PARTNER SERWISU
baggfsho
34 35 36 37 38
tomo
0
Wpisów: 69
Wysłane: 5 sierpnia 2009 18:18:10 przy kursie: 395,52 zł
Poleciało bo ktoś chciał taniej kupić.Na zamknięciu przewalono w granicach 300 tys akcji.Przed nami ciekawe wiadomości

Bobass
0
Wpisów: 78
Wysłane: 5 sierpnia 2009 22:00:04 przy kursie: 395,52 zł
Drogi Kolego Zahary,

Twoje wypowiedzi są niekonsekwentne, najpierw piszesz że szum na akcje się nie przełożył, potem że dodatkowym akceleratorem spadków był "smród". Co do maksimum rzeczywiście się pomyliłem.
Nie wiem dlaczego piszesz że nawiązuję do ideałów, wyszedłem ze spółki bo uważam że ryzyko związane z jej wzrostem jest duże według mojej oceny na tle rynku, o czym pisałem wcześniej. A kupowałem akcje oczywiście dla zysku. Ot cała filozofia którą zinterpretowałeś jak chciałeś.

Pozdrawiam

Zahary
0
Wpisów: 268
Wysłane: 6 sierpnia 2009 00:36:25 przy kursie: 395,52 zł
Bobass napisał(a):
Drogi Kolego Zahary,

Twoje wypowiedzi są niekonsekwentne, najpierw piszesz że szum na akcje się nie przełożył, potem że dodatkowym akceleratorem spadków był "smród". Co do maksimum rzeczywiście się pomyliłem.
Nie wiem dlaczego piszesz że nawiązuję do ideałów, wyszedłem ze spółki bo uważam że ryzyko związane z jej wzrostem jest duże według mojej oceny na tle rynku, o czym pisałem wcześniej. A kupowałem akcje oczywiście dla zysku. Ot cała filozofia którą zinterpretowałeś jak chciałeś.

Pozdrawiam

Źle mnie zrozumiałeś - chodziło mi o to, że IDM zachowuje się zgodnie z trendami na rynku i w tym kontekście "szum się nie przełożył" - tzn. IDM ostatnio rośnie pomimo nagonki/szumu (ostatnio Kluza itp.).
Natomiast oprócz faktu, że spółki takie jak IDM mocno spadają w bessie - to jeszcze dodatkowo IDM osłabiała opóźniająca się asymilacja i ona właśnie była akceleratorem spadków...

Użyłeś sformułowania "może to zabrzmi trochę idealistycznie.." - i tak tez zabrzmiało, dlatego nawiązałem do ideałów:)
Oczywiście było to komentarz z "przymrużeniem oka" i nie chciałem Cię urazić.

Pozdrawiam

Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wpisów: 179
Wysłane: 6 sierpnia 2009 05:10:53 przy kursie: 395,52 zł
To jest dla mnie chyba najciekawszy watek na forum. Ciekawy, bo wiekszosc forumowiczow, w tym kilku ktorych wpisy czytam z uwaga bo moim zdaniem wiedza co pisza, np. tadek_mazur i nocnygracz, zupelnie odwrotnie ocenia etyke zarzadu IDM niz ja - i to na podstawie dokladnie tych samych informacji. Moze tylko kol. Zahary to widzi podobnie do mnie: jest tu ogromny w porownaniu do innych spolek dym ale jak sie przezen przejrzec to za nim jest b. przyzwoita, niedowartosciowana spolka.

To juz bylo walkowane wiele razy wiec nie bede sie powtarzal ale poza moze tym ostatnia sytuacja z Kluza (i to tylko ta sytuacja z slepym zarzadzaniem portfelem a nie tym jak zostal milionerem ani tym ze gdzies tam Abr. po imieniu o nim mowil, a i nawet ten slepy portfel tylko potencjalnie bo to zalezy od szczegolow), otoz poza ta ostatnia sytuacja z Kluza nie widze zadnych nieetycznych czy wykraczajacego poza rynkowe standarty dzialan IDM. Widze za to zarzad ponadprzecietnie na tle podobnych funduszy szanujacy drobnych akcjonariuszy.

Ale, kilku ewidentnie inteligentnych forumowiczow widzi to odwrotnie. Ciekawe...

tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 6 sierpnia 2009 09:12:45 przy kursie: 408,96 zł
Henryk_Anatol_Rzezucha napisał(a):
To jest dla mnie chyba najciekawszy watek na forum. Ciekawy, bo wiekszosc forumowiczow, w tym kilku ktorych wpisy czytam z uwaga bo moim zdaniem wiedza co pisza, np. tadek_mazur i nocnygracz, zupelnie odwrotnie ocenia etyke zarzadu IDM niz ja - i to na podstawie dokladnie tych samych informacji. Moze tylko kol. Zahary to widzi podobnie do mnie: jest tu ogromny w porownaniu do innych spolek dym ale jak sie przezen przejrzec to za nim jest b. przyzwoita, niedowartosciowana spolka.

To juz bylo walkowane wiele razy wiec nie bede sie powtarzal ale poza moze tym ostatnia sytuacja z Kluza (i to tylko ta sytuacja z slepym zarzadzaniem portfelem a nie tym jak zostal milionerem ani tym ze gdzies tam Abr. po imieniu o nim mowil, a i nawet ten slepy portfel tylko potencjalnie bo to zalezy od szczegolow), otoz poza ta ostatnia sytuacja z Kluza nie widze zadnych nieetycznych czy wykraczajacego poza rynkowe standarty dzialan IDM. Widze za to zarzad ponadprzecietnie na tle podobnych funduszy szanujacy drobnych akcjonariuszy.

Ale, kilku ewidentnie inteligentnych forumowiczow widzi to odwrotnie. Ciekawe...

Etyka jest niepodzielna. Zrobili numer z Kluzą i tym samym stali się nieprzewidywalni. Numeru przeciwko drobnym akcjonariuszom nie wykluczam, ale jednak nieśmiało obstawiam potężne wzrosty przez kilka lat.
Prawdopodobnie rzeczywiście nadal są niedowartościowani i są w potencjalnie bardzo zyskownej branży (raczej private equity niż dom maklerski) w kraju przed którym prawdopodobnie jest szybki rozwój.

Zahary
0
Wysłane: 6 sierpnia 2009 11:08:08 przy kursie: 408,96 zł
tadekmazur napisał(a):

Etyka jest niepodzielna. Zrobili numer z Kluzą i tym samym stali się nieprzewidywalni. Numeru przeciwko drobnym akcjonariuszom nie wykluczam, ale jednak nieśmiało obstawiam potężne wzrosty przez kilka lat.
Prawdopodobnie rzeczywiście nadal są niedowartościowani i są w potencjalnie bardzo zyskownej branży (raczej private equity niż dom maklerski) w kraju przed którym prawdopodobnie jest szybki rozwój.

Ale co innego zrobić numer z Kluzą i działać na (potencjalną) korzyść spółki (takie kontakty dla rynku IPO mogły być bezcenne) - a co innego zrobić numer akcjonariuszom i działać na ich niekorzyść..

Problemem jest Kluza i KNF, a nie IDM - w każdym kraju biznes "szuka" kontaktu z politykami, aby robić jeszcze lepszy biznes..

Pozdrawiam

Zahary
0
Wysłane: 6 sierpnia 2009 11:09:42 przy kursie: 408,96 zł
Chciałem dzisiaj dobrać niżej, ale nadal tu widać ogromny popyt..
Jeżeli to koniec korekty na naszym rynku - to idziemy na nowe szczyty.

Pozdrawiam

makler_jg
0
Wpisów: 8
Wysłane: 6 sierpnia 2009 11:35:36 przy kursie: 408,96 zł
Witam serdecznie,

Z tego co widzę papier umiejętnie zbierany. Obstawiałbym jakiś duży podmiot (możliwe, że polski fundusz). Popyt na akcję jest duży i się nie dziwię, bo spółka jest naprawdę niedowartościowana. W przyszłym tygodniu (14 sierpnia) poznamy wybiki za 2q, które moim zdaniem będą liczone zyskiem 40- 60 mln zł. Możliwe, że wynik ten będzie większy, ale to zależy jak dużą rezerwę mogą rozwiązać. Fakt faktem, iż spółki z portfela poszły znacząco do góry, a kasa zainwestowana z ostaniej emisji akcji poszła na inwestycje na GPW ( co daje duże możliwości zarobku). Poza tym ostatnio pojawiają się nowe inwestycje Stocznia, Mex.
Do tego dochodzi codzienny skup akcji po 35 tyś szt i niedługo istotna informacja dla akcjonariuszy ( obstawiam w końcu oczekiwane info o banku).

Teraz AT
Poziom 2,27 okazuje się istotnym oporem do dalszych zwyżek. Bujanie się w granicach 2,00- 2,25 będzie wykorzystywane pod zbiórkę akcji. Okolice 1,80zł ( połowa ostatniej świecy wzrostowej i zniesienie FIB) raczej nie wystąpią, gdyż wyniki finansowe są tuż tuż, a po ich upublicznieniu zobaczycie co się będzie działo.
Przebicie 2,27 powinno nastąpić na wysokich obrotach i droga ku 2,75zł.

Odnośnie skupu akcji
- realizacja planu w granicach 2- 5zł właśnie rozpoczęta :)

Pozdrawiam i powodzenia

Miwik
0
Wpisów: 253
Wysłane: 6 sierpnia 2009 16:06:40 przy kursie: 408,96 zł
Jak na rzie to jest info o Mex-e, przynajmniej wiadomo na co kasa "idzie"

DM IDMSA objął udziały w Mex Polska 2009-08-06 15:51
Dom Maklerski IDMSA nabył 15,7 proc. udziałów w spółce Mex Polska, która zarządza siecią restauracji i klubów muzycznych w największych miastach. Wartości transakcji nie ujawniono.

"Będziemy mieli 15,7% udziału w Mex Polska. Jest to nasza pierwsza inwestycja w branży restauracyjno-klubowej. Obiecujemy sobie spore stopy zwrotu z inwestycji. Jeśli firma będzie się rozwijać dalej, to chcemy zwiększać swoje zaangażowanie" - powiedział prezes spółki Grzegorz Leszczyński dziennikarzom.

Zdaniem Leszczyńskiego, realną datą debiutu Mex Polska na warszawskim parkiecie jest 2010 rok.

Mex Polska jest spółką holdingową zarządzającą operatorami restauracji i klubów muzycznych. Obecnie grupa ma 6 restauracji z kuchnią meksykańską typu casual w pięciu miastach oraz dwa kluby muzyczne typu premium w Warszawie. Do końca 2009 roku spółka planuje jeszcze otwarcie kolejnych dwóch restauracji meksykańskich w dwóch miastach, restauracji o nowym koncepcie typu casual w Warszawie oraz kolejnego klubu muzycznego.

Mex Polska prognozuje przychody za 2009 rok na poziomie 16-17 mln zł oraz spodziewa się wzrostu zysku netto. W I-III kw. 2008 r. grupa miała 11 mln przychodu i ponad 1,1 mln zł zysku netto.

Źródło: ISB
Akcje są tyle warte na ile wyceni je rynek

股票是这么多的价值,市场将会尽可能多

tomo
0
Wysłane: 6 sierpnia 2009 18:30:29 przy kursie: 408,96 zł
www.parkiet.com/artykul/7,8381...
Zaczęli budowę nowego banku wtopili kasę jednak z niej zrezygnowali,stwierdzając że taniej kupią już istniejący. Rozmowy trwają od wiosny.Według mnie będą zwlekać do zakończenia skupu by kurs nie poszybował na 5 zł
Morze się mylę to się okaże.

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 6 sierpnia 2009 22:58:49 przy kursie: 408,96 zł
Trochę inaczej zapodano te informacje tu:
www.money.pl/gielda/wiadomosci...

Cytat:
2009-08-06 17:26
IDMSA szuka banku do przejęcia

Po podpisaniu umowy z Mex Polska Dom Maklerski IDMSA jest gotów do zainwestowania w kolejnych pięć firm. Spółka cały czas szuka banku do przejęcia, nie wyklucza, że będzie to bank poza granicami Polski.

Prowadzimy rozmowy z wieloma spółkami w poszukiwaniu dobrych inwestycji. Z pięcioma spółkami moglibyśmy podpisać już umowy. Chcemy też stać się współ- lub właścicielem banku i jeśli nie uda się przeprowadzić zakupu w Polsce, to znajdziemy odpowiadający nam bank za granicą - powiedział na konferencji Grzegorz Leszczyński, prezes IDMSA.

Dom Maklerski IDMSA poinformował w czwartek, że kupi łącznie 15,7 proc. akcji spółki Mex Polska oraz wprowadzi ją na giełdę.

Mex Polska jest spółką holdingową zarządzającą siecią restauracji i klubów muzycznych.

Grupa obejmuje 6 restauracji w koncepcie The Mexican (restauracje meksykańskie typu casual) zlokalizowanych w Łodzi, Warszawie, Zakopanem, Poznaniu i Wrocławiu oraz dwa kluby muzyczne typu premium w Warszawie.

Do końca tego roku Mex Polska planuje otwarcie dwóch restauracji The Mexican w Łodzi i Krakowie, restauracji w nowym koncepcie typu casual w Warszawie oraz klubu muzycznego w koncepcie Opera Club w Warszawie.

Koncentrujemy się głównie na rozwoju naszej sieci. Docelowo chcemy posiadać 20 restauracji - powiedział na konferencji Paweł Kowalewski, prezes Mex Polska.

To by sugerowało, że do banku jeszcze długa droga.
Z drugiej strony, widać, że coś tam się dzieje i zarząd coś robi.
Edytowany: 6 sierpnia 2009 23:00

Zahary
0
Wysłane: 6 sierpnia 2009 23:42:14 przy kursie: 408,96 zł
Mam nadzieję, że pomnożyli kasę z emisji - bo na bank 100mln to trochę mało...

Szykuą się do objęcia emisji PKOBP na jesieni:)

W każdym razie - świetny pomysł - przejmować teraz tanio spółki w okresie dekoniunktury i później w hossie wprowadzać je na giełdę...

Poza tym mamy dzisiaj dobre info dot. BOMI - Pioneer objął 10% udziału. IDM też tam siedzi.

Pozdrawiam

Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wpisów: 179
Wysłane: 7 sierpnia 2009 06:55:45 przy kursie: 408,96 zł
Raczej podzielili :), inwestowali po czesci niestety w akcje gieldowe jesienia 2008, jeszcze przed ostatnim etapem zwaly. Moze juz odrobily te akcje.

Co to w zasadzie znaczy bank za granica? Sens banku byk taki ze moglby obslugiwac klientow biura maklerskiego IDM, a tu "za granica".

Jeszcze re: tadek_mazur. Chyba jes miedzy nami dosc gleboki filozoficzna roznica - dla mnie etyka nie [zawsze] jest zero-jedynkowa. Np. fakt ze wygralismy organizowanie Euro 2012 przez przy uzyciu lapowek jest etyczny czy nie? Wlosi (konkurencja) tez dawali, tylko mniej skutecznie niz p. Surkis. Wracaj do IDM: akurat w tej sytuacji z Kluza, hmm... Suwerenem zarzadu IDM nie jest Sovereign Capital, nie jest Suplacz, nie jest KNF ani nawet interes publiczny, lecz akcjonariusze i to ich interesem jest dla zarzadu etyczne sie kierowac. Niewatpliwie w interesie IDMu byla i jest zyczliwosc KNF i, co nawet cenniejsze, wrazenie na rynku ze IDM ma "dojscia".

W zupelnie innej sytuacji etycznej jest Kluza ale to juz zmartwienie dla nas jako podatnikow i suwerenow KNF, a nie akcjonariuszy IDM. Tak, to jest troche schizofreniczne ale co poradzic - etyka nie zawsze jest czarno-biala.

Zahary
0
Wysłane: 7 sierpnia 2009 11:06:47 przy kursie: 418,56 zł
Powiem Wam, że dobrze to wygląda, a panikarze jakby opuścili pokład..
Dzisiaj kolejne dobre infa - pozycja w pierwszej 10ce najbardziej niedoszacowanych spółek na GPW w miesięczniku Forbes, oraz optymistyczny wywiad w Parkiecie, zapowiadający (bez szczegółów) dużo lepsze wyniki..

Pozdrawiam

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 7 sierpnia 2009 11:11:48 przy kursie: 418,56 zł
pojawienie się spółki lub biznesmena w "kolorowych" czasopismach typu Forbes nie wróży niczego dobrego. zazwyczaj jest to zapowiedź zbliżających się problemów. tak było z Czechowiczem, z Dudą

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 7 sierpnia 2009 11:17:03 przy kursie: 418,56 zł
...Bauerem i Vistulą, Jawoszkiem i Pronoksem...

Zahary
0
Wysłane: 7 sierpnia 2009 11:20:50 przy kursie: 418,56 zł
krewa napisał(a):
pojawienie się spółki lub biznesmena w "kolorowych" czasopismach typu Forbes nie wróży niczego dobrego. zazwyczaj jest to zapowiedź zbliżających się problemów. tak było z Czechowiczem, z Dudą

Ale w Forbsie pojawili się tylko w tabeli - jako niedoszacowana spółka na 9tym miejscu..

tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 7 sierpnia 2009 11:23:07 przy kursie: 418,56 zł
Raczej podzielili :), inwestowali po czesci niestety w akcje gieldowe jesienia 2008, jeszcze przed ostatnim etapem zwaly. Moze juz odrobily te akcje.

Co to w zasadzie znaczy bank za granica? Sens banku byk taki ze moglby obslugiwac klientow biura maklerskiego IDM, a tu "za granica".

Jeszcze re: tadek_mazur. Chyba jes miedzy nami dosc gleboki filozoficzna roznica - dla mnie etyka nie [zawsze] jest zero-jedynkowa. Np. fakt ze wygralismy organizowanie Euro 2012 przez przy uzyciu lapowek jest etyczny czy nie? Wlosi (konkurencja) tez dawali, tylko mniej skutecznie niz p. Surkis. Wracaj do IDM: akurat w tej sytuacji z Kluza, hmm... Suwerenem zarzadu IDM nie jest Sovereign Capital, nie jest Suplacz, nie jest KNF ani nawet interes publiczny, lecz akcjonariusze i to ich interesem jest dla zarzadu etyczne sie kierowac. Niewatpliwie w interesie IDMu byla i jest zyczliwosc KNF i, co nawet cenniejsze, wrazenie na rynku ze IDM ma "dojscia".

W zupelnie innej sytuacji etycznej jest Kluza ale to juz zmartwienie dla nas jako podatnikow i suwerenow KNF, a nie akcjonariuszy IDM. Tak, to jest troche schizofreniczne ale co poradzic - etyka nie zawsze jest czarno-biala.

Ale nie ufam krętaczom. Poza tym teraz, po ujawnieniu afery życzliwość KNF nie wchodzi w grę.

tomo
0
Wysłane: 7 sierpnia 2009 11:52:06 przy kursie: 418,56 zł
Jeśli wyniki będą dobre, to jasne że z bankiem będą zwlekać bo ze skupem akcji mieliby problemy a mieli skupywać
od 2zł......do 5zł.

Miwik
0
Wpisów: 253
Wysłane: 7 sierpnia 2009 12:15:35 przy kursie: 418,56 zł
Z bankiem to na dzień dzisiejszy jakaś dziwna historia wychodzi, powtórze co już szanowni przedmówcy zauważyli, jeśli IDM chce mieć bank, żeby obsługiwać swoich klientów (a właściwie dla klientów poszerzyć ofertę o kredyty, prowadzenie rachunków itp. jak również zdobyć nowych) to niech prezes wytłumaczy akcjonariuszom jak zamierza to robić mając bank za granicą Polski.
Chcemy też stać się współ- lub właścicielem banku i jeśli nie uda się przeprowadzić zakupu w Polsce, to znajdziemy odpowiadający nam bank za granicą - powiedział na konferencji Grzegorz Leszczyński, prezes IDMSA
Będzie trochę trudno działać na odległość, chyba że IDM jest taki kozak że kupi udziały/bank majacy oddział/prowadzący działalność na terenie Polski. Jak dla mnie to info z bankiem w roli głównej to na razie marzenia prezesa.
Akcje są tyle warte na ile wyceni je rynek

股票是这么多的价值,市场将会尽可能多

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

34 35 36 37 38

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,295 sek.

iwvuwzos
sckgqtav
bvjsslyt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lqnciwzs
jpcsjvji
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat