Niebrzydowski odpowiada internautom pb.pl
DI
Puls Biznesu, pb.pl,22.07.2009 09:21
Czytaj komentarze (3)
Zobacz na forum ()
008bf1db-26a7-44c3-9199-294b6fae2d79
Zapytaliście Macieja Niebrzydowskiego, ile będzie kosztował Gant za rok, kiedy na GPW wróci Elektrim i co widzi w mrożonkach. Znany inwestor odpowiedział.
wojtek: Czy konieczne jest połączenie Stormma z Jago?
Maciej Niebrzydowski: Konieczne może nie, ale akcjonariusze na walnych zgromadzeniach podjęli taką właśnie decyzję.
tomek: jakie są perspektywy dalszego rozwoju i przejęć innych spółek przez Jago, i kiedy wreszcie kurs ruszy na północ?
JAGO S.A. w okresie ostatnich 12 miesięcy przejęło, jeśli dobrze pamiętam 7 podmiotów, co chyba w okresie bessy jest wynikiem rewelacyjnym. Kiedy znajdzie to odzwierciedlenie w wartości akcji na giełdzie, nie jestem w stanie określić.
daniel: Witam serdecznie P. Macieju, nie ukrywam, że śledzę pana losy jako inwestora od dawien dawna i trzymam kciuki za dalsze sukcesy bo jak wiadomo nie jest to lekki kawałek chleba Smile. Moje pytanie jest "proste" co z tym Elektrimem? czy w świetle ostatnich informacji min. zatwierdzenie przez sąd powszechny w Londynie blisko 2 mld euro odszkodowania można myśleć o sukcesie i powrocie spółki na giełdę? Prezes Elektrimu twierdził że nastąpi to w I kwartale 2009r jest już połowa czyżby towar był "przeterminowany" ?
Sprawy sądowe to bardzo długa droga, gdzie ciężko jest przewidzieć prawomocne zakończenie. Moim zdaniem realny termin powrotu na giełdę przy pozytywnym zakończeniu to przełom II i III kwartału 2010 roku.
Michal: Witam, co Pan sadzi o takich spółkach jak Mispol, Paged, Vistula ?
Nie posiadam akcji wymienionych spółek.
Cwaniaki.com: Według Pana jak jest optymalna wartość 1 akcji spółki ELEKTRIM?
Sądząc po zaangażowaniu Pana w ową spółkę, liczy Pan na wiele.
Z akcjami Elektrimu S.A. jest jak ze znaczkami kolekcjonerskimi: dla jednego wartymi majątek, dla drugiego mają one wartość znaczków.
jarek: Chcę umieć tak zarządzać inwestycjami i zbudować firmę inwestycyjną jak Pan,
Jak mam do tego dojść?
Przykro mi, tu sama ciężka praca nie wystarczy. Potrzebny jest łut szczęścia.
Paweł: Panie Macieju. Co może być dla Pana niezaprzeczalnym znakiem końca bessy na rynku akcji w Polsce ?
Dla mnie niezaprzeczalnym znakiem końca bessy było to, iż sam zaczynałem wierzyć, iż np. KGHM przy 20 złotych może spaść do 10 złotych.
Jan: Panie Macieju, memorandum zostało złożone 3 dni przed upływem terminu. Zwlekają Państwo z całą procedurą. Wszystko wskazuję na to, iż próbują Państwo maksymalnie odwlec w czasie połączenie, zapewne licząc na odrzucenie w sądzie rejestracyjnym. Powiedziało się A należy powiedzieć B. Kiedy sądzi Pan że Stormm i Jago będą notowane wspólnie?
Proszę pamiętać, że w memorandum informacyjnym muszą być zawarte wszelkie informacje, a ostatnie przejęcie zostało sfinalizowane tuż przed złożeniem memorandum. Mam nadzieję, że wspólne notowanie połączonych firm będzie miało miejsce na przełomie września i października 2009 roku
Tommi: Co Pan sądzi o inwestycjach w akcje deweloperów, czy wrócą do poziomów z 2007 czy raczej nie oraz co Pan myśli o inwestycji w firmy związane z energetyka - remak,rafako?
Z developerów w moim zainteresowaniu są tylko dwie firmy: DOM Development S.A. i GANT Development S.A.
Rafako zdecydowanie tak, o Remak mam zdecydowanie mniejszą wiedzę.
Mirek: Witam panie Macieju!
Czytając ostatnie wypowiedzi postanowiłem zainteresować się spółka Zremb. Dlaczego umowa zakupu pakietu firmy świadczącej usługi budowlane nie została sfinalizowana? Czy temat budowania grupy kapitałowej jest niezagrożony zaistniała sytuacja?
Finalizacja umowy została przedłużona do 31 lipca 2009 roku
alan: działaj Pan Panie Niebrzydowski!
Wojtek: Jaką cenę prognozuje Pan dla akcji Ganta pod koniec tego roku?
Dwucyfrową
Jacek: Panie Macieju, Jaką rentownością operacyjną zamknie ten rok Jago? Jak Pan sądzi - dlaczego w Jago nie inwestują instytucjonalni? Czy nie obawia się Pan, że z powodu braku sukcesów Stormma (miał przecież zarabiać nawet podczas bessy - kontrakty term) inwestorzy odwrócili się od Pana spółek?
Priorytetem dla JAGO S.A. jest konsolidacja rynku dystrybutorów artykułów mrożonych. O rentowność operacyjną powalczymy w roku 2010. Nie jest mi znana przyczyna braku zainteresowania instytucji finansowych akcjami JAGO S.A.
Gromitek: Kiedy Gant osiągnie kurs 3 cyfrowy?
Mam nadzieję, że w okresie najbliższych 12 miesięcy.
Krzysztof: Czy uważa Pan, że Elektrim zostanie zlikwidowany w razie nieustępliwości Vivendi, czy raczej liczy Pan na trójporozumienie? Teoretycznie, gdyby DT zechciało otworzyć swój portfel, to wszystko zakończyłoby się happy endem? Jaką cenę rekompensaty dla Vivendi uważa Pan za realną?
Likwidacja jest pewnym wyjściem z sytuacji rozważanym przez akcjonariuszy. Co do rekompensaty do Vivendi to uważam, że się nie należy.
Robert: Nie korci Pana, sprzedaż swoich aktywów i zainwestowanie w cos nowego bardziej przyszłościowego? Jakby nie było, mrożonki i budowlanka to już "przeżytek"Wink
Mrożonki to jest właśnie przyszłość.
Michał: Jakie spółki pana zdaniem będą motorami napędowymi przyszłej hossy?? Wiem ze mówił pan o Rafako. Jakie inne spółki by pan polecił? pozdrawiam
Zdecydowanie JAGO S.A.
irek: Na jaki poziom docelowy ocenia Pan wartość swoich spółek i na podstawie czego pan tę wartość ocenia?
Na podstawie wartości akcji notowanych na giełdzie nowojorskiej.
Maciej: Wydaje się, że na wśród analityków oraz opiniotwórców przeważa pesymistyczne
nastawienie dotyczące kierunku obieranego przez GPW. Czy podtrzymuje Pan nadal swoją opinię dot. hossy? Co, według Pana, będzie miało największy wpływ na rozwój wydarzeń na zagranicznych parkietach?
Tak podtrzymuję, a motorem będą środki pomocowe.
DAREK: Jakie wg Pana mogą być wyniki ZREMBU w II kwartale i jakie w całym roku? Czy dokupuje Pan ZREMB? Dlaczego STORMM sprzedaje ZREMB?
STORMM S.A. sprzedaje ZREMB S.A. z uwagi na fakt, iż po połączeniu z JAGO S.A. powstanie obowiązek ogłoszenia wezwania lub zejścia poniżej 66%.
inwestor: Czy to przejęcie pomoże spółce Stormm ?
Zdecydowanie tak.
Remigiusz Woluszewski: Proste pytanie - co Pan sądzi o rynku NewConnect ? Dla kogo został stworzony? Czy spółki z tego rynku mają szanse przetrwać ciężkie czasy?
Nie inwestuję na rynku NewConnect.