PARTNER SERWISU
uwaymozg
1 2

Pytanie o IKZE przy działalności

grabson
26
Wpisów: 316
Wysłane: 4 stycznia 2021 22:26:47
Witam

Posiadam IKZE w BM Mbank.
Prowadzę działalność gospodarczą.
Począwszy od roku 2021 limit wpłat dla osób prowadzących działalność gospodarczą został podniesiony,

cytat z nn.pl

Cytat:
Maksymalny limit wpłat na IKZE samozatrudnionych jest podwyższony – wynosi 1,8-krotność przeciętnego prognozowanego wynagrodzenia miesięcznego. W 2021 r. to 9466,20 zł. Pozostali posiadacze kont IKZE mogą wpłacić maksymalnie 1,2-krotności przeciętnego prognozowanego wynagrodzenia miesięcznego. W 2021 r. to 6310,80 zł. Wysokość korzyści podatkowej z tytułu IKZE, zależy od wysokości wpłat w danym roku kalendarzowym, tego w jaki sposób i jaką stawką opodatkowane są uzyskiwane dochody (a także od innych indywidualnych czynników)

Mbank nie oferuje ikze dla działalności. Zastanawiam się jak można z tego wybrnąć.
Czy mogę założyć drugie IKZE i przenieść środki z Mbank, do brokera, który zaoferuje mi IKZE dla samozatrudnionych uzyskując automatycznie większy limit wpłat? Czy tam samym zapłacę z automatu podatek belki z zyskownych pozycji jak i otrzymanej dywidendy?
Gra jest warta świeczki bo limit wpłaty rośnie wtedy o jakieś 50%.
Na dzień dzisiejszy myślę zmieniać systematycznie położenie pozycji dywidendowych właśnie na portfel IKZE.

Yaroman
110
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 1 750
Wysłane: 5 stycznia 2021 05:47:42
Witam, ja ostatnio założyłem IKZE właśnie zachęcony zwiększonym limitem dla samozatrudnionych.
1.Nie wydaje mi się, byś potrzebował specjalnego IKZE dla prowadzących działalność. Mogę się mylić, ale chyba wystarczy konto które już masz, po prostu masz większy limit.
Ja sam, jak zakładałem konto nawet się nie zastanowiłem, że może być potrzebne jakieś specjalne. Mam IKZE w BOŚ-u, są tu dość sprawni w działaniu. W ostatnich dniach w systemie pojawił się do wypełnienia prosty formularz, w którym oświadczasz, że prowadzisz działalność, tak by mogli akceptować większe kwoty (przekraczające limit są z automatu odrzucane i przelewane na zaznaczone wcześniej konto).
2.Przechodziłem też kiedyś zmianę rachunku IKE. Nie musisz tracić przywilejów. Zakładasz nowe konto, zaznaczając, że masz już IKE (IKZE) i , że będziesz przenosić środki ze starego ( nie można mieć dwóch). sprzedajesz co masz na koncie i przenosisz środki pieniężne, zamykasz stare konto i kontynuujesz inwestowanie u nowego brokera. Nie ma niestety możliwości przerzucania papierów wartościowych.
Mam nadzieję, że pomogłem 3some
Edytowany: 5 stycznia 2021 05:53

Ania_
1
Wpisów: 1
Wysłane: 5 stycznia 2021 11:13:45
Też dostałam taką odpowiedź od mBanku. Moim zdaniem to niezgodnie z prawem i nie rozumieja oni przepisów.
Złożyłam reklamację w tej sprawie.

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 5 stycznia 2021 14:35:43
Jakieś niezrozumienie się wkradło w mBanku.
Przy już funkcjonującym IKZE zwiększa się limit jeżeli jesteśmy na przykład samozatrudnieni. Powinniśmy jedynie kwity to potwierdzające dostarczyć.

Joker
127
Wysłane: 5 stycznia 2021 14:42:37
Yaroman napisał(a):
Witam, ja ostatnio założyłem IKZE właśnie zachęcony zwiększonym limitem dla samozatrudnionych.
1.Nie wydaje mi się, byś potrzebował specjalnego IKZE dla prowadzących działalność. Mogę się mylić, ale chyba wystarczy konto które już masz, po prostu masz większy limit.
Ja sam, jak zakładałem konto nawet się nie zastanowiłem, że może być potrzebne jakieś specjalne. Mam IKZE w BOŚ-u, są tu dość sprawni w działaniu. W ostatnich dniach w systemie pojawił się do wypełnienia prosty formularz, w którym oświadczasz, że prowadzisz działalność, tak by mogli akceptować większe kwoty (przekraczające limit są z automatu odrzucane i przelewane na zaznaczone wcześniej konto).
2.Przechodziłem też kiedyś zmianę rachunku IKE. Nie musisz tracić przywilejów. Zakładasz nowe konto, zaznaczając, że masz już IKE (IKZE) i , że będziesz przenosić środki ze starego ( nie można mieć dwóch). sprzedajesz co masz na koncie i przenosisz środki pieniężne, zamykasz stare konto i kontynuujesz inwestowanie u nowego brokera. Nie ma niestety możliwości przerzucania papierów wartościowych.
Mam nadzieję, że pomogłem 3some

Wszystko Ok.
Ale wydaje mi się, że jest możliwość przenoszenia (transferu) papierów wartościowych, jeżeli jest to dokonywane między domami maklerskimi.

Yaroman
110
Wysłane: 5 stycznia 2021 15:35:45
1."Nie ma niestety możliwości przerzucania papierów wartościowych."
Nie upieram się , że tak jest, trzeba by to sprawdzić, z tego co pamiętam jeszcze kilka lat temu przerzucanie papierów nie było możliwe, może się to zmieniło?
2."Powinniśmy jedynie kwity to potwierdzające dostarczyć."
W Bosiu jest to oświadczenie z numerem NIP - wypełnienie - w systemie trwa 30 sekund
3."Też dostałam taką odpowiedź od mBanku. Moim zdaniem to niezgodnie z prawem i nie rozumieja oni przepisów."
Pewnie się nie przygotowali i asekuracyjnie boją się podjąć decyzję. Z czasem pewnie dojdą do wniosków jak w BOŚ. Profesjonalnie to nie wygląda
Edytowany: 5 stycznia 2021 15:49

Yaroman
110
Wysłane: 5 stycznia 2021 17:26:22
1."Nie ma niestety możliwości przerzucania papierów wartościowych."
AKTUALIZACJA:
można przenieść akcje - tylko między dwoma IKE/IKZE maklerskimi:
https://bossa.pl/oferta/IKE-i-IKZE
2.Przesłałem też oficjalne zapytanie do Bosia dotyczące akceptacji przez system wpłaty w zwiększonym limicie (9 466,20 zł), jak odpowiedzą, napiszę.
Edytowany: 5 stycznia 2021 17:39

grabson
26
Wysłane: 5 stycznia 2021 17:56:09
Witam
Dzisiaj nie idzie złapać żadnego konsultanta w dm mbank.
Nadal widnieje mi limit 6310 złotych na 2021r.
To jakieś nieporozumienie.
Akcje puchną a chcąc dokupić nie można angry3 tyle ile prawnie jest dozwolone.

Joker
127
Wysłane: 5 stycznia 2021 20:58:09
Z mbanku odpowiedz do mnie. Widac, ze zrozumieli nieporozumienie

Cytat:
Dzień dobry,
„Pracujemy, aby umożliwić wpłaty na IKZE o zwiększonym limicie dla przedsiębiorców jak najszybciej.
Już teraz możesz wpłacić na swój rachunek 6310,80 zł.
Nie obawiaj się, nie stracisz możliwości wykorzystania pełnego limitu dla osób prowadzących działalność gospodarczą w 2021 roku.
Przepraszamy za utrudnienia."

grabson
26
Wysłane: 6 stycznia 2021 00:02:04
Też tak mam wygląda jakby "uczyli się na przerwie"
nie jest to zbyt poważne.

Yaroman
110
Wysłane: 6 stycznia 2021 06:59:02
„Przesłałem też oficjalne zapytanie do Bosia dotyczące akceptacji przez system wpłaty w zwiększonym limicie (9 466,20 zł), jak odpowiedzą, napiszę”

Potwierdzone, z korespondencji z BOS:
„ Aby można było zasilić rachunek IKZE wyższą kwotą należy wypełnić oświadczenie dostępne na rachunku IKZE”
Edytowany: 6 stycznia 2021 06:59

grabson
26
Wysłane: 7 stycznia 2021 09:59:15
Dzisiaj ponownie odpisali (konsultant)

Cytat:
Przykro mi, obecnie nie oferujemy IKZE eMakler dla przedsiębiorców. O ewentualnych zmianach będziemy informować. Poproszę o cierpliwość.

Thrak
0
Wpisów: 6
Wysłane: 10 lutego 2021 15:48:53
Orientuje się ktoś czy w przypadku zawieszenia / likwidacji działalności gospodarczej coś się zmienia ?

Mona
PREMIUM
19
Wpisów: 197
Wysłane: 10 lutego 2021 20:43:36
Cytat:
Orientuje się ktoś czy w przypadku zawieszenia / likwidacji działalności gospodarczej coś się zmienia ?

Pewnie w przepisach zapomnieli tego ująć ale znając naszą rzeczywistość stawiam na to, że przy składaniu oświadczenia bank sprawdza w CEIDG czy masz działalność aktywną czy zawieszoną,
W następnym roku nie przyjmą Twojego oświadczenia i nie będziesz miał możliwości zwiększenia limitu.

Tak to na chłopski rozum według mnie działa.

Thrak
0
Wpisów: 6
Wysłane: 10 lutego 2021 21:23:20
Dzięki za odpowiedź.

Może przyda się innym (w ramach info że to działa, nie reklamy) - zarejestrowałem IKZE w mBank z eMaklerem w jeden dzień. Rano wniosek o konto, mailem wysłałem wyciąg z CEIDG i oświadczenie o podwyższonym limicie, po południu dostałem info gdzie mam przesłać PLN. Najbardziej podoba mi się że nie ma w eMaklerze dla tego konta opcji "wypłać", więc nie da się pomylić ;)
Edytowany: 10 lutego 2021 21:24

grabson
26
Wysłane: 11 lutego 2021 12:07:26
Cytat:

Dzięki za odpowiedź.

Może przyda się innym (w ramach info że to działa, nie reklamy) - zarejestrowałem IKZE w mBank z eMaklerem w jeden dzień. Rano wniosek o konto, mailem wysłałem wyciąg z CEIDG i oświadczenie o podwyższonym limicie, po południu dostałem info gdzie mam przesłać PLN. Najbardziej podoba mi się że nie ma w eMaklerze dla tego konta opcji "wypłać", więc nie da się pomylić ;)

Witam
Gdzie wysłałeś te dokumenty?
Ja męczę ich przez chat i nie wie nikt kiedy ogarną podniesienie limitu.

Mona
PREMIUM
19
Wpisów: 197
Wysłane: 11 lutego 2021 18:01:25
grabson@

W mBanku wysyłasz formularz który jest do pobrania na stronie z informacjami o IKZE (tam gdzie są pytania na dole). Do tego załączasz bieżący wydruk CEIDG. Wszystko na adres bm(małpa)mbank.pl
W odpowiedzi odstajesz zgodę na większy limit i numer konta na które masz przelać kwotę. Po dosłownie chwili masz już kasę na koncie w systemie. Działa to bardzo sprawnie.

Mam nadzieję, że pomogłem.

PS: z mlinią nie ma co rozmawiać bo oni wiedzy nie mają na ten temat salute
Edytowany: 11 lutego 2021 18:02

grabson
26
Wysłane: 12 lutego 2021 12:37:59
Dziękuję za pomoc.
Wysłałem za poradą czekam na odzew.
od stycznia dopytuję na infolinii przez chmurkę i nikt nic nie wie, najlepsze, że zawsze trzeba czekać na "specjalistę" od obsługi maklera haha..

krato
PREMIUM
1
Wpisów: 33
Wysłane: 29 października 2021 09:12:38
Jest tu jeszcze bardziej ciekawsza sytuacja:
- JDG jest zawieszona cały czas w danym roku - ile wtedy można przelać na IKZE i IKE
- JDG jest zawieszona np tylko pół roku - czy wtedy przysługuje proporcjonalna kwota limitu dla przedsiębiorców czy też cała

Otrzymałem taka odpowiedz na czacie mbanku (jest on zapisywany także musi być stanowiskiem banku)
"Szczegóły odnośnie wyższego limitu wpłat dla przedsiębiorców znajdziesz pod linkiem: www.mbank.pl/pdf/inwestycje/em...

"W celu zwiększenia takiego limitu należy wypełnić stosowne oświadczenie, jednak czy w Twoim przypadku jest możliwość skorzystania z tej opcji bank nie może udzielić informacji, należy skontaktować się np z doradcą inwestycyjnym.
Nie jesteśmy upoważnieni do doradztwa w zakresie indywidualnej sytuacji przy działalności gospodarczej, nie mogę więc odnieść się do zapytania co do zawieszenia działalności i limitu wpłat."
Edytowany: 29 października 2021 09:17

PrzemPrzem
1
Wpisów: 14
Wysłane: 29 października 2021 13:17:49
Wpłata na IKE raczej nie zależy od tego czy pracujesz czy też nie, a tym bardziej czy masz JDG i czy jest zawieszona czy nie. Limit jest jeden i niezależny od formy zatrudnienia.

Natomiast tak się zastanawiam, czy naprawdę warto wpłacać kasę na IKZE jeśli nie jest się w progu 32%. Wówczas teoretyczna korzyść to mniej niż 9% (7% w przypadku UOP, 9% w przypadku podatku liniowego, i podobnie albo mniej w przypadku ryczałtu). Czy dla tych kilku % warto blokować kasę na kilkanaście lat i trzymać kciuki aby nie zmienili zasad wypłaty środków z IKZE?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,435 sek.

rivihqhp
wjfqvyex
klvhqwta
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cjbigyfg
idvnatit
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat