hank4 napisał(a):1)Czyli nie ma jednego kursu odniesienia jak np. Millenium Bank kurs obligacji 100,51%. Wiec czy moge kupić, badz sprzedać po tyle 100,51%. Czy sa widełki w postaci np. 100 - 101(sprzedaż - kupno).
Pytam ponieważ nie wiem czy dobrze przedstawiłem swój wcześniejszy wpis.
Kurs odniesienia to kurs ostatniej transakcji i nic więcej. To nie jest kurs po jakim masz gwarantowaną w jakiś sposób cenę sprzedaży obligacji. Sprzedasz po tyle po ile ktoś będzie chciał kupić. Możesz wystawić zlecenie sprzedaży w cenie równej cenie najwyższego kupna w arkuszu zleceń i sprzedać po cenie niższej z widełek, albo wystawić zlecenie sprzedaży po cenie wyższej i liczyć, że ktoś to nabędzie, co oczywiście nie musi mieć miejsca. To nie jest forex, że masz bid i ask i natychmiastową realizację. Catalyst to normalny obrót giełdowy.
Cytat:2)Pytanie o sprzedaż krótka i długą. Na zwykłej giełdzie mogę obstawiać wzrost jak i spadki i jeżeli moje oczekiwania okaże sie prawidłowe zarobie na wzroście badz spadku kursu akcji. Czy jeżeli chodzi o Catalyst jest tak samo? I czy jeżeli zagram na spadek to również bede otrzymywał odsetki?
Nie, na Catalyst możesz obligacje tylko mieć lub ich nie mieć, a więc albo odpowiednik pozycji długiej albo poza rynkiem. Teoretycznie możliwe jest pożyczenie obligacji, czyli zajęcie pozycji krótkiej, ale nie słyszałem aby jakiś broker oferował taką usługę.
Za to możesz na rynku giełdowym handlować kontraktami na obligacje skarbowe i tutaj masz do zajęcia pozycję krótką lub długą, czyli grę na spadek i wzrost wartości.
Cytat:3)Czy można zabezpieczyć(bądź czy istnieją jakies techniki) kurs obligacji na innych instrumentach?
Np. akcje Microsoft .Moge zajac pozycje długa na akcjach i jednocześnie krótką na opcjach, albo zagrac jednoczesnie na spadek i wzrost akcji.
Możesz co najwyżej zabezpieczyć marżę, czyli ryzyko stopy procentowej, poprzez zajęcie pozycji na kontraktach na stopę procentową.
Oczywiście dla obligacji skarbowych możesz zająć też pozycje na kontraktach o których pisałem wyżej.