PARTNER SERWISU
vbomkgah
86 87 88 89 90

UBOAT LINE (Catalyst)

np
np
0
Wpisów: 118
Wysłane: 6 marca 2015 05:12:43
Witam Szanownych Państwa

Pisząc post jest już nad ranem, ale obiecane słowo rzecz święta, a wiem, że sprawa Uboat Line S.A. wielu z Was spać nie daje, a też ja dopiero powróciłem z rozmów i spotkań z tematem związanych.

1. Mój pracownik (partner) podjął się zadania które kontynuuję, tj. konsolidacji obligatariuszy i akcjonariuszy mniejszościowych czego efektem ma być przede wszystkim rozliczenie ewentualnych nieprawidłowości w spółce Uboat Line S.A. oraz wykonanie wszystkiego co możliwe dla celu odzyskania zainwestowanych środków przez obligatariuszy i ewentualnie akcjonariuszy. Jako decydent w spółce NOMAD Partners postanowiłem to kontynuować widząc determinacje kilkudziesięciu zainteresowanych, pokrzywdzonych osób. Teksty poprzednika i tak przechodziły przeze mnie poza większością korespondencji e-mail. Że jego inicjały są zbieżne z moimi to dodatkowo ułatwiło mały kamuflaż. Proszę wybaczyć takie traktowanie, bo sami też prosiliśmy o pełne dane, ale spełniło swoje zadanie pozwoliło zbudować wiedzę.

2. Już działamy, a z tego potrzebna mała relacja do jakiej się zobowiązaliśmy. Spółka Uboat Line S.A. jak wszyscy zapewne Państwo wiecie zwołała (umownie co wyjaśnię później) walne zgromadzenie akcjonariuszy w Krakowie na dzień 05.03.2015 roku. Jako uprawniony z 50 000 głosów reprezentant akcjonariusza stawiłem się osobiście w sali konferencyjnej Cracowi Kraków. Na walnym zgromadzeniu stawiło się także kilku drobnych akcjonariuszy, w tym pełnomocnik prawny Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych reprezentujący 2 akcje (głosy). Większość z obecnych na spotkaniu drobnych akcjonariuszy przyznała się do posiadania obligacji.
Jak Państwu wiadomo, akcjonariusze spółki publicznej rejestrują swoje akcje w biurach maklerskich i spółka otrzymuje z Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych w Warszawie listę akcjonariuszy uprawnionych do udziału w walnym zgromadzeniu - tak też było w przypadku Uboat Line S.A. Pominę dywagacje w zakresie uczestnictwa KDPW w procedurze i możliwości pominięcia, bo to nieistotne. Ku zdziwieniu wszystkich akcjonariuszy stawił się na walnym zgromadzeniu także akcjonariusz, o jakiego istnieniu poinformowała spółka nie tak dawno temu (zapewne pamiętacie Państwo dwa takie same dokumenty, pisane tą samą czcionką, które spółka opublikowała informując że akcje zbył Pan Zbigniew Stonoga na rzecz Pana Krzystofa Urbanowicza), który nie figurował na dokumencie przesłanym spółce z Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych. Nie figurował też na liście uprawnionych jaką powinien sporządzić Zarząd, bo tego dokumentu Pani Prezes Agata nie wykonała. Akcjonariusz o jakim mowa, a właściwie jego ojciec Pan Filip Urbanowicz oświadczył, że złożył w spółce Ubot Line S.A. dokument akcji w terminie i jego syn jest w pełni uprawniony do udziału w walnym i głosowaniu z akcji. Ponieważ nie przybyła Pani prezes nie udało się potwierdzić jednoznacznie faktu złożenia dokumentu akcji w spółce przez Pana Urbanowicza. Udało się natomiast po walnym zgromadzeniu ustalić, że zarząd nic nie wie o złożeniu dokumentu akcji w spółce. Ponieważ złożenie dokumentu podobno odbyło na Grzybowskiej w Warszawie a tam od kilku tygodni nikogo nie ma, gdyż pracownicy ze spółki poodchodzili w styczniu, będzie to na 100% elementem naszego dochodzenia do faktów. Być może tak było w istocie i Pan Urbanowicz przedstawił dokumenty skutecznie uprawniające go do udziału w walnym. Tak na prawdę chcę wierzyć w to, że Pan Urbanowicz przedstawił prawdziwe dokumenty i złożył prawidłowe oświadczenia. Jeżeli jednak okazało by się inaczej jest ewentualnie art. 590 Ksh, jest prokuratura, jest sąd. Wszystko można wyjaśnić i w pełni ustalić. Wobec tego, że jak już wskazałem zarząd nie dostarczył podpisanej listy akcjonariuszy uznając dokumenty z KDPW jako wystarczające zgromadzeni, wbrew sugestiom notariusza sugerującego sporządzenie przerwy w obradach i wyjaśnienie tej kwestii, przyjęli za fakt faktyczne złożenie dokumentów przez Pana Urbanowicza. Zanudzam Państwa prawniczymi faktami ale są one ważne i bardziej doświadczeni z Was na pewno uznają je za istotne. Ponieważ kilka istotnych faktów w interesie porozumienia jestem zmuszony pominąć, napiszę jedynie, że walne zgromadzenie swoimi decyzjami postanowiło odwołać radę nadzorczą i powołać na miejsce odwołanych: Igora Rozbickiego, Michała Damka, Waldemara Rakowskiego, Krzysztofa Kabata i Krzysztofa Urbanowicza. Eliminując Państwa pytania w przyszłości postanowiłem nie kandydować ani też nie uczestniczyć w spółce w jakiejkolwiek formie z prostej przyczyny - nie mógłbym koordynować i realizować projektu porozumienia i jednocześnie sprawować funkcji w spółce Uboat Line S.A. Desygnowanie osoby spoza NOMADu także uznałem za bezcelowe w obliczu poniżej wykazanych faktów.
Spółka NOMAD Partners zgłosiła sprzeciwy do podjętych uchwał w szczególności uchwały o stwierdzeniu ważności zwołania, wyboru przewodniczącego, oraz ewentualnych uchwał 12 i 13 w zakresie wyboru członków rady nadzorczej. Członkowie porozumienia otrzymają pełną dokumentację z walnego tj. fotokopię dokumentu jakim posłużył się Pan Urbanowicz, oświadczenie przewodniczącego rady nadzorczej o tym, że otrzymał informację na swoją skrzynkę mailową od Pana Urbanowicza w zakresie akcji, listę akcjonariuszy uprawnionych jaką spółka otrzymała z KDPW S.A., a także notarialny protokół z posiedzenia plus listę obecności na walnym zgromadzeniu. Udostępnimy też nagranie dźwiękowe z obrad, a także pełną treść wniosku o upadłość jaki złożyła spółka do sądu z uzasadnieniem.

Przejdźmy teraz do kwestii wcześniej sygnalizowanej w zakresie dookreślenia czy dzisiejsze spotkanie możemy nazwać walnym zgromadzeniem spółki publicznej Uboat Line S.A. Otóż naszym zdaniem nie. Ponieważ rozstrzygnie to Sąd Okręgowy wskażę jedynie powody dla których można podjąć tego typu wniosek, że dzisiejsze spotkanie było jedynie nieformalnym spotkaniem akcjonariuszy, a nie walnym zgromadzeniem:
- spółka Uboat Line S.A. zwołała walne zgromadzenie poprzez system EBI zamiast systemu ESPI. To znacząca różnica, a zgodnie z KSH oraz ustawą o obrocie instrumentami finansowymi jedyna droga prowadzi przez strumień nadzorowany przez KNF - tym jest ESPI;
- spółka publiczna ogłasza zwołanie walnego zgromadzenia na minimum 26 dni przed terminem obrad poprzez ogłoszenie właściwe dla spółek publicznych - ogłoszenie na stronie internetowej spółki jednocześnie z ogłoszeniem w ESPI. To miejsca nie miało, a ogłoszenie o zwołaniu na stronie spółki ukazało się znacznie później.
Jest jeszcze jedne powód jaki dla celów procesowych pominę, ale stwierdzić należy również, że także projekty uchwał w zakresie biegłego rewidenta zostały sporządzone błędnie. Nie wskazano zakresu badania rewidenta, jego danych oraz uzasadnienia dla którego się go dokonuje. To i tak mało znaczący fakt bo któż miałby temu biegłemu zapłacić skoro spółka nie posiada wystarczających środków pieniężnych na bieżącą działalność ?
Proszę mi wierzyć, wiem co piszę i nie rzucam w zakresie błędów walnego niepopartych tez. Poza faktem pełnienia funkcji biegłego sądowego w zakresie obrotu papierami wartościowymi przy Sądzie Okręgowym w Bydgoszczy, dysponujemy w spółce NOMAD dokumentacją potwierdzającą błędy zwołania. Reasumując - uchwały do kosza, a walne nie ma mocy wiążącej.

3 Ponieważ udało się jeszcze przed dzisiejszym walnym (skrót myślowy) ustalić to, że do składu rady największy akcjonariusz powoła dwie osoby wskazane przez pozostałych pod warunkiem bycia z Warszawy lub mobilnych i stawiających się na telefoniczne zawołanie na posiedzenie w Warszawie, powstała pewna trudność. Dwaj z akcjonariuszy bądź ich pełnomocników ostatecznie zostali wyłonieni za co wypada im podziękować - zgodzili się pomimo szeregu obowiązków zawodowych. Są też członkami porozumienia jakie firmujemy od dziś dnia, a do którego akces zgłosili kilka dni temu. Wypada jedynie złożyć burę Stowarzyszeniu Inwestorów Indywidualnych, które na wielokrotnie prośby odmówiło wskazania własnego kandydata do rady nadzorczej, który ewentualnie wsparłby interesy Wasze tj. drobnych inwestorów. To nie ukrywam uważam za co najmniej nieładne. Fajnie jest pierwszemu machać szablą w zakresie działań prezentowanych na facebooku przez Pana Stonogę skutkujące spadkami kursów i obligacji i akcji, ale w chwili oczekiwanej pomocy wymagałoby się od Stowarzyszenia ciut więcej, bo dysponuje większą siłą przebicia medialnego. Być może macie Państwo inne zdanie, ja przy swoim jednak pozostanę.

4. Teraz kilka smutnych faktów od których wypadałoby zacząć tak na prawdę. Jak sądzę nie ujrzycie państwo komunikatu ze spółki zbyt szybką dlatego też to co powinno się wam dziś zakomunikować robię za spółkę. Tak na prawdę nie wolno nawet operatorowi EBI publikować niczego no bo na czuje polecenie ? Być może tak na prawdę już nigdy nie ujrzycie jakiegokolwiek komunikatu z tej spółki. Spółka Uboat Line S.A. jak udało się ustalić nie prowadzi działalności podstawowej od dawna, tym samym poza kosztami nie generuje dochodu. Nie liczcie też Państwo na to, że a) uda się odzyskać wznowienie notowań obligacji bądź akcji z uwagi choćby na bałagan jaki Panuje wokoło Uboat Line S.A. wedle którego GPW biernie nie przejdzie (i słusznie) b) zacznijcie klasyfikować akcje i obligacje Uboat Line S.A. jako suma zero na waszych rachunkach. To dwa kluczowe fakty od jakich powinniście zacząć wychodzić w dalszych rozważaniach. Jeżeli będzie lepiej super, na dziś dzień jest jak jest i z faktami się nie dyskutuje. Z Waszym przyzwoleniem zrobimy co można by się nie zmaterializował najczarniejszy scenariusz ale nigdy nie zamierzał Romuald ani też ja nie zamierzam mamić Państwa możliwościami i PR gadkami. Twarde fakty i aktywne działanie. Cele są znane efekty mogą zakończyć się jedynie na drodze sądowej i działaniach prokuratorów oraz funkcjonariuszy CBŚ. Majątku jak wszystko na to wskazuje spółka nie posiada na tyle, byście cokolwiek uzyskali dla siebie bo się w cudowny sposób ulotnił. Jeżeli jeszcze tego nie zauważyliście, to Pani prezes kilka dni temu sprzedała za 70 tysięcy złotych spółkę zależną, która wykazywana w raportach okresowych Uboat Line S.A. 11 mln złotych wartości aktywów. Odejmijcie to sobie Państwo od bilansu i zobaczycie wartość kapitałów własnych nawet w obliczu zaufania do bilansu spółki i jego prawdziwości. Banki wypowiedziały kredyty spółce w zeszłym miesiącu. Nie są nawet uregulowane płatności za prowadzenie księgowości co uniemożliwia dostęp do pełnych danych finansowych tym samym opublikowanie raportu okresowego wręcz niemożliwe. Dokumentacja spółki rozproszona, Pani prezes na urlopie. Spółka zależna generuje dochód jedynie pokrywający koszty co stwierdził Przewodniczący rady nadzorczej, który walne zgromadzenie zwołał.

Jest kilka możliwości, jest też kilka dróg o jakich też dyskutowaliśmy na spotkaniu po dzisiejszym zgromadzeniu z osobami jakie do porozumienia zgłosiły akces. Konsekwentnie napiszę, że to wiedza dla członków porozumienia i jedynie dla nich. To, że nasza inicjatywa jest zauważona i czytana sygnalizował już Pan Urbanowicz przed walnym zgromadzeniem, ale nie tylko on. Zapewne czytać to co napisałem będą i inne osoby. W tym te, którym zależy na zniweczeniu porozumienia i wykonaniu ruchów faktycznych i prawnych przed nami. Za pewne pojawią się powątpiewania i podważanie wpisów, opisów itp. To wymaga czujności i lekkiej konspiracji. Nie długo opiszę wam wzorzec tej konspiracji.

Kupowaliście akcje i obligacje pod jakimś pretekstem. Proszę też Was Państwo o to, żeby nie obarczać winą oferentów, organizatorów for internetowych bądź serwisów jak Stock Watch, GPW S.A., a nade wszystko siebie za poniesione straty. Jak się je uda ograniczyć bądź wyeliminować co próbujemy zainicjować to będzie to niezapomniana lekcja życia. Bycie oszukanym nie znaczy bycie głupim. To bycie ofiarom przestępstwa. Szanowni Państwo syndrom kobiety zgwałconej wielokrotnie dopada oszukanych akcjonariuszy czy obligatariuszy, problem tkwi znacznie głębiej i obwinianie się jest nieporozumieniem.

