PARTNER SERWISU
ylvmwnpq
Zahary

Zahary

Ostatnie 10 wpisów
irfy napisał(a):
pop napisał(a):
Kto tak -cholera-sypie...???
Giełda jednak potrafi zepsuć humor!

Szambo :) Wybiło z trójkąta, tyle że dołem :) Coś tak czuję, że będzie jednak wezwanie i stąd to dołowanie. Z punktu widzenia wezwania logiczne posunięcie, z punktu widzenia perspektyw - fatalne, bo ta spółka opiera się na drobnych akcjonariuszach. Raz zrażeni - mogą nie wrócić :)

Ta.. "szambo wybiło" niestety.. Ale to było do przewidzenia - skoro wzrosty na rynku były ignorowane, a opory były "zasypywane"...

Jednak trzeba zwracać uwagę, z kim się zadajemy na GPW - a wiarygodność Niebrzydowskiego widzimy w wycenie Zremba.

Pozdrawiam

Spółka jest "cacy" i wszyscy o tym wiedzą, szkoda tylko, że nikt jej nie kupuje... W sensie jakiś większy kapitał (TFI/OFE).

siekoo napisał(a):
i chyba masz racje - popraw amatora, ale jesli sie nie myle, to sens jest wchodzic po przebiciu oporu na 1,25.

Linia spadkowa, czy górne ramię trójkąta po wierzchołkach od maja 2009, będzie przebita w okolicach 1,23zł..
Obroty spore - więc, czemu nie... Ale jak widać "palacz" cały czas podrzuca na 1,20:)

Niezła podaż się tu uaktywnia na tych poziomach...

Ja już tyle razy pchałem ten wózek do góry i się nałykałem na tych poziomach - że tym razem z dalszymi zakupami poczekam na przebicie ważnych poziomów... :)

Joker napisał(a):
Zahary napisał(a):
Joker napisał(a):
Zahary napisał(a):
pop napisał(a):
Mogą też najpierw napompować kurs,potem sztucznie(lub realnie) podnieść wyniki ZREMB-u i dopiero potem wywalić z dużym zyskiem.-Wtedy to wszystko ma sens i byłoby dla nich b.opłacalne.Ciekawy jestem co w tym temacie ma do powiedzenia Joker,wg mnie on zna temat najlepiej z nas.

Gdybym miał im doradzać, to również bym rekomendował takie rozwiązanie:)
Ale ta ekipa już wczesniej udowodniła, ze się nie zna na giełdzie - wysypywali PKC gasząc popyt i uniemożliwiając wzrosty.
Ty się znasz.. to najważniejsze
29% wszystkich akcji musieli odebrać od Stormmu bez przekraczania progu 5%.. na prawdę lepiej tego przeprowadzić się nie dało..
Kurs bez zmian, wszystkie akcje powyżej 10k w transakcjach pakietowych..

Gdyby ktoś inny tego typu akcje przeprowadzał miałbyś wodospad.. tutaj każdy na wahaniach mógł przytulić kilka groszy

Ja piszę to - co widziałem, a widziałem kolejne komunikaty o sprzedaży akcji i kolejne nieudane próby wzrostów.
Piszesz że ktoś musiał odebrać 29% akcji, bez przekraczania progu 5%(?!) - skąd o tym wiesz, że to trafiło w czyjeś ręce? Dla mnie to Science Fiction i nie rozumiem, dlaczego akurat taki scenariusz miał miejsce - w końcu można było bezpośrednio odsprzedać te 29% podmiotowi trzeciemu, bez kombinacji i gimnastyki o której piszesz...
Tylko podmiot który kupiłby 29% akcji musiałby także ogłosić wezwanie.. Poza tym znajdź zainteresowaną osobę która zamrozi ponad 10 mln zł.. + wezwanie
Pod progiem masz większe pole do manewru.. A pakiety w większości trafiły do osób prywatnych

Oczywiście, ze trafiły do osób prywatnych - w końcu sam łyknąłem sporo akcji:)
Obroty znacząco wzrosty - bo i FF mocno wzrósł zapewne, czyli wiele, albo większość tych "pakietów" poszło w rynek... - to moja teoria. Ty twierdzisz, że mamy tu samych "tajniaków" pod progiem - zatem skąd te obroty i sypanie - na co czekamy i czemu nie rośniemy (?)
Na GPWInfoStrefa piszą, że pierwszy kurs Zremba to 98gr, jaki był zatem debiut ? :
gpwinfostrefa.pl/palio/html.ru...

Joker napisał(a):
Zahary napisał(a):
pop napisał(a):
Mogą też najpierw napompować kurs,potem sztucznie(lub realnie) podnieść wyniki ZREMB-u i dopiero potem wywalić z dużym zyskiem.-Wtedy to wszystko ma sens i byłoby dla nich b.opłacalne.Ciekawy jestem co w tym temacie ma do powiedzenia Joker,wg mnie on zna temat najlepiej z nas.

Ale ta ekipa już wczesniej udowodniła, ze się nie zna na giełdzie - wysypywali PKC gasząc popyt i uniemożliwiając wzrosty.
Ty się znasz.. to najważniejsze
29% wszystkich akcji musieli odebrać od Stormmu bez przekraczania progu 5%.. na prawdę lepiej tego przeprowadzić się nie dało..
Kurs bez zmian, wszystkie akcje powyżej 10k w transakcjach pakietowych..

Gdyby ktoś inny tego typu akcje przeprowadzał miałbyś wodospad.. tutaj każdy na wahaniach mógł przytulić kilka groszy

Ja piszę to - co widziałem, a widziałem kolejne komunikaty o sprzedaży akcji i kolejne nieudane próby wzrostów.
Piszesz że ktoś musiał odebrać 29% akcji, bez przekraczania progu 5%(?!) - skąd o tym wiesz, że to trafiło w czyjeś ręce? Dla mnie to Science Fiction i nie rozumiem, dlaczego akurat taki scenariusz miał miejsce - w końcu można było bezpośrednio odsprzedać te 29% podmiotowi trzeciemu, bez kombinacji i gimnastyki o której piszesz...

Joker napisał(a):
Zahary napisał(a):
Hmm, czyli sypania ciąg dalszy - tym razem jako Jago ???

Bo jaki sens miałoby zwiększanie udziałów przez firmę zajmującą się mrożonkami (?)

Stormm musiał sypać bo inaczej Jago musiałoby ogłosić wezwanie. Czy tak trudno to zrozumieć?
Blisko 10 mln akcji jakie pozbył się Stormm w transakcjach pakietowych nie trafiło w 100% na rynek!
Najbardziej stratny na tym biznesie jest M.N bo obejmował akcje po 1,30.
Na pewno nikt w znaczącym stopniu, zaangażowania nie będzie zmniejszał przy obecnym kursie i na takim etapie zmian jakie Zremb przechodzi.
A inf o 'zmniejszeniu lub zwiększeniu' jest wymagana przez prawo. I zazwyczaj podaję się dwie opcje aby nie korygować raportów bieżących.

Nie wiedziałem o tym, o czym piszesz.
Skąd wiesz, że M.N. obejmował po 1,30 ?
A tak generalnie to również siedzę w Zrembie i czekam na wzrosty...

pop napisał(a):

pop napisał(a):
Zahary napisał(a):

Bo jaki sens miałoby zwiększanie udziałów przez firmę zajmującą się mrożonkami (?)

A gdzie Ty widzisz jakieś"SYPANIE"?Obroty przecież na to nie wskazują...Nie ma ani zbierania,ani sypania,jest zwykły marazm.A Jago jeśli będzie widzieć perspektywy wzrostu akcji,to wcale nie musi teraz sprzedawać akcji,tylko jak będzie satysfakcjonujący kurs.No chyba,że ZREMB nie ma żadnych perspektyw,a Jago będzie nagle potrzebować na gwałt kasy,to wtedy może sypać,ale takie potencjalne zagrożenie istnieje przy większości spółek z większościowym akcjonariuszem...

W każdym razie napisali, że "rozważają" ruchy.. Dokupywanie raczej mało prawdopodobne - więc.. ?
Może nie po 1,12, ale już 1,20 może się dla nich odkazać "satysfakcjonującą" ceną i tego się obawiam...

Mogliby te akcje oddać jakiemuś strategicznemu z branży, a tak będzie ciążyło nad spółką widmo wysypu akcji przez Jago, podobnie jak wcześniej przez Stormm...

Ciekawy papier, są liderami w branży (lodowiska), mają dobre wyniki - niebawem zima, a dzięki takim programom jak "gwiazdy tańczą na lodzie" - których co prawda sam nie oglądam - popyt na ich produkty może być większy .. :)

Aktualna cena - po ostatnich spadkach z 77zł - wydaje się być bardzo atrakcyjna, nie wspominając, że spekuła uwielbia spółki o takich "parametrach" (kapitalizacja, FF) :)

Pozdrawiam

Hej,
Panowie - będzie coś z tej mąki ?
Spółka w totalnym maraźmie, zastanawiam się, jak zareaguje na ewentualną korektę na szerokim rynku ?

W końcu we wzrostach udziału nie brała - ale to kiepska wymówka:)

Dodam jeszcze tylko - że również dzisiaj dokupiłem..

Wyraźnie Zremb ma ochotę spadać... To niezrozumiałe, bo przecież komu może się opłacać "wywalać" w tej cenie ???
Debiut był po 1 zł, a poniżej 1zł przewinęły się śladowe ilości papiera..

Macie jakąś teorię na ten temat? Stormm dalej sypie ?

Joker napisał(a):
Zahary napisał(a):
W obecność "drobnych" na tym papierze to ja nie wierzę.. Większość "za burtę" wyrzuciła wielotygodniowa konsola i spadki z 30 do 18zł.. Zresztą w temacie Ganta jest cicho na wszystkich forach..

Zobaczymy, czy uda się Gantowi wyrwać z tego marazmu - wiem jedno, jak się wyrwie, to zapewne znowu bedzie liderem wzrostów - bo zaraz się pod nie "podłączą" tłumy drobnych.

A może o to komuś tu właśnie chodzi ? Wymęczyć, przegonić ostatnich drobnych konsolidacją/spadkami - potem dynamiczne i mocne wybicie -> dystrybucja papierów drobnym i .. potem znowu powtórka.

Wspominałeś o swoich obawach co do szerokiego, więc na taki scenariusz czasu co raz mniej
Po vol widać że w ostatnich tygodniach ktoś się skrócił z 3-4% akcji. Kurs niemal w miejscu więc dobrze rokuję na przyszłość, bo ktoś to odebrał. Ale to tylko moje przypuszczenia.

Pzdr

Ta, oby zdążył.
Co do "ktosia" - obstawiam, że Niebrzydowski sypał, Ty chyba nawet znalazłeś coś ostatnio na poparcie tej tezy(?)
Zakładając, że wysypał "pod jakiś nowy interes" - to zapewne chciałby wrócić do Ganta, ale najlepiej chciałby to zrobić po niższej cenie.
Po takim zniechęceniu walorem, ciężko będzie tu nagonić drobnych - więc jeżeli ktoś większy nie postanowi tu wejść, to będzie ciężko ze wzrostami.

Najbardziej w tej całej sytuacji zastanawia mnie bierna postawa Pioneer'a..

