PARTNER SERWISU
mnsigjvf
100 101 102 103 104
baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 17 października 2014 11:38:09 przy kursie: 0,94 zł
Mogę się mylić ale LoF może być jednak sukcesem. Jeśli jakieś problemy z synchronizacją (chyba w wersji na PC) były "przejściowe" i dało się je usunąć - to mogą sprzedać ilość nawet większą niż S2. To pozwoliło by im spokojnie realizować produkcję kolejnych części gry. Oczywiście jeśli jakość gry się potwierdzi w komentarzach graczy. Jeśli w 6 mies sprzedadzą ponad 1,5mln szt to jest sens tworzyć kolejne części o których można przeczytać w mediach. Zakładając osiągnięcie tych 1,5mln i powiedzmy średnią cenę sprzedaży konsole/PC 170zł (przewaga konsol na Zachodzie) to mogą wyjść dobrze. Przy 1,5mln licząc spadek cen 20% po kilku miesiącach (śr 150zł) 40% dla Sony i dystrybucji =(90zł/szt) 30% podatków =60zł/szt 30% dla studia Niemcy pozostaje ok 45zł/szt czyli z 65-70mln zysku. Biorąc pod uwagę wypowiedź Spółki o zwrocie po 0,5mln (chyba podkolorowane) wygląda na to, że moja symulacja może być zbyt konserwatywna.
Wbrew wcześniejszym opiniom gra może być lepsza niż powszechnie sądziliśmy. Niewykluczone, że może "trzeba" będzie wejść aby coś zarobić. Pozostaje jedno ale - jaki będzie odbiór i komentarzy po premierze i czy spółka będzie potrafiła odpowiednio wypromować tytuł o ile nie będzie zastrzeżeń do jakości.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

Bruce1981
0
Wpisów: 8
Wysłane: 17 października 2014 14:56:15 przy kursie: 0,94 zł
Jedna drobna korekta: przy sprzedaży pudełkowej % oddany wydawcy/dystrybutorom (Namco + sieci dystrybucji) będzie większy, niż 40 - raczej bliżej 60. Poza tym generalnie zgoda.

baks
152
Wysłane: 17 października 2014 16:10:07 przy kursie: 0,94 zł
Nie bawiłem się w szczegóły - bo nikt nie zna dokładniejszych poziomów % jakie kto dostaje bo to tajemnice handlowe. Pozwoliłem sobie na dość przybliżoną analizę sytuacji. Biorąc pod uwagę to, że nie jestem zaangażowany w spółkę, chyba pozwala mi w miarę obiektywnie ocenić możliwości stąd moja wypowiedź. Wielkości szacowałem według materiałów, które kiedyś czytałem o proporcjach kosztów zebrane przez jedną z gazet. Jak wiadomo są to duże przybliżenia. Tak samo zresztą jak wróżenie potencjalnych poziomów sprzedaży jeszcze przed premierą - i z tym się chyba wszyscy rozsądni zgodzą.
Co więcej naszła mnie niedawno dość ciekawa refleksja. LoF zbiera przed premierą coraz więcej pochlebnych recenzji. Może się okazać taktyka "gnojenia" gry przez część "recenzentów" mogła się przysłużyć grze i spółce. Biorąc pod uwagę fakt, że jak na razie CDRed zawodzi oczekujących na W3 - może się okazać, że LoF zyska na przesunięciu premiery na wiosnę bo zrobiło się miejsce na rynku. Mianowicie część graczy może zechcieć zagrać w LoF przez co dość wyraźnie może wzrosnąć sprzedaż gry. Wywnioskowałem to biorąc pod uwagę, że gry prezentują nieco zbliżone klimaty. Gracze pomimo nieco innego podejścia do realizacji , mogą zechcieć spróbować jak gra się w tą grę.
Warunek jest podstawowy - gra musi być płynna i stabilna bez większych widocznych ułomności. Musi zyskać pochlebne opinie. Uważam, że oceny na poziomie lub nieco powyżej 7/10 powinny być wystarczające do osiągnięcia dobrej sprzedaży (1mln) w 3 miesiące. Moim zdaniem byłby to spory sukces. Czy spółka temu sprosta - na razie chyba tak - a jak. Kluczowe jednak będzie właściwe wykorzystanie ostatnich dni przed premierą i 2 tygodnie po premierze.
Edytowany: 17 października 2014 16:16

baks
152
Wysłane: 17 października 2014 16:13:06 przy kursie: 0,94 zł
Bruce1981 napisał(a):
Jedna drobna korekta: przy sprzedaży pudełkowej % oddany wydawcy/dystrybutorom (Namco + sieci dystrybucji) będzie większy, niż 40 - raczej bliżej 60. Poza tym generalnie zgoda.

Jeśli sprzedałoby się 1mln wersji kolekcjonerskich to spółka mogłaby nie sprzedawać standardowych i tak zostało by im 200mln przed podatkiem - prawda ?

Bruce1981
0
Wysłane: 20 października 2014 12:24:44 przy kursie: 1,02 zł
Ale milion kolekjonerek to liczba zupełnie niemożliwa. Jednak dużo więcej sprzedaje się standardowych.
Poza tym ogólnie zgoda z wszystkim, co piszesz. Jeszcze dodam, że poza opóźnieniem Wieśka, największym "zewnętrznym" plusem do sprzedaży LotF jest opóźnienie Dragon Age 3. Gra miała pierwotnie wyjść przed LotF, a wyjdzie po.
Na minus natomiast zagrają świetne recenzje Shadows of Mordor. Gdyby ta gra nie wypaliła, LotF miałaby przed sobą plażę na rynku, ale tak się nie stało; metacritic 84/85/87. Ale to tylko jeden minus, więc jest nieźle. ;)

baks
152
Wysłane: 20 października 2014 14:09:06 przy kursie: 1,02 zł
Nie no spoko to była oczywiście polemika z Twoją wypowiedzią i nawet nikt w najśmielszych marzeniach nie brałby pod uwagę wyprodukowania czy sprzedania takiej ilości 2-3 razy droższych wersji.
Jednak z tego co czytałem już 2 dni temu sprzedały się wszystkie dostępne pakiety wersji limitowanej co świadczy do wzięciu na takie zestawy. Do premiery było jeszcze 10 dni. Nikt nie wie ile tego było ale wydaje mi się, że na pewno nie był to 1000 szt tylko raczej więcej. Szacowałbym na bliżej 10tyś. Sporo bardzo pochlebnych komentarzy. Wypowiedzi części recenzentów, że chętnie kupią pozostałe wydania mającej mieć podobno 3 części sagi. Może być ciekawie. Pytanie tylko czy atmosfera utrzyma się po premierze. Cały czas sprawa ilości sprzedaży jest raczej trudna do oszacowania. Wydaje się, że jednak w ostatnich dniach atmosfera wokół gdy się wyraźnie poprawiła. Co może nakręcić sprzedaż. Jeśli opinie utrzymają się na poziomie pojawiających się w przedziale 6/10 - 7/10 to zapewne skusi sporo fanów W3 do zagrania w okresie świątecznym w LoF.
Jakiś czas temu byłem dość sceptyczny do spółki po paśmie słabych gier. Nawet Sniper 2 utopiony w słabych komentarzach jednak sprzedał się nad wyraz dobrze. W tej sytuacji LoF może odnieść tym większy sukces - choć nie mówię, że na pewno. Dużo jednak na to wskazuje. Można spółkę lubić lub nie ale trochę zarobić można zawsze na każdej.
Problemem zawsze pozostaje tylko poziom wejścia i wyjścia - nieprawdaż ?

Bruce1981
0
Wysłane: 20 października 2014 17:58:42 przy kursie: 1,02 zł
Nie da się ukryć. :) Co do recenzji, spodziewałbym się raczej rzędu 7-8, niż 6-7. Zdecydowanie może być ciekawie. :)

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 21 października 2014 14:13:03 przy kursie: 1,14 zł
Może LoTF to jednak jakaś jaskółka, która przekona rynek, że CIG umie robić gry które się sprzedają? Podobnie jak koledzy wyżej, rynek chyba spodziewał się gry dobrej, ale nie bardzo dobrej, z ocenami rzędu 6-8/10. A tu proszę, pierwsza recenzja (ponąć na świecie) LoTF w grudniowym CD Action wynosi 9/10 link.

baks
152
Wysłane: 21 października 2014 16:36:03 przy kursie: 1,14 zł
Czytałem już gdzieś o tym widziałem także taką samą ocenę na jednym z zachodnich portali ale nie chciałem podgrzewać nadmiernie atmosfery aby nie zostać nazwanym "naganiaczem". Do niedawna CIG był brzydkim kaczątkiem i przed premierą nie ma co się nakręcać. Choć po ilości dobrych i entuzjastycznych wypowiedzi w stylu - kupię pozostałe gry z tej serii - wydało mi się, że gra ma dobry odbiór.
Zobaczymy jaka będzie reakcja po zagraniu w rzeczywistą grę. Jeśli wypali to sukcesem może być cała saga o której czytałem na którymś portalu w sobotę - niestety linka nie zapisałem z lenistwa a teraz nie kojarzę gdzie to było. Wydaje mi się, że akcjonariusze już zacierają ręce. Trudno spekulować o kursie ale wszystko wskazuje na bardzo zaawansowaną północ.

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 22 października 2014 08:50:42 przy kursie: 1,14 zł
Lords of the Risen – analiza techniczna CI Games w porannym Wykresie dnia.

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/l...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

baks
152
Wysłane: 23 października 2014 12:58:42 przy kursie: 1,11 zł
Myślę, że to kogoś może zainteresować link ze strony CHIP do testu LoF przez znanego testera gier
www.chip.pl/news/rozrywka/gry-...

baks
152
Wysłane: 23 października 2014 13:24:17 przy kursie: 1,11 zł
Nie wiem czemu nie działa edycja
Zamieszczam opis z artykułu

Jeśli nadal zastanawiacie się, czy warto kupić ten tytuł, to nagranie powinno was przekonać.
Lords of The Fallen: pięć godzin z rozgrywki
Lobos Jr. - popularny streamer, znany ze swoich wyczynów w Dark Souls otrzymał pozwolenie na transmisję prawie 5 godzin rozgrywki z Lords of The Fallen. Gra zapowiada się znakomicie.

Zobacz więcej: www.chip.pl/news/rozrywka/gry-...
Na powyższym nagraniu znajdziecie prezentację wszystkich trzech klas dostepnych w grze: wojownika, kapłana i łotrzyka. Na powyższym nagraniu (oraz po pierwszych 7 godzinach z naszą kopią recenzencką) gra zapowiada się świetnie i coś nam mówi, że będzie jednym z hitów, jeśli chodzi o końcówkę 2014.

Zobacz więcej: www.chip.pl/news/rozrywka/gry-...

tu jest link do całego artykułu
www.chip.pl/news/rozrywka/gry-...

baks
152
Wysłane: 27 października 2014 10:34:32 przy kursie: 1,09 zł
Ciekawy artykuł klimacie gry w LoF, opis wrażeń i przeżyć czekających w grze - dość ciekawie się zapowiada możliwość pogrania.

Tydzień z Lords of the Fallen: - świat gry i przedstawienie głównego bohatera
www.gram.pl/artykul/2014/10/25...

baks
152
Wysłane: 28 października 2014 10:27:38 przy kursie: 1,09 zł
Widzę tu straszna cisza tylko ja przeglądam ten wątek a inni nabrali wody w usta - czyżby wszyscy się bali kompromitacji w przypadku nietrafnej oceny gry ?
Po przeczytaniu tej recenzji sam zdecydowałem się na zakup tej gry - poważnie !! Choć nie jestem fanem żadnych wymagających gier a z gier dotychczas jeśli już czasem w coś zagram to najczęściej w prehistoryczną Civ 2 !! To coś chyba jednak chciałbym zobaczyć i poczuć ..!

Dark Souls po polsku?
http://pclab.pl/art60244.html

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 28 października 2014 10:44:47 przy kursie: 1,09 zł
@baks

dawno napisałem że gra jest fajna i na pewno będzie się bardzo dobrze sprzedawała. Pierwszy taki produkt w wydaniu CIG. Tyle że firma ma juz teraz bardzo duże długi i nie wierzę że ta gra odmieni kondycję finansową AŻ TAK żeby uzasadnić to jakimś mocnym wzrostem kursu.

Bądźmy realistami: jak zrobią 2-3 takie produkty, pewnie będzie uzasadnienie do dużych wzrostów. Za rok-dwa. Póki co raczej tylko odsuwają widmo bankructwa do następnego produktu, który też bezwzględnie musi im bardzo dobrze wyjść.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 28 października 2014 10:47

baks
152
Wysłane: 28 października 2014 12:17:13 przy kursie: 1,09 zł
Nie będę polemizował z Tobą - bo jest to trochę jak z piłkarzami niemieckimi .. ktoś gra ładnie ale na końcu i tak wygrywają Niemcy (tak było na szczęście do ostatniego meczu naszych ):)
Z polemikami z Tobą jest podobnie - przez długi czas nauczyłem się, że w swoich wypowiedziach "prawie" zawsze masz rację - i nie jest to wazeliniarstwo.
Nie przesądzam o dalszych ich losach (firmy) - biorąc jednak pod uwagę ostatnią wypowiedź ich prezesa być może wiedzą co i jak dalej robić. Gra wyraźnie lepsza niż każdy z poprzednich produktów powinna im pozwolić na opanowanie sytuacji i pójście "lepszą" drogą.
Wydaje mi się, że gra powinna dobrze się przyjąć i sprzedać - sądząc chociażby o małej bazie tytułów na nowe konsole. Gra ma owszem jeszcze sporo do zrobienia ale postęp jest niebagatelny. Prawdopodobnie są o przygotowaniu kolejne części i nowe produkty.
Jeśli - podkreślam raz jeszcze JEŚLI podejdą na prawdę z podobnym zaangażowaniem jak do LoF do kolejnych produkcji to mogą wypłynąć.
Jeśli nawet gra będzie dużym lub bardzo dużym sukcesem komercyjnym a kolejne produkcje zostaną przyjęte tak jak EF czy inne o których już nawet nie pamiętam to niewątpliwie polegną.
Jeśli palma po ewentualnym sukcesie im nie odbije jak wtedy gdy mieli 70mln w kasie to mogą pójść drogą CDR a może i większy sukces. Nie przekreślam ich chociażby dlatego, że to byłoby kolejne studio po CDR i 11bit, które odniosłoby sukces na rynku. 11bit sukces jest na razie mały ale utrzymują niezła formę - może uda im się przenieść bardzo dobrą jakość na większe tytuły - może TWoM?

baks
152
Wysłane: 28 października 2014 13:25:59 przy kursie: 1,09 zł
Na razie recenzje są lepsze niż się spodziewałem. Biorąc pod uwagę wcześniejsze info o jakiś problemach synchronizacji, samoistnym zamykaniu się gry (choć to pewnie sprawy sprzętowe lub drobny bug) spodziewałem się not około 6 w zachodnich mediach.
Średnia ocen jest bardzo przyzwoita jak na razie przynajmniej tutaj i na razie
www.metacritic.com/game/pc/lor...
Średnio 75 od fachowców i 7,7/10 od graczy wygląda dobrze.

maciek1989
2
Wpisów: 42
Wysłane: 28 października 2014 14:23:08 przy kursie: 1,09 zł
kurs 11zł ilość akcji 14mln średnioroczne zyski 10-15mln zł (myślę że są jak najbardziej realne do utrzymania w najbliższych latach), c/z=10-15

-plus mają markę która nie wygląda na jedno strzał

myślę że jeszcze nie pora wychodzić. na tle sektora nie wygląda to źle.Whistle

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 28 października 2014 15:06:34 przy kursie: 1,09 zł
Spółek z tego sektora nie ma sensu porównywać pod względem średnich wartości sektora, bo ich szanse na sukces nie zależą od kondycji sektora, a jedynie samej spółki. To pewien rodzaj sztuki. To tak samo jakby obraz własnego dziecka porównywać do cen sprzedaży dzieł Rembrandta, Goyi, Renoira czy Picassa. Każdy jest potencjalnym milionerem. Wystarczy sprzedać ;)
Edytowany: 28 października 2014 15:09

baks
152
Wysłane: 28 października 2014 15:17:09 przy kursie: 1,09 zł
Myślę, że jeśli ktoś czaił się i trafił z kupnem akcji poniżej 8zł to przyzwoicie zarobił i niejeden mógłby faktycznie wyjść i pewnie byli tacy. Trudno przesądzać o sprzedaży zanim się zaczęła. Jakieś pierwsze wrażenia graczy zza oceanu ( bo to oni będą kluczowi) poznamy dopiero "nad ranem" a jakieś szacunkowe pierwsze i kolejne szacunki późniejszych sprzedaży poznamy za kilka dni i tygodni.
Nie liczyłbym na (jak pisze Scarry) gwałtowny wzrost wyceny akcji powyżej 20zł czy nawet do historycznego szczytu 36zł - przynajmniej w najbliższych tygodniach. Choć pierwszego poziomu nie można całkowicie wykluczyć. Wszystko zależy jednak od reakcji i decyzji graczy. Jeśli nie będzie jakiś obsów to gra całkiem spokojnie może sięgnąć poziomu Snipera 2. Jakieś konkretniejsze perspektywy sprzedaży są możliwe do oceny zapewne w przyszłym tygodniu. No chyba, że prezes wystąpi gdzieś i powie, że już sprzedali 1 mln a na następny ma potwierdzone zamówienia. To mogło by dość istotnie zmienić wyceny akcji - tyle, że nie zawsze trafiał ze swoimi opiniami. Chociażby szacowany poziom sprzedaży S2 - został osiągnięty ale później i w nieco niższych cenach.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CIGAMES

100 101 102 103 104

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,160 sek.

fgzcuvnw
bearslsj
upwxtekh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cozvjwng
wwjqxegl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat