PARTNER SERWISU
sloymybk
104 105 106 107 108

E-KANCELARIA GPF (Catalyst)

de-13112024
0
Wpisów: 140
Wysłane: 29 października 2015 21:33:37
złodziej!!!!

Boo hoo! Boo hoo! Boo hoo!

Piotrek76
0
Wpisów: 29
Wysłane: 29 października 2015 23:09:17
Spółka działa w branży która jest dość zyskowna, nadal działając, będąc właściwie zarządzana jest w stanie wypracowywać zysk w przyszłości. Zamiana obligacji na akcie pozwoli za jednym zamachem pozbyć się zadłużenia oraz zwiększyć kapitał spółki. Więc po takiej konwersji uzyskamy spółkę praktycznie bez długów. SPółka wpędziła się w problemy z powodu fatalnego zarządzania, a prezes bezczelnie twierdził tuż przed upadkiem że spółka nigdy nie miała się lepiej. Dlatego uważam że spółka pod władzą kogoś sprawnego jest w stanie wypracować wartość dla akcjonariuszy. Ci którym się spieszy, mogliby spieniężyć zablokowane środki za 5-10% wartości, Ci cierpliwi i nie obawiający się ryzyka mogliby za kilka lat odzyskać większą część kapitału. Teraz nawet jeśli ktoś pociągnie poprzedni zarząd do odpowiedzialności to co mi po wyroku jak spółka pójdzie do piachu a na rachunku zostanie makulatura...

To moje zdanie, być może naiwne ale cóż...

Piotrek

ricco1
2
Wpisów: 495
Wysłane: 30 października 2015 08:21:31
piotrek masz racje.....zainteresowanym dam znać na maila jak to może wygladać:)

Bercik40
0
Wpisów: 494
Wysłane: 30 października 2015 08:56:50
Piotrek76 napisał(a):
Spółka działa w branży która jest dość zyskowna, nadal działając, będąc właściwie zarządzana jest w stanie wypracowywać zysk w przyszłości. Zamiana obligacji na akcie pozwoli za jednym zamachem pozbyć się zadłużenia oraz zwiększyć kapitał spółki. Więc po takiej konwersji uzyskamy spółkę praktycznie bez długów. SPółka wpędziła się w problemy z powodu fatalnego zarządzania, a prezes bezczelnie twierdził tuż przed upadkiem że spółka nigdy nie miała się lepiej. Dlatego uważam że spółka pod władzą kogoś sprawnego jest w stanie wypracować wartość dla akcjonariuszy. Ci którym się spieszy, mogliby spieniężyć zablokowane środki za 5-10% wartości, Ci cierpliwi i nie obawiający się ryzyka mogliby za kilka lat odzyskać większą część kapitału. Teraz nawet jeśli ktoś pociągnie poprzedni zarząd do odpowiedzialności to co mi po wyroku jak spółka pójdzie do piachu a na rachunku zostanie makulatura...

Piotrek

Trochę to bujanie w obłokach. Konwersja obligacji na akcje da tylko to że będzie ogromna ilość akcji w stosunku do możliwości osiągnięcia dochodów z działalności. Dodatkowo zakładasz że ktoś mądry będzie tym zarządzał w stylu firmy kruk co jest wątpliwe. Ponadto firma windykacyjna musi mieć ogromny kapitał na zakupy wierzytelności rozumiem że akcjonariusze wejdą w nowe emisje akcji. Według mnie spółka jest skompromitowana, niegodna zaufania inwestorów, bez przyszłości.

markosw
0
Wpisów: 93
Wysłane: 30 października 2015 09:46:36
Zgadzam się z Bercik40. Zamiana obligacji na akcje to tylko oddłużenie firmy kosztem obligatariuszy z którego to posunięcia co najwyżej ucieszą się obecni akcjonariusze tego bankruta bo oni z cała pewnością nie otrzymają ani grosza z likwidowanego majątku spółki (są na końcu kolejki).
Do dalszej działalności EKA potrzeba kapitału. Pytanie czy obecni obligatariusze a przyszli większościowi akcjonariusze (będą mieć 99% całości akcji w przypadku proponowanej tu zamiany obligacji na akcje po 1 groszu) będą gotowi ładować w tę spółkę kolejne pieniądze na objęcie nowej emisji akcji z której to spółka miałaby kapitał na dalszą działalność (zakup wierzytelności)?

Piotrek76
0
Wpisów: 29
Wysłane: 30 października 2015 10:19:06
Nie uważam że konwersja za 1 gr jest rozsądna, myślę że np 10 wierzytelności gr za akcję, byłoby ok wtedy jak pisałem ten komu się spieszy wychodzi za 10 % wartości, komu się nie spieszy czeka sobie... obawiam się że optymizm obligatariuszy że odzyskają coś z likwidacji jest zbyt wielki, ostatni raport wykazał że po stronie aktywów jest niecałe 5 mln... nawet zamieniając całe aktywa na kasę przy niemal 30 mln zaległości z obligów daje 17 gr od każdej zainwestowanej zł, a gdzie wynagrodzenie syndyka i inne koszty, to czy spółka rokuje powinien wykazać najbliższy raport - chyba przed wywaleniem z giełdy jeszcze jakiś powiniem być, syndyk ostro ciął koszty a spółka na trochę wierzytelności zakupionych na swój rachunek, jeśli po stronie strat minus zacznie się zmniejszać, dla mnie oznaczać to może że warto się zastanowić..

p.s. nie jestem pracownikiem, nie mam akcji, nie nazywam się Pawłowski a tym bardziej Marcinkowska, mam sporo obligów i myślę jak odzyskać choć część kasy....

Piotr

kuba1
0
Wpisów: 2
Wysłane: 30 października 2015 11:30:08
Dzwonili do mnie z propozycją zamiany obligacji na akcje,podobno w styczniu mają wyjść na prostą? oczywiscie naszym kosztem.Piękny plan zamiany wierzytelności z obligacji na akcje ,ale co dalej.Ja zostanę z akcjami których nikt nie kupi,to jest firma o utraconej wiarygodności na rynku.Dzisiaj liczne telefony do obligotariuszy to moze być kolejna zagrywka pana Pawłowskiego by uniknąc odpowiedzialności, pan Pawłowski moze działać i oszukiwac dalej.Ja nie nastawiam się optymistycznie do nowej propozycji,moze kiedyś zmienie zdanie jak spółka pokaze konkretne argumenty np.inwestora strategicznego z kapitałem.Moim zdaniem spółka jest jedynie do likwidacji i ścigania prokuratorem jeśli zostały popełnione liczne przekręty.

elmagnifique
0
Wpisów: 2
Wysłane: 30 października 2015 12:09:10
kuba - czy dostałeś jakieś konkretne propozycje??

markosw
0
Wysłane: 30 października 2015 12:33:57
Niestety ale godząc się na konwersję obligacji na akcje robimy kolejny dobry uczynek Pawłowskiemu (poprzednim był zakup obligacji), który tych akcji ma bezpośrednio i pośrednio najwięcej. Poza tym może to być przez niego wykorzystane jako forma obrony w procesie sądowym (mam nadzieję, że do niego dojdzie), iż poprzez zamianę obligacji na akcje doszło do pewnego rodzaju ugody z obligatariuszami. Bez wejścia inwestora do EKA, który zasiliłby kapitałem tą spółkę to w obecnej sytuacji zamiana obligacji na akcje jest moim zdaniem jednym z gorszych rozwiązań.
W ostateczności gdyby faktycznie jakimś cudem spółka bez zasilenia kapitałem zaczęła wychodzić na prostą to można byłoby rozważyć wydłużenie terminu wykupu obligacji, obniżenie ich oprocentowania oraz spłatę odsetek nie co kwartał ale np. co rok. Jednak chyba takie propozycje były wcześniej składane a jednak sąd ich nie uwzględnił decydując się na upadłość likwidacyjną a nie układową, gdyż nie widział szans na dalsze funkcjonowanie spółki po zapoznaniu się z raportem syndyka na temat sytuacji finansowej EKA.
Jak na razie ja nie mam zamiaru już ani złotówki w tę firmę inwestować a sądzę, że także inni obligatariusze i akcjonariusze także nie zaryzykują kolejnej wtopy. Bez inwestora z zewnątrz chętnego zainwestować w tę spółkę miliony złotych (nie liczę na to, że to on spłaci obligacje) wszelkie kombinacje z konwersją akcji daje tylko złudne nadzieje obecnym obligatariuszom na odzyskanie nawet części zainwestowanych pieniędzy.

ricco1
2
Wysłane: 30 października 2015 13:42:25
markosw.....ja wiem że najlepiej to nie robić nic i pozwolić na zlikwidowanie spolki....wtedy nie zobaczysz nawet zlamanego grosza....a jesli nie wystapisz prywatnie przeciw pawłowskiego to nic mu sie nie stanie:) wydluzenie terminu splaty obligacji moim zdaniem nie przejdzie u sędziego, bo nawet gdyby spolka zaczela przynosic zyski na czysto 100 tys. miesiecznie, to splata wszystkich obligow trwałaby 25 lat:) wiec nie dzis sie że sedzia nie chce się na to zgodzić. Jak ktos zainteresowany to niech napisze do mnie maila na : RICCO1@interia.pl podeśle trochę inforamcji

markosw
0
Wysłane: 30 października 2015 13:56:10
ricco1 ja jednak coś robię bo złożyłem w prokuraturze zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa i ostatnio składałem w tej sprawie wyjaśnienia na Policji.
Co do perspektywy dalszej działalności EKA i możliwości spłaty obligów to tu się w pełni zgadzam. Jestem bardzo ciekaw jakie jest salomonowe wyjście z obecnej sytuacji (bez dalszego ponoszenia kosztów przez obligatariuszy) więc wyślę emaila na podany adres z prośbą o przesłanie "tych trochę informacji".

andrzej_b
0
Wpisów: 34
Wysłane: 30 października 2015 13:59:46
kuba1 napisał(a):
Dzwonili do mnie z propozycją zamiany obligacji na akcje,podobno w styczniu mają wyjść na prostą? oczywiscie naszym kosztem.Piękny plan zamiany wierzytelności z obligacji na akcje ,ale co dalej.Ja zostanę z akcjami których nikt nie kupi,to jest firma o utraconej wiarygodności na rynku.Dzisiaj liczne telefony do obligotariuszy to moze być kolejna zagrywka pana Pawłowskiego by uniknąc odpowiedzialności, pan Pawłowski moze działać i oszukiwac dalej.Ja nie nastawiam się optymistycznie do nowej propozycji,moze kiedyś zmienie zdanie jak spółka pokaze konkretne argumenty np.inwestora strategicznego z kapitałem.Moim zdaniem spółka jest jedynie do likwidacji i ścigania prokuratorem jeśli zostały popełnione liczne przekręty.

Ja tak pesymistycznie na to nie patrzę. Uważam, że warto rozmawiać z nowym Prezesem bo dla nas jako obligatariuszy jedynym rozwiązaniem jest przejęcie spółki i ewentualnie powołanie swojej Rady i Zarządu którzy znajdą nam inwestora. A wtedy będziemy mogli wyjść z inwestycji. Jak mamy liczyć na kogoś innego to lepiej przejąć spółkę i liczyć na siebie.

Bill
0
Wpisów: 90
Wysłane: 30 października 2015 14:00:23
do tej pory to płaciła 200 tys ale miesięcznie odsetek od obligacji. zawsze można wyemitować obligacje wieczne :)Czy spółka będzie zlikwidowana czy będzie dalej wegetować po konwersji uważam, że dla Pawłowskiego jedyna rzecz jaka zaszkodzi to proces sądowy. Poza tym wolę swoje środki odzyskać a przy likwidacji to niestety wątpię żeby na syndyka nawet starczyło. Think

andrzej_b
0
Wysłane: 30 października 2015 14:03:35
Piotrek76 napisał(a):
Nie uważam że konwersja za 1 gr jest rozsądna, myślę że np 10 wierzytelności gr za akcję, byłoby ok wtedy jak pisałem ten komu się spieszy wychodzi za 10 % wartości, komu się nie spieszy czeka sobie... obawiam się że optymizm obligatariuszy że odzyskają coś z likwidacji jest zbyt wielki, ostatni raport wykazał że po stronie aktywów jest niecałe 5 mln... nawet zamieniając całe aktywa na kasę przy niemal 30 mln zaległości z obligów daje 17 gr od każdej zainwestowanej zł, a gdzie wynagrodzenie syndyka i inne koszty, to czy spółka rokuje powinien wykazać najbliższy raport - chyba przed wywaleniem z giełdy jeszcze jakiś powiniem być, syndyk ostro ciął koszty a spółka na trochę wierzytelności zakupionych na swój rachunek, jeśli po stronie strat minus zacznie się zmniejszać, dla mnie oznaczać to może że warto się zastanowić..

p.s. nie jestem pracownikiem, nie mam akcji, nie nazywam się Pawłowski a tym bardziej Marcinkowska, mam sporo obligów i myślę jak odzyskać choć część kasy....

Piotr

Piotrek zgadzam sie z Tobą - przede wszystkim musimy patrzeć jak odzyskać kasę. A możemy to jedynie przejmując spółkę. W kwestii konwersji uwazam że nie ma tematu do dyskusji poza 1:1, tj. 1 akcja po 1 gr.

ricco1
2
Wysłane: 30 października 2015 14:04:57
no więc właśnie Bill.....jak nie zgodzimy się i nie zaryzykujemy jakiegoś ruchu, to w marcu bedzie pozamiatane...po spolce...i po naszych obligacjach:) jak coś to piszcie do mnie to coś podeśle do rozważenia....

andrzej_b
0
Wysłane: 30 października 2015 14:07:47
markiewk napisał(a):
elmagnifique napisał(a):
Akurat co do działalności NP - to idealnym przykładem jest Premetinv...
tam też bardzo podziałali na korzyść drobnych akcjonariuszy...

Panowie - chyba nie rozumiem Waszego sporu o NP.

Sąd nie podejmuje decyzji na korzyść grupy NP czyli krewnych i znajomych pana RK, tylko na korzyść różnych grup wierzycieli np. Mały vs duży, priv vs instytucja, zabezpieczony vs nie zabezpieczony etc.

Cżyli nawet jeżeli starania NP odniosą realny skutek to dla wszystkich a nie tylko dla ludzi zgłoszonych przez NP.

O ile oczywiście zgłosili swoje wierzytelności do Sądu.

Jakie starania? Przecież nie ma żadnych starań. Całe to NP to jedna, wielka (a raczej mała) ściema!

Bill
0
Wpisów: 90
Wysłane: 30 października 2015 14:18:07
ricco1 napisał(a):
no więc właśnie Bill.....jak nie zgodzimy się i nie zaryzykujemy jakiegoś ruchu, to w marcu bedzie pozamiatane...po spolce...i po naszych obligacjach:) jak coś to piszcie do mnie to coś podeśle do rozważenia....

nie do marca tylko do lutego, po tym czasie GPW poprostu wywali spółkę z notowań (takie reguły gry 6 miesięcy od dnia likwidacji). Wiec jeśli ktoś chce coś zrobić przekonwertować to temat musi zamknąć się do lutego.

ricco1
2
Wysłane: 30 października 2015 14:56:44
zgoda:)

1mariusz
0
Wpisów: 46
Wysłane: 30 października 2015 18:02:23
Piotrek76 napisał(a):

Piotrek

konwersja jedynie po 1gr jest rozsadna nie zamierzam sponsorować pawłowskiego i innych co kupili po 1gr a ja jako wierzyciel mam otrzymać po 10 gr i stacic 99% kapitału
jestem za układem ale na zasadach po ktorych teoretycznie nie trace
Mnie interesuje konwersja akcji jedynie po 1gr przy cenie 10gr tracimy minimum 90% a nawet 99% jestem za układem ale na zasadach takich jak ktoś wcześniej na forum napisał co do kosztów to my a nie obecni akcjonariusze je ponosimy wiec nie widzę najmniejszego sensu konwersji po cenie wyżej niż 1gr aby obecni akcjonariusze a ponad 65 % to pawłowski i jego podmioty miały jeszcze na nas zarabiać
jestem za takim rozwiązaniem jak poniżej wypłaty co rok 50% zysku nawet jak by to miało być 1gr na 1000akcji
pozdrawiam i czekam na dalszy rozwój sprawy

konwersja akcji po 1gr powoduje ze w przeciągu kilku lat jest możliwość odzyskania o wiele więcej wcześniej zainwestowanego kapitału poprzez wypłaty dywidend oraz ze sama wartość firmy wzrośnie niż likwidacja EKA
musi być zapis ze min 50% zysku co roku zostanie przekazane na dywidendę
oczywiście podkreślam to jeszcze raz konwersja musi odbyć się po 1gr żeby wierzyciele nie mogli teoretycznie stracić na takim układzie a Pawłowski straci kontrole
sama firma obecnie czyli syndyk oraz nowy prezes musza dać czytelny sygnał ze będą walczyć o zwrot jak największej sumy wyprowadzonego majątku od Pawłowskiego a następnie przeznaczyć to na dywidendy w miarę uzyskiwanych wpłat
ilość akcji po takiej konwersji całkowicie pozbawi pawłowskiego i jego podmioty decydowania oraz zarobku przy wypłatach dywident

markosw
0
Wysłane: 30 października 2015 18:53:44
Konwersja obligacji na akcje po cenie 1 grosz rzeczywiście wyeliminuje Pawłowskiego jako obecnego poważnego udziałowca posiadającego ok. 50% udziałów z uprzywilejowanymi akcjami dającymi mu przewagę w akcjonariacie wynoszącym coś ok. 60% ogólnej liczby głosów a więc przywilej przegłosowania tego co chciał uchwalić na WZA. Po pojawieniu się nowych akcji po 1 groszu jego udział spadnie do symbolicznej wartości ok. 1% udziałów, która stanowiłaby i tak za dużą wartość za jego "zasługi" i działalność jako prezesa, który potrafił spółkę działającą w dochodowym biznesie z olbrzymim kapitałem otrzymanym od obligatariuszy, doprowadzić w krótkim czasie do upadku.
Trzeba jednak mieć świadomość, że cena akcji na giełdzie będzie przez bardzo długi czas (pewnie liczonym nie w miesiącach a latach) wynosiła ten 1 grosz i ze względu na miażdżącą podaż obrót będzie cały czas zawieszony. Nie chce mi się szukać przepisów ale z tego co pamiętam władze Giełdy bardzo krytycznie odnosiły się kiedyś do groszowych spółek. Była wiele lat temu tendencja zarządów spółek notowanych na giełdzie do modnego przeprowadzania wówczas częstych splitów akcji dzięki czemu można było zarobić na zmianach kursów bo ludzie traktowali groszowe akcje jako tanie i chętnie je kupowali. Może się okazać, że Zarząd Giełdy nakaże władzom EKA scalenie akcji np. 10 starych na jedną nową pod groźbą wyrzucenia groszowych akcji EKA z notowań. Ryzyko, że na jednym scaleniu akcji EKA się nie skończy jest bardzo duże gdyż bardzo prawdopodobne jest, że kurs akcji EKA błyskawicznie powróci w okolice 1 grosza.
Tak więc należy dobrze się zastanowić, czy zgadzając się na konwersję obligacji na akcje po cenie 1 grosz rzeczywiście na zmianie ich kursu nie stracimy.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

104 105 106 107 108

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,580 sek.

hqtrwtpi
okhktdmt
najdwdzh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
djolndmu
eisgptls
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat