0 Dołączył: 2012-04-18 Wpisów: 106
Wysłane:
24 października 2014 20:36:07
przy kursie: 23,37 zł
Ale co mam Ci dogłębnie uzasadniać, nie rozumiem ? to że ulica sprzedaje ? czy to, że kupują instytucyjni ? najprościej jest wytłumaczyć to tak- fundusze które miały akcje Eko do tej pory zwiększyły pozycje, pojawiły się również nowe. nie zauważyłem natomiast, by sprzedawały.
|
|
0 Dołączył: 2010-02-18 Wpisów: 135
Wysłane:
25 października 2014 13:30:35
technicznie nie powinien schodzić poniżej 22 PLN na tygodniach bo tam wsparcie długoterminowe.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
25 października 2014 20:11:34
Pijaczysko napisał(a):Budowa fabryki w Astanie powinna zmierzać do rychłego zakończenia. Astana będzie konsolidowana od IQ15 i wtedy pesymiści dostaną permanentnego oczopląsu...
Ja bym taki pewny tego nie był... Dlaczego? Bo to zależy od cen po jakich spółki w Kazachstanie będą sprzedawać mikrosferę do EEX. Jeśli ta cena będzie niska, to ich zyski będą nieznaczące w stosunku do tych uzyskiwanych przez spółkę dominującą. Nawet cena rynkowa mikrosfery nie powinna także mieć istotnego wpływu, bo przecież to EEX tworzy wartość dodaną i ma wysokie marże prawda? Dodatkowo EEX przestanie pokazywać odsetki od spółek córek, bo przez wspomnianą konsolidację wyłączone zostaną transakcje międzygrupowe. Z tego powodu sam fakt konsolidacji wiele pewnie w wyniku nie zmieni, no chyba, że chodziło Ci o sam fakt uruchomienia zakładu w Astanie?
|
|
|
|
Wysłane:
25 października 2014 23:28:50
Teoretycznie możesz mieć Anty rację. Praktycznie wcale tak być nie musi. Fabryka w Astanie to prototyp, nie ma takiej drugie na świecie, więc nie wiemy jak to zadziała od strony biznesowej, dopóki nie pokaże się w raporcie. Ale przecież Eko nie będzie dostawać surowca za darmo. Eko Sphere Kz będzie zarabiało na sprzedaży surowca do Eko. To wcale nie musi być jakaś duża marża a spokojnie wystarczy by wygenerować sympatyczną kwotę, jeśli ilość surowca będzie znacząca. Wiemy, że Eko postawiło w BB nową linię produkcji, którą obsługuje jeden pracownik. Można zakładać, że know how będzie miało przełożenie również w przypadku fabryki w Astanie, więc spodziewam się obniżonych kosztów co wpłynie na zysk ESK. Ile ? nie wiemy ale dla zabawy można przyjąć, że na jednej tonie surowca ESK zarobi 50 euro. spokojnie można sobie policzyć przy 10k, 20k i 30k towaru jaki będzie zysk, oczywiście jeśli tyle będzie. Przypominam, że początkowo Eko zakładało poziom 12/15k surowca z Astany, potem po badaniach popiołu okazało się, że ilość mikrosfery do pozyskania może wynosić nawet 36k t/r. To dużo. Liczby robią się jeszcze bardziej sympatyczne, gdy dojdziemy do wniosku, że na podobnych zasadach mają pracować następne fabryki, a kolejna ma być na gres1, gdzie ostrożny szacunek mówi o 40/50k ton surowca. Tak naprawdę nie wiadomo ile ESK będzie zarabiało na tonie, wiemy jedynie, że cena surowca dla Eko ma być stała. Ale nie zapominajmy, że fabryka w Astanie została doposażona w suszarnię, ten fakt jest niedoceniany, a niesłusznie. I kolejny atut- uzyskanie możliwości wyeliminowania sezonowości produkcji, czyli coś na co czekaliśmy od dawna. Astana to taka trampolina, która wywinduje nas na zupełnie inny poziom działalności, trudny do oszacowania dla ogółu, dla śledzących branżę bardziej wyobrażalny. Jeśli wszystko zadziała jak należy.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
26 października 2014 10:46:07
Cytat:Fabryka w Astanie to prototyp, nie ma takiej drugie na świecie, więc nie wiemy jak to zadziała od strony biznesowej, dopóki nie pokaże się w raporcie. Ale przecież Eko nie będzie dostawać surowca za darmo. Eko Sphere Kz będzie zarabiało na sprzedaży surowca do Eko. To wcale nie musi być jakaś duża marża a spokojnie wystarczy by wygenerować sympatyczną kwotę, jeśli ilość surowca będzie znacząca. No pewnie, że nie będzie dostawać za darmo. Nawet powinno dostawać w cena rynkowych. Tylko, że marża do tej pory na mikrosferze powstawała w EEX po sortowaniu i uszlachetnianiu. To w tych procesach jest wartość dodana i kompetencje technologiczne. Jeśli założymy przez Ciebie podaną liczbę czyli 50 Eur zysku na tonie to przy 36 tys. ton będzie to 7,2 mln zł, ale na EEX, przypadnie tylko 3,6, czyli jak napisałem to kropla w morzu oczekiwań co do samego EEX. No i od tego jeszcze trzeba odjąć przychody z odsetek, bo te znikną na podstawie konsolidacji. I owszem zakładamy przy tym maksymalne wykorzystanie mocy produkcyjnych, a jak pisałem wcześniej może być z tym problem. Dla mnie większym ryzykiem będą teraz klienci EEX, a nie dostawcy. Spadek cen ropy na światowych rynkach wzmaga jeszcze te obawy. Zauważmy, że firmy z USA zaczynają powoli szukać oszczędności. Rezygnują z ceramiki na rzecz piasku. Podobne zjawiska mogą i ile już się nie dzieją jeśli chodzi o płuczki wiertnicze i inne sfery wykorzystania mikrosfery.
|
|
0 Dołączył: 2012-01-28 Wpisów: 20
Wysłane:
26 października 2014 13:44:10
tak laicko wtrące swoje grosze skoro finanse Polski i Kazachów mają być skonsolidowane to bilans zysku pozostanie bez zmian ? sprawa odbiorców jest płynna jak ceny ropy , rynek potencjalnych odbiorców jest dosć szeroki....
|
|
PREMIUM
Wysłane:
26 października 2014 16:43:22
Może sie tak właśnie zdarzyć, a właściwie że ich konsolidacja nie wpłynie znacząco na rzis. Trzebaby znać rentowność spółek kazachskich. Przy założeniu marży 10 proc. netto ich zyski na tonie bada wielokrotnie niższe niż eex, a eex będzie przecie także przetwarzał surowiec spoza własnych instalacji. Dodatkowo odpadnie zysk wykazywany do tej pory na pożyczkach
|
|
Wysłane:
26 października 2014 17:47:15
Zatem niedzielnie podywagujmy, choć dywagacje takie mają więcej wspólnego z bajkami niż z rzeczywistością, to przecież wiadomo wszem, że w każdej bajce ziarno prawdy wszak jest... ;) O tym , że nowa fabryka w Astanie jest kluczem w rozwoju Eko wiadomo. Ale czy jest już dziś "policzalna" ? Da się coś w miarę zbliżonego do stanu faktycznego założyć ? spróbuję. Po pierwsze, trzeba by oszacować koszty działalności samej fabryki. Ile może kosztować w przeliczeniu na 1/t surowca dzierżawa, woda, prąd, wynagrodzenia, amortyzacja...itd ? Nie wiem, i nie chce mi się wyszukiwać cen w Kazachstanie, by oszacować koszty. Założę dwie wersje, jedną wg mnie prawdopodobna i drugą dla malkontentów. A i B. Na czym będziemy oszczędzać ? na kosztach pracy jak najbardziej, bo na zmianę nie potrzeba będzie dużej ilości pracowników. A jeśli faktem okaże się, że wystarczy tylko jeden na zmianę, to niczego lepszego się nie spodziewam. Założę, że koszty miesięczne w wys 100 tys euro są wystarczające , dla pewności dołożę jeszcze połowę. 150 tys na miesiąc , co daje 1,8 mln euro rocznie. Niech to będzie nasza wersja A. Dla malkontentów podwajamy kwotę, by uzyskać wersję B- 3,6 mln euro/r. Mamy więc bajkowo zobrazowane koszty działalności fabryki. Teraz surowiec trzeba dostarczyć do Bielska. Tu akurat wymyślać niczego nie trzeba, koszt transportu kontenera 20/25 t. z Kazachstanu do Polski wahają się w granicach 1600/1800/2000 euro. Czyli w przybliżeniu mamy 100 euro za tonę. W wersji A założę, że zgodnie z zapowiedziami, wybudowanie suszarni spowoduje zmniejszenie kosztów transportu o 30/40%. Przyczyna jest oczywiście prozaiczna i znana- nie wozimy wody tylko surowiec suchy. Czyli koszt transportu na tonę niech będzie 70 euro. W wersji B niech pozostanie na 100. Policzmy. Ilość mikrosfery jaka można uzyskać rocznie, to wg badań maksymalnie 36.000 ton. koszt działania fabryki A-1,8 mln. B-3,6 mln.
Czyli 50 euro/tona- A i 100 euro/ tona - B
Transport.
A-70 euro/t - 2,5 mln euro B-100 euro/t- 3,6 mln euro.
tak więc w wersji A mamy 1,8 + 2,5 = 4,3 mln. w B - 3,6 + 3,6 = 7,2 mln.
Czynnik decydujący - cena zakupu.
Ceny mikrosfer są różne w zależności od wielu zmiennych. Kształtują się na różnych poziomach dla naszych bajkowych potrzeb poziom średni od 400/500 euro/t będzie w sam raz. Jeśli przyjmiemy tylko 400 euro, to: w A mamy 400-50-70= 280 euro/t w B mamy 400-100-100=200 euro/t
To tylko nic nie znaczące dywagacje, jak najbardziej ale bajkowo rzecz biorąc, na tonie ESK zarabia w wersji A 280, lub w B 200 euro /t. Czy rzeczywiste wyliczenia będą znacznie odbiegać od przytoczonych nie wiemy, okaże się to dopiero w przyszłym roku. Czy powinny znacznie od nich odbiegać ? Więcej ? Mniej ? Niech każdy sobie odpowie sam. Na koniec najważniejsze- nowa fabryka na Gres1- tam szacunki mówią nam, że będzie 40/50 tys ton/r, ostrożne szacunki, gdyż dokładne badania potrwają kilka miesięcy. Ale nie sądzę, by w ich wyniku ilość surowca mogła się zmniejszyć, wręcz przeciwnie. Gres1 ma stać za rok. I działać.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
26 października 2014 20:46:12
Ech... Z raportu i danych prezentowanych przez EEX wynika co innego :) Sławetna nota analityczna: www.ekoexport.eu/images/pliki/...Wolumen sprzedaży za 2013 r. - 10 tys. ton Sprawozdanie zarządu za 2013 r. www.ekoexport.eu/images/raport...Koszt materiałów i Energii za 2013 r. 12,1 mln zł. Daje to cenę zakupu mikrosfery przez EEX na poziomie: 12 100 000/10 000 = 1210 zł/T, czyli przy średnim kursie 4,1 302 Eur/T I taką należałoby przyjąć jako maksymalną cenę sprzedaży przez spółki Kazachskie. Dalej wiemy, że zakład miał kosztować 5 mln Eur, ale z komunikatu: www.ekoexport.eu/Default.aspx?...wiemy, że to już ca 25 mln po odliczeniu kosztów projektu i patentu, a to jeszcze nie wszystko, bo zakład nie jest ukończony. Ile wyniesie ostatecznie? 30 mln? Zakładam, że w tej kwocie się zamkną. To gołe wydatki na zakład do amortyzacji. Przy założeniu średniego okresu użyteczności ekonomicznej na 10 lat dostaniemy z tego 3 mln zł kosztów rocznie. dzieląc to na 20 tys. rocznej produkcji (bo ja wolę konserwatywne podejście, a nie maksymalne wykorzystanie, maksymalnego szacunku zdolności) dostaniemy 150 zł na tonę. także dla spółki zostanie 1060 przed odliczeniem kosztów pracowniczych, kosztów dzierżawy, kosztów energii itd. ile ich może być? Nie wiem i nie będę strzelał, ale z Twoich wyliczeń wynikałoby, że produkcja nieuszlachetnionej mikrosfery jest tak samo rentowna jak proces jej ściągnięcia, suszenia sortowania i uszlachetnienia... Mało prawdopodobne.
|
|
Wysłane:
26 października 2014 21:31:10
Tak to już jest w bajkach są mało prawdopodobne co najmniej :) Potrafisz ocenić prawdopodobne koszty Anty na podstawie danych archiwalnych. ;)
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 października 2014 12:13:19
przy kursie: 26,00 zł
Według Pana Zbigniewa Bokuna pomyliłem się w ocenie efektu konsolidacji spółek Kazachskich, bo one podobnie jak EEX będą miały bardzo wysokie rentowności.
|
|
Wysłane:
28 października 2014 12:56:19
Czy to znaczy Anty, że sprawdzałeś bajkową wersję u źródła, czy też po prostu coś Ci się przypomniało z przeszłości i naprowadziło Cię na ten wniosek ?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 października 2014 13:01:17
Staram się być dokładny i dociekliwy. :) Sprawdziłem u źródła, czyli zapytałem przy okazji rozmowy na inny temat z Panem Bokunem.
|
|
Wysłane:
28 października 2014 13:18:55
To dobrze, że potrafisz o tym napisać na forum niewielu potrafi się przyznać do pomyłki a co dopiero przyznać to publicznie, zwłaszcza jeśli chodzi o temat tak drażliwy jakim są możliwe przyszłe zyski.
Skoro p. Zbigniew zabrał w tej sprawie głos, to bajka przestaje być już bajką, staje się prawdopodobną możliwością... ;)
|
|
2 Dołączył: 2012-03-10 Wpisów: 31
Wysłane:
28 października 2014 23:22:12
anty_teresa napisał(a):Cytat:Fabryka w Astanie to prototyp, nie ma takiej drugie na świecie, więc nie wiemy jak to zadziała od strony biznesowej, dopóki nie pokaże się w raporcie. Ale przecież Eko nie będzie dostawać surowca za darmo. Eko Sphere Kz będzie zarabiało na sprzedaży surowca do Eko. To wcale nie musi być jakaś duża marża a spokojnie wystarczy by wygenerować sympatyczną kwotę, jeśli ilość surowca będzie znacząca. No pewnie, że nie będzie dostawać za darmo. Nawet powinno dostawać w cena rynkowych. Tylko, że marża do tej pory na mikrosferze powstawała w EEX po sortowaniu i uszlachetnianiu. To w tych procesach jest wartość dodana i kompetencje technologiczne. Jeśli założymy przez Ciebie podaną liczbę czyli 50 Eur zysku na tonie to przy 36 tys. ton będzie to 7,2 mln zł, ale na EEX, przypadnie tylko 3,6, czyli jak napisałem to kropla w morzu oczekiwań co do samego EEX. No i od tego jeszcze trzeba odjąć przychody z odsetek, bo te znikną na podstawie konsolidacji. I owszem zakładamy przy tym maksymalne wykorzystanie mocy produkcyjnych, a jak pisałem wcześniej może być z tym problem. Dla mnie większym ryzykiem będą teraz klienci EEX, a nie dostawcy. Spadek cen ropy na światowych rynkach wzmaga jeszcze te obawy. Zauważmy, że firmy z USA zaczynają powoli szukać oszczędności. Rezygnują z ceramiki na rzecz piasku. Podobne zjawiska mogą i ile już się nie dzieją jeśli chodzi o płuczki wiertnicze i inne sfery wykorzystania mikrosfery. Cytat:Zauważmy, że firmy z USA zaczynają powoli szukać oszczędności. Rezygnują z ceramiki na rzecz piasku. Podobne zjawiska mogą i ile już się nie dzieją jeśli chodzi o płuczki wiertnicze i inne sfery wykorzystania mikrosfery. dlatego mogą odchodzić od b. drogiej mikrosfery szklanej na rzecz mikrosfery ceramicznej, która jest wielokrotnie tańsza.
|
|
Wysłane:
29 października 2014 08:22:42
Oszczędności mogą poszukać na lądzie i to tylko tam gdzie nie wiercą za głęboko a formacje geologiczne pozwalają na zastosowanie piasku w złożu, bo strata na surowcu ( przepływ gazu ) z tego tytułu nie będzie duża. Tam gdzie jest głęboko oddziałują inne siły i piasek nie może mieć zastosowania, pozysk gazu byłby mniejszy, górotwór by to wszystko ścisnął i tyle byłoby ze złoża. Nie mówiąc już o wierceniu na wodzie, gdzie każda skucha to katastrofa ekologiczna. Od czasu katastrofy w Zatoce M nikt nie oszczędza już na kosztach wydobycia. I proppanty i mikrosfera będą miały zastosowanie jako towar premium i to się nie zmieni.
|
|
0 Dołączył: 2012-01-28 Wpisów: 20
Wysłane:
29 października 2014 19:29:09
przy kursie: 29,21 zł
A jakie Ty masz Anty jeszcze inne Tematy z Prezesem ......................miły wieczór :)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
29 października 2014 21:01:30
przy kursie: 29,21 zł
W kolejnym wydaniu planujemy artykuł nt rynku ropy i gazu. Poprosiłem o wypowiedź.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-10 Wpisów: 31
Wysłane:
4 listopada 2014 09:37:16
przy kursie: 33,15 zł
Dzis rozruch fabryki w Astanie Cytat:Zarząd Emitenta informuje, że w dniu 4.11.2014r. podjął decyzję o rozpoczęciu rozruchu linii technologicznej do pozyskiwania mikrosfery w Astanie w trybie sterowania ręcznego. info
|
|
0 Dołączył: 2012-10-10 Wpisów: 575
Wysłane:
28 listopada 2014 19:37:25
przy kursie: 28,16 zł
Ja mam pytanie do osób które od początku zainwestowały w Spółkę.
Co was skłoniło do zakupu spółki na samym początku ? Dlaczego akurat w tą technologię uwierzyliście ?
|
|