Witam, ja ostatnio założyłem IKZE właśnie zachęcony zwiększonym limitem dla samozatrudnionych.
1.Nie wydaje mi się, byś potrzebował specjalnego IKZE dla prowadzących działalność. Mogę się mylić, ale chyba wystarczy konto które już masz, po prostu masz większy limit.
Ja sam, jak zakładałem konto nawet się nie zastanowiłem, że może być potrzebne jakieś specjalne. Mam IKZE w BOŚ-u, są tu dość sprawni w działaniu. W ostatnich dniach w systemie pojawił się do wypełnienia prosty formularz, w którym oświadczasz, że prowadzisz działalność, tak by mogli akceptować większe kwoty (przekraczające limit są z automatu odrzucane i przelewane na zaznaczone wcześniej konto).
2.Przechodziłem też kiedyś zmianę rachunku IKE. Nie musisz tracić przywilejów. Zakładasz nowe konto, zaznaczając, że masz już IKE (IKZE) i , że będziesz przenosić środki ze starego ( nie można mieć dwóch). sprzedajesz co masz na koncie i przenosisz środki pieniężne, zamykasz stare konto i kontynuujesz inwestowanie u nowego brokera. Nie ma niestety możliwości przerzucania papierów wartościowych.
Mam nadzieję, że pomogłem