PARTNER SERWISU
xfqlauqj

Beta długu

wasilewski
0
Wpisów: 324
Wysłane: 9 lutego 2014 13:06:41
Czołem!

W analizie fundamentalnej (CAPM) wykorzystuje się betę odzwierciedlającą ryzyko kapitału własnego (betę kapitału własnego). Spotkałem się jednak z kategorią bety aktywów ("betą księgową") która oznacza betę dla całej spółki i może być wykorzystywana np. do analizy zdywersyfikowanych portfeli składających się z akcji i obligacji (a nie samych akcji) - z mojego punktu widzenia jest to całkiem rozsądne, bo mój portfel ma dużą część dłużną. Betę aktywów liczy się tak:

B(aktywów)=)(D/(D+E))*B(dług) + (E/(D+E))*B(kapitału własnego).

I teraz pytanko - czy zna ktoś sposób na oszacowanie bety długu?

Mam pomysł, żeby robić to tak:

B(długu)=Cov(x,Rf)/Var(Rf) gdzie x to zmienna określająca koszt kapitału obcego dla firmy (odsetki ze sprawozdania cash flow/zobowiązania finansowe z bilansu)??

Ale to mój strzał tylko, niepodparty literaturą itd.

Pomoże ktoś?Pray
Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj
"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)
"Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson)
"Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)

Deogracias
PREMIUM
12
Wpisów: 486
Wysłane: 25 lutego 2014 18:14:01
Jeśli znasz oprocentowanie długu, to betę długu mógłbyś obliczyć z modelu CAPM.
beta(D)=(oprocentowanie długu-stopa wolna od ryzyka)/premia za ryzyko.

Ewentualnie można spróbować wyciągnąć premię za ryzyko z ratingu długu (jeśli takowy mamy) i dalej jak wyżej.

Nowy wpis >>> Top 10 wpisów z 2020 roku
Zapraszam na bloga - https://dariuszgrupa.pl
https://twitter.com/DarekGrupa

Poproś analityków Stockwatch o analizę fundamentalną wybranej spółki >>> Przycisk w profilu spółki

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 26 lutego 2014 09:05:17
Jest takie pojęcie jak beta levered i unlevered, ale szczerze mówiąc nigdy do mnie nie przemówiło - nie znalazłem do niego klucza.
Może wystarczy odjąć jedną od drugiej?
Beta dla długu miałaby sens fizyczny, gdyby dług był notowany na rynku - czyli obligacje. Ale tam można betę wyliczyć ze zmienności notowań. Hmm muszę się dłużej zastanowić.
Na razie najeżenie wzorów mnie odstrasza...
www.iese.edu/research/pdfs/di-...
Edytowany: 26 lutego 2014 09:09

wasilewski
0
Wpisów: 324
Wysłane: 7 marca 2014 13:26:30
Deogracias napisał(a):
Jeśli znasz oprocentowanie długu, to betę długu mógłbyś obliczyć z modelu CAPM.
beta(D)=(oprocentowanie długu-stopa wolna od ryzyka)/premia za ryzyko.

Ewentualnie można spróbować wyciągnąć premię za ryzyko z ratingu długu (jeśli takowy mamy) i dalej jak wyżej.

Ten link podpowiedział mi również, żebym korzystał z CAPM: link

więc Twój wzór jest ok (dzięki!), z zastrzeżeniem, że premia za ryzyko powinna być równa premii za ryzyko obliczanej dla bety Equity czyli (Rm-Rf), czyż nie*? Jeżeli weźmiemy premię za ryzyko długu, to beta zawsze będzie równa 1.

* Problem z tym, że wtedy przyjmowanie za Rm stopy np. z WIG też nie jest poprawne, skoro dług jest ryzykowny, to powinien też być w portfelu rynkowym... ech...

@WatchDog, dzięki za paper wygląda na dobre podsumowanie koncepcji w tym względzie i pokazuje jednocześnie, że zgody wśród finansistów co do metody brak ;)

Odjęcie Bl-Bu nie przekonuje mnie - Bl jest różna od Bu nawet przy założeniu, że Bd=0 (założenie podstawowe w modelu Millera-Modiglianiego). Inaczej mówiąc, Bl czyli beta kapitału własnego firmy zadłużonej rośnie nie dlatego, że dług jest ryzykowny, ale dlatego, że wzrasta dźwignia finansowa i ryzyko akcjonariuszy, którzy muszą dzielić się EBITDĄ...

Dużym krokiem do przodu dla mnie jest już obserwacja, że Bd>0 zmniejsza Bl ;)

Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj
"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)
"Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson)
"Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)
Edytowany: 7 marca 2014 13:26

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,209 sek.

zotkoabj
cutxevkv
wfvixtey
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nyfnphgk
wfgxnkyi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat