0 Dołączył: 2008-11-16 Wpisów: 268
Wysłane:
8 października 2009 12:45:55
przy kursie: 5,85 zł
siekoo napisał(a):i chyba masz racje - popraw amatora, ale jesli sie nie myle, to sens jest wchodzic po przebiciu oporu na 1,25. Linia spadkowa, czy górne ramię trójkąta po wierzchołkach od maja 2009, będzie przebita w okolicach 1,23zł.. Obroty spore - więc, czemu nie... Ale jak widać "palacz" cały czas podrzuca na 1,20:)
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
8 października 2009 20:35:59
pop napisał(a): Skoro jesteś raczej pesymistą,to czemu nie sprzedałeś?
Ponieważ czekam, co będzie jutro. Jeśli zacznie spadać, wywalam, bo zbierałem średnio po 1.10 "z hakiem" i groszowe zarobki satysfakcjonują mnie w tym sensie, że są - cóż - zarobkami. A jeśli chodzi o "drogość" czy "taniość" - w ogóle nie znam takiego pojęcia. Kupuję po rynku i sprzedaję też po rynku, ponieważ walor jest wart dokładnie tyle, ile rynek jest gotów w danej chwili za niego zapłacić. I optymizm czy pesymizm nie ma tu nic do rzeczy :) Zresztą, sam Zremb mi się podoba. To bezpieczna spółka, która nie ogłosi upadłości z dnia na dzień, sprzedaje kontenery a nie bajki, jak wiele innych firm tutaj, można "przytulić", parę groszy, jak to niedawno powiedział Joker. Więc wchodzę co jakiś czas. I wychodzę
|
|
0 Dołączył: 2008-12-03 Wpisów: 193
Wysłane:
8 października 2009 21:14:47
]pozwolilem sobie podsumowac jak pracujemy ale te komunikaty sa na prawde imponujace: Wartość usług wynosi 912.024,91 PLN. tak pracuje henczke na Q znaczącą umowę na dostawę kontenerów i elementów przeznaczonych na cele wojskowe, na rynek niemiecki o łącznej wartości 2.653.353,99 ( dwa miliony sześćset pięćdziesiąt trzy tysiące trzysta pięćdziesiąt trzy 99/100) złotych. Termin dostaw ustalono sukcesywnie do końca 2009 roku. tak pracuje nasz zremb Zarząd Zakładu Budowy Maszyn "ZREMB-CHOJNICE" S.A. w nawiązaniu do raportu nr 125/2009 z dnia dniu 08 października 2009r., dotyczącego podpisania znaczącej umowy na dostawę kontenerów i elementów przeznaczonych na cele wojskowe informuje, że wynegocjowana umowa stanowi część realizacji negocjowanego kontraktu. O kolejnych etapach Zarząd będzie przekazywał systematycznie informacje.a to juz jest mega
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-03-02 Wpisów: 69
Wysłane:
9 października 2009 11:32:07
przy kursie: 5,75 zł
niech się uregulują sprawy Jago Stormm, a zremb potencjał ma
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
9 października 2009 12:19:08
Ciekawe,czy znowu będzie można nabywać po 1,10...
|
|
Wysłane:
9 października 2009 12:27:22
pop napisał(a):Ciekawe,czy znowu będzie można nabywać po 1,10... Zobaczymy :) Jeśli dziś skończymy na minusie, to w przyszłym tygodniu raczej poleci. A jeśli na koniec przyszłego albo w połowie następnego nie zacznie powoli się "rozpędzać" przed raportem kwartalnym, to można spokojnie założyć, że rynek zdyskontował go właśnie.. hehe - wczoraj i dokupić nawet niżej. Lub znacznie niżej, jeśli posypie się szeroki rynek :)
|
|
Wysłane:
14 października 2009 19:37:44
przy kursie: 5,70 zł
Irfy,czyli jednak wywaliłeś na ostatnio na fali wzrostowej?Ja pchnąłem po 1,19,a teraz brałem po 1,12-1,13,oczywiście możesz mieć rację,że za wcześnie,nie wiem,ale ten trójkąt robi się coraz węższy...Czas pokaże.Czekam na kolejne infa o konktraktach.Lada dzień może coś znowu będzie...
|
|
Wysłane:
14 października 2009 23:55:23
pop napisał(a):Irfy,czyli jednak wywaliłeś na ostatnio na fali wzrostowej?Ja pchnąłem po 1,19,a teraz brałem po 1,12-1,13,oczywiście możesz mieć rację,że za wcześnie,nie wiem,ale ten trójkąt robi się coraz węższy...Czas pokaże.Czekam na kolejne infa o konktraktach.Lada dzień może coś znowu będzie... Zawsze wywalam na falach wzrostowych, ponieważ nie wierzę, że ta spółka jest w stanie na dłużej przebić poziom 1.25. Jak dla mnie to mniej więcej niezmienny kanał jest tu pomiędzy 1.09 a 1.25 i w tych widełkach można tu bezstresowo hulać, pod warunkiem, że nie liczy się na jakieś gigantyczne sumy za jednym "obrotem" i wywala rozsądnie, po kawałku, nie jakimis odstraszająco - dołującymi paczkami
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
15 października 2009 00:24:28
trojkat nam sie zweza - pytanie do madrych glow: gdzie widzicie opory? ja widze na 1,25 a nastepnie na 1,43 (a ten atak przyjdzie nam poczekac). i drugie pytanie - jak w tym przypadku okreslic jaki jest ewentualny zasieg po przebiciu 1,43? czy raczej jest jak irfy twierdzi - do 1,25 jest to wlasciwy zasieg dla tej spolki? Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
Wysłane:
15 października 2009 14:07:34
przy kursie: 5,80 zł
siekoo napisał(a):trojkat nam sie zweza - pytanie do madrych glow: gdzie widzicie opory? ja widze na 1,25 a nastepnie na 1,43 (a ten atak przyjdzie nam poczekac). i drugie pytanie - jak w tym przypadku okreslic jaki jest ewentualny zasieg po przebiciu 1,43? czy raczej jest jak irfy twierdzi - do 1,25 jest to wlasciwy zasieg dla tej spolki? Trójkąt się stale zawęża,na dzień dzis.dolne ograniczenie kanału to 1.10,a górne 1.20.Robi się coraz mniej miejsca,wybicia można spodziewać się praktycznie w każdej chwili.W którą stronę-nie wiem,patrząc na ost.pozytywne komunikaty,zapowiedź kolejnych kontraktów oraz włączenie zysku Henczke do raportów skonsolidowanych już od III kwartału-jest szansa,że wybicie będzie w górę,ale odpowiedzią jest czas.Chociaż jak pamiętam wybicie IDM-u,to wzrost od razu wtedy wyniósł 30% i praktycznie ciężko go było jakoś sensownie kupić.Ale to już każdy musi sam zadecydować-czy kupić wcześniej przed ewentualnym wybiciem,czy kupować/sprzedawać na wyścigi po wybiciu...
|
|
|
|
Wysłane:
15 października 2009 14:19:55
Po ewentualnym przebiciu 1,20 ,opór na 1,43 nie jest specjalnie silny,po tak długiej konsolidacji wybicia są dosyć duże,więc pierwszym poważniejszym oporem jest wg mnie dopiero poziom 1,60,a cały zasięg fali wzrostowej można szacować w podobnych rozmiarach jak wcześniejsza-czyli od 0,78 na 1,60.A więc od 1,20 ewentualna fala wzrostowa może wynieść nawet na 2,40.Dziś to wygląda nieprawdopodobnie daleko,ale patrząc na wzrost IDM-u-wszystko jest możliwe...Ja tak to widzę,ale może ktoś ma inne spostrzeżenia,chętnie się zapoznam.
|
|
0 Dołączył: 2009-08-19 Wpisów: 30
Wysłane:
15 października 2009 15:32:10
wg mnie opor nie jest na 1,2 a na 1,25 bo tam mamy szczyt ostatniej zwyzki. Kolejny opor w okolicach 1,4 dalej okolice 1,5 oraz 1,65. Potencjal jest i szanse na wzrosty takze. Najbezpieczniej wejsc po wybiciu 1,25 ze stopem na dole swiecy wybijajacej. Ale to tylko moje skromne zdanie.
|
|
127 Dołączył: 2009-03-01 Wpisów: 2 050
Wysłane:
19 października 2009 00:18:21
GRA Kłopoty Jago ze Zrembem Jago, przejmując Stormm, przekroczyło 50-procentowy udział w Zrembie. Jago jest akcjonariuszem budowlanego Zrembu-Chojnice od początku października. Wtedy właśnie sąd zarejestrował podwyższenie kapitału mrożonkowej spółki, która w zamian za swoje akcje przejęła aktywa Stormmu. W ten sposób stała się akcjonariuszem jego spółek portfelowych, czyli m.in. Zrembu. Jago przejęło od Stormmu pakiet 52,83 proc. akcji Zrembu i . weszło w obszar przepisów dotyczących wezwań. Wezwanie możliwe. Ustawa o ofercie stwierdza jasno, że każdy podmiot, który przekroczy próg 33 proc. głosów na walnym zgromadzeniu spółki giełdowej, ma obowiązek ogłosić wezwanie na tyle akcji, by łącznie z już posiadanymi dawały mu 66 proc. głosów. Jeśli nie chce tego robić, musi sprzedać tyle walorów, by zejść poniżej progu 33 proc. głosów. Na decyzję ma trzy miesiące. Co zrobi Jago? - Bez komentarza - powiedział nam Sylwester Wojtaczka, członek zarządu Jago. Wcześniej, przez trzy dni unikał rozmowy z "PB". Zaprzeczył jednak, że sprawa Zrembu jest dla Jago zaskoczeniem. Komentarza nie udzielił też Krzysztof Kosiorek-Sobolewski, który jest akcjonariuszem Jago (7,37 proc.) i od dawna angażuje się kapitałowo i operacyjnie w działalność spółek z grupy Elżbiety Sjöblom (należy do niej m.in. Jago, Zremb-Chojnice, Gant). Dał jednak do zrozumienia, że nie wyobraża sobie utraty kontroli nad Zrembem. Można więc wnioskować, że sprzedaż akcji i zejście poniżej progu 33 proc. głosów nie będzie brane pod uwagę. .ale za gotówkę Z drugiej strony, ogłoszenie wezwania na 13 proc. akcji Zrembu może nie być dla Jago pożądanym rozwiązaniem. Wymaga bowiem wyłożenia konkretnej gotówki. Z przepisów wynika, że w momencie ogłoszenia wezwania wzywający musi złożyć depozyt stanowiący równowartość wszystkich akcji objętych wezwaniem. Jeśli przyjmiemy, że cena w wezwaniu nie będzie znacząco niższa od obecnego kursu Zrembu, to taki depozyt będzie mieć wartość około 4,7 mln zł. Tymczasem Jago, jako firma logistyczna, dystrybuująca mrożonki, potrzebuje sporej gotówki do prowadzenia bieżącej działalności. Na koniec pierwszego półrocza miała w kasie 1,87 mln zł. Na ogłoszenie wezwania lub sprzedaż akcji Zrembu Jago ma czas do końca grudnia (czyli trzy miesiące od zarejestrowania podwyższenia kapitału). Marny ze mnie prawnik. Patrzyłem na całość Ele+Zremb oraz kontrolę nad spółkami. Jak widać przekombinowałem, podobnie jak zarządzający tymi spółkami.
Edytowany: 19 października 2009 00:35
|
|
Wysłane:
19 października 2009 09:53:35
No to kaplica :) Sykstyńska. Ale chociaż wiadomo, czemu nie rośnie. Jednak poza tym - gdzie nie spojrzeć, kicha. Jeśli Jago zacznie sypać, będą musieli wywalić prawie 20 % swoich udziałów, co coś takiego zrobiłoby z kursem, nie wiem, ale chętnie poobserwuję :) Z kolei jeśli mieliby ogłosić wezwanie, to - podkreślam - na mój zdrowy rozum - cena w najbliższym okresie też musi być jak najniższa, żeby nie przepłacić, to raz, a dwa - żeby dla potencjalnych zainteresowanych była to oferta opłacalna. Lub w miarę opłacalna. Cała sytuacja nie cieszy mnie zbytnio, gdyż może w pewnym momencie zaburzyć mój radosny oscylatorek na tej spółce, zmuszając mnie w pewnym momencie do (o zgrozo!) jakiegoś SL wręcz
|
|
5 Dołączył: 2009-04-23 Wpisów: 154
Wysłane:
19 października 2009 10:01:29
A co w przypadku niepowodzenia ewentualnego wezwania? Jeśli cena dla inwestorów będzie niesatysfakcjonująca, to całe wezwanie może się skończyć przy marnej podaży z Naszej strony. I wtedy co, przechodzi się na tym tematem i idzie dalej, czy może ponawia wezwanie do skutku?
|
|
Wysłane:
19 października 2009 10:15:49
Joker napisał(a):GRA
Kłopoty Jago ze Zrembem Jago, przejmując Stormm, przekroczyło 50-procentowy udział w Zrembie. Jago jest akcjonariuszem budowlanego Zrembu-Chojnice od początku października. Wtedy właśnie sąd zarejestrował podwyższenie kapitału mrożonkowej spółki, która w zamian za swoje akcje przejęła aktywa Stormmu. W ten sposób stała się akcjonariuszem jego spółek portfelowych, czyli m.in. Zrembu. Jago przejęło od Stormmu pakiet 52,83 proc. akcji Zrembu i . weszło w obszar przepisów dotyczących wezwań. Wezwanie możliwe. Ustawa o ofercie stwierdza jasno, że każdy podmiot, który przekroczy próg 33 proc. głosów na walnym zgromadzeniu spółki giełdowej, ma obowiązek ogłosić wezwanie na tyle akcji, by łącznie z już posiadanymi dawały mu 66 proc. głosów. Jeśli nie chce tego robić, musi sprzedać tyle walorów, by zejść poniżej progu 33 proc. głosów. Na decyzję ma trzy miesiące. Co zrobi Jago? - Bez komentarza - powiedział nam Sylwester Wojtaczka, członek zarządu Jago. Wcześniej, przez trzy dni unikał rozmowy z "PB". Zaprzeczył jednak, że sprawa Zrembu jest dla Jago zaskoczeniem. Komentarza nie udzielił też Krzysztof Kosiorek-Sobolewski, który jest akcjonariuszem Jago (7,37 proc.) i od dawna angażuje się kapitałowo i operacyjnie w działalność spółek z grupy Elżbiety Sjöblom (należy do niej m.in. Jago, Zremb-Chojnice, Gant). Dał jednak do zrozumienia, że nie wyobraża sobie utraty kontroli nad Zrembem. Można więc wnioskować, że sprzedaż akcji i zejście poniżej progu 33 proc. głosów nie będzie brane pod uwagę. .ale za gotówkę Z drugiej strony, ogłoszenie wezwania na 13 proc. akcji Zrembu może nie być dla Jago pożądanym rozwiązaniem. Wymaga bowiem wyłożenia konkretnej gotówki. Z przepisów wynika, że w momencie ogłoszenia wezwania wzywający musi złożyć depozyt stanowiący równowartość wszystkich akcji objętych wezwaniem. Jeśli przyjmiemy, że cena w wezwaniu nie będzie znacząco niższa od obecnego kursu Zrembu, to taki depozyt będzie mieć wartość około 4,7 mln zł. Tymczasem Jago, jako firma logistyczna, dystrybuująca mrożonki, potrzebuje sporej gotówki do prowadzenia bieżącej działalności. Na koniec pierwszego półrocza miała w kasie 1,87 mln zł. Na ogłoszenie wezwania lub sprzedaż akcji Zrembu Jago ma czas do końca grudnia (czyli trzy miesiące od zarejestrowania podwyższenia kapitału).
Marny ze mnie prawnik. Patrzyłem na całość Ele+Zremb oraz kontrolę nad spółkami. Jak widać przekombinowałem, podobnie jak zarządzający tymi spółkami. A w takim razie,czy nie prościej dla Jago odsprzedać nadwyżkę ZREMB-u komuś w pakietówce...?
|
|
Wysłane:
19 października 2009 11:04:59
pop napisał(a): A w takim razie,czy nie prościej dla Jago odsprzedać nadwyżkę ZREMB-u komuś w pakietówce...?
Prościej:) Tylko że najpierw musisz takiego kogoś znaleźć. A to przecież nie worek kartofli, nie pójdą na bazarek i nie zaczną krzyczeć "Komu, komu, bo idę do domu?". Więc negocjacje co do ceny mogą się przeciągać, czas - działający w tym przypadku na niekorzyść Jago będzie płynął, kurs z powodu niepewności - spadał, dając potencjalnemu zainteresowanemu dodatkowe argumenty do negocjowania niższej ceny :)
|
|
127 Dołączył: 2009-03-01 Wpisów: 2 050
Wysłane:
19 października 2009 20:15:31
Niby prosta sprawa z tym wezwaniem.. przecież przepisy to jasno określają a jednak dzisiaj ze znajomymi rozmawiałem z DMów i zdania podzielone W tego typu sytuacjach zasięga się opinii KNF więc nie wszystko przesądzone
|
|
0 Dołączył: 2009-09-18 Wpisów: 9
Wysłane:
20 października 2009 08:44:20
Tak mi wpadło ... czy to możliwe że korekta Jago to wyprzedaż akcji, aby ktoś z "rodziny" mógł przejąć zapaz Zrembu ? co o tym sądzicie ?
Pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2008-12-03 Wpisów: 193
Wysłane:
20 października 2009 16:11:27
przy kursie: 5,65 zł
kara musi byc po co stm schodzil jak byl na poziomie 66% do 52,3% wiedzac co ich czeka po polaczeniu ? takze kara musi byc albo skup albo utrata kontroli
|
|