PARTNER SERWISU
baggfsho
1 2 3 4
WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 18 sierpnia 2009 23:28:55 przy kursie: 3,04 zł
Było rozmawiane więc - jako że jeszcze są w miarę luzy z raportami - coś o wynikach za I półrocze.
Przychody są od dłuższego już czasu równe jak stół, spółka pomaluteńku buduje wartość wewnętrzną. Są to niewielkie kwoty po stronie przychodów i zupełnie małe po stronie zysku. Nie o to chodzi na giełdzie, ale to nie znaczy, że jest coś źle - chociaż bez wzrostu, w długiej perspektywie może się okazać, że wycofanie spółki pozwoli na oszczędności, bo pozostawanie w obrocie kosztuje.
Prawie nic się tutaj nie stało, ale jednak coś. Po pierwsze, w II kwartale spółka zaczęła nagle gorzej płacić dostawcom i wygenerowała z tego ponad 5 mln zł gotówki, powiększając łączne zobowiązania o około 8 mln zł.
Po drugie, zmiany w zarządzie: zrezygnował pan Kucia (nie miał akcji) i pan Mandziak (miał 31,16% akcji). Niby dla oszczędności kosztów, ale za odprawą. Czy MW to od Mandziak & Wasilewski? Warto by było zbadać, co dla spółki oznacza ta zmiana.
Finansowanie szpitali to trudny temat, mi nieznany, toteż w tym miejscu stawiam kropkę.

Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wpisów: 179
Wysłane: 19 sierpnia 2009 04:41:00 przy kursie: 3,04 zł
Ad zmiany w zarzadzie: chyba dla wiekszosci akcjonariusz MW Trade kojarzy sie z p. Wasilewskim ktory sprawia wrazenie wyjatkowo w polskim biznesie uczciwego (np. mowil ze nie robia przy wejsciu na gielde nowej emisji akcji bo "IPO bylo po 10zl wiec nie chca rozwadniac wartosci akcjonariuszy"; byl tez chyba pierwszym szefem spolki gieldowej ktory w wywiadach odmawial spekulowania o wynikach "bo wszyscy akcjonariusze powinni je slyszec w tym samym czasie" - niby elementarne rzeczy ale u nas na razie rzadkie).

Nie mam zielonego pojecia o technicznych szczegolach biznesu wiec nie wiem co znaczy ten wzrost zobowiazan; tak w ogole to jak oni ksieguja kontrakty - czy jak placa za weksle szpitalne milion a potem sciagaja naleznosci na 1,2mln to "przychody" to 1,2mln czy 200tys.? Ale i tak mam troche akcji MWT na zasadzie: wartosc ksiegowa tkwi w czyms latwo wymienialnym na gotowke, wycema rynkowa wciaz ponizej WK a prezes to nie oszust.

Wzrost przychodow i zysku nadejdzie bo maja ten nowy kredyt na 10mln, moze w koncu znajda jakiegos nastepce Lehmanna - wszystkie trzy spolki (MW, Magellan, Electus) mowia ze to jest nieograniczony na razie rynek, potrzeba tylko miec kapital.

Minus jest taki ze foemula biznesu nie jest na dziesieciolecia - predzej czy pozniej albo rzad cos nowego wymysli, albo duze banki wejda z konkurencja.

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 19 sierpnia 2009 22:48:31 przy kursie: 3,14 zł
WatchDog napisał(a):
Było rozmawiane więc - jako że jeszcze są w miarę luzy z raportami - coś o wynikach za I półrocze.
Przychody są od dłuższego już czasu równe jak stół, spółka pomaluteńku buduje wartość wewnętrzną. Są to niewielkie kwoty po stronie przychodów i zupełnie małe po stronie zysku. Nie o to chodzi na giełdzie, ale to nie znaczy, że jest coś źle - chociaż bez wzrostu, w długiej perspektywie może się okazać, że wycofanie spółki pozwoli na oszczędności, bo pozostawanie w obrocie kosztuje.
Prawie nic się tutaj nie stało, ale jednak coś. Po pierwsze, w II kwartale spółka zaczęła nagle gorzej płacić dostawcom i wygenerowała z tego ponad 5 mln zł gotówki, powiększając łączne zobowiązania o około 8 mln zł.
Po drugie, zmiany w zarządzie: zrezygnował pan Kucia (nie miał akcji) i pan Mandziak (miał 31,16% akcji). Niby dla oszczędności kosztów, ale za odprawą. Czy MW to od Mandziak & Wasilewski? Warto by było zbadać, co dla spółki oznacza ta zmiana.
Finansowanie szpitali to trudny temat, mi nieznany, toteż w tym miejscu stawiam kropkę.

Może uda się trochę rozjaśnić :-)

Mańdziak i Wasilewski to założyciele przy czym odejście Mańdziaka było szykowane już od ponad pół roku(zejście na niższe stanowisko w grudniu-raport 23.12). Ja to widzę jako danie 6 miesięcy dla nowego prezesa- Kochańca. W mojej opinii Kochaniec się sprawdził więc Mańdziak ustąpił tak jak było to założone(przyczyna odejścia jak zawsze osobista). Spółka za prezesury Kochańca wdrożyła program ścisłego budżetowania sprzedaży. Powoli wchodzi na rynek w pozyskiwaniu środków z UE dla szpitali(pożyczka na wkład własny).

Co do generowania gotówki w tym biznesie, podobnie jak to opisywałem w przypadku magellana po I kw. Ta kasa nie może leżeć długo i pewnie już nie leży(kilka umów podpisanych w pierwszych 10 dniach lipca). Wydaje mi się, że to efekt spłynięcia środków na koniec miesiąca(jak to czasem bywa u publicznych) od kontrahentów i po prostu nie zdążyła pójść dalej w rynek(za mało czasu). To samo było w magellana po Ikw, prezes Kawalec dobrze to wyjaśnił w tvn cnbc.

Co do przychodów równych jak stół, tak było!, ale sądzę po wzroście aktywów o 20% kdk, że teraz spółka przechodzi na wyższą półkę począwszy już od III kwartału. Spółka dzięki IPO urosła o 10 razy więc giełda dała jej kapitały na bardzo skokowy rozwój, stąd pobyt na niej jest zrozumiały.

Co do finansowania zewnętrznego, aktywa poszły w górę a kredyt z pko bo czekał na gwarancje BGK, które uruchomione zostały dopiero w lipcu. Jeśli to także pójdzie w rynek w tym roku to nie zdziwią mnie wyniki w każdym z pozostałych kwarałów na poziomie netto ok 700k PLN. Przypomnę tylko, że w III kw 2008 spółka zarobiła 178k a w IV kw 280k. Czeka nas zatem skokowa poprawa wyniku netto w stos rdr. Całoroczny zysk przekroczyć powinien kwotę 2.4mln- tak ja to widzę.

Co do pozostałych umów kredytowych widać, że banki spółce przedłużają linie kredytowe a to cieszy w tych czasach. Do tego jest podpisana umowa z Copernicusem za pomocą którego spółka wyemitowała już obligacje w tym roku(2.8mln). Oby następna emisja była przyjemną wartość. Przypomnę, że od czerwca w RN spółki jest prezes Copernicusa(Solan)- może tutaj coś się szykuje? Czekam na emisję obligów. Nie będzie to skala taka jaka miała być robiona z Lehmannem(100mln)- swoją drogą to ciekawe, że tak małej spółce udało się w swoim czasie podpisać umowę z takim molochem.

Siedzę na spółce już trochę czasu(co widać po postach) i coraz bardziej wydaje mi się, że dobrze analizuję to co się z nią dzieje(wzrost organiczny) i z jej finansami. Po II kw najbardziej mnie cieszy wzrost aktywów, przypomnę w 100% bezpiecznych i płynnych. W tym przypadku ten wzrost to tak naprawdę odroczony zysk w najbliższych 2-3 kwartałach. Spółka dąży do proporcji w pasywach 1:1 przy czym chodzi o kapitał zewnętrzny odsetkowy.

addison
190
Wysłane: 21 sierpnia 2009 12:10:27 przy kursie: 3,22 zł
Czekamy na reakcję MAG-a po wynikach(także przyspieszyli publikację raportu), wtedy możliwy kolejny ruch na mwt. na magellanie już widać podchody pod wyniki.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 22 sierpnia 2009 18:36:46 przy kursie: 3,22 zł
Proszę, ile daje wiedza sektorowa (niekoniecznie trzeba siedzieć w spółce żeby widzieć, co się w niej dzieje) i jak niesłychanie wzbogaca analizę wyników. Dzięki salute

addison
190
Wysłane: 24 sierpnia 2009 14:40:10 przy kursie: 3,27 zł
Nie ma sprawy... Po to jest to forum jak i cała strona.

Tej branży nie można włożyć w sztywne kryteria wyceny jak zwykłych przedsiębiorstw, już o tym wspominałem wcześniej w magellanie. Gra rynkowa polega głównie na tym aby przewidzieć przyszłe ruchy w finansach spółki. Stąd pierwsza moja spółka jaką tutaj opisywałem- makarony. Dopiero w wynikach za II kw będzie widoczny wpływ dotacji(zadłużenie) o której pisałem jeszcze w lutym czy styczniu(przy 2 pln). Wtedy nikt tego nie chciał bo zadłużenie. Teraz jedyny minus to spółka zależna stoczek bo podstawowy produkt idzie jak burza.

Dlatego tutaj w MW Trade na dzisiaj mogę wyczytać, że bilans już pokazuje nam przyszłą zmianę poziomu zysku netto. Spółka wchodzi na wyższą półkę a wciąż liczę na jeszcze większy skok.
Czekam na efekty umów z Copernicusem o emisję obligacji plus ruszenie kredytu z PKO BP. Wtedy mogę zweryfikować swoje szacunki przyszłych wyników oczywiście w górę.

addison
190
Wysłane: 1 września 2009 20:04:22 przy kursie: 2,90 zł
Obligacje sprzedane, nowe kontrakty podpisane, długo kasa nie leżała :-) To takie uproszczenie oczywiście.

Co do weryfikacji wyników w II półroczu 2009 to jest jeszcze sporo czasu. Na magellanie dzisiaj siedział ukryty kupiec cały dzień i zbierał wszystko co mu dadzą.
Edytowany: 1 września 2009 20:29

Ponek
6
Wpisów: 213
Wysłane: 3 września 2009 00:05:23 przy kursie: 2,72 zł
Nie tak szybko kolego addison. Jestem ciekawy jak duży koszt poniosła spółka po rezygnacji Pana Mandziaka - czytaj odprawa.
Co do uczciwości o której wspomniał Henryk_Anatol_Rzezucha, nie za bardzo słodzimy? Można było zrobić emisję z pp i po problemie.
Ot taki kubeł zimnej wody
Branża w której działają jak najbardziej ciekawa ;)

addison
190
Wysłane: 3 września 2009 00:48:39 przy kursie: 2,72 zł
Odnośnie jaki koszt poniosła to wyczytasz to w dokumentach spółki(jakie są umowy), raczej jaki będzie ponosiła i kiedy się skończą(nie będzie jednorazowego extra kosztu ani zwiększenia w stos do I poł. 2009).

Co do weryfikacji wyników: Zewnętrzne finansowanie wzrosło i to jest dla mnie argument za wzrostem biznesu(kdk i rdr półrocze), przy spadku sumy bilansowej lidera ta pozycja robi na mnie małe wrażenie! Ja swoje szacunki wyników zweryfikuję bliżej końca kwartału lub na początku października. Kurs jaki jest każdy widzi, dla mnie to sprzedaż 1 PLN za 70gr i to mnie nie interesuje, ale taki rynek.

Co do emisji, nie rozumiem kwestii emisji z prawem poboru, po co? Chodzi o pozyskanie finansowania? Argumentem na NIE według mnie może być zasobność prywatnych portfeli głównych akcjonariuszy. Trzeba by objąć papiery albo stracić władzę, co Ty byś wybrał? Robić emisję z PP aby zebrać 3mln nie ma sensu, lepiej sprzedawać obligacje, skoro są chętni. Lokaty wychodzą z mody(% w dół) więc i tutaj światełko się pojawia.
Jak się cofniesz w historię tej spółki to zauważysz, że obaj panowie wyszli z firmy KRUK(największy windykator), gdzie byli pewnie na etatach(czyt: nie zarobili po 10 mln).

Odeszli, znaleźli bezpieczną niszę i otworzyli biznes, który od początku jest rentowny! Sprzedali akcje w drodze na NC już po szczycie hossy(III kw 2007) za pośrednictwem WDM(od nich wtedy wszystko brano). Tak, sprzedali drogo(po 10pln), aż dziwne, że ktoś to kupował, wtedy były inne czasy i to nie moje zmartwienie. Potem poszło w drugą stronę i akcja kosztowała niecałe 30gr za 1 PLN majątku w 99% płynnego i bezpiecznego - jak się nie schylić po taką okazję? Zabrakło odwagi(bo myśl była rozważana) aby pakować do pełna(50:50 z Magellanem), pozostaje więc siedzieć z tym co się ma i czekać. Magellan jest notowany z premią(bo lider, bo EI), życzę sobie aby i mwt był notowany przy tych wskaźnikach c/wk, na to potrzeba czasu ale tego akurat na tej pozycji mi nie brakuje.

Na razie nie narzekam, idzie jak po sznurku: operacyjnie i kurs na gpw.
Edytowany: 3 września 2009 00:56

Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wpisów: 179
Wysłane: 3 września 2009 05:52:47 przy kursie: 2,72 zł
Sprzedawano marzenia - nawet gdy spadlo z tych 10 do kilku zlotych, zarzad w 2007/08 costam pisnal o perspektywie "kilkudziesiecioktornego" wzrostu wartosci akcji. To moze byla fantazja, ale gdyby mogli tych obligacji wiecej wypuscic, albo gdyby wypalilo finansowanie z Lehmanna, wartosc spolki (nie chodzi mi o kurs) sporoby wzrosla. No i wlasnie... jakis duzy sponsor finansowy tu wciaz sie moze pojawic.

Moim zdaniem to raczej MW powinien miec premie w stosunku do Magellana bo mniejszy - wiekszy potencjal wzrostu i bardziej bezpieczny na wypadek gdyby rynek "duzych" dlugow szpitalnych upadl.

addison
190
Wysłane: 3 września 2009 12:22:54 przy kursie: 2,76 zł
MW ma mniejszą rentowność stąd dla mnie dyskonto jest zrozumiałe, aczkolwiek w obliczu przyszłych lepszych zysków jest ono zbyt duże.

Dzisiaj do mnie na szybki rachunek wpadło 4k MWT, te kilka szt traktuję jako szukanie przeze mnie dołków :) Zobaczymy czy trafię.

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 3 września 2009 14:59:04 przy kursie: 2,76 zł
Także dzisiaj kupiłem akcje MWT, liczę, że szybko wróci do 3 PLN :-)

mindek
0
Wysłane: 4 września 2009 10:20:50 przy kursie: 2,72 zł
To chyba faktycznie będzie szybkie 3PLN. dzisiaj magellan przyspieszył i od razu popyt na MW Trade. Chyba trafnie oszacowałeś dołek :-)

addison
190
Wysłane: 11 września 2009 14:13:05 przy kursie: 2,76 zł
Nie za szybko chciałbyś 10%? W banku dostaniesz tyle za ok 2 lata, tutaj najpóźniej za 30 dni(moim zdaniem), chociaż życzę jeszcze wcześniej.

Nie traktować tego jak spekulacji! to nie ten typ spółek, raczej skupić się na przyszłych wynikach i do tego odnieść dzisiejszą wycenę. Dołek -na razie oczywiście- trzyma i to mnie cieszy. Wyniki a tym samym wskaźniki spółek po II kw uległy pogorszeniu a poprawa wskaźników dla całego rynku jest według mnie jeszcze odległa. Natomiast dla tej spółki poprawa wskaźników już się zaczęła a w II półroczu dynamika się zwiększy i na to czekam... aż szeroki rynek to zobaczy.

Poczytać ostatnie raporty finansowe spółki, jak się mają w stosunku do przyszłych wyników tej spółki.

Swierszczu
0
Wpisów: 299
Wysłane: 14 września 2009 10:58:11 przy kursie: 2,79 zł
Kupilem przed chwila maly pakiet akcji - jak dla mnie to promocyjna cena

aviano
0
Wpisów: 47
Wysłane: 15 września 2009 15:07:29 przy kursie: 2,79 zł
Dzisiaj obroty zamarły. Ktoś zna przyczynę?
Dlaczego ludzie kupują mercedesy?

Swierszczu
0
Wpisów: 299
Wysłane: 15 września 2009 16:44:40 przy kursie: 2,79 zł
Nikt za darmo spolki odawac nie bedzie, kupujacy musza sie pojawic i obrocik tez bedzie

addison
190
Wysłane: 17 września 2009 12:35:36 przy kursie: 2,92 zł
Małe porównanie bilansów 3 wiodących spółek z branży.

In minus w Electusie: należności wobec prezesa wzrosły do 87.7mln(ponad 30% aktywów!) na 30.06.2009 z 81.6mln na 31.12.2008, tylko na tym(Nim) zarobili 5mln. Fajnie, ale...... to trzeba ściągnąć a to już kupa kasy. Wartość zabezpieczeń tych kredytów wygląda na coraz bardziej napiętą(str 34 z raportu- http://electus.pl/page/text/75 )

Z tych 3 spółek zmiany bilansów w ostatnim półroczu:

Electus - aktywa w górę o 2.8% z 230mln z dnia 31.12.2009 do 236mln na dzień 30.06.2009(realnie portfel w dół bo sam zysk zatrzymany w spółce to 8mln), nie widzę żadnej wzmianki o wypłacie dywidendy.

Magellan - aktywa spadły o 17% z 255mln na dzień 31.12.2009 do 212mln na dzień 30.06.2009(nie było wypłaty dywidendy). W III kw ma być powrót do większego finansowania.

MW Trade - aktywa wzrosły o 21% z 44mln do 53mln(nie było wypłaty dywidendy). Stąd liczę, że to musi pokazać się w zysku, wzrost bilansu głównie w II kwartale, teraz powinni to kasować. Do tego w III kw sprzedali jeszcze obligacje na 6.8mln, raport 4 listopada.

Właśnie w tej zmianie osobiście widzę podstawy przyszłych (wyższych) zysków tej spółki.

humbak
0
Wpisów: 21
Wysłane: 17 września 2009 13:14:36 przy kursie: 2,92 zł
na bieżąco obserwuję MWT z zamiarem kupna, ale nie wiem czy aktualnie jest to dobry moment, tzn. AT podpowiada mi (np. dywergencja na MACD dziennym i lekka na tygodniowym), że może warto wstrzymać się z zakupem na jakiś czas.

BTW, co sądzicie o możliwości wykreślenia podwójnego szczytu? mogłoby się to chyba czasowo zbiegnąć (a może zbiec Think) z przewidywaną korektą na rynku...

mindek
0
Wysłane: 18 września 2009 10:42:06 przy kursie: 2,88 zł
Kolejny kontrakt podpisany:

Zarząd M.W. Trade S.A.(Emitent) informuje, że w dniu 17.09.2009 r. wpłynęła do Spółki podpisana umowa z Samodzielnym Publicznym Zakładem Opieki Zdrowotnej. Wartość umowy wynosi 980,7 tys. zł. Przedmiotem porozumienia jest ustalenie nabycia oraz zasad spłaty przez SP ZOZ wierzytelności, przysługujących Emitentowi w stosunku do SP ZOZ.

Kwota całkiem, całkiem.

Pytanie do addisona, jak ten wzrost bilansu wpłynie na przychody spółki i zyski w III kwartale? Zastanawiam się czy nie potrzymać dłużej tych akcji(do wyników).

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,583 sek.

iwvuwzos
sckgqtav
bvjsslyt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lqnciwzs
jpcsjvji
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat