Ciekawa kronika. Będę śledził :) Mam jednak pytanie (a może także sugestię) co do podziału tych 18k na 18 pozycji. Zwróć uwagę, że z uwagi na obowiązujące u nas prowizje maklerskie, najniższa opłacalna pod kątem wartości prowizji wartość pozycji to rząd 1.5k do 2k w zależności od domu maklerskiego. Robiąc zakupy po 1k, na dzień dobry oddajesz w prowizjach więcej pieniędzy niż faktycznie powinieneś. Sugerowałbym podniesienie wartości pojedynczej transakcji do tych 2k. :) Pozdrawiam. EDIT. pisząc 'pozycji' miałem oczywiście na myśli pojedynczą transakcję :)
|
|
Temat:
ALLEGRO
Cytat: Co nie zmienia faktu, że do tej pory Allegro nie miało konkurencji, a teraz będzie się musiało podzielić naszym rynkiem z Amazonem .... I to zdanie jest sednem całej sprawy. Nie ważne kto jest lepszy, a kto gorszy, nie ważne kto wygra czy przegra ten wyścig. Ważne jest to, że teraz w tym wyścigu będzie dwóch równorzędnych konkurentów. Allegro nie będzie już miało monopolu (rozumianego jako przytłaczająca przewaga kapitałowa nad dotychczasowymi konkurentami). Warunki gry właśnie ulegają zmianie i Allegro będzie musiało się dostosować, a to musi kosztować. I to można wycenia w kursie.
|
|
Współczuję shorta na Alledrogo. Sam miałem ochotę tak zagrać, ale ostatecznie się nie zdecydowałem. jednak wciąż usilnie obserwuję ten papier pod kątem gry na krótko. Moim zdaniem słabość papieru jest wyraźna, a ratuje go obecnie jedynie mocne otoczenie. Przy kolejnej korekcie na szerokim rynku, walor powinien pięknie zanurkować. Tak uważam :)
|
|
Temat:
Marvipol
Faktycznie pomyłka zaistniała fatalna Nie zmienia to jednak faktu, że transakcja za 400M robi wrażenie nawet w PLN
|
|
XTB też zdarzają się connection problemy, ale fakt, że raczej rzadko. Natomiast osobiście uważam, że o ile ich aplikacja (xStation) jest świetna do forexu, surowców, itd, to już do rynku akcji niespecjalnie. Jest to wynik tego, że aplikacja historycznie była szyta właśnie pod rynki forexowe, a nie akcyjne. Teraz to się oczywiście zmienia, ale wciąż np. zdecydowanie wolę aplikację ING czy Bossa.
|
|
Koniec końców pewnie PKN dobrze na tym wyjdzie, w sumie dość tanio kupuje te aktywa. Taki moloch jak Orlen z głodu nie umrze... Ale co do tego, że w chwili obecnej decyzja jest praktycznie wyłącznie polityczna, a biznes nie ma tutaj nic do gadania raczej nie powinno być wątpliwości.
|
|
Temat:
PURE
Każdy, nie każdy, nie wierzę w takie zbiegi okoliczności. Nawet tutaj, przy słabej płynności, trzeba większego akcjonariusza, żeby wyczyść zlecenia i zepchnąć kurs 40% niżej w ciągu 30 min.
|
|
Temat:
PURE
|
|
Temat:
ENERGA
Jeszcze nie. na razie jest rekomendacja zarządu co do wysokości dywidendy, tj. 1.44 PLN / akcję. Dodatkowo pozytywna opinię wydała rada nadzorcza.
|
|
Jasne, niemniej trudno ją nazwać nieobecną. Zgadzam się z Tobą co do stwierdzenia "pieniądze lubią ciszę". Myśl ta jest mi szczególnie bliska ze względu na preferowane podejście do inwestycji, tj. długoterminowe i fundamentalne.
|
|
Cytat:K Paged po 54,60, zaangażowanie 3% wartości portfela. Spółka nieobecna na "Forum S" (ja przynajmniej nie zauważyłem...) Jest tutaj: PAGED [PGD]
|
|
Temat:
ENERGA
OK, jak najbardziej zgadzam się z tymi wnioskami, stąd mój poprzedni wpis. Ciekawe ile tak naprawdę produkują energii z OZE. Rozbieżność informacyjna jest spora 17% vs. 38%
|
|
Temat:
ENERGA
@ChiefMike "Dobrze tylko ile ENERGA ma Elektrowni Wodnych i Energii z OZE ?" Cytat:Na koniec września 2014 roku w Grupie zainstalowanych było ponad 0,53 GW w odnawialnych źródłach energii, z których Grupa w 3 kwartale 2014 roku wyprodukowała 430 GWh, a w ciągu 9 miesięcy tego roku - 1,4 TWh energii elektrycznej brutto. Jesteśmy największym w Polsce dostawcą zielonej energii. 17 proc. energii dostarczanej naszym klientom pochodzi ze źródeł odnawialnych. grupa.energa.pl/grupa_energa.x...
|
|
Przepraszam, nie zauważyłem. Pełno wątpliwości, mało odpowiedzi. Zobaczymy co wyniknie z tej dywidendy, ale tutaj mam jakieś mieszane uczucia. O wiele lepiej przyjąłbym taką wiadomość podaną w oficjalnym komunikacie spółki, a nie na blogu prezesa/właściciela. Z niecierpliwością czekam, również na moment kiedy spółki z NC będą musiały publikować pełniejsze raporty. To powinno bardzo wiele wyjaśnić.
|
|
Nie tyle nie potrzebuje gotówki, co potrzebuje jej nie wiele, ponieważ nie musi gromadzić zapasów. Dlaczego klienci korzystają z ich usług? Nie wiem. Może to być kwestią ceny, która jest chyba niższa niż u konkurencji. Należy jednak zapytać, jak przy niższych cenach firma jest w stanie utrzymać przyzwoite marże i zarabiać w branży, gdzie marże i tak nie są wysokie. To jedna z wątpliwości, która mnie mocno zastanawia. Firma nie przedstawiła żadnego wartościowego raportu finansowego, więc możemy sobie tylko gdybać :/ Chyba wypada również dodać, że jestem posiadaczem niewielkiej ilości akcji tej spółki.
|
|
Jestem laikiem i mogę się mylić, ale jeśli dobrze rozumiem założenia tego biznesu (a szczerze przyznam, że mam tutaj wątpliwości), to zamówienia (a zarazem obrót) finansowane są z wpłat pochodzących od zamawiających (płatność z góry). Wygląda więc na to, że nie jest tutaj wymagany duży kapitał w postaci żywej gotówki. Z drugiej strony, nie potrafię jednoznacznie zinterpretować tego ruchu. Chodzi mi oczywiście wypłatę zaliczki. Na pewno jest to pokierowane chęcią poprawy wizerunku. Tylko w oparciu o jakie intencje? Szczere intencje zatroskanego właściciela firmy? A może jest to po prostu mydlenie oczu? Wydaje mi się to dość kosztowną metodą na poprawianie wizerunku. EDIT: Po za tym, na razie mamy do czynienia nawet nie z obietnicą, a jedynie z mglistym planem wypłaty.
|
|
bankrucik, widzę że dobierasz po troszku Relpol. Co Twoim zdaniem przemawia teraz za tą spółką? Liczysz na jakieś odbicie w krótkim terminie, czy wchodzisz bardziej fundamentalnie na dłuższy okres? Jeśli dobrze widzę, to w ciągu miesiąca zeszliśmy do minimów sprzed pół roku. Tym samym odnoszę wrażenie, że wzrosty powodowane oczekiwaniami względem wyników finansowych zostały już w znacznej mierze zniesione. Upatrujesz tutaj jakiejś szansy? Pytam ponieważ ta spółka w ostatnim czasie "spędza mi sen z powiek". Rzekłbym, że to taki kamień u szyi mojego portfela
|
|
Cytat:Zostały potwierdzone prognozy Profesora, autora projektu, o bardzo dużej zawartości mikrosfery w zrzucie popiołu. Zawartość mikrosfery określono na 1,45% to oznacza, że rocznie w Elektrowni TEC-2 w Astanie powstaje 36 250 ton. Jest to więc trzy razy więcej niż Zarząd przewidywał w konserwatywnych założeniach (dot. raport bieżący nr 47/2011). mojeinwestycje.interia.pl/news...Bardzo dobra wiadomość, która już wywołała pozytywną reakcję rynku. Swoista nagroda dla tych, którzy przetrzymali zamieszanie powstałe po opublikowaniu sprawozdania.
|
|
|
|
Temat:
11BIT
Wszystko to o czym piszesz, ma oczywiście znaczenie. Zapewne idealną sytuacją byłoby komunikowanie tych wszystkich newsów inwestorom. Ale... ideałów najwyraźniej nie ma, a Ja z dwojga złego wolę aby panowie prezesi skupiali się na firmie i jej produktach. Wszyscy pamiętamy, jaki efekt przyniosło zainteresowanie się członków zarządu akcjami (vide darowizny :)
|
|
Temat:
11BIT
Agencja PR to czysta rozrzutność na starcie, teraz powinni inwestować w zespół, w zasoby ludzkie, programistów, grafików, testerów, itp.
|
|
Temat:
11BIT
Zgadzam się z Frogiem. Dla długoterminowych inwestorów pojedyncze sesje nie mają większego znaczenia. A po za tym, jesteśmy w ogromnej mierze uzależnieni od ogólnorynkowych nastrojów. Dzisiaj kurs trzymał się dobrze, dopóty dopóki dobrze trzymały się rynki europejskie, tzn. do ogłoszenia danych z Niemiec.
|
|
pop, przejdź na zieloną stronę mocy ;) nie rozsiewaj defetyzmu :)
|
|
Jeśli masz rację, to dla Nas będzie to ciąg dalszy bardzo przykrych przeżyć. Ale mam nadzieję, że się mylisz, wybacz :)
|
|
mila napisał(a):WIG już tylko minus 0,50% , WIG20 na plusie. popyt z minuty na minutę rozkręca się Żabojady podjeżdżają już pod 1,5% Do momentu otwarcia się usiechów będzie pewnie nie najgorzej.
|
|
Temat:
11BIT
Darowanych akcji było, jeśli mnie pamięć nie myli, 155 tyś. Takiego wolumenu po prostu nie da się ukryć na 11B
|
|
Temat:
11BIT
abaton napisał(a):No nie żartuj ja się nie ma do spółki, to właśnie rynek reaguje na to co się dzieje w spółce. Moim zdaniem, dzisiaj rynek ma w głębokim poważaniu to co się dzieje w spółce. Dzisiaj po prostu co bardziej nerwowi zbierają swoje zabawki i wychodzą z piaskownicy (tzn. GPW i nie tylko). Policaj, nie wydaje mi się, ktoś już musiałby naprawdę upaść na głowę, żeby akurat w takim momencie sypać. Zresztą raczej nie widać jakiegoś szaleństwa w zleceniach.
|
|
Temat:
GRENEVIA
Kiedy dokładnie będzie odcinana dywidenda od kursu?
|
|
Temat:
11BIT
To co dzisiaj się dzieje z kursem ma się nijak do samej spółki, ot po prostu szeroki rynek daje do d**ie. Tak więc doszukiwanie się jakichkolwiek głębszych powodów takiego a nie innego zachowania kursu nie ma sensu.
|
|
Frog, w gruncie rzeczy, rynki od początku tego "kryzysu" zdawały się być przekonane, że porozumienie będzie. Jedyne wątpliwości dotyczyły "jakości" tego porozumienia. A więc, to że porozumienie jest, zostało już zdyskontowane przez rynek. A zresztą fakt, że to porozumienie też nie jest jakimś tam wodotryskiem. Ot, takie tam przesunięcie "kryzysu" na "po wyborach".
|
|
Jestem w takiej samej sytuacji. I podobnie jak Ty, sądzę, że dywidenda wyjdzie mi bokiem. Ale z dwojga złego, skoro już siedzę w FAMUR, to wezmę to co dają i już :)
|
|
Temat:
11BIT
piotrch napisał(a):Kolego lewho nie zapominaj, że jeśli obowiązku komentowania czegoś nie nakłada ustawa, to nikt nie ma tego obowiązku komentować. Co najwyżej może być dobra wola. Możesz się odgrażać, sprzedać akcje itp, ale na dobrą sprawę spółkę i zarząd moze to kompletnie nie interesować. Myślę, że każdy z akcjonariuszy jest ciekawy "co jest grane", ale jeśli Prezes nie będzie miał woli się wypowiedzieć, to się nie wypowie. A pojawienie się 11bitmembera to chyba dowód, że spółka przynajmniej zdaje sobie sprawe z tej "prośby" akcjonariatu. Oczywiście, ani prezes, ani tym bardziej obdarowany w tej sytuacji nie ma obowiązku ujawniać szczegółów transakcji. Taki mają przywilej, prawo. Jednakże, my jako inwestorzy, a więc osoby zainteresowane sytuacją spółki mamy święte prawo wywierać nacisk na spółkę i jej prezesa, celem uzyskania informacji, które Nas żywotnie interesują.
|
|
Temat:
11BIT
zawodowcy? w części na pewno tak, ale bez przesady :) Przecież nie stawiam tej teorii jako pewnik. Aczkolwiek sam przyznaj, że nie można jej w 100% obalić. Po za tym nigdy nie wiemy, czy akurat za zabawę na danej spółce odpowiada zawodowiec, czy tylko ktoś kto uważa się za zawodowca, itd.
|
|
Temat:
11BIT
Zapomniałeś o tym niby-negatywnym zdarzeniu... A sposób, w sprzyjających warunkach, jest banalny. Na dzień dobry robisz mały zrzut, który w połączeniu z informacją nacechowaną negatywnie wywołuje efekt kuli śnieżnej. Następnie podkupujesz po taniości akcje. Czyli... kurs wystarczy popchnąć, nie trzeba go samemu ciągnąć w dół, skoro mogą to zrobić inni.
|
|
Temat:
11BIT
W mojej opinii, ktoś dzisiaj dobiera sobie 11B do portfela tanim kosztem, wykorzystując oczywiście "dość negatywne" zdarzenie jakim było zbycie pakietu akcji przez prezesa. A więc kurs powinien wrócić do normy, kiedy ten "ktoś" skończy się ubierać tanim kosztem. Cóż takie są realia spółek o małych obrotach, łatwo manipulować kursem.
|
|
W ING, korzystając z Sidomy możesz z dowolnego komputera obserwować notowania (w tym kontrakty, indeksy i inne + wykresy) i swoje konto, ale musisz mieć zawsze ze Sobą plik "klucz", a na danym komputerze wymagana jest Java.
|
|
W ING dostęp do programu Notowania 3 MAX (1 linia) są w dalszym ciągu bezpłatne. Polecam
|
|
Temat:
GRENEVIA
Ooo, przepraszam, nie dokładnie szukałem. Oto co zamierza FAMUR :)Cytat:W wyniku przeprowadzonych działań, na GPW obecne będą trzy grupy kapitałowe. Będą one działały w komplementarnych segmentach rynku: produkcji maszyn i urządzeń dla górnictwa podziemnego (Famur), odlewniczym (PGO) oraz budowy maszyn i konstrukcji stalowych (Zamet Industry).
|
|
Temat:
GRENEVIA
Nie udało mi się znaleźć żadnej informacji planach wprowadzenia tych spółek na rynek w tym roku. W związku z tym obawiam się, że dla drobnych graczy (takich jak ja) upłynnienie tego towaru będzie kłopotliwe.
|
|
Temat:
GRENEVIA
Nie ma to jak "duża" płynność na walorze. W pół do południa i wolumen=1 obrót=3.77 :) Swoją drogą, podłączam się do pytania kolegi powyżej. Nigdy dotąd nie brałem udziału w dywidendzie wypłacanej w formie akcji, stąd też rad byłbym uzyskać jakieś wsparcie merytoryczne w tym temacie. EDIT: Link do Encyklopedii ZarządzaniaPoszukałem i znalazłem jakieś podstawowe info (link powyżej)
|
|
No nieźle, nie spodziewałem się... :)
|
|
Również już otrzymałem, zarówno z BRE jak i z ING. Niestety kolejny rok będzie zakończony stratą  Ale cóż, taka jest cena nauki
|
|
łolala, ależ poleciałem,
|
|
koszyk napisał(a):No chyba coś przeoczyłeś...
Przoczyłeś brak przychodów, ujemne wyniki finansowe i rating CCC-.
Poza tym, rewela! Chyba nie muszę przypominać, że na obecnym etapie rozwoju jest to spółka stricte inwestycyjna. A skoro tak to inwestujemy nie w historyczne wyniki finansowe czy ratingi, ale w perspektywy rozwoju. A Zenneris ma bardzo "zdrowe" perspektywy. Przykładanie jednej, ściśle związanej z bilansem i wynikami finansowymi, miary do wszystkich spółek jest nieporozumieniem.
|
|
Chyba coś przeoczyłem, czy Zenneris jest "chory"?
|
|
Kamil napisał(a):(...) Honoru Stockwatcherów dzielnie broni Fidiasz, który jako jedyny pozostaje na plusie. Brawo!:-) Dziękuję :) Chciałbym wspomnieć, że moja wysoka pozycja zdaje częściowo kłam tezom, z których wynikałoby, że gracze długoterminowi nie mają szans na dobry wynik. Prawie od początku siedzę na BBI Zenneris i dobrze na tym wychodzę, chociaż do czołówki sporo brakuje :/
|
|
morfeusz napisał(a):Chciałem się zapytać wszystkich forumowiczów którzy śledzą ten wątek czy życzą sobie abym podawał dodatkowe informacje takie jak Beta upside, raw beta, tracking error, VaR, wksaźnik Sharpe'a, itd ... ??
Pozdrawiam Jeśli nie byłby to dla Ciebie problem to sądzę, że każda dodatkowa informacja byłaby mile widziana :) Pozdrawiam
|
|
Temat:
SKYSTONE
rafsty napisał(a):(...) Biorąc pod uwagę, że w kontekście OZE padają takie daty, jak 2015, 2020, 2030, trzeba trzymać ręke na pulsie, co tam u fizyków słuchać. Zdecydowanie się z tym zgadzam. Informacji nigdy za dużo :) A tak przy okazji dyskusji o energii i rozwoju OZE, nie wolno zapominać o rozwoju technologii energooszczędnych. Sądzę, że to właśnie w tej dziedzinie możemy się spodziewać przełomu/ów w najbliższych latach (10-20 lat ??). I tak na koniec, podoba mi się to, że przy okazji rozmów na temat sytuacji Zenka na rynku, możemy przy okazji podyskutować o technologiczno-naukowych aspektach branży, w której przyszło działać Zennerisowi.
|
|
Temat:
SKYSTONE
rafsty napisał(a):Fidiasz napisał(a):dłuuuga droga przez pokolenia, więc zostawmy ten temat. No bez przesady, nie żyjemy w średniowieczu. Od wymyślenia teorii względności do komercyjnych elektrowni atomowych upłynęło wprawdzie trochę czasu, ale po drodze była wojna, to potrzebne były bomby, a nie elektrownie. (...) Nie jestem przekonany co do trafności porównania prac nad antymaterią, boską cząstką, czy jak to tam zwać :) do opanowania samego atomu. Jeśli użyć zasady proporcjonalności to prace nad uzyskaniem i wykorzystaniem cząsteczki będą trwały wielokrotnie dłużej niż opracowanie i wykorzystanie technologii jądrowej, ponieważ sam problem jest wielokrotnie bardziej złożony. Podsumowując, wątpię, żeby moje ewentualne wnuki cieszyły się "czystą" energią pozyskiwaną z antymaterii. Swoją drogą, konflikt na skalę światową mógłby znacznie przyśpieszyć prace, bo jak wiadomo wojna generuje potrzebę, a potrzeba jest matką wynalazku
|
|
Temat:
SKYSTONE
tomekC napisał(a):rafsty napisał(a):Jednak jeszcze się wtrącę, bo właśnie do mnie dotarło, że Kolega pomylił temat LHC z problemem fuzji termojądrowej. A to już jest w temacie tego wątku. Jak by to wreszcie wypaliło, to mogłoby zdrowo namieszać w całej energetyce. O co chodzi? Można poczytać np. tu: https://lasers.llnl.gov/ Przepraszam - wiem ze nie na temat, ale chcę wyjaźnić - strona którą kolega przywołał to witryna związana z programem ITER (Stany,Japonia,Korea). CERN( głównie kraje Europejskie ) pracuje nad LHC. Oba programy zmierzają różnymi metodami do wytworzenia taniej energii poprzez przyspieszenie jąder lekkich pierwiastków do momentu w którym (zgodnie z prawem Einsteina) masa ich zacznie rosnąć - wydzielając znaczne ilosci energii. Co do ZENKA - to mam nadzieję że szybko wróci tam gdzie jego miejsce - tj powyżej 100 groszy. :) Od opanowania technologii wyzwalania energii z cząsteczek, do możliwości opanowania i wykorzystania tej energii wiedzie dłuuuga droga przez pokolenia, więc zostawmy ten temat. ZENEK, nie będę zadowolony dopóki nie przebije 120 groszy
|
|
Temat:
SKYSTONE
tomekC napisał(a):rafsty napisał(a):tomekC napisał(a):-prawdopodobnie Wielki Zderzacz Hadronów będzie już funkcjonował i zasilał Europę Chłopie, LHC to jest akcelerator cząstek. Niczego nie zasila. Żre prąd, jak smok. Masz racje - zderza cząstki - docelowo po to aby wytworzyć niesłychanie wysoką temperaturę, którą można potem przetwarzać na kilka sposobów. Projekt utknął bo nie potrafią utzymać pełnej akceleracji dłużej niż 15 min. - Chłopie :) LHC ma za zadanie wytworzyć cząsteczki antymaterii. Owszem, zawierają one niesamowite ilości energii, ale zanim człowiek będzie w stanie ujarzmić te cząsteczki (jeśli w ogóle!!) i wykorzystać do celów gospodarczych miną całe pokolenia. Ani my, ani pewnie Nasze wnuki tego nie dożyjemy. Więc skupmy się lepiej na tym co jest osiągalne już teraz, a nie za xx lat.
|
|
Świetny tekst. Zwłaszcza dla takich niepozornych inwestorów jak Ja (nie chcę używać określenia leszcz, bo wciąż dziwnie na nie reaguję), ten tekst ma sporą wartość edukacyjną
|
|
buldi napisał(a):Wracam do zleceń warunkowych, bo trochę mi temat uciekł. Z uzyskanych informacji wynika, że ta widoczna w Sidomie 8 funkcja jest w fazie testów i nie jest obecnie dostępna. Ma zostać uruchomiona w bliżej nie okreslonym czasie i być dostęna w ramach wszystkich abonamentów ING Securities.
Szczególnie cieszy mnie info o tym, że ma być dostępna dla wszystkich abonentów (nawet jeśli termin jest bliżej nieokreślony), bo inaczej musiałbym się przesiąść na jakiś wyższy pakiet :)
|
|
Temat:
SKYSTONE
tomekC napisał(a):Wszystko jest super, biogazaownie będą miały robote ale po 2020 wg mnie będzie duża podaż na energię elektryczną ponieważ: -Mają funkcjować 2 elektrownie atomowe w Polsce. -prawdopodobnie Wielki Zderzacz Hadronów będzie już funkcjonował i zasilał Europę -oraz co ciekawe - jest projekt DESERTEC polegający na pokryciu 0,3% Sahary bateriami słonecznymi co pozwoli zasilić cała Europę. Artukuł na ten temat znalazłem na : gadzetomania.pl/2009/06/23/naj... Elektrownie jądrowe w Polsce mają zastąpić przestarzałe i nie efektywne elektrownie węglowe i gazowe. Oczywiście dadzą jakąś wartość dodaną. Zważywszy jednak na fakt, że od kilkunastu do kilkudziesięciu procent obecnie działających bloków energetycznych będzie podlegać likwidacji w ciągu kilkunastu najbliższych lat, wartość dodana el. jądrowych będzie niewielka. Pierwsze efekty dużego wzrostu podaży energii el. w Polsce moim zdaniem zauważymy dopiero gdy energia jądrowa nie będzie pozyskiwana od przypadku (tylko 2 elektrownie w 40 mln kraju), elektrownie konwencjonalne będą unowocześnione, udział OZE (i to Nas najbardziej interesuje w tym wątku) będzie przynajmniej kilkunastu procentowy.
|
|
Temat:
SKYSTONE
Nabór wniosków do Działania 4.4 w PO IG ma się zakończyć 15.07.2010, więc jakichkolwiek rozstrzygnięć nie należny się spodziewać wcześniej.
|
|
daroo napisał(a):(...) Nie zauważyłem że nie mam kasy Znam ten ból, zarówno w gry jak i życia Człowiek tak bardzo by chciał, a nie może
|
|
mathu napisał(a):No to kto nie miał Ampli ten przegrał życie, a raczej grę. Spokojnie, to dopiero początek. Na Ampli "zaraz" zacznie się realizacja zysków i już tak różowo nie będzie
|
|
|
|
Temat:
SKYSTONE
inwestorgpw napisał(a):(...) zeneris ma stac sie stabilna spolka o mocnych fundamentach przynoszaca spore zyski wypiję za to... Jeśli chodzi o opieranie się na historycznych wynikach finansowych, to także zgadzam się z Tobą, że BBI to nie dotyczy. Obecnie jest to spółka z grupy tych innowacyjnych, posiadających duże perspektywy, będących dopiero na początku drogi rozwoju. Aczkolwiek to się zmieni kiedy projekty inwestycyjne BBI miną fazę projektowania i rozruchu.
|
|
Temat:
JUPITER
mikeb napisał(a):Mój stop-loss również poszedł, tylko za wcześnie, przez mój własny głupi błąd No to teraz jak pozbyłem się akcji po najniższej cenie to pewnie polecimy w górę, jestem potworie zły sam na siebie Ja żałuję, że nie oddałem jeszcze kilka dni temu po 2.4 z niewielkim zyskiem, ale cóż byłem zbyt chciwy... a STOP LOSS u mnie się uruchomił bo go postawiłem chyba za płytko i z samego rana nie upilnowałem... tak bywa, za nieuwagę trzeba płacić.
|
|
Temat:
JUPITER
no i stop loss się wykonał, przynajmniej w moim przypadku, w dniu dzisiejszym mówię papa tej spółce i to na dłużej
|
|
Temat:
JUPITER
honza napisał(a):powolutku ale widać ożywienie. Dobry moment na wejście Zobaczymy jak się dzisiaj zamknie, ale wg mnie jest za wcześnie na takie wnioski
|
|
Temat:
JUPITER
maxibox napisał(a):Dlaczego uważasz, że tylko spółki państwowe powinny płacić dywidendę? Każda szanująca się spółka, której poniekąd jesteś w części właścicielem powinna podzielić się z Tobą zyskiem. To chyba logiczne... W Polsce natomiast spółki zawsze mają coś do zrobienia, zawsze coś się znajdzie, żeby TWÓJ zysk przepierdzielić. Im więcej pieniędzy w kasie tym jest ona mniej racjonalnie wydawana. Nie popadajmy w skrajności. Nigdzie nie napisałem, że tylko spółki państwowe powinny wypłacać, zauważyłem jedynie, że obecnie jeśli inwestor koniecznie chce mieć dywidendę, to najlepiej zainwestować w spółki państwowe, bo one najczęściej wypłacają. Jednakowoż zauważyłem, również, że na GPW nie jest tragicznie, bo sporo spółek jednak dzieli się zyskiem z akcjonariuszami, i w związku z tym GPW raczej nie odstaje od standardów światowych. Natomiast co do Jupitera, pewnie do WZA będzie się wahał w pobliżu 2.20, co mnie niestety trochę boli bo brałem go po 2.24 i liczyłem na zysk w krótkim terminie, a tu wychodzi, że trzeba poczekać
|
|
Temat:
JUPITER
mathu napisał(a):A tak w ogóle to czemu w Polsce spółki zwykle nie płacą dywidendy? Przecież to powinien być główny bodziec do posiadania akcji. Bez przesady, sporo spółek wypłaca dywidendy. Inne wolą zainwestować swój zysk. A tylko jakaś część przejada swoje zyski ;) Jak chcesz mieć co roku dywidendę, to kupuj spółki państwowe, typu KGHM, PKOBP, itp
|
|
Temat:
JUPITER
mathu napisał(a):Pewnie chodzi o walne które ma być w grudniu. Jeśli w ogóle coś miałoby być na rzeczy, to oczywiście WZA da Nam odpowiedź. Ale ja się zastanawiam skąd w ogóle takie przypuszczenia odnośnie dywidendy. Teoria spiskowa mogłaby zakładać, że obecnie ktoś zbija kurs, aby obkupić się tanio pod dywidendę... ale czy taka teoria ma jakikolwiek sens... Po za tym, wydaje mi się, że sprawa dywidendy powinna być wyszczególniona w planowanym porządku obrad, a tam takiej informacji brak.
|
|
Temat:
JUPITER
yahhmed napisał(a):Krążą plotki o dywidendzie, slyszal cos ktos? Nic na ten temat nie słyszałem. Gdzie wyszukałeś tą plotkę/przeciek?
|
|
Temat:
JUPITER
kuźwa, jaki bez sens, 50000szt po 1.00, przecież to powinno pod KNF podpadać, na poważnym rynku takie zabawy nie powinny być dopuszczane
|
|
Temat:
JUPITER
wsparcie przełamane, czas się pożegnać i poszukać zysków gdzie indziej...
|
|
Temat:
JUPITER
mathu napisał(a):Po cenach zamknięcia. fakt, mój błąd, czyli obecnie wsparcie na 2.20, a następne na 2.06 bartekm napisał(a):"zabawy" na TKO częste zwalanie kursu kilkoma akcjami zwołanie NWZA na 17.12.2009 druga część NWZA Ponaru 30.12.2009 gdzie JPR jest większościowym akcjonariuszem
czy to może mieć razem coś wspólnego??
wg. mnie jednak jest coś na rzeczy wszystko fajnie, ale jest chyba za wcześnie na takie zabawy pod kątem NWZA... w końcu to jeszcze cały miesiąc...
|
|
Temat:
JUPITER
mathu napisał(a):Wsparcie na 2.20 na razie nam pomogło... a skąd to? mi wsparcie wychodzi gdzieś w okolicy 2.13 dopiero
|
|
Temat:
JUPITER
nic nie rozumiem, nie dość, że nawet nie spróbowaliśmy zaatakować oporu, to teraz jeszcze pikujemy w dół... wydarzyło się coś o czym nie wiem??? dobrze, że przynajmniej wolumen zdaje się nie potwierdzać tego kierunku
|
|
Temat:
JUPITER
jako człowiek mający niewielkie pojęcie o AT prosiłbym o potwierdzenie, czy najbliższy opór to 2.41 ?
|
|
Temat:
JUPITER
mathu napisał(a):To jak ktoś bawi się kursem kwalifikuje się do KNF-u... co masz na myśli? dlaczego uważasz, że ktoś się bawi?
|
|
Temat:
ZREMB
pchnąłem po 1.10 i powiem szczerze, że nie jest mi żal, niestety ale w ostatnim czasie zraziłem się do tej spółki i raczej przed publikacją raportu rocznego nie wrócę do niej...
|
|
jasny gwint, już na nikim polegać nie można
|
|
Temat:
PGE
irfy napisał(a):mathu napisał(a):No to panowie, zabierać się do pompowania GPW A w życiu :)) Ja, chociaż jakieś tam ochłapy dostałem, to mam cichą nadzieję, że nawet spadnie, życząc wszystkim lewarszczykom potrójnych dolnych wideł :) Nie, żebym był jakimś sadystą żerującym na tragedii bliźnich, ale gdyby nie krechy na akcje, to nie byłoby tu takiej farsy... A tak, wygrały banki. Znowu. Podpisuję się pod tym wszystkimi kończynami ;) Przez te cholerne lewary dostałem jakieś resztki nie warte poświęconej uwagi i czasu...
|
|
Temat:
PGE
Lukdrew napisał(a):Prowizja przy tej kwocie wynosi 0,25 % - wiem bo 200k lewarowałem do 1 mln- czyli koszty 2.000 plus drobnica. Wzrost 5,6% daje mi zysk Z tego co wiem to prowizje wahają się do poziomu nawet 0,5%, więc jeśli ktoś wchodził w lewar właśnie z prowizją 0,5% to może zostać nie mile zaskoczony, ale oczywiście wszystko jak zwykle zweryfikuje rynek...
|
|
Temat:
ZREMB
Tak szczerze mówiąc, to ja bardzo liczę na wezwanie, a dokładnie na jego fiasko. Moim zdaniem po nieudanym wezwaniu kurs mógłby się wybić... Ale to tylko takie moje luźne dywagacje.
|
|
Temat:
PGE
kmet napisał(a):Tak. Tylko lewarowcy mogą ponieść realne straty. A w przypadku własnego kapitału to utracona korzyść.
Kwestia podejścia i charakteru. Niektórych utracona korzyść boli tak samo jak realna strata.
|
|
Temat:
ZREMB
siekoo napisał(a):jak patrze na wykres, to mimo wszystko nie widze tego w czarnych barwach - wydaje mi sie, ze wkrotce (za 2-5 sesji) znowu nas czeka pompka do 1,18 - 1,20. czesto widzimy to, co chcemy i tak tez moze byc w tym przypoadku, poza tym fachowiec z AT ze mnie zaden, ale moze poprawi to komus humor Mój nastrój trochę może by się poprawił, ale zaraz moje spojrzenie pada na drugi monitor gdzie widzę aktualne notowania i zaraz łapię doła :/ Swoją drogą również zakładam wyjście ze stratą...
|
|
Temat:
PGE
mcrc napisał(a):Moim zdaniem przy cenie emisyjnej 23 zł i redukcji 96,5% lewarowcy się przejadą, a wcale się nie zdziwie jak debiut będzie w okolicy 3-5% wzrostu a nie 15-20% jak oczekuje wielu kupujących na IPO. Zgadzam się z Tobą, może 3-5 to trochę za mało, pewnie sięgnie gdzieś 10% ale przy dużych lewarach prowizja dla banku nawet jeśli nie wygeneruje strat to zeżre cały zysk, niestety tak wysoka redukcja może się okazać bardzo dotkliwa dla części inwestorów, no ale cóż wiedzieli na co się decydują, w końcu wysoka redukcja na PGE chyba dla nikogo nie jest zaskoczeniem...
|
|
Temat:
PGE
kebuskas napisał(a):slenart
Możę się mylę, ale z Twoich wcześniejszych wypowiedzi wygląda, że złożyłeś zlecenie kupna na PGE. Jak mógł złożyć zlecenie kupna na akcje, których de facto jeszcze nie ma...?
|
|
Temat:
PGE
slenart napisał(a):jaki związek redukcja ilościowa ma z oferowaną ceną ?
Przecież nie może być tak, że chętni na te same ilości akcji oferujący - 17,50 zł za 1 akcje (pierwszy inwestor) - 23,00 zł za 1 akcje (drugi inwestor) mają takie same szanse na otrzymanie tej samej ilości akcji.
A z tego co piszecie - ich szanse są takie same.
Jeśli tak to działa to jaki jest sens oferowania więcej - w tym przypadku - 23 zł. inwestorzy indywidualni NIE maja możliwości wyznaczenia ceny kupna, zapisując się na akcje z emisji akceptujesz WIDEŁKI CENOWE (tutaj: 17.5 - 23), i dopiero po zakończeniu zapisów zostanie podana OSTATECZNA cena właśnie z tego zakresu cenowego, przy prawdopodobnej redukcji grubo ponad 90% na PGE cena najprawdopodobniej będzie wynosić 23zł czyli maximum. Natomiast inwestorzy instytucjonalni to zupełnie inna bajka i inny pakiet akcji.
|
|
Temat:
PGE
szkodnik07 napisał(a):kiedy pieniadze z redukcji wroca na konto???????????? dzieki za odpowiedz prawdopodobnie zaraz po przypisaniu akcji, więc jeśli pamięć mnie nie myli to chyba 2 listopada
|
|
Temat:
PGE
slenart napisał(a):Napisano na tym wątku: Cytat:... spora redukcja (tak ok. 90%) więc z 10000 tylko za 1000 dostaniesz akcje... to ja mam pytanie: co to jest redukcja? - moim zdaniem to redukowanie najgorszych ofert. przykład: powiedzmy, że mamy dostępnych 1000 akcji i 2 zlecenia w IPO: 1. kupno 1000 szt za 20 zł każda 2. kupno 1000 szt za 23 zł każda - jaka będzie cena emisyjna ? - ile akcji otrzyma inwestor 1, a ile inwestor 2 ? Redukcja np: 90% oznacza, że ze 100 akcji na które potencjalnie się zapisałeś dostaniesz tylko 10% czyli 10 akcji.
|
|
Temat:
ZREMB
A co w przypadku niepowodzenia ewentualnego wezwania? Jeśli cena dla inwestorów będzie niesatysfakcjonująca, to całe wezwanie może się skończyć przy marnej podaży z Naszej strony. I wtedy co, przechodzi się na tym tematem i idzie dalej, czy może ponawia wezwanie do skutku?
|
|
Temat:
PGE
JAG napisał(a):Wartość nominalna nie ma tu znaczenia. Prawdopodobna wartość tego pakietu to 14 tys x 17 - 23 zł a jesli debiut ładnie wypali to powinno byc więcej. Do obrotu będą wprowadzone wszystkie akcje chyba ze na akcjach pracowniczych jest jakiś lock-up. Z tego co pamiętam pracownicy mieli 2 lata lock-up a szefostwo 3 lata od daty komercjalizacji. Nie do końca jest tak jak mówisz :) Znalazłem ciekawe informacje na ten temat na stronie CDM Pekao. Plik w załączam (1.29 mb). http://www.fidura.pl/info.pdf
|
|
Temat:
PGE
Mam małą zagwozdkę.... Mój znajomy otrzymał jakiś czas temu 48 akcji pracowniczych lokalnego zakładu energetycznego, które obecnie na podstawie jakiejś umowy zostały zamienione na ponad 14tyś akcji PGE Energia S.A. o wartości nominalnej 1zł. I teraz pytanie, jak te akcje pracownicze mają się do emisji, która ma nastąpić? Będzie można je normalnie opchnąć na giełdzie? Jak należy się odnosić do ich wartości zapisanej w umowie depozytowej?
|
|
Temat:
PGE
krewa napisał(a):czy Wasze banki uruchomiły już akcję kredytową na PGE? ING zapowiedziało uruchomienie kredytów z dniem 19.X
|
|
Temat:
PGE
W załączniku wrzucam broszurę informacyjną na temat tej emisji, na pewno sporo osób otrzymało ją również (z serwisu bankier.pl), ale pewnie nie wszyscy :) Dużo informacji w niej nie ma, ale jako ciekawy dodatek na pewno nikomu nie zaszkodzi :) Załącznik: http://www.fidura.pl/pge.pdf
|
|
Temat:
PGE
kuber2001 napisał(a):Witam serdecznie, jestem poczatkujacym inwestorem i mam pytanie: jeżali mój portfel wynosi ok 10000 zł czy zapis na te akcje będzie dobrym posunięciem , czy lepiej nadal inwestowac w mniejsze spółki? Jeżeli uważasz, że jesteś w stanie osiągnąć zysk z tych akcji, to oczywiście warto się zapisać, a wartość Twojego portfela nie ma tutaj żadnego znaczenia. Po prostu Twój zysk/strata będzie proporcjonalny do kwoty zainwestowanej w tę konkretnie spółkę, bo na portfel składać się będą zapewne jeszcze inne spółki.
|
|
Temat:
ZREMB
www.zremb-ch.com.pl napisał(a):Pierwsze notowanie Zgodnie z Uchwałą Nr 44/2008 Zarządu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. z dnia 06 czerwca 2008r.
* wprowadzono z dniem 10 czerwca 2008r. w trybie zwykłym do obrotu giełdowego na rynku równoległym akcje zwykłe na okaziciela Spółki ZBM „ZREMB-CHOJNICE” S.A. o wartości nominalnej 10 złotych każda 1. 20.000 akcji serii A 2. 200.000 akcji serii B 3. 45.000 akcji serii C 4. 50.000 akcji serii D * notowano akcje Spółki w systemie notowań ciągłych pod nazwą skróconą „ZREMB” i oznaczeniem „ZRE”.
Pierwsze notowanie akcji Spółki nastąpiło w dniu 10 czerwca 2008r. po kursie 98,00 zł www.zremb-ch.com.pl napisał(a):Podział akcji (split) Zgodnie z Uchwałą Nr 17 Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy ZBM „ZREMB-CHOJNICE” S.A. z dnia 25 czerwca 2008r. nastąpił podział akcji Spółki w stosunku 1:100 tj. obniżenie wartości nominalnej akcji z kwoty 10 zł do kwoty 10 gr przy jednoczesnym zwiększeniu ilości akcji, bez zmian wysokości kapitału zakładowego Spółki.
W dniu 22 sierpnia 2008r. Sąd Rejonowy Gdańsk – Północ w Gdańsku, VIII Wydział Gospodarczy KRS wydał Postanowienie na podstawie którego został wpisany podział akcji Spółki w stosunku 1:100. Kapitał zakładowy wynosi 3.150.000 złotych i dzieli się na 31.500.000 akcji zwykłych na okaziciela o wartości nominalnej 10 groszy każda.
Zarząd Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych Uchwałą Nr 563/2008 z dnia 03 października 2008r. postanowił określić dzień 15 października 2008r. jako dzień podziału 315.000 akcji o wartości 10 zł każda na 31.500.000 akcji o wartości 0,10 zł każda. Jednocześnie stwierdził, że z dniem 15 października 2008r. kodem PLZBMZC00019 oznaczonych jest 31.500.000 akcji Spółki ZBM „ZREMB-CHOJNICE” S.A. o wartości nominalnej 0,10 zł każda. ich strona www zawiera dużo informacji :)
|
|
AKTUALIZACJA Stan posiadania się nie zmienił, ale pomyślałem, że napiszę jak o ile chudszy jestem na koniec miesiąca :) Spółka, średnia cena zakupu, ilość akcji, obecna wartość, zysk/strata Noblebank 5.67zł - 90szt. - 487.80zł -5.52%Zremb 1.20zł - 559szt. - 676.39zł -1.20%W szczytowym momencie w tym miesiącu miałem nawet po -10% na każdej spółce, no ale cóż, żyjemy i jedziemy dalej :)
|
|
morfeusz napisał(a):Wystawiam zlecenie sprzedaży ZREMBU z limitem 1,24 ważne na dziś Co skłoniło Cię do tej decyzji?
|
|