W obecność "drobnych" na tym papierze to ja nie wierzę.. Większość "za burtę" wyrzuciła wielotygodniowa konsola i spadki z 30 do 18zł.. Zresztą w temacie Ganta jest cicho na wszystkich forach..

Zobaczymy, czy uda się Gantowi wyrwać z tego marazmu - wiem jedno, jak się wyrwie, to zapewne znowu bedzie liderem wzrostów - bo zaraz się pod nie "podłączą" tłumy drobnych.

A może o to komuś tu właśnie chodzi ? Wymęczyć, przegonić ostatnich drobnych konsolidacją/spadkami - potem dynamiczne i mocne wybicie -> dystrybucja papierów drobnym i .. potem znowu powtórka.

Joker napisał(a):
Patrząc na roczne przychodu Zrembu to info rewelacyjne. Ponad połowa przychodów

Ta.. Szkoda tylko, że patrząc na kurs tego nie widać:)

Przeklęte spółki Niebrzydowskiego ostatnio... Całą hosse przespaly - podejrzewam, że potrzebował kase na inny biznes i dlatego są "zaparkowane"...

Takiego Zremba "bujnąć" to przecież drobiazg - w kilka sesji by 2giego Drągowskiego tu stworzyli:)

Cóż wszyscy dostaliśmy po tyłkach - na wielu spółkach.. Nie spodziewałem się że nastąpi istny Blitzkrieg..

Co do RGR - to z tego co wiem jest bylaby wiarygodna po wyraźnym trendzie wzrostowym, jako za formacja kończąca wzrosty i zapowiadająca odwrócenie trendu...
Na Zrembie wzrostów nie było.

WatchDog napisał(a):
Henryk_Anatol_Rzezucha napisał(a):
WD: oni nie "emituja" akcji dla siebie tylko odsprzedaja akcje skupione z rynku. Co w tym sprzecznego? W sytuacji gdy kurs ich znaniem jest sporo ponizej wartosci spolki, takie dzialanie za jednym zamachem: [a] pcha kurs do gory - przez ponad pol roku tylko ten skup bronil kurs przed spadkiem na ??? (50gr?); [b] wynagradza kluczowych pracownikow; [c] przesuwa akcje do mocniejszych rak; [d] dokonuje 'a' i 'b' bez wydawania gotowki w czasie gdy gotowka w cenie.

Racja - nie dla siebie. To skrót myślowy. Ale nadal podważam model emitowania akcji (rozwadnianie kapitału, ściąganie gotówki z rynku) żeby je za moment skupować, żeby je "zaoferować" menedżerom. Czy jest swoją drogą gdzieś opis warunków tego systemu motywacyjnego?
Budowanie wartości dla akcjonariuszy nie polega moim zdaniem na graniu na własnych akcjach. Kurs powinien bronić się osiągniętymi wynikami, a nie sztucznym popytem. Oczywiście, wolno to robić, takie są prawa rynku i zasady obrotu giełdowego, że kupuje się i sprzedaje akcje, a już tym bardziej w domu maklerskim. Mówię tylko o jednym: ma tu miejsce konflikt interesów i asymetria informacyjna, która jest nie do pokonania metodami analizy fundamentalnej. Zostaje tylko wiara w tego czy innego osobnika, że zachowuje się etycznie.

Moim zdaniem to ma sens - IDM skupuje po dzisiejszych cenach z rynku swoje akcje dla owych "menadżerów" - i daje im wyraźny sygnał -> teraz wartość tych akcji/waszej premii, zależy tylko od was...
Im lepszą spółką (dzięki waszej pracy) będzie IDM - tym wyższa będzie wasza wygrana.

Przy czym samo IDM wyda dużo mniej pieniędzy na taki "program motywacyjny" - niż w przypadku, gdyby np. za pół roku/rok rozdawało gotówkę (bo wierzę we wzrost wart. akcji).

Minusem jest oczywiście potencjalna podaż, którą mogą generować te akcje w przyszłości...

discopolo napisał(a):
Wielkich sukcesów jednak nie mają, a inwestorzy byli wyraźnie podnieceni rzekomo świetnie zapowiadającymi się wynikami.
Wcześniej wzrosty pod te "świetne" wyniki już były. Czyli teraz holocaust poniżej 2.00. Zwłaszcza że dzisiejsza zwała całego rynku jest wielce prawdopodobna skoro SP500 zjechało poniżej oporów.

Tak, większe sukcesy mają Petrol, Sygnity, czy wiele innych spółeczek i ich "piękne" raporty..

DiesIrae napisał(a):
Zahary napisał(a):

Bez przesady - spólka pokazała znaczącą dynamikę wyników kwartał do kwartału, a tymczasem nadal jest wyceniana duuużo poniżej wartości księgowej.

Zobacz na średnią rynkową i porównaj do raporty do innych spółek...

Dzisiejsza wyprzedaż to przede wszystkim efekt nastrojów i korekty na szerokim rynku - a nie wyników.

Bo równie mocno spadają spółki, które wyniki podawały w zeszłym tygodniu - ja np. MCI.

Pozdrawiam

Zgadzam się z tym co napisałeś. Raport jest bardzo dobry, szczególnie w porównaniu do innych spółek z branży. Mi chodziło jednak o to, że zarówno ja, jak i zapewne wielu innych inwestorów spodziewało się jeszcze lepszego raportu (wystarczy przeanalizować to forum i wpisy z ostatniego miesiąca :)). Dzisiejsza wyprzedaż to efekt tego, że zamiast super raportu, którego spodziewali się niektórzy mamy raport bardzo dobry - taka jest moja teza odnośnie dzisiejszych spadków. W sumie to może być dobry moment do dokupienia akcji ale mam obawy, czy spadki nie potrwają troche dłużej - zwykle przy takich obrotach jak dzisiaj szliśmy na północ.

To może być wyprzedaż kończąca ostatnie spadki i korektę na IDM'ie..
Oczywiście takie jest moje życzenie - a może być różnie, jeżeli rynek spadnie niżej.

Pozdrawiam

DiesIrae napisał(a):
nie rozumiem waszego zdziwienia ;)

rynek ostatnimi wzrostami dyskontował prawdopodobnie o wiele lepsze wyniki (sam się spodziewałem nieco lepszych), wyniki okazały się OK (tak jak piszecie), więc ci co załapali się do ciuchci ekspresowej teraz ją opuszczają, zostaną inwestorzy z dłuższą perspektywą ;)

Bez przesady - spólka pokazała znaczącą dynamikę wyników kwartał do kwartału, a tymczasem nadal jest wyceniana duuużo poniżej wartości księgowej.

Zobacz na średnią rynkową i porównaj do raporty do innych spółek...

Dzisiejsza wyprzedaż to przede wszystkim efekt nastrojów i korekty na szerokim rynku - a nie wyników.

Bo równie mocno spadają spółki, które wyniki podawały w zeszłym tygodniu - ja np. MCI.

Pozdrawiam

Też jestem zaskoczony tą paniką.. Dobrałem trochę akcji.
Zastanawiam się - na co liczyli, na jaki wynik - ci co dzisiaj sprzedają?

A Ipopema, która zanotowała spadek zysku 90% r/r dzisiaj "tylko" -3% :)
Nie wspominając o niektórych trupach typu petrolinvest itp.

Generalnie to chyba specjalność naszej giełdy - im gorszy raport, tym lepsze zachowanie ceny akcji..:(

Napisałem, że "na szybko" znalazłem ten link i zwróciłem uwagę tylko na tabelę, którą wkleiłem - nawet nie czytalem artykułu - zrobiłem błąd, bo przecież mogłem podejrzewać, że akurat Ty się przyczepisz:)

Artykułów o ożywieniu -przez ostatnie kilka m-cy było wiele, ale teraz nie mam czasu/głowy, aby ich szukać.
Tak więc - słowa które cytujesz nie są moje i niczego nie potwierdzam, bo nie napisałem tego artykułu.

Dlatego m.in. wkleiłem tę tabelę - aby pokazać, że wycena nieruchomości, może zależeć od "podejścia" i opierając się np. na powyższej tabeli, można znaleźć podstawy do podwyższenia wyceny aktywów Ganta.

Zauważ również, że porównanie dotyczy cen ofertowych z 2007roku, z cenami ofertowymi z 2009roku -> co innego, gdybym porównywał: transakcyjne z 2007r z ofertowymi z 2009r.

Pozdrawiam

WatchDog napisał(a):
Gant jest niedowartościowany - może nie aż tak, jak pokazują to tutaj wyceny - ale jest. I ma bank ziemi przygotowany pod nowe inwestycje w fajnych miejscach. Gdybym mógł, to dla Ciebie zrobiłbym na nim jutro potrójne widły.

Znajdź proszę te linki o ożywieniu, bo może błądzę.

OK - wystarczą (pojedyncze) widły :)

Co do cen, znalazłem "na szybko" takie zestawienie:

kliknij, aby powiększyć

Gant działa przede wszystkim we Wrocławiu i Krakowie - a w obu tych miastach ofertowe ceny w IIw 2009 są wyższe niż w 2007r.

Źródło: mieszkaniowy.blox.pl/2009/07/C...

WatchDog napisał(a):
..

OK, dziękuję bardzo, za szybką odpowiedź.

Czyli jeśli dobrze rozumiem - zakładając "złą wolę zarządu"/"kreatywną księgowość" i przyjmując np. najniższą z podanych przez Ciebie wartości księgowych - 419mln zł (2Q2007) - zatem c/wk będzie w takim przypadku wynosiła ok: 0,84 - czyli nadal będzie baaardzo atrakcyjna na tle konkurentów/całego rynku..
I o to mi właśnie chodziło - zamiast przekreślać spółkę/raport i stawiac spółkę w niekorzystnym świetle - może lepiej "odfiltrować szum" z raportu i zaprezentować inne wartości - aby każdy mógł sobie wyrobić zdanie i wybrać wersję...

A może przeszacowanie dotyczyło np. centrum handlowego Marino ? Każde takie centrum ma zupełnie inną wartość, zaraz po wybudowaniu - a zupełnie inną, kiedy jest uruchomione i np. ma podpisanych wiele umów na wynajem, pozwalających ocenić rentowność. Z tego co wiem - Gant miał wielu kupców na Marino, ale ponieważ centrum świetnie funkcjonuje, to nie zamierzali się na razie go pozbywać..

Co do stagnacji w branży - od wiosny mamy wyraźny ruch w temacie nieruchomości (oczywiście nie taki jak w 2007r) i zapewne znalazłbym podobną ilość linków, gdzie o tym napisali.

Pozdrawiam

Joker napisał(a):
Zahary masz swojego sypacza.. rodzina M.N
Kasa na odebranie blisko 30% Zrembu oraz na gwarancje (czyt. dzisiejszą inf na Stormmie)

Hej, gdzie jest to info ?

W każdym razie, dzięki - "idę" szukać...

WD - co do Twojej wiedzy nie mam wątpliwości, ale mam zastrzeżenia co do obiektywności Twojej oceny wyników Ganta.

Podważasz wiarygodność wycen nieruchomości, piszesz o brakująch X mln - a zupełnie przechodzisz obok wypracowanego zysku z dz. operacyjnej. Cały raport kwitujesz sformułowaniem: "stagnacja ma zasięg co najmniej kilkunastomiesięczny, takie chwianie rachunkiem wyników wprowadza dodatkową niepewność o wyniki".

Skąd masz przekonanie, ze ta operacja była nierzetelna i w jej wyniku wyceny nieruchomości będą zawyżone?
A może własnie wcześniej były zaniżone i spółka mogła - a w interesie akjonariuszy nawet powinna była - dostosować ich wycenę do aktualnych rynkowych - które się zresztą przynajmniej ustabilizowały, a nawet w wielu miastach rosną..

Poza tym o jakiej stagnacji piszesz? - spółka była liderem sprzedaży w Iszym półroczu właśnie i jak widać z raportu wypracowała solidny zysk..

Takie "tuningowanie" wyników to przecież naturalna praktyka wszystkich spółek, więc nie rozumiem, dlaczego akurat Gant miałby z tego powodu być krytykowany - a jeżeli już jest krytykowany, to warto podać ilościowe/wartościowe parametry, które pokażą o ile i dlaczego..

Może wprowadźmy obiektywne i wartościowe wskaźniki - zysk wg spólki jest XXX, a wg Ciebie XX, bo: po pierwsze..., po drugie... itp.

W moim przekonaniu te wyniki są przynajmniej dobre, a po Twoim komentarzu można odnieść wrażenie, że mamy do czynienia z potencjalnym bankrutem, który za wszelką cenę, ukrywa swoją kiepską kondycję w raportach..

Pozdrawiam

Cóż - mi się raport bardzo podoba, znacząca dynamika zysków kwartał do kwartału. Nie dokonywali przeszacowań - zgodnie z zapowiedzią prezesa - czyli na koniec roku czekają nas kolejne dobre wiadomości.

Jeżeli odniesiemy do konkurencji - zyski dużo lepsze od MCI, zarówno wartościowo, jak również przy porównaniu dynamiki 2008 vs 2009.

Co do Ipopemy to nawet nie ma co porównywać - bo tam spadek zysku prawie 90% (2008 vs 2009)..

Skoro MCI rosło po wynikach..

Pozdrawiam

Eh, widzę, że to forum nie przepada za gantem.. :)

Jeżeli nawet tylko 70% zysku jest "zdrowa" - wg kryteriów WD - to oznaczałoby, że Gant zarobił ponad 30mln i jest to chyba świetny wynik szczeg. na tle innych spółek branży..
Dlaczego zatem wycena rynkowa ganta małaby być tak znacząco zaniżona w stosunku do konkurentów z branży? Czy wyceny pozostałych deweloperów są "optymalne"?

Pytam, bo moim zdaniem na tle branży, czy nawet całego rynku - Gant to wyjątkowo niedoszacowana spółka, a ten raport to tylko potwierdził.

Wg dzisiejszego raportu wskaźnik c/wk spadł znacząco - było: 0,72, jest: 0,64.

Pozdrawiam

anty_teresa napisał(a):
Panowie, Wy wszyscy o wynikach... Te wiadomo iż będą dobre... Pytanie tylko czy oddaję realną wartość firmy. Problemem GNT jest niemożność zweryfikowania liczb... To odstrasza. Tak czy owak pod wyniki warto zagrać, bo całe masy patrzą podobnie jak Wy.

Ty nie widzisz co się dokoła dzieje ?
Smieci, groszówki fruwają po +300%, a Gant - porządny deweloper, który przetrwał kryzys, świetnie sprzedaje mieszkania i ma świetny zarząd - buja się na tych poziomach... Nawet minimalnego zniesienia fibo nie zaliczył.

Przecież wiadomo, że gant odpali - pytanie tylko kiedy (?)...

Wyniki przede wszystkim obalą teorię co do tzw. "trupa w szafie" i to powinno wystaczyć. Tak jak pisalem - wybicie ponad 25zł powinno wynieść Ganta na nowe szczyty.

Pozdrawiam

Przeklęty papier - mam nadzieję, że wyniki rozwieją wątpliwości i obawy potencjalnych inwestorów..

Ta, czekamy, czekamy..

Ale niech Niebrzyd w końcu zacznie "pompować" swoje perełki - bo inwestorzy stracą cierpliwość..:)

Niestety coś brakuje chętnych, aby "rozbujać" papier..
Może dzisiaj? Dokupiłem jeszcze trochę, choć powoli tracę wiarę w "stajnię niebrzydowskiego"..

marekl99 napisał(a):
Nie wierzę w ostry zjazd w dół (zakładam jedynie płaskie korekty o ok. 10%). Tak mocny wzrost jak ten od lutego zazwyczaj kończy się jego wygaszeniem, a następnie trendem bocznym lub łagodnym opadaniem. Jest za dużo pieniędzy na rynku, które po każdym ruchu w dół wchodzą na rynek. Sądzę, że czas prawdziwej, głębokiej korekty to dopiero 2010.

Na IDM pewnie będzie bujać, ale powinni iść do góry Angel

Powinno być dobrze - papier się delikatnie skorekcił..
Codzień pod koniec sesji widać większy popyt - popyt, który już najwyraźniej traci cierpliwość.

Pytanie tylko ile jeszcze nasz rynek pociągnie ? W20 zrobił +15% w kilka dni.

Pozdrawiam

Versace napisał(a):
sesja w USA neutralna, ale na szczęście zielona thumbright jest szansa, że jutro odbijemy na północ nareszcie.

Zgadzam się z poprzednią uwagą, korekta na szerokim rynku mocno pociągnie za sobą Ganta.

Jeżeli się zdąży wybić - to już niekoniecznie.

W każdym razie wig20 urósł +15% w kilka dni i bez korekty, USA zachowują się dość słabo - nie zdziwiłbym się, gdybyśmy od jutra mieli kilkudniową korektę na w20..

Bywały już takie czasy, że Gant rósł po +15% przy czerwonym w20 - ale czy tym razem będzie podobnie?

Pozdrawiam

andnat napisał(a):
Co tak ucichło na tym papierze, czyżby cisza przed burzą tylko w górę czy w dół ta burza
Wyniki mają być O.K. jestem ich dostawcą

Nikt nie kupuje papierów, które nie rosną:)

kijekjjk napisał(a):
a ja to juz sam nie wiem..zglupialem..blackeye
przy takim szerokim rynku gant wydaje sie dosc tani..
moze cos jest jednak nie tak z gantem?d'oh!
a moze rynek sie zagapilPray

Wszystko jest OK - dodatkowo od jakiegoś czasu nie ma sypacza.
A to właśnie sypacz nam tu mocno walor zdołował.

Sytuację spółki - na ile to możliwe - sam sprawdzałem, nawet wykorzystując pewne znajomości w branży.
Ja w każdym razie dobieram i liczę na konkretne wzrosty.

Jedyne ryzyko jest takie, że nie zdąży się wybić przed spodziewaną korektą na szerokim rynku...

polmoney napisał(a):
Do czasu podania oficjalnej informacji o nowych inwestycjach można dać sobie spokój z analizami i pytaniami dlaczego kurs stoi. Na Marvipolu trzeba było iskry i kurs ładnie sobie rósł.

Ja już nie wiem co tu może pomóc - bo informacje o nowych inwestycjach już były.
Od 25zł wzrosty powinny nabrać tempa, choć tutaj akcjonariat wyjątkowo "płochliwy" i wrażliwy na korekty na rynku..

tadekmazur napisał(a):
1.618 to chyba coś z Fibbonacciego, ale Vox najwyraźniej jest ostro podkręcony bo te 6000 na WIG20 to paskudnie odległa sprawa. Tak odległa że już wtedy nawet WIG20 nie będzie. Zastąpi go WIG30.

Wig30 to tez odległa sprawa - Sobol mówił, że najwczesniej IIga połowa 2010 r.
Czyli jest szansa na nowe rekordy na w20 :)

Ipopema chyba właśnie kończy korektę - podobna do IDM spółka, która dzisiaj ma c/wk = 5 ( IDM = 1)...

A moim zdaniem tu będzie scenariusz z DUDY i na razie radzę nie dotykać Sygnity...

Pozdrawiam

Co się tu stało ? Widzę tylko info o zmianie terminu raportu, czy było coś jeszcze ?

Pozdrawiam

Mają i Bomi i Bowim - ale mi to nie przeszkadza, bo:
- Bomi ma dynamikę przychodu +85% r/r (inwestycje.pl/gpw/aktualnosci_...)
- a Bowim jest liderem rynku dystrybutorów stali - ostatnio chyba awansowali na 2-gą pozycją i jakąś nagrodę otrzymali..

Na obu spółkach IDM dobrze zarobi(-ł)...

tadekmazur napisał(a):
Zahary napisał(a):
Nie rozumiem, po co ta cała dyskusja..

Tadek miał IDM - to nie narzekał -> sprzedał spółkę i przestała mu się podobać, a nawet mam wrażenie, że dalsze jej wzrosty go irytują :)

Rozumiem Tadek - że za kasę z IDM'a kupiłeś MCI ?

Twój wybór - życze Ci powodzenia w tej inwestycji i obiecuję, ze nie będę na wątku MCI pisal o wyższości IDM'a nad MCI :)

Pozdrawiam

MCI miałem wcześniej. Kasa z IDMSA poczeka na korektę.
Przy okazji Twojego posta pomyślałem o pewnej słabości forów dotyczących poszczególnych spółek.
Gromadzą niemal wyłącznie zwolenników danego papieru. To niedobrze!! Przydałby się jakiś krytyk na wątku MCI i na wielu innych. Chociaż jak widać to rola niewdzięczna bo pisząc sceptycznie o IDMSA najwyraźniej nie pasuję do tutejszego grona.
TAK. Od Kluzagate spółka mi się przestała podobać. I tak jestem zadowolony że spokojnie wyczekałem do 2.61 zamiast od razu puścić prawie dwa razy taniej.

Gdyby irytowały mnie wzrosty spółek które sprzedałem lub ich nie kupiłem to dawno bym się wykończył psychicznie.
Zatem nie krępujcie się chłopaki i podbijajcie cenę nawet do 10.00 i wyżej. Mi to nie wadzi. Wolę stracić okazję niż pieniądze.

A mi od Kluzagate - przestał się podobać Kluza i cały KNF - choć zawsze ta instytucja była dla mnie "fikcyjna" o "bliskiej 0" skuteczności.
Tak jak Tobie cena 10zł nie przeszkadza - tak również mi nie przeszkadza Twoja krytyka IDM'u. Wypowiadałem się wyżej w kwestii Twoich argumentów i tak jak wspominałem - do mnie one nie przemawiają. Aczkolwiek zawsze z uwagą czytałem i będę czytał Twoje i innych krytyczne komentarze dot. tej spółki (i innych).

Co do IDM'u mam swoj scenariusz wyjścia i realizacji zysków - ale zapewne będzie to wyjście "pod korektę", bo uważam, że najlepsze czasy dopiero przed IDM'em - i tu się zapewne różnimy.

Pomyślałeś o pewnej "słabości forów" - ale Twój powyższy komentarz również się wpisywał" w pewien "szablon" obowiązujący na forach internetowych pt. "sprzedałem spółkę - to oznajmię wszystkim, ze jest beee" :)

Pozdrawiam

Nie rozumiem, po co ta cała dyskusja..

Tadek miał IDM - to nie narzekał -> sprzedał spółkę i przestała mu się podobać, a nawet mam wrażenie, że dalsze jej wzrosty go irytują :)

Rozumiem Tadek - że za kasę z IDM'a kupiłeś MCI ?

Twój wybór - życze Ci powodzenia w tej inwestycji i obiecuję, ze nie będę na wątku MCI pisal o wyższości IDM'a nad MCI :)

Pozdrawiam

bulluk napisał(a):
tomcio55 napisał(a):

Nie ma zysku bez ryzyka, jak masz taką spółkę gdzie można jeszcze zarobić z 20% (bo tyle moim zdaniem jest potencjał do wyników) to dawaj.

No ale to juz zalezy od podejscia... Bo to o czym mowisz to juz raczej spekulacja a nie inwestowanie. Ja inwestowanie postrzegam jako patrzenie na spolke przyszlosciowo, ze ma dobry pomysl i go jasno realizuje a nie na zasadzie 'jak masz spolke gdzie mozna zarobic 20% (pod wyniki) to czemu nie'. A jak pod te wyniki spadnie 20% to juz nie bedzie tak kolorowo?
Wszyscy sie teraz ciesza, ze udalo sie zarobic kilkadziesiat % w tak krotkim czasie no i fajnie, ale w wiekszosci pewnie nie dopuszczaja do siebie mysli, ze rownie dobrze ruch by sie mogl odbyc w druga strone. Potrafie sobie wyobrazic te rzesze 'inwestujacych', po kilkudniowym spadku np o 15-20% z pytaniami co sie dzieje, przeciez mialo rosnac.
Dlatego rozumiem poniekad punkt widzenia tadka i innych ktorzy juz wysiedli z IDMSA.

PS. Zeby rozwiac watpliwosci, mam ta spolke w swoim portfelu.

Ja zawsze sprawdzam spółkę fundamentalnie - zanim zainwestuję. Dla mnie rejestracja emisji była przełomem - pod który już tyko dokupywałem IDM'a. Co do przyszłościowych spółek - nie widzę lepszej niż IDM na czas ewentualnej hossy.
Wprowadzą wiele nowych spółek na giełdzie - a zwrot z inwestycji na IPO mają średnio 100% (!!!) jak przyznał sam prezes.

Do tego mam nadzieję, że zrealizują projekt banku - ale nie "po trupach" i "za wszelką cenę" - jak tu wielu by chciało. Wierzę, że to będzie kolejna dobra tansakcja IDM i tym samym będą mogli oferować pełen portfel usług finansowych.
Kto wie - a może ostatnie dynamiczne wzrosty mają związek z tematem banku, a nie wynikami ?

Tak więc jeżeli to nie jest spółka przyszłościowa - to chętnie poznam taką.

m13czu napisał(a):
no i pytanie, czy spadamy w przepaśc do 15 z przystankiem na 19pln?

Czy lecimy na nowe szczyty?

Na początek 25zł do przełamania.

Pozdrawiam

tadekmazur napisał(a):
tomcio55 napisał(a):
To co wg ciebie powinni zrobić z kasą jak się zakup banku przedłużył?

ps. Dziwnie się zwaliliśmy, akurat jak indeksy trochę odbiły...

ps. Ja ich nie bronię, mają opinię przewalaczy, ale akcje się kupuje żeby zarabiać a tu wg mnie jeszcze nie koniec.

Powinni pół roku temu za pół darmo bank kupic. Nie dali rady bo są krętaczami i ich Supłacz udupił ogromną zwłoką w rejestracji nowej emisji. Co teraz mają robic to nie wiem i nie chcę żeby to był mój problem.

Eeee Tadek - dolączyłeś do grona "obrażonych" na spółkę, bo to przekręty..

Ja na GPW "świętych" bym nie szukał - bo tak jak pisałem nawet największe rekiny mają sporo grzeszków na sumieniu (i to tych o których wiemy).

A przekręty/kontakty z Kluzą - jeżeli nawet komuś "obrzydzają" spółkę, to przynajmniej nie może zaprzeczyć - że były w interesie IDM. Czyli - dbali o interes spółki, czasem przekraczając pewne bariery

Argumenty z Bankiem o których piszesz są niepoważne - bo może i w USA za pół-darmo bank by kupili, ale nie w Polsce. Nikt nie jest głupi i nie sprzeda zdrowego banku w Polsce - tylko dlatego, że w USA jest kryzys bankowy...

Czyli jedyne co mogli zrobić mądrego, to kupic - na fali tej "histerii i paniki" - mocno przecenione akcje banków polskich np. w lutym - np. Getin po 2zł w lutym - aby dzisiaj potroić majątek...

Pozdrawiam

Godzina 12:00 a tu ponad 2,5 mln akcji na wolumenie.

Nieźle, nieźle - naprawdę bym się nie zdziwił, gdyby się ktoś nowy w akcjonariacie pojawił..

Ja tu na razie nie widzę żadnych oznak wyhamowania trendu.

Papier dalej jest zbierany "tysiącami", korekty są "plaskie" - a ostatnie opory powinny teraz być wsparciem..

AMB napisał(a):
IDM nawet przy wczorajszych spadkach bardzo dobrze się zachował, więc najprawdopodobniej niedługo wskoczy kilkanaście (a może więcej) groszy wyżej.

To prawda, kurs trzyma się bardzo dobrze..

A to co jednym przeszkadza - że kasę z emisji ulokowali na GPW w dobrym momencie - to moim zdaniem świetne posunięcie, na pewno lepsze niż "lokata bankowa":)

Na IPO przyjdzie czas - już pojwiło się info BOWIM... Jak to prezes mówił - w szufladzie mamy kilka prospektów - to było ze 3 m-ce temu, po ostatnich wzrostach na GPW jestem pewien, że "szuflada jest pełna".

Pozdrawiam

OK zostawmy to - bo znowu musiałbym wypisać z czym i dlaczego się nie zgadzam itp. itp.

Moim zdanie Gant jak wiele spółek wcześniej (MCI) został odłożony "na półkę", jeżeli ta hossa potrwa jeszcze - a liczę na wzrosty do jesieni - to powinnismy zaliczyć jeszcze jedną falę wzrostową na Gancie.

Jak będzie - zobaczymy..

Pozdrawiam

anty_teresa napisał(a):
Zahary napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
Zahary napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
Zahary napisał(a):
Do przewidzenia było - że skoro gant spadał przy mocnym rynku, to spadnie x2 przy słabym...
Niektórzy zarzucają, że oferta mieszkaniowa się kończy - ale przecież nowa oferta będzie wybudowana dużo taniej, a z nagrodami/certyfikatami (zaufany deweloper itp.) Gant ma duże szanse sprzedawać "dziury w ziemii" w konkurencyjnej cenie..

Poza tym Gant spadał z 120zł do 10zł - zatem przy takim rynku wypada odrobć choćby 38% fibo - m.in. dlatego, ze spółka przetrwała kryzys, nie zbankrutowała - co więcej zaczęła znowu zarabiać...

Zarzuty sa uzasadnione. Jesli konczy im sie oferta to przestana generowac przychody. Proces budowania trwa pare lat. Obecnie nikt nie kupi dziury w ziemi(no chyba iz oferta bedzie bardzo, bardzo ciekawa), bo wybierze mieszkanie z rynku. Tu tez sa okazje. Owszem spadly ceny materialow budowlanych. robocizna za to pozostala bez zmian. Nie wiem jak obecnie jest z gruntami, ale jesli maja kupione w 2007, 2008 to sa to grunty drogie. Jesli wczesniej to ok, da sie zbidowac taniej iz wczesniej. Jak beda kupowac dopiero ziemie to powiedzmy ze tez powinno byc w miare.
Tylko zadluzenie wynosi 60%!... i to obecnie... Jak przestana generowac przychody to z czega beda splacac kredyty?
Kolejna sprawa to zastrzezenia bieglego rewidenta to sprawozdan! Jesli uwzglednic uwagi to policz wskazniki i juz nie wyjdzie wcale tak tanio... Przy obecnych problemach z budzetem z koncem roku moze sie skonczyc rodzina na swoim i co wtedy? Otwarte kosztowne projekty, zadluzenie i brak sprzedazy...
Katastroficznie to troszke przedstawiam, ale patrzysz troszke przez rozoweokulary... Jest to napewno ryzykowna inwestycja...

Ta.. 5zł..
Sprzedali prawie całą swoją ofertę - to i zadłużenie ich spada, skąd wziąłeś 60% i co to za wartość (od czego)?
Rozumiem, że Twoim zdaniem lepsza jest sytuacja deweloperów, którzy mają tysiące mieszkań budowanych w szczycie hossy w cenach po 8k/m2, zabezpieczonych ogromnymi kredytami - niż sytuacja Ganta, który wg mojej wiedzy ma teraz zadłużenie stosunkowo niewielkie i może budowac taniej, na tańszych gruntach + dostosować oferte do aktualnego popytu rynku. Czyli właśnie "rodzina na swoim".
O ten program to bym się nie martwił - został niedawno prolongowany, a dodatkowo była zapowiedź nie tylko dalszego jego wspierania - ale nawet rozszerzania...
Pozdrawiam

...z takiej fajnej stronki.... Stockwatch.pl blackeye Znajdziesz tez tam definicje... i do tego mozesz porownac spolki pod wzgledem zadluzenia. Tylko uwaga! porowoj te rozliczajca sie tym samym MSR... Nie napisalem iz lepsza jest oferta zadluzonych bardziej deweloperow z duzym zapasam mieszkan, ale ze sytuacja ganta wcale nie jest rozowa. Ilosciowo inni tez zaczeli sprzedawac podobnie jak gant, ale sa mniej zadluzeni. Gant zszedl z cen i szukal progu gdzie klient kupi za gotowke. Fakt faktem sprzedal sporo pod koniec roku i na poczatku w porownaniu do innych. Ja nie twoerdze iz GNT jest wart ani 5 ani 50 PLN, a jedynie iz sytuacja jego jest znacznie inna i nie mozna wprost porownac wskaznikow, bo nie oddaja one w takiej sytuacji wartosci wewnetrznej i ryzyk.

Strona fajna zgadzam się - ale jakbyś dokładniej przebadał deweloperów, to zauważ, że właśnie przez StockWatch.pl - Gant jest zakwalifikowany jako deweloper o najwyższym potencjale wzrostu kursu akcji (+140% !!!)...
Poza tym wartość którą tu cytujesz (Wskaźnik ogólnego zadłużenia) nie jest niczym nadzwyczajnym (cokolwiek znaczy) oto przykłady dla innych z branży:
- JWC: 82,6 %
- Echo: 63,5%
- Marvipol: 80,30 %
- Polnord: 50,4 %
- Orco: 85,5%
- GTC: 56,3%
- GANT: 59% (zapewne bez ostatnich inf. o spłacie kredytu i obligacji)

Ale rozumiem Ciebie - nie kupiłeś po 10zł to zapewne nie kupisz po 20zł :)

Pozdrawiam

Wyceny SW sa automatyczne i nie uwzgledniaja 2 spraw:
-MSRu
-uwag instytucji badajacych sprawozdania spolek gieldowy czyi bieglych rewidentow... W przypadku Ganta ma to znaczenie bo to jedyny deweloper ktoremu sie rewident czepnal do rocznego.
Automatyka nie czyta sprawozdan. jak GNT zmieni msr wzrosnie zadluzenie spadnie cwk i cz.
Np Jw ma taki poziom, bo zmienilo MSR i spadly mu kapitaly wlasne o polowe... Jak sie porownuje to trzeba wiedziec co...
Nie jest niczym nadzwyczajnym, ale mozna takze znalezc spolki o mniejszym np. Dom... czy JPR. Poziom ten ma znaczenie jesli nie bedzie czego sprzedawac. Beda koszty. O to mi chodzilo Zachary. Spolkajest wyceniana w miare adekwatnie. Jest roche bardziej ryzykowna dlatego wyceny wskaxnikowe sa nieporownywalne.

Sam zaczałeś porównywać - i wybrałeś ten właśnie wskaźnik - więc pokazałem Ci na tle innych spółek, że niczym się nie wyróżnia.
Co do reszty - to proszę napisz jakie to były zastrzeżenia biegłego rewidenta i jak oświeć mnie jak bardzo wpływają (co sugerujesz) na niedoszacowanie Ganta na tle rynku ?
Zmiany MSR dotyczą całej branży - więc nadal nie uzasadniają niskiej wyceny Ganta względem reszty konkurentów...

Pozdrawiam

anty_teresa napisał(a):
Zahary napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
Zahary napisał(a):
Do przewidzenia było - że skoro gant spadał przy mocnym rynku, to spadnie x2 przy słabym...
Niektórzy zarzucają, że oferta mieszkaniowa się kończy - ale przecież nowa oferta będzie wybudowana dużo taniej, a z nagrodami/certyfikatami (zaufany deweloper itp.) Gant ma duże szanse sprzedawać "dziury w ziemii" w konkurencyjnej cenie..

Poza tym Gant spadał z 120zł do 10zł - zatem przy takim rynku wypada odrobć choćby 38% fibo - m.in. dlatego, ze spółka przetrwała kryzys, nie zbankrutowała - co więcej zaczęła znowu zarabiać...

Zarzuty sa uzasadnione. Jesli konczy im sie oferta to przestana generowac przychody. Proces budowania trwa pare lat. Obecnie nikt nie kupi dziury w ziemi(no chyba iz oferta bedzie bardzo, bardzo ciekawa), bo wybierze mieszkanie z rynku. Tu tez sa okazje. Owszem spadly ceny materialow budowlanych. robocizna za to pozostala bez zmian. Nie wiem jak obecnie jest z gruntami, ale jesli maja kupione w 2007, 2008 to sa to grunty drogie. Jesli wczesniej to ok, da sie zbidowac taniej iz wczesniej. Jak beda kupowac dopiero ziemie to powiedzmy ze tez powinno byc w miare.
Tylko zadluzenie wynosi 60%!... i to obecnie... Jak przestana generowac przychody to z czega beda splacac kredyty?
Kolejna sprawa to zastrzezenia bieglego rewidenta to sprawozdan! Jesli uwzglednic uwagi to policz wskazniki i juz nie wyjdzie wcale tak tanio... Przy obecnych problemach z budzetem z koncem roku moze sie skonczyc rodzina na swoim i co wtedy? Otwarte kosztowne projekty, zadluzenie i brak sprzedazy...
Katastroficznie to troszke przedstawiam, ale patrzysz troszke przez rozoweokulary... Jest to napewno ryzykowna inwestycja...

Ta.. 5zł..
Sprzedali prawie całą swoją ofertę - to i zadłużenie ich spada, skąd wziąłeś 60% i co to za wartość (od czego)?
Rozumiem, że Twoim zdaniem lepsza jest sytuacja deweloperów, którzy mają tysiące mieszkań budowanych w szczycie hossy w cenach po 8k/m2, zabezpieczonych ogromnymi kredytami - niż sytuacja Ganta, który wg mojej wiedzy ma teraz zadłużenie stosunkowo niewielkie i może budowac taniej, na tańszych gruntach + dostosować oferte do aktualnego popytu rynku. Czyli właśnie "rodzina na swoim".
O ten program to bym się nie martwił - został niedawno prolongowany, a dodatkowo była zapowiedź nie tylko dalszego jego wspierania - ale nawet rozszerzania...
Pozdrawiam

...z takiej fajnej stronki.... Stockwatch.pl blackeye Znajdziesz tez tam definicje... i do tego mozesz porownac spolki pod wzgledem zadluzenia. Tylko uwaga! porowoj te rozliczajca sie tym samym MSR... Nie napisalem iz lepsza jest oferta zadluzonych bardziej deweloperow z duzym zapasam mieszkan, ale ze sytuacja ganta wcale nie jest rozowa. Ilosciowo inni tez zaczeli sprzedawac podobnie jak gant, ale sa mniej zadluzeni. Gant zszedl z cen i szukal progu gdzie klient kupi za gotowke. Fakt faktem sprzedal sporo pod koniec roku i na poczatku w porownaniu do innych. Ja nie twoerdze iz GNT jest wart ani 5 ani 50 PLN, a jedynie iz sytuacja jego jest znacznie inna i nie mozna wprost porownac wskaznikow, bo nie oddaja one w takiej sytuacji wartosci wewnetrznej i ryzyk.

Strona fajna zgadzam się - ale jakbyś dokładniej przebadał deweloperów, to zauważ, że właśnie przez StockWatch.pl - Gant jest zakwalifikowany jako deweloper o najwyższym potencjale wzrostu kursu akcji (+140% !!!)...
Poza tym wartość którą tu cytujesz (Wskaźnik ogólnego zadłużenia) nie jest niczym nadzwyczajnym (cokolwiek znaczy) oto przykłady dla innych z branży:
- JWC: 82,6 %
- Echo: 63,5%
- Marvipol: 80,30 %
- Polnord: 50,4 %
- Orco: 85,5%
- GTC: 56,3%
- GANT: 59% (zapewne bez ostatnich inf. o spłacie kredytu i obligacji)

Ale rozumiem Ciebie - nie kupiłeś po 10zł to zapewne nie kupisz po 20zł :)

Pozdrawiam

anty_teresa napisał(a):
Zahary napisał(a):

Ta.. 5zł..

Pozdrawiam

pop napisał(a):
Dopiero co można było marzyć,by kupić Ganta ptzy takiej cenie,a jak jest możliwość,to robicie problem...-Ale przecież można skorzystać z ceny,to nie jest w końcu zły papier,szybko odbija,przy tej cenie powinnieście zarobić bez problemu,jak nie jutro,to innym razem,nie ma co się aż tak bać...

Problem w tym, że od jakiegoś czasu coś się złego dzieje z notowaniami Ganta - wyraźnie nie nadąża za rynkiem (mWig), nie wspominają o branży (Wig-dewel)...

Planuję dokupić - może nawet jutro, ale mam już określony horyzont czasowy - jeżeli do tego czasu Gant nie przebije ostatnich szczytów - ja wysiadam...

Pozdrawiam

Joker napisał(a):
Zahary napisał(a):

Zauważyłem również, że zarówno Zremb jak i Gant to spółki w których spory udział ma Stormm - stąd moja hipoteza, że albo Stormm sypie - albo też "poważni inwestorzy" np. fundusze trzymają się z dala (uciekają?) od spółek pani "Elżbieta Sjoblom" - bo wszyscy wiemy kto naprawdę kryje się za tym nazwiskiem...
A więc to wina Stormmu lub funduszy którzy wycofują się ze spółki z powodu p. Sjoblom. Przecież to się kupy nie trzyma, a fundusze nie wiedziały że w akcjonariacie jest M.N?
Poza tym, jako akcjonariusz Ganta powinieneś wiedzieć że udział M.N w podejmowaniu decyzji jest znikomy, co pokazała próba odwołania pewnej miłej Pani z RN.

....

Mniejsza z tym - o co innego mi chodziło.

Wróciłem dzisiaj z urlopu, moja wątroba jest zmęczona, a Gant mnie zwyczajnie rozczarował i wqwia...

Zobaczymy co jutro - ale raczej dobiorę niż wywalę.

Joker napisał(a):
Świetnie że jest liderem itp itd.. Pod to grałem poniżej 10 zł licząc że prędzej czy później spadki będą musiały wyhamować
Tylko to nie są argumenty przemawiające za tym aby rosła dzisiaj, czy jutro.. Tego typu rzeczami mogą się kierować inwestorzy długoterminowi, a Ty skoro tak każdy dzień analizujesz i każdym wahnięciem się gorączkujesz to do tego typu inwestorów nie należysz.
Dzisiaj bardzo dobra informacja na Gancie, zobaczymy jak jutro kurs zareaguję.
Wycena Stormmu już tak bardzo odbiega od tej jaka była przy obliczaniu parytetu, że Gant po 28 zł czy Gant po 19 zł nic nie zmieni.
Zdrowsze wzrosty byłyby z poziomu 17 zł no ale ja nie mam na to wpływu.

Ale Ty filozofujesz Joker - trzymam tę spółkę już wiele m-cy i oczekuję, ze będzie rosła wraz z indeksem deweloperów i szerokim rynkiem (o śmieciach nie wspominając) - dlatego niepokoi mnie fakt, że nagle zakończyła wzrosty i nie może przebić szczytów z pocz. maja.

A forum jest od tego, aby na takie tematy porozmawiać, a nie zarzucać komuś "gorączkowanie" się. Zresztą sam pisałeś, że ganta nie masz - więc po co "gorączkujesz się" moim postem ?

Moim zdaniem fundamenty rozmijają się z obecną wyceną tej spółki - pomimo, że w tle mamy rynek który ostatnio "pompuje wszystko" a szczególnie deweloperów...

Zauważyłem również, że zarówno Zremb jak i Gant to spółki w których spory udział ma Stormm - stąd moja hipoteza, że albo Stormm sypie - albo też "poważni inwestorzy" np. fundusze trzymają się z dala (uciekają?) od spółek pani "Elżbieta Sjoblom" - bo wszyscy wiemy kto naprawdę kryje się za tym nazwiskiem...

To wszystko mnie niepokoi - bo kupilem spółkę, aby na niej zarabiać, szczeg. w okresie dobrej koniunktury dla branży i dla rynku.

Joker napisał(a):
Stormm? A jaki interes miałby Stormm aby sprzedawać obecnie Ganta?
Jeżeli nie jesteś zwolennikiem teorii spiskowych to niepotrzebnie tego typu dywagacje prowadzisz.

Sprzedaż Stormm'u może mieć związek z połączeniem z Jago.
A kiedy ma miec miejsce ta fuzja ? Może chodzi o uzgodniony parytet wymiany i obawę, że ew. wzrost ceny rynkowej Ganta, mógłby ten porządek zaburzyć(?)

Zresztą skoro Tobie Stormm tu nie pasuje - to napisz, kto w ogóle ma interes aby sprzedawać Ganta?
Spółkę która:
- jest liderem sprzedaży mieszkań
- spłaca swoje zobowiązania
- jest nagradzana za rzetelność i jakość
- ma bardzo niskie wskaźniki
...
a co najważniejsze - należy do sektora - który jest teraz modny i w tej fazie hossy rośnie najdynamiczniej (WIG-DEWEL).

Wiem lepiej sprzedać, niż się męczyć i wymyślać teorie spiskowe - ale akurat ganta kupiłem pod jego "fundamenty" i jego obraz rynkowy nie pasuje mi do całej ukladanki/kondycji firmy...

Pozdrawiam

PS Znam teorię, że "rynek dyskontuje wszystko" - ale uważam że ma ona zastosowanie do indeksów i to niektórych, a nie do spółek takich jak Gant. Słyszałem/widziałem za dużo przekrętów na GPW...

Dla mnie ta sytuacja jest conajmniej dziwna i widzę tu udział Stormm'u... Co więcej informacja o sypiącym prawie 5% akcji stormmie szybko by się "rozeszła" między funduszami - a to z kolei może tłumaczyć tak marny popyt na tym papierze...

Nie jestem zwolennikiem "teorii spiskowych" - ale naprawdę widziałem i widzę duży potencjał w tej spółce.
Nawet popyt na wyższych poziomach był spory, ale został "zasypany". Zresztą Wig-dewel codzień forsuje nowe szczyty...

Sam nie wiem - generalnie przy takim rynku nie pozbywam się akcji, pomimo że na Gancie mam cały czas "godny" zarobek...

krewa napisał(a):
pojawienie się spółki lub biznesmena w "kolorowych" czasopismach typu Forbes nie wróży niczego dobrego. zazwyczaj jest to zapowiedź zbliżających się problemów. tak było z Czechowiczem, z Dudą

Ale w Forbsie pojawili się tylko w tabeli - jako niedoszacowana spółka na 9tym miejscu..

Powiem Wam, że dobrze to wygląda, a panikarze jakby opuścili pokład..
Dzisiaj kolejne dobre infa - pozycja w pierwszej 10ce najbardziej niedoszacowanych spółek na GPW w miesięczniku Forbes, oraz optymistyczny wywiad w Parkiecie, zapowiadający (bez szczegółów) dużo lepsze wyniki..

Pozdrawiam

Mam nadzieję, że pomnożyli kasę z emisji - bo na bank 100mln to trochę mało...

Szykuą się do objęcia emisji PKOBP na jesieni:)

W każdym razie - świetny pomysł - przejmować teraz tanio spółki w okresie dekoniunktury i później w hossie wprowadzać je na giełdę...

Poza tym mamy dzisiaj dobre info dot. BOMI - Pioneer objął 10% udziału. IDM też tam siedzi.

Pozdrawiam

Chciałem dzisiaj dobrać niżej, ale nadal tu widać ogromny popyt..
Jeżeli to koniec korekty na naszym rynku - to idziemy na nowe szczyty.

Pozdrawiam

tadekmazur napisał(a):
Henryk_Anatol_Rzezucha napisał(a):
To jest dla mnie chyba najciekawszy watek na forum. Ciekawy, bo wiekszosc forumowiczow, w tym kilku ktorych wpisy czytam z uwaga bo moim zdaniem wiedza co pisza, np. tadek_mazur i nocnygracz, zupelnie odwrotnie ocenia etyke zarzadu IDM niz ja - i to na podstawie dokladnie tych samych informacji. Moze tylko kol. Zahary to widzi podobnie do mnie: jest tu ogromny w porownaniu do innych spolek dym ale jak sie przezen przejrzec to za nim jest b. przyzwoita, niedowartosciowana spolka.

To juz bylo walkowane wiele razy wiec nie bede sie powtarzal ale poza moze tym ostatnia sytuacja z Kluza (i to tylko ta sytuacja z slepym zarzadzaniem portfelem a nie tym jak zostal milionerem ani tym ze gdzies tam Abr. po imieniu o nim mowil, a i nawet ten slepy portfel tylko potencjalnie bo to zalezy od szczegolow), otoz poza ta ostatnia sytuacja z Kluza nie widze zadnych nieetycznych czy wykraczajacego poza rynkowe standarty dzialan IDM. Widze za to zarzad ponadprzecietnie na tle podobnych funduszy szanujacy drobnych akcjonariuszy.

Ale, kilku ewidentnie inteligentnych forumowiczow widzi to odwrotnie. Ciekawe...

Etyka jest niepodzielna. Zrobili numer z Kluzą i tym samym stali się nieprzewidywalni. Numeru przeciwko drobnym akcjonariuszom nie wykluczam, ale jednak nieśmiało obstawiam potężne wzrosty przez kilka lat.
Prawdopodobnie rzeczywiście nadal są niedowartościowani i są w potencjalnie bardzo zyskownej branży (raczej private equity niż dom maklerski) w kraju przed którym prawdopodobnie jest szybki rozwój.

Ale co innego zrobić numer z Kluzą i działać na (potencjalną) korzyść spółki (takie kontakty dla rynku IPO mogły być bezcenne) - a co innego zrobić numer akcjonariuszom i działać na ich niekorzyść..

Problemem jest Kluza i KNF, a nie IDM - w każdym kraju biznes "szuka" kontaktu z politykami, aby robić jeszcze lepszy biznes..

Pozdrawiam

Bobass napisał(a):
Drogi Kolego Zahary,

Twoje wypowiedzi są niekonsekwentne, najpierw piszesz że szum na akcje się nie przełożył, potem że dodatkowym akceleratorem spadków był "smród". Co do maksimum rzeczywiście się pomyliłem.
Nie wiem dlaczego piszesz że nawiązuję do ideałów, wyszedłem ze spółki bo uważam że ryzyko związane z jej wzrostem jest duże według mojej oceny na tle rynku, o czym pisałem wcześniej. A kupowałem akcje oczywiście dla zysku. Ot cała filozofia którą zinterpretowałeś jak chciałeś.

Pozdrawiam

Źle mnie zrozumiałeś - chodziło mi o to, że IDM zachowuje się zgodnie z trendami na rynku i w tym kontekście "szum się nie przełożył" - tzn. IDM ostatnio rośnie pomimo nagonki/szumu (ostatnio Kluza itp.).
Natomiast oprócz faktu, że spółki takie jak IDM mocno spadają w bessie - to jeszcze dodatkowo IDM osłabiała opóźniająca się asymilacja i ona właśnie była akceleratorem spadków...

Użyłeś sformułowania "może to zabrzmi trochę idealistycznie.." - i tak tez zabrzmiało, dlatego nawiązałem do ideałów:)
Oczywiście było to komentarz z "przymrużeniem oka" i nie chciałem Cię urazić.

Pozdrawiam

dupsia napisał(a):
Czy ta spółka jest warta uwagi? Przez ostatnie miesiące, po spadku z 29zł odbijała się pomiędzy 19-22 teraz lekkie wybicie do 23-23,50, co dalej? Ilość mieszkań na sprzedaż drastycznie się skurczyła, czy na pewno akcje spółki są niedowartościowane? Ilość sprzedanych mieszkań w drugim kwartale nie będzie różniła się od tej z pierwszego, a kurs już jest wyższy o kilkadziesiąt procent.

I dobrze, że sprzedali prawie całą swoją ofertę. Teraz wybudują nowe mieszkania 30% taniej - tyle spadly robocizna + materiały - i dodatkowo na gruntach kupionych kolejne 35% taniej...

A ze sprzedażą ewentualnych "dziur w ziemii" nie mają problemów i mieć nie powinni - ostatnio otrzymali przestiżową nagrodę od Forbes:

Cytat:
Gant - deweloper o najwyższej reputacji
2009-07-31, 15:38
Gant Development został laureatem prestiżowego rankingu PremiumBrand 2009, czyli firm cieszących się najwyższą reputacją, wiarygodnością biznesową i rzetelnością wśród społeczeństwa i środowiska biznesowego. W stworzonym pod patronatem magazynu Forbes rankingu, firma okazała się jedynym wyróżnionym deweloperem.

Gant Development został laureatem prestiżowego rankingu firm budowlanych obok takich potęg jak Skanska, Budimex, Mostostal Warszawa, Strabag czy Warbud.
Giełdowy deweloper znalazł się też w rankingu TOP25 firm o największej reputacji, wyprzedzając takie koncerny jak Grupa Metro Polska, Carrefour Polska czy Areclormittal Steel Poland.

- Obecność w tak prestiżowym rankingu, to dla Ganta duże wyróżnienie - zwłaszcza, że na rynku deweloperskim istniejemy zaledwie od 10 lat. Bardzo nas cieszy, że coraz mocniej zakorzeniamy się w świadomości, już nie tylko mieszkańców Dolnego Śląska, ale również całej Polski. Na wysoką pozycję w rankingu mogły mieć wpływ liczne promocje, rabaty i programy pomocowe, które stosujemy od kilku miesięcy. Wierzę jednak, że na renomę, decydujący wpływ miała przede wszystkim jakość oddawanych przez nas mieszkań.- podsumowuje Karol Antkowiak, Wiceprezes Zarządu Gant Development.

Rankingi PremiumBrand budowane są w oparciu o badania konsumenckie. Reputacja marek i firm oceniana jest na 5 wymiarach: referencji, atmosfery medialnej, firmy jako pracodawcy, społecznego zaangażowania i jako partnera biznesowego. Badania prowadzone są metodą CAPI na próbie na próbie wielkomiejskiej, reprezentatywnej ze względu na płeć, wiek, region oraz aktywność zawodową Polaków, N=1000 (marki) oraz PAPI na próbie największych firm w Polsce, N=300 (firmy). Badania do IV edycji zostały przeprowadzone przez TNS OBOP w kwietniu i maju 2009. W badaniu wzięło udział 67 marek i 30 firm.

źródło: MakMedia Group

Od jutra (dzisiaj) wzrosty ?

Bobass napisał(a):
Zahary napisał(a):
Eeee wiele szumu wokół spółki było od lat - i jak dotąd na sytuację IDM'u to się nie przełożyło (zatwierdzono emisję itp.).
Co do prezesów - można by powiedzieć, przykład brali/biorą od największych "rekinów" naszego rynku kapitałowego - bo niby w czym byli lepsi Krauze, Czarnecki, czy Kulczyk ???

Obiecanki, nabijanie drobnych w "butelkę" i inne mniejsze lub większe "przekręciki" to na naszej "bananowej" STANDARD.

Ale to Twoj wybór i go rozumiem - sam kiedyś ewakuowałem się ze spółki MSX - bo miałem już dosyć obiecanek i "czarowania" prezesa...

W każdym razie IDM ma się dobrze i zapewne pokaże świetne wyniki.

A co do tych "wielu ciekawych spółek" - to chętnie się dowiem, co miałeś na myśli (?).

Pozdrawiam

Zahary,

Zatwierdzenie emisji to wg mnie nie jest wystarczający powód do tego żeby stwierdzić że szum wokół IDMu nie przekłada się na cenę jego akcji. Wystarczy spojrzeć na wykres żeby zobaczyć że IDM jest jedną z najmocniej przecenionych spółek na giełdzie a jego droga w dół zaczęła się dobry rok przed faktyczną bessą.

Wyniki oczywiście mogą wywindować kurs podobnie jak skupowanie akcji itd. Może to zabrzmi trochę idealistycznie ale problem w tym że spółka nie jest godna zaufania i IDM po prostu śmierdzi..

co do spółek ciekawych zachęcam cię do zaglądnięcie na wątek: gwiazdy przeszłego tygodnia:
www.stockwatch.pl/forum/defaul...

Przeciez spółki takie jak IDM - uzależnione od koniunktury giełdowej - spadają najmocniej w czasie bessy.
Dodatkowym akceleratorem spadków była przedłużająca się asymilacja + ten tzw. "smród" o którym piszesz:)

Teraz spółka świetnie realizuje swoją działalność operacyjną i będzie rosła z giełdą - tylko powinna to robic znacznie szybciej..

Co do reszty - to kurs maksymalny IDM osiągnął dnia 2007-06-26 (25,19zł) - czyli dokładnie na "górce" ostatniej hossy (gpwinfostrefa.pl/palio/html.ru...).

A jak już do "ideałów" nawiązujesz - to gdzie one były, gdy kupowałeś IDM i sprzedawałeś po 2,03 ? :)

Pozdrawiaam

PS A jak już dla wielu IDM przestanie "śmierdzieć" - to liczę na kolejną (ostatnią?) falę wzrostową i sprzedaż papierów w atrakcyjnej cenie:)

Bobass napisał(a):
ja opuściłem IDMa przy 2.03 i nie żałuję, myślę że jest wiele ciekawszych spółek o znacznie lepszej opinii i lepszym PRze niż IDM. Myślę że wkrótce ten szum i te wszystkie machlojki o których pisaliśmy kiedyś, mogą odbić kurs na dół, a wtedy nawet niedowartościowanie fundamentalne ani jakieś dobre informacje nie pomogą.

Eeee wiele szumu wokół spółki było od lat - i jak dotąd na sytuację IDM'u to się nie przełożyło (zatwierdzono emisję itp.).
Co do prezesów - można by powiedzieć, przykład brali/biorą od największych "rekinów" naszego rynku kapitałowego - bo niby w czym byli lepsi Krauze, Czarnecki, czy Kulczyk ???

Obiecanki, nabijanie drobnych w "butelkę" i inne mniejsze lub większe "przekręciki" to na naszej "bananowej" STANDARD.

Ale to Twoj wybór i go rozumiem - sam kiedyś ewakuowałem się ze spółki MSX - bo miałem już dosyć obiecanek i "czarowania" prezesa...

W każdym razie IDM ma się dobrze i zapewne pokaże świetne wyniki.

A co do tych "wielu ciekawych spółek" - to chętnie się dowiem, co miałeś na myśli (?).

Pozdrawiam

Ale tu chodzą pakiety... Ktoś wchodzi?

A batony na S, które na innych spółkach wywołałyby lawinę - tutaj mobilizują popyt..

Widać spieszy mu się... - I dobrze:)

Jest dobrze - podaż nie panikuje, a popyt się niecierpliwi :)
Oby rynek wytrzymał do wyników...

Pozdrawiam

rafskr napisał(a):
Joker napisał(a):
Ze względu na Stormm również interesuję się Gantem. Obecnie nie posiadam akcji.
Widzę co raz większy ruch na wątku, większość zawiedziona jednak z optymizmem patrząca.
Może ktoś pokusiłby się o rozrysowanie sytuacji technicznej?

Mi rzuciły się w oczy na dziennym a'la czarne kruki. Sam jestem ciekawy jak to się dalej potoczy.
www.stockwatch.pl/forum/Defaul...

kliknij, aby powiększyć

Jest to jeden ze scenariuszy aczkolwiek można zakładać, że może z tego powstać trójka hossy (może taka nie klasyczna, ale te trzy świece może mają trochę za duże korpusy ale mieszczą się w zakresie cenowym poprzedzającej ja świecy białej, aczkolwiek nie w korpusie) chociaż obroty takie nietypowe. Dzisiejszy dzień wyklarował jak dla mnie zarówno parametry do wyjścia jak i wejścia. Czas pokaże w którą stronę zmierzamy

Zresztą te wszystkie 3 świece - zostały "wymalowane" w końcówkach sesji, lub nawet na fixingu.
Ale oczywiście fakt jest faktem - co z tego wyjdzie, zobaczymy...

Ja obstawiam wzrost, ale obserwowałem papier i mam wrażenie, że ktoś tu "sypie"...

Pytanie jak długo jeszcze (?)

Bobass napisał(a):
Ja chciałbym jutro kupić w okolicach poniżej 22 i mam nadzieję że się uda. Też wydaje mi się że za niedługo przyjdzie czas na Ganta, zjazd poniżej 21 gdzie jest opór raczej mało prawdopodobny, a po przełamaniu 24 otwarta droga na 27 a potem na 30

Tu każdy wariant jest możliwy..

Joker napisał(a):
Zahary napisał(a):
Joker napisał(a):
Może być i na pewno będzie
Tylko pamiętać przeciwko komu gracie

Przeciwko ? Czemu "przeciwko" ?
Prędzej czy później 'pakietowcy' umiejętnie zaczną dystrybucję
Jednak sądzę że poniżej 1,6 nie miałoby to sensu
Zwłaszcza że to początek dobrej passy Zrembu

Możliwe - podobnie było na Gancie - pojawiły się pakiety ... a później zaczął się zjazd i sypanie akcjami...

Z drugiej strony na spółkach takich jak Zremb, na GPW zarabia się 300% a nie 30%..

Joker napisał(a):
Może być i na pewno będzie
Tylko pamiętać przeciwko komu gracie

Przeciwko ? Czemu "przeciwko" ?

Do ilu mogą "podpompować" Zremba ?

Patrząc na FF / kapitalizację i akcjonariat (Skierniewice) może być chyba ciekawie ?

Pozdrawiam

adamos napisał(a):
Swierszczu napisał(a):
Niezly smiec z tego jest bez kitu, nie dziwie sie ze nikt nie chce tego pompowac skoro ma male znaczenie dla indeksów

To moze uzasadnisz dlaczego uwazasz ze to taki smiec? Jak na razie to jedna z najlepiej sobie radzacych spolek w sektorze.. Speak to the hand

Spółka jest ok - niestety kurs już sobie tak dobrze nie radzi.

Gant szczyt miał w maju - od tego czasu:
- Wig-dewel urósł z 1900 - do 2400 pkt...
- mWig40 z 1700 do blisko 2100...

Czyli Gant zachowuje się dużo gorzej od rynku i to źle o nim świadczy..

Na moje oko - ktoś się pozbywa akcji - może musi(?)

Takie sypanie pewno nie bedzie już dlugo trwało(?) - a po jego zakończeniu, powinien nastąpić bardzo dynamiczny wzrost - tak bywało na wielu innych spółkach..

Pozdrawiam

rafskr napisał(a):
myślę że będziemy jednak dziś powyżej 23 i może powyżej intradaya z ostatnich 4 dni

Oby - szkoda, że rynek się osuwa, ale to dla Ganta rzadko miało znacznie - potrafił spadać przy w20 = +6% i rosnąć przy w20 = -2%...

Tak jak pisałem wyżej - wyraźnie ktoś tu sypie, natomiast kupujący (wiedząc o tym) - cierpliwie ustawiają większe pakiety na niższych poziomach - lub też (bardzo często) ukryte kupno...

W czasie takiej koniunktury, jaką mamy na GPW Gant nie pownien być tańszy niż 40zł... Wystarczy dać sygnał i wielu drobnych (których tu już zamęczyli i stąd przepędzili) - rzuci się na papier.

W każdym razie trzymam kciuki za scenariusz, który rozpisałeś wcześniej.

Pozdrawiam

Szkoda, ze ten sypacz jest takim amatorem - bo gdyby znał się trochę na giełdzie, to by dzisiaj opychał Ganta po 35zł...

Na co czekacie ?

Przebiliśmy ostatni szczyt..

Pozdrawiam

majama napisał(a):
Widze że rośnie zainteresowanie spółką ponownie i powinno to spowodowac wzrosty wkrótce. Puls Biznesu ma zakupił ja do swego portfela co tez jest pozytywna rekomendacją.

Tak, ale ktoś wychodzi (-ł) z Ganta i skutecznie hamował wzrosty..
Mam nadzieję, że to już historia i idziemy na nowe szczyty.

Ale bez +15% na początek będzie ciężko:)

No mojego nosa Panowie - warto potrzymać, bo cena poniżej 3zł jest promocyjna...
W Parkiecie pojawił się artykuł "Nadzieja na rozwiązanie rezerw.."

archiwum.parkiet.com/artykul/6...

Ale zobaczymy co życie pokaże:)

Pozdrawiam

Dzisiaj również zapowiadają się imponujące obroty..

Akcje "zarobionych z wczoraj" - zostały wchłonięte, bez większej korekty..

Hmm, tu chyba rzeczywiście ktoś duży wchodzi.

rafskr napisał(a):
Zahary napisał(a):
Czyli jak z tymi wykresami - rozumiem, że jeżeli historia się powtórzy - to czekają nas pokaźne wzrosty ?

Tak czy inaczej kolejna fala wzrostowa nadchodzi - tym razem ponad ostatnie szczyty..

Każdy musi we własnym zakresie przemyśleć i odpowiedzieć jaką przyjmuje strategię.
Ja przyjmuję raczej dwumiesięczne mocne odbicie do któregoś zniesienia Fibonnacciego całego ruchu spadkowego od ostaniej hossy i później ostrą korektę co by się mniej więcej pokrywało z zeszłorocznym spadkiem w okolicach końca września - pażdziernika.
Myślę, że sierpień będzie rósł pod dość dobre wyniki drugiego kwartału.
Swoją drogą potencjał wzrostowy znacznie większy niż ryzyko spadku do poziomu gdzie ustawione stop lossy.Think

Hehe, spoko - ja na gancie już trochę siedzę i szybko mnie stąd nie "wykurzą" - a na pewno nie przy tych poziomach cenowych..

Od tygodnia dobieram - bo też uważam, że lada dzień wybicie.

Pozdrawiam

Czyli jak z tymi wykresami - rozumiem, że jeżeli historia się powtórzy - to czekają nas pokaźne wzrosty ?

Tak czy inaczej kolejna fala wzrostowa nadchodzi - tym razem ponad ostatnie szczyty..

Wszyscy sprzedali ???? - to możemy rosnąć:)

buldi napisał(a):
@ Zahary
Info o skupie z poprzedniej sesji ukazało się z opóźnieniem
Cytat:
........"Program skupu akcji własnych Domu Maklerskiego IDM Spółka Akcyjna w celu ich zaoferowania kluczowym dla Spółki osobom", w ramach realizacji tego Programu, DM IDM S.A. dokonał na sesji giełdowej 29 lipca 2009 r.
transakcji nabycia 35á000 (trzydzieści pięć tysięcy) akcji własnych ................

ponad to dzisiaj info 17,44
Cytat:
Program skupu akcji własnych Domu Maklerskiego IDM Spółka Akcyjna w celu ich zaoferowania kluczowym dla Spółki osobom", w ramach realizacji tego Programu, DM IDM S.A. dokonał na sesji giełdowej 30 lipca 2009 r.
transakcji nabycia 19 220 (dziewiętnaście tysięcy dwieście dwadzieścia) akcji własnych

a skąd osoba blisko związana z prokurentem wiedziała że dzisiaj będzie odpał? info 17,39
Cytat:
w dniach od 23 lipca 2009 r. włącznie do 29 lipca 2009 r. włącznie, DM IDM S.A. (który w rozumieniu art. 160 ust. 2 pkt 4 lit. a Ustawy o obrocie jest osobą blisko związaną z Prokurentem) zawarł w ramach realizacji "Programu skupu akcji własnych Domu Maklerskiego IDM S.A. w celu ich zaoferowania kluczowym dla spółki osobom" transakcje kupna 175 000 (sto siedemdziesiąt pięć tysięcy) akcji
własnych, zwykłych na okaziciela o wartości nominalnej 0,10 zł (10/100) każda, których emitentem jest Dom Maklerski IDM S.A., po średniej cenie 1,52 zł (jeden złoty 52/100) każda.

Dalsze wzrosty są nie wylkuczone. Jedno wiem czy będą wzrosty , czy spadki to będzie manipulacja pod własną taktykę, do której nie mam klucza.

Klucz jest prosty - muszą być wzrosty na IDM'ie, aby "zainteresowani" zaliczyli "taktyczny zysk".. :)

GPW jest na sprzedaż - ostatnio przeskoczyła Wiedeń i jest liderem regionu - pytanie, czy ktoś "trzeci" nie jest zainteresowany nabyciem walorów dobrze "zorientowanego" w polskim rynku kapitałowym podmiotu/animatora?

Dzisiejsze obroty były najwyższe w historii tej spółki + zamknięcie na maksach.

Odbierający akcje, tak się spieszył, że nawet przeskoczył ostatni szczyt..

Pożyjemy zobaczymy - drobni tego wzrostu nie wygenerowali... TFI ? - oni chyba wiedzą, że aby zebrać więcej akcji, czasem warto się zatrzymać - chociażby przed ostatnim szczytem...

Na gancie - faza odbioru akcji od ostatnich "zniechęconych".
Lada dzień powinien odpalić.

Pozdrawiam

Hej,
generalnie gratuluję "współudziałowcom" :)
Powiem krótko - to nie był zwykły "wzrost".. Obserwowałem akrusz zleceń/transakcje - ktoś był zdeterminowany zebrać wszystko - dosłownie wszystko, co dzisiaj podaż wystawiła (gdyby widłowy nie przeszkadzał - bylibyśmy dużo wyżej)...
Temperatura na walorku znacznie skoczyła i sam jestem ciekaw o co chodzi (?)

Jedno jest pewne, ci którzy bawili się ostatnio IDM'em - ustawiali widełki: kupno 1,45 <-> sprzedaż 1,54 itp. -> oni wszyscy dzisiaj zostali bez akcji. Wielki "odkurzacz" wciągnął wszystko...
Zresztą sami zobaczcie dzisiejszą świeczkę - zamkneliśmy się na nowych maksach - przy obrotach 10mln akcji..

Dzisiaj nie widzę infa dot. skupu - czyżby skup zakończony ???

Czyli czas na sensowne wzrosty!! :)

Pozdrawiam

tomo napisał(a):
Co drugi dzień obroty ponad 2 mln akcji.Moim zdaniem czas na ponad 3 mln a gdy to się stanie spece od skupu kursu nie utrzymają i zaliczymy 2 zł.Mogę się mylić, ale jeśli zagranica ciągnie na 2400 to IDM w takiej cenie nie utrzymają.
Według mnie ktoś powoli pakuje.

Na razie widać, że grubasy bawią się tylko w wig20, a małe i średnie - dryfują: trzy kroki do przodu / dwa kroki do tyłu...
Ciekawe co będzie, jak w20 zrobi korektę np. do 1900...

Vox napisał(a):
po dzisiejszej sesji w USA, pokonali 900 pkt.
także wzrosty są już raczej przesądzone - powrócili nad linię szyi RGR

No.. ponarzekałem i wzięli się w garść:)

tadekmazur napisał(a):
Zaskakują mnie opinie o grubszych spadkach już teraz.
Dla mnie jest to raczej temat czy korekta zatrzyma się na 1643 (50% zniesienie wzrostu) czy wyhamuje wyżej.
Moim zdaniem zaraz wyhamuje, ale na razie się mylę. Zatem 1643 nie wykluczone.
Czemu nie spadnie niżej?
Bo zaczną napływać sensowne dane z gospodarki USA. Wyniki spółek za II kw. to mogą być rozmaite, ale dane makro za czerwiec, lipiec itd będą relatywnie przyjemne. Będą zwiastowały koniec recesji w USA. Nie wiadomo czy to zwiastowanie będzie ostatecznym bo druga fala recesji nie jest wykluczona, ale na razie to nieistotne. Jeszcze będziemy mieli wzrosty giełdowe dyskontujące koniec recesji (słusznie lub nie). I to już niedługo. Najdalej w sierpniu.

Rynek ostatnio ignoruje dobre infa - i to może niepokoić..
Spadki nie są gwałtowne, ale jak jeszcze potrwają - to moga znacznie przyspieszyć.

Martwi mnie to -że wielu już zaczyna mowić o kolejnej bańce na rynku chińskich akcji. Tam średnia rynkowa c/z = 30.
Nasza giełda bardzo wolno odrabia straty i ciężko się podności po ostatniej bessie.
Niezrozumiałe dla mnie jest - że z tak dobrym makro - mamy najsłabszą giełdę/walutę w regionie.
Rozumie ktoś fakt, że taki węgierski BUX spadł niżej od nas i jednocześnie odrobił dużo więcej strat w ostatniej zwyżce (?)

Jak znam życie - to pomimo, że nie rośliśmy podobnie do innych rynków wschodzących, to zapewne ponownie będziemy "solidarnie" z nimi spadać - kto wie, może kolejny raz szybciej niż inni..

Dużo czasu już minęło, jesteśmy po ważnych danych makro - myślę, ze teraz ze spokojem można uznać, że nasza GPW nie odzwierciedla, ani nie przepowiada stanu polskiej gospodarki. Jest oderwaną od fundamentów zabawką w rękach (światowych?) spekulantów.

A jak oglądam w TV, jak 90% naszych analityków jest zaskocza wzrostami i uparcie przepowiada drugie dno - bo nie widzą najmniejszych fundamentalnych powodów do dalszych wzrostów - to mi po prostu ręce opadają.

Wszyscy widzą potężne, bezzasadne wzrosty po 60-100% np. na MiŚiach, ale nikt nie widzi faktu, ze w wielu przypadkach spółki te bezzasadnie spadły po 90%..

Pozdrawiam

Zastanawiam się nad wejściem w tę spółkę.
Mały FF, ale trochę martwią główni akcjonariusze - Stormm, czyli "odział Skierniewice"..

tomo napisał(a):
Po asymilacji miało rosnąć,a jednak spadało a teraz liczymy na spadki jest inaczej. W tym tygodniu przewalono prawie 10 mln akcji dzisiaj skupiono ponad 2 mln po 1,40 pod co to zbieranie.
1.Bank.
2.Wyniki.
3.Ktoś wywalał a teraz skupuje.

No dzisiaj ktoś zbierał, niezłymi pakietami i wcale się z tym nie krył.. :)

buldi napisał(a):
Tak się zastanawiam i rozważam wszelkie za i przeciw. Wychodzi mi, że Gant zgodnie z przewidywaniami prasy pokaże dobry wynik za IIQ. W rankingu wycen wg średniej znajduje się w pierwszej dziesiątce. Pewnie już czytaliście, ale wrzucę
Cytat:
Na podstawie art. 56 ust. 1 ustawy o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych, Zarząd Spółki GANT DEVELOPMENT S.A. informuje, iż w dniu 3 lipca 2009 r. nastąpiło rozliczenie oraz całkowita spłata kredytu w wysokości 43.480.000 zł, udzielonego przez Raiffeisen Bank Polska S.A. spółce celowej z Grupy GANT DEVELOPMENT S.A. - GANT PMR spółka z ograniczoną odpowiedzialnością KAMIENNA S.K.A. (dawniej KAMIENNA sp. z o. o.).

Środki uzyskane z kredytu przeznaczono na finansowanie budowy sześciokondygnacyjnego wielorodzinnego budynku mieszkalnego położonego we Wrocławiu przy ulicy Kamiennej 105, na terenie dzielnicy Krzyki, która uważana jest za jedną z najatrakcyjniejszych części miasta.

Taka informacja wpłynie (jeżeli w między czasie nie zaciągną kolejnego kredytu) na spory spadek zadłużenia - prawie o połowę, co pewnie odbije się poprawą ratingu.
W dodatku technicznie po dzisiejszej sesji, wbrew kiepskim nastrojom zewnętrznym wygląda moim zdaniem interesująco.
Mi wychodzi takthumbright

Polecam Ganta - to dobra spółka. Powinna teraz zacząć kolejną falę wzrostową. Oby rynek pozwolił, choć Gant często lubi "iść pod prąd".

Pozdrawiam

nocnygracz napisał(a):
Cytat:
Eh wkurzyłem się - bo właśnie wrócilem z urlopu i widzę, że już wszyscy sprzedali IDM'a i tylko ja zostałem z "gorącym kartoflem". Ledwo temat Supłacza się skończył, a już kolejna nagonka na spadki na forach..

Dajcie wyjść koledzy - mam tego trochę!!!

Spokojnie, mamy jeszcze ja i tadekmazur. Możesz mieć absolutną pewność, że poniżej 1 zł. nie spadnie, bo tadekmazur zapowiedział, że wtedy sprzeda, a na tym nikomu nie zależy.
Mam wrażenie, że nasz IDM trochę się Tadka boi. Gdy ostatnio huknął z tą złotówką, kurs IDMu - jakby lekko wystraszony - od razu zaczął piąć się w górę.

Może po prostu poproś Tadka, żeby zapowiedział, że jak spadnie do np. 1,34 to sprzeda? A później np. 1,5 i tak dalej?

:)

Spoko, ja planuję potrzymać.
Teraz zamierzam przejrzeć te rewelacje z ngi24.pl i wyrobić sobie zdanie o ich wpływie na notowania IDM. Choć wydaje mi się, ze to "odgrzewany kotlet", a nawet gdyby sprawa została na nowo "rozdmuchana" to i tak uderzy co najwyżej w Kluzę..

Pozdrawiam

nocnygracz napisał(a):
Zahary napisał(a):

Naprawdę nie jesteś w stanie zrozumieć ich biznesu???
To rzeczywiście bym sobie odpuścił.. :)

Pozdrawiam

Myślę, że to taka przenośnia była. przecież biznes był w cudzysłowie. Nie ma się co unosić.

Eh wkurzyłem się - bo właśnie wrócilem z urlopu i widzę, że już wszyscy sprzedali IDM'a i tylko ja zostałem z "gorącym kartoflem". Ledwo temat Supłacza się skończył, a już kolejna nagonka na spadki na forach..

Dajcie wyjść koledzy - mam tego trochę!!!

Informacje
Stopień: Elokwentny
Ostatnia wizyta: 26 stycznia 2023 03:33:04
Liczba wpisów: 268
[0,06% wszystkich postów / 0,04 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,984 sek.

gsoqqocd
mxaobdld
kykhcups
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
exbzsoxm
feliytdb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat