PARTNER SERWISU
ooblycwt
65 66 67 68 69
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 12 stycznia 2016 18:05:44 przy kursie: 12,26 zł
Skoro piszesz o "wyleszczaniu" to nie jestem pewien czy wybrałeś dobry nick... Wiara w mitycznych grubasów, kursowstrzymywaczy, czy inne baśnie jest przypisywana raczej do okresu średniowiecza, czyli raczej czasu mrocznego..

jasny
0
Wpisów: 52
Wysłane: 12 stycznia 2016 18:50:24 przy kursie: 12,26 zł
nie będę ci wykładał wszystkiego co się dowiedziałem i zaobserwowałem ty glównie skupiasz sie na wykresach i liczbach ja natomiast patrze nie tylko w zauważalny sposób. Przekonałem się ,że na tych spółkach to nie działa do końca i dlatego spekrtrum patrzenia trzeba poszerzyć i to znacznie.Nie wiem czy masz tego świadomość jakby to była twoja inwestycja możliwe,że doszedłbys do podobnych wniosków ,a tak możesz uważać,że trafił sie kolejny fanatyk co ma bujną wyobraznię.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 12 stycznia 2016 20:07:07 przy kursie: 12,26 zł
Cytat:
patrze nie tylko w zauważalny sposób

Da się zauważyć. Anxious
Z pewnością "na tych spółkach" liczby nie są ważne i to działa w inny sposób. This time is different.

jasny
0
Wysłane: 12 stycznia 2016 20:38:35 przy kursie: 12,26 zł
akurat na ekoexporcie na ten moment kurs jest zgodny z cyframi jak najbardziej powiecmy ze cz nie odbiega od innych przedsiebiorstw ,a co do przyszłych zysków nie widzę żadnego odzwierciedlenia w kursie to znaczy ,że rynek wycenia astane na zero i wzrost przychodów czy zysków na zero co kiedyś próbował przewidywać obecnie niedoszacowuje i to mocno moim zdaniem ale dowiemy się po czasie takie mam wrażenie i będzie można to stwierdzić dopiero po raportach .

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 12 stycznia 2016 20:46:48 przy kursie: 12,26 zł
Oczywiście po czasie wiadomo wszystko. Nawet słaby generał wygra każdą bitwę post factum.

Powiedz więcej jak z tymi cyframi, bo ostatnio jak patrzyłem to było ich tylko dziesięć i jakość nie chce być więcej. Przynajmniej w systemie decymalnym.

jasny
0
Wysłane: 12 stycznia 2016 21:04:31 przy kursie: 12,26 zł
najprawdopodobniej astana pracuję zimą na zmniejszonych parametrach i pijaczysko doszedł do tego wniosku już wczesniej ale nie tylko on czy ja,wzrost zapasów jest prawdopodobny do jakiś 20 mln .w 3 kw juz były rekodowe i nie po to żeby zaległy na magazynach chyba ,że moje teorie są sci fi to wtedy powiem ,z całą stanowczością,że jestem fantasta i bujnąłem tak jak nigdy mi sie nie zdarzyło przez 12 lat inwestowania i to jest ten 13 rok przy którym powinienem dać spokój sobie z giełda raz na zawsze i wyjść jeszcze z tym pokaznym zyskiem który jeszcze mi sie uchował wypracowany od kwietna tamtego roku.
Edytowany: 12 stycznia 2016 21:10

Pijaczysko
0
Wpisów: 106
Wysłane: 12 stycznia 2016 23:06:13 przy kursie: 12,26 zł
Nie doszukuj sie Jasny ukrytych intencji. "Wyleszczanie" to jedynie wygodne tłumaczenie spadków kursu przez osoby które tak naprawdę nie mają pojęcia dlaczego spadł kurs. Na Eko akurat nie trzeba nic tłumaczyć, bo o wszystkim mówią nam przychody i zysk netto, a skoro jesteśmy na 12 zł obecnie, to fajerwerków za IVQ ja sie nie spodziewam. Być może się mylę ale wydaje mi się że kontraktów na białą nie zawierali na 2015, szły jedynie próbki, natomiast Halliburton znów przełożył kontrakt na szarą na 2016 . To z czego spodziewasz się dobrych przychodów ? Jeśli chodzi o fabrykę w Astanie, to pisałem, że z tego co mi wiadomo, działa lecz na innych parametrach. Mówię o linii nie o suszarni. Obecnie to znów nieścisłość, bo stara laguna na którą był zrzut została zasypana, rurociąg rozebrano, być może zostanie wykorzystany do budowy rurociągu zwrotnego do podpięcia zrzutu z fabryczki z powrotem do dołów bagiernych. Na dzisiaj wydaje mi sie, że w Astanie suszymy to co zostało złowione i magazynujemy żeby mieć zapas "na zaś". Linia do pozysku jest nieczynna, w firmie będą trwały przeróbki związane z nowym podpięciem do elektrowni, tak, by móc uruchomić całość w IIQ. Na pierwsze półrocze Eko ma podpisane kontrakty i zapas surowca potrzebny do ich realizacji i to jest wreszcie jakiś pozytyw od dwóch lat. Czyli jeśli wszystko pójdzie w porządku to ja spodziewam się, że zasadnicza zmiana nastąpić może od drugiego półrocza. Niemniej czekam na kontrakty o których spółka wspominała, zwłaszcza na efekt rozmów z partnerem branży metalurgicznej, jak również z dwoma partnerami z USA do których szły próbki. Bez kontraktów stoimy w miejscu a może się okazać, że i nawet to będzie za wysoko, wszystko zależy od zysku. Nie sądzę abyśmy spadali z 12 zł bo liczę na zysk który to uzasadni za 2015, ale pewności nikt nie ma.
Ciekawe również czy Spółka pochwali się wynikami dzisiejszych rozmów z przedstawicielami koncernu, który może zostać inwestorem strategicznym. Trochę podobnych wizyt w Bielsku było swego czasu z rezultatami jak dotąd niestety wypadającymi blado, więc należy być cierpliwym. Mam nadzieję, że może będzie podany jakiś komunikat w tej sprawie, który nieco rozjaśni aktualna sytuację i przybliży nas do jakichś wniosków.
Reasumując, mamy podpisane kontrakty na 2016 na ponad 20 mln, mamy zapewniony surowiec na pierwsze półrocze, czekamy na następne kontrakty , czekamy na wyniki rozmów o charakterze strategicznym. I czekamy na ostateczne wpięcie sie pod elektrownię, co musi trwać. Jeśli uda się to w IIQ, to znaczy, że dwuletni okres spadków i walki o utrzymanie na rynku zakończył sie pełnym powodzeniem.
Aha, co do komunikatu cte i skojarzeń niektórych z Eko, nie chcę nikogo obrażać ani wyśmiewać, ale wydaje mi się, że zbieżność podania komunikatu dokładnie z terminem gdy do Eko przyjechał potencjalny Partner , jest nieprzypadkowy, zwłaszcza, że zdaje się cte ma zamiar plasować emisję...Tyle, iż samo przypuszczenie, że cte może "przejmować" Eko zakrawa na ciężki ból głowy autora takiej koncepcji. Impossible.

jasny
0
Wysłane: 12 stycznia 2016 23:26:22 przy kursie: 12,26 zł
masz rację ,że już na ten moment linia do pozyskiwania może być sciagnieta to fakt ,że nie jest potrzebna do końca roku a jeżeli chodzi o przychody za 4 kw to sobie ich nie wyzsałem z palca tylko z komunikatów,inna kwestia czemu dziedzic ich nie podał myślisz ,że masz do czynienia z porzadnym preziem zapewniam cie ,ze sie mylisz na naszej spółce dochodzilo do spekulacji od 1 zl zakupy slawka 155 tys akcji i ileś kułek na 45 zł ,oplaceni trole itp ,a informacje które spływaja i spływały są tego dowodem na krecenie kursem jak chorągiewka to nie doszukujmy się logiki w czymś w czym nie ma .Jeżeli chodzi o te przychody to Ci mogę powiedziec ze z 2 kontraktow bylo wiecej o 1,5 mln przychodow niz w 3 kw do tego bardzo mozliwe ze spolka zrealizowala cos z Amerykanami o czym sie nie pochwalila i ogolnie nawet jak przyjąć stałe dostawy minimalne to wychodzi jakieś min 6 do 8 mln

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 12 stycznia 2016 23:32:59 przy kursie: 12,26 zł
Pijaczysko napisał(a):
"Wyleszczanie" to jedynie wygodne tłumaczenie spadków kursu przez osoby które tak naprawdę nie mają pojęcia dlaczego spadł kurs.

Otóż to! Kiedyś ludzie myśleli, że magowie rzucają czar i słońce się chowa - nie wiedzieli, że zaćmienie normalne zjawisko fizyczne.

jasny
0
Wysłane: 13 stycznia 2016 12:37:50 przy kursie: 12,00 zł
nie będą więcej dyskutował na temat wyleszczania ale chciałbym zwrócić na fakt ,że jeszcze niedawno kurs po Nowym Roku zachowywal się dużo lepiej niż całego rynku pomimo duzych spadków na GPW ekoexport mozliwe ,że. rósl pod wstepne przychody które noe zostały podane . Ktoś napisał do prezasa kiedy będą to otrzymał. odpowiedz że. zostalo niewiele czasu do wynikow trele molele prawie 2 miesiace . Jeszcze 2 kontrakty bez podawania szczegółow co rynel na tej spółce. odbiera zawsze negatywnie i obecnie kurs znowu szura ja bardzo dobrze reagował . Jak sie chce to mozna naprawde wiele zdzialac przez odpowiednie rzucanie nawet nienajgorszych informacji . Na spadek kursu bardzo dobrze inwestorzy reaguja na slowo haliburton jest ono dosc czesto uzywane ostatnio w odpowiednich momentach i nie sa to dolki na wykresie co to to nie.Raz sie zdarzylo odwrotnie plus 30 proc i wlasnie bylo to w dolku po 10 zl i to zadziwiajace ze po kilku sesjach dopiero . Dziwny jest fakt ze mial haliburton juz odbierac a jednak nie odebral ,a teraz niby odebrał ale komunikat został tak sformułowany ze odebral jednego tira co zasialo panike wsrod inwestorow ze jest tak zle ,ze juz o 1 tirze informują. A ile odebrał tak naprawdę niewiadomo .Tak na koniec dodam ,że zasianie niepewności brakiem podania przychodow wstepnych gorzej zrobilo dla kursu niz niskie przychody które rynek brał pod uwage i specjalnie by nie wycenił.
Edytowany: 13 stycznia 2016 12:46

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 957
Wysłane: 13 stycznia 2016 12:42:46 przy kursie: 12,00 zł
Jasny,
mógłbyś to powtórzyć, ale tym razem po polsku?

jasny
0
Wysłane: 13 stycznia 2016 12:54:16 przy kursie: 12,00 zł
nie będę specjalnie dla Ciebie pisał po Polsku na Smartfonie jednemu już odpowiedziałem to jak przeczytał to mu tak w pięty poszło ,że pewnie przez pare dni będzie go trzęsło niestety moderator skasował.Wiekszość najbogatrzych miliarderów na świecie jest dyslektykami i nikt ich nie rozlicza,że piszą z błędami i nawet część nie skończyła podstawówki .

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 13 stycznia 2016 14:54:38 przy kursie: 12,00 zł
Cytat:
nie będę specjalnie dla Ciebie pisał po Polsku na Smartfonie

Myślę, że nie tylko do Krewy, ale do wszystkich. Ciężko się to czyta, bez interpunkcji, bez składni itd. Nie wiadomo o co Ci chodzi.
Jak chcesz pisać tak aby ktoś rozumiał, to daj szansę i pisz po polsku. Jak masz pisać w dotychczasowej formie, to lepiej zmień forum. Wiesz jak to jest... Wchodzisz na eleganckie przyjęcie w zabłoconych i upapranych łajnem "gumiakach i oczekujesz, że ktoś Cię będzie traktował poważnie...
Narobisz zamieszania, ktoś się może Tobą zainteresuje, ale gospodarz i tak będzie musiał babrać się w gównie i następnym razem Cię nie wpuści.

jasny
0
Wysłane: 13 stycznia 2016 15:24:44 przy kursie: 12,00 zł
Ładnie to ująłeś,masz rację, to trochę poprawię na przyszłość .

Gerda
24
Wpisów: 530
Wysłane: 13 stycznia 2016 17:08:11 przy kursie: 12,00 zł
jasny napisał(a):
nie będę specjalnie dla Ciebie pisał po Polsku na Smartfonie jednemu już odpowiedziałem to jak przeczytał to mu tak w pięty poszło ,że pewnie przez pare dni będzie go trzęsło niestety moderator skasował.Wiekszość najbogatrzych miliarderów na świecie jest dyslektykami i nikt ich nie rozlicza,że piszą z błędami i nawet część nie skończyła podstawówki .

Może po prostu przestaniesz pisać miliarderze?

jasny
0
Wysłane: 13 stycznia 2016 17:48:58 przy kursie: 12,00 zł
Informacja nr 06 z dnia 07.01.2016
Zarząd Emitenta informuje, że w dniu dzisiejszym otrzymał informacje od Koncernu Halliburton na wykonanie kolejnej dostawy w ramach przedłużonego kontraktu (raport bieżący nr 30/2015) na mikrosferę szarą frakcji 450 mikronów "luzem" z dostawą samochodem ciężarowym typu "silo".
Mikrosfera nasza będzie zastosowana do produkcji mieszanek cementowych używanych przy wierceniach geotermalnych, jak też przy wydobyciu ropy i gazu.

Kod:
mod: dodaj link do źródła, inaczej post do skasowania
Edytowany: 13 stycznia 2016 18:45

jasny
0
Wysłane: 13 stycznia 2016 18:00:20 przy kursie: 12,00 zł
Wkleiłem ten komunikat ,żeby go przeanalizować wspólnie. Rzekomo na 1 tira. Z komunikatu wiemy ,że mikrosfera będzie też wykorzystywana do odwiertów ,a jak wszyscy się orientują to potrzebne są do tego procesu bardzo duże ilości i na pewno nie jeden samochód . Pozatym kwestia marży na sprzedaży czy ekoexport poprzez produkcję w Astanie i obniżenie kosztów mógł zaproponować odpowiednią cenę jednocześnie zachowując marże na satysfakcjonującym poziomie . Inna kwestia to wymiana krzyżowa, po co mialaby być jakby ecoexport nie potrzebował naprawdę dużych ilości, żeby nie móc uplasować ich na rynku ,nie majac pewności ,że ją faktycznie sprzeda.Te pytania czekają na odpowiedź i tylko nieliczni je znają z pierszej reki, reszta musi sobie sama dopowiedzieć.
Edytowany: 13 stycznia 2016 18:01

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 13 stycznia 2016 18:43:49 przy kursie: 12,00 zł

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 13 stycznia 2016 18:47:37 przy kursie: 12,00 zł
jasny napisał(a):
Wkleiłem ten komunikat ,żeby go przeanalizować wspólnie. Rzekomo na 1 tira. Z komunikatu wiemy ,że mikrosfera będzie też wykorzystywana do odwiertów ,a jak wszyscy się orientują to potrzebne są do tego procesu bardzo duże ilości i na pewno nie jeden samochód . Pozatym kwestia marży na sprzedaży czy ekoexport poprzez produkcję w Astanie i obniżenie kosztów mógł zaproponować odpowiednią cenę jednocześnie zachowując marże na satysfakcjonującym poziomie . Inna kwestia to wymiana krzyżowa, po co mialaby być jakby ecoexport nie potrzebował naprawdę dużych ilości, żeby nie móc uplasować ich na rynku ,nie majac pewności ,że ją faktycznie sprzeda.Te pytania czekają na odpowiedź i tylko nieliczni je znają z pierszej reki, reszta musi sobie sama dopowiedzieć.
Ale dostrzegasz tę subtelną różnicę pomiędzy białą z Astany i szarą z wymian krzyżowych?

jasny
0
Wysłane: 13 stycznia 2016 20:26:12 przy kursie: 12,00 zł
pomyślałem o tym ale po czasie . Ale reszta powinna się zgadzać.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

65 66 67 68 69

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,259 sek.

mkfdtloi
jwtovfoa
tlgyiqtq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fzkcdkar
nunzahhy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat