qvpfkxmw
Advertisement
PARTNER SERWISU
lnqmtlmt
18 19 20

Ewolucja gracza giełdowego

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 5 stycznia 2018 23:00:09
cyzo napisał(a):

Poniżej wyniki na poszczególnych pozycjach a tym czasem życzę wszystkim tłustych zysków w już rozpoczętym A.D. 2018 !!

PBG 120,21%
PXM 88,19%

jakie wnioski? najlepiej zarabia się na bankrutach :)

pacpaw
3
Wpisów: 228
Wysłane: 6 stycznia 2018 16:05:01
cyzo napisał(a):
Czas na mały rachunek sumienia 
Plan na 2017 wykonany.

Łączna stopa zwrotu w 2017 r: 34% vs zakładane 25%, czyli wynik podobny, jak w zeszłym roku.

Uwzględniasz tylko skaszowane czy skaszowane + wycena portfela na dzień 2017-12-31 ?

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 8 stycznia 2018 10:48:40
Wojetek napisał(a):
Gratki cyzo, wynik zacny.

Mieliśmy nawet podobne stopy zwrotu, czyżby to przez podobieństwa w strategii ;)
Sporo tych transakcji miałeś, nie masz zamiaru nieco zmniejszyć tej liczby w 2018 ? W sumie poprawiając skuteczność przy takim Zysk/Ryzyko może być jeszcze lepiej. PBG i PXM bardzo spekulacyjne walory ale jak widać na takich też można świetnie zarobić. Zastanwiam się tylko nad MON gdzieś to grał - bo nie kojarzę sygnału na nim w 2017.

flesz napisał(a):

jakie wnioski? najlepiej zarabia się na bankrutach :)

Podobieństwa metodyki nie sposób zanegować 
Z tego co zdążyłem zauważyć, to wiele spółek też mieliśmy wspólnych, tylko MM trochę inny i punkty wejścia. Chciałem trochę pomarudzić, że podobnie jak w 2016 r. roczny wynik to głównie zasługa 1-2 zagrań, i to nawet nie do końca zgodnie z obraną metodyką (tak jak było z JSW w 2016 r.). W tym roku mam oczywiście na myśli PXM i PBG, ale jeszcze raz przeanalizowałem te dwa zagrania, i sygnał typu A jak w mordę strzelił a i budowlanka w tamtym okresie dobrze śmigała. A to, że bankrut…przecież to AT i do fundamentów się nie miesza :P
No, ale przy skuteczności rzędu 30-35% chyba właśnie tego należy się spodziewać, że wynik wykręca właśnie 2-3 strzały w roku a reszta to już pilnowanie, żeby pozostałe straty były małe. I to jest właśnie mój plan na 2018r. Mocno dokapitalizowałem rachunek i powiedziałbym, że zabawa się skończyła i kwoty są już dla mnie znaczne.
Dużo z tych najmocniej stratnych zagrań (w tym też właśnie MON) wyglądałoby inaczej, gdybym nie ładował się od razu całą pozycją, ale jak już wcześniej wspominałem włączył mi się God Mode i takie są tego efekty
Będę kontynuował politykę wyszukiwania sygnałów poprzedzających właściwe wybicie typu A, bo u mnie to się lepiej sprawdza, niż wybicie a później próba celowania w korektę, ale w zależności od płynności waloru będę zajmował max. ½ a nawet 1/3 pozycji. Reszta w miarę rozwoju wydarzeń na właściwym wybiciu. Jeżeli ma iść w górę, to pójdzie już na sygnale wcześniejszym a ewentualny false break na właściwym sygnale da mi bezpieczną poduszkę do realizacji małego SL albo nawet pozwoli wyjść ba BE.

MON grałem tak:

kliknij, aby powiększyć

Tu bez wątpienia chciałem przycwaniakować i się przejechałem. Co do samego sygnału to liczyłem na dojście ceny do granicznego 10 pln i tam miałem nadzieję na wyklarowanie się sytuacji. W przypadku falsebreaka miejsca na wyjście byłoby dużo i to jeszcze na delikutaśnym plusie. Większym błędem niż miejsce wejścia była zajęcie całej pozycji.

pacpaw napisał(a):

Uwzględniasz tylko skaszowane czy skaszowane + wycena portfela na dzień 2017-12-31 ?

Skaszowane + wycena portfela na koniec grudnia. Mam tam dwie fajne pozycje DNP + 18% i EAH + 64%, więc trzymam.

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 8 stycznia 2018 11:55:10
z ciekawości
@cyzo założyłeś w końcu iKE i IKZE czy nie przekonałeś się?

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

cyzo
3
Wysłane: 8 stycznia 2018 12:24:43
Nie, finalnie (jeszcze) nie.
1. Maksymalne limity wpłat - musiałbym długo wpłacać, żeby całość przeniesć na IKE a kopiować zagrania na dwóch rachunkach na raz...hmm
2. Nie sądzę, żebym dotrzymał pieniądze na rachunku aż do emerytury, a do tego jeszcze 30 lat. Co prawda podatek płaci się jedynie od wyciągniętych pieniędzy...ale jakoś mi się to nie widzi.

cyzo
3
Wysłane: 16 stycznia 2018 12:43:17
Dzisiaj zakup typowo spekulacyjny. Do portfela wpada Krezus. Na razie pół pozycji.

Ogólny pogląd na sytuację (W1):

kliknij, aby powiększyć

Być może tworzy sie ORGR z zasiegiem do 5 pln, co dałoby bardzo dobrą stopę zwrotu. Póki co liczę jednak na dotarcie do okolic 2,7, gdzie spotyka się LT spadkowego i ostatni większy poziom S/R.

Na dziennym chcę to rozegrać tak:

kliknij, aby powiększyć

W obserwacji:
BALTONA

Układ fajny, ale żadnych zleceń kupna na poziomie okrągłego 3,0. Nie wygląda to najlepiej, choć wyraźniejszy opór jest dopiero na 3,14, byc moż tam sie więcej zleceń, które zrobią ewentualne wybicie.

kliknij, aby powiększyć

PLW

Wszystko fajnie, żadnej podaży po lewej stronie, ale kurs ma wyraźny problem z wybiciem poziomu 70. Jedna próba była już we wrześniu i zakończyła się niepowodzeniem.

kliknij, aby powiększyć

cyzo
3
Wysłane: 19 stycznia 2018 15:39:58
Skubnąłem trochę PLW i BAL. Z Baltony to chyba raczej nic nie wyjdzie sądząc po obrotach, ale mając to na uwadze wziąłem mniej niz 1/2 pozycji. Na PLW natomiast robi się ciekawie, uwzględniając fakt, że po lewej jest czyściutko.

cyzo
3
Wysłane: 22 stycznia 2018 09:52:24
Sprzedałem VOT. Nie czekam na sygnał, poszło z palca. Przedłużająca się korekta i całkowity brak akcji nie napawają optymizmem. Poza tym potrzebuję gotówki na uzupełnienie kilku pozycji.

VOT (dzienny)

kliknij, aby powiększyć

Ciekawie robi się na PLW. To jest jedna z pozycji do uzupełnienia, ale zobaczymy, czy wybicie nie zakończy się falsem.

kliknij, aby powiększyć

Druga pozycja do uzupełnienia to ASB.
Obroty rosną, więc może tym razym dojdzie do kontynuacji ruchu w górę.

kliknij, aby powiększyć

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 22 stycznia 2018 10:33:02
W przypadku PLW ryzyko false breaka jest minimalne - nie ma podaży z lewej, to kto miałby sypać ;) ? Gdyby jeszcze wzrost był bardzo szybki byliby chętni to keszowania zysków, ale tak nie jest i wygląda to bardzo interesująco.

Na VOT utknąłem w konkursie i widzę czołówka nieco "odjechała". Rok temu zaczynałem w sumie też od straty... na IAGu ;p

cyzo
3
Wysłane: 22 stycznia 2018 13:00:39
Wojetek napisał(a):
W przypadku PLW ryzyko false breaka jest minimalne - nie ma podaży z lewej, to kto miałby sypać ;) ? Gdyby jeszcze wzrost był bardzo szybki byliby chętni to keszowania zysków, ale tak nie jest i wygląda to bardzo interesująco.

Ciekawe spostrzeżenie. Nigdy nie myślałem o tym w ten sposób. W przypadku braku chęci sprzedających do pozbycia sie papierów, nie tylko może nie byc false breaka, ale też wybicie może być spokojne, bez wariactwa i nie wiadomo jakich obrotów.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

18 19 20

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,339 sek.

rlliuepx
oxmfclnx
yhcgwtbo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
olnzcarx
fejyvuox
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat