Wyprzedaż była panikarska i ceny z lekka nieuzasadnione.
Niemniej zachowanie PTI dołożyło do pieca i winę ponosi również spółka. Olewali kontakt - więc ludzie z emisji publicznej wywalali. I ja im się nie dziwię (przy cenie np.90%). Wywalających przy cenie 70% też rozumiem - chcieli mieć przynajmniej te -30% na tarczę podatkową. Zamysł uzasadniony, gdyż w naszym państwie (które "istnieje teoretycznie") w razie zawieszenie notowań, lub upadłości spółki nie można tego wliczyć do straty
Ba! Nawet nie mam pewności czy skarbówka uznałaby umowę sprzedaży np. po 0,01zł bo "nie odzwierciedla wartości rynkowej" .. z ostatniego dnia notowań.
Żeby nie było, że tylko marudzę.. Fajnie, że Zastal spłaci co trzeba. Zgadzam się z opinią, że obligi PTI pójdą w górę. Co ciekawe.. notowania akcji Zastalu ani PTI nie spadały tak w tych parszywych dwóch tygodniach. Akcie Zastalu w piątek wyskoczyły +17%.
Obawiam się, że jednak seria z emisji publicznej nie wróci do nominału - taka mała kara dla PTI na przyszłość.
Natomiast seria z zabezpieczeniem hipotecznym wygląda ciekawie
gdyby udało się ją kupić po tych cenach. Zakładam że wśród trzymających tą serię nie ma śpiochów których zlecenia z przeszłości "dowiszą" do poniedziałku. Wróóóćććć... rynek efektywny, to jest w ksiązkach - nie tu na Catalyst.:-)
Na przyszłość, PTI musi mieć już mocne karty przy następnej emisji. I na drugi raz nie będę dzwonił do mecenasa od hipoteki zastalu bo to jest podejrzane dla niektórych ;-) Zrobiłem to bo niektórym forumowiczom jestem wdzięczny za dzielenie się wiedzą (np. Antyteresa) i ten sposób spłacam dług wdzięczności wobec forum. Ale obserwuję lenistwo większości i mój bunt rośnie