5. Na koniec troszkę o nas. Na koncie moim i spółki NOMAD jakiej prezesuję są podejmowane m.in. tak jak przy Uboat Line S.A. transakcje obronne, zabezpieczające i restrukturyzacyjne na majątku wartości ok 0,6 mld złotych, z czego królują dwa projekty dające 95% tej sumy. Kilka wyroków skazujących kilka ucieczek z kraju to też konsekwencja tych działań. O kilku pewnie słyszeliście lub wygooglujecie. Małe projekty w jakich czynnie braliśmy udział, a dotyczyły NewConnect zapewne szybko odszukacie. PMI S.A. nie udało się doprowadzić do oczekiwanego finału. Pomimo przywrócenia notowań i potwierdzenia przez sądy zasadności działań spółka ostatecznie została wykluczona z rynku notowań i wręcz okrzyczano nas oprawcami. W innej proces trwa, a właściwie w trzech innych trwają procesy "naprawcze", ale jedynie o drugiej coś wyczytacie. Poza oczywiście Panem Kałasznikov, który mam wrażenie jest w stanie znaleźć moje jutrzejsze myśli w sieci king Chylę czoła bo na prawdę wypada.
Nie działamy sami, wiele prac zlecamy podwykonawcom. Prokuratorzy nas witają "co znowu, kto znowu", na schodach w CBŚ mylą nas z pracownikami : ) Pracują z nami wybitni specjaliści i prawnicy, wyselekcjonowani i sprawdzeni w bojach. Wspieramy się windykatorami i wywiadowniami znanymi na rynku.

6. Szczegóły dotyczące porozumienia i kosztów z nim związanych, o jakie Państwo wciąż mailowo dopytują dokładnie opisze osobiście w godzinach popołudniowych. Korzystając z sugestii osób uczestniczących w dzisiejszym - nazwijmy to walnym zgromadzeniu - ciut zmodyfikujemy organizację porozumienia. Kilka nowych okoliczności także determinuje skracanie czasu, ale o tym w kolejnych wpisach.

Pozdrawiam
Rafał Koźlak
Prezes Zarządu
NOMAD Partners Sp. z o.o.

np
np
0
Wysłane: 6 marca 2015 06:26:29
yodyod napisał(a):
Vox
masz rację
najbardziej dziwi mnie brak reakcji włodarzy stockwatcha

ONI pierwsi powinni informowac wszystkich, w tym szczególnie osoby które wykupiły abonament, że wystąpiły do wszelkich możliwych władz o wszczęcie postępowania przeciwko władzom firmy

dlaczego? dlatego, że jeśli można bezkarnie manipulowac danymi w sprawozdaniach, to

PO CO KUPOWAC ABONAMENT OD STOCKWATCHA???????????????????

upadek jakości Catalyst, NC i reszty oznacza powolny upadek tej firmy - NO MERCY

albo będą rzetelne dane do analizy, albo nie będzie płatnej analizy

Nie chciałbym się wtrącać, a że pewnie 18 kawa spać nie pozwala to pozwolę kilka słów. Panie yodyod nie sądzi Pan, że obwinianie analityków za to, że na świecie chodzą bezkarnie złodzieje i oszuści jest sensowne ? Analitycy w tym ci najlepsi sprawili, że w ogóle do nich się Pan odnosi. Gdyby nie Zenon Komar pewnie nie byłoby ulubionego przeze mnie ucznia Pana Zenona pracującego dziś w DM CBM PKO i wielu wielu innych, a wtedy rynek byłby gorszy niż jest, a ja wiedział mniej. Pan pozwolił podjąć tezę, że można bezkarnie manipulować danymi w sprawozdaniach. Otóż nie można drogi Panie, a nieudolność wymiaru sprawiedliwości jest tym, że traktuje się Polskę jak Białoruś i zarówno Pan, jak i te 60 osób jakie do porozumienia przystąpić zamierzają ma to samo zdanie. Jeden starcił 100 inny milion, dla każdego inna kwota ma znaczenie życiowe. Niech Pan weźmie sobie za dobrą monetę zainwestować czas i odrobinę zaangażowania w każdą inicjatywę jaka doprowadzi choćby jednego złodzieja za kratki. Dziesięciu innych się grubo zastanowi. I niech Pan to zrobi choćby dla satysfakcji. Być może w obliczu tej beznadziejności regulacji GPW i ich kuriozalnych decyzji poczynając od stworzenia NewConnect do podtrzymywania regulacji pozwalających na wałki, Pana wysiłek, mój i wielu innych do czegoś doprowadzi. Może osoby jakie zostały dzięki oszustwom pozbawione pieniędzy do zera, a często wpędzone w długi, będą w stanie w oparciu o rzetelne analizy bo oparte na prawdziwe dane (bo fałszywych nikomu nie opłaci się opublikować) pomnażać majątki a nie je tracić dla partykularnego interesu grupy złodziei. Gdy nie było NewCommedy i Catalist bankrutowało się z powodu nietrafnych inwestycji. Teraz z powodu oszustw, wyłudzeń i przekrętów na jakie przyzwalają regulacje. Nie winiłbym tu analityków i raportów analitycznych.

Paco
0
Wpisów: 13
Wysłane: 6 marca 2015 08:56:04
np napisał(a):
Witam Szanownych Państwa

...

który nie figurował na dokumencie przesłanym spółce z Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych. Nie figurował też na liście uprawnionych jaką powinien sporządzić Zarząd, bo tego dokumentu Pani Prezes Agata nie wykonała.

...

Pozdrawiam
Rafał Koźlak
Prezes Zarządu
NOMAD Partners Sp. z o.o.

Panie Rafale.
Abstarahując od innych informacji które Pan napisał, z którymi się zgadam w 100%, a które mogą podważyć ważność wczorajszego WZ to z powyższym stwierdzeniem się nie zgadzam. Krzysztof Urbanowicz znajdował się na liście przesłanej przez KDPW na ostatnim miejscu z ilością akcji 4.876.500 czyli de facto był takim samym uczestnikiem walnego zgromadzenia jak wszyscy pozostali.
Oczywiście listę na WZ otrzymaną z KDPW powinna podpisać pani Żak, która z dniem 5.03 przestała być Prezesem UL (spółka jest obecnie bez zarządu i przy założeniu podważenia ważności wczorajszego walnego to mamy poprzednią RN, a nie tą zwołaną wczoraj), ale p. Żak listy nie podpisała.

pinkmartini
0
Wpisów: 194
Wysłane: 6 marca 2015 09:26:12
W całej tej inicjatywie np najbardziej podoba mi się zaangażowanie w sprawę CBŚ. Oby eks prezio nie będzie miał lekkiego snu.
Edytowany: 6 marca 2015 09:28

oczkers
0
Wpisów: 137
Wysłane: 6 marca 2015 09:31:29
Cytat:
która wykazywana w raportach okresowych Uboat Line S.A. 11 mln złotych wartości aktywów.

Taka teza wynika tylko z fragmentu listu prezesa?
Cytat:
Nabycie tego podmiotu
miało swoje uzasadnienie w obsłudze wierzytelności posiadanych przez Uboat Finance sp. z o.o. oraz
zarządzaniem sporym portfelem wierzytelności. Wartość pozyskanych wierzytelności wynosi
ok. 11 mln zł

Z raportu za III kwartał wynika, że prawie wszystkie należności pochodzą ze sprzedaży produktów więc praktycznie całe 11 mln pochodzi z grupy uboata, a sprzedaż udziałów za taki bezcen byłaby oczywistym wyprowadzeniem majątku i znacznie upraszcza proces karny ale to jest znacznie zbyt oczywiste, mamy jakiś dowód na to że faktycznie wykazywali 11 mln aktywów?
Edytowany: 6 marca 2015 09:32

np
np
0
Wysłane: 6 marca 2015 09:51:41
Witam,
Mając na uwadze szerokość dyskusji i otrzymane dokumenty ze składem akcjonariuszy uprawnionych do głosowania z KDPW, mój błąd wykluczam. Dokument lista akcjonariuszy jaką otrzymałem z KDPW zawiera 5 ponumerowanych stron i na żadnej nie widnieje Pan Urbanowicz. Zresztą formalnie nie byłoby to możliwe by był, bo akcje nabył - jak stwierdził jego ojciec - w formie dokumentu dzień przed record day. Nie ma przeszkody by to sprawdziła prokuratura, bo być może krążą inne listy akcjonariuszy, co w przypadku Uboat Line S.A. możliwe, bo tu wszystko jest możliwe.
Pozdrawiam

Rafał Koźlak

Paco
0
Wpisów: 13
Wysłane: 6 marca 2015 10:01:22
Przepraszam. Masz rację, a ja się myliłem. KDPW nie mogła dostarczyć takiej listy. To była lista dostarczona przez Rade Nadzorcza ale nie podpisana przez Zarząd tylko przez Przewodniczącego RN
Edytowany: 6 marca 2015 10:01

Brottor
0
Wpisów: 18
Wysłane: 6 marca 2015 10:07:33
Ja mam teraz pytanie bardziej przyziemne. Poruszany był tutaj temat wpisania obligacji w straty(sprawy podatkowe), wszyscy(chyba) zgodziliście się, że jeśli nie sprzedam obligacji na rynku (obrót jak wiemy jest zablokowany), to nie mogę tego zrobić.

Moje pytania brzmią:

To co się z nimi stanie? Będą wisiały u mnie na rachunku w nieskończoność? Zniknął wraz z terminem zapadalności mimo, że nie zostały wykupione? Czy jak zniknął to już będę mógł uwzględnić jako stratę?

np
np
0
Wysłane: 6 marca 2015 10:27:34
Panie Brottor

W czarnym scenariuszu wykluczenia obligacje i akcje pozostaną na Pana rachunku maklerskim do czasu, aż KDPW nie wykluczy ich z własnych rejestrów. To nie jest tak proste, a na pewno nie w interesie KDPW, które będzie słało emitentowi faktury za współpracę, więc pewnie będą straszyć Pana przy każdym zalogowaniu do rachunku. Może o to zawnioskować (o usunięcie z rejestrów) i przywrócenie formy dokumentu jedynie spółka, KNF, także skutecznie syndyk czy likwidator. Szerszy temat bo istnieją odstępstwa i wyjątki. W zakresie meritum, jeżeli chodzi o kwestie podatkowe możemy w NOMADdzie pomóc, ale to nie czas i miejsce na składanie Panu czy komukolwiek ofert biznesowych. Liczmy jednak na pozytywne zakończenie.

