PARTNER SERWISU
vmzvmtkb
3 4 5 6 7
kostroma
1
Wpisów: 14
Wysłane: 9 października 2018 09:31:39 przy kursie: 7,62 zł
Trudno stwierdzić, czy kurs jest oderwany od rzeczywistości.

Może sytuacja w Cloud Technologies jest zbliżona do sytuacji w spółce, którą jeszcze nie tak dawno chcieli przejąć za 320 mln zł? ;)

Spójrzcie do sprawozdania zamieszczonego przez Imagine The Future w bazie KRS; KRS: 0000584872.

Przykładowe informacje, jakie można wyciągnąć ze sprawozdania:
1) wyniki potencjalnie mogły być jednorazowo napompowane przed transakcją przejęcia, na co wskazuje choćby spadek przychodów ze 119 mln zł w 2016 r. do 11 mln zł w 2017****.
2) spółka wykazywałaby kapitały na minusie gdyby nie jednorazowy zysk w 2016. W poprzednich latach kapitały były ujemne.
3) wobec spółki toczy się postępowania podatkowe, poniżej fragmentu sprawozdania z działalności:
Cytat:
Spółka jest w trakcie postępowania podatkowego prowadzonego przez II Mazowiecki Urząd Skarbowy w Warszawie w zakresie zasadności rozliczeń podatku VAT za rok 2015. W związku z ciągłym przesuwaniem w czasie wyników postępowania przez II Mazowiecki Urząd Skarbowy w Warszawie Spółka nie ma wiedzy w jakim czasie należności z tytułu VAT za lata 2014 i 2015 zostaną uregulowane, co stanowi zagrożenie dla kontynuacji działalności w przyszłości.

Rozumiem, że wątek na forum dotyczy Cloud Technologies, a nie Imagine The Future (ITF), jednak warto mieć na uwadze, że choć do przejęcia nie doszło to jednak ITF wciąż pozostaje strategicznym partnerem CLD, a ten w swoim sprawozdaniu wskazuje na zagrożenie dla kontynuacji działalności - do tego się jeszcze odniosę, bo być może działalność jest prowadzona w innej spółce.

Na co trzeba zwrócić uwagę patrząc na pewne zdarzenia z perspektywy czasu?
1) Obecna sytuacja ITF wyjaśnia, dlaczego Zarząd pokracznie wycofał się z przejęcia za 320 mln zł, o którym hucznie pisały media.
2) Rada Nadzorcza CLD nie działa tak jak powinna działać, o ile w ogóle działa. Spójrzcie na chronologię zdarzeń:
- 19.12.2016: Rada Nadzorcza wydaje zgodę na przejęcie,
- 22.12.2016: Zarząd decyduje o przeprowadzeniu Due Diligence*,
- 03.01.2017: Zarząd planuje zlecić Due Diligence,
- 28.06.2017: Zarząd odstępuje od transakcji, jednakże nie z uwagi na wyniki Due Diligence.

Czy ta chronologia nie powinna być odwrotna, czyli:
- due diligence,
- decyzja zarządu,
- zgoda rady nadzorczej?

Szczerze mówiąc, ciężko mi sobie wyobrazić przesłankami jakimi kierowała się RN wydając zgodę na przejęcie ITF - wydała ją przed jakimkolwiek rzetelnym sprawdzeniem tego podmiotu, choćby w zakresie audytu podatkowego. Nieźle.

No ale co tu sprawdzać, skoro przecież w tym biznesie jak na dłoni widać powiązania osobowe. ITF to spółka od Pana Pawła Chodaczka**, byłego akcjonariusza CLD i Członka Rady Nadzorczej. W Radzie Nadzorczej CLD, która wyraziła zgodę na przejęcie ITF, zasiadała wówczas Pani Monika Komosa - dzisiaj reprezentująca ITF.

Czy nikt z Zarządu ani z Rady Nadzorczej nie posiadał wiedzy na temat sytuacji Imagine The Future i toczących się postępowań? Wątpię. Stawiam dolary przeciwko orzechom, że gdyby nie przedłużające się wyniki postępowania podatkowego wobec ITF to do przejęcia by doszło.

Cytując wypowiedzi innych forumowiczów:
Cytat:
Nie wiem kto tu komu dobrze robi, zawsze mam wątpliwości przy tego typu transakcjach.

Cytat:
Komosa, Chodaczek. To są dwie osoby związane z imagine oraz Cloud. Tam jest sporo powiązań. Nie to jedno. Wątpliwości zawsze są, czy wycena jest odpowiednia, czy może chcą wydrenować Clouda, kto ich nie ma. Tego nikt nie wie oprócz zarządu i właścicieli. My się dowiemy z czasem.

*Na due diligence zdecydowano się dopiero po "serii spotkań" z mniejszościowymi akcjonariuszami CLD.
**W czasie planowanej transakcji podmiotem dominującym wobec ITF był Perpetum 10 FIZAN***.
***Ciekawe czy wśród mniejszościowych akcjonariuszy CLD, z którymi odbyto serię spotkań, w ramach których ustalono konieczność przeprowadzenia due diligence znalazł się... Perpetum 10 FIZAN, który na tamten moment był już ujawnionym funduszem w akcjonariacie.
****Być może z uwagi na uruchomienie postępowania podatkowego wobec ITF podjęto decyzję o "kontynuowaniu działalności" w ramach "ITF II"

Taki wniosek można wyciągnąć zerkając na wyniki finansowe zaprezentowane w sprawozdaniu zamieszczonym przez Imagine The Future II w bazie KRS., KRS: 0000617686. Całkiem niezłe jak na świeży podmiot.
Spółka ta została zarejestrowana 11.05.2016 i jest reprezentowana przez Prezesa Zarządu komplementariusza (spółkę ITF sp. z o.o. zarejestrowaną 15.04.2016), funkcję tę od początku sprawuje... Monika Komosa. CLD wykazuje obroty z tym podmiotem (ITF II) dopiero od 2017 r., w 2017 r. możemy również zobserwowac spadek obrotów z ITF. Czego dotyczą obroty:
Cytat:
Transakcje AN z IT (ITF) oraz IF (ITF II): pośrednictwo w zakupie powierzchni reklamowej oraz optymalizacji kampanii marketingowych.

Czy tylko ja dostrzegam tutaj konflikt interesów? Po co Zarząd pod koniec 2016 r. chciał kupić ITF, skoro prawdopodobnie już od kwietnia 2016 planowano tę działalność "przenieść" do ITF II? Nie wierzę, że nikt nie wiedział, o postępowaniach podatkowych. Ciekawe czy ITF II powtórzy historię ITF, jeżeli chodzi o rozliczenia VAT z US.

3) Współpraca z ITF/ITF II i należności kluczowego kontrahenta

Imagine The Future (ITF/ITF II) to spółka, która świadczy usługi z zakresu performance marketingu. Jest to strategiczny partner CLD w tym obszarze. To właśnie ten segment odpowiada za znaczące "przeterminowane należności kluczowego kontrahenta", które wiszą na bilansie CLD.

Jeżeli nic nie umknęło mojej uwadze, to po raz pierwszy wzmianka o problemach z płatnościami znalazła się w raporcie za IV kwartał 2017 (mimo przywołania treści z III kwartału 2017). Należności "kluczowego kontrahenta z obszaru performance marketingu" na kwotę 7,1 mln euro były przedmiotem porozumienia, które wydłużało termin spłaty. Takich porozumień zawarto conajmniej kilka, jak możemy dowiedzieć się z raportu za II kwartał 2018. Tutaj warto zauważyć, że porozumienie te obejmuje należności "przeterminowane".

Czy jesteśmy w stanie oszacować skalę "wymagalnych" (nieprzeterminowanych) należności od kontrahenta, które z uwagi na specyfikę biznesu (płatność do 180 dni) jeszcze nie zostały zakwalifikowane jako przeterminowane?
Cytat:
W roku 2016 udział sprzedaży do dwóch odbiorców przekroczył 10% wartości sprzedaży Grupy. Przychody ze sprzedaży na rzecz Odbiorcy 1 i Odbiorcy 2 wyniosły odpowiednio: 24,3 mln PLN (50,1%) i 14,3 mln PLN (29,4 %).
W roku 2017 udział sprzedaży do dwóch odbiorców przekroczył 10% wartości sprzedaży Grupy. Przychody ze sprzedaży na rzecz Odbiorcy 1 wyniosły 49,0 mln PLN (69,4%), natomiast na rzecz Odbiorcy 2 wyniosły 7,1 mln PLN (10,0%).

Jeżeli Odbiorca 1 generuje "przeterminowane należności kluczowego kontrahenta", to istnieje szansa, że poza przeterminowanymi 7,1 mln EUR wg stanu na dzień 31.12.2017 na rok 2018 r. przypadnie jeszcze drugie tyle (49 mln zł - 7,1 mln EUR). Ale co z 2018 r.? W raporcie za II kwartał 2018 r. spółka wskazała:
Cytat:
Przychody ze sprzedaży łącznie Grupy spadły o 39,7% w II kwartale 2018 roku w porównaniu do II kwartału 2017 roku. Zmiana wysokości przychodów i ich struktury wynika przede wszystkim z:
- spadku przychodów Spółki dominującej z segmentu Performance marketing o 68,8%. Spadek przychodów wynika głównie ze świadomej polityki Spółki dominującej odnośnie ograniczenia skali współpracy z głównym kontrahentem Spółki, do momentu realizacji przez kontrahenta porozumienia ws. spłaty zaległych należności.

Czyli dalej robimy biznes z podmiotem, który nie płaci, ale tłumaczymy to sobie, że robimy to pod warunkiem, że zapłaci to co przeterminowane. Ewentualna spłata należności przeterminowanych może przełoży się na zwiększenie obrotów z kluczowym kontrahentem i poprawę wyników, ale nie będą szły za tym przepływy z działalności operacyjnej. Od każdej faktury spółka będzie płacić podatki, a gotówki w kasie będzie coraz mniej. A przecież mowa tylko o należnościach uznanych za przeterminowane wg stanu na dzień 31.12.2017, a co z pozostałymi wymagalnymi? W przyszłości spodziewałbym się powtórki scenariusza. Mam tylko nadzieję, że CLD nie honoruje płatności wekslami.

Zwróćcie też uwagę na jedną rzecz, odnośnie zawieranych porozumień. Ponieważ spłata przeterminowanych należności została uprawdopodobniona, audytor badający sprawozdanie finansowe nie kazał dokonać odpisów aktualizujących. Sprawozdanie finansowe za 2017 r. było publikowane 30 kwietnia 2017 r. To jest ten sam termin, który przewidywał spłatę należności na mocy porozumienia z dnia 9 lutego 2017 r. 25 kwietnia zawarto porozumienie prolonugjące do 29 czerwca, a 28 czerwca wydłużono ponownie do 28 września. W międzyczasie do kluczowy dosypywał do spłaty należności, ale nie zostały one spłacone w całości.

Dlaczego QVP Investments ewakuowało się z akcjonariatu Cloud Technologies?

Powodów mogło być wiele. Ale warto zadać pytanie: czy ITF/ITF II (podmioty zależne od Pana Pawła Chodaczka, reprezentowane przez Monikę Komosę) w jakimkolwiek zakresie partycypują w świadczeniu usług z zakresu performance marketingu na rzecz kluczowego kontrahenta CLD?

Czy ze względu na powyższe, P. Paweł Chodaczek posiada wiedzę odnośnie współpracy z kluczowym kontrahentem i jego wypłacalności? Czy mógł wykorzystać te informacje i sprzedać cały swój pakiet akcji zaparkowany w QVP Investments do Perpetum 10 FIZAN w warunkach pikującego kursu?

Czy akcje Cloud Technologies mogły być w przeszłości przedmiotem inside tradingu?Wróćmy na chwilę do końcówki 2016 roku, weźmy pod uwagę osobę, o której już wyżej wspomniałem:
- 15.12.2016 (czwartek): Monika Komosa, Członek Rady Nadzorczej, nabywa akcje CLD.
- 19.12.2016 (poniedziałek): Rada Nadzorcza wydaje zgodę na przejęcie, transakcja ma opiewać na 320 mln zł.

Wracając do transakcji QVP i Perpetum 10 FIZAN. Nie wierzę, że fundusz kupując akcje poza obrotem, dokonał transakcji po cenie rynkowej. W kontekście spadków notowań jakie możemy obserwować od dłuższego czasu, dokonanie przez fundusz zakupu bez pokaźnego dyskonta (marginesu na stratę) w stosunku do ceny rynkowej wiązałby się z koniecznością wykazania straty z przeszacowania aktywów, praktycznie od razu po dokonaniu transakcji nabycia. To jest coś, czego wszystkie fundusze unikają.

Ale Cloud ma jeszcze asa w rękawie - może wpłynąć na wyniki z inwestycji dokonanej przez fundusz i przeprowadzić skup akcji własnych w ramach obrotu giełdowego. Jak będzie brakować środków na kapitał obrotowy, wtedy mogą go próbować sfinansować w ramach emisji w kapitale docelowym. A skup teraz nie jest realizowany, bo prawdopodobnie nie mają na to kasy - przecież kluczowy kontrahent nie płaci.

Cytując innego forumowicza:
Cytat:
Generalnie miałem wrażenie sztuczności i czułem się trochę manipulowany.

Chciałbym mieć nadzieję, że będzie inaczej. Jednak Cloud Technologies to spółka wywodząca się ze środowiska INDATA Software. Ta spółka tak samo kreowała w sprawozdaniach inny obraz niż w rzeczywistości.

Dlaczego nie podano do publicznej wiadomości informacji o przeterminowanych należnościach i zawieranych porozumieniach?

Dlaczego Zarząd nie zaraportował o ograniczeniu obrotów z kluczowym kontrahentem?

Czy faktycznie kurs jest oderwany od rzeczywistości, czy po prostu czas zweryfikował model biznesowy?

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 9 października 2018 09:58:17 przy kursie: 7,62 zł
Hej,

Sam wskazujesz na powiązania osobowe między spółkami, więc niejako sam udzielasz odpowiedzi na pytanie o wiedzę o sytuacji finansowej ITF.

Jeśli spółka ma tak długie postępowanie w sprawie zwrotu VAT, to chyba jest jasne, że urząd nie chce jej tych pieniędzy zwrócić. I może obie te kwestie są powiązane?

I generalnie to jeszcze szacun za śledztwo i przeczytanie tylu papierów. thumbright
Edytowany: 9 października 2018 10:00

kostroma
1
Wysłane: 9 października 2018 10:53:34 przy kursie: 7,62 zł
Taki zabieg literacki Shhh

Tam wszyscy doskonale wiedzieli i wiedzą, co się święci. A w tym wszystkim partycypują fundusze inwestycyjne.

salute

pandorinium
52
Wpisów: 982
Wysłane: 9 października 2018 11:17:54 przy kursie: 7,62 zł
Nie lubię takiego naganiania. Spółka nie ma kasy na skup akcji własnych. Ciekawe, bo co innego jest w raportach. (Środki pieniężne na koniec okresu 19 429 887) Co to jest blisko 20 milionów. :D Dodatkowo gdybyś przeanalizował dokładnie, to w raportach podają kwoty przychodów od podmiotów zależnych, co nijak się ma do ITF. To inny odbiorca zalega z płatnościami. Według mojej wiedzy to ktoś z Azji, tak wskazują raporty. Dodatkowo Chodaczek wyszedł ze spółki i Altus od niego brał w tym roku. Według mnie Chodaczek nie zgadzał się z Prajsnarem co do prowadzenia spółki.

:W roku 2016 udział sprzedaży do dwóch odbiorców przekroczył 10% wartości sprzedaży Grupy. Przychody ze sprzedaży na rzecz Odbiorcy 1 i Odbiorcy 2 wyniosły odpowiednio: 24,3 mln PLN (50,1%) i 14,3 mln PLN (29,4 %).
W roku 2017 udział sprzedaży do dwóch odbiorców przekroczył 10% wartości sprzedaży Grupy. Przychody ze sprzedaży na rzecz Odbiorcy 1 wyniosły 49,0 mln PLN (69,4%), natomiast na rzecz Odbiorcy 2 wyniosły 7,1 mln PLN (10,0%).:

Te kwoty nie są generowane przez ITF, co masz jak byk napisane w raportach.

Z resztą się zgadzam, że niejasne działania, złe decyzje i ogromne ryzyko.

PS

Dlaczego nie podano do publicznej wiadomości informacji o przeterminowanych należnościach i zawieranych porozumieniach? podano gdy spółka przeszła na inne standardy rachunkowości.

Dlaczego Zarząd nie zaraportował o ograniczeniu obrotów z kluczowym kontrahentem? Podał od razu, że ze względu na brak spłat zaprzestają sprzedaży do tego podmiotu.

Dlaczego wybierasz tylko te negatywne fakty, zamiast pokazać pełny obraz?
Edytowany: 9 października 2018 11:23

Nasdaq
0
Wpisów: 144
Wysłane: 9 października 2018 11:21:03 przy kursie: 7,62 zł
kostroma napisał(a):
Taki zabieg literacki Shhh

Tam wszyscy doskonale wiedzieli i wiedzą, co się święci.

salute

A ja nie wiem. Co się święci...???

pandorinium
52
Wysłane: 9 października 2018 11:35:45 przy kursie: 7,62 zł
@Nasdaq

Według mnie właściciel ITF wiedział, że ma problem z biznesem i chciał szybko go sprzedać. Dlatego poszła konstrukcja taka, że miałby gotówkę i akcje clouda. I nieważne po jakiej cenie by sypał i tak by wyciągnął więcej niż ten cały ITF był warty. Tylko że wtedy by tylko on zarobił, a Prasjnar i reszta by mieli problem z takim lipnym aktywem i to było kością niezgody. A jaki będzie finisz to jeszcze chwilę trzeba poczekać.

kostroma
1
Wysłane: 9 października 2018 12:08:52 przy kursie: 7,62 zł
pandorinium napisał(a):
Nie lubię takiego naganiania.

Są kwestie, które biznesowo poddałem pod wątpliwość. Nie musisz ich podzielać.

pandorinium napisał(a):
Spółka nie ma kasy na skup akcji własnych. Ciekawe, bo co innego jest w raportach. (Środki pieniężne na koniec okresu 19 429 887) Co to jest blisko 20 milionów. :D

Ale wiesz, że skup akcji finansuje się z wolnych środków, a nie ze środków które musisz przeznaczyć na finansowanie działalności operacyjnej?

W mojej ocenie, jeżeli kluczowy kontrahent wisi z płatnościami, to im dłużej spółka będzie zwlekać ze skupem, tym dłużej zapewni sobie funkcjonowanie w dotychczasowym kształcie.

Zobacz cykl rotacji należności i zobowiązań tej spółki. Spłata należności wydłuża się z kwartału na kwartał, przynajmniej od kilku lat, natomiast zobowiązania są spłacane na bieżąco.

pandorinium napisał(a):
Dodatkowo gdybyś przeanalizował dokładnie, to w raportach podają kwoty przychodów od podmiotów zależnych, co nijak się ma do ITF. To inny odbiorca zalega z płatnościami. Według mojej wiedzy to ktoś z Azji, tak wskazują raporty.

pandorinium napisał(a):
Te kwoty nie są generowane przez ITF, co masz jak byk napisane w raportach.

W żadnym miejscu nie sugeruje, że za przeterminowane należności odpowiada ITF/ITF II. Wskazałem, że istnieją przesłanki sugerujące, że działalność z ITF została przeniesiona do ITF II, z uwagi na postępowanie podatkowe - wskazuje na to właśnie zmiana struktury obrotów z podmiotami powiązanymi.

Dla mnie to wygląda tak, że współpraca z ITF/ITF II umożliwia CLD świadczenie usług z zakresu Performance Marketingu, w tym na rzecz Odbiorcy 1. Nie potrafię odpowiedzieć na pytanie czy CLD jest w stanie kontynuować tę działalność bez ITF/ITF II.

pandorinium napisał(a):
Dlaczego nie podano do publicznej wiadomości informacji o przeterminowanych należnościach i zawieranych porozumieniach? podano gdy spółka przeszła na inne standardy rachunkowości.
Jak to się ma do rozporządzenia MAR? Nie ma żadnego raportu bieżącego w tej sprawie.

pandorinium napisał(a):
Dlaczego Zarząd nie zaraportował o ograniczeniu obrotów z kluczowym kontrahentem? Podał od razu, że ze względu na brak spłat zaprzestają sprzedaży do tego podmiotu.
Jak to się ma do rozporządzenia MAR? Nie ma żadnego raportu bieżącego w tej sprawie.

pandorinium napisał(a):
Dlaczego wybierasz tylko te negatywne fakty, zamiast pokazać pełny obraz?

Bo dla mnie ryzyko inwestycyjne jest nieproporcjonalnie duże w stosunku do okazji inwestycyjnej. Nie musisz podzielać tej oceny.

pandorinium
52
Wysłane: 9 października 2018 12:13:39 przy kursie: 7,62 zł
"W mojej ocenie, jeżeli kluczowy kontrahent wisi z płatnościami, to im dłużej spółka będzie zwlekać ze skupem, tym dłużej zapewni sobie funkcjonowanie w dotychczasowym kształcie. "

I chyba na tym poprzestanę. Tobie się coś wydaje i specjalnie naginasz fakty z raportu, które przeczą temu i wskazują, że kto inny wisi z płatnościami. Ale Ty to negujesz i tworzysz do tego cała otoczkę. Ciekawy zbieg okoliczności, że specjalnie po to założyłeś tu konto i nie bazujesz na faktach. :)

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 9 października 2018 13:18:45 przy kursie: 7,62 zł
ehh Wrocław.

Misztal, założyciel powiązanej indaty, wcześniej tromedia poszedł w deweloperkę, i2 development. audytor do niedawna pani Luiza B, obecnie aresztowana za wałki w Gancie.

Mały ten Wrocław, mały.

Spółka gdzie dywidendy idą spore a bilans w tym zadłużenie wzrasta.

kostroma
1
Wysłane: 9 października 2018 14:05:56 przy kursie: 7,62 zł
pandorinium napisał(a):
Tobie się coś wydaje i specjalnie naginasz fakty z raportu, które przeczą temu i wskazują, że kto inny wisi z płatnościami.

Nie rozumiem o co Tobie chodzi, ale to może wynikać chyba z tego, że nie zrozumiałeś co napisałem. Chodzi mi o to, że prawdopodobnie w oparciu o strategiczne partnerstwo z ITF/ITF II (podmioty powiązane) są świadczone usługi na rzecz "Odbiorcy 1" (podmiot niepowiązany), który nie spłaca należności, a który jest kluczowym kontrahentem spółki.

Uważam, że te sprawy mają związek z obecną wyceną akcji CLD:
1) planowane przejęcie ITF za 320 mln (w tym 100 mln gotówka) i pokraczne wycofanie z transakcji
2) inside trading członków rady nadzorczej
3) postępowanie podatkowe wobec ITF i wydzielenie działalności z ITF do ITF II
4) problem ze spłatami należności od zagranicznego kontrahenta i drastyczne ograniczenie skali obrotów
5) brak rzetelnej komunikacji spółki z rynkiem
6) przerzucanie aktywami między funduszami
7) przeprowadzenie w 2017 r. uprzywilejowanego skupu akcji własnych względem funduszy
8) w 2018 r. brak skupu akcji z obrotu giełdowego mimo, że jak sam wskazałeś - spółka miała ca. 20 mln zł na koncie.

pandorinium napisał(a):
Ale Ty to negujesz i tworzysz do tego cała otoczkę.

Tezy jakie postawiłem uzasadniłem, podpierając się przy tym źródłami. Dobrze byłoby abyś w merytorycznej dyskusji dot. sytuacji spółki postąpił analogicznie, zamiast wyciągać datę założenia konta.

Jeżeli nie potrafisz, to faktycznie lepiej abyś poprzestał w tej dyskusji.

pandorinium
52
Wysłane: 9 października 2018 16:04:05 przy kursie: 7,62 zł
Ile razy mozna powtarzac.

chodzi mi o to, że prawdopodobnie w oparciu o strategiczne partnerstwo z ITF/ITF II (podmioty powiązane) są świadczone usługi na rzecz "Odbiorcy 1" (podmiot niepowiązany), który nie spłaca należności, a który jest kluczowym kontrahentem spółki.

To jest nieprawda. Nie ma ze prawdopodobnie, że może jednak. Firma która zalega z płatnościami nie jest podmiotem zależnym, a takim jest ITF. Koniec i kropka. Czytaj fakty i nie naginaj rzeczywistości, bo tobie się tak wydaje. Chyba ze twierdzisz, że raport podaje kłamstwa to wtedy tak, możesz mieć racje.

www.bankier.pl/static/att/ebi/...

Strona 21 wskazuje ile było przychodów w 1 półroczu 2017 oraz 2016 na rzecz podmiotów zależnych w tym ITF co niestety według twojeje teorii nie kwalifikuje się do głównego odbiorcy, który zalega z płatnościami. Ale cóz poradzić, pewnie to nie ma znaczenia, bo prawdopodobnie jest inaczej.
Edytowany: 9 października 2018 16:13

kostroma
1
Wysłane: 9 października 2018 17:15:51 przy kursie: 7,62 zł
Nie wiem ile można powtarzać, natomiast możesz przeczytać raz jeszcze to co napisałem, bo trochę namieszałeś.

Kolejny raz piszę, że "Odbiorca 1" to jest podmiot niepowiązany i należności tego podmiotu figurują na bilansie jako należności od pozostałych jednostek. "Odbiorca 1" to nie jest ITF/ITF II i co do tego nie mam wątpliwości. Nie rozumiem, dlaczego po raz kolejny starasz się wmówić, że napisałem inaczej.

Nie rozróżniasz podmiotu zależnego i podmiotu powiązanego. Zarówno ITF, jaki ITF II są podmiotami zależnymi względem Pawła Chodaczka, są jednak powiązane z CLD.

W grupie CLD masz następujące podmioty zależne:
1) OnAudience Ltd
2) Audience Network sp. z o.o. i sp. zależną - Audience Network s.r.o.
3) Online Advertising Network Sp. z o.o

ITF stałby się podmiotem zależnym, gdyby doszło do transakcji na 320 mln zł w grudniu 2016. Na szczęście do niej nie doszło.

Czym się zajmuje ITF/ITF II?
Cytat:
Imagine The Future is an interactive advertising agency that has been operating successfully since 2014. At present with about 80 professionals on board. ITF operates on 36 markets worldwide and provides advanced services in performance marketing by the use of multiple communication channels (including display, video, SEM, mobile, e-mail marketing and social media).

Czego dotyczą obroty z ITF/ITFII? Pośrednictwa w zakupie powierzchni reklamowej oraz optymalizacji kampanii marketingowych. Należności od ITF/ITF figurują jako należności od podmiotów powiązanych.

ITF/ITF II nie są kluczowym kontrahentem, generującym przeterminowane należności (tym kontrahentem jest Odbiorca 1, który nie jest ani powiązany, ani zależny), lecz są strategicznym partnerem w zakresie performance marketingu. Dlatego uważam, że CLD być może w oparciu o współpracę z ITF/ITF II świadczy usługi na rzecz Odbiorcy 1.

Nie potrafię Ci tego inaczej wytłumaczyć.

PS. W którymś z poprzednich postów wskazałem:
Cytat:
Jeżeli Odbiorca 1 generuje "przeterminowane należności kluczowego kontrahenta", to istnieje szansa, że poza przeterminowanymi 7,1 mln EUR wg stanu na dzień 31.12.2017 na rok 2018 r. przypadnie jeszcze drugie tyle (49 mln zł - 7,1 mln EUR).

Spółka podała informację o łącznej wartości należności od kluczowego kontrahenta na dzień 31.12.2017 i jest to kwota 10 mln EUR, w tym 7,1 mln EUR jest przeterminowane. Wzmianka o tym znalazła się tylko w raporcie jednostkowym za rok 2017, dlatego wcześniej mogło mi to umknąć. Przyjmując kurs EUR na poziomie 4,2 PLN/EUR, to dla uproszczenia pomijając należności wygenerowane jeszcze w 2016 r. - spośród 49 mln zł obrotu w roku 2017 r., na dzień 31.12.2017 zostało spłacone 7 mln zł. . Przy takim tempie spłaty, okres spływu należności od Odbiorcy 1 wynosi ponad 300 dni.

Zakładając, że termin spłaty to 180 dni, w 2017 r. powinno było spłynąć 24,5 mln zł

pandorinium
52
Wysłane: 9 października 2018 17:23:41 przy kursie: 7,62 zł
Ale ty się zafiksowałeś.

Cloud uzywa narzędzi które należa do ITf aby sprzedawać dane. I tyle. ITF nie ma nic wspólnego z tym, ze odbiorca tych danych nie płaci społce. Koniec kropka. Dalej przestaje ci odpowiadać, bo twoim celem jest tak przedstawianie rzeczy aby było wszytko jak najgorsze. Ciekawe jaki masz w tym cel. Wiem tyle, ze specjalnie po to założyłeś konto. interesujące.

kostroma
1
Wysłane: 9 października 2018 17:51:48 przy kursie: 7,62 zł
W żadnym miejscu nie napisałem, nawet nie sugerowałem, że ITF odpowiada za to, że kluczowy kontrahent nie płaci. Nie wiem skąd wyciągnąłeś ten wniosek.

Czy ma coś wspólnego? Tego nie jesteśmy w stanie stwierdzić i tego się nie dowiemy.

Pozdrawiam salute

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 9 października 2018 22:07:43 przy kursie: 7,62 zł
Wg raportu rocznego:

Cytat:
Spółka zawarła umowę licencyjną ze spółką powiązaną – IIIT Sp. z o.o. Sp. k. („IIIT”) – na
udostępnianie Spółce autorskiej platformy umożliwiającej prowadzenie aukcji na zakup reklam w czasie rzeczywistym, z wykorzystaniem technologii Real-Time Bidding, wraz ze świadczeniem usług wsparcia i rozwoju tej platformy. Platforma ta jest fundamentem działalności operacyjnej Spółki i jej sprawne funkcjonowanie odpowiada za większość uzyskiwanych przychodów z segmentu Performance marketingu

Wygląda na to, że to IIIT dostarcza kluczowe narzędzie do Performance marketingu. Narzędzie, a nie jest pośrednikiem w sprzedaży. To chyba nie ten sam podmiot co ITF... aczkolwiek powiązany z Chodaczkiem przez spółkę o nazawie ":-)" Skoro jest to platforma z której korzystają sieci afiliacyjne to raczej o znajomości sytuacji finansowej nie możemy mówić.

Edytowany: 9 października 2018 22:15

Nasdaq
0
Wpisów: 144
Wysłane: 9 października 2018 22:36:12 przy kursie: 7,62 zł
kostroma napisał(a):
W żadnym miejscu nie napisałem, nawet nie sugerowałem, że ITF odpowiada za to, że kluczowy kontrahent nie płaci. Nie wiem skąd wyciągnąłeś ten wniosek.

Czy ma coś wspólnego? Tego nie jesteśmy w stanie stwierdzić i tego się nie dowiemy.

Pozdrawiam salute

A jak oceniasz ryzyko bankructwa...???

kostroma
1
Wysłane: 10 października 2018 11:40:09 przy kursie: 7,58 zł
Cytat:
A jak oceniasz ryzyko bankructwa...???

Nie identyfikuję takiego ryzyka. Spółka dysponuje środkami na prowadzenie działalności, praktycznie nie ma kredytów i pożyczek, a zobowiązania handlowe spłaca na bieżąco.

Pytanie w jakim kształcie CLD zamierza prowadzić działalność w zakresie performance marketingu w przyszłości. W raporcie za II kwartał wskazano:
Cytat:
Mając na uwadze dynamiczne zmiany, które zachodzą na międzynarodowym rynku danych
spółka podjęła kroki mające na celu dostosowanie modelu biznesowego oraz struktury organizacyjnej,
co przejściowo ma wpływ na osiągane wyniki finansowe.

Cytat:
Jednym z ważnych celów spółki jest dywersyfikacja źródeł przychodów oraz optymalizacja
modelu biznesowego, która przyczyni się do szybszej rotacji należności oraz pozwoli na zwiększenie
stabilności biznesu.

Cytat:
Przyczyną spadku przychodów i rentowności Grupy jest dalsze ograniczenie skali działalności w zakresie segmentu Performance marketingu (proces został rozpoczęty w I kwartale 2018 roku) (1). Intencją Grupy jest skupienie się na realizowaniu kampanii umożliwiających szybsze rozliczenie wyników usług. Spółka prowadzi również świadomą politykę ograniczenia skali współpracy z głównym kontrahentem Spółki (2), do momentu realizacji przez kontrahenta porozumienia ws. spłaty zaległych należności.

Jak ten biznes będzie wyglądać ze znaczącym ograniczeniem działalności w zakresie performance marketingu (1)? W skrajnym przypadku może dojść do zakończenia współpracy z niepłacącym podmiotem (2). Zarówno zakończenie tej współpracy, jak i jej kontynuowanie w dotychczasowym wariancie negatywnie wpłynie na generowane przepływy pieniężne. Zakończenie/ograniczenie tej współpracy - znaczne zmniejszenie skali działalności, jednak znacząca poprawa rotacji należności. Kontynuowanie tej współpracy - zamrożenie środków w należnościach na długie okresy.

Cytat:
Wygląda na to, że to IIIT dostarcza kluczowe narzędzie do Performance marketingu.

To prawda. Dlatego nie rozumiem, na co oni chcieli wydać 320 mln zł skoro spółka, którą zamierzali przejąc za taką kwotę nawet nie jest właścicielem tego narzędzia. W raporcie piszą, że Spółka jest jedynym klientem IIIT w zakresie korzystania z tej platformy (narzędzia), a chcieli kupić AdPilota (Imagine The Future). Transakcje z tym podmiotem obejmują pośrednictwo w zakupie powierzchni reklamowej oraz optymalizacji kampanii marketingowych.

CLD kupuje od Chodaczka (IIIT) narzędzie, a potem sprzedaje do niego usługę pośrednictwa (do ITF i ITF II). Wcześniej od ITF kupowano usługi emisji reklam internetowych. Nie rozumiem tej konstrukcji.

Poziom przychodów ze sprzedaży wygenerowany łącznie przez ITF i ITF II w 2017 r. jest wciąż dużo niższy niż przychody ITF za 2016 r., gdy transakcja była planowana. Nie wiem czy przez postępowanie podatkowe Panowie Chodaczek i Prajsnar postanowili przerzucić dużego klienta z ITF do CLD i rozliczyć się w gotówce i akcjach CLD. Do tego nie doszło, kontrahent zwleka z płatnościami, a QVP wyszło z akcjonariatu.

Jak ocenilibyście ryzyko znacznego ograniczenia przez CLD skali działalności w obszarze performance marketingu, a w przyszłości prowadzenie biznesu bez Chodaczka, ITF/ITF II i IIIT?

PS. ITF w 2016 r. wygenerowało 119 mln zł przychodów i 35 mln zł zysku netto. Podatek dochodowy? -7,8 tys. zł.

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 11 października 2018 10:47:00 przy kursie: 6,80 zł
pandorinium napisał(a):
@Nasdaq

Według mnie właściciel ITF wiedział, że ma problem z biznesem i chciał szybko go sprzedać. Dlatego poszła konstrukcja taka, że miałby gotówkę i akcje clouda. I nieważne po jakiej cenie by sypał i tak by wyciągnął więcej niż ten cały ITF był warty. Tylko że wtedy by tylko on zarobił, a Prasjnar i reszta by mieli problem z takim lipnym aktywem i to było kością niezgody. A jaki będzie finisz to jeszcze chwilę trzeba poczekać.

Właściciel? A kim jest/był właściciel ITF? Bo KRS pokazuje, że m.in AdPilot, czyli spółka z tej samej grupy. Sami piszecie, że Cloud, ITF, IIIT i AdPilot to wszystko jedno i to samo. Więc IMHO powód i cel działania jeden - pieniądze. Z niższych podatków, sztucznego zwiększenia wartości którejś ze spółek, z przenoszenia wartości pomiędzy podmiotami, itepe itede.

kostroma
1
Wysłane: 11 października 2018 11:33:55 przy kursie: 6,80 zł
A w tle jeszcze postępowanie podatkowe związane ze zwrotami VAT ;)

pandorinium
52
Wysłane: 11 października 2018 13:26:49 przy kursie: 6,80 zł
A w tle jeszcze ciągłe narzekanie, a podobno nie powinno się interesować spółkami, które są kiepskie i nie dadzą zarobić. :D

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CLOUD
  • Cloud Technologies przejmuje kanadyjską spółkę
    Cloud Technologies przejmuje kanadyjską spółkę

Cloud Technologies zawarł ze spółką Connected Interactive Inc. warunkową umowę nabycia 100 proc. udziałów w Data Desk Inc., spółce działającej na rynkach Ameryki Północnej i Południowej, współpracującej z globalnymi odbiorcami danych. Akwizycja jest elementem realizacji strategii rozwoju Cloud Technologies na lata 2023 - 2025, która ma na celu zwiększanie przychodów w strategicznym obszarze sprzedaży danych i dalszy wzrost organiczny spółki.

• Cloud Technologies miało 13,13 mln zł zysku netto, 27,54 mln zł znorm. EBITDA w 2024 r.
    Cloud Technologies miało 13,13 mln zł zysku netto, 27,54 mln zł znorm. EBITDA w 2024 r.

Cloud Technologies odnotowało 13,13 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w 2024 r. wobec 8,78 mln zł zysku rok wcześniej. Zysk netto po normalizacji to 14,93 mln zł vs 11,12 mln zł.

3 4 5 6 7

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,309 sek.

uqwmsaip
cvzemfrx
hileyzqg
Komunikaty ESPI/EBI Cloud Technologies SA

ZOBACZ TAKŻE:
Wiadomości | Akcjonariat | Wyniki finansowe
Analiza fundamentalna | Analiza techniczna | Wycena akcji

Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wtuyqied
hhywypqp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat