PARTNER SERWISU
cahroaia
30 31 32 33 34
SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 12 sierpnia 2009 16:36:25 przy kursie: 16,00 zł
krewa napisał(a):

pozwól, że nie zgodzę się z Tobą [...]

Hmm, no nie wiem. Ja bym osobiscie sie wstrzymal z rzucaniem takich ciezkich oskarzen, nie posiadajac mocnych dowodow.

Pomysl: napisalbys to samo, gdyby to nie bylo forum, tylko gazeta, a pod tekstem musialbys sie podpisac imieniem i nazwiskiem?

PS Lista zatwierdzonych zakladow jest juz bardzo dluga. Wszyscy "posmarowali"?
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

jcieszyn
0
Wpisów: 17
Wysłane: 12 sierpnia 2009 17:23:04 przy kursie: 16,00 zł
SlawekW napisał(a):

Nie, po prostu jeżeli ktoś może produkować mięso do Polski i spełnia krajowe normy, to czemu miałby nie móc wysyłać mięsa do Rosji? Czyżby ichni rząd aż tak bardzo bał się ataku biologicznego z naszej strony?

SlawekW
0
Wysłane: 12 sierpnia 2009 17:28:01 przy kursie: 16,00 zł
jcieszyn napisał(a):
SlawekW napisał(a):

Nie, po prostu jeżeli ktoś może produkować mięso do Polski i spełnia krajowe normy, to czemu miałby nie móc wysyłać mięsa do Rosji? Czyżby ichni rząd aż tak bardzo bał się ataku biologicznego z naszej strony?

Pogubilem sie...

To dorabiaja do tego kieszonkowego, czy nie? Angel
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
Edytowany: 12 sierpnia 2009 17:28

bartekbb
0
Wpisów: 88
Wysłane: 12 sierpnia 2009 17:31:19 przy kursie: 16,00 zł
jcieszyn napisał(a):
SlawekW napisał(a):

z ruskami to jest tak, że wszytstko zależy od polityki. Zakład mógłby spełniać takie wymogi, że cały świat brałbym mięso, a ruskie i tak mogą powiedzieć, że nie wezmą, argumentując to jakimś wymyślonym powodem.
Edytowany: 12 sierpnia 2009 17:31

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 12 sierpnia 2009 17:39:11 przy kursie: 16,00 zł
SlawekW napisał(a):
krewa napisał(a):

pozwól, że nie zgodzę się z Tobą [...]

Hmm, no nie wiem. Ja bym osobiscie sie wstrzymal z rzucaniem takich ciezkich oskarzen, nie posiadajac mocnych dowodow.

Pomysl: napisalbys to samo, gdyby to nie bylo forum, tylko gazeta, a pod tekstem musialbys sie podpisac imieniem i nazwiskiem?

jeżeli chodzi o procedury kontroli zakładów w których uczestniczyłem - tak. strona polska zapewniała inspektorom noclegi, wyżywienie, diety tygodniowe + kieszonkowe na tydzień (kontrola faktycznie trwała jeden dzień) i z nimi przekazywało się "wyrazy wdzięczności" dla przełożonych. biorąc pod uwagę roczne obroty dotychczasowe - wszystko zmieściło sie w 1%

jcieszyn
0
Wysłane: 12 sierpnia 2009 17:39:58 przy kursie: 16,00 zł
SlawekW napisał(a):
jcieszyn napisał(a):
SlawekW napisał(a):

Pogubilem sie...

To dorabiaja do tego kieszonkowego, czy nie? Angel

Doprecyzowując:

1) Decyzja 'pozwalamy na import z PL czy nie' zapada na politycznym, niemającym dużo wspólnego z przedsiębiorcami, szczeblu

2) Polskie zakłady (z których wiele eksportuje z powodzeniem na Zachód) spełniają normy sanitarne, które wystaczają, aby polskie mięso nie zagrażało ludziom, zarówno Polakom, jak i Rosjanom czy Niemcom

3) rosyjska inspekcja sanitarna to zgraja łapowników, która, o ile nie jest politycznie naciskana w którąś stronę, wymusza na przedsiębiorcach chcących eksportować do Rosji kasę za odpowiednie zaświadczenia bez względu na to, czy rzeźnicy noszą rękawiczki, czy nie

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 12 sierpnia 2009 17:40:07 przy kursie: 16,00 zł
bartekbb napisał(a):
jcieszyn napisał(a):
SlawekW napisał(a):

z ruskami to jest tak, że wszytstko zależy od polityki. Zakład mógłby spełniać takie wymogi, że cały świat brałbym mięso, a ruskie i tak mogą powiedzieć, że nie wezmą, argumentując to jakimś wymyślonym powodem.

chciałeś pewnie napisać - "z Rosjanami", prawda?

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 12 sierpnia 2009 18:15:49 przy kursie: 16,00 zł
Podsumowując. W latach 1997-2008 polskie służby fitosanitarne praktycznie nie kontrolowały wysyłanego do Rosji towaru. Eksporter wypełniał wniosek i udawał się do inspektoratu FITO, gdzie pani łaskawie zezwalała odebrać świadectwo po godzinie. Żadnej kontroli! Jeżeli towar np. z Holandii był objęty zakazem importu do Rosji - towar ów wędrował do Polski, gdzie był zmieniany kraj pochodzenia towaru i dalej eksportowany jako polski. Dopiero, gdy w 2007-2008 Ukraina zagroziła wprowadzeniem zakazu importu, przez tydzień(!) pani inspektor z FITO przyjeżdżała na wysyłki i dokonywała kontroli organoleptycznej!
A gdyby wczytać się uważnie w przepisy, zakazujące w ubiegłych latach importu polskiej żywności - dałoby się wyczytać, że zakaz nie dotyczył żywności jako takiej - zakaz dotyczył importu żywności pochodzenia roślinnego z polskim świadectwem fitosanitarnym. w związku z tym przez kilka sezonów polska żywność jechała do Rosji przez Litwe. w dokunemtach eksporterem była polska firma, odbiorcą rosyjska, nadawcą litewska. i na świadectwie FITO, wystawionym przez litewskie służby było napisane jak byk - kraj pochodzenia: Polska.

SlawekW
0
Wysłane: 12 sierpnia 2009 19:02:36 przy kursie: 16,00 zł
Nadajmy moze jakas strukture tej dyskusji, bo zaczynamy porownywac blondynow do fryzjerow...

Zatem:

1. Czy eksport polskiego miesa (i innych produktow spozywczych) zalezy od decyzji politycznych? Ja uwazam, ze w 100% i co do tego chyba panuje zgodnosc opinii. Klopoty tak naprawde sie zaczely, gdy polska polityka zagraniczna byla nastawiona na konfrontacje z Rosjanami, zlagodzily sie, gdy ta polityka sie zmienila. Poza tym pewnie wszyscy pamietaja, ze o polskim miesie Merkel rozmawiala z Putinem.

2. Czy polskie zaklady spelniaja wymagania sanitarne? Tak, lepiej niz wiekszosc unijnych. Wynika to m.in. z faktu, ze w okresie - nazwijmy go - "okoloakcesyjnym" polscy przedsiebiorcy musieli sporo zainwestowac w dostosowanie sie do standardow UE i to powoduje, ze jestesmy z owymi standardami na biezaco.

3. Czy trzeba dac lapowke, zeby eksportowac do Rosji? Nadal uwazam, ze nie. Bez wahania zmienie zdanie, gdy poznam dowody na to, ze jest inaczej.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 12 sierpnia 2009 19:21:03 przy kursie: 16,00 zł
1. Zakaz był decyzją polityczną, fakt. Gdyby był uzasadniony ekonomicznie - nie przymykałoby się oczu na import przez kraje trzecie.
2. Constar też był przygotowany, lecz nie stało nic na przeszkodzie, by wciskać odbiorcom ścierwo.
3. W przypadku, gdy eksport jest reglamentowany (a tak jest w tym wypadku, uprawnienia do eksportu posiada nieliczne grono firm) - niestety, pomyślne przejście audytu rosyjskich kontrolerów wymaga wręczenia łapówki. Teakowe są moje doświadczenia. Być może w przypadku PKM było inaczej.

bartekbb
0
Wpisów: 88
Wysłane: 12 sierpnia 2009 19:29:54 przy kursie: 16,00 zł
krewa napisał(a):
bartekbb napisał(a):
jcieszyn napisał(a):
SlawekW napisał(a):

chciałeś pewnie napisać - "z Rosjanami", prawda?

nie nie chciałem. Nie mam szacunku do tego narodu, żadnego. Jeśli miałbym tam pracować, za żadne pieniądze bym się nie zgodził. Nie chodzi mi o ludzi, którzy pod hasłem "naród" również się znajdują, ale o ich mentalność, pseudodemokracje(bo co to za demokracja kiedy prezydent wyznacza swojego następce a sam zostaje premierem? powiedzmy sobie szczerze, tam jest nadal komuna), zapędy na supermocarstwo(kolos na nogach z gazu i ropy) i o polityczny huliganizm, żeby nie powiedzieć bandytyzm.

jcieszyn
0
Wysłane: 12 sierpnia 2009 19:32:27 przy kursie: 16,00 zł
SlawekW napisał(a):
Nadajmy moze jakas strukture tej dyskusji, bo zaczynamy porownywac blondynow do fryzjerow...
3. Czy trzeba dac lapowke, zeby eksportowac do Rosji? Nadal uwazam, ze nie. Bez wahania zmienie zdanie, gdy poznam dowody na to, ze jest inaczej.

Z 1 zgoda, z 2 z grubsza też. Na 3 dowodów nikt Ci nie pokaże w necie :) Dyskusja wobec tego bezprzedmiotowa chyba.

Podsumowując - dobrze, że PKM będzie eksportował do Rosji.

SlawekW
0
Wysłane: 12 sierpnia 2009 19:51:53 przy kursie: 16,00 zł
jcieszyn napisał(a):
Na 3 dowodów nikt Ci nie pokaże w necie :) Dyskusja wobec tego bezprzedmiotowa chyba.

Dotarlismy do sedna chyba. Ja mam taka naiwna zasade: nie mow w necie tego, czego bys nie powiedzial w realu...Angel
Edytowany: 12 sierpnia 2009 19:52

jcieszyn
0
Wysłane: 12 sierpnia 2009 22:21:56 przy kursie: 16,00 zł
SlawekW napisał(a):
jcieszyn napisał(a):
Na 3 dowodów nikt Ci nie pokaże w necie :) Dyskusja wobec tego bezprzedmiotowa chyba.

Dotarlismy do sedna chyba. Ja mam taka naiwna zasade: nie mow w necie tego, czego bys nie powiedzial w realu...Angel

Jedna rzecz powiedziec, druga rzecz pokazać dowody, czy to w necie, czy w realu.

gromryszard
0
Wpisów: 104
Wysłane: 13 sierpnia 2009 09:42:44 przy kursie: 16,10 zł
wzrost wstrzymany na około 2 godziny Not talking

tycoon
0
Wpisów: 243
Wysłane: 13 sierpnia 2009 10:14:15 przy kursie: 16,10 zł
miler w cnbc prawi :)
get rich or die trying...

adamz
0
Wpisów: 26
Wysłane: 13 sierpnia 2009 11:14:44 przy kursie: 16,10 zł
tycoon napisał(a):
miler w cnbc prawi :)

Co takiego wygaduje? Zdajcie Panowie jakiąś relację, bo mi online nie działa:(

P.S. A tak całkiem BTW to witam wszystkich. To chyba mój pierwszy post na tym forum. Mam nadzieję, że teraz będzie ich sporo więcej. W końcu pierwsze koty za płoty :P

Raczek_Inwest
0
Wpisów: 12
Wysłane: 13 sierpnia 2009 11:21:17 przy kursie: 16,10 zł
System giełdowy ruszył -> można składać zlecenia.
Zapowiada sie, że świniak na stracie 1,61-1,63

Raczek_Inwest
0
Wpisów: 12
Wysłane: 13 sierpnia 2009 11:52:28 przy kursie: 16,10 zł
Świnka na rakiecie :)
W 6 minut 5 mln. obrotu i ... 6% wzrostu

paweupl
0
Wpisów: 126
Wysłane: 13 sierpnia 2009 11:57:28 przy kursie: 16,10 zł
Uwaga! Drzwi zamykają się :)

Pan Miller opowiadał o współpracy z Rosjanami, m.in.:

"jesteśmy w prestiżowym gronie 9 zakładów, które będą dostarczać mięsko Rosjanom"
"za czasów współpracy z Rosjanami, udział eksportu na Rosje wynosił 9% (po wejsciu do UE), było by dobrze dojść do takiego poziomu obecnie"

Mam nadzieję, że za bardzo nie przekręciłem.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

30 31 32 33 34

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,371 sek.

aqpyhgmv
gjiwdjul
ohajefsc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bkihgypr
feyscpoc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat