PARTNER SERWISU
wwqiawdj
56 57 58 59 60

TECHMEX [TEX]

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 30 września 2009 14:12:16 przy kursie: 5,45 zł
JAG napisał(a):

Ale głupoty piszesz.

Śmiała argumentacja Angel Widzę że wtopa była u kolegi konkretna.
Drogi mądralo, wiedz że spółka może upaść nie tylko z powodu ponoszonych strat, ale także z powodu utraty płynności.
Gotówka nie jest jedynym aktywem obrotowym i słusznie wymieniasz tu należności itd. Jednak jeśli firma tych rozmiarów ma w kasie 100tys. złotych to igra z ogniem. Należności nie zawsze są łatwo ściągalne, majątek spółki nie zawsze jest łatwo zbywalny a pensje i podatki trzeba płacić. Bez zastrzyku gotówki (a banki bywają paskudnie niechętne) łatwo wpaść na równię pochyłą i paść.

discopolo
0
Wysłane: 30 września 2009 14:17:51 przy kursie: 5,45 zł
WatchDog napisał(a):
gotówka nie jest najistotniejszym składnikiem wyceny

Prawda, ale tylko wtedy jeśli w firmie w ogóle jest jakaś gotówka (lub łatwość jej błyskawicznego pozyskania).
W przeciwnym wypadku gotówka (a właściwie jej brak) JEST najistotniejszym składnikiem wyceny i BBB- oraz dwucyfrowe wyceny dla Techmexu to kompletne nieporozumienie. Zupełnie niezależnie od tego czy wyjdą z tych kłopotów czy nie.
Edytowany: 30 września 2009 14:19

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 30 września 2009 14:27:30 przy kursie: 5,45 zł
Wyceny są zautomatyzowane. Ich metody są ogólnie znane, jednak otrzymane liczby to dopiero początek analizy, w której trzeba uwzględnić m.in. sytuację bieżącą (dane zawsze odwzorowują historię i stan na koniec ostatniego wykazanego kwartału). I wiesz co jeszcze? Wszystkim wychodzi to samo. Nie jest tak, że StockWatch.pl buja w obłokach albo tworzy bzdury. Jeśli masz rachunek w BZWBK to wyszukaj w serwisie w Centrum Informacji ocenę z 22 lipca 2009 r.
Wklejam fragment:

DM BZWBK napisał(a):
Na przestrzeni ostatnich kilkunastu miesięcy akcjonariusze Techmexu zostali poddani prawdziwej próbie wytrzymałości. Jakkolwiek nie bez znaczenia dla giełdowego performance spółki był rozpoczęty w 2007 roku okres rynku niedźwiedzia, o tyle falę pesymizmu na walorach dodatkowo spotęgowała wykazana strata operacyjna w 2008 roku, jak również wydarzenia, które doprowadziły do zmian w Zarządzie spółki. Negatywny sentyment doprowadził to spektakularnej przeceny walorów Techmexu – od historycznego szczytu z sierpnia 2007 kapitalizacja spółki skurczyła się o ponad 80%! Handlujący się obecnie na mnożniku P/BV w okolicach 0,4x, Techmex jest w naszej ocenie skrajnie niedoszacowany, co wobec podjętych przez Zarząd spółki decyzji o zmianie koncepcji prowadzenia biznesu, jak również perspektyw rozwoju głównej nitki biznesu (GIS) skłania nas do sformułowania pięciogwiazdkowej Oceny spółki w kontekście wyznaczonej wartości akcji na bazie metody DCF na poziomie 14,6 zł.
Edytowany: 30 września 2009 14:30

JAG
JAG
0
Wpisów: 533
Wysłane: 30 września 2009 14:37:30 przy kursie: 5,45 zł
discopolo napisał(a):
JAG napisał(a):

Ale głupoty piszesz.

Śmiała argumentacja Angel Widzę że wtopa była u kolegi konkretna.
Drogi mądralo, wiedz że spółka może upaść nie tylko z powodu ponoszonych strat, ale także z powodu utraty płynności.
Gotówka nie jest jedynym aktywem obrotowym i słusznie wymieniasz tu należności itd. Jednak jeśli firma tych rozmiarów ma w kasie 100tys. złotych to igra z ogniem. Należności nie zawsze są łatwo ściągalne, majątek spółki nie zawsze jest łatwo zbywalny a pensje i podatki trzeba płacić. Bez zastrzyku gotówki (a banki bywają paskudnie niechętne) łatwo wpaść na równię pochyłą i paść.

Spokojnie o mnie się martw binky
A co do Techmeksu to banki tez będą miały problem jeśli nie dadzą kaski i trafnie to ująłeś cyt:

Należności nie zawsze są łatwo ściągalne, majątek spółki nie zawsze jest łatwo zbywalny

Banki zajmuja się dawaniem kredytów i na tym zarabiają. Na robieniu map cyfrowych znają się srednio Anxious

discopolo
0
Wysłane: 30 września 2009 15:04:17 przy kursie: 5,45 zł
@ WatchDog

Nie mam ani pretensji do StockWatcha ani akcji Techmexu. Domyślałem się że wycena była czysto automatyczna.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 30 września 2009 15:14:35 przy kursie: 5,45 zł
Cytat:
Bez zastrzyku gotówki (a banki bywają paskudnie niechętne) łatwo wpaść na równię pochyłą i paść.

Banki robią to z premedytacją. Widocznie im się to opłaca. (apropo ING).
być może chodzi o przejęcie, być może o coś innego. banki nie mają żadnej "etyki biznesu"
co było widoczne chociażby w sprawie opcji.
Edytowany: 30 września 2009 15:15

kajet
0
Wpisów: 145
Wysłane: 30 września 2009 15:56:34 przy kursie: 5,45 zł
Ciekawe to milczenie.

Spółki mają obowiązek informować o:

Cytat:
24) złożeniu wniosku o ogłoszenie upadłości, oddaleniu wniosku o ogłoszenie upadłości w przypadku, gdy majątek dłużnika nie wystarcza na zaspokojenie kosztów postępowania lub w razie stwierdzenia, że przedmioty majątkowe wchodzące w skład majątku dłużnika są obciążone zastawem, zastawem rejestrowym lub hipoteką, a pozostały jego majątek oczywiście nie wystarcza nawet na zaspokojenie kosztów postępowania, ogłoszeniu upadłości, złożeniu podania o otwarcie postępowania układowego, otwarciu postępowania układowego, odrzuceniu podania o dopuszczenie do zawarcia układu, odmowie dopuszczenia do zawarcia układu, zawieszeniu postępowania układowego lub jego umorzeniu, uchyleniu układu, umorzeniu prowadzonej przeciwko emitentowi egzekucji sądowej lub administracyjnej z uwagi na fakt, że z egzekucji nie uzyska się sumy większej od kosztów postępowania egzekucyjnego, otwarciu postępowania likwidacyjnego oraz ukończeniu postępowania upadłościowego - w odniesieniu do emitenta lub jednostki od niego zależnej;

Cytat:
niezwłocznie, nie później jednak niż w ciągu 24 godzin od zaistnienia zdarzenia lub powzięcia o nim informacji przez emitenta.

Ponadto ustawa o ofercie publicznej mówi, że:

Cytat:
1. Kto, będąc odpowiedzialnym za informacje zawarte w prospekcie emisyjnym innych dokumentach informacyjnych albo inne informacje związane z ofertą publiczną lub dopuszczeniem lub ubieganiem się o dopuszczenie papierów wartościowych lub innych instrumentów finansowych do obrotu na rynku regulowanym, albo informacje, o których mowa w art. 51 ust. 1 i art. 56 ust. 1, albo informacje, których obowiązek przekazywania wynika z art. 42 ust. 5 w związku z art. 51 ust. 1, podaje nieprawdziwe lub zataja prawdziwe dane, w istotny wpływające na treść informacji, podlega grzywnie do 5 000 000 zł albo karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 5, albo obu tym karom łącznie.

Podsumowując - albo te sądowe sprawy są wielką plotą, albo mamy Dudę bis.

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 30 września 2009 15:57:27 przy kursie: 5,45 zł
Discopolo,

Odróżnij wyceny oparte na danych historycznych i uzależnione od rzetelności danych podawanych przez spółkę od REKOMENDACJI.

Na stockwatch.pl NIE MA rekomendacji, a wyceny nie są ani radosne, ani pesymistyczne, tylko odzwierciedlające powyższe...
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

discopolo
0
Wysłane: 30 września 2009 16:01:34 przy kursie: 5,45 zł
SlawekW napisał(a):
Discopolo,

Odróżnij wyceny oparte na danych historycznych i uzależnione od rzetelności danych podawanych przez spółkę od REKOMENDACJI.

Na stockwatch.pl NIE MA rekomendacji, a wyceny nie są ani radosne, ani pesymistyczne, tylko odzwierciedlające powyższe...

OK. Jednak są mocno niedoskonałe skoro spółka bez płynności uchodzi za bezpieczną i niedowartościowaną.
Ale nie wymagam od tego serwisu żeby opracowywał profesjonalną analizę dla każdego papieru.
Takie rzeczy muszą być płatne, a te które są bezpłatne są takie jakie są.
Edytowany: 30 września 2009 16:02

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 30 września 2009 16:14:32 przy kursie: 5,45 zł
Bezpłatne nie znaczy z założenia złe. Pokazałem Ci jak najbardziej płatną analizę DM BZWBK, która wyznaczyła cenę 14,60, czyli jeszcze mniej trafną dla kursu w krótkoterminowej perspektywie.
Proponuję nie demonizować stanu gotówki jako kluczowego wskaźnika. Powiedziałbym, że jej nadmiar też nie jest dobry dla inwestora. Natomiast płynność jest wypadkową także zobowiązań krótkoterminowych i zdolności kredytowej. Przecież wystarczy tylko zaciągnąć nowe kredyty albo zrolować stare.
Rozumiem frustrację spowodowaną brakiem negatywnych sygnałów wyprzedzających. Jednak takie były: pierwszy to zastrzeżenia biegłego rewidenta, drugi to cztery rezygnacje z zarządu i rady nadzorczej między majem a sierpniem (w tym główna księgowa), trzeci to pojawiające się w mediach informacje o zaleganiu z wynagrodzeniami. Na tym tle fakt, że prezes odmówił nam wywiadu gdy dostał pytania do przejrzenia, układa się w logiczną całość - ale dopiero gdy je razem połączyć.

Mam propozycję: przedstaw może swoje kryteria oceny i wyceny spółki, na podstawie dostępnych danych, które pozwolą uniknąć takich wpadek, jak aktualna na Techmeksie. Jestem bardzo zainteresowany ulepszeniem serwisu w tym zakresie. Albo wskaż, kto to robi lepiej - czegoś się nauczymy.

discopolo
0
Wysłane: 30 września 2009 16:20:22 przy kursie: 5,45 zł
Nigdy nie miałem tego papieru. Zatem trudno mi o frustrację z powodu jego załamania.
Nigdzie nie napisałem że gotówka w kasie jest najważniejsza. BO NIE JEST.
Jednak zero gotówki jest NIEBEZPIECZNE. Bank będzie miał inny pomysł i zrobi się gorąco.

Zabik
0
Wpisów: 17
Wysłane: 30 września 2009 16:24:49 przy kursie: 5,45 zł
discopolo - Człowieku, uspokój się i nie miej pretensji do SW za wyceny TXA jakie wynikały z raportów i są tu przedstawiane.
Reprezentujesz typowo polskie malkontenctwo a przecież każdy swój rozum ma i decyduje o angażowaniu kapitału w spółkę po syntezie informacji z wielu źródeł. Może masz jakąś swoją stronę gdzie prezentujesz bardziej "profesjonalne" wyceny?
Ja nie mam pretensji do SW.
Ciekaw jestem dalszego rozwoju sytuacji: kiedy wyjdą informacje ze spółki i jak zachowają się banki a także udziałowcy a może - kto zwiększy swoje zaangażowanie. Syptomatyczne były informacje o poszukiwaniu pracowników od GIS przez COWI do B-B. Ja tam uważam że łatwo to ta firma nie padnie - raczej zmieni właściciela. Dotychczasowy Zarząd firmy okazał się fatalny - jak można było doprowadzić do tak "podbramkowej" bankowej sytuacji?

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 30 września 2009 16:26:25 przy kursie: 5,45 zł
WatchDog napisał(a):
Pokazałem Ci jak najbardziej płatną analizę DM BZWBK, która wyznaczyła cenę 14,60

discopolo to zdanie to gwóźdź do trumny czepiania się wycen na SW Angel
EEX

JAG
JAG
0
Wpisów: 533
Wysłane: 30 września 2009 16:31:41 przy kursie: 5,45 zł
Zabik napisał(a):
discopolo - Człowieku, uspokój się i nie miej pretensji do SW za wyceny TXA jakie wynikały z raportów i są tu przedstawiane.
Reprezentujesz typowo polskie malkontenctwo a przecież każdy swój rozum ma i decyduje o angażowaniu kapitału w spółkę po syntezie informacji z wielu źródeł. Może masz jakąś swoją stronę gdzie prezentujesz bardziej "profesjonalne" wyceny?
Ciekaw jestem dalszego rozwoju sytuacji: kiedy wyjdą informacje ze spółki i jak zachowają się banki a także udziałowcy a może - kto zwiększy swoje zaangażowanie. Syptomatyczne były informacje o poszukiwaniu pracowników od GIS przez COWI do B-B. Ja tam uważam że łatwo to ta firma nie padnie - raczej zmieni właściciela. Dotychczasowy Zarząd firmy okazał się fatalny - jak można było doprowadzić do tak "podbramkowej" bankowej sytuacji?

Masz rację że Zarząd jest do bani. Spółka nie jest jakaś wybitna ale na GPW jest wiele gorszych spółek bez pomysłu na biznes, bez zysków i większych perspektyw. Sami się doprowadzili pod scianę...

discopolo
0
Wysłane: 30 września 2009 16:38:28 przy kursie: 5,45 zł
Zabik napisał(a):

Jestem spokojny. Rynek pokazał jakość wyceny. Lubię Stockwatcha.

Zabik
0
Wpisów: 17
Wysłane: 30 września 2009 16:43:07 przy kursie: 5,45 zł
Pamiętam jak jeszcze przed wakacjami - w maju lub czerwcu pan Studencki miał wywiad w TVN/CNBC Biznes - szczerze mówiąc to wyglądał jakby był lekko "wypity" i jakoś nieskładnie mówił - wtedy wzbudził moją nieufność do siebie.
Na usługach naprawdę można świetnie zarabiać, na tych niszowych jak GIS - jeszcze więcej, trzeba naprawdę być nieudacznikiem żeby coś takiego popsuć - może przerosła ich skala przedsiębiorstwa?
Tak naprawdę każde miasto powinno mieć informacje o infrastrukturze w GIS , do tego mapy akustyczne, zlecenia dla ARiMR, dla prywatnych inwestorów - poszukiwania terenów o określonych parametrach, zlecenia od wojska (tu z polską armią ponoć im nie wyszło).

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 30 września 2009 17:03:25 przy kursie: 5,45 zł
@discopolo
mam większe zaufanie do wycen SW niż do płatnych.
co nie zmienia faktu że zabawa na giełdzie wiąże się z ryzykiem, a spólek wolnych od ryzyka nie ma.
oprócz analiz, trzeba mieć też trochę szczęścia.

co do TEX, to nie informowanie inwestorów, o tym co sie dzieje w spółce (*upadłość)
jest sprawą godną rozpatrzenia przez KNF. Czy chodzi o to żeby zarząd upłynnił papier
parę groszy wyżej??? Zaiste prezes Duda się kłania...

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 30 września 2009 17:11:43 przy kursie: 5,45 zł
Jak juz WD powiedzial analizy opieraja sie o dane historyczne a inwestorzy powinni miec pretensje do siebie ze zainwestowali w spolke. Juz przynajmniej od 2 miesiecy bylo mozna na roznych forach przeczytac ze spolka ma problemy z platnosciami w tym momencie powinna sie zapalic czerwona lampka i przynajmniej trzebabylo postawic waskie stopy przynajmniej straty by nie bolaly. A jak juz sa duze straty to zawsze sa do kogos pretensje a to prezes winny a to ktos inny a prawda jest taka ze gielda za free kasy nie daje jest to bardzo ciezka praca umyslowa a nie kura znoszaca zlote jajka.

kajet
0
Wpisów: 145
Wysłane: 30 września 2009 18:05:03 przy kursie: 5,45 zł
Taurus80 napisał(a):
Jak juz WD powiedzial analizy opieraja sie o dane historyczne a inwestorzy powinni miec pretensje do siebie ze zainwestowali w spolke. Juz przynajmniej od 2 miesiecy bylo mozna na roznych forach przeczytac ze spolka ma problemy z platnosciami w tym momencie powinna sie zapalic czerwona lampka i przynajmniej trzebabylo postawic waskie stopy przynajmniej straty by nie bolaly. A jak juz sa duze straty to zawsze sa do kogos pretensje a to prezes winny a to ktos inny a prawda jest taka ze gielda za free kasy nie daje jest to bardzo ciezka praca umyslowa a nie kura znoszaca zlote jajka.

OK OK, na pewno nie do Stockwatcha należy mieć pretensje. Ale do prezesa, jeśli byłby kryminalistą zatajającym informacje, które miał obowiązek natychmiast ujawnić, to można by mieć pretensje. Inwestor nie powinien o sprawach spółki dowiadywać się z forów, szczególnie że w takich miejscach osoby zainteresowane spuszczeniem kursu chętnie rozpowszechniają plotki. Od dowiadywania się są raporty bieżące, a KNF, prokuratura i sądy są od egzekwowania prawa. Do roboty!

discopolo
0
Wysłane: 30 września 2009 20:35:06 przy kursie: 5,45 zł
Nie mam i nigdy nie miałem tego papieru. Dlatego na wycenę SW patrzę bez emocji.
1.Wycen się nie czepiam. Wielu robi gorsze niż te nasze automatyczne. Chociaż mediana 14.11 nie wygląda najlepiej przy dzisiejszym kursie.
2.Natomiast coś by trzeba zmienić żeby takie papiery nie miały ratingu BBB- czyli całkiem znośnego. Moim zdaniem z danych zgromadzonych w serwisie jasno wynikało że papier jest znacznie ryzykowniejszy. Przecież serwis dostarcza obraz gotówki w kasie. Jest tam jasno napisane że z kasą od WIELU MIESIĘCY jest baaaardzo krucho.
3.Jest oczywiste że wyceny SW są tylko wskazówką dla użytkownika, który i tak jest skazany na samodzielne decyzje.
W dodatku uważny czytelnik z łatwością mógł dostrzec że ryzyko było większe niż BBB-.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

56 57 58 59 60

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,858 sek.

zpstteuf
mffijfcj
wngylohg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ejgsmlkd
hoorkxcf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat