Temat:
HUBTECH
Dziś Hub Tech pokazał raport za IQ, prawie 12 mln. zysku, w kasie ponad 40 mln. zł, która/ile spółek na NC może pochwalić się takimi wynikami.
|
|
Temat:
XTB
... na świecach mamy dziś odwrócony młot, może to zwiastować koniec korekty związanej z przeszacowanymi wynikami analityków. Spółka zarabia dobrą kasę, a takie kwartały jak ten, zdarzały już się XTB i pewnie jeszcze będą nas zaskakiwać, ważne że kasa nie poszła w przysłowiowe błoto, tylko w marketing. Wszystko
|
|
Temat:
PEPCO
Wczoraj odbiliśmy od kreski z dwóch ostatnich dołków. Dziś przydałoby się to potwierdzić porządnym plusem, bo inaczej okaże się to fałszywką. Przy trzecim dotknięciu dolnego ograniczenia, co było 2 sesje do tyłu, statystycznie szansa na pogłębienie spadków wynosi 60%. Za wzrostami przemawia silny złoty i ruch w sklepach związku z rozpoczęciem roku szkolnego.
|
|
Temat:
PEPCO
Co Panowie fachowcy sądzą o możliwości formowania się drugiego ramienia ORGR ? Gdyby ta formacja się dokonała, to mamy zasięg ca. 36 zł.
|
|
Temat:
HUBTECH
Mnie zastanawia, stan posiadania akcji InventionBio przez Borutę, Ostatnio ogłoszono że BRU kupiła 60% pakiet ( nie wiadomo od kogo i kto objął emisję BRU ???) , a zapomina się o tym, że BRU posiadała przed przejęciem już 24% akcji InventionBio, o czym pisał (tabela) anty_teresa, w swoim omówieniu wyników po IIQ. Jak to jest, BRU kontroluje 84% akcji Invention Bio? czy 60%, taka zagwozdka.
|
|
Temat:
HUBTECH
darkol1912 napisał(a):Cześć AntyTeresa ,
Przyglądam się ostatnio fundamentom i biznesowi Boruty dlatego też kupiłem produkty w sieci drogerii ( jestem pod wrażeniem jakości produktów bio na bazie rzepaku ) Ponadto zauważyłem że są już we wszystkich sieciach a zarazem słyszałem wiele pochlebnych opini o produktach spółki. Uwzględniając dzisiejsze powtarzalne wyniki od 2 kwartałów ( 2 ostatnie kwartały z milionowym zyskiem ) i super pespektywy przed tym segmentem rynku plus nowe projekty np. w bio nawozy uważam za temat bardzo ciekawy.
Jak oceniasz raport po twojej ostatnio analizie która miała wiele wątpliwości co do biznesu spółki.
Pzdr Darek
....podpinam się pod pytanie i prośbę o analizę raportu za 3Q.
|
|
Temat:
XTB
👍
|
|
Temat:
XTB
...ja te 25 zł wziąłem z twojej ostatniej analizy i dlatego też to pytanie , czy ten poziom ma jakieś znaczenie.
|
|
Temat:
XTB
krewa napisał(a):Nanako napisał(a):Nie wiedzę tej analizy ale co chcesz chłopie analizować jak kurs jest na historycznych maksach? Wszystko zalezy od tego co pokażą w raporcie. Słyszałeś o technice wyznaczania poziomów docelowych w przypadkach, gdy kurs kreśli ATH? Chłopie? .... czy poziom ca.25 zl. można traktować teraz jak swego rodzaju wsparcie? czy przy dalszej korekcie/chłodzeniu poziom ten nie ma znaczenia?
|
|
Temat:
RAFAKO
RFK dogadalo się z Tauronem co do inwestycji w Jaworznie. Coś mi się wydaje, że awaria nie jest tak poważna, bo prace mają być skończone do 15 listopada. www.wnp.pl/budownictwo/rafako-...Jeśli dogadali się z Tauronem, to zakładam że są już jakieś ustalenia co do pakietu PBG. Bo zakładam że bez uzgodnienia przejęcia przez państwo akcji RFK nie byłoby podpisanego aneksu. Można przypuszczać że awaria Jaworzna była celową, w celu wyciągnięcia RFK z upadającego PBG. ale to są gdybania. Informacja b. dobra, teraz pozostało nam czekać na kupca i cenę za akcję. Zagrożeniem do małych inwestorów może być emisja ratunkowa, ale to też jest gdybanie.
|
|
Temat:
RAFAKO
... świeczka tygodniowa jest imponująca, wolumen rekordowy. Czyli droga do 2.28 wg. analizy krewy jest otwarta. Niezbędne jest, żeby ze spółki płynęły dobre sygnały w związku z aneksem z Tauronem i ofertą/mi na pakiet PBG.
|
|
Temat:
MERCOR
|
|
Temat:
MERCOR
ok
|
|
Temat:
MERCOR
... dzieki za omówienie raportu za IQ, został nam jeszcze ten za IIQ
|
|
Temat:
MERCOR
|
|
Temat:
LESS
... nie jest tak źle, jak na pierwszy rzut oka wygląda Cytat: Cytat: W czwartym kwartale 2014 koszt własny sprzedaży spadł do 95 mln pln ze 110 mln PLN w 2013 roku, przy 10,5% wzroście sprzedaży. Można zauważyć pierwsze efekty realizacji programu redukcji kosztów, który będzie oczywiście kontynuowany w kolejnych kwartałach.
wpadnie jeszcze kasa za kable, zmniejszą się długi. no i jeszcze to, Cytat: Zarząd Groclin S.A. z siedzibą w Grodzisku Wielkopolskim postanowił opóźnić przekazanie informacji o prowadzeniu rozmów w sprawie pozyskania strategicznego inwestora, którego siedziba zlokalizowana jest na terenie jednego z państw Unii Europejskiej. Strony w dalszym ciągu nie osiągnęły porozumienia we wszystkich istotnych dla transakcji sprawach, a przeprowadzenie samej transakcji wymaga dalszych analiz oraz uzyskania zgód właściwych organów. Przekazanie informacji do publicznej wiadomości mogłoby negatywnie wpłynąć na przebieg i wynik rozmów, a także naruszyć słuszny interes emitenta. Opóźnienie przekazania informacji nie spowoduje wprowadzenia w błąd opinii publicznej. Zarząd emitenta zapewnił zachowanie poufności informacji o prowadzeniu negocjacji i ich przebiegu. Informacja o zawarciu umowy zostanie przekazana podmiotom, o których mowa w art. 56 ust. 1 ustawy o ofercie… do dnia 28.02.2015
może czeka nas jutro niespodzianka.
|
|
Temat:
EFICOM
Magiel napisał(a):Ja tam się nie ekscytuję ale porównanie Sinersio do garażu Pana Cześka to chyba lekka przesada :) Firmy chwalą się tym, że w swoje usługi opierają na pewnych rozwiązaniach np: www.bonair.com.pl/oferta/uslug...Gdzieś też czytałem (nie mogę teraz namierzyć), że pod względem zastosowanych rozwiązań jest to jedno z najnowocześniejszych data center w Polsce. ...nie mamy się czego wstydzić, jesteśmy nawet lepsi od Amazonów itp. przykładami są Pilab i Oktawave tech.wp.pl/kat,130036,title,Ok...Sinersio, jak sami podają jest nowocześniejsze i zapewnia wyższy poziom zabezpieczeń jak np. taki Amazon.
|
|
Temat:
LESS
... można poprosić ,,stockowego,, specjalistę od AT o komentarz
|
|
... spadek dochodów firm wydobywczych, może być/jest dla nas ,,wodą na młyn,, Firmy zaczną ciąć koszty, gdzie się da i to w prawdziwie amerykańskim stylu. Jedną z możliwych form oszczędności może być zastąpienie szklanych mikrosfer, które są o wiele droższe i częściej stosowane w mieszankach betonowych poprzez nasze ceramiczne kulki. Wystarczy wejść na stronę 3M i porównać ich ceny z naszymi. Liczę na to że Bokun nie da się wydymać ,,ósrańcom,, i nie zacznie obniżać im ceny, a nam zyski ;) Potrzeba trochę czasu, by nafciarze opracowali nowe mieszanki betonowe z większą zawartością naszych kulek. Ale do tego potrzebna, na początek jest Astana, która ma chodzić jak szwajcarski zegarek i produkować towar z najwyższej półki. Potem Gres ;) ,za rok wszystko będzie jasne, a akcje trzeba mieć już teraz ;)
|
|
Temat:
EKOEXPORT
anty_teresa napisał(a):Cytat:Fabryka w Astanie to prototyp, nie ma takiej drugie na świecie, więc nie wiemy jak to zadziała od strony biznesowej, dopóki nie pokaże się w raporcie. Ale przecież Eko nie będzie dostawać surowca za darmo. Eko Sphere Kz będzie zarabiało na sprzedaży surowca do Eko. To wcale nie musi być jakaś duża marża a spokojnie wystarczy by wygenerować sympatyczną kwotę, jeśli ilość surowca będzie znacząca. No pewnie, że nie będzie dostawać za darmo. Nawet powinno dostawać w cena rynkowych. Tylko, że marża do tej pory na mikrosferze powstawała w EEX po sortowaniu i uszlachetnianiu. To w tych procesach jest wartość dodana i kompetencje technologiczne. Jeśli założymy przez Ciebie podaną liczbę czyli 50 Eur zysku na tonie to przy 36 tys. ton będzie to 7,2 mln zł, ale na EEX, przypadnie tylko 3,6, czyli jak napisałem to kropla w morzu oczekiwań co do samego EEX. No i od tego jeszcze trzeba odjąć przychody z odsetek, bo te znikną na podstawie konsolidacji. I owszem zakładamy przy tym maksymalne wykorzystanie mocy produkcyjnych, a jak pisałem wcześniej może być z tym problem. Dla mnie większym ryzykiem będą teraz klienci EEX, a nie dostawcy. Spadek cen ropy na światowych rynkach wzmaga jeszcze te obawy. Zauważmy, że firmy z USA zaczynają powoli szukać oszczędności. Rezygnują z ceramiki na rzecz piasku. Podobne zjawiska mogą i ile już się nie dzieją jeśli chodzi o płuczki wiertnicze i inne sfery wykorzystania mikrosfery. Cytat:Zauważmy, że firmy z USA zaczynają powoli szukać oszczędności. Rezygnują z ceramiki na rzecz piasku. Podobne zjawiska mogą i ile już się nie dzieją jeśli chodzi o płuczki wiertnicze i inne sfery wykorzystania mikrosfery. dlatego mogą odchodzić od b. drogiej mikrosfery szklanej na rzecz mikrosfery ceramicznej, która jest wielokrotnie tańsza.
|
|
Szutnik napisał(a):Czyli tak, jak przypuszczałem, gdzieś tu o tym pisząc parę dni temu - tzw dystrybucja pod górkę, robiona na sile rynku, przez przestraszonych wizją hiperboli zarządzających. ... jedni zarządzający kupują, a inni sprzedają
|
|
2mek99 napisał(a):Szutnik napisał(a): Osobiście stawiam na istotny szczyt EEX pod koniec tego tygodnia (19-20.09). Argumentacja w mojej Wirtualnej Kronice, nie będe tego tu przekopiowywał. Też obstawiam szczyt w tych okolicach ale z zupełnie innego powodu. Osoby, które bardziej ufają analizie fundamentalnej wiedzą, że w przyszłym tygodniu jest wizyta firmy, która jest w stanie kupić połowę wolumenu EEX planowanych na kolejne lata. W zależności od komunikatu po Tej wizycie akcje będą się co najmniej trzymać na obecnym poziomie albo spadną. Wiele razy już tak było, że akcje rosły w oczekiwaniu na kluczowe dla rozwoju firmy momenty i dyskontowały je (zazywczaj zakładając pozytywny scenariusz). Jak będzie tym razem zobaczymy. Dla tych, którzy widzą efekt hossy i balona polecam prześledzić historię HTL. ... nie demonizowałbym wizyty Haliny w BB. Nic zapewne konkretnego nie zostanie podpisane, bo EEX nie może na teraz zapewnić tak dużych dostaw. Najbardziej istotnym newsem, jaki popłynie ze spółki, będzie informacja na temat Astany. Jeśli instalacja zostanie w tym roku ukończona, i co najistotniejsze testy wykażą że wszystko jest ok, wtedy nastąpi kulminacja wzrostów. Dla tych wzrostów nie widzę górnego ograniczenia (tylko bez szaleństw), bo jeśli to połączyć z zapowiedzią wypłaty dywidend na tak wysokim poziomie, znajdzie się wielu instytucjonalnych skłonnych dużo zapłacić za akcję. Dlatego też 19-20,09 posłuży do wysypania akcji przez ,,grajków,, ale na pewno nie zatrzyma karawany.
|
|
anty_teresa napisał(a):mirekb215 napisał(a): Czy można wytłumaczyć zwykłemu zjadaczowi chleba co to oznacza??? Jest to pozytywne czy negatywne dla spółki? To po prostu daje trochę ryzyka, że akcjonariusze założyciele mogą zarabiać na tych transakcjach. Proszę zauważyć, że nie znamy ani ceny nabycia udziałów w spółkach zależnych przez Prezesa, a jedynie ceny odkupu przez spółkę od Prezesa. Z wymianami akcji jest podobnie. Nie znamy ceny wymiany akcji EKO na akcje OMS, tylko cenę po jakiej sprzedawano akcje Ekoexport partnerowi, i po jakiej Ekoexport odkupiło akcje Omegi od założycieli. Istnieje więc możliwość, że akcjonariusze założyciele kupili po innych cenach akcje Omegi, a po innych sprzedali spółce. Podobnie mogło się tak stać ze spółkami zależnymi. Po raz kolejny mamy zaciemnianie obrazu przez Spółkę. Co innego mówi komunikat bieżący, a co innego faktyczny sposób realizacji. Czy tak powinno być w spółce publicznej? Z resztą jak się zerknie na wynagrodzenia zarządu i RN to też można mieć obiekcje. Niby pensje są śmiesznie niskie, ale członkowie dostają sztuczne umowy zarządu nad jakimiś projektami za które biorą już nie takie śmieszne kwoty. Te czynności powinny tak naprawdę leżeć w gestii zarządu... A zarząd mieć godziwe płace. To zupełnie zaciemnienie obrazu. Podobnie jak wspomniane transakcje wymiany. Zarząd eko zachowuje się jakby zupełnie nie wiedział, że są na rynku głównym warszawskiej giełdy, gdzie normą powinna być transparentność na której buduje się zaufanie. Kolejna sprawa. Konserwatywnie podchodząc do wycen, rozstrzygając wszystkie wątpliwości i niewiadome należałoby tak naprawdę koszty okresów powiększyć o wydatki na nabycie akcji Omegi. Dlaczego? Ano dlatego, że akcji tych łatwo nie da się sprzedać. Można co najwyżej zaproponować odkup partnerowi, albo stronie trzeciej Tyle, że jemu te udziały nie są zupełnie potrzebne. Nie da się także przeprowadzić testu na utratę wartości, bo zarząd EKO nie udostępnił ani bilansu zamknięcia roku 2012, ani rachunku wyników biegłemu. Akce te równie dobrze mogą mieć wartość 120tyś, a nie 1,2M. O dywidendzie do posiadanych akcji Omegi też nie słyszałem... Tak należałoby postąpić w przypadku konserwatywnej wyceny. Rzeczywistość może oczywiście być inna, ale... To wszystko można nazwać ryzykiem korporacyjnym w spółce, które powinno kazać inwestorom zwiększać oczekiwaną stopę zwrotu, a więc i stopę dyskontową. ... a na jakiej podstawie twierdzisz że są w posiadaniu akcji Omegi ? Kod:Mod: A możesz w przyszłości edytować cytaty, do których się odnosisz?
|
|
Temat:
PBG
... może zabrzmi to bardzo dyletancko,ale przegrana NCSu jest na rękę rządowi,bo tą zakamuflowaną drogą może dofinansować PBG. EU nie może się czepiać to raz,a po drugie m-ca pracy i rozpoczęte projekty się obronią
|
|