Vox napisał(a):przecież składasz pismo do Sądu nie do kuratora....
mylę się?
poza tym kurator ma swiadectwo, jesli głosowałeś nad wyborem RW.
Zapis art 363 ust 1 ustawy 'prawo restrukturyzacyjne' jest następujący:
Do reprezentowania praw obligatariuszy sąd ustanawia kuratora. Kuratorem może być również bank, z którym dłużnik zawarł umowę o reprezentowanie obligatariuszy wobec emitenta. Obligatariusze mogą działać w postępowaniu restrukturyzacyjnym również osobiście lub przez pełnomocnika, jeżeli zostali dopuszczeni do udziału w postępowaniu przez sędziego-komisarza. Sędzia-komisarz dopuszcza obligatariuszy do udziału w postępowaniu po wykazaniu, że przysługują im prawa z obligacji.Ustawa nie określa w jaki sposób obligatariusz ma wykazać, że przysługują mu prawa z obligacji. Ma wykazać i już.
Mnie uczono, że dokument poświadczony notarialnie jest równoważny z oryginałem - może ktoś bardziej obeznany (bog41?) się wypowie.
Uwaga na świadectwa będące w posiadaniu kuratora (przynajmniej te dotyczące serii notowanych na Catalyst - ich 'terminy ważności' mogły w międzyczasie wygasnąć (!).
Ja to widzę tak (np. w przypadku gdy ktoś ma ważne świadectwo depozytowe w ręku i chce się załąpać do grupy 1a: kopia świedectwa poświadczona notarialnie + wniosek o dopuszczenie do postępowania + oświadczenie o chęci bycia włączonym do grupy 1a szybko do sądu pocztą a dodatkowo oryginał w rękę (+ kopia nadania pisma do sądu) i osobiście na ZW żeby tam w razie potrzeby gdyby pismo nie zostało uwzględnione lub nie zostało doręczone żądać dopuszczenia do postępowania, możliwości złożenia oświadczenia i możliwości samodzielnego głosowania nad układem.