Wojetek napisał(a):Gratki cyzo, wynik zacny.
Mieliśmy nawet podobne stopy zwrotu, czyżby to przez podobieństwa w strategii ;)
Sporo tych transakcji miałeś, nie masz zamiaru nieco zmniejszyć tej liczby w 2018 ? W sumie poprawiając skuteczność przy takim Zysk/Ryzyko może być jeszcze lepiej. PBG i PXM bardzo spekulacyjne walory ale jak widać na takich też można świetnie zarobić. Zastanwiam się tylko nad MON gdzieś to grał - bo nie kojarzę sygnału na nim w 2017.
flesz napisał(a):
jakie wnioski? najlepiej zarabia się na bankrutach :)
Podobieństwa metodyki nie sposób zanegować
Z tego co zdążyłem zauważyć, to wiele spółek też mieliśmy wspólnych, tylko MM trochę inny i punkty wejścia. Chciałem trochę pomarudzić, że podobnie jak w 2016 r. roczny wynik to głównie zasługa 1-2 zagrań, i to nawet nie do końca zgodnie z obraną metodyką (tak jak było z JSW w 2016 r.). W tym roku mam oczywiście na myśli PXM i PBG, ale jeszcze raz przeanalizowałem te dwa zagrania, i sygnał typu A jak w mordę strzelił a i budowlanka w tamtym okresie dobrze śmigała. A to, że bankrut…przecież to AT i do fundamentów się nie miesza :P
No, ale przy skuteczności rzędu 30-35% chyba właśnie tego należy się spodziewać, że wynik wykręca właśnie 2-3 strzały w roku a reszta to już pilnowanie, żeby pozostałe straty były małe. I to jest właśnie mój plan na 2018r. Mocno dokapitalizowałem rachunek i powiedziałbym, że zabawa się skończyła i kwoty są już dla mnie znaczne.
Dużo z tych najmocniej stratnych zagrań (w tym też właśnie MON) wyglądałoby inaczej, gdybym nie ładował się od razu całą pozycją, ale jak już wcześniej wspominałem włączył mi się God Mode i takie są tego efekty
Będę kontynuował politykę wyszukiwania sygnałów poprzedzających właściwe wybicie typu A, bo u mnie to się lepiej sprawdza, niż wybicie a później próba celowania w korektę, ale w zależności od płynności waloru będę zajmował max. ½ a nawet 1/3 pozycji. Reszta w miarę rozwoju wydarzeń na właściwym wybiciu. Jeżeli ma iść w górę, to pójdzie już na sygnale wcześniejszym a ewentualny false break na właściwym sygnale da mi bezpieczną poduszkę do realizacji małego SL albo nawet pozwoli wyjść ba BE.
MON grałem tak:

kliknij, aby powiększyćTu bez wątpienia chciałem przycwaniakować i się przejechałem. Co do samego sygnału to liczyłem na dojście ceny do granicznego 10 pln i tam miałem nadzieję na wyklarowanie się sytuacji. W przypadku falsebreaka miejsca na wyjście byłoby dużo i to jeszcze na delikutaśnym plusie. Większym błędem niż miejsce wejścia była zajęcie całej pozycji.
pacpaw napisał(a):
Uwzględniasz tylko skaszowane czy skaszowane + wycena portfela na dzień 2017-12-31 ?
Skaszowane + wycena portfela na koniec grudnia. Mam tam dwie fajne pozycje DNP + 18% i EAH + 64%, więc trzymam.