WatchDog napisał(a):Było rozmawiane więc - jako że jeszcze są w miarę luzy z raportami - coś o wynikach za I półrocze.
Przychody są od dłuższego już czasu równe jak stół, spółka pomaluteńku buduje wartość wewnętrzną. Są to niewielkie kwoty po stronie przychodów i zupełnie małe po stronie zysku. Nie o to chodzi na giełdzie, ale to nie znaczy, że jest coś źle - chociaż bez wzrostu, w długiej perspektywie może się okazać, że wycofanie spółki pozwoli na oszczędności, bo pozostawanie w obrocie kosztuje.
Prawie nic się tutaj nie stało, ale jednak coś. Po pierwsze, w II kwartale spółka zaczęła nagle gorzej płacić dostawcom i wygenerowała z tego ponad 5 mln zł gotówki, powiększając łączne zobowiązania o około 8 mln zł.
Po drugie, zmiany w zarządzie: zrezygnował pan Kucia (nie miał akcji) i pan Mandziak (miał 31,16% akcji). Niby dla oszczędności kosztów, ale za odprawą. Czy MW to od Mandziak & Wasilewski? Warto by było zbadać, co dla spółki oznacza ta zmiana.
Finansowanie szpitali to trudny temat, mi nieznany, toteż w tym miejscu stawiam kropkę.
Może uda się trochę rozjaśnić :-)
Mańdziak i Wasilewski to założyciele przy czym odejście Mańdziaka było szykowane już od ponad pół roku(zejście na niższe stanowisko w grudniu-raport 23.12). Ja to widzę jako danie 6 miesięcy dla nowego prezesa- Kochańca. W mojej opinii Kochaniec się sprawdził więc Mańdziak ustąpił tak jak było to założone(przyczyna odejścia jak zawsze osobista). Spółka za prezesury Kochańca wdrożyła program ścisłego budżetowania sprzedaży. Powoli wchodzi na rynek w pozyskiwaniu środków z UE dla szpitali(pożyczka na wkład własny).
Co do generowania gotówki w tym biznesie, podobnie jak to opisywałem w przypadku magellana po I kw. Ta kasa nie może leżeć długo i pewnie już nie leży(kilka umów podpisanych w pierwszych 10 dniach lipca). Wydaje mi się, że to efekt spłynięcia środków na koniec miesiąca(jak to czasem bywa u publicznych) od kontrahentów i po prostu nie zdążyła pójść dalej w rynek(za mało czasu). To samo było w magellana po Ikw, prezes Kawalec dobrze to wyjaśnił w tvn cnbc.
Co do przychodów równych jak stół, tak było!, ale sądzę po wzroście aktywów o 20% kdk, że teraz spółka przechodzi na wyższą półkę począwszy już od III kwartału. Spółka dzięki IPO urosła o 10 razy więc giełda dała jej kapitały na bardzo skokowy rozwój, stąd pobyt na niej jest zrozumiały.
Co do finansowania zewnętrznego, aktywa poszły w górę a kredyt z pko bo czekał na gwarancje BGK, które uruchomione zostały dopiero w lipcu. Jeśli to także pójdzie w rynek w tym roku to nie zdziwią mnie wyniki w każdym z pozostałych kwarałów na poziomie netto ok 700k PLN. Przypomnę tylko, że w III kw 2008 spółka zarobiła 178k a w IV kw 280k. Czeka nas zatem skokowa poprawa wyniku netto w stos rdr. Całoroczny zysk przekroczyć powinien kwotę 2.4mln- tak ja to widzę.
Co do pozostałych umów kredytowych widać, że banki spółce przedłużają linie kredytowe a to cieszy w tych czasach. Do tego jest podpisana umowa z Copernicusem za pomocą którego spółka wyemitowała już obligacje w tym roku(2.8mln). Oby następna emisja była przyjemną wartość. Przypomnę, że od czerwca w RN spółki jest prezes Copernicusa(Solan)- może tutaj coś się szykuje? Czekam na emisję obligów. Nie będzie to skala taka jaka miała być robiona z Lehmannem(100mln)- swoją drogą to ciekawe, że tak małej spółce udało się w swoim czasie podpisać umowę z takim molochem.
Siedzę na spółce już trochę czasu(co widać po postach) i coraz bardziej wydaje mi się, że dobrze analizuję to co się z nią dzieje(wzrost organiczny) i z jej finansami. Po II kw najbardziej mnie cieszy wzrost aktywów, przypomnę w 100% bezpiecznych i płynnych. W tym przypadku ten wzrost to tak naprawdę odroczony zysk w najbliższych 2-3 kwartałach. Spółka dąży do proporcji w pasywach 1:1 przy czym chodzi o kapitał zewnętrzny odsetkowy.