0 Dołączył: 2012-12-04 Wpisów: 112
Wysłane:
27 stycznia 2016 13:27:31
przy kursie: 0,58 zł
Zmniejszyli zadłużenie o około 17% - czyżby odbijali się od dna? "Zarząd i3D S.A. (Emitent, Spółka) z siedzibą w Gliwicach informuje, iż w dniu 15 stycznia 2016 roku Spółka dokonała przedterminowego wykupu i umorzenia obligacji serii BH, BG oraz BM o łącznej wartości nominalnej 265 000,00 zł (słownie: dwieście sześćdziesiąt pięć tysięcy złotych). Na dzień publikacji niniejszego raportu łączna wartość zobowiązań z tytułu wyemitowanych przez Spółkę obligacji według ich wartości nominalnej wynosi: 1 278 000,00zł (słownie: milion dwieście siedemdziesiąt osiem tysięcy złotych)." www.bankier.pl/wiadomosc/i3D-W...
Edytowany: 27 stycznia 2016 13:29
|
|
0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
27 stycznia 2016 14:00:46
przy kursie: 0,58 zł
Passenger napisał(a):Zmniejszyli zadłużenie o około 17% masz na myśli oczywiście same obligi... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
14 lutego 2016 20:51:23
przy kursie: 0,64 zł
po wynikach za 4Q można powiedzieć, że 2015 był lepszy od 2014 - jednostkowo symboliczny zysk, cała grupa na minusie. Jeżeli ten wynik rzeczywiście spowodowany był zamierzonymi działaniami (jak pisze prezes w raporcie) i podobne działania zostaną wdrożone do pozostałych spółek grupy to może zaczną wychodzić z dołka (albo już wyszli w zeszłym roku). jeżeli dynamika poprawy się utrzyma (jednostkowo w 2014 strata netto 882 tyś zł, w 2015 plus 75 tyś zł) to być może jednostkowo w 2016 ukaże się spory jak na spółkę zysk, a strata w pozostałych spółka będzie bliska zeru - czyli istnieje szansa na zysk całej grupy (tym bardziej, że skonsolidowany zysk netto w IV kwartale jest na symbolicznym, ale plusie...) Również przepływy spółki głównej wyszły na plus, natomiast przepływy operacyjne blisko na 900 tyś. plusie. Odnośnie zadłużenia to widać, że się zwiększyło o 500 tyś zł(prezes sprytnie ominął ten temat w opisie do wyników), ale wskazał, że zamieniono droższe kredyty/pożyczki na tańsze - co ma swoje przełożenie w wynikach, bo odsetki w 2015 r. były niższe od tych w 2014 r. o ~14%, natomiast w samym IV kwartale zmalały o prawie połowę - co może mieć duże znaczenie dla wyników w 2016 r. (startujemy z wynikiem netto na poziomie okolic zera) - oczywiście to wszystko dotyczy spółki głównej, czyli wyniku jednostkowego. W wynikach skonsolidowanych zadłużenie wzrosło bardziej, odsetki rok do roku na tym samym poziomie, ale w IV kwartale spadły już o 26%. Przepływy grupy też wyszły na niewielki plus. Prezes wspomniał, że inwestor wycofał się z objęcia 3 mln akcji po 1,60zł - osobiście nie dziwię się inwestorowi. W raporcie wspomniano, iż cyt. Cytat:Dla Arcelor Mittala zrobiliśmy wirtualny spacer po wielkim piecu wykorzystując oculusa i sterowanie z xboxa, pokazując jak można wykorzystywać VR w dużych firmach przemysłu ciężkiego. , to mnie bardzo ciekawi, bo wydaje mi się, że w przeddzień "rewolucji" gogli VR (wyświetlanie immersyjne) i3D powinna mieć przewagę - kojarzą mi się właśnie w znacznym stopniu z grafiką i oprogramowaniem zajmującym się "wyświetlaniem immersyjnym" - może to będzie szansą dla tej spółki? reasumując wyniki za IV kwartał 2015 oceniam pozytywne, a rok 2015 jako rok zmiany na lepsze całej grupy, który może być rokiem przełomowym w dalszej działalności... p.s. chyba najlepszy kanałem informacji dokonań i3D jest twitter: https://twitter.com/i3DVRhouse16.01 - otwarcie LightBranch w Sopocie, a 22.01 - końcówka instalacji powerwall (cokolwiek to znaczy ;) ) dla ABN AMRO w Amsterdamie (i może ten bank będzie chciał takie coś jak mBank?), wspominał o tym prezes w odpowiedzi na pytanie w akcji inwestor PB określając to jako pilotażowy projekt dla centrali banku Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
Edytowany: 14 lutego 2016 21:10
|
|
|
|
Wysłane:
21 lutego 2016 11:26:50
przy kursie: 0,72 zł
Ciekawy artykuł Forbsa na temat VR (virtual reality) w aspekcie tegorocznych premier gogli VR: www.forbes.pl/narodziny-wirtua...pojawiają się w nim wielkie liczby w ciągu 10 lat (wg prognoz Goldman Sachs) : 110 mld dolarów (sprzęt VR) i 182 mld dolarów (sprzęt i oprogramowanie). Ciekawy jestem jaki kawałeczek z tego przypadnie i3D? Na stronach Quazar3D.com można znaleźć informacje, że jest plugin do Oculus Rift. Jest to o tyle ciekawe, że w raporcie 4Q napisano: Cytat:Dla Arcelor Mittala zrobiliśmy wirtualny spacer po wielkim piecu wykorzystując oculusa i sterowanie z xboxa, pokazując jak można wykorzystywać VR w dużych firmach przemysłu ciężkiego. Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
22 lutego 2016 19:52:42
przy kursie: 0,72 zł
wygląda na to, że najgorsze w spółce minęło, mają szansę żeby uszczknąć ciut z tego tortu, tylko jednak trzeba pamiętać z tyłu głowy, że udziałowcy to jednak bajkopisarze  ...(wielka umowa w Arabii której wyszły nici, potem inwestor z którego wyszły nici..)
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
23 lutego 2016 10:11:31
przy kursie: 0,71 zł
@cad-man a sam temat virtualnej rzeczywistości staje się bardzo nośny biznesowo, może wkrótce będzie tak modny jak produkcja gier w końcu to kiedyś będzie system naczyń połączonych i faktycznie i3d ma tutaj kompetencje biznes.onet.pl/wiadomosci/kraj...
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
PREMIUM
78 Dołączył: 2009-12-10 Wpisów: 1 835
Wysłane:
23 lutego 2016 13:18:37
mam pytanie do kolegów którzy lepiej znają spółkę.
Co oni mają w zapasach? jest tego 7 mln przy rocznej sprzedaży ok 8 mln!!
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
23 lutego 2016 13:55:05
 kliknij, aby powiększyćPoza tym prawdopodobnie wiszą tam także koszty Quazara3D
Edytowany: 23 lutego 2016 13:55
|
|
PREMIUM
78 Dołączył: 2009-12-10 Wpisów: 1 835
Wysłane:
23 lutego 2016 14:24:40
to fragment raportu rocznego?
Sporo tego. Ciekawe co na to biegły w raporcie 2015.
Edytowany: 23 lutego 2016 14:27
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
23 lutego 2016 14:52:41
Tak, to fragment raportu rocznego za rok 2014
|
|
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
23 lutego 2016 19:37:28
bankrucik napisał(a):@cad-man a sam temat virtualnej rzeczywistości staje się bardzo nośny biznesowo, może wkrótce będzie tak modny jak produkcja gier w końcu to kiedyś będzie system naczyń połączonych i faktycznie i3d ma tutaj kompetencje biznes.onet.pl/wiadomosci/kraj... jestem przekonany że VR będzie równie bez sensu ślepą uliczką jak np pare lat promowane strasznie silnie 3D (pasywne i aktywne) w telewizorach. Hałas marketingowy wokół tego był ogromny... i co ? Technologia-niewypał. VR ma ten sam problem co wszelkie zbyt zaawansowane interfejsy komputerowe, dające wysoką immersję ale równocześnie odcinające przesadnie konsumenta od otoczenia. To się w masowym zastosowaniu nie sprawdzi bo konsument przesadnie traci kontakt właśnie z otoczeniem. A do tego dochodza niewygody (brzuch, objawy choroby lokomocyjnej itd) spowodowane symulowaniem przed mózgiem innego otoczenia i innych prędkości niż te w których naprawdę się znajduje. w życiu złotówki bym nie zainwestował w biznes stawiający VR na czele. Wg mnei taki sam szum jak jest teraz to za 2-3 lata będzie szum o nieudanej technologii. Szanse na rozwój ma za powiedzmy 10 lat np rzutowanie obrazu na soczewki zakładane na oczy, coś jak HUD w samolocie, ale to co prezentują teraz.... dla mnie ślepa uliczka i studnia dla zafascynowanych inwestorów. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 23 lutego 2016 19:39
|
|
38 Dołączył: 2012-07-19 Wpisów: 907
Wysłane:
23 lutego 2016 20:54:43
Dość mocno trzymam się z dala od segmentu gier komputerowych (ale nie IT jako takiej) – może jestem na to trochę za stary.
Jednak @Scarry poruszył bardzo istotne zagadnienie, na które od kilku lat patrzę z niepokojem. Chodzi mi o aspołeczne, izolacjonistyczne trendy rozwojowe we współczesnej cywilizacji. VR wpisuje się w tą antytezę rozwoju społecznego, ale bliższy temu jest przecież Facebook. W tym drugim przypadku samotność użytkownika Facebook’a zastępuje się pozorami uczestniczenia w jakimś dyskursie społecznym, zbieraniem „like’ów” – czyli fantów. Jednak cała ta otoczka sprawia, że wielu uczestników tej wymiany wymyśla rzeczy nieprawdziwe, usiłuje szokować, ale w sumie zastępuje swoje relacje społeczne codziennym kontaktem z maszyną oraz równie mało kreatywnymi i nieprawdziwymi bezosobowymi odbiorcami. No i kasa z reklam.
VR to dla mnie szczególna postać izolacji społecznej, jak słusznie zauważył @Scarry, prowadzącej do izolacji konsumpcyjnej. W ten sposób tworzeni są „wrogowie” współczesnego społeczeństwa konsumpcyjnego.
Rozwiązanie tego dylematu leży gdzieś po stronie rozsądku, a głosiciele objawionych prawd, jak np. Zuckerberg, nie są żadnymi wyroczniami, to tylko bardziej zachłanną odmianą sław takich jak Mesmer czy Daniken, by przytoczyć tylko kilku.
Natomiast od strony profesjonalnej, VR może być pożytecznym narzędziem analitycznym, konceptualnym, czy też artystycznym. Umożliwia inne spojrzenie na rzeczywistość oraz jej modelowanie, a zamienia się w narzędzie destrukcji społecznej tylko wtedy, gdy kreuje nieprawdę.
I3D w powyższej dyskusji nie odgrywa większej roli, poza tym, że jej produkty są skierowane bardziej na tą stronę profesjonalną a nie zabawową.
Informuję, że jestem zaangażowany w i3D i moje wypowiedzi, nawet nieświadomie, mogą być tendencyjne.
|
|
PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
23 lutego 2016 21:15:49
Cytat:Hałas marketingowy wokół tego był ogromny... i co ? Technologia-niewypał. Cytat:A do tego dochodza niewygody (brzuch, objawy choroby lokomocyjnej itd) spowodowane symulowaniem przed mózgiem innego otoczenia. Mój Samsung całkiem fajnie 3D robi. W zasadzie nie mam się do czego przyczepić. W IMAX filmy też są ok. Dawno temu rzeczywiście po 20 minutach prawdziwy świat trochę drgał przez 3-4 minuty. Teraz po normalnym, pełnometrażowym filmie wychodzę bez żadnych efektów ubocznych. Stare monitory też "wypalały" oczy migotaniem. Jakoś od paru lat nie słyszałem specjalnych narzekań. Cytat:rzutowanie obrazu na soczewki zakładane na oczy, coś jak HUD w samolocie Sam HUD działa raczej "w drugą stronę" - od oczu, a nie do oczu. Ciekawe, jak ludzie będą reagować na "rzutowanie" im obrazu bezpośrednio w oko. Zatem skoro nie Virtual, to może Augmented Reality: link :) Cytat:VR to dla mnie szczególna postać izolacji społecznej Jak każde narzędzie zależy wyłącznie od tego, jak się nią posłużymy. Moim zdaniem znacznie gorsza od VR jest telewizja. Rozsądek zawsze jest mile widziany.
|
|
Wysłane:
23 lutego 2016 23:31:34
@rafstyilu ludzi wokół Ciebie na codzień ogląda filmy w 3D? Ilu z nich kupuje takie filmy ? Technologia się nie skomercjalizowała, wygenerowała ogromne koszty, miała być światowym przełomem, lokomotywą ciągnącą sprzedaż telewizorów. Teraz przy najnowszych flagowcach już nawet o 3D nie wspominają.... Co do niechcianych efektów to przy okularach pasywnych są mniejsze niż przy aktywnych, ale ja raczej myślałem o pełnym VR. przy soczewkach chodziło mi o następców tego wynalazku www.frazpc.pl/aktualnosci/9230...... ale to jeszcze daleka droga, wizualizacja musi być bardzo wysokiej klasy i nie przesadnie inwazyjna dla człowieka i jego otoczenia. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 23 lutego 2016 23:34
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 lutego 2016 02:47:47
A ilu ludzi kupi sobie soczewki kontaktowe, żeby czytać na nich sms'y / posty albo nawet oglądać augmented reality? Skoro masa ludzi nie kupuje nawet zwykłych kontaktów, tylko zakłada okulary.
Ilu ludzi na co dzień w ogóle ogląda filmy (nie mówię o tym odgrzewanym chłamie, który na okrągło leci w TV!)? Ilu ludzi na co dzień chodzi do kina?
Technologia miała być lokomotywą sprzedaży telewizorów, ale trendy już nie sprzyjają telewizorom w ogóle. Ludziska nie kupują telewizorów, bo inaczej (jak mówią analitycy branży) "konsumują" treści, więc to był plaster na gangrenę. Poza tym trudno o 3D wspominać, skoro tu trudno o porządne źródło takiego sygnału. Full HD kuleje, a co dopiero 3D.
Pełny VR owszem, źle wpływa na trawienie :), ale uważasz, że nie uda się tego obejść? Ja, pisząc o 3D, miałem na myśli właśnie to, że kiedyś nawet pasywne 3D źle na mnie działało, a teraz nie mam problemu ani z pasywnym, ani z aktywnym.
Problem w tym, że żywot kolejnych technologii jest coraz krótszy. Te soczewki też będą się musiały z tym faktem zmierzyć. A potem się napisze, że to był jednak pomysł do bani :)
|
|
Wysłane:
26 lutego 2016 19:22:56
przy kursie: 0,65 zł
Scarry napisał(a):VR ma ten sam problem co wszelkie zbyt zaawansowane interfejsy komputerowe, dające wysoką immersję ale równocześnie odcinające przesadnie konsumenta od otoczenia. To się w masowym zastosowaniu nie sprawdzi bo konsument przesadnie traci kontakt właśnie z otoczeniem. A do tego dochodza niewygody (brzuch, objawy choroby lokomocyjnej itd) spowodowane symulowaniem przed mózgiem innego otoczenia i innych prędkości niż te w których naprawdę się znajduje.
wydaje mi się, że przesadzasz. Myślę, że gogle VR właśnie po to są, żeby odciąć konsumenta od otoczenia i przenieś w inne, więc pisanie, że ludzie nie będą z tego korzystać bo się wyizolują społecznie jest wg mnie dużą przesadą. Natomiast, jeśli by założyć na chwilę, że ta technologia będzie "powszechna" to rzeczywiście podejście do wielu rzeczy się zmieni, w tym być może część społeczeństwa "odizoluje się" od niego - ale to jest (będzie) problem specjalistów od zachowań i o dziwo, wg mnie w miarę inteligenti ludzie nie dadzą się odizolować przez gogle VR od innych i społecznie. Gdyby spojrzeć pod tym kątem to i dzisiaj można znaleźć "zamiłowania" czy hobby, które ludzi "izoluje" od siebie i nikt z tego powodu nie robi "afer". Pamiętam jak moi starsi projektanci kreślili na deskach, potem "rysowało" się na komputerach "na płasko", teraz się projektuje na komputerach "przestrzennie" i wydaje mi się, że kolejnym - całkiem naturalnym - krokiem będzie pełna wizualizacja VR odcinająca oglądającego od otoczenia, żeby zobaczyć to co zostanie wykonane zanim to bedzie wykonane. I wierz mi (albo nie) zobaczyć w rzeczywistości (wirtualnej na goglach VR) hotel zanim go wybudują wart będzie na inwestorów nawet lekkiego bólu brzucha i tym podobnych chwilowych niedolegliwości..., wg mnie (poza rozrywką) ma szanse przyjąć się w działach sprzedaży wielu firm w celu prezentacji produktów... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
PREMIUM
Wysłane:
26 lutego 2016 22:26:42
przy kursie: 0,65 zł
Najbardziej alienującą technologią jest telewizja. To bierne odbieranie przekazu. Prześciga ona radio w ten sposób, że słuchając radia, da się (a w zasadzie powinno się) robić równolegle coś innego. Oglądanie TV absorbuje kompletnie, a biorąc pod uwagę dzisiejszą zawartość programową, również kompletnie wyłącza mózg. Wszystkie nowe technologie dają możliwość komunikowania się w obie strony potencjalnie z całym światem. Surfowanie po sieci, Facebook, gry, telefon. Albo możemy sami coś "ogłosić", albo przynajmniej decydujemy, co jest nam komunikowane. VR nie powinna być wyjątkiem. Interesujące jest to, że TV była chyba najszybciej popularyzującą się technologią. Być może zostanie zdetronizowana przez smartfony (które są w pewnym sensie jej przeciwieństwem w zakresie komunikacji ze światem), widać to tutaj na wykresach. Nawet, jeśli konsumpcyjne VR nie będzie się przyjmować tak szybko, jak niektórzy liczą, to obecna i następna iteracja ma szanse zaistnieć w zastosowaniach komercyjnych. Tym razem to już chyba nie będzie taki niewypał, jak poprzednie podejście. Jedno jest pewne, rozstrzygnięcie nastąpi prędko, either make it or break it.
Edytowany: 26 lutego 2016 22:36
|
|
Wysłane:
1 marca 2016 08:14:50
przy kursie: 0,61 zł
jest pierwsza "większa" umowa do realizacji w bieżącym roku : www.stockwatch.pl/komunikaty-s..., wprawdzie kwota może nie jest oszałamiająca (~ 860 tyś zł netto) - ale dotyczy "zaprojektowania i wdrożenia interaktywnych aplikacji w nowopowstającym Parku Naukowym", czyli rozumiem, że "bez sprzętowa", co może się przełożyć na wyższe marże... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
Edytowany: 1 marca 2016 08:15
|
|
Wysłane:
4 marca 2016 12:28:48
przy kursie: 0,67 zł
Cytat:HTC Vive potrzebowało mniej niż dziesięciu minut, żeby sprzedać się w liczbie 15 tysięcy egzemplarzy. widać, że popyt może być duży na tego typu sprzęt, cytat pochodzi z tego artykułu: technologie.gazeta.pl/internet...Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
4 marca 2016 15:57:57
przy kursie: 0,67 zł
liczba jest nieoficjalna i w tym sa preordery zbierane już wcześniej... no i czy to dużo ? Na urządzenie oczekiwane od dwóch lat ? * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|