0 Dołączył: 2019-07-06 Wpisów: 36
Wysłane:
4 stycznia 2020 23:51:59
Dobry wieczór wszystkim. Po pół rocznej przygodzie z giełdą postanowiłem założyć swój dziennik. Nie ukrywam,że moja wiedza jest znikoma (przeczytanych parę książek). Moja gra głównie opiera się na wiedzy pana Wojtka (CPR), każdemu polecam ale swoje pięć groszy również dokładam:) Moje spółeczki na dzień 04.01.2020- w nawiasie ceny zakupu. Wszystkich doświadczonych graczy proszę o opinię: 11Bit (380) - 5,39% ECCGAMES (2,41) - 4,93% MOVIEGAMES (34,0) - 0% ONEMORE (1,3) - 3.19% TBULL (14,7) - 3,4% TSGAMES (206) - 0,97% Spółki zakupione pod 2020 rok (premiery, liczę, że CD Projekt będzie kołem napędowym) ASBIS (3,34) - 3,4% IZOBLOK (36,3) - 21,27% NEWAG (21,2) - 6,45% R22 (23,5) - 0% SERINUS (0,44) - 5,92% SWISSMED (5,48) - 5,12% SCPFL (49,63) - 51,11% VOTUM (13,7) - 8,44%
|
|
PREMIUM
503 Dołączył: 2011-08-17 Wpisów: 7 285
Wysłane:
5 stycznia 2020 10:08:05
Cytat:Po pół rocznej przygodzie z giełdą postanowiłem założyć swój dziennik. Nie ukrywam,że moja wiedza jest znikoma (przeczytanych parę książek).Moja gra głównie opiera się na wiedzy pana Wojtka (CPR), każdemu polecam ale swoje pięć groszy również dokładam:)
Cieszę się, że portfel CFR i to co w nim pokazuję z własnych pomysłów udało Ci się adoptować na własne potrzeby :). Własna kronika to bardzo skuteczna forma zarówno rozwoju swojego inwestowania jak i zewnętrznej samokontroli. Sam zaczynałem tutaj pisać w kronikach w 2012 roku i można sobie prześledzić, że co najmniej kilka rzeczy w tym co robię na rynku zmieniłem z biegiem czasu. Cytat:Wszystkich doświadczonych graczy proszę o opinię: Spółki zakupione pod 2020 rok (premiery, liczę, że CD Projekt będzie kołem napędowym) Trochę tego gamingu jest... Moje zdanie odnośnie Tbulla i ECC (negatywne) znasz. Pozytywne w przypadku pozostałych wymienionych też ;) Sama premiera CP2077 jest dużym czynnikiem ryzyka. Hype na tą grę jest ogromny i możliwe moim zdaniem są wzrosty przed premierą oraz mocna weryfikacja oczekiwań po niej. Skoro Bloomberg i inne media piszą o spółce to trzeba to uznać za antywskaźnik, bo o najlepszych inwestycjach z reguły piszą gdy te już się odbyły. W końcu gdzie były artykuły na początku roku o potencjale wzrostowym na Scope, Aforti, Geotransie, Unimocie, Ten Square czy Enterze? Z pewnością pozostałe spółki gamingowe odczują "efekt CDRu" bo są z nim w pewnym stopniu skorelowane. Nie przekonuje mnie też Serinus w składzie (groszkówka, długi trend spadkowy), oprócz tego bardzo ciekawe tematy Generalnie jedynie pytanie czy nie jest tych spółek o kilka za dużo, dla mnie 14 podmiotów to już dość spore rozdrobnienie (zwłaszcza gdyby były np w częściach równych) i utrudnia pokonanie WIGu jak i rozprasza uwagę. Kwestia oczywiście płynności i wielkości kwotowo portfela, bo przy dużej kwocie większa ilość spółek albo trzymanie się płynniejszych będzie niezbędna, aby panować nad ryzykiem.
Edytowany: 5 stycznia 2020 10:26
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2020 10:56:16
Dzień dobry Wojtku Miło. że pan tutaj się pojawił. Duże rozdrobnienie jest właśnie z powodu dla mnie dużej już kwoty 60.000. Po każdym miesiącu dokładam po 10 tys. Moja gra polega głównie na pana "pomysłach" jakieś 70% portfela, ale chcąc się uczyć próbuję też swoich "pięciu groszy" jakieś 30% portfela. Po 6 miesiącach miałem stopę zwrotu 18% - "moje pomysły" znacznie ją zmniejszyły:), ale jestem uparciuch i innych sposobów gry będę nadal szukał:). Serinus i T-Bull - metoda kupowania w dołkach (mam tylko po 3% z ogólnego portfela), zobaczymy co z tego wyjdzie:).
|
|
|
|
PREMIUM
503 Dołączył: 2011-08-17 Wpisów: 7 285
Wysłane:
5 stycznia 2020 13:57:48
Cytat:Dzień dobry Wojtku Miło. że pan tutaj się pojawił. Duże rozdrobnienie jest właśnie z powodu dla mnie dużej już kwoty 60.000. Po każdym miesiącu dokładam po 10 tys. W przypadku gdy do portfela się dopłaca polecam metodę liczenia MWR - można sobie tak ustawić na myfund.pl (który od lat polecam jako "liczarkę" jak i wirtualny dziennik transakcji). Kwota jest już poważna, zwłaszcza w perspektywie kolejnych powiększeń, choć też zwracam uwagę na fakt iż coraz większą ilością spółek się coraz trudniej zarządza (wyniki, komunikaty, analiza wykresów etc.). Skuteczną metodą jest stopniowe budowanie sobie pozycji na walorach poprzez zakup na wybiciu, a później dokupowaniu w korektach. Trzeba też oczywiście zwracać uwagę na płynność, bo faktycznie 10 000 zł na wielu spółkach z NC czy nawet spoza sWIG80 może być problemem w razie nagłej potrzeby sprzedaży. Cytat:Moja gra polega głównie na pana "pomysłach" jakieś 70% portfela, ale chcąc się uczyć próbuję też swoich "pięciu groszy" jakieś 30% portfela. Po 6 miesiącach miałem stopę zwrotu 18% - "moje pomysły" znacznie ją zmniejszyły:), ale jestem uparciuch i innych sposobów gry będę nadal szukał:). Serinus i T-Bull - metoda kupowania w dołkach (mam tylko po 3% z ogólnego portfela), zobaczymy co z tego wyjdzie:). Bez prób, eksperymentów i błędów nie ma nauki  Dla mnie m.in taką nauką było prawie całkowite zrezygnowanie z spekulacyjnych zagrań counter-trend i szukania dołka, bo to stanowiło dla mnie dodatkowe obciążenie psychiczne. Oczywiście czasem się zdarzy, że poszukam wejścia w longa na dołku na kontrakcie terminowym w celu szybkiego zysku w parę sesji, ale tylko wtedy gdy widzę taką okazję (dzieje się tak max. parę razy w roku). Wynik całkiem fajny, życzę jeszcze lepszego w 2020 roku :)
Edytowany: 5 stycznia 2020 13:58
|
|
2 Dołączył: 2016-11-30 Wpisów: 54
Wysłane:
5 stycznia 2020 19:03:18
Ja osobiście uważam, że 15 spółek to absolutne minimum (podpierając sie teorią portfela w postaci pocisku Markowitza) by mieć dobrze zabezpieczony portfel, a optimum to ok. 30-40 spółek (czyli tyle ile sam mam obecnie w portfelu). Szczerze mówiąć w moim przypadku pod ciągłą obserwacją jest około 200 spółek z GPW i niektórzy mogą popukać się w głowę czytając to, ale tak właśnie jest. W śłedzeniu pomocna jest tzw. analiza top-down oraz idea helicopter view. Innymi słowy jeżeli wiem, że Millenium może być w tym momecie ciekawym "zakładem", ale polski sektor bankowy jako całość zmaga się z poważnymi problemami to nie staram się bardziej zagłebiać w temat i stoję z boku by czekać aż w sektorze nastapi poprawa makro i/lub sentymentu do niego. Inna sprawa, że takie szerokie, przekrojowe myślenie przychodzi dopiero z czasem, ale jak przyjdzie to o każdej pokrywanej spółce będziesz w stanie powiedziec czy fundamentalnie jest atrakcyjna czy nie (jeżeli oczywiście będziesz inwwestował przez pryzmat fundamentów).
W mojej opinii ponad połowa z twoich spółek w portfelu to fajne bety, ale do każdej powinieneś mieć po 2-3 fundamentalne argumenty dlaczego warto je mieć w portfelu. Ja osobiście nie widzę wartości w T-bull czy Serinsie, a jeżeli Ty ją wdzisz to może spróbuj sobie to usystematyzować w punktach i obserwuj czy spółka "dowozi" to co założyłeś? :)
Powodzenia w 2020!
|
|
67 Dołączył: 2018-05-12 Wpisów: 308
Wysłane:
5 stycznia 2020 19:07:06
jarosaw napisał(a): Duże rozdrobnienie jest właśnie z powodu dla mnie dużej już kwoty 60.000. Po każdym miesiącu dokładam po 10 tys. Moja gra polega głównie na pana "pomysłach" jakieś 70% portfela, ale chcąc się uczyć próbuję też swoich "pięciu groszy" jakieś 30% portfela.
Dla mnie to mało poważne i odpowiedzialne bazowanie na cudzych zagraniach - niezależnie od tego jakie ma wyniki i powtarzalność, można spojrzeć przeczytać, wyciągnąć wnioski, ale bazowanie na zagraniach innych zdecydowanie NIE. Trzeba wypracować swoje nawyki, wybory spółek, podejście fundamentalne czy techniczne. To tak jak ktoś zaczyna na giełdzie i zadaje pytanie jaką ma spółkę kupić? - jeżeli zadajesz takie pytanie nie powinieneś inwestować na giełdzie od tak moje zdanie. Co do podmiotów od gamedev się nie wypowiem posiadam jedynie 11B, Newag bardzo mocny backlog na kolejne lata, R22 mocno się rozwija poprzez przejęcia i zdobywanie kolejnych rynków.
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2020 19:14:01
Ringil napisał(a):Ja osobiście uważam, że 15 spółek to absolutne minimum (podpierając sie teorią portfela w postaci pocisku Markowitza) by mieć dobrze zabezpieczony portfel, a optimum to ok. 30-40 spółek (czyli tyle ile sam mam obecnie w portfelu). Szczerze mówiąć w moim przypadku pod ciągłą obserwacją jest około 200 spółek z GPW i niektórzy mogą popukać się w głowę czytając to, ale tak właśnie jest. W śłedzeniu pomocna jest tzw. analiza top-down oraz idea helicopter view. Ostatnio czytałem właśnie Modern Portfolio Theory HM i patrzyłem na wykres dywersyfikacji. Na tą chwilę mam w portfelu 15 podmiotów większa ilość wydaje mi się ciężka do ogarnięcia ze względu na niewielki staż na GPW a zauważyłem, że z czasem łatwiej mi się rozeznać w większej ilości spółek więc pewnie do ok 20 z czasem dojdę. Ringil a czy stosujesz jakiś rebalancing? i czy np masz jakiś system dotyczący ile dana pozycja w portfelu zajmuje lub powinna zajmować? "analiza top-down oraz idea helicopter view" pierwszy raz słyszę o tych zagadnieniach - muszę sprawdzić co to jest.
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2020 21:32:03
Dla mnie to mało poważne i odpowiedzialne bazowanie na cudzych zagraniach - niezależnie od tego jakie ma wyniki i powtarzalność, można spojrzeć przeczytać, wyciągnąć wnioski, ale bazowanie na zagraniach innych zdecydowanie NIE
Portfel Cztery Fazy Rynku polega głównie na nauce dla mnie. Wojtek tłumaczy poprzez analizę techniczną swój sposób gry - według mojej skromnej osoby ma wyniki bardzo dobre i nie rozumiem dlaczego miałbym nie bazować na zagraniach tak doświadczonej osoby ( oczywiście mam świadomość ryzyka)
|
|
2 Dołączył: 2016-11-30 Wpisów: 54
Wysłane:
6 stycznia 2020 10:17:52
Bartas_Gda napisał(a): Ostatnio czytałem właśnie Modern Portfolio Theory HM i patrzyłem na wykres dywersyfikacji. Na tą chwilę mam w portfelu 15 podmiotów większa ilość wydaje mi się ciężka do ogarnięcia ze względu na niewielki staż na GPW a zauważyłem, że z czasem łatwiej mi się rozeznać w większej ilości spółek więc pewnie do ok 20 z czasem dojdę.
Spokojnie, z czasem wszystko samo przyjdzie :) W rozeznaniu bardzo pomocne jest śledzenie daily i raportów analitycznych (tylko do zrozumienia jak działa biznes, a nie do podejmowania decyzji na podatawie opinii analityka) dostępnych dla inwestorów indywidaulnych (szczególnie mBank i Trigon, ale też BOŚ i PKO BP). Podstawą jest również przeczytanie przed inwestycją newsów o spółce na stronce Infostrefa, która jest bezpłatnym odpwoiednikiem PAP Biznes. Bartas_Gda napisał(a): Ringil a czy stosujesz jakiś rebalancing? i czy np masz jakiś system dotyczący ile dana pozycja w portfelu zajmuje lub powinna zajmować?
Z reuguły moje najnowsze bety mają % największy udział w portfelu, a rebalancingu nie stosuję. Inna sprawa, że 30-40 spółek daje taki komfort, że jeżeli jakaś spółka poszybje w dół to relatywnie portfel na tym nie ucierpi, bo cała reszta bedzie go "trzymać". Przy sprzedaży po prostu kiedy uznaję, że wyniki nie będą się już poprawiać/ spółka na forward mnożnikach jest przewartościowana/ sentyment do spółki albo sektora zaraz zacznie sie psuć to wychodzę z inwestycji.
|
|
2 Dołączył: 2009-12-09 Wpisów: 64
Wysłane:
6 stycznia 2020 11:40:55
Na GPW mamy WIG20+mWIG40+sWIG80, co daje razem 140 spółek, które mają jeszcze płynność. Według mnie inwestowanie 15 spółek i więcej jest naprawdę dużym spektrum szerokiego rynku. Jeśli chcesz dywersyfikować portfel aż tak mocno lepiej zastanowić się nad kontraktem WIG20 lub nowościami jak indeksy ETF. Nie jesteś w stanie śledzić tak dokładnie 15 spółek jakbyś to zrobił gdybyś zaczynał od 5. Według mnie powinieneś stosować rotację, tj. ilekroć znajdziesz ciekawszą spółkę, może należy zastanowić się nad zamknięciem pozycji giełdowej innej spółki.
|
|
|
|
Wysłane:
6 stycznia 2020 11:50:15
Ringil napisał(a):
Spokojnie, z czasem wszystko samo przyjdzie :) W rozeznaniu bardzo pomocne jest śledzenie daily i raportów analitycznych (tylko do zrozumienia jak działa biznes, a nie do podejmowania decyzji na podatawie opinii analityka) dostępnych dla inwestorów indywidaulnych (szczególnie mBank i Trigon, ale też BOŚ i PKO BP). Podstawą jest również przeczytanie przed inwestycją newsów o spółce na stronce Infostrefa, która jest bezpłatnym odpwoiednikiem PAP Biznes.
Z reuguły moje najnowsze bety mają % największy udział w portfelu, a rebalancingu nie stosuję. Inna sprawa, że 30-40 spółek daje taki komfort, że jeżeli jakaś spółka poszybje w dół to relatywnie portfel na tym nie ucierpi, bo cała reszta bedzie go "trzymać". Przy sprzedaży po prostu kiedy uznaję, że wyniki nie będą się już poprawiać/ spółka na forward mnożnikach jest przewartościowana/ sentyment do spółki albo sektora zaraz zacznie sie psuć to wychodzę z inwestycji.
Mam już pewien krąg spółek w których mam orientacje (core biznesu, ryzyka walutowe, surowcowe i przeglądam informacje z infostrefy codziennie, wywiady z prezesami i właścicielami tych spółek itd) problem jest taki, że za bardzo się "przywiązuję" do danej spółki jak poświęcę jej więcej czasu na analizę, ale nauczyłem się z czasem trzymać zyskowne pozycje jak wspomniane przez Ciebie perspektywy dla danej spółki nadal są dobre. Co do samych analiz biur maklerskich przeglądam je czasami, ale nie przywiązuję do nich większej wagi - jeżeli chodzi o wycenę docelową akcji.
|
|
Wysłane:
9 stycznia 2020 22:23:20
Sprzedałem: TBull - 16,8 zł zysk 18% TSGAMES 242,5 zysk 17 % (liczę na korektę i odkupienie ) Zakupiłem: Wittchen cena śr 13,05 - wyniki kwartalne powinny być ciekawe Marvipol cena śr 4,26 Dokupiłem SCPL cena śr w portfelu 58zł
|
|
Wysłane:
26 stycznia 2020 14:31:38
Dzień dobry spore zmiany w portfelu. Sprzedałem: swissmed - strata około 7%, serinus - zysk 12%, moviegames - strata 4 %, newag - zysk 8% (z perspektywy czasu nie do końca przemyślana decyzja), onemore - zysk 16% ( szybka potrzeba gotówki) Zakupiłem: Amica - zakup długoterminowy, Enter- zakup pod wyniki roczne powinny być ciekawe r/r, Eurotel - zakup długoterminowy, Ferro - zakup długoterminowy, Livechate - zakup długoterminowy, Quercus - liczę że poprawią swoje wyniki (wpływ PPK) Tesgas - oze, Jwwinwest - ciekawe umowy oze, Promise - ciekawe umowy, Agroliga - spółka bardzo nisko wyceniania wg mnie
W portfelu nadal posiadam : 11Bit, Eccgames, Asbis , Izoblok, R22, SCPFL,Votum, Wittchen, Marvipol W całym portfelu 18 spółek czasem ciężko ogarnąć ale na razie daję radę. Żal mi TEN odjechał a ja jestem z boku (nauczka na przyszłość nie wychodzić z trendu). Jak zwykle proszę o opinię i krytykę doświadczonych graczy
|
|
3 Dołączył: 2019-12-02 Wpisów: 108
Wysłane:
26 stycznia 2020 15:04:05
Tez planuje zakup Amici na dluzszy termin, Asbisa mam w portfelu, obserwuje Quercus i R22 (zarzad kupuje akcje a to dobry znak)
Edytowany: 26 stycznia 2020 15:04
|
|
Wysłane:
26 stycznia 2020 15:18:00
Na MRC też ostro kupowali kurs urósł ponad 80% gównie dzięki ich zakupom, a wyniki które podali strasznie rozczarowujące i kurs od razu -15% - tutaj nie mówię, że tak będzie ale opieranie się na zakupach zarządu może czasem okazać się mylne - chodź faktycznie ogólnie jest to odbierane jako dobry prognostyk.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.