rgqshmen
Advertisement
PARTNER SERWISU
islhwtrg
6 7 8 9 10

varciasz-portfel fundamentalny+lekko spekulacyjny nastawiony na odbicie

varciasz
22
Wpisów: 264
Wysłane: 25 stycznia 2021 14:55:01
Dzisiaj zakończyłem wychodzenie z Agroligi. Wychodziłem powoli od 2 tygodni bo nie wiedziałem jak będzie zachowywał się kurs. Średnia z jaką wyszedłem to około 62,5
Daje to prawie 200% zysku... i była to zdecydowanie najlepsza inwestycja jaką miałem w życiu (bo kwotowo również duża)
Przekornie uważam że AGL zasługuje na jeszcze wyższą wycenę ale jakiś czas temu założyłem sobie wyjście powyżej 60zl i po prostu zrealizowałem założenie.

Ostatnio dokupione ATENDE oraz KPPD. Trochę również dokupiłem RAWLPLUG. Spółki te nie wyglądają na 100% zysku ale moim zdaniem są niedowartościowane aktualnie
Minimalnie zmniejszyłem zaangażowanie w AITON z małym kilku-procentowym zyskiem.

Czekam z niecierpliwością na powrót EONET do notowań ciągłych - powinno tutaj być nieźle :)

No i mam sporo gotówki w razie gdyby giełda postanowiła się mocno skorekcić (chociaż moim zdaniem zbyt dużo gotówki leci aktualnie na giełdę aby to nastąpiło więc pewnie mała jest na to szansa)

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 25 stycznia 2021 23:06:44
Agro, super wynik, tylko pozazdrościć!
Masz jeszcze milenium w portfelu? Sytuacja na bankach robi się słodko\gorzka. Z jednej strony idzie w stronę załatwienia sprawy frankowiczów z drugiej koszt będzie ogromny.

varciasz
22
Wysłane: 26 stycznia 2021 00:58:34
millennium już nie mam.
Resztówkę którą mialem na IKZE sprzedałem na początku stycznia z małym zyskiem. Ogólnie na Millennium zrobiłem -5%. Na szczęście kwotowo nigdy dużo nie mialem i wszystkie straty zmniejszą nieznacznie podatek za 2020.
Patrząc na aktualny kurs to byłbym ponad 20% na zysku gdybym po prostu trzymał ale właśnie przestraszył mnie temat frankowy. Stwierdziłem że za duże ryzyko i nikt nie może przewidzieć co z tego będzie. Wolę firmy bardziej przewidywalne przy których mogę się oprzeć na dobrych fundamentach a nie decyzjach politycznych.

Przy okazji - dzisiaj pojawiło się info w ATENDE o zakupach insidera. Wygląda więc na to że kurs może zacząć się zachowywać jeszcze lepiej niż przewidywałem :)

varciasz
22
Wysłane: 3 lutego 2021 02:00:43
Ostatnio dokupione trochę ATENDE po 27

Zauważyliście jak ładnie pnie się do góry RAWLPLUG? Aktualna wycena jest dla mnie atrakcyjna a liczę że jeszcze się poprawi po ogłoszeniu wyników za Q4. Raczej długi termin tutaj. Nie liczę na wyskoki +100% bo podaż też jest mocna.

Teraz trochę bardziej "modny" temat bo zakupiłem sobie trochę fizycznego srebra ostatnio. Myślałem nad tym już od dawna ale ostatnie zamieszania w tym temacie trochę przyspieszyły decyzję. Oczywiście na długi termin (do zakopania pod drzewem :) )
Trochę mnie poniosło i również w poniedziałek na otwarciu zakupiłem trochę KGHM (po 200 zl). Jak widać nie byla to dobra decyzja. Zastanawiam się czy trzymać czy wywalić. Na szczęście nie było tego dużo więc nie rozpaczam ale mam nauczkę że lepiej wychodzą mi przemyślane zakupy :)

varciasz
22
Wysłane: 3 lutego 2021 02:16:22
Przyszedł PIT za 2020 więc jak zawsze dzielę się wynikami.

Rok 2020 zakończył się zrealizowanym zyskiem trochę powyżej 30%

Te zyski nie obejmują oczywiście AGL którą sprzedałem w styczniu ( i na której zarobiłem więcej niż łącznie w całym 2020 :) )

załączam posty z rozliczeniami za poprzednie lata:

varciasz napisał(a):
Przyszedł PIT więc pora na rozliczenie roku 2019

Rok zakończył się zrealizowanym zyskiem w wysokości 17% od którego trzeba będzie grzecznie zapłacić podatek w PIT.

Jestem zadowolony. Tym bardziej że w rok 2020 wszedłem z bardzo dobrymi spółkami i ten rok zapowiada się bardzo dobrze :)

varciasz napisał(a):
Z ciekawości sprawdziłem jak te zyski wyglądały w latach poprzednich

2008 (-4)%
2009 17%
2010 9%
2011 (-3)%
2012 (-1)%
2013 16%
2014 10%
2015 30%
2016 8%
2017 6%
2018 10%

niektóre mocno przybliżone ale przynajmniej widać że na tym hobby nie tracę :)

jqn
jqn
64
Wpisów: 374
Wysłane: 5 lutego 2021 22:48:34
@varciasz, gratuluję wyniku za 2020. Czy w przypadku KPPD przyglądałeś się SF? Sporą część wyniku netto za 3 kwartały 2020 stanowią pozostałe przychody operacyjne - wyłączając je, wynik nie jest powalający. Jak Ty to widzisz?
To be a rock and not to roll

varciasz
22
Wysłane: 6 lutego 2021 02:25:18
tak, zanim w coś zainwestuję to czytam raporty i w miarę dokładnie analizuję spółkę :)

KPPD skutecznie korzysta z możliwości różnych dofinansowań (na badania, na tarczę przed Covid). Na samą tarczę covid dostała spółka 5,4 mln i to one są zawarte w pozostałych przychodach operacyjnych.

Czy 2020 był ciężki dla spółki - i tak i nie. Widać wpływ epidemii ale jednocześnie dalej widać ogromne inwestycje.
Dla mnie bardzo istotne są Przepływy pieniężne z działalności operacyjnej. Są one ogromne jak na firmę wartą 50 mln

varciasz
22
Wysłane: 11 lutego 2021 03:57:00
Dzisiaj wyleciał AITON. Zysk łączny na spółce to około 10% przez 2 miesiące więc nieźle.

Powód sprzedaży: Nie mogłem rozgryźć tych wszystkich transakcji na spółce i mimo że wskaźnikowo wygląda świetnie to jednak miałem spory niepokój trzymając go w portfelu.Jest spora szansa że nastąpią tu spore wzrostu i ładne wyniki ale ... stwierdziłem że wolę 10% i spokój :)

wycofałem sporo gotówki z GPW - nie wiem jeszcze co z nią zrobię :/

Jako ciekawostkę podam że ostatnio również spieniężyłem moje inwestycje na giełdzie w USA. Zysk ładny bo około 35%. Raczej nie będę transferował $ na złotówki więc patrzę szukam ciekawych inwestycji poza Polską.

Patrzę na to całe zamieszanie na świecie związane ze srebrem. Ktoś się tym intersuje? Jakieś przemyślenia?

varciasz
22
Wysłane: 11 lutego 2021 19:49:09
Dzisiaj zakupiony AGROMEP ... pewnie nikt o tej spółce nie słyszał :)

Ogolnie spółka powoli się rozwija ale ma teraz sprzyjający grunt do wzrostu przychodów - wyższe wyceny płodów rolnych na pewno zwiększą wydatki na maszyny.

Spółka ma bardzo mały FF więc nikt tu nie inwestuje. Jeżeli komuś to do głowy przyjdzie to odradzam grać większymi kwotami - podpompować to bardzo łatwo ale pewnie wyjść byłoby ciężej. Ja tu wrzuciłem kilka tyś i zobaczę co się będzie działo. Może jeszcze minimalnie zwiększę jak będę miał dobre przeczucia :)

Zauważyliście co się dzieje na KPPD ? Wyniki za 4 kwartał ma świetne więc podaż zniknęła i papier został na widłach. Jak zawsze w takich sytuacjach - żałuję że wchodziłem ostrożnie i nie nie mam tutaj dużo akcji (chociaż trochę mam :) )

varciasz
22
Wysłane: 12 lutego 2021 19:20:27
Dzisiaj piękny dzień na giełdzie

AITON - mój czas wyjścia okazał się perfekcyjny. Spółka po ogłoszeniu dobrych wyników zaliczyła zjazd -12% ... ewidentnie coś było nie tak z transakcjami na tej spółce. A jak nie rozumiem co się dzieje to wychodzę

KPPD - powoli ale pewnie idzie do góry. Dzisiaj nawet trochę dokupiłem

no i na deser najpiękniejsze...

EONET - ogłosił właśnie wyniki kwartalne
posiadana gotówka: 21,8 M
należności: 6,4 M
zadłużenie: 7,6 M
zysk roczny netto: 3 M
przepływy pieniężne z działalności operacyjnej : 4,4 M

A spółka przy kursie 10,9 jest wyceniana na ...22,4 M :) :) :)

A ta wycenia jeszcze nie uwzględnia tego że 10% akcji jest skupionych przez samą spółkę

Nie znam innej firmy która tak zasługuje na +100% w tej chwili

varciasz
22
Wysłane: 15 lutego 2021 03:08:47
Nie wiem czy ktoś to czyta (bo niewiele osób komentuje) oraz czy ktokolwiek będzie tego ciekawy ale zabawię się dzisiaj we wróżkę aby przewidzieć co będzie się działo w 2021

Proszę traktować to w taki sam sposób w jaki traktuje się wróżkę - jako rozrywkę a nie poradę lub rekomendację. Sam chętnie zajrzę tu za rok aby zobaczyć gdzie miałem rację.

1) Nie będzie wielkiego kryzysu w 2021
Jest na to szansa ale myślę że nie zobaczymy zjazdu na giełdach 40-50%. Myślę że to jeszcze nie ten rok
2) ogólne indeksy giełdowe - lekko w dół
Będzie to głównie spowodowane powolnym ulatywaniem powietrza z nadmiernie napompowanych spółek jak Tesla, CDR, ALE. Duże szanse na zwyżki dla mniejszych firm
3) Będą znaczące wzrosty na złoto i srebro
Znaczące wzrosty to powyżej 20% ale nie zdziwiłbym się gdyby to było 100%
Ludzie coraz więcej zarabiają. Coraz więcej kasy się drukuje więc pojawi się coraz większa potrzeba zabezpieczenia tego majątku
4) Inflacja przyspieszy w USA, Polsce i wielu innych krajach
Uważam że uda się ją w 2021 utrzymać pod kontrolą ale będzie znacząco wyższa niż w poprzednich latach
5) Spadek cen mieszkań w Polsce.
Otworzą się wrota do sprzedaży po rozwiązaniu kwestii frankowych. To sporo doda do istniejącej dużej podaży. Spadki nie muszą być duże (10%?)
6) Bitcoin - duże spadki
Myślę że jest spora szansa że zobaczymy $10K. Nie sądzę aby napompowana, teoretyczna wartość bitcoinów była do utrzymania bo jest mocno abstrakcyjna. Poza tym rządy będą się starały temperować zapędy powstawania niezależnych od nich walut.

mysiauek
9
Wpisów: 336
Wysłane: 16 lutego 2021 08:58:56
5) Spadek cen mieszkań w Polsce.
Otworzą się wrota do sprzedaży po rozwiązaniu kwestii frankowych. To sporo doda do istniejącej dużej podaży. Spadki nie muszą być duże (10%?)

A możesz napisać dlaczego to miałoby cokolwiek dodać do podazy i skąd czerpiesz info, że jest duża podaż?

Zmagda1
0
Wpisów: 13
Wysłane: 16 lutego 2021 12:46:25
Osoby które kupowały inwestycyjnie w ostatnich latach właśnie otrzymują wybudowane mieszkania. Opcje na najem krótkoterminowy się znacząco pogorszyły. Z długoterminowym też nie jest różowo. Takie osoby mogą być zainteresowane szybkim zbyciem nieruchomości, biorąc pod uwagę zysk pomiędzy ceną zakupu a możliwymi do uzyskania obecnie cenami sprzedaży

mysiauek
9
Wysłane: 16 lutego 2021 14:55:15
Zmagda1 napisał(a):
Osoby które kupowały inwestycyjnie w ostatnich latach właśnie otrzymują wybudowane mieszkania. Opcje na najem krótkoterminowy się znacząco pogorszyły. Z długoterminowym też nie jest różowo. Takie osoby mogą być zainteresowane szybkim zbyciem nieruchomości, biorąc pod uwagę zysk pomiędzy ceną zakupu a możliwymi do uzyskania obecnie cenami sprzedaży

Ja czekam na dane a nie na domysły i rozmowy między kolegami.
Edytowany: 16 lutego 2021 14:56

varciasz
22
Wysłane: 17 lutego 2021 00:15:49
No niestety - twarde dane będziemy mieli dopiero jak się rok 2021 skończy :)

Na razie możemy analizować znane nam przesłanki i wyciągać z nich swoje wnioski (lub bawić się we wróżenie :) )
Przesłanki które są dla mnie widoczne:
1) wiele osób nie sprzedaje mieszkania tylko dlatego że ma kredyt we frankach i nie jest to opłacalne
2) Ceny wynajmu poleciały mocno w dół
3) Ogólna długoterminowa opłacalność wynajmu jest bardzo niska. Jeżeli kupiło się mieszkanie w znacznie niższej cenie niż aktualne to jeszcze jest OK ale przy aktualnych cenach mieszkań mamy 3-5% zysku (jak się nie przytrafią nieprzewidziane duże wydatki) i wcale nie jest tak mało roboty z wynajmem (wiem z własnego doświadczenia :) )
4) ilość ogłoszeń sprzedaży mieszkań rośnie: businessinsider.com.pl/finanse...
5) popularność zakupu na wynajem zrobiła się zbyt duża (ja znam wiele osób które poszły w takie inwestycje) i dużo osób traci na tym w czasie pandemii. Po pandemii też nie będzie to lukratywny interes więc ludzie będą kalkulować ryzyka o których wcześniej nie myśleli

Oczywiście jest wiele przesłanek do wzrostu cen ale już nie będę ich listował. Równie dobrze można uznać że to one będą dominujące

To jest tylko moje wróżenie na ten rok. W formie zabawy więc nie ma się co denerwować.

Btw: ostrożnie trzeba podchodzić do "expertów" wynajmu mieszkań którzy o wiele większe pieniądze niż z tego wynajmu mają z ... prowadzenia kanału na YouTube i sprzedaży szkoleń :)

mysiauek
9
Wysłane: 17 lutego 2021 15:49:28
varciasz napisał(a):
No niestety - twarde dane będziemy mieli dopiero jak się rok 2021 skończy :)

Na razie możemy analizować znane nam przesłanki i wyciągać z nich swoje wnioski (lub bawić się we wróżenie :) )
Przesłanki które są dla mnie widoczne:
1) wiele osób nie sprzedaje mieszkania tylko dlatego że ma kredyt we frankach i nie jest to opłacalne
2) Ceny wynajmu poleciały mocno w dół
3) Ogólna długoterminowa opłacalność wynajmu jest bardzo niska. Jeżeli kupiło się mieszkanie w znacznie niższej cenie niż aktualne to jeszcze jest OK ale przy aktualnych cenach mieszkań mamy 3-5% zysku (jak się nie przytrafią nieprzewidziane duże wydatki) i wcale nie jest tak mało roboty z wynajmem (wiem z własnego doświadczenia :) )
4) ilość ogłoszeń sprzedaży mieszkań rośnie: businessinsider.com.pl/finanse...
5) popularność zakupu na wynajem zrobiła się zbyt duża (ja znam wiele osób które poszły w takie inwestycje) i dużo osób traci na tym w czasie pandemii. Po pandemii też nie będzie to lukratywny interes więc ludzie będą kalkulować ryzyka o których wcześniej nie myśleli

Oczywiście jest wiele przesłanek do wzrostu cen ale już nie będę ich listował. Równie dobrze można uznać że to one będą dominujące

To jest tylko moje wróżenie na ten rok. W formie zabawy więc nie ma się co denerwować.

Btw: ostrożnie trzeba podchodzić do "expertów" wynajmu mieszkań którzy o wiele większe pieniądze niż z tego wynajmu mają z ... prowadzenia kanału na YouTube i sprzedaży szkoleń :)

Nie denerwuję się, mam inne spojrzenie na temat ale czytam z zainteresowaniem rozważania bez danych.

Jak czytam punkt trzeci o zysku i widzę takie coś takiego: "(jak się nie przytrafią nieprzewidziane duże wydatki)", to zastanawiam się czy na pewno wiesz coś o amortyzacji i zarządzaniu kosztami.

Nie bierzesz też pod uwagę, że wspomniane 3-5% czystego zysku to dla niektórych jest wystarczający zysk w kontekście ryzyka, inflacji i sytuacji (też niepewności) w której się znajdujemy. Najprościej zapytał mój kolega na etacie, który ma mieszkania na wynajem długoterminowy: co lepszego zrobić z pieniędzmi, jeżeli pracujesz a nie masz czasu ani chęci na "inwestycje giełdowe"?

Ciekawa dyskusja mogłaby się urodzić, ale kończąc temat chciałym powiedzieć, że widzisz sprawy jednostronnie. I oczywiście możesz mieć rację, ale jest więcej faktów i bierz je pod uwagę także.
Edytowany: 17 lutego 2021 15:50

vasco
6
Wpisów: 72
Wysłane: 17 lutego 2021 15:54:03
Z tym „ludzie więcej zarabiają” to bym uważał. Ten kij ma dwa końce. Zarabiasz więcej Ty, zarabia więcej kasjer z Biedry, więc koszty życia idą w górę. Popatrz, jak wszystko zdrożeje.

Co do inwestycji, to nie wiem, dlaczego nikt tutaj nie pisze o inwestycjach w ziemię. Moim zdaniem lepsze to 1000 razy od mieszkań pod wynajem. Nie trzeba ubezpieczać, nikt nie zniszczy, nie okradnie, można zapomnieć o kosztach remontu. Trawę trzeba od czasu do czasu skosić ;). Wiem, że z tego kasy na koncie nie ma miesiąc w miesiąc, ale jak się dobrze kupi, to zarobek po latach jest. Jak to mówi jeden z moich mentorów - mieszkania można budować w górę, a ziemi nigdy nie przybędzie.

varciasz
22
Wysłane: 17 lutego 2021 23:22:10
Cytat:
Z tym „ludzie więcej zarabiają” to bym uważał. Ten kij ma dwa końce. Zarabiasz więcej Ty, zarabia więcej kasjer z Biedry, więc koszty życia idą w górę. Popatrz, jak wszystko zdrożeje.

To jest jak rozumiem odnośnie mojej wróżby nr 3)
To o czym mówisz to inflacja - złoto i srebro zawsze najlepiej rosły jako zabezpieczenie przed inflacją

Cytat:
Co do inwestycji, to nie wiem, dlaczego nikt tutaj nie pisze o inwestycjach w ziemię.

tak, potencjalnie fajna inwestycja. Nawet zaglądam od jakiegoś czasu w poszukiwaniu ETFa na ziemię rolną w USA
Co do bezpośredniego zakupu ziemi to niestety nie znam się wystarczająco a jeżeli przyszedłby kryzys to płynność tego będzie żadna i w razie czego nawet sprzedać nie można.

vasco
6
Wpisów: 72
Wysłane: 18 lutego 2021 06:04:36
Tak, chodziło mi o Twoje wróżby. Wiem, że to się nazywa inflacja ;). Miałem na myśli to, że ludzie nie tylko więcej zarabiają, ale również więcej wydają, więc z tą większą ilością kasy na inwestycje różnie bywa.

Co do ziemi, to bardziej miałem na myśli budowlankę, a nie rolną. Z tą małą płynnością tez można dyskutować. Podobnego argumentu można użyć w przypadku mieszkań.

No i trzecia rzecz - co to kryzys? Moim zdaniem jak będzie zawierucha, to Kowalski ze swoim kapitałem będzie szukał spokojnej przystani, a taką jest inwestycja w ziemię. Działam w branży robiąc audyty przedzakupowe nieruchomości grunt. i widzę, co się dzieje od marca zeszłego roku. Dzialki, które nie mogły znaleźć swoich nabywców przez lata, schodziły jak świeże bułeczki, a właściciele wręcz organizowali licytacje na zasadzie „kto da więcej”.

varciasz
22
Wysłane: 21 lutego 2021 03:28:17
Cytat:
Działam w branży robiąc audyty przedzakupowe nieruchomości grunt. i widzę, co się dzieje od marca zeszłego roku.

Dlatego właśnie wspominałem że trzeba do tego wiedzy. Jeżeli jesteś ekspertem tego rynku to nie mogę z Tobą dyskutować bo nie czuję się kompetentny :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

6 7 8 9 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,477 sek.

svgodvfj
pgolleef
qgxjvxgw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ykuvvonw
cjzgvnqt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat