Czaję się na coś z WIG_ENERG, ale...
Na WIG_ENERGIA korekta. Obroty niezbyt duże, więc przewiduję zejście w okolice 2700 a po tym odbicie.

kliknij, aby powiększyćGeneralnie układ techniczny bardzo podobny na ENG, PGE, TPE, ENA. Wybicia z ORGRów zatrzymały się na oporach i prawdopodobnie będą realizować korektę do linii szyi.
Przykład PGE:

kliknij, aby powiększyćZ tego całęgo towarzystwa najsilniej prezentuje się ENG:

kliknij, aby powiększyćWidać tutaj największy (prawie 40%) potencjał, jeżeli chodzi o TP przy realizacji ORGRa. Do tego dłuższa niz na konkurencyjnych walorach konsolidacja przed wybiciem.

kliknij, aby powiększyćJednak to, co mnie niepokoi to:

kliknij, aby powiększyć-liczne opory, które jak widać papier konsekwentnie realizuje. Z drugiej strony to plus przy zagraniu na realizację TP. Po wybiciu ostatniego szczytu na 10,70 potencjał 10% do następnego TP na 12 a po tym następne 16% przy TP na 14 - zakładając korektę i ponowne zajęcie pozycji na wybiciu 12)
-pojawiająca się dywergencja z RSI
-jednak duża podaż po lewej stronie
-dyskusyjnej jakości nowy prezes
-spore przepompowanie WIG 20
Przed wczoraj zająłem pozycję na wybiciu 10,65 jednak zakończył się niepowodzeniem. Szybko wyskoczyłem z drobną strata 3%. Takie wskakiwanie jak na ENG i wcześniej na PXM z całą pewnoscia będzie miało wpły na znaczne obniżenie rocznej skuteczności jednak stosunek R/R powinien również znacznie sie podnieść. Wiem, że w noworocznych postanowieniach celowałem w 60% skuteczność a tu się 20-30% kroi :), ale przynajm,niej teraz robię to świadomie ...i nawet mi się podoba :)
Przestałem bać się tracić pieniądze, żeby próbować. Warunkiem są bardzo przemyślane poziomy wejścia/wyjścia i dobra decyzyjność. Nagrodą może być ogromny R/R.
Na osłodę udana sesja na KSG zakończona atakiem na lukę. Jakie są prawidła techniczne przy zapełnianiu takiej luki? Niestety czytając każda kolejna książkę na temat AT konsekwentnie omijałem rozdziały poświęcone lukom...jakos zawsze mnie nudziły :)