PARTNER SERWISU
agzmxees

Propozycje wyborcze a sprawa obligatariuszy

plota
3
Wpisów: 98
Wysłane: 15 września 2015 14:43:06
Do wczoraj w nocy myślałem, że propozycje wyborcze mają się do nas inwestujących w obligacje korporacyjne a także tych inwestujących w inne instrumenty finansowe nijak.
Aż wczoraj w nocy doznałem olśnienia. Propozycje PO mogą pominąć podatek belki czyli teoretycznie nic nam nie dadzą. Ale już jakiś czas temu dowiadywałem się czy mógłbym inwestować w obligacje w ramach działalności gospodarczej i uzyskałem twierdzącą odpowiedź. Oczywiście obecnie wiązałoby się to z prawie takim samym podatkiem a do tego ponoszeniem kosztów składek na ZUS ok 1000 PLN miesięcznie – oczywiście darowałem sobie to rozwiązanie. Ale gdyby PO dotrzymało słowa i zmieniła system to w moim odczuciu obejmie on także drobnych przedsiębiorców odprowadzających podatek PIT gdyż wiadomo ich jest sporo a nas inwestorów garstka. Dla mnie korzyść byłaby duża gdyż z tego co słyszę przy moich dochodach stawka nowego podatku raczej nie przekroczyłaby 19% a teraz efektywnie płacę trochę więcej i nie mam opłacanego ani ZUSu ani składek na NFZ.
Proszę o wszelkie opinie na powyższy temat.
Edytowany: 15 września 2015 14:48

UkrainianAntonov
4
Wpisów: 42
Wysłane: 15 września 2015 15:26:22
Na chwilę obecną wszystko wskazuje na to że PO nie wejdzie do przyszłego rządu. Ponad to, ciężko uwierzyć że reforma w tym kształcie będzie kontynuowana, Platforma generalnie nie realizuje swojego programu. Pamiętam program 3x15%, pamiętam obietnice likwidacji abonamentu RTV i likwidacji lub ograniczenia mocy KRRiTV. Wszystkie te obietnice nie tylko nie zostały zrealizowane, ale zostało zrobione dokładnie na odwrót - podwyżka VAT, zwiększenie ściągalności abonamentu, zwiększenie mocy KRRiTV. Ciężko te ostatnie rewelacje brać na serio, pobudka z reformą na miesiąc przed końcem kadencji po ośmiu latach braku reform to wabik na naiwnych wyborców zorientowanych wolnościowo.

plota
3
Wysłane: 15 września 2015 17:21:48
Zakładając wątek nie chciałem wdawać się w spory o charakterze politycznym więc jakby ktoś jednak miał wiedzę odnośne tego na ile to co napisałem jest realne abstrahując od tego czy PO będzie przy władzy po wyborach czy nie. To czekam na informacje.

A wracając do wpisu UkrainianAntonova to spytam, która partia dotrzymuje obietnic?

plota
3
Wysłane: 15 września 2015 21:59:38
I właśnie przed chwilą się dowiedziałem, że propozycja PO nie dotyczy działalności gospodarczej a już miałem zamiar na nich zagłosować zresztą nie sam. Jakby ktoś słyszał jak to będzie miało się do podatku belki to proszę się podzielić wiedzą ale nie wierzę żeby ta propozycja mogła objąć ten podatek.
Edytowany: 16 września 2015 22:07

gentleman
0
Wpisów: 106
Wysłane: 25 września 2015 17:56:52
plota napisał(a):
Do wczoraj w nocy myślałem, że propozycje wyborcze mają się do nas inwestujących w obligacje korporacyjne a także tych inwestujących w inne instrumenty finansowe nijak.
Aż wczoraj w nocy doznałem olśnienia. Propozycje PO mogą pominąć podatek belki czyli teoretycznie nic nam nie dadzą. Ale już jakiś czas temu dowiadywałem się czy mógłbym inwestować w obligacje w ramach działalności gospodarczej i uzyskałem twierdzącą odpowiedź. Oczywiście obecnie wiązałoby się to z prawie takim samym podatkiem a do tego ponoszeniem kosztów składek na ZUS ok 1000 PLN miesięcznie – oczywiście darowałem sobie to rozwiązanie. Ale gdyby PO dotrzymało słowa i zmieniła system to w moim odczuciu obejmie on także drobnych przedsiębiorców odprowadzających podatek PIT gdyż wiadomo ich jest sporo a nas inwestorów garstka. Dla mnie korzyść byłaby duża gdyż z tego co słyszę przy moich dochodach stawka nowego podatku raczej nie przekroczyłaby 19% a teraz efektywnie płacę trochę więcej i nie mam opłacanego ani ZUSu ani składek na NFZ.

hmm to ciekawe, że agitujesz na platformę, która przez 8 lat rządów nie spełniła chyba ani 1 obietnicy (przynajmniej ja sobie nie przypominam) ale merytorycznie.
Otóż z tego co piszesz wynika, że chcesz prowadzić jednoosobową działalność gospodarczą i w ramach tej działalności musisz opłacać ZUS lub jak już gdzieś pracujesz i pracodawca odprowadza ZUS wtedy ty płacisz tylko składki chorobowe i rentowe (do sprawdzenia). Natomiast powinieneś wiedzieć, że jest lepsze rozwiązanie na taką działalność: spółka prawa handlowego, np. sp z oo (również może być jednoosobowa) gdzie będziesz prezesem wtedy ZUSu nie musisz odprowadzać a jedyny obowiązek to składanie sprawozdań finansowych do KRS i skarbowego oraz prowadzenie księgowości samemu lub przez księgową. Moim zdaniem to jest lepsze rozwiązanie.
Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem.
Warren Buffett

plota
3
Wysłane: 25 września 2015 21:08:05
Powtórzę jeszcze raz, „zakładając wątek nie chciałem wdawać się w spory o charakterze politycznym” i miałem nadzieje, że właśnie na tym forum mi się to uda, gdyż nie było to pierwsze zadane przez ze mnie tu pytanie i parę razy udało mi się uzyskać rzeczową odpowiedź np. w sprawach podatkowych pomagał mi tu Pan Marcin Osiecki.
Niestety moje pytanie drugi raz w sposób przewrotny zostało wykorzystane do agitacji politycznej, więc tym razem postanowiłem jednak delikatnie zareagować. Drogi „Gentleman” chyba zapalczywość nie pozwoliła Ci przeczytać ze zrozumieniem mojego wpisu ja chciałbym płacić składki do ZUS i NFZ ale na zasadach zaproponowanych przez PO, gdyż nie wiązałoby się to dla mnie z żadnym kosztem. Twoja propozycja odnośnie spółki prawa handlowego ma się nijak do mojego pytania. Chyba także zapalczywość uniemożliwiła Ci przeczytanie mojego wpisu z dnia 15 września 2015 21:59:38 w którym informuję, że już wiem, że reforma PO nie obejmie ludzi prowadzących działalność gospodarczą więc raczej nie mam na co liczyć.
Nie odniosę się do sprawy spełniania obietnic wyborczych gdyż nie jestem naiwniakiem z nadmiarem wolnego czasu.
Natomiast ostatnio w sieci znalazłem ciekawą analizę zgodną z moją oceną działalności polityczne poszczególnych rządów. O dziwo pracę nad tą analizą koordynował Krzysztof Rybiński chyba członek rady programowej PIS - nie mogę tego sprawdzić gdyż PIS blokuje swoje strony, może na tym zakończę żeby nie zostać posądzony o agitację.

Krzysztof Rybiński

gentleman
0
Wpisów: 106
Wysłane: 25 września 2015 22:13:13
plota napisał(a):

może przeczytaj jeszcze raz powyższy post i wskaż w nim:
1. twierdzenie, że chcesz płacić składki na ZUS a jeżeli tak to wskaż w jakiej wysokości, bo ja niestety nie znam dokładnych szczegółów propozycji PO
2. co wg ciebie oznacza stwierdzenie "Proszę o wszelkie opinie na powyższy temat."

następnie odnieś się do mojego zdania w podkreślonym fragmencie: "... ZUSu nie musisz odprowadzać..." i może tym razem zrozumiesz

Wyraziłem swoją opinię i podałem najlepszy sposób (w moim mniemaniu) na rozwiązanie twojego "problemu" ale widzę nie zrozumiałeś lub nie chciałeś tego zrozumieć. Nie będę wskazywał i objaśniał dlaczego spółka prawa handlowego jest najlepsza do zaspokojenia twojej potrzeby bo ty już masz określone zdanie na ten temat i nie chcesz słuchać innych, zatem już milczę.

Wall Street to jedyne miejsce, do którego jedni przyjeżdżają rolls royce'ami, aby zasięgać porad u tych, którzy podróżują metrem.
Warren Buffett
Edytowany: 25 września 2015 22:26

plota
3
Wysłane: 26 września 2015 12:33:40
1
Adam Słodowy powiedziałby tak do sporządzenia symulacji wysokości podatku jaki będziesz płacił potrzebne będzie Ci:
- znajomość sytuacji rodzinnej i dochodowej
- rozkład wynagrodzeń w Polsce (raczej niedostępny, proponuję wykorzystać dane zawarte w raporcie „Struktura wynagrodzeń według zawodów w październiku 2012 roku”)
- obecne dochody budżetu z tytułu pobierania składek NFZ, ZUS, i podatku CIT – które również można wyliczyć na podstawie w/w raportu
- wysokość oszczędności w poborze dla ostrożności proponuję przyjąć 0.
- ogólne informacje na temat propozycji PO dostępne w mediach.
A więc można z dużym marginesem błędu to oszacować a i tak piszę to proforma gdyż szybko doszedłem do wniosku, że przy przyjętych przez ze mnie założeniach będę w stanie tak zoptymalizować płacone daniny na rzecz Państwa, że uzyskam ubezpieczenie społeczne i zdrowotne bez ponoszenia żadnych kosztów. Reasumując rozpocząłem wątek bo miałem nadzieję że skorzystam a że akurat na propozycji PO, no cóż inne partie nie dały mi nawet cienia nadziei.
2
Jeżeli sądzisz, że moja prośba o wszelkie informacje na powyższy temat obejmowała także stwierdzenie: nie interesuj się bo to propozycja PO, do której w dużej mierze ograniczyły się dwie udzielone mi tu odpowiedzi to się mylisz.
3
Kolejny raz przeanalizowałem Twoją propozycję i jedyne co wymyśliłem to zakładam spółkę z o.o. zostaję jej prezesem i ustalam sobie pensję na poziomie minimalnej krajowej i rzeczywiście przy pewnych mocnych założeniach mógłbym wówczas zaoszczędzić ok 3000 PLN rocznie w stosunku do pomysłu z własną działalnością prowadzonej jako osoba fizyczna ale sorry to nie jest dla mnie dobre rozwiązanie z racji dodatkowych obowiązków o których sam wspominasz i założeń jakie trzeba przyjąć abym rzeczywiście osiągnę korzyść podatkowo-składkową w wysokości 3000 PLN.
Jeżeli rzeczywiście posiadasz wiedzę jak mógłbym uzyskać ubezpieczenie społeczne i zdrowotne nie ponosząc przy tym istotnych kosztów(wiem KRUS ale tu czekam na spadek ceny ha) to napisz bo mi na tym zależy a nie na promowaniu reformy PO. Ty natomiast zakończyłeś w stylu „wiem ale nie powiem” co też o czymś świadczy.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,007 sek.

fxfbhnfk
nlitjoqx
uqxjszra
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
oxhozfbj
fhulvlut
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat