PARTNER SERWISU
avuzqbvb
67 68 69 70 71
Pijaczysko
0
Wpisów: 106
Wysłane: 19 stycznia 2016 21:03:58 przy kursie: 10,84 zł
@kombii

zanim wzniesiesz się na wyżyny retoryki i zaczniesz z czegoś kpić, przeczytaj o co chodzi. Inaczej możesz łatwo zarobić na łatkę ignoranta, który śmieje się sam z siebie.
"zakup nowych lagun jako skrót myślowy" pojawił się o ile pamiętam w rozmowach z akcjonariuszami, zdaje się że w jednym z maili i zaczął funkcjonować jako oddzielny byt słowny samoistnie, przede wszystkim jako kpina.

A o co w tym wszystkim chodzi ?
o to, że Prezesowi nie chodziło o zakup lagun a zakup spółek, które mają wieloletnie prawa do łowienia na lagunach w tym sensie mówienie w prywatnych rozmowach czy pisanie w mailach o zakupie lagun , jest skrótem myślowym. Inna sprawa, czy powinni tak mówić, bo jeden jak widać zrozumie a drugi dopisze swoją historię.

skąd tak naprawdę się wzięło ?
stąd.

www.ekoexport.eu/images/raport...

"...środki pieniężne pozyskane z emisji zostaną przeznaczone na inwestycje na rynkach wschodnich w postaci zaangażowania się Emitenta w firmy wydobywcze posiadające własne laguny z mikrosferą oraz budowę kolejnych stacjonarnych zakładów pozyskiwania mikrosfery..."

widzisz zatem jakąś nieścisłość ? ja nie widzę.
robienie z tego tematu który służy do wyszydzania jest dla mnie jedynie przejawem co najmniej lichej wiedzy o spółce przez osoby których intencja nie jest dyskusja a chęć obrażenia.

a skoro już temat poruszyłeś idźmy dalej. Skoro emisja była i wzięli kasę, to co, kupili coś, czy przepili jak można się domyślać z kierowanego przez Ciebie podtekstu ?
skoro emisja była " i na zaangażowanie w laguny ( skrót myślowy ), i na budowę kolejnych zakładów stacjonarnych " to przy szacowanej początkowo na kilkanaście milionów wycenie budowy w Astanie, przy wzrastających kosztach tej budowy i jednoczesnym odcięciu od zakładanych dochodów w 2014 ( o czym wyżej ) myślę, że te pieniądze nie zostały przejedzone. Wystarczy dodać dwa do dwóch.
Czy jest ślad, gdzie byłby jakiś efekt działań w temacie jaki zakładano w 2013 kierując się innymi przesłankami rynkowymi, na innej koniunkturze ? może jest,

czyli temat istnieje, został odłożony w czasie ale nie został zarzucony.

Edytowany: 19 stycznia 2016 21:08

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 19 stycznia 2016 21:20:26 przy kursie: 10,84 zł
Pijaczysko, mimo wszystko pomiędzy stwierdzeniem:
zaangażowanie w spółki posiadające własne laguny,
a zaangażowanie w spółki posiadające prawo do pozyskania mikrosfery z lagun jest znacząca różnica...
W pierwszym przypadku mamy przecież w domyśle prawo własności. W drugim? W drugim nie wiadomo... A może to prawo to w ogóle pozwolenie? Na jaki okres? Pod jakimi warunkami? z możliwością wypowiedzenia? za odszkodowaniem czy bez? Itd. To jest znacząca różnica, przynajmniej dla mnie.
Co ciekawe ta "dbałość" o niuanse mogła się odłożyć na inwestycji w Astanie... Ktoś coś pomyślał, ale źle napisał, ktoś źle zrozumiał itd.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 19 stycznia 2016 21:45:21 przy kursie: 10,84 zł
Cytat:

A ja widzę bardzo dużą. Mam mieszkanie w dobrej dzielnicy. Znaczy: wynajmuję.

Cytat:
osoby których intencja nie jest dyskusja a chęć obrażenia.

Nie przesadzajmy już może z tym obrażaniem i obrażalstwem. Nie byłoby nieścisłości / skrótów myślowych w komunikacji po stronie Spółki, nie byłoby tematu.

Pijaczysko
0
Wysłane: 19 stycznia 2016 21:46:45 przy kursie: 10,84 zł
Anty owszem że jest, ale jak rozmawiasz prywatnie to zawsze zachowujesz formę i treść ? nie używasz skrótów o których wiadomo obu stronom, przynajmniej jak tak się wydaje ? Może faktycznie jest to niepotrzebne niedopowiedzenie.
W istocie chodzi o to, że nie da się wejść firmom z zewnątrz do Lagun, można je tylko dzierżawić od mających prawa własności miejscowych spółek. Z reguły takie dzierżawy są na rok, potem są przedłużane jeśli strony sie dogadują, ale wzrasta też cena. Rok w rok. Dlatego zapewnienie sobie dojścia na kilka lat do lagun oznacza stabilizację cen. To po pierwsze. Po drugie Eko wpadło na sposób aby zaspokoić obie strony, zakłada spółki z udziałem kazachskim, gdzie większość w każdym przypadku mamy my, 51%. przynajmniej tak było do tej pory. To znaczy, że mimo braku praw własności do Laguny, mamy wieloletnie prawo do połowu, nie da się tego chyba inaczej zrobić, to jedyna możliwość.
tu masz spółki które do tej pory zawierali, wszędzie jest większość Eko.

to znaczy że ten "patent" działa. Przynajmniej powinien.
Edytowany: 19 stycznia 2016 21:52

Pijaczysko
0
Wysłane: 19 stycznia 2016 21:48:37 przy kursie: 10,84 zł
rafsty napisał(a):
Cytat:

A ja widzę bardzo dużą. Mam mieszkanie w dobrej dzielnicy. Znaczy: wynajmuję.

Cytat:
osoby których intencja nie jest dyskusja a chęć obrażenia.

Nie przesadzajmy już może z tym obrażaniem i obrażalstwem. Nie byłoby nieścisłości / skrótów myślowych w komunikacji po stronie Spółki, nie byłoby tematu.

1-co do mieszkania wytłumaczyłem wyżej.

2 pełna zgoda.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 19 stycznia 2016 23:30:43 przy kursie: 10,84 zł
Pijaczysko napisał(a):
Anty owszem że jest, ale jak rozmawiasz prywatnie to zawsze zachowujesz formę i treść ? nie używasz skrótów o których wiadomo obu stronom, przynajmniej jak tak się wydaje ? Może faktycznie jest to niepotrzebne niedopowiedzenie.

Problem w tym, że to nie było w rozmowie prywatnej tylko w komunikacie który z resztą sam linkowałeś:
"...środki pieniężne pozyskane z emisji zostaną przeznaczone na inwestycje na rynkach wschodnich w postaci zaangażowania się Emitenta w firmy wydobywcze posiadające własne laguny z mikrosferą oraz budowę kolejnych stacjonarnych zakładów pozyskiwania mikrosfery..."
To zdanie jest nieprawdziwe i pojawiło się w oficjalnym komunikacie spółki.

Cytat:
W istocie chodzi o to, że nie da się wejść firmom z zewnątrz do Lagun, można je tylko dzierżawić od mających prawa własności miejscowych spółek. Z reguły takie dzierżawy są na rok, potem są przedłużane jeśli strony sie dogadują, ale wzrasta też cena. Rok w rok.
Dlatego zapewnienie sobie dojścia na kilka lat do lagun oznacza stabilizację cen. To po pierwsze.

Moim zdaniem wcale nie musi jej oznaczać. Skoro laguna jest własnością elektrowni, spółka celowa ma prawo do jej eksploatacji, a elektrownia ma tylko 49 proc. zysku, to jej interes ekonomiczny nadal jest w podnoszeniu cen dla spółki celowej. W końcu z podniesienia ceny korzysta w 100 proc., a z udziału zysku, czyli transferu tej ceny tylko w 49 proc.
Cytat:

Po drugie Eko wpadło na sposób aby zaspokoić obie strony, zakłada spółki z udziałem kazachskim, gdzie większość w każdym przypadku mamy my, 51%. przynajmniej tak było do tej pory. To znaczy, że mimo braku praw własności do Laguny, mamy wieloletnie prawo do połowu, nie da się tego chyba inaczej zrobić, to jedyna możliwość.

Ja już w wykonaniu Eko czytałem o umowach długoterminowych gdzieś koło 6 lat temu. Wtedy te umowy były zrywane... Teraz nie mogą być zerwane? A jeśli hipotetycznie będą zerwane to jakie są kary i jaka możliwość ich egzekucji?

Cytat:
tu masz spółki które do tej pory zawierali, wszędzie jest większość Eko.
to znaczy że ten "patent" działa. Przynajmniej powinien.

Pamiętam te komunikaty. Pamiętam także swoją rozmowę z Panem Bokunem, z której wynikało, że liczy się tak naprawdę jedna. Gdyby było inaczej i EEX mógł pozyskiwać surowiec metodami tradycyjnymi z 3 innych lagun niż ta w Astanie, to myślisz, że Bokun by to ignorował i nawet nie znał nazwy? Bo nie znał... A przecież skoro EEX ma pakiet większościowy w tych spółkach córkach, a spółki córki mają prawa do eksploatacji to dlaczego z niego nie korzystają w sposób tradycyjny?

sasky
PREMIUM
49
Wpisów: 2 767
Wysłane: 20 stycznia 2016 08:15:28 przy kursie: 10,84 zł
Houston, Dubaj, Bielsko-Biała – analiza techniczna Eko Export w porannym Wykresie dnia.

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/h...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

Pijaczysko
0
Wysłane: 20 stycznia 2016 10:02:30 przy kursie: 11,07 zł
1-Anty, mówisz że zdanie jest nieprawdziwe. nie do końca. Co było celem emisji, celem było zapewnienie wieloletnich dostaw mikrosfer. To jest punkt wyjścia. Jeśli spółka twierdziła, że kupi udziały w firmie posiadającej lagunę, to może rozmowy na ten temat trwały. Coś poszło nie tak, ktoś się nie zgodził, ktoś nie dostał grantu... nie wiem. Finalnie okazało się że jedyną możliwością realizacji celu jest założenie firmy z udziałem Kazachów, gdzie Eko ma przecież większość. Do tej firmy Kazach wniósł aportem prawa połowu na lagunie. Innego wyjścia nie było i można było to zrobić tak albo wcale. Co Ty byś zrobił w takiej sytuacji ? zrezygnowałbyś ? Warunkiem wejścia jest natomiast stała cena sprzedaży. To jest dobry deal dla Eko czy nie jest ?
Można się przyczepić owszem do braku doprecyzowania strategii w tej sprawie , która została dopasowana do zmiennej sytuacji. I wyszło jak wyszło. Niedomówienie zaczęło żyć własnym życiem.

2-jak się okazuje, umowy mogą być zrywane, przesuwane a wstępne mogą w ogóle nie dochodzić do skutku. Czy to dotyczy jedynie Eko i jedynie rynku mikrosfery ?
W naszym przypadku mówimy o umowach które zostały zawierane w innych realiach rynkowych. Tu nie chodzi o Eko, tylko o rynek mikrosfer i rynek ropy który sie załamał. Nie ma już realnych możliwości żeby egzekwować umowy zawierane przy cenie ropy 100 usd, nikt nie kupi produktu, który mu jest zbędny, po co Halliburtonowi mikrosfera, skoro nie wierci szybów ? dziwisz się temu ? to jest przyczyna stagnacji od 2014.
Takie umowy są negocjowane z pozycji silniejszego co taka spółka jak Eko może , powiedzieć ze zrywa umowę Halliburtonowi ? owszem. tym samym zamknie sobie ten kanał sprzedażowy. O to chodzi ?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 20 stycznia 2016 11:07:51 przy kursie: 11,07 zł
1. A mnie się wydaje, że elektrownia nigdy nie sprzedałaby laguny potencjalnie odcinając sobie miejsce zrzutu i nigdy nie mogło być o tym mowy. Nie mowię, że obecne rozwiązanie jest źle (lepszego chyba nie ma), ale precyzja w informacji powinna być i kropka.

2. Nie pisałem o klientach a o dostawach - zerknij na okres o którym piszę. Kiedyś problemem był dostęp do surowca, a umowy długoterminowe miały spółkę uchronić od podnoszenia ceny. To się nie udało i stąd wzięły się wymiany krzyżowe. Piszesz teraz o stałej cenie. Będzie stała, bo? Bo jest umowa? A co jak elektrownia postanowi zwiększyć swój udział w zyskach przez podniesienie ceny? Kto na ewentualnym konflikcie więcej ryzykuje? Co będzie mogło zrobić EEX? Wbrew temu co mówi zarząd problem nie jest rozwiązany, tylko ryzyko się zmniejszyło. Ale nadal istnieje.

Pijaczysko
0
Wysłane: 20 stycznia 2016 18:31:57 przy kursie: 11,07 zł
Anty, cena będzie stała lub podnoszona o stały algorytm. Jak to zrobić ? Przecież to proste.
Musisz wiedzieć jak.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 20 stycznia 2016 18:49:51 przy kursie: 11,07 zł
Pijaczysko, Ty jesteś EEX, a ja jestem elektrownia. Mówisz mi: zróbmy deal: zakładamy spółkę, Ty sprzedajesz do spółki w stałej cenie 1000 dolarów za tonę mikrosferę, a zyskiem z suszenia dzielimy się pół na pół.

Ja sobie myślę... Nic mnie to nie kosztuje. To Ty wsadzasz kasę, a ja tylko udostępniam i odpowiadam Ci: OK! Robimy!

Wszystko idzie pięknie. Na suszeniu zarabiamy 50 proc. czyli ja zarabiam 25 proc. od ceny sprzedaży. I tak sobie myślę... A po co ja mam się dzielić marżą?

Wpadam na pomysł taki: Nasza spółka będzie kupować po 1200 dolarów ode mnie i sprzedawać po 1700 Tobie, a nie po 1500. W końcu to Ty kupujesz od naszej spółki... Na rynku jest przecież po 2000. Mnie to nic nie kosztuje. Mogę lagunę w razie czego oddać do połowów. Owszem w znacznie mniejszej ilości, ale jak ceny rosną to czemu nie? Z resztą i tak się zgodzisz, bo wsadziłeś 10 mln EUR...

Pijaczysko
0
Wysłane: 20 stycznia 2016 21:24:47 przy kursie: 11,07 zł
Bardzo dobry przykład Anty.
Teraz znajdź tylko sposób jak zabezpieczyć się, żeby elektrownia nie podnosiła cen i zakładasz firmę w Kazachstanie ;)

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 20 stycznia 2016 21:48:13 przy kursie: 11,07 zł
Odpowiedz jest bardzo prosta - trzeba przejąć elektrownię :)

A na poważnie, to zgodzisz się, że ryzyko wzrostu cen zostało ograniczone a nie wyeliminowane? Jeśli tak, to jesteśmy w domu. thumbright

Pijaczysko
0
Wysłane: 20 stycznia 2016 22:04:13 przy kursie: 11,07 zł
Masz racje w 99 % przypadków. Zostaje ten jeden , który powoduje, że logika sprawdzająca się w 99/100 , w tym konkretnym wymyka się schematowi.
I żartując zbliżasz się do rozwiązania :) ;)

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 20 stycznia 2016 22:16:26 przy kursie: 11,07 zł
Nie chcesz chyba powiedzieć, że także będą wymiany krzyżowe?

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 20 stycznia 2016 22:19:07 przy kursie: 11,07 zł
W tej, trwającej od dłuższego czasu dyskusji brakuje mi chyba najważniejszego tematu, jakim jest prawo popytu i podaży. Z tego, co czytam wynika, że EEX jest jakby petentem, próbującym wejść na rynek, którego wartość jest doceniana przez tych, którzy mają coś do zaoferowania tam daleko na Wschodzie. Może to sama mikrosfera, a może i laguny. Z dyskusji wynika, że zwykłe prawo popytu i podaży nie działa i elektrownie mają dominującą pozycję przetargową. Jakbym był taką elektrownią, to poczekałbym aż prawie skończą inwestycję, a potem doprowadził ich do kryzysu tak, by samemu przejąć ich aktywa za możliwie niską cenę. Kazachstan (z pełnym szacunkiem) leży daleko od zwykłej demokracji i swobodnego działania sił rynkowych.

Pijaczysko
0
Wysłane: 20 stycznia 2016 22:22:01 przy kursie: 11,07 zł
Nie.
nic więcej już nie mówię, bo wchodzimy do kuchni ;)
sapienti sat dictum est

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 20 stycznia 2016 22:25:24 przy kursie: 11,07 zł
Ale w Kazachstanie jest tylko/aż pozysk surowca do dalszej obróbki w Bielsku-Białej. Elektrownie mają dominującą pozycję w surowcu, bo mają nazwijmy to prawa do złóż, które eksploatuje EEX. Potencjalni odbiorcy produktu są, bo kulki mają specyficzne właściwości pożądane w paru branżach. Kluczem jest Know-How EEX na "wydobycie" (choć tutaj jeszcze za wcześnie o tym mówić. Póki nie ma w pełni działającej Astany nie ma przewagi. No poza suszarnią o obecnymi niskimi kosztami suszenia) i obróbkę. Przynajmniej na razie.

Pijaczysko
0
Wysłane: 20 stycznia 2016 22:29:24 przy kursie: 11,07 zł
lesgs napisał(a):
W tej, trwającej od dłuższego czasu dyskusji brakuje mi chyba najważniejszego tematu, jakim jest prawo popytu i podaży. Z tego, co czytam wynika, że EEX jest jakby petentem, próbującym wejść na rynek, którego wartość jest doceniana przez tych, którzy mają coś do zaoferowania tam daleko na Wschodzie. Może to sama mikrosfera, a może i laguny. Z dyskusji wynika, że zwykłe prawo popytu i podaży nie działa i elektrownie mają dominującą pozycję przetargową. Jakbym był taką elektrownią, to poczekałbym aż prawie skończą inwestycję, a potem doprowadził ich do kryzysu tak, by samemu przejąć ich aktywa za możliwie niską cenę. Kazachstan (z pełnym szacunkiem) leży daleko od zwykłej demokracji i swobodnego działania sił rynkowych.

a jak już przejąłbyś aktywa, komu sprzedałbyś nieprzetworzoną mikrosferę ?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 20 stycznia 2016 22:40:38 przy kursie: 11,07 zł
Pijaczysko napisał(a):
Nie.
nic więcej już nie mówię, bo wchodzimy do kuchni ;)
sapienti sat dictum est

Jam człek niewykształcony. Jest potrzeba wytłumaczyć jak krowie na rowie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

67 68 69 70 71

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,395 sek.

tergpukc
hmmxdnkc
lnpgcmav
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qbpkxzeb
wnxroopx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat