PARTNER SERWISU
zglkzvyc
55 56 57 58 59

TECHMEX [TEX]

DEX
DEX
0
Wpisów: 184
Wysłane: 29 września 2009 20:54:52 przy kursie: 6,30 zł
Ja pamietam tylko skąd wzieły się wzrostyShhh Pray Pray - może nie wszyscy wiedzą ale jeden z gosci w lipcowym programie TVN CNBC na pytanie zadane przez redaktora które spółki warto teraz kupować wymienił własnie Techmex .Potem w kilka dni kurs wzrósł o ponad 50 % i zaczeło się wywalanie Templetona wiec czy oby nie było to celowe Shame on you

Wiem jedno Analom ufac nie wolno !

Niedzwiadek
0
Wpisów: 162
Wysłane: 29 września 2009 21:57:31 przy kursie: 6,30 zł
DEX napisał(a):
Ja pamietam tylko skąd wzieły się wzrostyShhh Pray Pray - może nie wszyscy wiedzą ale jeden z gosci w lipcowym programie TVN CNBC na pytanie zadane przez redaktora które spółki warto teraz kupować wymienił własnie Techmex .Potem w kilka dni kurs wzrósł o ponad 50 % i zaczeło się wywalanie Templetona wiec czy oby nie było to celowe Shame on you

Wiem jedno Analom ufac nie wolno !

to wolna mysl i prosze o niekontynuowanie bo pewnie to temat rzeka. Ale czy nie podpadaloby pod prokurature!? Czy nie ma jakis ambitnych mlodych gniewnych prawnikow, ktorzy by dlubali w tych sprawach. Wyjscie takich machlojek mysle, ze mogloby spowodowac niezla burze, o ile nie rewolucje w mediach przygladajacych sie spolkom. Techmex czyzby perelka okazala sie kawalkiem zwyklego cementu?

Alexey
0
Wpisów: 489
Wysłane: 29 września 2009 22:32:33 przy kursie: 6,30 zł
zwazmy jednak, ze na razie poruszamy sie w obszarze scislych domyslow. nie ma zadnego konkretu. wniosek o upadlosc mogl zlozyc prawie kazdy komu firma wisi kase i konsekwentnie nie placi, nawet jesli kwoty sa relatywnie male. publikowane przez Stockwatcha wskazniki nie wygladaja dramatycznie; szczerze rzeklszy wygladaja zupelnie niezle.
wg mojej obecnej oceny to wciaz moze byc niezla okazja kupic za 6.00-6.20. byc moze po to zeby wysypac sie po 5.90. ale pokusa jest.
In the name of all that which does not suck!

tmsglc
PREMIUM
45
Wpisów: 381
Wysłane: 29 września 2009 22:45:19 przy kursie: 6,30 zł
A mówiła Mama sprzedaj po 9, 10... binky He, he trochę rozczarował mnie nasz Techmexik. Nie wiem czy to dobra decyzja, ale jutro staram się pozbywać (z niewielką stratą) tego papieru. Póki co będę się przyglądał, bo wygląda na to, że będzie jeszcze taniej...

Maciek1981
0
Wpisów: 469
Wysłane: 30 września 2009 07:48:19 przy kursie: 6,30 zł
www.parkiet.com/artykul/7,8540...

Cytat:
ING Bank Śląski chce sprzedać wierzytelność wobec Techmeksu. Instytucja zaprosiła potencjalnych kupujących do rokowań w tej sprawie. Bielska spółka jest winna bankowi 12,94 mln zł (plus odsetki). Termin spłaty kredytu mija dopiero 30 listopada.

Przedstawiciele ING BSK nie chcieli we wtorek rozmawiać na temat Techmeksu. – Nie możemy komentować naszych relacji z klientem – oświadcza Piotr Utrata, rzecznik banku.

Równie oszczędni w słowach są przedstawiciele informatycznej firmy. – Jesteśmy zaskoczeni decyzją ING Banku Śląskiego. Jego przedstawiciele nie informowali nas, że chcę sprzedać wierzytelność – mówi Sławomir Karpiński, rzecznik Techmeksu. – Jesteśmy tym bardziej zdziwieni tym ruchem, bo grupa ING jest naszym dużym udziałowcem – dodaje. ING TFI ma 650 tys. papierów Techmeksu stanowiących 7,77 proc. kapitału. Jest drugim co do wielkości (po prezesie Jacku Studenckim) akcjonariuszem spółki.
Edytowany: 30 września 2009 08:33

markoczarko
0
Wpisów: 96
Wysłane: 30 września 2009 08:00:34 przy kursie: 6,30 zł
w pewnym stopniu te informacje byly dyskontowane przez ostatnie dni ale coś mi sie wydaje ze denka sie pourywają, obserwuje uważnie ten spadający nożyk bo bedzie można go napewno złapać

tomasz79
0
Wpisów: 243
Wysłane: 30 września 2009 08:43:28 przy kursie: 6,30 zł
Maciek1981 napisał(a):
www.parkiet.com/artykul/7,8540...

Cytat:
ING Bank Śląski chce sprzedać wierzytelność wobec Techmeksu. Instytucja zaprosiła potencjalnych kupujących do rokowań w tej sprawie. Bielska spółka jest winna bankowi 12,94 mln zł (plus odsetki). Termin spłaty kredytu mija dopiero 30 listopada.

Przedstawiciele ING BSK nie chcieli we wtorek rozmawiać na temat Techmeksu. – Nie możemy komentować naszych relacji z klientem – oświadcza Piotr Utrata, rzecznik banku.

Równie oszczędni w słowach są przedstawiciele informatycznej firmy. – Jesteśmy zaskoczeni decyzją ING Banku Śląskiego. Jego przedstawiciele nie informowali nas, że chcę sprzedać wierzytelność – mówi Sławomir Karpiński, rzecznik Techmeksu. – Jesteśmy tym bardziej zdziwieni tym ruchem, bo grupa ING jest naszym dużym udziałowcem – dodaje. ING TFI ma 650 tys. papierów Techmeksu stanowiących 7,77 proc. kapitału. Jest drugim co do wielkości (po prezesie Jacku Studenckim) akcjonariuszem spółki.

skoro udziałowiec jakim jest ING nie chce się dogadywać ze spółką tylko szuka potencjalnych nabywców nieruchomości i pozostałych zabezpieczeń to widać, że nie widzi szans na odzyskanie pieniędzy ze spółki. mają wiedzę nt sytuacji finansowej spółki więc nie wygląda to ciekawie...
spółka nie informuje a "na mieście" mnóstwo plotek. to nie jest dobry sygnał dla długoterminowych graczy, a zaczyna się dobry czas dla spekulantów, bo chyba zacznie teraz moco rzucać...

"Drżyj, gdy inni są zachłanni. Bądź zachłanny, gdy inni drżą."

Alexey
0
Wpisów: 489
Wysłane: 30 września 2009 09:02:20 przy kursie: 5,45 zł
6,00 runelo bez walki... no w szoku jestem Anxious
In the name of all that which does not suck!

tomasz79
0
Wysłane: 30 września 2009 09:11:13 przy kursie: 5,45 zł
Alexey napisał(a):

i nic nie zapowiada końca spadków...Eh?

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 30 września 2009 09:14:24 przy kursie: 5,45 zł
Alexey napisał(a):

Nie wiem skąd szok. Przecież jest możliwość upadłości. Nie obsługują zadłużenia, ING sprzedaje ich wierzytelności itd.
W tej chwili trudno o finansowanie i mogą zdechnąć. Zatem nawet wielokrotnie niższa cena nie powinna dziwić.

tomasz79
0
Wysłane: 30 września 2009 09:21:05 przy kursie: 5,45 zł
discopolo napisał(a):
Alexey napisał(a):

Nie wiem skąd szok. Przecież jest możliwość upadłości. Nie obsługują zadłużenia, ING sprzedaje ich wierzytelności itd.
W tej chwili trudno o finansowanie i mogą zdechnąć. Zatem nawet wielokrotnie niższa cena nie powinna dziwić.

tylko, że prawie wszystkie informacje to plotki...
spółka o niczym nie informuje, a na dodatek są informacjami bardzo zaskoczeni... ("jest dobrze, więc o co Ci chodzi...")
pamiętajmy, że:
Wartość likwidacyjna wg J. Wilcoxa wynosi - 5,05

discopolo
0
Wysłane: 30 września 2009 09:43:05 przy kursie: 5,45 zł
tomasz79 napisał(a):
discopolo napisał(a):
Alexey napisał(a):

tylko, że prawie wszystkie informacje to plotki...
spółka o niczym nie informuje, a na dodatek są informacjami bardzo zaskoczeni... ("jest dobrze, więc o co Ci chodzi...")
pamiętajmy, że:

To że ukrywają prawdę przed akcjonariuszami to MINUS a nie plus. ING sprzedaje wierzytelności, a oni zalegają ze spłatami i udają głupich.
BTW mamy smutną konstatację że popularność spółki wśród StockWatcherów źle się kończy. Najpierw Duda i Sygnity, teraz Techmex. Bałbym się mieć akcje Kopexu lub IDMSA Angel
Edytowany: 30 września 2009 09:47

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 30 września 2009 09:58:45 przy kursie: 5,45 zł
tomasz79 napisał(a):
pamiętajmy, że:

Pamiętajmy też, że bazuje to na danych z bilansu, więc jest tak wiarygodne, jak podana tam wartość aktywów.
Zobowiązania na bilansie to 170 mln zł, a aktywa 340 mln zł. W obrotowych 48 mln to zapasy, 111 mln to należności, a 51 mln to rozliczenia międzyokresowe. Jedyny konkret to oczywiście rzeczowe aktywa trwałe na 55 mln zł, natomiast niekonkret to 52 mln zł wartości niematerialnych i prawnych.
Biegły zwrócił uwagę, że wniesienie aportu za akcje SCOR SA nie zostało ujęte w sprawozdaniu, ale to jest warte niewiele ponad 4 mln zł. Napisał też czarno na białym, że w wypadku braku porozumienia z bankami co do przedłużenia spłat kredytów krótkoterminowych, spółka może mieć problemy z płynnością. No i ma.
Różne rzeczy w życiu widziałem, także wrogie przejęcia - możemy mieć do czynienia ze zmasowanym atakiem podsycanym przez konkurenta, który chce tanio przejąć Techmex np. odkupując go od banków. O ile oczywiście ten biznes jest coś wart, bo na ile prawdopodobne jest to, że firma po prostu sobie nie radzi, tj. nie jest w stanie zarobić na swoje koszty? Nie pierwsza i nie ostatnia na giełdzie, tyle że wtedy zachowywałaby się chyba inaczej: emitowała nowe akcje, puszczała infa o kosmicznych projektach, plotki o przejęciach. Dla mnie najważniejsza jest jednak zyskowność, której brakuje.

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 30 września 2009 10:01:16 przy kursie: 5,45 zł
zaraz bede chyba widly Think

Damian256
0
Wpisów: 22
Wysłane: 30 września 2009 10:09:08 przy kursie: 5,45 zł
Widełki statyczne będą rozszerzone, spada stopniowo-nie ma podstaw do dłuższego zatrzymywania.

Maciek1981
0
Wpisów: 469
Wysłane: 30 września 2009 10:11:35 przy kursie: 5,45 zł
w okolicy 4zł wkroczy pierwsza spekuła....

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 30 września 2009 10:16:49 przy kursie: 5,45 zł
Maciek1981 napisał(a):
w okolicy 4zł wkroczy pierwsza spekuła....

Żadna ze mnie "spekuła" ale osobiście myślałem wkroczyć gdzieś w okolicy 4,5 Think Czyli, sądząc z widoków jakoś tak w piątek :)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

discopolo
0
Wysłane: 30 września 2009 10:21:22 przy kursie: 5,45 zł
Jak do spółki nie wkroczy PŁYNNOŚĆ to nawet spekuła ich oleje.
Nie wiem skąd StockWatch wziął te radosne wyceny spółki skoro nawet tam podaje się że firma W OGÓLE NIE MA GOTÓWKI.
Bez cashu działać się nie da. Albo go zdobędą (chyba mają szanse skoro należności są spore) albo są warci około 0zł.

Dzisiejsze ceny są z definicji bez sensu. Wielu kieruje się jeszcze historycznymi wycenami i dlatego tak mało spada.
Przecież tu się już nie kupuje firmy tylko opcję na to że znajdą finansowanie. Jeśli znajdą to jest to okazja żeby zarobić bo kurs wróci do 10zł, jeśli nie znajdą to jest to świetna okazja żeby szybko stracić całą zainwestowaną gotówkę.

Lubię ryzyko, ale na razie jest po prostu trzy razy za drogo. Zbyt mały potencjał zysku w stosunku do ogromnego ryzyka.

JAG
JAG
0
Wpisów: 533
Wysłane: 30 września 2009 11:38:18 przy kursie: 5,45 zł
discopolo napisał(a):
Jak do spółki nie wkroczy PŁYNNOŚĆ to nawet spekuła ich oleje.
Nie wiem skąd StockWatch wziął te radosne wyceny spółki skoro nawet tam podaje się że firma W OGÓLE NIE MA GOTÓWKI.
Bez cashu działać się nie da. Albo go zdobędą (chyba mają szanse skoro należności są spore) albo są warci około 0zł.

Dzisiejsze ceny są z definicji bez sensu. Wielu kieruje się jeszcze historycznymi wycenami i dlatego tak mało spada.
Przecież tu się już nie kupuje firmy tylko opcję na to że znajdą finansowanie. Jeśli znajdą to jest to okazja żeby zarobić bo kurs wróci do 10zł, jeśli nie znajdą to jest to świetna okazja żeby szybko stracić całą zainwestowaną gotówkę.

Lubię ryzyko, ale na razie jest po prostu trzy razy za drogo. Zbyt mały potencjał zysku w stosunku do ogromnego ryzyka.

Ale głupoty piszesz.

Wartość spółki to nie tylko cash na koncie ale m.in. udziały w innych podmiotach np SCOR, aktywa trwałe np nieruchomości, należności od klientów itd.

Jak dla mnie to wygląda na przycisnięcie firmy do muru i wyciśniecie jej jak cytrynki.

Moim zdaniem Techmeks wyjdzie z tego. Ma długi i problemy z cash flowem ale wyjda z tego.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 30 września 2009 12:04:55 przy kursie: 5,45 zł
discopolo napisał(a):

Wszystko jest opisane tutaj:
www.stockwatch.pl/artykuly/pos...
Tak jak pisze Kolega, gotówka nie jest najistotniejszym składnikiem wyceny. Ja bym upatrywał tak dużego dyskonta w niepewności co do realnej wartości aktywów. Jest też zagadkowa rzecz, o której pisałem przy analizie raportu - nagle pojawiły się przychody z kontraktów budowlanych. Nie wiadomo czy to nie jest działalność fikcyjna, ale możemy z całą pewnością powiedzieć, że nie jest ona core'owa.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

55 56 57 58 59

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,027 sek.

ovgqtrfl
lnsrqjjs
jnccejjh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ksmwcomj
ufvrjlus
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat