane: 11 grudnia 2013 17:04:25 przy kursie: 1,95 zł
:) przyjmę to z godnością :) ale dzięki za radę. Bardziej bym to nazwał obroną przed manipulantem... Zresztą patrząc na Polską giełdę to zaczynam wątpić w KNF Fundusze, tzw. "Grubi" mieszają jak chcą na większości spółek i co na to KNF? NIC! nie szłyszałem jeszcze nigdy żeby KNF ukarał kogoś w Polsce za GPW a ty?

del-20131218
0
Wpisów: 85
Wysłane: 11 grudnia 2013 17:50:00 przy kursie: 1,95 zł
Aurelus1987 to poczytaj o takim gościu zwanym : Patrowicz.

To się dowiesz jak się ludzi na giełdzie oszukuje.

a! oczywiście w kontekście twojego posta do KNF-u
Edytowany: 11 grudnia 2013 17:54

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 11 grudnia 2013 19:22:53 przy kursie: 1,95 zł
Aurelius1987 napisał(a):
:) przyjmę to z godnością :) ale dzięki za radę. Bardziej bym to nazwał obroną przed manipulantem... Zresztą patrząc na Polską giełdę to zaczynam wątpić w KNF Fundusze, tzw. "Grubi" mieszają jak chcą na większości spółek i co na to KNF? NIC! nie szłyszałem jeszcze nigdy żeby KNF ukarał kogoś w Polsce za GPW a ty?

Owszem, w Polsce byli osobnicy karani za rozmaite giełdowe machlojki, ze społecznego punktu widzenia były to jednak kary skrajnie nieefektywne. Po pierwsze, karano zazwyczaj maklerów, znanych jedynie w bardzo wąskim kręgu, po drugie, karano za czyny których dopuścili się wiele lat przed wydaniem wyroku.

Dlatego też "nikt nigdy nie słyszał, żeby kogoś ukarano". Wrażenie to spotęgowane jest przez skrajnie nieefektywny i niesprawiedliwy sposób karania samych spółek, wynikający z wadliwej konstrukcji uregulowań prawnych dotyczących tej materii. W efekcie zamiast na bezpośrednich sprawców działań rujnujących drobnych akcjonariuszy spółki kary nakładane są na spółkę jako taką, czyli de facto na poszkodowanych "drobnych", tak jak miało to miejsce choćby w przypadku IDMu.

Czasem obrywają również wierzyciele, jak w przypadku bankrutującego upadłościowo Bomi, któremu w takiej sytuacji KNF nakazał jeszcze zapłatę kary za jakieś zamierzchłe hece. W ten sposób uszczuplano jedynie masę upadłościową, przeznaczoną do podziału dla wierzycieli a na samym końcu również akcjonariuszy.

Tego typu przykłady można by mnożyć. Jeśli zaś chodzi o tę akcję z ratowaniem kursu, to w moich oczach wygląda ona raczej na harce przedszkolaków, bawiących się w zabawę o nazwie "rynek". Problem tkwi jedynie w tym, że w grze znajdują się niewielkie, ale realne pieniądze. Nawet abstrahując od wiarygodności "ludu bankierowego" należy powiedzieć wprost, że ta dziecinada jest pozbawiona jakichkolwiek szans ze względu na wciąż zbyt wysoki free float.

Ty, przy wsparciu gimnazjalistów z bankiera usiłujecie zrobić klasyczną grzankę na firmie, w przypadku której wartość akcji będących w wolnym obrocie jest równa wartości wielu całych firm z parkietu głównego. Wśród których dziwnym trafem grzanki zdarzają się w ostatnich czasach niesmacznie rzadko. Ostatnią widziałem bodaj na Alterco, tyle że tam wartość ff jest niemal dziesięć razy mniejsza niż tutaj.

Innymi słowy porywacie się z motyką na słońce, w dodatku generując przy tym niesmaczny i pachnący może nie kryminałem, ale na pewno sporymi grzywnami smród. Właśnie dlatego cię tutaj z tymi pomysłami gonią precz:)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...
Edytowany: 11 grudnia 2013 19:26

Aurelius1987
0
Wysłane: 11 grudnia 2013 20:02:04 przy kursie: 1,95 zł
Pytanie brzmi czy rzeczywiście manipulujemy kursem taką akcją? Według mnie nie. Kupiłem akcje i nie chce stracić oszczędności poprzez manipulację innych (bardziej zasobnych) bo kurs Agrotonu od dawna jest manipulowany i celowo zaniżany...C/WK 0,10...3some A w spółka przecież nie jest w upadłości ani też nie generuje dużej straty, wrecz przeciwnie. Jedyne co robimy to łączymy siły jako drobni akcjonariusze bo sami niedużo możemy zrobić i walczymy właśnie z "manipulatorem", i o swoją kasę bo wierzymy że spółka będzie miała się dobrze! Czy jako obywatel Polski będąc niezadowolony z bieżącej sytuacji naszego kraju mam prawo się buntować i walczyć przeciwko złodziejstwu rządu i Polityków?! Czy mam prawo wyjść na dwór i nawoływać sąsiadów do tego aby ze mną wyszli na ulicę i walczyli o przyszłość Polski i naszych potomów?! Ja uważam że mam bo jestem "wolnym" z pozoru człowiekiem i póki konstytucja mnie chroni to mam nadzieje ludzie w Polsce się zjednoczą i powalczą o swoje. Problem jedyny jaki jest to taki że w Polsce od dawna było źle i każdy sobie jakoś radzi i właśnie dlatego boimy się cokolwiek zrobić "bo jakoś to jest" "jakoś to będzie" a według mnie to jeżeli bedziemy bierni takim własnie podejsciem to nigdy nie bedzie lepiej a wręcz gorzej! Na giełdzie jest podobnie.... dziś do akcji przyłączyło sie 4,9% FF jedni powiedzą że to mało, inni to skrytykują... a jeszcze inni powiedzą że to nie wyjdzie A ja uważam że to już dużo, bo budzi nadzieję i pokazuję że jeszcze są Ci co mimo że jako jednostka jest przegrany, to poprzez wspólne działania może walczyć. I nawet jak pomysł nie wypali to przynajmniej nie powiemy sobie że nie próbowaliśmy, że nie walczyliśmy!

irfy
0
Wysłane: 11 grudnia 2013 20:37:40 przy kursie: 1,95 zł
@Aurelius1987
Nie. Kurs nie jest "celowo zaniżany" i nie istnieje żaden mityczny, giełdowy czarny lud, który z sobie tylko znanych powodów niecnie zaniża kurs wspaniałych spółek. W tym przypadku rynek, z którym równie heroicznie co bezcelowo usiłujecie się kopać, uznał że wartość księgowa spółki jest drastycznie zawyżona, w związku z czym wycenia ją po swojemu. I wycena ta jest z pewnością bardziej realistyczna od wyceny metoda wartości księgowej.

Co do drastycznych spadków, do znudzenia powtórzę - nie ma i nie było żadnego "mrocznego grubasa", który zaniżałby kurs w celu wyrwania bezcennych akcji od spanikowanych drobnych. To postać bajkowa, która powinna być stawiana w jednym szeregu z babą jagą, krasnoludkami czy innym kotem w butach. Mimo to uporczywie pojawia się przy wszystkich drastycznych spadkach, w szczególności zaś na firmach szemranych. Przejrzawszy wątek Petrolinvestu na którymś z mniej poważnych forów okryjesz, że złowrogi zaniżacz kursu szarogęsi się tam już od jakichś 700 PLN, podstępnie i zbrodniczo zbijając go w okolice 15 groszy. To dopiero będzie odpał, kiedy posępny Grubas w końcu wydrze ze słabych rąk wszystkie bezcenne akcje!

Niestety, wszechwładny ten osobnik najwyraźniej nie grasuje akurat na Agrotonie, zaś odpowiedzialność za tutejsze spadki odpowiedzialne są fundusze, które najpierw nabył te akcje bo pewnie uważały, że firma jest perspektywiczna a potem zapewne uznały, że jednak nie jest i pozbyły się posiadanych walorów w swój ulubiony sposób, waląc "PEKACEM" tak długo, aż wywaliły wszystko co miały. Przy stosunkowo niskim ff zaowocowało to hekatombą kursu i tragedią drobnych akcjonariuszy. Ot, cała tajemnica.

Teraz natomiast akcje wyprzedawane są przez spekulantów, którzy albo grali tu krótkoterminowo i zapomnieli o stopach albo źle je postawili lub liczyli na to, że ktoś zechce zrobić tu jakieś machloje z kursem. Przeliczyli się, więc wywalają, robiąc sobie stratę podatkową i uwalniając gotówkę. Wszystko :)

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 11 grudnia 2013 20:39:59 przy kursie: 1,95 zł
Aurelius1987 napisał(a):
Pytanie brzmi czy rzeczywiście manipulujemy kursem taką akcją? Według mnie nie

Problem polega na tym, że w razie czego to nie Ty będziesz decydować, czy Twoje czyny podlegają pod pojęcie manipulacji, o której mowi Art. 39 Ustawy o obrocie instrumentami finansowymi.
Aurelius1987 napisał(a):
...bo kurs Agrotonu od dawna jest manipulowany i celowo zaniżany...

Jeżeli masz takowe podejrzenia, to zwróć się z tym do KNF. Formularz znajdziesz na ich stronie.

Co do samej spółki - na poważnie już się nie da o niej dyskutować, dlatego polecam poniższy fragment:
Cytat:
Komunikacja z inwestorami leży odłogiem, porośnięta chwastami. Dobrze, że chociaż zarząd wykazuje się przytomnością i sporadycznie rzuca mieszczuchom z GPW coś, co przez pomyłkę uznali za sprawozdanie finansowe.

Jakość SF to osobny temat. Zanim zaczniesz na nie narzekać, wielkomiejski bucu, zapoznaj się z warunkami pracy tamtejszych buchalterów. Po całym dniu spędzonym w polu księgowi zasiadają do glinianych tabliczek z wyżłobionymi rowkami. I pachnącymi chlebem rękami przekładają w nich znalezione na polu kamyczki. Śmiesz się potem dziwić, że audytor nie mógł znaleźć dowodów na sprzedaż produkcji w wysokości 66 mln USD? Doceń wyczerpujący trud i ze zrozumieniem odnieś się do komentarza zarządu, ostrzegającego przed poważnym traktowaniem zawartych w raportach liczb.

To zaledwie garstka grzechów Agrotonu. Dodaj do tego problem z obligacjami i masz odpowiedź dlaczego rynek tak a nie inaczej wycenia ten podmiot.

EDIT: Ludzie, mamy jako taką hossę, a Wy marnujecie czas na spółki w trendzie spadkowym. Opamiętajcie się. Trend iz jor frend
Edytowany: 11 grudnia 2013 20:41

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 11 grudnia 2013 21:11:07 przy kursie: 1,95 zł
Aurelius1987 napisał(a):

Nie słyszenie nie oznacza automatycznie nie istnienia
bip.knf.gov.pl/pliki/kary_KNF_...

Żarty się skończyły
www.stockwatch.pl/wiadomosci/k...

Wolno idzie, ale idzie.

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 12 grudnia 2013 01:23:00 przy kursie: 1,95 zł
c6712 napisał(a):
Aurelus1987 to poczytaj o takim gościu zwanym : Patrowicz.

To się dowiesz jak się ludzi na giełdzie oszukuje.

a! oczywiście w kontekście twojego posta do KNF-u

No no no - takiego zacnego człowieka żeby o coś tam oskarzać ? Shame on you
Poczytaj TUUUUUUUUUThink i TUUUUUUU3some
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.

sbyszek
0
Wysłane: 12 grudnia 2013 01:42:16 przy kursie: 1,95 zł
Aurelius1987 napisał(a):

Jakbyś chciał sobie pomanipulować to także tu -> Agroton na XETRA dzisiaj +2,03% (dla 1EUR=4,18PLN). L I N K

Aurelius1987
0
Wysłane: 17 grudnia 2013 10:46:51 przy kursie: 2,20 zł
Witam ponownie ;)

Prośba o ocenę techniczną na spółce. Udało nam się obronić wsparcie pytanie, od 2 dni solidne wzrosty. Jak to widzicie Panowie? Jutro info o obniżeniu % obligacji.

irfy
0
Wysłane: 17 grudnia 2013 14:29:09 przy kursie: 2,20 zł
Odnośnie techniki nie chcę się wypowiadać, bo technikiem jestem średnim a na forum jest paru naprawdę błyskotliwych, którzy przedstawią sytuację znacznie lepiej.

Odniosę się jednak do tych "dwóch solidnych wzrostów". Gdyż uważam je za pozbawione jakiegokolwiek znaczenia, ponieważ zostały wygenerowane na obrotach godnych kiosku ruchu albo straganu ze sznurówkami. Coś takiego jest w stanie bez większych problemów wygenerować sprytny pojedynczy gracz z zasobami gotówki na poziomie kilku średnich krajowych.

Czyli ogólnie rzecz biorąc - sąsiad Henio, ten od psa Azora. W tym konkretnym przypadku obstawiam, że Henio dogadał się jeszcze z Józkiem i Frankiem. Owe olśniewające, dwudniowe wzrosty można zgasić jednym większym zleceniem PKC.

Niedawno widziałem, jak akcje za jakieś 5 tysięcy złotych zwalały tu kurs o prawie 4%. Nie robiłbym więc sensacji. Ot, spekulacyjna zabawa jakichś drobnych, którzy usiłują przekonać innych że właśnie zmienia się trend. Z tego co widzę, wielu nie przekonali. Jeśli faktycznie dojdzie do obniżenia oprocentowania obligacji, maksymalny zasięg potencjalnych wzrostów wynosi tu 2.6x, po czym znów nastąpi spadkowa kiszonka. O ile w ogóle dojdzie do obnizenia tego oprocentowania i wygeneruje to jakiekolwiek wzrosty.

Aurelius1987
0
Wysłane: 3 stycznia 2014 10:25:53 przy kursie: 2,17 zł
Jak oceniacie Agrotona po dzisiejszym infie? Zarząd wywalczył duże oszczędności dla firmy. Zapowiada się ciekawy rok dla tej spółki.

sbyszek
0
Wysłane: 3 stycznia 2014 11:30:17 przy kursie: 2,17 zł
@Aurelius1987 - o jakich ty oszczędnościach piszesz?
Cytat:
Zarząd wywalczył duże oszczędności dla firmy.

Poczytaj tu
Cytat:
Держатели еврооблигации на $50 млн украинской аграрной группы «Агротон» (Луганская обл.) одобрили повторную реструктуризацию задолженности по ценным бумагам, сообщил «Агротон» в системе раскрытия информации Варшавской фондовой биржи (WSE).

Tu jest mowa o powtórnej restruktyryzacji zapadalnoći euroobligacji za 50mln$. Ja to rozumiem jako przesunięcie w czasie, a ty widzisz jakieś oszczędności. Wierzyciele nie mieli innego wyjścia bo lepiej późno niż wcale jak mawiali starożytni Polacy.

Aurelius1987
0
Wysłane: 3 stycznia 2014 12:21:44 przy kursie: 2,17 zł
Obniżenie oprocentowania z 12,5 na 8

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 3 stycznia 2014 13:06:44 przy kursie: 2,17 zł
Aurelius1987 napisał(a):
Jak oceniacie Agrotona po dzisiejszym infie? Zarząd wywalczył duże oszczędności dla firmy. Zapowiada się ciekawy rok dla tej spółki.

Jak na razie nie emocjonowałbym się za bardzo tym odbiciem. Od strony czysto technicznej dzisiejszy ruch jest próbą wyjścia ponad opadającą linię trendu, prowadzoną praktycznie od początku notowań (proszę sobie zerknąć na wykres logarytmiczny AGT i narysować to samemu, nie mam dzis czasu zamieszczać tu wykresu).
Linia wyznaczana jest przez dołek z 2010 i dołki z 2012. Po sławetnym laniu z marca 2013 linia ta stała się oporem i od kwietnia 2013 w jej okolicy formują się lokalne szczyty.To bardzo istotna dla notowań AGT linia trendu (tzw. wewnętrzna linia trendu).
Dzisiaj owa linia znajduje się na poziomie plus minus 2,32 zł. O czymkolwiek poważniejszym można będzie w ogole pomyśleć, jeśli dzisiejsze zamknięcie AGT wypadnie powyżej tej linii trendu.
Do tego czasu można jedynie obserwować i nie podniecać się zbytnio, bo jak na razie nie ma czym.

Tego typu odbicia w trendach spadkowych są na porządku dziennym. W USA takie ruchy nazywają "whiplash" (strzał z bicza).

Dopiero kontynuacja ruchu w górę po dzisiejszym dniu będzie dowodem, że popyt dostrzegł spółkę na poważniej.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

luciano81
1
Wpisów: 82
Wysłane: 3 stycznia 2014 16:03:24 przy kursie: 2,17 zł
hmm Tygodniowy DMI dał sygnał K.....

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 3 stycznia 2014 16:33:18 przy kursie: 2,17 zł

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 3 stycznia 2014 19:46:10 przy kursie: 2,17 zł
luciano81 napisał(a):
hmm Tygodniowy DMI dał sygnał K.....

"Jeden oscylator hossy nie czyni!"Angel

a od oscylatorów ważniejsza bywa sytuacja ogólna na papierze....

A tu jest owa sytuacja ogólna, o której wyżej pisałem:

www.attrader.pl/pl/akcje/agrot...
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

luciano81
1
Wpisów: 82
Wysłane: 3 stycznia 2014 20:06:30 przy kursie: 2,17 zł
Jasne, że 1 wskaźnik nie może być wyznacznikiem całokształtu, nigdy nie mamy 100% pewności jak będzie dalej, natomiast DMI tygodniowe występuje dość rzadko i ma stosunkowo dużą celność jeśli można tak to nazwać....ale w życiu różnie bywa ;-)

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 3 stycznia 2014 20:15:18 przy kursie: 2,17 zł
oj, nie przywiązywałbym zbyt wiele uwagi do przecięcia kierunkowych. wystarczy sprawdzić na wykresach historycznych, że to marny prognostyk. DMI i owszem, potrafi wygenerować mocny sygnał, ale w tym celu wymagany jest dłuższy pobyt linii ADX pod kierunkowymi, w strefie <10.
na powyższym wykresie masz przykład identycznej sytuacji na AGT, kiedy to przecięły się kierunkowe. i co? i nic.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE agroton
  • Perspektywa szczytu Trump-Putin winduje notowania spółek ukraińskich
    Perspektywa szczytu Trump-Putin winduje notowania spółek ukraińskich

Według doradcy Kremla Jurija Uszakowa, spotkanie prezydentów Władimira Putina i Donalda Trumpa zostało wstępnie uzgodnione i może dojść do skutku w najbliższych dniach. W czwartek mocne wzrosty notuje giełda w Moskwie oraz spółki ukraińskie obecne na GPW.

• Nowe rekordy na warszawskiej giełdzie, w grze KGHM, CCC i XTB
    Nowe rekordy na warszawskiej giełdzie, w grze KGHM, CCC i XTB

Nowy tydzień na warszawskiej giełdzie rozpoczął się od rekordów. Indeksy WIG, mWIG40 i sWIG80 ustanowiły nowe maksima, a WIG20 osiągnął najwyższy poziom od 2011 roku. Impulsem do wzrostów są nadzieje na porozumienie handlowe między USA a Chinami oraz oczekiwania na spadek stóp procentowych i dalsze ożywienie gospodarki.

8 9 10 11 12

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,320 sek.

iuuuurwq
gymhxoxr
xzafvdjs
Komunikaty ESPI/EBI Agroton Public Ltd.

ZOBACZ TAKŻE:
Wiadomości | Akcjonariat | Wyniki finansowe
Analiza fundamentalna | Analiza techniczna | Wycena akcji

Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vmwwhzqi
vquqvowd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat