PARTNER SERWISU
jxeekaok
107 108 109 110 111

E-KANCELARIA GPF (Catalyst)

Bill
0
Wpisów: 90
Wysłane: 8 grudnia 2015 13:49:05
emitując 3mld akcji pawłowski nawet ze swoimi uprzywilejowanymi może się schować bo zostanie z 5-6% udziałem. Z tego co widać obecnie syndyk nie robi w spółce kompletnie nic. W sumie najlepiej dla niego jest zlikwidować spółkę całą kasę zostawić dla siebie i pozbyć się tematu. Mnie bardziej interesuje to abym miał szansę na odzyskanie środków. Bo przy likwidacyjnym postępowaniu nie mam nic ?!?!?

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 8 grudnia 2015 16:00:16
Zauważ tylko jedno :
" ... z pustego to i Salamon nie naleje "
Jeśli kasa została wyprowadzona i zostały same długi" to niby jakie bzdury o "układzie" mogą to zmienić.
To tylko gra na czas i próba nabrania naiwnych. Shame on you

Piotrek76
0
Wpisów: 29
Wysłane: 8 grudnia 2015 16:25:38
Orekki - i tak i nie... zaległości pozaobligowych takich jak ZUS, US, jest około miliona i dług przestał juz narastać, tutaj nawisem ogromnym są obligacje. Zdjęcie tego długu zostawia spółkę w sytuacji w której już jest w stanie wygenerować dodatnie przepływy. Ja dodatkowo od układu oczekiwałbym w pakiecie ustąpienie całej RN, ustanowienie rewidenta ds szczególnych i zbadanie stanu spółki przed przyjęciem układu, oraz wpływu wykonania tego układu na finanse spółki. Czekam na raport, jak będzie niezły będzie można rozważyć opcję konwersji ale nie za 1gr...

Piotrek76
0
Wysłane: 9 grudnia 2015 15:11:31
Cześć

Czy ktoś wysłał jakąkolwiek odpowiedź do P. Warciaka?

Piotr

zi
zi
0
Wpisów: 191
Wysłane: 9 grudnia 2015 15:46:59
Ale tu się nie ma nad czym zastanawiać. Przecież to jest ta sama propozycja, którą złożył Pawłowski po tym jak mu lekko rura zmiękła gdy obligatariusze się zjednoczyli przeciw niemu. Jedyny zabieg kosmetyczny to taki, że skoro obligatariusze chcą akcji po 1gr, to zrobi się resplit, żeby nominał był 1gr ( ilość akcji Pawłowskiego zwiększy się tym samym dziesięciokrotnie). Tak więc jeżeli chodzi o procentowy udział to nic się nie zmieni w stosunku do tego gdyby obligatariusze dostali akcje po 10gr. A kolejna bezczelność to jest brak podziału na grupy wierzycieli, czyli Pawłowski i jego ludzie, w przypadku jeżeli posiadają obligacje to też dostaną akcje. A akurat ich wierzytelności powinny zostać umorzone w całości.

markosw
0
Wpisów: 93
Wysłane: 9 grudnia 2015 17:43:39
Zgadza się ten podział akcji przez 10 celem uzyskania akcji o nominale 1 grosz a następnie zamiana obligacji na akcje o takim nominale to zupełna ściema. Czyżby rzeczywiście obligatariuszy EKA traktowano jak upośledzonych? Przecież ich udział w akcjonariacie będzie identyczny bez względu na to, czy dostaną im zamienione obligacje na akcje nowej emisji, których cena nominalna będzie wynosiła tyle samo co obecnych akcji tj. 10 groszy, czy też dokona się tak jak proponuje obecnie prezes najpierw splitu (podziału) starych akcji przez 10 tak aby jedna miała wartość 1 grosz a następnie dokona się nowej emisji akcji także o nominale 1 grosz, które zostaną przeznaczone dla obligatariuszy. Oczywiście potem (o czym już prezes nie wspomina w liście) dokona się operacji scalenia dla wszystkich akcji na zasadzie 10 akcji po 1 groszu na 1 nową akcje po 10 groszy (akcje o nominale 1 grosz nie mogą być notowane na GPW). Jak widać wynik będzie taki sam jak w przypadku gdyby od razu zaproponowano wariant zamiany obligacji na akcje po 10 groszy, ale w sytuacji gdy akcje EKA wyceniane są na giełdzie po 1-2 grosze to byłaby to mało "atrakcyjna" propozycja dla obligatariuszy więc lepiej pokombinować z podziałem akcji, może dadzą się nabrać.
Mam nadzieję, że żaden obligatariusz nie zdecyduje się na tę pseudougodę, gdzie jest więcej niewiadomych niż konkretnych i uczciwych propozycji. Chociaż tu mam wątpliwości co do tego życzenia. Nie znam przepisów, ale jeżeli na tę ugodę zdecydowałaby się tylko część obligatariuszy (np. większość) to co z pozostałymi, którzy się na nią nie zgodzą? Czy ugoda będzie wiążąca dla wszystkich, czy będzie dotyczyła tylko tej części obligatariuszy, którzy wyrazili na nią zgodę? Jeżeli byłby ten drugi wariant to sytuacja pozostałych obligatariuszy będzie lepsza (obligacje powinny zostać wykupione) niż tych, którzy zdecydują się dobrowolnie zmienić swój status z obligatariuszy na akcjonariuszy. W takim przypadku nie miałbym nic przeciwko temu, żeby na tę propozycję przystało jak najwięcej posiadaczy obligacji, gdyż znacząca redukcja długu ich kosztem umożliwiłaby łatwiejszą spłatę zobowiązań wobec tych, którzy na tę ugodę nie wyrazili zgody.
Edytowany: 9 grudnia 2015 18:18

Piotrek76
0
Wysłane: 10 grudnia 2015 00:24:48
Hej

Wykonanie układu dotyczy wszystkich wierzycieli, nawet jeśli nie przystąpiłeś do układu. Więcej info do poczytania poniżej:
wupadłości.pl/zatwierdzenie-uk...
Pozdrawiam
Piotr

Hania67
0
Wpisów: 2
Wysłane: 10 grudnia 2015 07:45:48
Do wszystkich wierzytelności trzeba doliczyć jeszcze te od firm które współpracowały z e-kancelarią a nie dostały zapłaty. Współpracowałem z nimi a niestety Syndyk mi nie zapłacił za faktury i też mam tam swoje środki. Nie wiem co sie stało w spółce bo cały czas płaciła mi na bierząco za usługi dopiero jak wszedł Syndyk to przestali płącic. Nie wiem kto będzie miał w przyszłości kontrolę nad spółką myśle że ci co będą mieli najwięcej akcji. Mnie interesuje odzyskanie moich środków za moje usługi sprzedane spółce.

Wierzyciele Kancelarii
0
Wpisów: 15
Wysłane: 10 grudnia 2015 12:01:39
Od dłuższego czasu czytam komentarze na tym forum. Nie udzielałem sie dotychczas bo w zwyczaju mam nie rzucać oskarżeń dopóki nie mam dowodów oraz nie sprawdzę wszystkiego od A do Z.
Aktualnie mam bardzo dużą wiedzę na temat spółki i całej sytuacji więc postanowiłem się wypowiedzieć na ten temat.

Jestem też obligatariuszem i to dużym spółki. Postanowiłem więc sprawdzić przyczyny swojej porażki inwestycyjnej w te obligacje bo nie wątpliwie jako inwestor kwalifikowany z wiedzą ekonomiczną nie mogę zasłaniać się brakiem wiedzy itd itp

Zrobiłem swoje prywatne małe dochodzenie abym mógł to wszystko zrozumieć. Pytanie czy wy też do tego tak podeszliście, czy sprawdzaliście akta, wszystkie raporty spółki i innych podmiotów zaangazowanych w tą sprawę, czy przeglądaliście opinie i badania biegłych rewidentów, prospekt emisyjny spółki. Ja tak zajeło mi to wiele czasu ponad 4 miesiące pracy.

Pytanie pierwsze czy ktokolwiek z Was pofatygował się aby sprawdzić akta postępowania upadłościowego przynajmniej zerknąć choć na chwilę w nie?

Z tego co ja już się zorientowałem NIE, nawet Pan z Nomad Partners nie pofatygował się do sądu sprawdzić akta ale nie ma się czemu dziwić bo jego wierzytelność to 1 tyś złotych a nie tak jak moja dużo, dużo więcej.

Generalnie jeżeli macie jakieś konkretne pytania chętnie się podzielę swoją wiedza na ten temat możecie je zadawać tutaj na forum.

Po pierwsze i najważniejsze generalnie przy dzisiejszej sytuacji są bardzo małe a nawet znikome szanse na zaspokojenie się jakiekolwiek. Potwierdzam to co piszą niektórzy z Was, w opinii syndyka i sprawozdaniach finansowych składanych do KRSu widać że spółka nie posiada znaczących aktywów i masa upadłosciowa oraz przepływy pienięzne sa na poziomie nawet nie wystarczającym na koszty postępowania upadłościowego.
Z dokumentów sądowych jasno wynika że syndk dązy do likwidacji spółki, złożył plan likwidacyjny, wnioski likwidacyjne i określił termin maksymalny na zamknięcie na okres sierpnia 2016 rok.

Tak wiec nasza sytuacja jako wierzycieli spółki jest beznadziejna. Pytanie brzmi co dalej.
Generalnie jest mała szansa na pozytywne zakończenie ale nie napewno w likwidacji.
Jeżeli chcecie wiedzieć dlaczego to dalej mogę pisać co ustaliłem.

sgalant
0
Wpisów: 104
Wysłane: 10 grudnia 2015 12:37:12
Mam pytanie do "Wierzyciele Kancelarii" jak postąpi w związku pismem syndyka czy da swoje pełnomocnictwa i zgodzi się na zamianę obligacji na akcje, a jeśli nie to co robić?

markosw
0
Wysłane: 10 grudnia 2015 13:12:11
Wierzyciele Kancelarii napisał(a):
Tak wiec nasza sytuacja jako wierzycieli spółki jest beznadziejna.

To akurat chyba dla wszystkich zainteresowanych tu na forum nie jest żadnym zaskoczeniem.

Pytanie brzmi co dalej.

To pytanie każdy posiadacz obligacji EKA zadaje sobie od dłuższego czasu a na które chyba nikt nie zna właściwej odpowiedzi, bo każde możliwe obecnie rozwiązanie nie jest satysfakcjonujące nas jako wierzycieli.

Generalnie jest mała szansa na pozytywne zakończenie ale nie napewno w likwidacji.

Mam wrażenie jakbym czytał wypowiedź byłego lub obecnego prezesa EKA.

Jeżeli chcecie wiedzieć dlaczego to dalej mogę pisać co ustaliłem.

Ja chętnie poczytam te ustalenia.

markosw
0
Wysłane: 10 grudnia 2015 13:22:31
sgalant napisał(a):
Mam pytanie do "Wierzyciele Kancelarii" jak postąpi w związku pismem syndyka czy da swoje pełnomocnictwa i zgodzi się na zamianę obligacji na akcje, a jeśli nie to co robić?

Ostatnie pismo nie było od syndyka ale prezesa EKA, które zostało przesłane przez radcę prawnego. Obawiam się, że z syndykiem nie została nawet uzgodniona treść tego pisma.

1mariusz
0
Wpisów: 46
Wysłane: 10 grudnia 2015 15:04:50
Jeżeli chcecie wiedzieć dlaczego to dalej mogę pisać co ustaliłem

poproszę o ustalenia

Wierzyciele Kancelarii
0
Wysłane: 10 grudnia 2015 16:06:29
Także otrzymałem pismo z Kancelarii Mec. Warciarka i podpisane przez prezesa. Narazie jeszcze nie zdecydowałem czy podpisać im to i odesłać.
Generalnie zgadzam się z twierdzeniami że konwersja jest tym elementem który nam pozostawia cień nadzieji, albo przynajmniej kilka rozwiązań na przyszłość które może umożliwia nam odzyskanie w jakimś stopniu pieniędzy. Aktualna sytuacja to tzw. zamknięcie przed nami wszystkich drzwi i żadnej opcji

Wierzyciele Kancelarii
0
Wysłane: 10 grudnia 2015 16:11:18
Skoro masz wrażenie jakbyś słyszał byłego prezesa lub obecnego to może jesteś tym który ma kontakt z nimi więc będziesz mógł w swojej rozmowie z nimi skonfrontować to co ja piszę

Wierzyciele Kancelarii
0
Wysłane: 10 grudnia 2015 16:11:59
A co poczytania ustaleń to tak jak pisałem wcześniej zadaj pytanie.Angel

Wierzyciele Kancelarii
0
Wysłane: 10 grudnia 2015 16:31:50
Dlaczego nasza sytuacja jest beznadziejna bo jak będzie likwidacja to nie odzyskamy nic.
Dostaniemy tytuły wykonawcze w postaci wpisu na listę wierzytelności zatwierdzoną przez Sąd i będziemy mogli dochodzić roszczeń od byłego Zarządu spółki, oczywiście będzie to trwało kolejnych kilka lat zanim cokolwiek odzyskamy nie wspominając o wpisach sądowych, wpisach egzekucyjnych,kosztach biegłych. Pytanie czy w ogóle odzyskamy?
Moim zdaniem nie bo nie. Przynajmniej na bazie znanych mi dokumentów z akt postępowania upadłościowego.

Piszecie o postępowaniach które wytoczył Syndyk wobec byłego zarządu, ja widziałem w aktach co to są za postępowania i generalnie są to działania podejmowane przez Syndyka mające na celu skierowanie naszej atencji na Zarząd i oddalające ewentualne nasze roszczenia od Syndyka. Zauważcie jest zbieżność raportu o wytoczeniu zawezwań do prób ugodowych z datą zmiany trybu postępowania z układowego na likwidacyjne. W ten sposób Syndyk chciał niejako oczyścić się z ewentualnych roszczeń naszych jako wierzycieli spółki w stosunku do niego. Z jakiego względu bo był świadom że od niego możemy odzyskać sporo ma OC obowiązkowe (zresztą zwiększył kwotę OC na koszt spółki) czyli wierzyciele z masy upadłości zapłacili za ochronę syndyka.

Choć generalnie zgodnie z uzasadnieniem postanowienia o ogłoszeniu upadłości z możliwością zawarcia układu miał do tego układu doprowadzić. Liczył na to żę uda sie to zrealizować.Niestety ale przeliczył się. Po prostu najzwyklej w świecie nie dał rady.

orekki
1
Wysłane: 10 grudnia 2015 16:51:55
A niby w czym lepsze od likwidacji, jest otrzymanie akcji spółki wartej zero. Przecież sam piszesz, ze aby coś odzyskać trzeba 'wyszarpać' to od byłego zarządu.
Taki układ nie trzyma się zupełnie kupy. Spółka warta całe nic, będzie miała wyemitowane akcje o nominale kilkudziesięciu milionów i nawet nikt jednej akcji nie zechce kupić na giełdzie.
Takie sytuacje może naprawić tylko sprawne i właściwe egzekwowanie prawa, ale z tym jest słabiutko.

orekki
1
Wysłane: 10 grudnia 2015 17:21:19
P.S. (niestety nie mogłem edytować poprzedni wpis)

Cytat:
Generalnie jeżeli macie jakieś konkretne pytania chętnie się podzielę swoją wiedza na ten temat możecie je zadawać tutaj na forum.

Po pierwsze i najważniejsze generalnie przy dzisiejszej sytuacji są bardzo małe a nawet znikome szanse na zaspokojenie się jakiekolwiek. Potwierdzam to co piszą niektórzy z Was, w opinii syndyka i sprawozdaniach finansowych składanych do KRSu widać że spółka nie posiada znaczących aktywów i masa upadłosciowa oraz przepływy pienięzne sa na poziomie nawet nie wystarczającym na koszty postępowania upadłościowego.

Cytat:
Generalnie zgadzam się z twierdzeniami że konwersja jest tym elementem który nam pozostawia cień nadzieji, albo przynajmniej kilka rozwiązań na przyszłość które może umożliwia nam odzyskanie w jakimś stopniu pieniędzy.

Korzystając z zaproszenia zadam jedno konkretne pytanie, odnoszące się do obu cytatów.

Jakie to rozwiązania na przyszłość umożliwią odzyskanie pieniędzy, których nie ma ?
Edytowany: 10 grudnia 2015 17:22

markosw
0
Wysłane: 10 grudnia 2015 17:49:51
Ja nie mam większych złudzeń jeżeli chodzi o odzyskanie nawet części pieniędzy z obligacji w sytuacji, gdy spółka posiada tak potężne zobowiązania wobec wierzycieli a jednocześnie nie posiada wystarczającej ilości pieniędzy na swoją dalszą niezagrożoną działalność. W przypadku zawarcia tej proponowanej w piśmie ugody to niby z czego ta spółka ma generować zyski na te dywidendy dla ogromnej rzeszy akcjonariuszy powiększonej o dawnych obligatariuszy?
Kombinacje z zamianą obligacji na akcje są na pewno w interesie Pawłowskiego i mam takie przeczucie, że to być może z jego inicjatywy zostało wystosowane do wierzycieli to pismo obecnego prezesa, wybranego przez RN, która również ponosi odpowiedzialność za doprowadzenie do upadłości EKA (może dawne decyzje także tego gremium prześwietli prokuratura?).

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

107 108 109 110 111

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,274 sek.

kpopsxhc
lnussitq
xpiysilq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
velbihno
knrfnrvl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat