PARTNER SERWISU
ljcnooke
aviano

aviano

Ostatnie 10 wpisów
Ciekawe teksty bywają na jego blogu. Dowodzi na przykład, że najważniejszą zasadą, której każdy inwestor powinien się nauczyć to: "nic nie robić, absolutnie nic, dopóki nie ma czegoś do zrobienia". Mnie dojście do tej prawdy zajęło 3lata.

jimrogers-investments.blogspot...
February 12, 2010
Best Investment Rule
"One of the best rules anybody can learn about investing is to do nothing, absolutely nothing, unless there is something to do. Most people always have to be playing; they always have to be doing something. They make a big play and say, "Boy, I am smart, I just tripled my money." Then they rush out and have to do something else with that money. They just can`t just sit there and wait for something new to develop."
Dlaczego ludzie kupują mercedesy?

Odpowiedź na pytanie a: 9,28

WatchDog napisał(a):
Stary, to po prostu bank. Do niedawna to był komplement, a od niedawna to chyba przekleństwo.

Porównaj sobie wskaźniki wszystkich banków z GPW:
www.stockwatch.pl/Stocks/Secto...

Zobaczysz mniej więcej to samo. ING nie odstaje na plus ani na minus. To bank silnie konsumencki. Na koniec półrocza ma przyjęte 47 mln zł lokat, udzielone 20 mln zł kredytów, resztę trzyma w papierach i inwestycjach.
Ale co tam się teraz naprawdę dzieje, Bóg raczy wiedzieć. Myślę, że będzie zdrowa rzeźnia po raportach, może nie już za III kwartał, ale w IV kwartale to się zbierze mnóstwo przeszacowań i wycen, które pociągną wyniki banków w otchłań.
Dlatego, nawet jeśli wielbisz banki, zalecałym ostrożność. Wchodzić na krótko i na nic nie liczyć. To spanie na tykającej bombie. Ciąża zagrożona, systemowo.

16.01.2009 360,00
18.01.2010 739,00
105,28% w ciągu roku
Jednak mimo zagrożonej ciąży płód niczego sobie...

TheBlackHorse napisał(a):
Masz rację nie spojrzałem na obroty. Tą spółką nigdy się nie interesowałem, patrzyłem tylko sobie i byłem ciekaw. Może ktoś na waciki ugrywa?

Przez ostatnie kilka dni niemożna narzekać na obroty. Od strony technicznej CUDACTWO NIEPRZEWIDYWALNE.Dancing

addison napisał(a):
Takich firm jest więcej, ale borykają się głównie z brakiem zewnętrznego finansowania. Na tym polega spora przewaga spółek publicznych:
- udaje się uplasować obligacje,
- uzyskują niższe marże przy finansowaniu zewnętrznym,
- są bardziej przejrzyste dla banków,
- rozpoznawalne dla klientów itp.

Pomimo tego wszystkiego akcje tej spółki bardzo stabilnie drożeją. Może akcjonariusze tutaj nie są zbyt "wyrywni".

Jarbas napisał(a):
Interesujący wykres. Nie znam spółki ale siedzę już dość długo nad wykresem. Intrygujący więc postanowiłem zapytać czy ktoś z forum nie interesuje się bliżej spółką.

Gdybyś w dniu swego wpisu na forum zainwestował wszystkie swoje oszczędności w tę spółkę, pewnie nie miałbyś żalu do nikogo. W tej spółce interesujące jest to, że Prezes Zarządu i Przewodniczący RN mają łącznie 29,07% akcji. W moich oczach to wygląda bardzo, bardzo dobrze. Chyba im zależy na wzroście ceny akcji...Prawda?hello1

Kamil napisał(a):

Myślę że standardowym modelem jest praca na etacie i dorabianie (lub jej przejadanie) pensji poprzez giełdę. No i sporo jest też studentów(jak ja i ty), którzy mają w głowie marzenia o potędze i giełda jest najprostszym sposobem do ich spełnienia:-) Czas je zrewiduje, uda się nielicznym..

Chyba niekoniecznie tak to musi wyglądać. Znam osoby, które prowadzą dość poważne działalności gospodarcze i jednocześnie są obecni na GPW kwotą ok. 300.000 zł. twierdząc, że złotówka zarobiona na giełdzie ("za nic") jest dla nich więcej warta niż 1.000 złotych zarobionych w tradycyjnym biznesie (czyli w pocie czoła). Ja w 2009 roku więcej zyskałem na GPW niż ze swojej działalności. Gdy to powtórzę w 2010 to sobie dam spokój .... z działalnością. Studentem byłem 30 lat temu.

Kiedyś w swoim blogu ( jimrogers-investments.blogspot... ) Jim Rogers napisał :“As I was not smarter than most people, I was willing to work harder than most.” (W swobodnym tłumaczeniu: Ponieważ nie byłem mądrzejszy niż większość ludzi, chciałem więcej pracować niż ta większość.) Jak wiadomo doszedł do dużych pieniędzy dzięki inwestycjom giełdowym. Czy na to forum zagląda ktoś, kto mógłby o sobie powiedzieć: "Mój zawód - Inwestor Giełdowy"?
Whistle

WatchDog napisał(a):
Projekt zarzucony przy dużym niezadowoleniu jego wykonawców.
Ja mam bardzo duże wymagania. Na razie nie będzie żadnych wyników testu, musimy to zrobić jeszcze raz, od nowa. Taka trudna menedżerska decyzja Sick

Przypuszczam, że dość dobrą ocenę i porównanie domów maklerskich można byłoby zrobić przeprowadzając coś w rodzaju ankiety wśród uczestników tego forum. Ktoś roztropny musiałby najpierw sformułować dość dużo precyzyjnych pytań. Ja mógłbym wypełnić ankietę na temat eMakler w mBank, gdyż mam tu kilkuletnie doświadczenie. We współpracy siła. Może najpierw należałoby otworzyć nowy wątek pod tytułem np." Czego można oczekiwać po rachunku maklerskim", a później wyrażone tam marzenia umieścić w ankiecie, którą wypełniliby posiadacze rachunków w poszczególnych DM. 3some

WatchDog napisał(a):
kubajjk napisał(a):
jak tam przebiegaja testy?..moze sa juz jakies spostrzezenia wstepne..

Bardzo trudno przebiegają przez... kłopoty z testującym(i). Gniota z ręki nie wypuścimy.

??? Coś nowego w tej sprawie ???

Phenomen79 napisał(a):
Kierujac sie osobistymi odczuciami to mam nadzieje ze akcje zostana tam gdzie sa lub nizej boi wyprzedalem je ze strata. oczywiscie nie zycze tu zle innym akcjonariuszom ktorzy jeszcze ta spolke posiadaja. Mysle ze ni wchodze tu wiecej na podstawie plotek a tylko konkretnych dobrych wiesci.

"Dość dobrą wieścią" jest aktualnie całkiem przyzwoita ocena fundamentalna tej spółki. Cały ten nasz portal StockWatch "przesiąknięty jest ideą" poszukiwania spółek o dobrych fundamentach. Jesteśmy więc na wątku Sygnity - spółki o dobrych fundamentach....hello1

Po ostatnim wpisie WatchDog'a cena akcji Sygnity ruszyła z kopyta. Może zarząd wziął te jego uwagi do serca, a sam się wziął "w garść" i coś z tego będzie?
Whistle

W fusach mojej kawy widzę taki scenariusz:
1 marca 2010 - WIG 20 na szczytowym poziomie 2.752
1 kwietnia 2010 - WIG 20 w dołku na poziomie 1.923

Kawa dość mocna - daje trzeźwość umysłu. Tyle tylko, że umysł to za kiepskie narzędzie do analizy giełdy.Whistle

misiaczek99 napisał(a):
v3nom napisał(a):
Jak to się mówi: cierpliwość to cnota, szkoda, że mi jej zabrakło i pogoniłem spółkę niedawno blackeye

teraz mi zaczyna brakować cierpliwości, kupiłam po 1,63 w sierpniu i nie wiem co mam robić ?Eh? może ktoś wie coś więcej o perspektywach tej spółki.

Dzisiaj dość duże pakiety akcji szły także i po 1,42 zł za sztukę. Moim zdaniem jeśli się zmęczyłaś tą spółką, to daj zlecenie sprzedaży na jakieś 10 dni z ceną 1,63. Według mojego rozpoznania powinno się sprzedać i hulaj dusza po całej GPW.

Moim typem do spekuły jest dziś 06MAGNA. Fusy od kawy mi mówią, że poniżej 1,25 już nie zejdzie, po czym nastąpi zwrot w górę. Oby! Coś tu mam.thumbright

Spółka fundamentalnie wygląda na poziomie "pożal się Boże". Czy nie często bywało tak, że przy takich złych fundamentach spółka zaczyna żyć "swoim życiem", a jej kurs żegluje gdzieś w chmurach?

Wpadła mi w ręce taka analiza o której myślałem. Jest tutaj:
di.investors.pl///_files/UserF...
Myślę, że warto się takim przemyśleniom przyjrzeć.salute

Sprawa się wyjaśniła. Próbowałem kupić certyfikaty za pieniądze, które były "w drodze", bo tego samego dnia sprzedałem akcje. W przypadku sprzedaży akcji w poniedziałek, rozliczenie tej sprzedaży wypada w czwartek (D+3), a rozliczenie kupna certyfikatów w środę (D+2), a więc na certyfikaty nie ma środków. Dlatego system odrzucał zlecenie kupna certyfikatów.binky

W okresie od 17.09.2008 do 17.02.2009 WIG spadł z 36.431,54 do 21.274,28 ( - 71%). Dokładnie w tym samym czasie RCGLDAOPEN wzrósł z 188 do 376,85 ( +100%).
Daj Boże bessę i tylko jeszcze powiedz kiedy ona będzie! director

Na gpw dostępy jest certyfikat RCGLDAOPEN emitowany przez Raiffeisen Centrobank AG. Bliższe dane są tutaj:
www.gpw.pl/zrodla/papierywarto...
Cena certyfikatu naśladuje zmianę ceny uncji złota. Można przypuszczać, że jest to dobry walor na ten czas, gdy zapanuje odwrót od akcji i skierowanie się do "ponadczasowych" wartości. Może ktoś ma jakieś mądre przemyślenia, kiedy trzeba się tym papierem zainteresować?
king

Jupiter dziś wygląda i technicznie i fundamentalnie, moim zdaniem, bardzo dobrze. Ciekaw jestem tygodnia 28.09 - 2.10. Widzę przedział 2,65 - 2,70 w piątek 2.10. Jak zwykle w moim przypadku jest to w znacznej mierze wróżenie z fusów (kawa dobra Lavazza Qualita Oro raczej tęga, w maleńkiej filiżance).thumbup

lszewc napisał(a):
Jak myslicie... do ilu dojdzie IDM zanim poleci na lep na szyje ??

Według mojej, jedynie skutecznej, metody wróżenia z fusów IDM dojdzie do kwoty gdzieś z przedziału 3,60 - 5,20. I to tyle czego ja, ze swoją metodą wyceny spółek, się spodziewam. Jeszcze jeśli chodzi o czas, to stanie się to w ciągu najbliższych 3 tygodni - mam nadzieję.

Od maja 2008 do dziś DM IDM SA nieprzerwanie, niemal codziennie, informuje o transakcjach osób mających dostęp do informacji poufnych lub o nabyciu akcji własnych przez spółkę. Zwykle jest nabywany pakiet 30.000 - 35.000 sztuk akcji. Jak długo to może jeszcze trwać?hello1

Vox napisał(a):
Cytat:
4 krotnie usiłowałem umieścić zlecenie kupna o kilka groszy powyżej widocznej na ciągłych ceny sprzedaży

a czemu nie próbowałeś kupić po ostatniej cenie sprzedaży? te kilka groszy zostaje w kieszeni

Chciałem mieć pewność kupna. Gdy się kupuje 30 walorów po np. 297 zł albo po 297,15 to niezbyt jest to wielka różnica te powiedzmy 4,50 zł. (8910,00 zł a 8914,50). Dlaczego mnie wyrzucało, a moje zlecenie miało numer "0", tego nie wiem.

W końcówce dzisiejszej sesji 4 krotnie usiłowałem umieścić zlecenie kupna o kilka groszy powyżej widocznej na ciągłych ceny sprzedaży. Za każdym razem zlecenie to nie zostało przyjęte i widnieje jako ODRZUCONE I ZAMKNIĘTE. Gdzie może leżeć przyczyna? W DM czy GPW?

Dzisiaj obroty zamarły. Ktoś zna przyczynę?

Katastrofa katastrofą, ale na żonę sobie wziął dziewczynę o 26 lat od siebie młodszą. Druga córka mu się w 2008 roku urodziła, więc się chyba facet na tamten świat z powodu katastrofy jeszcze nie wybiera?!

Gdyby do tak wypracowanego "automatu" inwestycyjnego dało się zaimplementować jakiś mechanizm, dzięki któremu wiedzielibyśmy kiedy w trybie alarmowym sprzedać wszystkie akcje i z gotówką na rachunku i uśmiechem na twarzy przyglądać się jak cała giełda leci na łeb na szyję.... To byłoby coś super istotnego. Wynik na portfelu bierze się z wzrostów pomniejszonych o spadki. Gdy idzie bessa, wówczas WSZYSTKO leci na łeb na szyję. "Wyskoczyć" z giełdy na 5 minut przed bessą to jest to, co mi się po nocach śni. Jaki mechanizm podpowie, kiedy to zrobić? WatchDog i buldi nie śpijcie przez weekend, przemyślcie to i wypowiedzcie się o swoich przemyśleniach.

Skąd wynika podział na spółki strefy bezpiecznej, niepewnej i zagrożonej? Na podstawie jakiego kryterium spółki zostały zakwalifikowane do tej lub innej grupy? Gdzie to zagadnienie zostało opisane na stronach Stockwatch?

Coś znowu bulgocze w fusach od kawy. Dobra wróżba na przyszłość. Tyle ślepiów wlepionych w wykres kursu Sygnity, że samą siłą woli gapiów kurs musi się dźwigać.

Fusy od kawy (AF i AT) mówią mi, że w najbliższych dniach nastąpi wyraźny wzrost ceny akcji.

Po dzisiejszych wypowiedziach Krauzego (główne wydanie Wiadomości TVP1) o sukcesach insuliny Biotonu w Chinach (prognoza na najbliższe 15 lat) spodziewam się +10% na otwarciu w poniedziałek.

Do kiedy trzeba trzymać akcje KGHM, żeby się załapać na dywidendę?

Czym tłumaczyć ten wczorajszy duży spadek -2,74 przy WIG -0,35

Coś jest na rzeczy. Wróżenie z fusów mówi, że będzie duży wzrost. Całkiem zachęcająco to brzmi przy dobrej sytuacji fundamentalnej. Technicznie "na dwoje babka wróżyła".

Obstawiam jutrzejsze otwarcie na 66 złotych.

Rzeczywiście cuda, cuda... Przegrzać KGHM to nie lada sztuka. Wzburzyć fale na oceanie (KGHM) jest sporo trudniej niż w nocniku (FON czy Drągowski).

Oj, rzeczywiście można kota dostać. Ja od dłuższego już czasu zajmuję się wyłącznie spółkami o dobrych fundamentach i o wysokiej płynności. Te małe pchełki to według mnie pułapka. Dziesięć razy coś ugrasz, a za jedenastym stracisz wszystko, bo nie będzie świństwo miało płynności, a czekać 100 lat nie będzie ci się człowieku chciało. Gdy człowiek dorośleje na giełdzie, to New Connect ma w dupie.

Na mojego nosa, to dół notowań tego waloru będzie za jakieś 10 sesji. Ale to raczej takie wróżenie z fusów. Czysta spekulacja lub próba spojrzenia przez pryzmat psychologii zbiorowej.

Zarząd KGHM pod presją kilkuset pikietujących pod siedzibą spółki związkowców zgodził się we wtorek na wypłacenie pracownikom 5 tysięcy złotych premii. W zamian za to związkowcy zapowiedzieli, że nie będą się już domagać żadnych pieniędzy do końca roku.
Może taki wydatek w skali przedsiębiorstwa nie zrujnuje fundamentów, a będzie spokój z roszczeniami do końca roku. To jest coś!

Cały ten "kryzys kasyna" ustąpi tak szybko i z taką mocą jak nadszedł. To się daje tłumaczyć niemal wyłącznie w kategoriach emocji. Fundamenty zanadto nie ucierpiały. Po emocjach złych ZAWSZE przychodzą dobre.Whistle

Spółka "ciężka" o wysokiej kapitalizacji jest dobra na ciężkie czasy. No i z płynnością nie ma kłopotów jak inne szprotki.

Jest chyba dość dobrze. Do wytrzymania.hello1

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 11 marca 2012 14:43:12
Liczba wpisów: 47
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,739 sek.

fvyxakmx
qmtxrjmt
pgcwfcye
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dddldpvx
regdyuyw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat