PARTNER SERWISU
laatukdg
8 9 10 11 12

UBOAT LINE (Catalyst)

ratyn
0
Wpisów: 134
Wysłane: 8 września 2014 16:48:14
szybko się pan szweda z obligacje.pl obudził, może trzeba było wcześniej tak poinformować innych inwestorów, a nie teraz jak termin ustawowy minął to piszą artykuł. Uboat planuje skup obligów z rynku i jak komuś kupon za mały, albo ma obawy to można sprzedać przez rynek. Piątkowe raporty ze spółki wskazują jednak, że sytuacja finansowa spółki jest pod kontrolą.

mambo
0
Wpisów: 70
Wysłane: 8 września 2014 17:07:59

Termin chyba nie minął i wciąż można składać wnioski. W warunkach emisji jest bowiem napisane że:

"Zawiadomienie O Wymagalności będzie skuteczne jeżeli zostanie dostarczone Emitentowi
do 5 dnia roboczego po dniu publikacji Raportu Bieżącego lub Raportu Okresowego na podstawie
którego można stwierdzić, iż okoliczność, o której mowa w pkt 19.3 miała miejsce bądź do 5 dnia
roboczego po powzięciu przez Obligatariusza informacji o niedopełnieniu obowiązku z pkt 19.4."

ponadto sam raport bieżący dotyczy, tutaj zacytuję jego tytuł:

"Zawiadomienie o transakcjach na instrumentach finansowych Spółki w związku z art. 160 Ustawy o obrocie"

a to wyraźnie oznacza, że komunikat nie został sporządzony na okoliczność naruszenia warunków emisji
tych obligacji.

Ponadto, gdzie jest wzór świadectwa depozytowego wymaganego przez UBOAT - LINE S.A. wraz z dyspozycją blokady?

voytecc
0
Wpisów: 9
Wysłane: 8 września 2014 18:00:28
XII. Nabywanie obligacji własnych przez Spółkę w celu ich umorzenia
Notowania obligacji serii B i C Spółki spadły znacząco poniżej wartości nominalnej. W związku z powyższym Spółka podejmie działania mające na celu nabywanie obligacji własnych w celu ich umorzenia. Dzięki powyższemu Spółka zmniejszy wartość zobowiązań z tytułu wyemitowanych obligacji, nabywając je poniżej wartości nominalnej.

Czy mogą nie oddać 100% zainwestowanej kwoty? będą wykupywać po obecnej cenie ? WTF ?

Resal
3
Wpisów: 173
Wysłane: 8 września 2014 19:21:55
mambo napisał(a):

Termin chyba nie minął i wciąż można składać wnioski. W warunkach emisji jest bowiem napisane że:

Moim zdaniem termin mija w dniu dzisiejszym.
Na podatawie raportu można stwierdzić że
wystąpiło naruszenie warunków emisji, chociaż
nazwa raportu na to nie wskazuje.

ratyn
0
Wysłane: 8 września 2014 20:04:53
voytecc napisał(a):
XII. Nabywanie obligacji własnych przez Spółkę w celu ich umorzenia
Notowania obligacji serii B i C Spółki spadły znacząco poniżej wartości nominalnej. W związku z powyższym Spółka podejmie działania mające na celu nabywanie obligacji własnych w celu ich umorzenia. Dzięki powyższemu Spółka zmniejszy wartość zobowiązań z tytułu wyemitowanych obligacji, nabywając je poniżej wartości nominalnej.

Czy mogą nie oddać 100% zainwestowanej kwoty? będą wykupywać po obecnej cenie ? WTF ?

Teoretycznie skupia to co będzie w karnecie zleceń, czyli masz obawy o przyszłość to oddasz po dyskoncie, ale w kontekście komunikatów ze spółki (piątek wieczór o sytuacji spółki) może to być niepotrzebny ruch.

paukmer
0
Wpisów: 159
Wysłane: 8 września 2014 22:33:39
mambo napisał(a):

Ponadto, gdzie jest wzór świadectwa depozytowego wymaganego przez UBOAT - LINE S.A. wraz z dyspozycją blokady?

rozwiń myśl?
świadectwo dostajesz z DM, dyspozycja blokady idzie wtedy z automatu
chodzi Ci o podanie celu w jakim świadectwo jest wystawiane/i zakładana blokada?

Budrys
0
Wpisów: 115
Wysłane: 8 września 2014 22:35:03
19.4. Emitent zobowiązany jest do przekazywania informacji o wystąpieniu okoliczności z pkt 19.3 w formie Raportu Bieżącego. Niedopełnienie tego obowiązku jest również podstawą żądania przedterminowego wykupu obligacji posiadanych przez danego Obligatariusza.

To z warunków emisji obligacji serii B.

A więc:
emitent przekazał informację w formie raportu bieżącego o zejściu poniżej 50% akcji przez p. Misiąga w dniu 1 września. Raport bieżący był? Był. Była informacja o zejściu poniżej 50% akcji? Była. Warunek spełniony? Spełniony. Nigdzie nie jest przecież napisane, że raport bieżący ma być zatytułowany np. "Naruszenie warunków emisji pkt. 19.3 e)".

Raport ukazał się 1 września. A więc termin na zgłoszenie chęci przedterminowego wykupu upłynął 8 września, bo 1 + 5 dni + 2 dni weekendu = 8 (września).
Kto dostarczył świadectwo depozytowe do emitenta wraz z wezwaniem do przedterminowego wykup do 8 września powinien mieć wykupione obligacje w terminie 35 dni roboczych - jeśli dobrze liczę to 27 października. Kto nie dostarczył do dzisiaj - nie ma żadnych praw do przedterminowego wykupu.

Kto zarobi na wezwaniach do przedterminowego wykupu obligacji - prawnicy piszący pisma do U-Boata.

Ktoś jest odmiennego zdania?
Edytowany: 8 września 2014 22:50

mambo
0
Wpisów: 70
Wysłane: 8 września 2014 22:35:22
@paukmer

tak

paukmer
0
Wpisów: 159
Wysłane: 8 września 2014 22:41:33
@mambo
myślę, że teraz to trochę teoretyczne gadanie, ale na przyszłość się przyda

nie było to nigdzie określone, więc zwyczajowo ja bym podał "żądanie przedterminowego wykupu obligacji".

@Budrys
to 6. czy 8. września?

Budrys
0
Wpisów: 115
Wysłane: 8 września 2014 22:53:22
19.5. Zawiadomienie O Wymagalności będzie skuteczne jeżeli zostanie dostarczone Emitentowi do 5 dnia roboczego po dniu publikacji Raportu Bieżącego...

@paukmer
do 8 września, bo to jest piąty dzień roboczy od daty publikacji raportu bieżącego (z 1 września).
Edytowany: 8 września 2014 22:54

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 9 września 2014 00:05:12
Zawsze spółka moze zrobić świństwo i..... Nie odbierać poczty ani przesyłek do dzisiaj włącznie.

ratyn
0
Wysłane: 9 września 2014 09:14:36
paukmer napisał(a):
@mambo
myślę, że teraz to trochę teoretyczne gadanie, ale na przyszłość się przyda

nie było to nigdzie określone, więc zwyczajowo ja bym podał "żądanie przedterminowego wykupu obligacji".

@Budrys
to 6. czy 8. września?

dokładnie to de facto tylko ciekawostka, nawet patrząc na notowania obligów widać z rana cisze

ricco1
2
Wpisów: 495
Wysłane: 9 września 2014 09:15:04
aż tak to chyba nie będą już kombinować:)

pinkmartini
0
Wpisów: 194
Wysłane: 9 września 2014 12:51:11
mój pierwszy post tutaj wave

Jestem w temacie więc podzielę się tym co wiem. Ci co nabywali obligi za pośrednictwem serwisu obligacje.pl na pewno zostali poinformowani dużo wcześniej o możliwościach wcześniejszego wykupu.

Czas na dostarczenie wniosku/żądania wcześniejszego wykupu upłynął w poniedziałek 8 września. W przypadku wcześniejszego wykupu obligatariusz dostanie nominał+narosłe do czasu wykupu odsetki, nie jak ktoś zasugerował wartość rynkową.

Wg mnie wystąpienie z takim wnioskiem to dobre posunięcie. Dostaniesz z powrotem nominał, wówczas można wrócić na catalyst i nabyć obligi uboata po kursie rynkowym, a jeśli dopisze szczęście to nawet poniżej nominału.

Wydaje mi się, że tylko nie wielka kwota z 2 mln zł trafi na wykup obligów z rynku. 2 mln zł posłuży spółce głównie do spełnienia żądań wynikających z naruszenia jednego z warunków emisji. Prezes schodząc poniżej progu 50% w kapitale zakładowym spółki, stał się niewolnikiem sytuacji.
Z jednej strony musiał sprzedać odpowiednią ilość akcji, żeby zgromadzić gotówkę na objęcie nowej emisji. Z drugiej, musiał pogodzić się (chyba, że zrobił to nieświadomie) z naruszeniem jednego z warunków emisji obligów, stwarzając tym samym okoliczność dla potencjalnych żądań wcześniejszego wykupu serii B i C obligów.

Tylko nieliczni, a na pewno ci lepiej zorientowani, lub poinformowani wyrobili się w ciągu 5 dni z dostarczeniem do spółki wniosku i świadectwa depozytowego. Spółka nie wymiga się od korespondencji, jeśli ktoś wysłał wniosek listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Można było wysłać korespondencję również pocztą elektroniczną, załączając do wiadomości swoje biuro maklerskie i dodatkowo pocztą polską oryginały.

Zastanawia mnie jedno, co jeśli do spółki trafi wniosków na więcej niż 2 mln zł? Wartość emisji serii B i C to 8,4 mln zł? Do tego spółka wpłaciła do KDPP część środków na wykup serii A z odsetkami. Czyli zostaje mniej niż 2 mln zł na wykupy...
Na szczęście dla spółki, jej emisje obejmowali głównie inwestorzy indywidualni, którzy niekoniecznie byli poinformowani na czas, lub nie pamiętali szczegołów zawartych w Warunkach Emisji Obligacji Uboat.

Mamy tu dobry case, który warto obserwować i wyciągać naukę na przyszłość. Nie sądzę aby spółka chciała w tym okresie chandryczyć się z prawnikami, chociażby ze względu na koszty i czas. Uważam, że prezes Misiąg powinien znaleźć jakiś kompromis i ustosunkować się do przesłanych wniosków o wykup.
Edytowany: 9 września 2014 13:07

ratyn
0
Wysłane: 9 września 2014 13:18:39
@pinkmartini

"Jestem w temacie więc podzielę się tym co wiem. Ci co nabywali obligi za pośrednictwem serwisu obligacje.pl na pewno zostali poinformowani dużo wcześniej o możliwościach wcześniejszego wykupu. Czas na dostarczenie wniosku/żądania wcześniejszego wykupu upłynął w poniedziałek 8 września. W przypadku wcześniejszego wykupu obligatariusz dostanie nominał+narosłe do czasu wykupu odsetki, nie jak ktoś zasugerował wartość rynkową".

w takim razie jeszcze bardziej przekreśla to wiarygodność serwisu obligacje.pl i tego pana szwedy bo jego publikacje nie są w tej chwili obiektywne, tylko próbują wywrzeć pseudo presje medialną. Wcale się nie zdziwie jak zostaną zignorowani... i wcale by mi nie było przykro z tego powodu. Takie dzielenie obligatariuszy na lepszych i gorszych to przegina.

robertokot25
0
Wpisów: 1 241
Wysłane: 9 września 2014 13:31:56
brutalne prawa rynku... to wszystko to takie małe bagienko

pinkmartini
0
Wysłane: 9 września 2014 13:55:57
ratyn napisał(a):
@pinkmartini

"Jestem w temacie więc podzielę się tym co wiem. Ci co nabywali obligi za pośrednictwem serwisu obligacje.pl na pewno zostali poinformowani dużo wcześniej o możliwościach wcześniejszego wykupu. Czas na dostarczenie wniosku/żądania wcześniejszego wykupu upłynął w poniedziałek 8 września. W przypadku wcześniejszego wykupu obligatariusz dostanie nominał+narosłe do czasu wykupu odsetki, nie jak ktoś zasugerował wartość rynkową".

w takim razie jeszcze bardziej przekreśla to wiarygodność serwisu obligacje.pl i tego pana szwedy bo jego publikacje nie są w tej chwili obiektywne, tylko próbują wywrzeć pseudo presje medialną. Wcale się nie zdziwie jak zostaną zignorowani... i wcale by mi nie było przykro z tego powodu. Takie dzielenie obligatariuszy na lepszych i gorszych to przegina.

Równie dobrze można mieć pretensje do 99,99% spółek notowanych na giełdzie, dlaczego te informują na szarym końcu tzw "ulicę" o różnych zdarzeniach. Grając na akcjach, ulica dowiaduje się na końcu i wszyscy świadomi ryzyka inwestorzy indywidualni muszą z tym żyć.

Poza tym, każdy inwestor w momencie zapisu na obligi ubota dostał warunki emisji, w których czarne na białym jest napisane, jakie prawa ma obligatariusz. Nota informacyjna jest cały czas na stronie Catatysta. Stąd nie rozumiem, skąd ten żal akurat do serwisu? Równie dobrze można mieć żal do siebie, że czegoś tam się nie doczytało, lub o czymś zapomniało.

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 9 września 2014 14:47:27
następnym razem powinni zrobić to za opłatą dla nie swoich klientów.

Jako, że także wezwałem spółkę do wykupu, ale nie jako klient obligacje.pl chętnie poczytałbym jak spółka zapatruje się na wezwania. Może obligacje.pl będą na bieżąco podawać infa.

pinkmartini
0
Wysłane: 9 września 2014 15:30:35
Skoro podjęli się konsultacji z prawnikami, raczej na pewno będą kontynuować ten wątek. Najważniejsze jednak to jak ustosunkuje się prezes Misiąg. To jak spór UEFA kontra Legia Warszawa Dancing Przepisy jasno precyzują okoliczności żądania wykupu, ale prezes może mieć inną interpretację, o czym piszą obligacje.pl
Edytowany: 9 września 2014 15:31

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 9 września 2014 15:54:48
Kontaktowałem się telefonicznie ze spółką. Było bardzo trudno aby ktoś odebrał telefon, o odpowiedzi na pytanie dotyczące dokumentów nie wspomnę. Dodzwoniłem się dookoła poprzez sprzedawców. W odpowiedzi na moje pytania o wykup usłyszałem, że według ich prawników złamanie warunków nie miało miejsca.

Analizując ich komunikaty widać, ze prawnicy pisali zabezpieczając interesy spółki w związku z wykupem. Według mnie oczywistym jest spełnienie się warunku do wykupu. Co zrobi spółka? na moje jak będzie mało do wykupu to wykupi, jak sporo to pójdzie w zaparte.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

8 9 10 11 12

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,507 sek.

rukqlpyz
kyjbppxd
tdvgtbdw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
yullhvgp
bstnynfv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat