PARTNER SERWISU
eioqzsso
14 15 16 17 18

POLFA (Catalyst)

DRIVER77
0
Wpisów: 641
Wysłane: 31 marca 2015 13:39:16
Płacą,bo innego wyjścia nie mają. Zaraz kolejne nakazy i komornicy tym razem od serii C by się rzucili.
Jakaś kasa spływa w stronę Polfy od kontrachentów,ale na bieżąco komornicy rekwirują zanim cokolwiek dotrze na rachunek Polfy Dancing. Za chwilę AH wskoczy z nakazem na prawie 1 mln zł,ale znając ruchy Bednarczyka, będzie skutecznie hamował ten proces na przeciagnięcie w czasie.
Znak towarowy (wirtualnie wyceniony na 20 mln). Teraz ten znak jest raczej nic nie warty. Zacznijmy od tego że ta Polfa nie ma nic wspólnego z prawidzwą POLFĄ. A w samej warszawie są chyba ze 3 Polfy ile w całym kraju-nie wiem. Jakieś rozmowy trwały z inwestorem (sprzedaż) ale ucichło, chyba się wycofał.
Aktualnie i na znaku komornicy siedzą w Urzędzie Patentowym,ale do czasu ew. sprzedaży znak jest nie do ruszenia. Wystarczy ruch w strone sprzedaży i zacznie się ćwiartowanie znaku.
Przejrzałbym dokładnie WE serii C czy przypadkiem brak wykupu serii poprzedniej nie jest podstawą do żądania przedterminowego wykupu serii C.
Zostaje jeszcze sprzedaż na UCP-tylko trzeba jelenia znaleźć.

DRIVER77
0
Wysłane: 31 marca 2015 15:54:32
W przypadku serii C warto monitorować bieżącą sytuację:

cyt z PN serii C:
Cytat:
8.3. Informacje o sytuacjach i warunkach, po spełnieniu których Obligatariusz
uzyska prawo do wcześniejszego wykupu papieru wartościowego przez
Emitenta

Obligatariusz ma prawo do żądania wcześniejszego wykupu wszystkich lub części Obligacji, a Emitent
zobowiązany jest dokonać, przedterminowego wykupu Obligacji (Opcja Wcześniejszego Wykupu na
Żądanie Obligatariusza) w przypadku wystąpienia w okresie od Dnia Emisji do Dnia Wykupu Obligacji
którejkolwiek z następujących okoliczności:
a) nie wypełnienie w terminie, w całości lub w części, jakichkolwiek zobowiązań wynikających z
Obligacji serii C wyemitowanych przez Emitenta,
b) jakiekolwiek inne dłużne instrumenty finansowe Emitenta zostaną postawione w stan
wymagalności przed terminem ich wykupu wskutek naruszenia zobowiązań Emitenta z tych
dłużnych instrumentów finansowych,
c) naruszenia warunków umowy kredytu lub pożyczki zawartej przez Emitenta z jakimikolwiek
instytucjami finansowymi skutkujące nastąpieniem natychmiastowej wymagalności tej
pożyczki lub kredytu,
d) niewywiązywanie się Emitenta z obowiązku udostępnienia Obligatariuszom rocznych
sprawozdań finansowych wraz z opinią biegłego rewidenta w terminie 6 miesięcy od
zakończenia danego roku obrotowego lub sprawozdań kwartalnych w terminach zgodnych
Memorandum Informacyjne Polfa S.A. Dane o emisji
30
regulacjami obowiązującymi Emitenta jako spółkę, której akcje są notowane w prowadzonym
przez GPW Alternatywnym Systemie Obrotu na rynku NewConnect
e) wykluczenie akcji Emitenta z obrotu w prowadzonym przez GPW Alternatywnym Systemie
Obrotu na rynku NewConnect,
f) otwarcie Postępowania Upadłościowego w stosunku do Emitenta lub złożenie przez Zarząd Emitenta wniosku o jego upadłość likwidacyjną lub układową,
g) wydanie prawomocnego orzeczenia przez sąd powszechny lub wykonanie ostatecznej
decyzji administracyjnej nakazujące Emitentowi lub podmiotom w których emitent posiada
akcje lub udziały stanowiące co najmniej 33% (słownie: trzydzieści trzy procent) udziału w
kapitale zakładowym lub dające prawo do 33% (słownie: trzydziestu trzech procent) głosów
na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy lub zgromadzeniu wspólników, zapłatę kwot,
których suma przekroczy łącznie 10.000.000,00 (słownie: dziesięć milionów) zł,
h) którekolwiek z oświadczeń złożonych przez Emitenta w Memorandum okaże się w istotnym
zakresie nieprawdziwe na dzień, w którym zostało złożone co powoduje istotny negatywny
wpływ na możliwości Emitenta w zakresie zapłaty świadczeń z tytułu Obligacji.

Emitent zobowiązany jest do przekazywania w formie Raportu Bieżącego informacji o wystąpieniu
powyższych okoliczności oraz o wynikającym z tego prawie do Opcji Wcześniejszego Wykupu na
Żądanie Obligatariusza. Niedopełnienie tego obowiązku jest również podstawą żądania
przedterminowego wykupu obligacji posiadanych przez danego Obligatariusza.
Żądanie wykupu Obligatariusza będzie skuteczne jeśli zostanie dostarczone w formie pisemnego
żądania Przedterminowego Wykupu Obligacji do 14 Dnia Roboczego po dniu publikacji Raportu
Bieżącego bądź do 14 Dnia Roboczego po powzięciu przez Obligatariusza informacji o niedopełnieniu
obowiązku przekazania tej informacji o tej okoliczności w formie Raportu Bieżącego.

Nie wiem czy punktu B nie można było podpisać pod taki stan. Choć nie były one postawione w stan wymagalności przed terminem. Seria A stała się automatycznie wymagalna po braku wykupu.

MajkaP
0
Wpisów: 7
Wysłane: 1 kwietnia 2015 15:57:14
Mój prawnik sprawdzał punkt po punkcie. Na razie nic nie można zrobic. Myslę, że też nikt tego badziewia nie kupi, chyba, ze jakiś prawnik lub komornik za pół ceny i wyciagnie od nich pieniądze.

DRIVER77
0
Wysłane: 1 kwietnia 2015 20:27:33
Spokojnie bez nerwów. Jest inwestor mocno zainteresowany dofinansowaniem Polfy. W planach nawet spłata serii A. Ale plany a realia to dwie różne rzeczy. Na razie komornicy spłacają obligatariuszy z odzysku. ponad 30% po zsumowaniu spłacone z pomocą siły wyższej.
Biegłego rewidenta powołali.
www.polfa.eu/pl/relacje-inwest...

bob99
0
Wpisów: 3
Wysłane: 2 kwietnia 2015 15:01:36
Hi, a co z seria E , dostal ktos wykup ?

DRIVER77
0
Wysłane: 2 kwietnia 2015 15:15:39
A co to jest E? To chyba ta rolka serii A.
Musisz pytać rolujących,których z tego co wiem można było na palcach policzyć thumbright
W ogóle dziwie tym co się zgodzili zamienić dobrze zabezpieczony papier na papier toaletowy.

bob99
0
Wysłane: 3 kwietnia 2015 12:38:42
Seria E tez miala byc zabezpieczona, dostalem 2 razy odsetki, dopiero teraz przy wykupie nie zaplacili, a ty co wisisz na A bez odsetek, nie wspominajac o utopionym kapitale w zabezpieczeniu ?
Pozdr

DRIVER77
0
Wysłane: 3 kwietnia 2015 12:55:54
@bob99

Kupon ostatni wypłacili we wrześniu. Kapitał-jak wiesz(albo nie wiesz) 30% obligatariuszy odzyskało przez komorników z art 777/5
Cóż więcej mam ci napisać. Wiem że reszta odzyskuje przez AH z jakim skutkiem opisane wczesniej.
Dla mnie temat jest nieaktualny.
Pzdr.

bob99
0
Wysłane: 8 kwietnia 2015 11:30:47
Czyli co ? trzeba zaangazowac komornika i AH

kamilgda
0
Wpisów: 13
Wysłane: 13 kwietnia 2015 14:48:19
Czy ktoś z Was uskutecznił już wobec Polfy drogę z klauzulą wykonalności z art. 777 kpc przy serii A?
Ja mam zamiar wybrać się po akt notarialny do W-wy - jaka jest i w jaki sposób określona kwota w akcie notarialnym, co do której dłużnik poddaje się egzekucji ? Jaki jest tam określony termin,
co do którego to oświadczenie obowiązuje ? Jak wygląda kwestia odsetek za zwłokę - czy jest to uregulowane w tym akcie ?

Proszę o info na priv.

Dzięki.

kamilgda
0
Wpisów: 13
Wysłane: 30 kwietnia 2015 22:28:37
Właśnie dziś otrzymałem wypis z aktu notarialnego o poddaniu się egzekucji z art 777 par 1 pkt 5 kpc

Pytanie do tych, którzy już to przerabiali - jak rozumieć pojęcie "...urzędowo poświadczona kopia wezwania Emitenta do zapłaty..." ?

Bo nadanie klauzuli wykonalności jest warunkowe:
"...zdarzeniem, od którego uzależnione będzie wykonanie przez Emitenta (...) obowiązku (czyli poddanie się egzekucji z tego aktu notarialnego - przyp.)
będzie upływ terminu wykupu Obligacji lub zapłaty (...) kwot odsetek, a udowodnienie tego zdarzenia przez wierzyciela nastąpi poprzez dołączenie
do wniosku o nadanie temu aktowi klauzuli wykonalności poświadczonej urzędowo kopii wezwania
Emitenta do zapłaty powyższych należności oraz potwierdzenia nadania przesyłki rejestrowanej (...)
zawierającej powyższy dokument, na (...) adres Emitenta, które to potwierdzenie nadania, stosownie do normy art. 45 Prawa pocztowego, ma moc dokumentu urzędowego"

???

mariusz998
0
Wpisów: 8
Wysłane: 2 maja 2015 18:34:03
wizyta u Pana notariusz czyli musi potwierdzić Twój podpis opłata % będzie pobrana za kwotę jaką wskażesz na wezwaniu, niestety

DRIVER77
0
Wysłane: 19 maja 2015 13:45:22
kamilgda napisał(a):
Właśnie dziś otrzymałem wypis z aktu notarialnego o poddaniu się egzekucji z art 777 par 1 pkt 5 kpc

Pytanie do tych, którzy już to przerabiali - jak rozumieć pojęcie "...urzędowo poświadczona kopia wezwania Emitenta do zapłaty..." ?

Bo nadanie klauzuli wykonalności jest warunkowe:
"...zdarzeniem, od którego uzależnione będzie wykonanie przez Emitenta (...) obowiązku (czyli poddanie się egzekucji z tego aktu notarialnego - przyp.)
będzie upływ terminu wykupu Obligacji lub zapłaty (...) kwot odsetek, a udowodnienie tego zdarzenia przez wierzyciela nastąpi poprzez dołączenie
do wniosku o nadanie temu aktowi klauzuli wykonalności poświadczonej urzędowo kopii wezwania
Emitenta do zapłaty powyższych należności oraz potwierdzenia nadania przesyłki rejestrowanej (...)
zawierającej powyższy dokument, na (...) adres Emitenta, które to potwierdzenie nadania, stosownie do normy art. 45 Prawa pocztowego, ma moc dokumentu urzędowego"

???

Poświadczona urzędowo czyli za zgodność z oryginałem. Opłata 6zł +vat.
W innym przypadku Polfa podniesie głos że dostała inne wezwanie.
Choć ja nie zastosowałem tej procedury bo kapnąłem się po fakcie.
Sąd to przyjął na podstawie ZPO z poczty.
Co do odsetek. Wprost nie ma tego w akcie, ale jest kwota do której poddają się egzekucji. Sąd odsetek nie liczy, ale w klauzuli po odwołaniu się dostałem zapis +odsetki do kwoty nie większej niż łącznie wskazana w akcie. Wyliczaniem odsetek zajął się komornik.
W moim przypadku odzyskanie kapitału,odsetek, kosztów klauzuli, zaliczek dla komornika. Inwestycja się przedłużyła, ale odsetki nagrodziły czas oczekiwania.
Nie korzystałem z żadnych usług prawniczych, czy kancelarii, więc opłaciło się zadziałać samemu, nie ponosząc zbędnych kosztów.
Inwestycja w Polfe nie była dobrym wyborem, ale po ciężkiej batalii sprawa zakonczyła się sukcesem.
Pzdr.

Guma92
0
Wpisów: 146
Wysłane: 23 czerwca 2015 17:36:14
Ma ktoś jakieś nowe informacje, dzieje się coś?

zgred
5
Wpisów: 1 225
Wysłane: 23 czerwca 2015 21:07:34
Jednostkowy raport roczny za rok obrotowy 2014
biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...

Skonsolidowany raport roczny za rok obrotowy 2014
biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...

nickname73
0
Wpisów: 44
Wysłane: 24 czerwca 2015 07:53:11
Czytając raporty spółki dziwie się że jeszcze nie upadla.Za złe wyniki finansowe Zarząd obarcza Obligatariuszy którzy nasłali na nich komorników i działania zbrojne na Ukrainie. Swojej winy jakoś nie widzi. Polfa S.A - tragedia, Polfa Węgry - spółka widmo, podobnie Polfa Trade, - Jest malutka nadzieja w Polfie Production która dostała dofinansowanie do badań nad lekiem antynowotworowym - o ile tylko na badaniach się nie skończy. No i jest jakiś kolejny tajemniczy inwestor strategiczny - ale czy po zrobieniu Due diligence zdecyduje się inwestować to raczej wątpie.

MajkaP
0
Wpisów: 7
Wysłane: 24 czerwca 2015 08:57:56
Czy komuś wypłacili odsetki w czerwcu od serii C? Ja nie otrzymałam i od razu skierowałam sprawę do adwokata. Zobaczymy co dalej.

mapez
1
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 31
Wysłane: 24 czerwca 2015 11:28:53
Ja też nie otrzymałem wypłaty kuponu.
Jaką teraz przyjąć procedurę? Jaka jest drogą postępowania, żeby ubiegać się o swoją kasę?
Proszę o krótki scenariusz i pomoc za co z góry dzięki

DRIVER77
0
Wysłane: 25 czerwca 2015 13:15:56
W przypadku serii A udało się odzyskać przez komornika. Sprawe znacznie ułatwiło zabezpieczenie 777, choć i tak lekko nie było.
Dla serii C polecam wyłożyć na prawnika i uzyskać nakaz zapłaty i do komornika.
W kwesti komornika mogę pomóc. Mam takiego ktory zablokował Polfe w każdym kierunku i wie o nich wszystko. Także wznowienie procedur komorniczych nie stanowi problemu i wiadomo od razu gdzie uderzyć po kase.
Pozdrawiam.

DRIVER77
0
Wysłane: 25 czerwca 2015 16:24:53
Jeszcze tak uzupełnieniem w Polfie nie ma kasy nawet na wypłaty dla 15-tu pracowników. Komornik zwalniał zablokowane konta aby pracownicy dostali wypłaty. Niemniej jednak kasa płynie w strone Polfy od kontrahentów, więc te kilkadziesiąt tyś zł na kupon serii C powinno się znaleźć bez problemu. Najwidoczniej p. Bednarczyk olał serię C wiedząc że zabezpieczenie w postaci znaku towarowego jest g... warte i każdy może mu naskoczyć.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

14 15 16 17 18

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,454 sek.

eprrhacu
vxspbvdd
nhsutgxi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
oxdpnzkc
xoqqpkxm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat