PARTNER SERWISU
lymvpbak
34 35 36 37 38

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 18 maja 2018 18:21:31
AllInclusive napisał(a):
z ^^
Cytat:
1. Jak sprawdzić czy jestem na liście?

W sporządzanym spisie wierzytelności nie występują obligatariusze z imienia i nazwiska. W spisie obligatariusze ujmowani tylko z kwotą wierzytelności i wskazaniem serii obligacji.

3. Jak mogę sprawdzić czy moje obligacje są w spisie?
Jak spis zostanie sporządzony to część dotycząca obligacji zostanie upubliczniona przez kuratora na stronie www. Przewidywany termin to 14 dni.

Proszę o wyjaśnienie, prawdopodobnie jak większość nie chce aby moje dany były publicznie dostępne.
jak będzie wyglądał spis "obligatoriusze" dostępny na stronie www?

np. Jak Twardowski, 1 mln zł , seria ZYZ?

Spokojnie, żadne dane osobowe obligatariuszy nie będą wrzucone do internetu przez p. kuratora bo obligatariusze nie występują tam z imienia i nazwiska. To będzie wykaz numerów serii obligacji i kwota wierzytelności do każdej serii (czyli ile ogółem wszystkim którzy daną serię posiadają)GBK wisi) np seria BA - 5222500,- zł itd itp. Jak już ten spis będzie to warto sprawdzić czy numer serii który się posiada jest w spisie, a jak już jest czy wierzytelnośc tam wykazana dla danej serii jest co najmniej równa lub większa od wartości posiadanych przez daną osobę obligacji tej serii. Jakby było coś 'nie halo' np. naszej serii nie ma w spisie albo seria jest w spisie ale wierzytelnośc wg spisu to 100 tys zł a ktoś ma tej serii niewykupionych na 150 tys zł to wtedy interweniujemy.

ID
ID
0
Wpisów: 53
Wysłane: 18 maja 2018 18:39:12
Na stockwatch wiele osób ma wątpliwości odnośnie terminu ważności Świadectwa Depozytowego.
Na stronie kuratora są rozbieżne informacje – termin min. do 15.06.2018 oraz termin 12 msc.
Z różnych względów chyba lepiej mniej krótszy termin ważności bo zawsze można wystąpić z nowym wnioskiem. Jak wyślemy Świadectwo z terminem ważności 12 msc do Kuratora razem z wnioskiem o popierającym Radka to przez ten czas ruchy na obligacjach są zablokowane ( ale to dotyczy chyba tylko obligacji notowanych na Catalyst ) . Oczywiście zawsze świadectwo można zwrócić ale wtedy chyba trzeba wystąpić do Kuratora o zwrot świadectwa ( nie wiem czy jest taka możliwość ).
Ja miałem już 2 Świadectwa wystawione na okres 12 i 16 msc ale dzisiaj zwróciłem do PDM i wystąpiłem o nowe z terminem do 19.06.2018. Z PDM mam informacje że nie ma limitu wniosków o wystawienie świadectw i jest do tej to pory robią to bezpłatnie.
Przy okazji jedno pytanie . Czy obligacje z emisji prywatne które do tej pory nie były notowane na Catalyst ( a ja takie posiadam ) mogą być tam notowane i jakie kroki należy podjąć żeby można było je sprzedać gdy ewentualnie odwieszą notowania. ?

ID
ID
0
Wpisów: 53
Wysłane: 18 maja 2018 18:45:54

Spokojnie, żadne dane osobowe obligatariuszy nie będą wrzucone do internetu przez p. kuratora bo obligatariusze nie występują tam z imienia i nazwiska. To będzie wykaz numerów serii obligacji i kwota wierzytelności do każdej serii (czyli ile ogółem wszystkim którzy daną serię posiadają)GBK wisi) np seria BA - 5222500,- zł itd itp. Jak już ten spis będzie to warto sprawdzić czy numer serii który się posiada jest w spisie, a jak już jest czy wierzytelnośc tam wykazana dla danej serii jest co najmniej równa lub większa od wartości posiadanych przez daną osobę obligacji tej serii. Jakby było coś 'nie halo' np. naszej serii nie ma w spisie albo seria jest w spisie ale wierzytelnośc wg spisu to 100 tys zł a ktoś ma tej serii niewykupionych na 150 tys zł to wtedy interweniujemy.

No dobrze a jeżeli znajdę tam moją serię i kwota np 1 mlnPLN a wartość moich obligacji jest znacznie mniejsza to jaka jest pewność że w tej kwocie uwzględnione są moje obligacje ?

fleszek
0
Wpisów: 5
Wysłane: 18 maja 2018 18:52:34
@avenger82

[/quote]

Dzięki. Mam jednak wątpliwości:

AD 1 Ja mam nienotowane ale w ewidencji Lion's / IDEA Bank - tak mi powiedział pracownik banku, chociaż oczywiście sprzedawcą był PDM.
Czy warto brać Zaświadczenie Depozytowe na dłuższy okres niż 6 tyg np. kilka miesięcy, rok? Gdzieś czytałem, że jak na dłużej to mogą być problemy, ale nie pamiętam dlaczego.

AD 2 Dostałem tylko jedną podpisaną kartkę z PDM, że przyznano mi x obligacji o wartości Y. Czy kopia takiego dokumentu wystarczy do wysłania?

[/quote]

Również od PDM otrzymałem pismo papierowe z podpisem i pieczęcią PDM.
"...informujemy ...że na mocy uchwały...Zarząd Spółki przydzielił Panu XX szt. obligacji serii XX o wartości nominalnej XX i łącznej XX...."

A od GB otrzymałem skan pisma:
" ... działajac w imieniu EMITENTA ..... EMITENT na mocy uchwały przydzielił Panu XX szt. obligacji serii XX o wartości nominalnej XX i łącznej XX..."

Wystąpiłem jednak do PDM o Zaświadczenie. Jeżeli nie nie zdążę dostarczyć oryginału Zaświadczenia, to wyślę poparcie z oryginałem pisma od PDM oraz informacją, że Zaświadczenie doślę jak otrzymam od PDM. Od kuratora będzie zależało co z tym zrobi.

das
das
0
Wpisów: 5
Wysłane: 18 maja 2018 19:19:42
Mam pytanie
Chcę wysłać reklamację do Idea/lions. Jak byłoby najkorzystniej, email czy polecony. Również ich odpowiedź, email czy listownie?

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 18 maja 2018 19:40:31
ID napisał(a):
Na stockwatch wiele osób ma wątpliwości odnośnie terminu ważności Świadectwa Depozytowego.
Na stronie kuratora są rozbieżne informacje – termin min. do 15.06.2018 oraz termin 12 msc.
Z różnych względów chyba lepiej mniej krótszy termin ważności bo zawsze można wystąpić z nowym wnioskiem. Jak wyślemy Świadectwo z terminem ważności 12 msc do Kuratora razem z wnioskiem o popierającym Radka to przez ten czas ruchy na obligacjach są zablokowane ( ale to dotyczy chyba tylko obligacji notowanych na Catalyst ) . Oczywiście zawsze świadectwo można zwrócić ale wtedy chyba trzeba wystąpić do Kuratora o zwrot świadectwa ( nie wiem czy jest taka możliwość ).
Ja miałem już 2 Świadectwa wystawione na okres 12 i 16 msc ale dzisiaj zwróciłem do PDM i wystąpiłem o nowe z terminem do 19.06.2018. Z PDM mam informacje że nie ma limitu wniosków o wystawienie świadectw i jest do tej to pory robią to bezpłatnie.
Przy okazji jedno pytanie . Czy obligacje z emisji prywatne które do tej pory nie były notowane na Catalyst ( a ja takie posiadam ) mogą być tam notowane i jakie kroki należy podjąć żeby można było je sprzedać gdy ewentualnie odwieszą notowania. ?

Z tego co wiem kurator zgodził się żeby termin był minimum do 15.06.2018.
Jest możliwość wystąpienia o zwrot świadectwa, ale on będzie to traktował jako cofnięcie oddanego głosu. Co do emisji prywatnych do tej pory nie notowanych na Catalyst : 1/ w warunkach emisji powinna być informacja, że emitent będzie się ubiegał o wprowadzenie do zorganizowanego systemu obrotu - jak tego nie ma to niestety brak szans. 2/ nawet jak jest taka informacja w WEO to też raczej w obecnej sytuacji spółki brak szans, musiałby się tym zająć emitent a raczej nie bardzo ma teraz do tego głowę. Zresztą przeważnie w WEO sa zapisy 'gumowe' w rodzaju: "będzie się ubiegał ' czy 'dołoży wszelkich strarań' itd itp a to nie jest żadna gwarancja, że do obrotu giełdowego daną serię dopuszczą. Jeżeli Twoje obligacje są zbywalne to żnawet i bez Catalyst możesz je sprzedać jak trafi się chętny na umowę cywilno-prawną. I nie należy mylić sprzedazy obligacji (czyli przeniesienia własności papieru wartościowego z osoby A na osobę B) ze zbyciem praw z obligacji (czyli przeniesieniem wierzytelności z tytułu obligacji z osoby A na osobę B).
Edytowany: 18 maja 2018 19:43

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 18 maja 2018 19:47:08
ID napisał(a):

No dobrze a jeżeli znajdę tam moją serię i kwota np 1 mlnPLN a wartość moich obligacji jest znacznie mniejsza to jaka jest pewność że w tej kwocie uwzględnione są moje obligacje ?

Jest duże prawdopodobieńswto, że jesteś - w tym rodzaju postępowania nie zgłasza się (każdy wierzyciel osobno) wierzytelności do masy, wierzyciele z jednakowego tytułu ujmowani są, że tak powiem 'hurtowo'.

lew_r
0
Wpisów: 6
Wysłane: 18 maja 2018 22:46:47
Maupa_w_niebieskim napisał(a):

Z tego co wiem kurator zgodził się żeby termin był minimum do 15.06.2018.

Mam świadectwo wystawione 15 maja, ale bez podania terminu ważności.
Czy takie zaświadczenie będzie ok ?

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 18 maja 2018 23:31:24
Na prośbę jednego z naszych członków w związku z kandydowaniem do Rady Wierzycieli potwierdzam, iż jestem osobą niezwiązaną z:
- Abris Capital Partners
- GetBack (poza obligacjami i akcjami:))
- funduszami inwestycyjnymi

XBC-21
0
Wpisów: 15
Wysłane: 18 maja 2018 23:51:26
Obligacje i akcje?

Potencjalny konflikt interesów.

XBC-21
0
Wysłane: 19 maja 2018 09:50:25
Obligatariusz kontakt napisał(a):
Na prośbę jednego z naszych członków w związku z kandydowaniem do Rady Wierzycieli potwierdzam, iż jestem osobą niezwiązaną z:
- Abris Capital Partners
- GetBack (poza obligacjami i akcjami:))
- funduszami inwestycyjnymi

Napisz proszę po ile masz obligacji i akcji.

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 19 maja 2018 09:56:07
@XBC-21
istotny jest stopień zaangażowania.
Też niestety jestem "szczęśliwą posiadaczką" zarówno akcji, jak i obligacji :-( Zdecydowanie bardziej ciążą mi obligacje...

XBC-21
0
Wysłane: 19 maja 2018 10:08:48
@AsGBK

Tak. Dlatego poprosiłem o liczby.
Edytowany: 19 maja 2018 10:09

AsGBK
0
Wysłane: 19 maja 2018 10:10:59
Obligatariusz kontakt napisał(a):
Shadown napisał(a):
Jako, że faktycznie czas mija a jak na razie nie wiemy nic.

Tak jak ktoś wyżej napisał może warto porozumieć się z facebookiem - tej nowej grupie i dogadać się w sprawie szczegółów. Widziałe, że tam już jakieś plany mają odnośnie co negocjować itp abyśmy mieli jakieś konkrety. Jak już będą to wszyscy głosują za nimi.

Co na to Administrator?

Mamy już do nich kontakt i spisujemy się.
Co do warunków układu, który proponują to pamiętajmy, że kurator oraz sąd nie dopuszczą do głosowania układu, bez poparcia go analityką - tzn. że jest możliwy do zrealizowania. Dlatego też my na razie nie wysuwamy takich tez bo możemy się mocno przestrzelić z rzeczywistością.

Ja mogę się podpisać póki co pod mechanizmem ustalenia warunków układu, póki co jeszcze bez liczb:
1. Spłata obligacji dopasowana do CF z istniejących portfeli - zakupione przez nas obligacje finansowały historyczne zakupy portfeli, a nie te które dopiero mają być zakupione; zakładam, że mówimy o okresie ok. 5 lat z nieliniową amortyzacją
2. Jeżeli luka kapitałowa będzie duża, to jestem gotowy przyjąć konwersję części na kapitał, ale:
- wprowadzamy do gry inwestora, który kupuje od obligatariuszy akcje z konwersji i przejmuje kontrolę nad spółką
- cena emisyjna, co do zasady, równa 0.05 zł (uprzedzam, mam też akcje GBK i uważam, że gdy zarząd twierdzi, że albo układ albo upadłość likwidacyjna i odzyskanie 25% kapitału obligacji, to znaczy to, że wartość kapitału pre-money jest ujemna - z tym nie ma jak dyskutować); jaka cena zostanie wynegocjowane, to druga rzecz, ale mówimy raczej o kosmetycznych zmianach
3. Cała pozostała kwota obligacji jest oprocentowana na poziomie adekwatnym do struktury bilansu po konwersji (zakładam, że wyjdzie to ok. 6-6,5% p.a - to i tak ogromna oszczędność na kuponie oraz braku kosztów dystrybucji)

@XBC-21
powyżej jest chyba odpowiedź na Twoje pytanie :)

XBC-21
0
Wysłane: 19 maja 2018 10:27:29
@AsGBK

Takie podejście odpowiada mi, ale nie jest odpowiedzią na moją prośbę. Czy jest powód, dla którego nie można działać w pełni transparentnie?

AsGBK
0
Wysłane: 19 maja 2018 10:51:57
@XBC-21

ależ to jest odpowiedź na Twoje pytanie :) przecież widać, że nie ma konfliktu interesów. Jeśli ktoś proponuje emisję akcji dla obligatariuszy po 5 groszy to jasne jest, że kluczowa jest sprawa obligacji.
Czy Ty na forum publicznym podałbyś stan posiadania swoich walorów? bo ja nie :) Co najwyżej udział procentowy.

XBC-21
0
Wysłane: 19 maja 2018 10:57:51
@AsGBK
Pozwól, że to ja zdecyduję co jest odpowiedzią na moją prośbę.
Z Twoich słów wynika, że nie rozumiesz co znaczy "konflikt interesów".
Przy całym szacunku dla Ciebie, moja prośba była skierowana do kandydata na naszego reprezentanta w Radzie Wierzycieli. Mam nadzieję, że uzyskam odpowiedź od niego.

XBC-21
0
Wysłane: 19 maja 2018 11:12:12
[quote=AsGBK]@XBC-21

Czy Ty na forum publicznym podałbyś stan posiadania swoich walorów? bo ja nie :) Co najwyżej udział procentowy.
[/quote

Spróbuj dostrzec różnicę między Tobą, a osobą, która chce reprezentować Ciebie i dziesiątki (setki?) innych osób i w ten sposób mieś wpływ na ich (nasze) pieniądze.

ps. udział procentowy: bardzo proszę.

AsGBK
0
Wysłane: 19 maja 2018 11:33:55
@XBC-21

Dostrzegam różnicę, ja jestem osoba anonimową, a Radosław Barczyński przestał nią być.
Wydaje mi się, że zaangażowanie Radka i jego kompetencje są ważniejsze od tego ile ma akcji czy obligacji. Ale oczywiście jest to moje zdanie, Ty możesz mieć inne.
Wyjściowe propozycje były dyskutowane wewnątrz grupy i liderzy deklarują, że podobnie będzie z kolejnymi propozycjami.

draconiss
0
Wpisów: 133
Wysłane: 19 maja 2018 12:05:59
A może układ w stylu upadłość get back a obligi przejmuja aktywa jako nowa wspólna społeczka i dajemy to w serwis do kruka i innych by odzyskać kasę. Odzyskujemy co nasze lub jakiś procent z tego a przy okazji zatapiamy złodziei. Taka luźna myśl
Edytowany: 19 maja 2018 12:06

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

34 35 36 37 38

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,718 sek.

pdxovskn
xgchrkdf
hkisywyc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ksemqyui
hmygqmfz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat