PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
17 października 2014 10:16:42
Widzisz, ja mam podobne doswiadczenia i absolutnie sie z Toba zgadzam co do zyczliwosci itd. Rzecz w tym, ze bylem tam wiele razy w towarzystwie Rosjan wlasnie i nigdy nie dano im do zrozumienia, ze nie sa tam mile widziani. Nigdy. Ukraincy nie sa na tyle glupim narodem, by obarczac innych wina za cos, czegi ci konkretni ludzie nie popelnili. Tam jest podobnie jak w Azji - dopoki Ciebie nie znaja, jestes dla nich Lachem lub Kacapem, ale gdy znaja juz Twoje imie - jestes dla nich takim samym czlowiekiem jak oni sami.
|
|
0 Dołączył: 2009-10-06 Wpisów: 1 335
Wysłane:
17 października 2014 10:59:12
Krewa, napisałem tylko to, co mnie spotkało i spotyka na Ukrainie. Nie są to wersje z przewodników turystycznych. Co do Rosjan, napisałem to co słyszałem, a nie to co chciałem słyszeć. Tam gdzie bywałem i bywam, Rosjanie nie są mile widziani. Pamięć o głodzie z XX w. jest bardzo silna wśród Ukraińców. Co do reszty się zgadzamy, zwłaszcza co do gościnności (raz byłem na urodzinach 90-letniej babci na huculszczyźnie, trwały 3 dni)
|
|
52 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
17 października 2014 11:18:35
@ Serpico
Nie zrozumiemy się ponieważ piszemy o zupełnie innych rzeczach i na innych poziomach.
Każdy widzi, ze Ukraina na ten moment nie zamierza podbić Haiti, więc tłumaczenie, że to Rosja jest państwem agresywnym, jest trochę jak relacjonowanie tej sprawy komuś, kto wrócił wczoraj z Marsa.
Natomiast fakt, że nie chcesz/nie potrafisz dostrzec jakie znaczenie ma to, o czym pisze ks. Isakowicz(czy nawet pewne kwestie na które nie raz uwagę zwracał Krewa) i temat w jego warstwie historycznej sprowadzasz do sentymentów/kompleksów (chyba swoich, bo wybacz, ale wdzięczny będę jak w moim imieniu pisał nie będziesz), no cóż. Pozostawiam Ciebie z tym poglądem.
Przeciwstawiaj dalej wódkę wypitą w szałasie z okolicznym chłopem z oficjalną linią realizowaną w warstwie ideologicznej przez Prezydenta tego państwa.
Problem polega na tym, że nie wiadomo co się z tego urodzi. Dzisiaj płaczesz na ruskich, żebyś tylko za 20l. nie płakał na Neo-banderowską Ukrainę. Może tak nie będzie - ja tego nie wiem, ale jeśli sam fakt, że to może kogoś niepokoić powoduje u Ciebie odruch Pawłowa wyczytany, wyuczony chyba nigdzie indziej jak w piśmie dla gimbusów, to Twoja sprawa.
O obecnych prześladowaniach Żydów w Polsce bardzo chętnie zorientuje się na priv, aby nie zaśmiecać wątku. Tylko proszę bez zdjęć graffiti na murze w Busku Zdroj, czy zdjęć półgłówka z podniesioną prawą reką na Facebooku. Rozumiem, że i u nas samorządowcy biorą udział w marszach, których hasła są antysemickie, a rabini boją się o swoje życie? Jeśli tak jest, zawiadom w 1szej kolejności prokuraturę.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
17 października 2014 20:03:10
serpico napisał(a):siekoo napisał(a):ludzie z tamtych ziem nie utozsamiali sie z Ukraina... biedne chlopstwo, nie wiedzialo, ze sa Ukraincami... przeczytales co napisales? dlaczego ktos sie nie utozsamial z Ukraina, a ktos nie wiedzial ze jest Ukraincem? Tak samo jak wielu chłopów mieszkających w Polsce nie wiedziało, że są Polakami, bo się nimi nie czuli i to się działo w XX w. Powiem więcej w drugiej połowie XX w. A jako socjolog, napisze coś, co może mocno Cię zdziwi, ale w XXI w. wielu ludzi JUŻ nie czuje się Polakami, chociaż mieszkają w Polsce. Temat: globalna wioska. Gospodarka jest globalna, a ludzie stają się bezpaństwowcami, ale nie tu temat na dyskusje. Cytat:niepojete jest dla mnie, jak relatywizujesz i oceniasz. Pytam po raz wtóry. Relatywizmem wg Ciebie jest to, że Rosja napadła na Ukrainę??? Ciekawe rzeczy opowiadasz  Wcześniej pisałeś, że Ukraina ich sprowokowała Majdanem. Proszę o więcej takich złotych myśli! relatywizmem jest, ze zle czyny jednych usprawiedliwiasz, innych potepiasz. tak, ci polscy chlopi tez nie czuli sie Polakami, bo czuli sie (bo byli) niewolnikami. a kto tworzy narod? czy nie ludzie majacy poczucie przynaleznosci do okreslonej grupy? bo z jezykiem i kultura juz bym nie ryzykowal co do obecnego poczucia przynaleznosci do jakiegos okreslonego narodu - dziwisz sie? jaki emigranci maja powod, by po ilus tam latach za granica czuc sie Polakiem, a nie np. Brytyjczykiem? co oferuje im ojczyzna, a co obczyzna? jak sie z nimi obchodzi? zreszta, znam takich, co po kilku latach juz prawie 'nie potrafia' polskiego, znam tez takich, co od pokolen mieszkaja poza Polska i dalej czuja sie Polakami, wiec ja bym nie generalizowal. jesli sie mnie o cos juz pytasz, to poczekaj chwilke - naprawde z checia udziele ci odpowiedzi. nie musisz sam sobie odpowiadac, bo wiesz, wowczas jest to twoja odpowiedz, nie moja. a przeciez pytasz, bo interesuje cie co ja mam na ten temat do powiedzenia. chyba... moja odpowiedz - Majdan ma swoje konsekwencje i to co sie stalo wpisuje sie w nie. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
18 października 2014 05:04:01
serpico napisał(a): Co do Rosjan, napisałem to co słyszałem, a nie to co chciałem słyszeć. Wlasnie, to sa tylko slowa. Na dodatek padajace z ust imbecyla, ktory obwinia wnukow za czyny ich dziadkow.
|
|
Wysłane:
18 października 2014 14:36:56
Cytat:Na dodatek padajace z ust imbecyla, ktory obwinia wnukow za czyny ich dziadkow. Ot i święte słowa! W kontekście ostatniej krytyki Ukrainy za uznanie święta powstanie UPA. Mądre słowa! @Siekoo Cytat:moja odpowiedz - Majdan ma swoje konsekwencje i to co sie stalo wpisuje sie w nie. Proszę, pisz o tym więcej! Pisz i nie przestawaj! Cytat:co do obecnego poczucia przynaleznosci do jakiegos okreslonego narodu - dziwisz sie? jaki emigranci maja powod, by po ilus tam latach za granica czuc sie Polakiem, a nie np. Brytyjczykiem? co oferuje im ojczyzna, a co obczyzna? jak sie z nimi obchodzi? Ciężko jest trafić do Twojego rozumu. Nie mam na myśli ludzi, którzy wyjechali na wyspy, tylko tych, którzy mieszkają w Polsce!!! Połącz się z bazą! Mam na myśli badania socjologiczne, gdzie ludzie bez względu na miejsce zamieszkania, nie czują narodowości. A Ty mi tu z Wlk. Brytanią wyjeżdżasz. To jest zjawisko społeczne o charakterze globalnym, a Ty spłycasz do emigracji Polaków na wyspy.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
18 października 2014 15:46:42
Serpico, Ty naprawde nie dostrzegasz roznicy miedzy byciem potomkiem zbrodniarza a gloryfikowaniem zbrodniarza i obnoszenia sie z tym? Polacz sie z baza.
|
|
Wysłane:
18 października 2014 19:07:48
"...Ot i święte słowa! W kontekście ostatniej krytyki Ukrainy za uznanie święta powstanie UPA. Mądre słowa!..." by Serpico
Krewa nie żartuj. Serpico to doskonale dostrzega, natomiast dlaczego tak pisze, to już jego prywatna sprawa. A pisze tutaj bardzo dużo.
Zdaje się, że ktoś tu wspominał, że nasz internet jest zalany proPutinowskimi trollami. Czytając takie rzeczy jak powyżej, można spokojnie odnieść wrażenie, że proBanderowskich jest nie mniej.
Na lekcji historii dzieci w szkole podstawowej wyłuszczały mi,że każdy naród ma prawo do stawia pomników swoim bohaterom. To konstytuuje wspólnotę itp. itd. etc. Natomiast miały bardzo poważne wątpliwości, czy dany naród powinien stawiać pomniki zbrodniarzom, zbrodniarzom ówcześnie nie akceptowanym przez znaczną część tego narodu, i do ideologii których to zbrodniarzy część dzisiejszych sił politycznych odwołuje się w majestacie poparcia prezydenta i idzie pod tymi samymi hasłami. A w dniu wczorajszym, zdaje się, że na jednym z wieców pewna pani radna przypadkowo podparła się cytatem z samego Adolfa Hitlera. Serpico nie ma takich wątpliwości. Dla Serpico takie detale to kwestia resentymentów spod Cedyni :))
Ale najlepszy joke jest taki, że kiedy idzie o drugą stronę konfliktu, to Serpico co chwila pieje, że "...to przecież XXI wiek, że środek Europy, że umowy, że traktaty, że ideologia zła ..."
..... :))))))
Mając choć trochę zdrowego rozsądku nie można się aż tak zafiksować.Choć czytając wpisy takiego Tink-Tanku :)ogarniającego swym horyzontem sprawy geopolityczne/historyczne/militarne (z zastrzeżeniem, że wojskowym się nie jest choć się dobrze wie, że w sztabach wojskowych siedzą głównie durnie ( cytat z Serpico), a także z zakresu fizyki/socjologii/psychologii/ekonomii/wróżbiarstwa/turystyki/futurystyki, można odnieść wrażenie, że jednak można, a nawet trzeba.
|
|
Wysłane:
18 października 2014 23:24:36
serpico napisał(a):A z drugiej strony pewne zachowania Ukraińców gdzieś miały swoja praprzyczynę, a jak ktos jej szuka to zapraszam do lektury XVII w., jaki i XX w., ale o tym już pisaliśmy.... .... Zresztą powodów, każda ze stron ma wiele np ioh.pl/artykuly/pokaz/zdradzen... ale po co rozgladać się za siebie? Skoro się czepiam byle czego, to pociągnę temat bo przeczytałem skądinąd ciekawy i podlinkowany przez Ciebie art. Prof. Karpusa. Kłopot nie polega na tym, że ktoś o takich sprawach nie chce mówić, czy też chciałby umniejszać tragediom w nim opisanym (sam art. jest najlepszym dowodem, że tak nie jest). Ale na tym, że użycie go przez Ciebie jako argumentu na rzekomą symetrię krzywd (?)zadanych sobie nawzajem na użytek konkretnego zagadnienia - UPA, to zwykła manipulacja. Manipulacja, gdyż o aż tak wielkie nierozgarnięcie Ciebie nie podejrzewam. Jeśli czytelnik nie jest w stanie wiele zrozumieć z treści artykułu, to sam autor już we wstępie wyjaśnia, że dotyczy on "historii stosunków wojskowych" i tak powinien być w tym kontekście oceniany, ze wszelkimi jego bardzo przykrymi konsekwencjami, których należy się wstydzić. Ale Ty zestawiasz takie zagadnienie z czymś zupełnie innym. Z pewną wizją budowy nowego świata, nie poprzez meandry polityki/zakulisowe zdrady/potyczki/wiezienia, ale poprzez masową i totalną ekstreminację całych grup społecznych i narodowych. I tu jest Serpico Twój "myk". Serpico, towarzysze Doncow i Bandera różnili się od Hitlera i Stalina tylko tym, że nie dano im sprawować władzy. Natomiast trzeba im "pogratulować", że bez aparatu państwowego, tj. siłami partyzantki zorganizowali rzezie, których skalę powtórzono chyba dopiero w Ruandzie. Czytelnik forum sugeruję poczytać manifesty, dokumenty programowe, rozkazy, przemówienia i raporty samego Bandery i może dopiero później zastanowić się czy można te 2 sprawy oceniać dokładnie na tej samej płaszczyźnie jak sugeruje kolega Serpico.
|
|
Wysłane:
19 października 2014 14:39:47
Ammianus napisał(a): Zdaje się, że ktoś tu wspominał, że nasz internet jest zalany proPutinowskimi trollami. Czytając takie rzeczy jak powyżej, można spokojnie odnieść wrażenie, że proBanderowskich jest nie mniej.
Oczywiście, że Ukraińcy mi płacą za pisanie  Czasami hrywnami, a jak ich nie mają, to płacą w półtuszach wieprzowych. @Krewa Cytat:Ty naprawde nie dostrzegasz roznicy miedzy byciem potomkiem zbrodniarza a gloryfikowaniem zbrodniarza i obnoszenia sie z tym? Polacz sie z baza. Niech zdjęcie z Rosji będzie odpowiedzią: [IMG]images69.fotosik.pl/288/a270a7..."/> kliknij, aby powiększyć" title="Otwórz w nowym oknie" target='_blank'>   [IMG] images69.fotosik.pl/288/a270a7..."/> kliknij, aby powiększyć"/> kliknij, aby powiększyćA z merytorycznej dyskusji: Cytat:Ukraińscy ochotnicy zostali zaatakowani przez Rosjan koło miejscowości Pawłopol pod Mariupolem. W konsekwencji zlikwidowano ogniem artyleryjskim 32 żołnierzy Federacji Rosyjskiej. Ich ciała zostały odnalezione 16.10.2014. Przypominam, że oficjalnie trwa zawieszenie broni między Ukraińcami i Rosjanami. żródło: sprotyv.info/ru/news/6696-v-bo...vs Władimir sprzed kilku dni Cytat:Władimir Putin: nie uczestniczymy w konflikcie na Ukrainie Zresztą w samej Rosji też jest ciekawie: Cytat:Sobotni miting na Placu Suworowa w Moskwie, którego uczestnicy żądali uznania niepodległości Noworosji, zorganizowany przez rosyjskie organizacje patriotyczne – „Ruch za Donbas”, „Ruch Narodowo-Wyzwoleńczy”, „Euroazjatycki Związek Młodzieży” i moskiewskich zwolenników DNR. Władze Moskwy wydały zgodę na 5-tysięczny więc, tymczasem na placu pojawiło się tylko 200 osób – podaje rosyjska telewizja Dożdż. oraz Cytat:Przewodnicząca Komitetu Matek Żołnierzy w Kraju Stawropolskim na południu Rosji Ludmiła Bogatienkowa, która w sierpniu jako pierwsza poinformowała, że w walkach w ukraińskim Donbasie giną rosyjscy wojskowi, została aresztowana. Poinformował o tym Komitet Matek Żołnierzy w Petersburgu. To na tyle dzisiaj, bo Ukraińcy zalegają mi za ostatnie wpisy
|
|
|
|
Wysłane:
19 października 2014 15:12:42
Nie mogąc edytować poprzedniego postu, dorzucę wypowiedź lidera Prawego Sektora z dedykacją dla Ammianusa:
Edytowany: 19 października 2014 21:57
|
|
Wysłane:
19 października 2014 18:10:13
Dziękuję Serpico. Wypowiedź sprawia wrażenie szczerej a co najważniejsze spontanicznej. O mały włos, a udało by się uzyskać ów testament podczas zmieniania onucy przez Dymytra - wtedy może byłby bardziej wiarygodny ?
A ja Tobie zadedykuję rozwiązanie quizu ze skryptem rozmowy z poprzedniej strony. Rozmowa miała miejsce 25 lutego 2014 r. w restauracji "Turgieniew" przy ulicy Wielkiej Żytomirskiej 40 w Kijowie. Interlokutorzy: Dymytro Jarosz i Oleg Tiahnybok.
Zadzwoń do centrali i zapytaj o powód rozbieżności, zanim zaczniesz manipulować i cytować kłamstwa tylko jednej strony.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
20 października 2014 02:12:09
Brawo, Serpico! Zamieszczasz zdjecie z miejsca pochowku Stalina pod murem kremlowskim jako argument za gloryfikacja zbrodniarzy w Rosji. Ten "pomnik" stoi tam juz prawie 50 lat. Postaraj sie bardziej, a znajdziesz wiecej zdjec tego typu pomnikow. W muzeach, na prywatnych podworkach. Niedaleko od Kaliningradu facet w warsztacie samochodowym ma taki pomnik. W Czerniwciach na Ukrainie tez znajdziesz popiersie Stalina - na terenie zakladu dla osob chorych psychicznie. Byly tez proby ustawiania pomnikow w przestrzeni publicznej. Zazwyczaj inicjatorami i sponsorami takich inicjatyw byli komunisci lub osoby prywatne. W 2011 roku komunisci w Petersburgu postawili popiersie Stalina. Stalo niecala dobe - nie wszystkim przypadlo go gustu. Podobny los spotkal inne tego rodzaju inicjatywy.
Edytowany: 20 października 2014 08:34
|
|
Wysłane:
20 października 2014 21:11:17
Sytuacja w Donbasie zaczyna się zagęszczać. Zima, która dla Putina miała być zbawieniem, może okazać się być przekleństwem. Z nielicznych informacji wynika, że brakuje tam nie tylko żywności, ale górnicy, hutnicy i pracownicy ciężkiego przemysłu zagrozili strajkiem połączonym z okupacją budynków DNR. Brak wypłat, nie wypłacane emerytury i renty, brak jedzenia, a jeszcze jak dojdzie zimno, to terroryści/separatyści prócz wojska ukraińskiego będą mieli na głowie "miejscowych powstańców". Czas miał działać na korzyści Kremla, zaczyna być odwrotnie. Do tego dochodzą informacje nt. strat rosyjskiego wojska. Cytat:Ministerstwo Obrony Rosji przyznaje się do 900 zabitych, którzy w większości walczyli tam w wolnym czasie...natomiast rosyjska działaczka Elena Wasiljewa szacuje, że na Ukrainie poległo około 4360 rosyjskich żołnierzy. Jest też problem z ewidencją żołnierzy. Nie można ich oficjalnie ani uznać za dezerterów ani za urlopowanych ani też zwolnic ze służby kontraktowej gdyż nie ma kto podpisywać za poległych dokumentów. Jak wspominają anonimowi oficerowie rosyjscy w tej chwili idzie wymiana jeńców ale część ukraińskich jeńców wymienia się na ciała zabitych żołnierzy rosyjskich. Sporo trupów przybyło także w wyniku ostatnich walk o lotnisko w Doniecku. Anonimowy oficer mówi że nie może powiedzieć konkretnej liczby zabitych Rosjan w walkach o lotnisko ale jest ona nie mniejsza niż 200 trupów. Z militarnego punktu widzenia sytuacja zaczyna przypominać tę sprzed kilku miesięcy. Ukraińcy znowu zaczynają mieć przewagę w kilku istotnych punktach, ale może to się skończyć punktowym i silnym kontruderzeniem Rosjan. Zresztą Ławrow zdaje się rozwiewa wątpliwości: Cytat:Nie możemy utracić Ukrainy, bo Ukraina to nie grupa osób, która dokonała przewrotu i przejęła władze, to nie ci naziści, którzy nadal maszerują w Kijowie i innych dużych miastach, niszczą pomniki i wychwalają nazistowskich sługusów. Ukraina to nasz najbliższy, bratni naród... Kiedy Europa jednoczy się przeciwko Rosji, źle się to kończy dla całego kontynentu. Stanowisko jest jasne. Nie oddacie Ukrainy, będziecie mieli wojnę. To już nie groźba, a obietnica.
Edytowany: 20 października 2014 21:18
|
|
Wysłane:
20 października 2014 23:19:58
siekoo napisał(a):moja odpowiedz - Majdan ma swoje konsekwencje i to co sie stalo wpisuje sie w nie. vs. Cytat:Putin chciał, by Polska wysłała wojsko na Ukrainę. Żeby wzięła udział w jej rozbiorze. Wiedzieliśmy, że myśli o takim scenariuszu od lat. Jedną z pierwszych wypowiedzi Putina podczas wizyty Tuska w Moskwie (2008 rok) była ta, że Ukraina jest sztucznym tworem państwowym, a Lwów to polskie miasto, a więc czemu nie mielibyśmy uporać się z tym razem Masz duże rozbieżności czasowe z b. szefem MON i MSZ. Majdan 2013 vs 2008 rok. Zakładam, że wysuwając takie tezy, masz lepsze źródła niż były szef tychże resortów. Ależ przecież to wina Majdanu.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 października 2014 07:44:51
Serpico, Zgodnie z regulaminem forum nalezy uzupelniac cytaty linkiem. Nie wstydz sie, to tylko wyborcza przeciez. Nie rozumiem dlaczego glupia plotke serwujeszjako fakt. Przy okazji chcialbym dowiedziec sie - ile osob zginelo w walce o lotnisko? 15 pazdziernika rzucales tutaj tysiacami ofiar, teraz setkami. Co bedzie za tydzien?
|
|
Wysłane:
21 października 2014 09:13:21
Krewa, cytaty pochodzą z kilku źródeł: pap, wp, tvp, gazeta, fb, czy Russian Today: http://russian.rt.com/article/55118Cytat:Przy okazji chcialbym dowiedziec sie - ile osob zginelo w walce o lotnisko? 15 pazdziernika rzucales tutaj tysiacami ofiar, teraz setkami. Co bedzie za tydzien? Rosjanie sami nie wiedzą ilu ich tam zginęło. Informacje zbierane są z netu, bo przecież nie sądzisz, że Ławrow wyjdzie i oznajmi z dokładność ilu ich tam zginęło. Przecież nie mogli zginąć na lotnisku w Doniecku, jak ich tam nie ma i nie było  Tu lista Rosjan, którzy zginęli na Ukrainie (cześć z przynależnością jednostek wojskowych w jakich służyli) zbierana przez rodziny i przechowywana w chmurze: drive.google.com/file/d/0B0cAb...a tu informacje zbierane na fb przez bliskich: www.facebook.com/groups/gruz20...Relacje z lotniska w Doniecku są dostępne na fb od żołnierzy tam walczących, zaśmiecał nie będę. Jeden z nich: https://www.facebook.com/sergei.loikoJednym słowem: szacują straty (po stronie terrorystów/separatystów) w setkach, choć niektórzy mówią o liczbie przekraczającej 1 000. Jak wiesz liczby te są ciężkie do zweryfikowania, bo choć giną na Ukrainie, to są chowani w Rosji. A na sam koniec historia chłopaka, lat 18 z Rosji, którego zwerbowali, zginął w okolicy Ługańska www.novayagazeta.ru/politics/6...
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
21 października 2014 12:18:17
@Serpico, gdzie widzisz rozbieżności? I dlaczego Putin nie zajął Ukrainy w 2008 lub rok później? I od kiedy kalasz się czytaniem RT? I chyba nie odmawiasz mi prawa do posiadania własnych poglądów? Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
21 października 2014 13:13:41
@ siekoo Cytat: I dlaczego Putin nie zajął Ukrainy w 2008 lub rok później? Bo jak każdy dyktator, lubi stroić się w piórka legalisty i udawać, że został do tego najazdu zmuszony przez okoliczności zewnętrzne, co niektórzy biorą za dobrą monetę. Plany najazadu istniały już dawno, trzeba je było tylko uruchomić... Zresztą, jak przeanalizujesz historię Rosji to okaże się, że Rosja (czy też ZSSR) praktycznie nigdy nie wypowiadała nikomu agresywnej wojny, zawsze działała " w obronie zagrożonej rosyjskiej państwowości" albo udzielając "bratniej pomocy zagrożonym przyjaciołom". A to, że rzeczywiste działania Rosji miały poza wojną sowiecko - hitlerowską najczęsciej charakter agresywny to już inna sprawa. Nie należy się dawać nabierać na to, co Rosjanie mówią - trzeba patrzeć na to, co robią "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
21 października 2014 13:36:20
siekoo napisał(a):@Serpico, gdzie widzisz rozbieżności? I dlaczego Putin nie zajął Ukrainy w 2008 lub rok później? I od kiedy kalasz się czytaniem RT? I chyba nie odmawiasz mi prawa do posiadania własnych poglądów? Czemu nie zajął Ukrainy w 2008? Infantylne pytanie. Powodów mogły być setki, ale być może nie zajął Ukrainy w 2008 roku, gdyż: - nadszedł kryzys gospodarczy, - ceny ropy spadły do 30$, - nie miał odłożonych "parę pięć złotych" na wojnę (prześledź jak w latach 2008-2013 wyglądał budżet Rosji, ile "odłożyli", jak rosły zasoby dolarowe etc) - sondował reakcje Zachodu (zapewne ta informacja "poszła w świat", między głowami państwa), - i jeszcze wiele innych rzeczy, takich o których np. wspomniał Szutnik. Spójrz na Chiny, mają tyle pieniędzy, armię i co? Rzucili się na Tajwan? Nie, czekają na dobrą okazję geopolityczną. Putin też czekał z gotowymi planami inwazji na Ukrainę. A tymczasem pojawiają się kolejne informacje (pierwszą wyczytałem już w weekend, ale nie pisałem), że u brzegów Szwecji leży na dnie Dymitr Doński, jeden z większych statków podwodnych Rosji z "ultranowoczesnymi" rakietami Buława. Czyżby powtórka jak z Kurskiem? twitter.com/intent/retweet?twe...Siekoo, gwoli ścisłości, czytam wszelkie media, ale to wśród inteligentnych ludzi chyba normalne. Nie odrzucam jakiejś gazety, czy TV, bo....Potrafię jednak złapać dystans do tego co piszą i jak piszą pewne ośrodki medialne (i na kogo zamówienie).
Edytowany: 21 października 2014 13:52
|
|