Pozdrawiam
Rafał Koźlak

kaz17
0
Wpisów: 55
Wysłane: 6 marca 2015 12:21:08
dopóki obligacje są na rachunku, a nie ma jeszcze terminu wykupu, to zawsze można je sprzedać na podstawie umowy cywilno-prawnej (właściwie po dowolnie ustalonej cenie, ale jeśli byłaby ona równa ostatniej cenie rynkowej lub minimalnej jaką osiągnęły przed zawieszeniem notowań, to pewnie nikt by jej nie kwestionował)
Po terminie wykupu może być problem z ew. przeniesieniem, bo mogą mieć zmieniony status w KDPW utrudniający przenoszenie między rachunkami.

raczej nie sądzę, żeby ktoś miał żądać wydania obligacji w formie materialnej (której pewnie nigdy nie miały) Materialna forma obligacji to ostatnio rzadko jest praktykowane

Przywrócenie akcjom formy materialnej też raczej nie wchodzi w grę, bo jest to skomplikowana i długotrwała procedura, na którą musi najpierw zezwolić WZA większością 4/5 głosów, a później KNF.

Ro
Ro
0
Wpisów: 42
Wysłane: 6 marca 2015 12:29:31
np
Szkoda, że nie znamy kosztów przystąpienia do organizowanego przez "np" porozumienia. Z tego co wyczytałem to koszt ma nie być proporcjonalny do posiadanych obligacji. W przypadku, gdy wszyscy płacą równo to dla posiadaczy małych ilości obligacji koszt taki może to być stosunkowo (procentowo) wyskoki.

pinkmartini
0
Wpisów: 194
Wysłane: 6 marca 2015 12:50:17
Jasne, ale skoro zakładamy, że nie odzyskamy niczego, to bez znaczenia. Niektórzy chcą tu przede wszystkim ukarać misiąga i uprzykrzyć mu jego parszywy żywot. A jeśli przy okazji uda się cokolwiek odzyskać, to będzie to miłym zaskoczeniem w całym tym bagnie.

Jeśli masz mała ilość obligów, to postrzegaj siebie jako wielkiego szczęściarza i zapomnij o sprawie. Chyba, że chcesz do...ć misiągowi.
Edytowany: 6 marca 2015 12:52

Kalashnikov
0
Wpisów: 537
Wysłane: 6 marca 2015 13:15:47
np napisał(a):
[...] Poza oczywiście Panem Kałasznikov, który mam wrażenie jest w stanie znaleźć moje jutrzejsze myśli w sieci king Chylę czoła bo na prawdę wypada.

Panie Rafale (Przepraszam za Karola, wzrok zniszczony komputerem Whistle )

Nie wiem doprawdy - czy mam się spalić rumieńcem (nie dziewczęcym)?

W momencie kiedy wykonałem telefon do kilku osób z Uboata - a wiadomości przekazałem użytkownikom - domyślałem się już w jaki kaliber sprawy wdepnęliśmy. O rozmiarach tego syfu dobrze świadczy potencjalne zaangażowanie CBŚ. Byłbym rad - gdyby Ci ludzie... (Choć wg mnie bliżej im do płazińców lub obleńców bo wywołują w mnie w takim samym stopniu obrzydzenie) zostali przykładnie i solidnie ukarani. Ja na rynku kapitałowym pozostanę. Z całą stanowczością mogę jednak stwierdzić że już na pewno nie z takim zaanagażowaniem jak wcześniej - a z NC rezygnuje definitywnie. To będzie taki mój mały protest.

Pojawiła się kwestia kosztów tej całej akcji. Proszę, niech każdy inwestor się zastanowi w własnym zakresie - ile jeszcze może dorzucić się do Uboata. Martyrologia Brata Grzegorza nie powinna się tak szybko zakończyć. Pustelnia z kratami w oknach i zajęcie mienia wzmocnią jego wiarę a czas będzie mógł spożytkować nad refleksjami natury egzystencjonalnej . A za kilka lat kto wie, może nasz pan prezes będzie świętym od GPW? - Wpisałby się w wielowiekową tradycję uświęcania nikczemników i łajz wszelkiej maści.
Mnie osobiście nurtuje najbardziej - co z RN oraz przeszacownym panem Gawrońskim?. Ponieważ nie są to ludzie z świecznika, a przekręcili - wg mojej bardzo ogólnej wiedzy dość zamożne i wpływowe osoby - uważam że również powinni dostąpić łaski wiary i przenieść swe marne jestestwa do zakonów z kratami.

Pan Urbaniak na pewno z radością musiał przyjąć informację że kupił spółkę wydmuszkę od Stonogi. Dobra lekcja w skali makro że na każdego cwaniaka znajdzie się inny cwaniak.
Ps. Panie Krzysztofie - nieruchomość niestety prawdopodobnie zajmie bank, ZUS, US i inne państwowe hieny. Bardzo ale to bardzo mi przykro - zawsze może Pan sobie obkleić samochód napisem "Pierydole Stonogę"

Wybaczcie mi mój cynizm i sarkazm - Żyje może i krótko na tym świecie, różne rzeczy widziałem i o różnych nie chcę pamiętać. Ale tą historią będę skutecznie odstraszał niesfornych potomków których będzie świerzbiła zabawa na giełdzie.

Przekaże także na wiadomość prywatną panu to co udało mi się jakiś czas temu ustalić w tej sprawie - może informacje będą przydatne.

PS. Takim szczęściem w tym całym nieszczęściu jest to, że udało się poznać kilku sympatycznych ludzi na tym popierzonym rynku - w ogólnonarodowym przypływie głupoty to rzadkość spodkać ludzi z którymi można jeszcze podyskutować.

Edytowany: 6 marca 2015 13:30

Ethar
0
Wpisów: 3
Wysłane: 6 marca 2015 19:55:55
Witam, wszystkich tu obecnych! Pocieszę Was że jestem kolejną osobą która wdepnęła w to gó..no sporą ilością akcji. Wystarczającą aby stać się w jednej chwili bankrutem, z zainwestowanych oszczędności życia. Tak jak i Wy boleję nad poniesionymi stratami gdziekolwiek jestem i cokolwiek robię, a każdej takiej myśli towarzyszy złość i niemoc. Niemoc, gdyż jesteśmy tak na prawdę w tym wszystkim sami, osobiście oczekuję odpowiedzi od użytkownika np między innymi na temat kosztów jakie niesie ze sobą przystąpienie do porozumienia lecz doczekać się nie mogę. Złość z kolei noszę w sobie nie na siebie gdyż zostałem ogłupiony fałszywymi doniesieniami i raportami lecz na prezesa spółki który poprzez swe kłamstwa dopuścił się kradzieży moich jak i Waszych pieniędzy. Równie dobrze człowiek ów mógłby sobie odciąć obie ręce a i tak nie pomogło by mu to w uniknięciu kary w którą jako katolik wierze. Na zakończenie a zarazem pocieszenie napiszę wszystkim że lepiej być oszukanym jak my i mieć czyste sumienie niż bogatym jak banda Misiągów i żyć do kresu swych dni ze świadomością jak wielu ludziom zniszczyło się życie.

Sir_Wasted
0
Wpisów: 12
Wysłane: 6 marca 2015 21:07:21
Ethar, sądzę że taki oszust jak Misiąg będzie spał spokojnie i będzie miał w dup.e obligatariuszy, akcjonariuszy, armatorów i resztę towarzystwa którym wisi kasę....
A za kilka lat nasz Wilczek z Catalyst wyda książkę...

mambo
0
Wpisów: 70
Wysłane: 6 marca 2015 21:46:45
@Ethar prezes m. sam tego nie ukradł

Ethar
0
Wpisów: 3
Wysłane: 7 marca 2015 10:48:27
Zgadza się, sam tego nie ukradł, ale był prowoderem całej obecnej sytuacji. Docelowo zapewne w całą aferę zamierzonych jest mnóstwo osób odpowiedzialnych za sytuacje w której się znaleźliśmy. Działania jakie odbyły się na naszych oczach zakrawają o działania mafijne i dla mnie Ci wszyscy ludzie to mafia, która grabi w biały dzień, a to wszystko na mocy prawa.

np
np
0
Wysłane: 7 marca 2015 19:39:32
Ro napisał(a):
np
Szkoda, że nie znamy kosztów przystąpienia do organizowanego przez "np" porozumienia. Z tego co wyczytałem to koszt ma nie być proporcjonalny do posiadanych obligacji. W przypadku, gdy wszyscy płacą równo to dla posiadaczy małych ilości obligacji koszt taki może to być stosunkowo (procentowo) wyskoki.

Witam,

Tak, nie ma znaczenia proporcja do wartości akcji czy obligacji dlaczego ? Bo liczba akcji czy obligacji w tym potencjalny zysk czy strata nie ma przełożenia na nasze działania, w tym wykonywane na rzecz poszczególnych z Państwa. Prawników czy firmy X (o jakich nie zamierzam pisać) nie interesuje czy ich klient stracił 100 złotych czy 2 000 000 złotych. Mają często stałe koszty plus sukcess fee. Każdy jest wprost informowany o stałym koszcie i jeżeli takiej woli nie wyraża, niech stanie obok i czeka na efekty. Przykro mi, że nie każdy traktowany jest proporcjonalnie, ale też wola osób dysponująca większym pakietem akcji czy obligacji jest taka i z taką się zwrócili, by nie czekać na wolę blisko już 70 osób, a działać niezwłocznie i bez opieszałości a Ci w razie eliminacji z woli współuczestnictwa zajmą ich kosztowe miejsce.

Pozdrawiam

Rafał Koźlak

np
np
0
Wysłane: 7 marca 2015 19:42:52
pinkmartini napisał(a):
Jasne, ale skoro zakładamy, że nie odzyskamy niczego, to bez znaczenia. Niektórzy chcą tu przede wszystkim ukarać misiąga i uprzykrzyć mu jego parszywy żywot. A jeśli przy okazji uda się cokolwiek odzyskać, to będzie to miłym zaskoczeniem w całym tym bagnie.

Jeśli masz mała ilość obligów, to postrzegaj siebie jako wielkiego szczęściarza i zapomnij o sprawie. Chyba, że chcesz do...ć misiągowi.

Witam,

Ten post Pana pinkmartini proponuję wydrukować każdemu i przywiesić na makatce lub też innym widocznym miejscu w domu lub biurze. To jest esencja naszych działań. Szanowni Państwo, to czas i tempo teraz decyduje.

Pozdrawiam

Rafał Koźlak

np
np
0
Wysłane: 7 marca 2015 19:46:55
Kalashnikov napisał(a):
np napisał(a):
[...] Poza oczywiście Panem Kałasznikov, który mam wrażenie jest w stanie znaleźć moje jutrzejsze myśli w sieci king Chylę czoła bo na prawdę wypada.

Panie Rafale (Przepraszam za Karola, wzrok zniszczony komputerem Whistle )

Nie wiem doprawdy - czy mam się spalić rumieńcem (nie dziewczęcym)?

W momencie kiedy wykonałem telefon do kilku osób z Uboata - a wiadomości przekazałem użytkownikom - domyślałem się już w jaki kaliber sprawy wdepnęliśmy. O rozmiarach tego syfu dobrze świadczy potencjalne zaangażowanie CBŚ. Byłbym rad - gdyby Ci ludzie... (Choć wg mnie bliżej im do płazińców lub obleńców bo wywołują w mnie w takim samym stopniu obrzydzenie) zostali przykładnie i solidnie ukarani. Ja na rynku kapitałowym pozostanę. Z całą stanowczością mogę jednak stwierdzić że już na pewno nie z takim zaanagażowaniem jak wcześniej - a z NC rezygnuje definitywnie. To będzie taki mój mały protest.

Pojawiła się kwestia kosztów tej całej akcji. Proszę, niech każdy inwestor się zastanowi w własnym zakresie - ile jeszcze może dorzucić się do Uboata. Martyrologia Brata Grzegorza nie powinna się tak szybko zakończyć. Pustelnia z kratami w oknach i zajęcie mienia wzmocnią jego wiarę a czas będzie mógł spożytkować nad refleksjami natury egzystencjonalnej . A za kilka lat kto wie, może nasz pan prezes będzie świętym od GPW? - Wpisałby się w wielowiekową tradycję uświęcania nikczemników i łajz wszelkiej maści.
Mnie osobiście nurtuje najbardziej - co z RN oraz przeszacownym panem Gawrońskim?. Ponieważ nie są to ludzie z świecznika, a przekręcili - wg mojej bardzo ogólnej wiedzy dość zamożne i wpływowe osoby - uważam że również powinni dostąpić łaski wiary i przenieść swe marne jestestwa do zakonów z kratami.

Pan Urbaniak na pewno z radością musiał przyjąć informację że kupił spółkę wydmuszkę od Stonogi. Dobra lekcja w skali makro że na każdego cwaniaka znajdzie się inny cwaniak.
Ps. Panie Krzysztofie - nieruchomość niestety prawdopodobnie zajmie bank, ZUS, US i inne państwowe hieny. Bardzo ale to bardzo mi przykro - zawsze może Pan sobie obkleić samochód napisem "Pierydole Stonogę"

Wybaczcie mi mój cynizm i sarkazm - Żyje może i krótko na tym świecie, różne rzeczy widziałem i o różnych nie chcę pamiętać. Ale tą historią będę skutecznie odstraszał niesfornych potomków których będzie świerzbiła zabawa na giełdzie.

Przekaże także na wiadomość prywatną panu to co udało mi się jakiś czas temu ustalić w tej sprawie - może informacje będą przydatne.

PS. Takim szczęściem w tym całym nieszczęściu jest to, że udało się poznać kilku sympatycznych ludzi na tym popierzonym rynku - w ogólnonarodowym przypływie głupoty to rzadkość spodkać ludzi z którymi można jeszcze podyskutować.

Witam Serdecznie,

Jeżeli rumieniec z powodu satysfakcji - proszę bardzo :). Przeczytałem bardzo uważnie Pana wpis. Z każdym zdaniem się zgadzam, a rzadko się zgadzam z każdym zdaniem treści zawierającej powyżej 100 znaków.

Pozdrawiam

Rafał Koźlak

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

86 87 88 89 90

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,751 sek.

rkigmmxu
hwlghrgv
njjvsilz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wxtlisql
jxttabgo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat