0 Dołączył: 2011-05-23 Wpisów: 490
Wysłane:
2 grudnia 2013 09:55:49
Bez zmian. Cały czas w portfelu.
|
|
0 Dołączył: 2009-10-08 Wpisów: 7
Wysłane:
4 grudnia 2013 12:21:42
OBS interesowałeś się Galvo?
|
|
Wysłane:
5 grudnia 2013 15:11:58
Nie znam Galvo, ale dzięki za zwrócenie uwagi na tą spółkę. Przejrzałem raporty stąd krótka analiza.
Galvo jest firmą usługową, która zajmuje się galwanizacją (srebrzenia, niklowanie, chromowanie itp.). Dla mnie plusem jest to, że jest to realny, "normalny" biznes, która ma już swoją historię. Spółka na NC jest od lipca 2010 r. Głównym zleceniodawcą jest przemysł motoryzacyjny, ale spółka chwali się, że dzięki uruchomieniu w I kw. 2013 r. nowej linii do srebrzenia i niklowania ma szansę na zwiększenie sprzedaży do branży energetycznej.
Patrząc na wyniki można też stwierdzić, że spółka uzależniona jest od koniunktury w przemyśle. Najlepszy wynik był w 2008 r. 941 tys. zł, a potem co roku spadek aż do najgorszego 2011 r. ze stratą 159 tys zł. W 2012 r. był już zysk 173 tys. zł. Po 3 kwartałach br zysk netto wyniósł 410 tys. zł, ale po bardzo dobrych 1 i 2 kwartale wynik w 3 kwartale mocno rozczarował 60 tys. zł vs. 214 tys. zł w poprzednim zastanawia. Spółka tłumaczy to wzrostem kosztu zakupu srebra i wymianą sterowników (ten powód jest raczej mało istotny, bo aktywa trwałe nie wzrosły, a amortyzacja tylko o 10 tys. zł). Co do cen srebra, to faktycznie wzrosły koszty materiałów w kwartale o 200 tys. zł (sporo). Zastanawia mnie jednak, że skoro taki wpływ miał nieznaczny wzrost ceny srebra, to dlaczego przy potężnym spadku cen srebra od 2011 r. zyski wcale tak istotnie nie wzrosły. Coś tu nie gra. I trudno mi prognozować zyski w kolejnych kwartałach (czy będzie strata jak w 4Q2012 czy zysk). Dla mnie nie wszystko jest tu jasne. Prezes dużo mówi o uruchomieniu nowej linii produkcyjnej w tym roku, ale jakoś przychody istotnie nie wzrosły z tego powodu. Cały czas jest to ok. 2 mln zł kwartalnie, a w 3Q r/r przychody bez zmian. Natomiast widać, że spółka kombinuje z amortyzacją. Aktywa trwałe są praktycznie w całości zamortyzowane. W 2011 r. amortyzacja wyniosła 660 tys. zł, a tym roku będzie ok. 180 tys. zł. A więc można sobie postawić pytanie, czy poprawa wyników to nie jest wynik przede wszystkim obniżenia amortyzacji. Jednocześnie od kilku lat blisko 6 mln zł jest w środkach trwałych w budowie i widać, że spółka nie przenosi tego do aktywów trwałych, bo musiałaby to amortyzować, a to mogłoby zjeść wyniki. I to jest duży minus. Spółka ma wysokie kapitały 9,2 mln zł, co wobec kapitalizacji 4 mln zł daje niski wskaźnik C/WK 0,4. Również pozytywne jest niskie zadłużenie - tylko 0,8 mln zł wobec 1,3 mln gotówki.
Podsumowując - patrząc na kapitały i brak zadłużenia obecny kurs wydaje się atrakcyjny, poprawa koniunktury gospodarczej również powinna wpłynąć pozytywnie na spółkę, ale analizując RZiS pozostaje pewien znak zapytania, czy faktycznie spółka potrafi zwiększać zyski, a jednocześnie grozi istotny wzrost amortyzacji, który te zyski może zjeść. Poczekałbym na raport za IV kwartał. Spółka musi pokazać, że 3 kwartał to był jednostkowy problem. Natomiast kurs od dawna niewiele się zmienia i nie widać popytu, który sugerowałby, że czeka spółkę coś pozytywnego w wynikach.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-10-08 Wpisów: 7
Wysłane:
6 grudnia 2013 07:20:39
Dziękuję za bardzo fachową analizę. Kupiłem mały pakiet blisko rok temu sugerując się wskaźnikami typu c/wk, c/z, płynnością, raportami (oczywiście nie wyczytałem z nich tego, co zauważyłeś Ty) oraz AT, która wtedy sugerowała wybicie z trendu spadkowego. Ponadto sama kapitalizacja wydawała się śmieszna i jeden lepszy kwartał miał w założeniach zrobić wystrzał "klasy Monnari". Po miesiącach zacząłem czuć, że coś tu nie gra, ale nie potrafiłem tego wyczytać z raportów. Przychody nie rosną (a nawet spadają) mimo uruchomienia drugiej linii, bo firma przechodzi na zlecenia wysokomarżowe, tyle że nie widać tego w zyskach. Niestety widać bardzo dużą korelację z ceną miedzi/srebra/kghm, choć niby im tańszy materiał, tym spółka powinna sobie lepiej radzić. Może tak być, że ceny surowca tanieją, bo jest mniej zamówień na przetworzone wyroby i spółka pośrednio obrywa. Pozostaje wierzyć, że zarząd nie wywinie jakiegoś numeru.
|
|
Wysłane:
23 grudnia 2013 11:02:55
Teoria spiskowa dotycząca przekazania środków OFE do ZUS. na podstawie art.23 zmian do OFE
1. W dniu 3 lutego 2014 r. OFE muszą 51,5% aktywów przekazać do ZUS. Istotne jest, że liczy się to na dzień 31 stycznia 2014 r. 2. Pytanie: Jak przekazać jak najmniej środków? 3. Obniżając na dzień 31 stycznia 2014 r. wartość aktywów, które pozostaną w OFE i podwyższając wartość aktywów, które będą przekazane. 4. Przekazane będą papiery skarbowe. Jeżeli wyceniane są wg aktualnego kursy rynkowego (tego nie jestem pewien, ale tak jest w funduszach inwestycyjnych poza papierami trzymanymi do terminu zapadalności) to trzeba ten kurs podnieść. 5. A pozostaną akcje. Jeżeli ich wartość na dzień 31 stycznia 2014 r. będzie niższa to całkowita wartość aktywów będzie niższa i tym samym te 51,5% będzie nominalnie mniejsze. A od lutego kursy zaczną odrabiać to sztuczne zaniżanie. 6. Podsumowując: w interesie zarządzających OFE jest obniżenie wartości akcji do dnia 31 stycznia 2014 r. i podwyższenie wartości obligacji skarbowych do dnia 31 stycznia 2014 r.
Czy więc obecne spadki na giełdzie nie są wstępem do tego scenariusza?
|
|
PREMIUM
78 Dołączył: 2009-12-10 Wpisów: 1 835
Wysłane:
23 grudnia 2013 17:11:18
Cytat:5. A pozostaną akcje. Jeżeli ich wartość na dzień 31 stycznia 2014 r. będzie niższa to całkowita wartość aktywów będzie niższa i tym samym te 51,5% będzie nominalnie mniejsze. A od lutego kursy zaczną odrabiać to sztuczne zaniżanie. Jeżeli mają zaniżyć wycenę aktywów poprzez sprzedawanie akcji (no bo jak inaczej?) to będą mieć gotókę. A to też aktywo.
|
|
Wysłane:
23 grudnia 2013 20:42:57
Może ... Ale gotówka będzie małą częścią portfela akcyjnego. Poza tym, aby podciągnąć trochę w górę obligi skarbowe też potrzebna jest gotówka. A dodatkowo zarządzający OFE mogą dogadać się ze swoimi "matkami", które wspomogą ich w "walce" z ustawą.
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
24 grudnia 2013 11:44:26
obs napisał(a):Teoria spiskowa dotycząca przekazania środków OFE do ZUS. na podstawie art.23 zmian do OFE ....
6. Podsumowując: w interesie zarządzających OFE jest obniżenie wartości akcji do dnia 31 stycznia 2014 r. i podwyższenie wartości obligacji skarbowych do dnia 31 stycznia 2014 r.
Ostatnio obserwowałem obligacje skarbowe o stałym oprocentowaniu na catalyst i obawiam się że punkt szósty miał bądź ma miejsce.
|
|
Wysłane:
7 stycznia 2014 14:01:19
obs napisał(a):Teoria spiskowa dotycząca przekazania środków OFE do ZUS. na podstawie art.23 zmian do OFE
1. W dniu 3 lutego 2014 r. OFE muszą 51,5% aktywów przekazać do ZUS. Istotne jest, że liczy się to na dzień 31 stycznia 2014 r. 2. Pytanie: Jak przekazać jak najmniej środków? 3. Obniżając na dzień 31 stycznia 2014 r. wartość aktywów, które pozostaną w OFE i podwyższając wartość aktywów, które będą przekazane. 4. Przekazane będą papiery skarbowe. Jeżeli wyceniane są wg aktualnego kursy rynkowego (tego nie jestem pewien, ale tak jest w funduszach inwestycyjnych poza papierami trzymanymi do terminu zapadalności) to trzeba ten kurs podnieść. 5. A pozostaną akcje. Jeżeli ich wartość na dzień 31 stycznia 2014 r. będzie niższa to całkowita wartość aktywów będzie niższa i tym samym te 51,5% będzie nominalnie mniejsze. A od lutego kursy zaczną odrabiać to sztuczne zaniżanie. 6. Podsumowując: w interesie zarządzających OFE jest obniżenie wartości akcji do dnia 31 stycznia 2014 r. i podwyższenie wartości obligacji skarbowych do dnia 31 stycznia 2014 r.
Cytat na dziś: Cytat: Myślę, że do końca stycznia rynkowi będzie ciążyła sprawa OFE. To będzie przeszkadało w decyzji o zakupach akcji. Igor Szczepaniec, makler DM PKO BP
|
|
Wysłane:
10 stycznia 2014 16:59:02
Podsumowanie 2013 roku
Zysk w 2013 r. wyniósł 56%.
Najwięcej zarobiły: - Vantage 105% - Monnari 86% - Quercus 78% - Epigon 61% - Agroliga 59% - Wistil 50%
Największe straty: - Kupiec -24% - Zremb -16% - Demolen -16%
Bardzo dobry rok, choć listopad (-2%) i grudzień (-6%) obniżyły całoroczny zysk.
Skład portfela na koniec roku: - Nordea 27% - Agroliga 22% - Ropczyce 12% - Quercus 8% - Vantage 7% - Octava 6% poniżej 5% - Lena, CCS, Wistil, Helio, Variant, SFK, Herkules.
W ostatnich 2 miesiącach wyjście całkowite z Epigon (+61%), Admiral (-7%) i Demolen (-16%). Nowe zakupy - CCS i Herkules.
Akcje stanowią obecnie poniżej 40% inwestycji. Reszta to przede wszystkim obligacje korporacyjne.
Zgodnie z tym, co pisałem wcześniej wydaje mi się, że przez OFE do końca stycznia będą spadki. A w lutym mam nadzieję na odreagowanie.
Edytowany: 10 stycznia 2014 16:59
|
|
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2013-05-28 Wpisów: 175
Wysłane:
10 stycznia 2014 17:19:17
Gratuluję bardzo dobrego wyniku w 2013 r ! Oby 2014 był jeszcze lepszy :)
Ciekawi mnie dlaczego wyrzuciłeś z portfela Epigona i Admirala ? Nie wierzysz już w nie czy znalazłeś firmy o większym potencjale ?
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2014 09:11:03
Epigon - pisałem wcześniej, że wyniki 3Q mnie rozczarowały. Marża spadła i to dobrze nie wygląda na przyszłość. Po analizie raportu wnioskuję, że rolą Epigona (w nowej strukturze właścicielskiej) będzie jak największa sprzedaż nawet kosztem dalszego spadku marż (zysk pozostanie w Morpolu, a nie Epigonie). Z raportu: "udało się podtrzymać dynamikę wzrostu sprzedaży, co osiągnięto kosztem obniżenia marży. W przyszłości uzyskane w ten sposób zwiększenie udziału w rynku powinno zrekompensować wyżej wymieniony spadek." Nie brzmi to dobrze, bo grozi dalszym spadkiem marż, a przychody niekoniecznie muszą dalej dynamicznie rosnąć. Na ten rok 5 mln zł zysku netto powinno być osiągnięte, ale w następnym roku może być nawet niżej. Ciekawy jestem, jakie przychody będą mieli w 4Q - powinno być powyżej 40 mln zł, żeby mieć nadzieję na dalszy rozwój.
Admiral - sprzedałem po 0,93 zł przed wprowadzeniem kolejnej serii nowych akcji wyemitowanych po 0,70 zł. Jednocześnie odwołanie prognoz podcięło wiarygodność spółki (widać, że prognoza była tylko na potrzeby nowych emisji). Z drugiej strony biznes jest ciekawy i wydaje się, że są dobre perspektywy. Zyski rosną, a struktura pasywów bardzo się poprawiła. Nie wykluczam, że wrócę do spółki, jak przewalą się nowe akcje.
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2013-05-28 Wpisów: 175
Wysłane:
13 stycznia 2014 10:19:56
Epigon wyczytałem, że sprzedaje między innymi w Biedronce swoje produkty. Marżę wówczas ciężko uzyskać dużą ale za to wolumen jest spory. Możesz mieć rację jeśli chodzi o przeniesienie dochodu do Morpolu ale mogli to już robić wcześniej. Z drugiej strony nie wiem czy nie jest tak, że jak większość firm zajmujących się spożywką stali przed dylematem sprzedać do dyskonta taniej czy wogóle. Jeśli nie obniżono marży dla wszystkich dostawców znacznie to wzrost obrotów może zrekompensować niższą marżę i w sumie mogą zarobić więcej przy znacznie większym obrocie. Niepokojące może też być znaczne, skokowe zapotrzebowanie na kapitał z powodu wzrostu zapasów. Jestem bardzo ciekaw raportu za IV kwartał.
Jeśli chodzi o Admirala to w pełni się zgadzam. Tutaj pytanie tylko do jakiego poziomu zejdzie kurs. Odwrotnie niż w Epigonie tu IV kwartał powinien być kiepski. To pora na przygotowywanie nowych modeli i prace koncepcyjne generujące koszty. Na dodatek przygotowywanie się do zwiększenia produkcji w nowym miejscu również będzie powodowało wypływ kasy. Jeszcze spłata obligacji jakoś niedługo chyba będzie. Spodziewam się jeszcze spadku kursu po wynikach. Może to będzie dobry moment na zakupy ? :)
|
|
0 Dołączył: 2010-11-01 Wpisów: 314
Wysłane:
13 stycznia 2014 11:21:27
56% jestem pełen podziwu.GRATULUJE
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2014 17:46:42
Koniec roku był bardzo istotny dla Quercusa. Tylko na koniec roku księgowana jest opłata zmienna uzależniona od wyników funduszy (success-fee). Znana jest wartość aktywów i wyniki poszczególnych funduszy i ... ... no i mi wyszło 31,5 mln zł dodatkowych przychodów z tego tytułu. Po uwzględnieniu kosztów sprzedaży zwiększy ona zysk brutto o ok. 22,5 mln zł (w raporcie za 3Q koszty wynosiły 28% naliczonej, lecz nie zaksięgowanej opłaty zmiennej). A tym samym wynik netto za 2013 r. wyniesie 42 mln zł. Tylko jest jedno ale ... S. Buczek w połowie grudnia mówił o kilkunastu milionach zysku w 4Q, co dałoby ok. 30 mln zł netto rocznie. No więc albo ja się mylę albo on  . Tak wiem, że to brzmi śmiesznie, ale naprawdę wychodzi mi, że success-fee jest znacznie większy niż wynika to z jego słów i postanowiłem zmierzyć się z nim w szacowniu wyników Quercusa
|
|
93 Dołączył: 2010-11-28 Wpisów: 1 574
Wysłane:
13 stycznia 2014 18:17:43
można sie w takim razie spodziewać ok 45gr dywidendy?
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2014 19:40:50
Jak nie kupią innego TFI to 100% zysku na dywidendę, czyli 60 gr wg moich wyliczeń, a 45 gr według Buczka.
|
|
Wysłane:
17 stycznia 2014 15:05:30
obs napisał(a):No więc albo ja się mylę albo on  . Tak wiem, że to brzmi śmiesznie, ale naprawdę wychodzi mi, że success-fee jest znacznie większy niż wynika to z jego słów i postanowiłem zmierzyć się z nim w szacowniu wyników Quercusa Swój prywatny pojedynek na szacowanie wyników Quercusa poparłem istotnym zwiększeniem posiadanych akcji tego funduszu.
|
|
Wysłane:
22 stycznia 2014 11:34:11
Zbliża się koniec stycznia, więc czas na zakupy. Od lutego OFE pokażą, że warto u nich pozostać.
Zwiększyłem znacząco pakiet Herkulesa.
Łagodna zima sprzyja budowlance. Wygląda na to, że złe czasy dla Herkulesa minęły. Poprawa wyników, branża, o której mówi się z dużą nadzieją na 2014 r. i pozytywne rekomendacje. IVQ2012 to strata 1,6 mln zł. IVQ2013 powinien być zdecydowanie lepszy. Podobnie jak cały 2014 r.
|
|
Wysłane:
28 stycznia 2014 17:22:32
Dziś Herkules +17%.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.